Сертифікати для QA engineer: що цінують роботодавці?

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Усім привіт!

Коротко і по темі:

Які сертифікати зараз цінуються у QA тусовці і серед роботодавців?
Питаю для себе, шоб розуміти куди цілитись далі.
На зараз здав 2 ISTQB сертифіката:
1) ISTQB® Certified Tester Foundation Level (CTFL) 4.0
2) ISTQB® Certified Tester Advanced Level Test Automation Engineer v2.0 (CTAL-TAE)

Розумію що зараз деякі у коментарях напишуть що у цілому сертифікати це безглуздя, не треба марно втрачати час і т.д. але тим не менш в мене трохи інша думка)

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо є час та натхнення, то можна спробувати ISTQB «Certified Tester Usability Testing (CT-UT)», бо з ним можна буде сказати, що дууууже трохи, але в курсі за accessibility.

Після сертифікації уваги від рекрутерів більше, ніж «до». Це якщо коротко. Можу розповісти про нові знання, розставлення теорії по поличках і все таке інше, але то не так цікаво)

знаю, що коментар писався давненько, але хотілось би почути розповідь. Маю невеликий досвід в IT, думаю спробувати QA, і будь-яка інформація від працюючої людини була б корисною

якщо саме про сертифікації, то без досвіду не варто їх складати — і ви нічого там не зрозумієте на тому рівні, на якому треба, бо легше всього запам’ятовується з досвіду, і майбутні роботодавці не зрозуміють цей маневр. ISTQB самі радять приступати до них чи то через 6, чи то 12 місяців досвіду. стосовно QA як напрямку, я шукала першу роботу у 2023, це було прям важко. зараз ситуація, ніби як, не покращилася, але в той же час джуни потрібні, і на минулій роботі у цьому році ми наймали джунQA, в тому числі розглядали без досвіду. знайти пристойного кандидата було важко. досвід в ІТ загалом — те, що треба, бо зазвичай кандидати «плавають» в загальнотехнічних питаннях і софт-скілах, навичках комунікації саме в ІТ команді. до кого звертатися, як вчиняти у стресових ситуаціях тощо.

Сертифікація радше більше ніж особисте досягнення(нагорода на полиці). Мені не зустрічались роботодавці які акцентували якось на сертифікації

наприклад диплом магістра по спеціалізації комп’ютерні науки в одному з провідних технічних вишів

спочатку вибери спеціалізацію. потім зрозумієш які є сертифікації в тому напрямку. якщо автоматизація, то мови програмування/патерни/архітектура, по лінії менеджменту свої сертифікації, по секюріті свої, по девопс свої, і т.д.

на мою думку, у QA тусовці в більшості своїй вони навряд чи сильно цінуються (до першого реджекта клієнтом через їх відсутність :D)
серед роботодавців якщо це не прямі контракти, а Вас ’продають’ інші люди на пре-сейлах, то конкретно навряд чи скажуть

Але саме питання, як на мене, трохи дивно звучить — планувати розвиток від сертифіката, а не від поточної роботи. Якщо Ви автоматизуєте винятково Web UI/API і змін ніяких не передбачається, то як цілитись на (CT-PT) чи (CT-MAT)? Здати то можна — завчити теорію + потренуватись практику + трохи удачі — але сенс тоді в цьому, з певної сторони навіть гірше, якщо виявиться що за зданим сертифікатом лише ця підготовка і фактично 0 реального досвіду.

Які сертифікати зараз цінуються у QA тусовці і серед роботодавців?

зворотнє питання: які сертифікати роботодавця зараз цінуються у працівників? :)

Підписатись на коментарі