Чому я вважаю Duolingo — найгіршим способом вчити англійську мову

Головна проблема Duolingo в тому, що він створений не для того, щоб навчити вас англійської. Його завдання — тримати вас у застосунку якомога довше. Це нескінченне клікання, яке імітує навчання, але насправді не дає відчутних результатів.

Я переконаний, що вивчення англійської — це не про ігри, очки й віртуальних сов. Для того щоб почати говорити й розуміти англійську, достатньо лише двох речей:

1. Базово розуміти граматику

2. Мати великий словниковий запас

Ось шлях, який я вважаю справді ефективним:

1. Прочитати книгу Макса Інгліша «Англійська для дибілів»

Назва провокаційна, але зміст — це чітка й проста вижимка найнеобхідніших граматичних правил, без води.

2. Використовувати застосунки з інтервальним повторенням слів, наприклад, Reword. Це реально працює: поступово ваш словниковий запас стає дедалі більшим.

І все!

Далі — практика:

* перемикайте всі свої гаджети на англійську

* читайте книги й статті

* дивіться фільми

* спілкуйтеся на форумах або з носіями мови

Жодних секретів. Просто системність і регулярність.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А можна подивитись ваш профіль в Duolingo? Який у вас рівень в балах Duolingo від 1 до 160? Скільки XP? Я вивчаю в Duolingo французьку, і мій досвід дуже успішний. Багато залежить від докладених зусиль. Крім того, хто сказав, що потрібно обмежуватися лише Duolingo. Мову варто практикувати усіма доступними способами.

І ще один нюанс: в Duolingo ви бачите, на якому курсі зараз знаходитесь. Якщо ви, наприклад, на курсі A2, це буквально означає, що ви на шляху до опанування A2, але ваш поточний рівень може бути A1 або A2 Low. Це нормально, і за цим принципом працюють всі курси іноземних мов.

По темі, як вчити англійську:
englishtests.online/...​learn-english-effectively
На мою думку, найдієвіше це:
1. Всі персональні пристрої перемкнути на англійську.
2. Не читати всіляку маячню про англійську за три дні.
3. Читати тематичні газети та журнали. Наприклад, економіст може читати the Wall Street Journal, the Economist, Financial Times.
4. Grammar in Use, Cambridge or Oxford.
5. Пройти пробний тест на визначення рівня англійської.
6. Регулярно проходити тести свого рівня і вище, намагаючись вдосконалюватись.
7. Знайти англомовних друзів, можна онлайн, бажано носіїв, а не просто тих, хто вивчає.
8. Не здаватись і працювати послідовно і системно.

Ще + з чатом GPT можна скласти план навчання та тренувати speaking

і в реальному житті потім почати говорити аля:
— Здоров
— Привіт
— На каву йдемо?
— На мою думку найкращим варіантом буде:
1) відкласти всі мобільні девайси зранку і не читати маячню яку пишуть про каву
2) прочитати тематичні статті про користь кави до обіду
3) випити пробну чашечку вдома до виходу на роботу
4) завести особистого тренера з мотивації споживання кави з друзями
5) періодично звертатися до невролога і дерматолога якщо споживання кави стало звичкою
6) і головне не здаватися, системний підхід завжди дає результати
висновок) ясно що йдемо

mock структури ai генерації яка вже приїлася, інший варіант — типу інтерактивної живої розмови з video/sound коли з іншої сторони ai — можливо булоб цікаво наскільки ефективні

Саме так, в статті про це написано.

прочитати книгу Макса Інгліша

Основні
Вивчення мови Англійська
Мова видання Російська
Вид палітурки М’який
Тип поверхні паперу Матова
Кількість сторінок 192
Рік видання 2019
Тип поліграфічного паперу Офсетний
Стан Новий
Користувацькі характеристики
Країна виробник Москва

Ні, дякую))

походження з країни-агресора трохи прояснює чого стаття написана в такому стилі

З мого емперічного досвіду Duolingo дійсно не так ефективно.

До речі як раз для глибшого й зручнішого читання книг на іноземних мовах я для себе розробив читалку з АІ. Яка пояснює граматику, ідіоми, слова, референси.
Тепер не страшно читати навіть книги рівнем вище.

Якщо комусь цікаво додавайтесь в проєкт))
t.me/aricksmetamodern

Якщо взагалі брати то читати це гуд (дуже швидко вокаб наповнюється), але.. бачив достатньо айтішників які читати/писати можуть (на достатньому рівні) і при цьому зовсім не можуть говорити.
Тобто якщо фокусуватися на книжки+граматика, це може бути дуже контрпродуктивно — ви звикнете промовляти про себе слова так як то уявляєте, а не так як то реально говорять (особливо стосується нефонетичних мов, як нп англійська). Потім якщо ще накласти на то що граматика спонукає «прорахуй як то скажеш»: — в результаті маємо те що маємо — читати/писати можуть, а говорити бояться, бо неправильна вимова і дуже повільний мат.процес пошуку як то сказати.

Саме так!
Це 4 основні стовпа мови які варто розвивати в балансі — читання, писання, говоріння, слухання

В нас поки тільки можна прослухати як вимовляється, або ж озвучити всю книгу.
А от говоріння та, треба якось десь доганяти.
Я наприклад на початку сам з собою говорив, писав щоденник, і потім чіплявся за будь-якого native speaker щоб поговорити бодай декілька хвилин. Страшно було, але корисно)

Дуже класно допомагає заговорити — shadowing (на youtube можна нп знайти такого плану відео), при цьому стд патерни говоріння в’їдаються дуже швидко, після того стає доволі легко говорити не згадуючи що там треба і як сказати.

p.s. відносно читання/писання у мене трохи інші погляди, але то вже трохи вбік буде

Декілька років тому пройшов курс на Дуо повністю . Результат около нуля

Декілька років тому пройшов курс на Дуо повністю

Десь було що менш ніж 0.1% дійшли до умовного «finish», враховуючи що постійно додають новий контент це «повністю» стає навіть більш умовним.

Звичний для айтішників механічний підхід до вивчення мов як до математики дає відповідний результат (в процентах гуд, а реально жо..)

Пробував я дуолінго на андроїді. Із мінусів те , що додаток не вчить граматиці. Слова дуже прості і дуже часто повторюються. Кажуть, що на пк версії краще. Але і на андроіді додаток мені щось дав. Принаймні на слух став більше розуміти і повторив дещо. Тож для початківців, для рівня А1 інорм.
А так правила вчив по ютубу, слова виписував в ексель і вчив. Це дало гарний прогресс. Потім почав займатися з репетитором і це вже перехід на інший рівень так як почав не тільки розуміти , но і сам казати.
Слова зараз місяць як вчу через програму Anki. Напевно це найперша і бескоштовна для інтервального вивчання. Поки подобаєтья.

А какие-то реальные доводы будут против Duolingo, или это реклама книжки?

Реальні приклади з досвіду. Знайомий якимось дивом вивчаючи французьку лише у зеленої сови, втрапив на курс Б1. Незважаючи на його вражаючі результати в аппці, в «класичному сенсі» він був десь на рівні А1, згідно з викладачем.
Я пробував декілька аппок, Дуолінго — найгірша з усіх. І так, аппка (будь-яка) може бути тільки одним з доповнень до «класичних» методів навчання, тобто з викладачем.

Щоб отримати скіл «говорити» не обов’язково навчання з викладачем (хоч би тому що дорого — багато не поговориш), граматику айтішники можуть самі доволі легко засвоїти (бо вже мають механічний тип мислення). Для поговорити — краще з реальними людьми спілкуватися, чи інша непогана збалансована опція — tutors на багатьох платформах — тобто коли ті часи коштують дешевше ніж від повністю професіональних вчителів (більш часу отримуєте на поговорити), при цьому маючи достатній рівень розуміння як мова працює (щоб пояснити).

p.s. duo (чи інші) як _додаткова_ тулза для набору вокаба з граматикою частково — теж окау

Ем... Ні. От прямо на всі пункти. Кажу як людина що прямо зараз вивчає мову.
1. Викладачу ви платите умовно за те, щоб він виправляв ваші помилки.
2. Всі ці «розмовні клуби» націлені на те, щоб ти не боявся спілкуватись незважаючи на помилки. Тобто прям виправлення помилок там годі чекати.
3. Граматика — не така механічна річ, як вважається. Бо мова розвивається не механістично. І тут лише практика, практика, практика, коли всі ці нашарування століть нелогічності просто стануть частиною того, як ти говориш. Бо там купа питань «чому так» і відповідь одна — «тому що, блд».

Tutors то не розмовні клуби (хоча і розмовні клуби теж непогано) — коли я займався іспанською, то розмовляв і отримував також розуміння як реальна мова працює (тільки частково через граматику) на preply нп, чому: — (а) бо часи когось з Латинської Америки недорого порівнюючи з нашими цінами, (б) — це збалансована опція між просто поговорити і також отримати ті знання що дають вчителі, (с ) - це дуже цікаво чим живуть люди носії вашої таргет мови.

Відносно граматики — на початковому етапі треба мати тільки дуже загальну картину як мова працює, бо граматика сама по собі _заважає_ отриманню скіла «говорити», потім коли ви вже трохи заговорили — тоді граматика вже буде корисною (а не навпаки).
А опція «вчимо спершу граматику» може бути треба тільки для того щоб здати тест чи екзамен (це не дуже корисний підхід з часів совка, ефективність якого видно з того як знали тоді мови).

p.s. забув додати зразу: ще одна дуже корисна техніка — shadowing, особливо коли нема з ким поговорити чи скіли ще не достатні для того, а умовні «м’язи» треба тренувати

peer-review:
текст виглядає як формальне узагальнення генералізація (звідки?), де нема нічого персонального (крім книжки Інгліш, реклама?), і все це після «нескінченного клікання» в duo.

p.s. duo як тулза для отримання базового вокаб і розуміння як мова працює — тулза як тулза — нормальна. Інше питання що вивчення мов без соціалізації — так собі ідея.

Підписатись на коментарі