Як зробити, щоб у розробників очі загорілися і стало цікавіше працювати

Перейти у продуктову компанію → працювати в кросфункціональних командах.

За 8+ років у розробці я встиг попрацювати в різних компаніях: стартапі, аутсорсі й останні чотири роки — в продуктовій компанії.

З місяць назад ми перейшли на кроскоманди. І прямо видно стало, наскільки у людей очі позагорались.

Мало того, що дуже сильно відрізняється робота в продуктовій компанії та аутсорсинговій тим, наскільки розробник залучений в продуктові процеси, наскільки він може відвідувати мітинги, спілкуватись з дизайнерами, не просто робити задачу по опису, а розуміти продуктові материки, на які він впливає та стільки імпакту може давати.

При переході на кроскоманди це все ще збільшилось. Розробники почали брати участь у всіх мітінгах. Тобто, зараз ми навіть на етапі брейншторму задач присутні. Напевно, в Україні дуже мало є компаній, де розробники можуть бути присутніми на цих зародкових етапах задач і мати вплив на це, пропонувати свої ідеї. Зараз в нас вже є багато кейсів, коли в розробці продуктові задачі, які були придумані розробниками.

Причому обов’язкових з’явилося 1-2 додаткових мітинга, а всі решта (типу брейншторм) за бажанням. Ніхто не напрягає тебе — ти можеш ходити, можеш не ходити.

З мінусів, це такий більше менеджерський аспект, що зараз із тим складом команд розробників, який у нас був та який розділився, важко всім рівномірно навантаження дати.

Наприклад, у нас там два фронт-енд розробника, один бек-енд розробник, один тестувальник. І треба набрати реліз так, щоб всім плюс-мінус було що робити. Але ну не буде ніколи робити один бек-енд розробник більше задач, ніж там два фронт-енд розробника. Тобто, нам треба ці буфери, які в нас залишаються, заповнювати якимись технічними задачами й так далі.

Бувають ситуації, що, наприклад, в одній кроскоманді дуже багато задач і вони прямо не встигають, їм мало людей, а в іншій взагалі нема задач.

Тому зараз процес ротації розробників між кроскомандами змінюється і налаштовується. Зараз всі команди поділили на два стріми (revenue та retention) і в одному стрімі — дві кроскоманди, в іншому — три. І зараз зробили так, що можна всередині стріма, між кроскомандами, позичати розробників, тестувальників тощо. Поки що через ось ці всі організаційні проблеми у нас знизилась кількість тестів, які ми робимо, але вони стали більш якісними.

І здавалося б, що можливо при старому підході ми б більше робили, тому що ми просто рівномірно на всіх розкидали б і по максимуму зробили скільки могли, але я думаю, що поки що ми на шляху до того, щоб зробити все класно.

Я вважаю, що будь-яка така велика компанія рано чи пізно приходить до кроскоманд, бо вони працюють ефективніше та швидше, адже там всі в контексті. Наприклад, я в кроскоманді монетизації, розбираюся в цьому функціоналі й можу швидше і краще це робити.

Ми ще не така велика компанія, але ми вже і не стартап, тож вже ті процеси, які в нас були, вони не підходить для такої великої команди й зараз ми в такому перехідному стані. Та я думаю, що в майбутньому в нас будуть прямо дуже ефективні команди.

Плюсів багато не тільки в плані користі продукту, а й для самих учасників — працювати стало цікавіше.

Бо розробники до чого звикли? Їм приходять задачі, вони між собою обговорили яка ця фігня. А зараз вони приходять на ці мітінги, їм цікаво — якісь нові процеси. Ти робиш технічні задачі, пишеш код, а потім приходиш і в креативне щось включаєшся.

Тож, як на мене, розробникам варто придивлятися до продуктових компаній і цікавитись не тільки тим, які там технології використовуються, а ще і цікавитись отакими процесами. Тому що компанії, в яких це є ну це прям прикольно.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Розробники почали брати участь у всіх мітінгах.

Звучить, як пекло для інтроверта xD

Ми тільки вчора обговорювали з командою нові принципи у нас — у всіх мітингах, повʼязаних з бізнес-обговореннями, бере участь тільки продакт. Максимум (у крайніх випадках, якщо без технічної експертизи ніяк) — техлід. Обʼєктивно — якщо підключати розробника на всі можливі мітинги, то робити свою пряму роботу йому просто немає коли. У нас за останні три роки так два талановитих ліда пішло — їх просто затягали бо безкорисним мітингам, а часу на щось інше не було.
Особисто у мене найпродуктивніші дні — це дні без мітингів: я в такий день встигаю зробити обʼєм задач, який між регулярними мітингами робився б тиждень. Якщо ж у мене є ідеї/пропозиції по продукту, то не маю жодних проблем викласти їх письмово.

важко всім рівномірно навантаження дати.

раб не має з веслом чілити

Попрохати створити онлайн рейтінг систему про політиків, що дотримуються своїх слів. Анонімний, непідкупний, що неможливо його підробити.
Сказав хтось десь щось — у рейтінг такий його.
Праця над життєво важливими завданнями дуже заохочує. Якщо ні — чи та людина перед нами?

про дозвіл бухати й приймати інші речовини в робочий час тут вже було?
якщо ні, то так теж можна зробити щоб блищали очі.

мені здається, що всі оці «щоб горіли очі» — це трошки про вологі фантазії топ-менеджерів, HR в яких вони себе бачать «великими лідерами» або «крутими психологами».

цитуючи один серіал «that’s what the money is for».

далі, всі люди різні. Я маю в команді девів які ненавидять говорити з клієнтами і шось вирішувати, дай їм таску (будь якої складності) і вона буде вирішена. Їм так зручніше і краще працювати. А також у мене є деви які краще самі підуть на кол, 2-3 години поговорять з клієнтом, накидають пару сторь, АС, і зроблять все самі + потім ше презентують це клієнту. Їм так краще працювати.

АЛЕ якщо б я їх поміняв місцями і створив для них «погані» умови, вони б все одно працювали якщо підняти їм ЗП.

Загалом, є культура, є психологія, є купа інших речей які можуть працювати. Але я часто бачу, що фірми чомусь всі процеси і проекти міряють по «прибутку» (ваша довбана ебіда) але коли доходить до людей які на них працюють, то вони одразу кажуть «шо гроші то не дуже важливо» і починають шукати якісь «метрики щастя».

Тобто СЕО чи СТО контори може бути щасливий бо йому платять тонни бонусів, а девелопер чомусь має бути щасливий бо у нього є кавомашинка з дешевим зерном в офісі і «культура» мать його)))

оці «щоб горіли очі»

це як в сєкті пікапєрів «шоб дєвки тєкли»

Краще робити так, щоб у них загорілося дещо інше.

в деяких місцях роботи імітація роботи важливіша за результат. головне вкладатися в процес.

Ти робиш технічні задачі, пишеш код, а потім приходиш і в креативне щось включаєшся.

Я може шось не поняв, але завжди думав, що для розробника «технічні задачі, пишеш код» це і є «щось креативне», а нетехнічні мітинги то так, необхідне зло, яке приходиться толерувати.

І зараз зробили так, що можна всередині стріма, між кроскомандами, позичати розробників, тестувальників тощо.

Тобто, будь-якого дева можуть смикати по різним кінцям проекту на постійній основі, і від нього очікується, що він буде сходу орієнтуватися на місцевості і перформити на рівні з основною командою? Витрати від перемикання контексту не перевищують переваги від багатозадачності? Палаючі очі смикатись не починають?

Алсо, погуглив, шо ж там за продукт такий, від якого мають горіти очі і вставати імпакт. Тематична апка для дейтингу. Вибачте.

Вітаю! Стосовно смикання девів. Це едж кейси, які відбуваються між командами всередині стріма. Тобто це не радикальна зміна контексту задач. Плюс, такі ракірування відбуваються на етапі планування релізів, а не коли у когось вже горить і щось не встигається всередині спринта.

Про «необхідне зло» — це вже філософське питання) Є мітинги організаційні, є креативні. Всі нетехнічні мітинги у нас зараз опціональні, але більшість відвідує всі. Але це вже хто що очікує від своєї роботи, тут кожному своє, імхо)

Якщо проект цікавий розробнику — то йому буде і цікаво на ньому працювати. Якщо він клепає фічу з думками «ех, ото буде класно коли нею почнуть користуватися»

А якщо це звичайна нудна CRM/CMS/адмінка на 10 юзерів для якої треба клепати CRUD-и та жонглювати массивами — то яке горіння очей ви очікуєте?

Ну цей допис про досвід нашого проєкту. Звісно, що це важко натягнути на якусь аутсорс розробку маленьких застосунків. Посил більше такий, що може буде інакше, і айтішка не обмежена CRM’ками на 10 користувачів)

Сказати що топи запросили списки на звільнення.

Коли починаються скорочення — прокрастінацію як рукою знімає, очі горять, дупа теж

не всіх, є люди яким лінь звільнитися, чекають коли за них зробить це хто інший

Якщо топи запросили списки на звільнення, то краще звільнитись самому. )

Частіше переглядати ЗП і видавати бонуси.

Ну... звісно, цього хотілося би розробникам, але які свідчення, що це дійсно працює? Ще й на дистанції?

Може бути _потім_ що компанія провайдер послуги «real-but-relatively-junior virtual web-programmers» буде гарантувати мінімальну якість того коду, більше коду — поміняли умови підписки, більш якісний код — поміняли умови контракту, і т.д. Те що запрацює згідно наданим тех.задачам і критерії перевірок результатів виконання — теж десь пропишуть.
В якості додаткового бонусу буде відсутність питання — що зробити щоб «очі розробників загорілися і стало цікавіше працювати».

привіт, чув про позитивну клавіатуру?

вона діверсіті-расово-гендерно рівно збалансована?

Мабуть єдине що мене буде по справжньому мотивувати , це робота на свою контору / проект . Все інше компроміс та маніпуляції від ейчарів

Повністю з вами згоден, сам на собі це відчув, коли почав працювати над власним проєктом цієї зими. Він ще на етапі розробки, сподіваюся реліз буде цього року, я навіть не впевнений, чи буде він прибутковим, але мотивація шалена, дуже сильний контраст з тим, яке відношення до задач на основній роботі. Коли працюєш над власним проєктом, який цікавий саме тобі, сам собі ставиш задачі, у проєкті все чітко й зрозуміло, бо не треба вникати у логіку інших розробників (бо їх немає) — все йде максимально гладко, як по маслу. Часто буває таке, що після основної роботи ввечорі о 19 сідаю попрацювати над власним проєктом, по відчуттям наче всього годинка пройшла, дивлюся на годинник — а там вже 23, тобто непомітно пролетіли 4 години. І це з нульовою фінансовою мотивацією) А якщо в майбутньому воно ще й гроші почне приносити — ууу...))

я навіть не впевнений, чи буде він прибутковим, але мотивація шалена

По своєму досвіду можу сказати, що навіть якщо там доходу три копійки або і взагалі немає, але люди реально продукт використовують і дякують тобі за те, що він є, то це по відчуттях ніякий корпоративний булшіт про імпакт на дядін продукт і «ваші рішення важливі» не вартий і десятої частини кайфу від визнання, що отримуєш від свого.

Я уже мовчу про ситуацію, коли він реально прибутковий. От тут і виникають історії про стартаперів, які працюють по 12-14 годин в день з блиском в очах.

Я працюю віддалено в комфортному ритмі, раз на місяць вмикаю камеру, щоб показати, як виглядаю — раптом буде зустріч, то хоча б впізнали.

Хоч каву пропонуйте, хоч додаткові гроші, хоч радісні очі — бажання повертатися в офіс у мене відсутнє.

Я цього запитання очікував від автора топіку.

Весь текст топіку можна скоротити до: «Я працюю в продуктовій компанії, у нас реорганізували команди, у фахівців загорілись очі, приходьте до нас працювати, у нас класно».

І якщо хтось після цієї теми захоче працювати в компанії з екосистеми Genesis, то має пам’ятати про перепрацювання, а також про роботу в офісі.

Це дійсно класно, що вам вдалось знайти комфортні для себе умови праці. Кожному своє)
У нас є крос-команди, які наполовину із фул ремоут співробітників складаються, тому це точно не про роботу в офісі історія.

У нас є крос-команди, які наполовину із фул ремоут співробітників складаються

У вашій компанії відкрито 23 вакансії /companies/appflame/vacancies/, серед яких є для технічних фахівців, але жодної «віддалено».

Ви створили тему, щоб до вас йшли працювати розробники, але всі відкриті вакансії для технічних фахівців лише в офісі.

Ці питання вирішуються в індивідуальному порядку, наскільки мені відомо. Знову таки, допис не про це

Тема про те, як ви показуєте сильні сторони компанії, в яку агітуєте йти працювати, а я показую слабкі сторони, як-от відсутність можливості віддаленої роботи.

Для мене віддалений формат роботи важливий, і я надаватиму перевагу компаніям, які пропонують його одразу у вакансії, без потреби додатково випрошувати це у роботодавця.

Підписатись на коментарі