Де краще сплачувати податки IT фопу?

З останніми новинами про нацЗдох 1млн грн і ти вже на ПДВ і 17% податку — навіює журбу. Звісно поки не оголосили для кого 17% але я здогадуюсь + не забуваємо про конвертацію валюти в гривні + есв + бухгалтер + А не пішов би я нахіба з такою зп, плати більше куркуль!

Постає питання: як і де можна змінити своє податкове резиденство? Мені моя компанія (з якою я вже 2 роки на фрілансі) пропонувала в США але я хз. В кого був досвід? Які ідеї ? Хто вже з таким стикався?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В сенсі куди? Це ж не так працює :D
Там де податковий резидент, там і платиш. Там і скоріше за все живеш, це ж не підписка на нетфлікс.

Добрий день, підкажіть, а що у вас змінилося з 2023 року? Тобто 5% платить вам ок, Україна чудова. А якщо 17 — пизда рулю, дайте резиденство? Уже Україні податки не потрібні? Дякую.

res.cloudinary.com/...​/d3hazex0nold5vbxoqlx.png

Уже Україні податки не потрібні?

Канешна нужны — чиновникам вилл в монако, океанских яхт и премиум авто мало не бывает!

Уже Україні податки не потрібні?

Люди точно не потрібні

Такі нічого не змінилося, я такі лишаюсь в Україні,і так і хочу тут бути. Є такий науковий термін як «общіпування Гусаків». Ознайомтесь.

Там треба вчитатися про ПДВ і в цілому про нац здох. і такі так 17% це грабунок . Чи отримаю я за 17% соцільні плюшки ? — відповідь очевидна . чи отримаю я гідну пенсію(якщо доживу) коли немає пенсійної реформи ? — відповідь очевидна. Якщо буде 17% чи буде маалий бізнес в розвиток — відповідь очевидна. За вашими словами «17 — пизда рулю» я так розумію що ви «радикальна лівачка» .Дивіться : Щоб збілишити надходження в бюджет треба запускати економіку. Коли немає капіталів у населення треба зменшувати регуляції,та давати змогу бізнесу накопичувати капітали , а не навпаки. Окей най 17% .але якщо я буду реінвестувати в обладнення і чи буде мені повернення податків — відповідь очевидна. На фрілансі 17% мені допоможе конкурувати з індусом — відповідь очевидна. от і виходить якщо я буду платити 1 вісоток в Грузії воно більше допоможе Україні ніж 17% в україні — оксімірон (то не про москальского рєпєра словник в допомогу )

можу лиш сказати, що правило пробілів перед розділовими знаками ще ніколи не підводило)

мамкіни фопи привіт. спробуй в Дії змінити податкову резиденцію, там дропдаун окремий повинен десь бути ;)

Такі так «Мамкін ФОП» якби був не мамкіним тоді як справжній Президент відкрив би офшор і не парився. Накрайняк пиляв би державиний бюджет на всяких державних застосунках як один відомий SEOшнік. А так шо ? вже як є — крутимося

Та вже 1000 разів перекручена тема, вивчав це питання місяцями наведу середні значення. Найближчий аналог Польща — 12% + соціалочка десь ще 5-8% потягне там в залежності перші пару років знижки тобто приблизно 16-17% на ричалті і потім до 20%. Роботи багато наскільки це можливо на падаючому ринку. Але точно більше за Румунію-Болгарію разом узяті. Румунія-Болгарія аби не вдаватися в деталі ті самі 20% ± з соціалкою, але менший ринок і свої бюрократичні складнощі. Податковий рай однозначно Грузія — 1%. Для прямих контракторів в основному(так як внутрішній ринок малий але пару галер вітчизняних відкрили там офіси). Але прям дуже смачно виглядає для реальних діджитал номадів так як можна там не жити і тусити по світу в різних Канкунах-Домініканах. Якщо дітки-школи-садочки або дружина з не ремоут-френдлі професією то звичайно Грузія не підійде з відомих причин. На цьому в принципі можна завершувати з Європою все решта 28-48%. Емірати — 0% tax на зарплатах сіньйорів у 2-3к і ходінням у офіс у туфлях і костюмі. Дивився також Колумбію і Мексику де зараз модно офіси наших галер відкривати але там нічого цікавого по податках там можна жити, але гроші краще гнати через інші юрисдикції і можна не боятися різних СРС обмінів данними як у Європах. Є ще всілякі схеми з ЛТДшками де сам собі виплачуєш невелику зарплату (якщо трати невеликі) під високі зарплатні відсотки а решту скирдуєш на рахунку фірми щоб потім відкешити через купу різних схем але то прям дуже на любітєля:) А взагалі подивіться про теорію прапорів це прям зараз така модна фішка як колись FIRE був. Люди по всьому світу трохи задовбались від «легального» державного рекету. Суть у тому що якщо діяти по стандартним паттернам системи багатим або навіть просто забезпеченим ніколи не стати через це і створені тисячі схем з ЛТДшками і списанням витрат бо це вигідно елітам. А якщо звичайний Джон-Клаус-Іван то будь-ласка ось твої 48% податків і ні в чому собі не відмовляй. Так що краще ставати капіталістом-рант’є бо за активний дохід в цьому світі максимально нагинають у фінансовому плані.

Румунія-Болгарія аби не вдаватися в деталі ті самі 20% ± з соціалкою

ну откуда эти 20% берутся?
Конкретно Болгария будет меньше:
10% налог на доход
+ социалка, начисление на которую останавливается на 3750 лева в год.

В итоге c 5К евро отдавать 14-15% примерно. Чем выше зарплата — тем меньше процент будет.

Так з більш низькою базою рахував можливо ви точніше описали ну в цілому я пам’ятаю що все виходить майже ідентично до Польщі по податкам

Гарно і змістовно написали

Емірати — 0% tax на зарплатах
Freelancers and/or self-employed people who wish to apply for a Green visa need to submit:
evidence of annual income from self-employment for the previous two years amounting to not less than AED 360,000, or proof of financial solvency throughout their stay in the UAE.
короче говоря если стабильно 2г не получал 8500$ в месяц то эмираты не светят

Ну я про звичайну робочу візу писав і емплоймент класичний

Ну да, в среднем по европе 15%, если есть возможность не платить НДС.

Краще там де фоп живе і збирається жити далі. Бо податки то армія, освіта і медицина.

Чад, Демократична республіка Конґо.

Постає питання: як і де можна змінити своє податкове резиденство?

Якщо казати про резидентство фізичної особи, то змінити резидентство, це не про — відкрити аналог українського ФОПу в будь якій країні, а про (як мінімум) —
1. Переїзд в дану країну та
2. Переміщення до даної країни свого центру життєвих інтересів.

Якщо про реєстрацію юридичної особи, то при отриманні дивідендів з юридичної особи, Вам також необхідно звітуватись в країні Вашого резидентства та в залежності від податкових ставок двох країн (країни реєстрації юридичної особи та країни Вашого резидентства) доплатити або недоплатити різницю по податку на дивіденди.
Тобто, ключове питання в цьому — Ваше фактичне фінальне податкове резидентство та де знаходиться джерело Ваших доходів.

як гадаєте, чи можна при цьому не закривати український ФОП і звітувати згідно фін потоку на цей ФОП? Або чим небезпечно НЕ закривати? Дякую

Можете не закривати — потрібно буде завжди подавати деклараціїї з 0 прибутком та платити ЕСВ так як він обов’язковий та не залежить від прибутку

Можете не закривати — потрібно буде завжди подавати деклараціїї з 0 прибутком та платити ЕСВ так як він обов’язковий та не залежить від прибутку

Згідно питання, на ФОП буде надходити дохід -

і звітувати згідно фін потоку на цей ФОП?

Доброго дня!

як гадаєте, чи можна при цьому не закривати український ФОП і звітувати згідно фін потоку на цей ФОП? Або чим небезпечно НЕ закривати? Дякую

Потрібно багато уточнень по Вашому питанню, які не доречні будуть у форматі коментарів на форумі.
Ви завжди можете написати нам на робочий ТГ для узгодження часу для індивідуальної консультації, будемо раді допомогти — t.me/IT_accounting_UA

А на якій підставі ви хочете легалізуватись «там» — на укр ФОПі не вийде, мало тушку перевезти, в якої активний дохід за межами EU/US. Хіба ТЗ але це тимчасовий статус.
Звітувати можна = податки там платити, тільки це без смислу в перспективі. Так краще в якусь Грузію податись

Саме тому краще мати поменше центрів життєвих інтересів щоб тебе кожна країна де ти пожив чи попрацював більше ніж півроку не вважала що ти їй винен назавжди

Горшочок, не вари

17% податку — навіює журбу

А як в справжній Європі не хош 50-60%, ги-ги?

А дайте определение

справжній Європі

а то Европа она ведь разная. и Украина — это точно не Германия, а ближе к Польше/Румынии/Болгарии

Справжня Європа це географічна Європа мінус країни колишнього соц. табору.
«Капстрани» як колись казали.

но сравниваем то мы с Украиной. при чем тут старая Европа? в Румынии-Болгарии налог 10%. вот это и есть ± тот уровень налогов, который и Украина должна ориентироваться, чтобы не терять конкурентные преимущества.

в Румынии-Болгарии налог 10%

Ты забыл про «социальные взносы», которые формально не налоги, но платить их надо, и там может быть прогрессивная шкала «взносов». Так шо сколько скажут, столько и заплатите, создав но ДОУ десяток топиков что «раньше было лучше».

они небольшие и в определенный момент просто не начисляются выше определенной суммы.
у нас ЕСВ точно так же существует отдельно от налогов.

3 года назад в Болгарии с моих доходов суммарно выходило около 25%. Румынию даже не рассматривал, наверное там тоже можно жить, в Эритреи и Бангладеше милионы живут...

Это ты работал по найму? Или мало зарабатываешь ;-)?
У меня в 23ем было меньше 12%, всё включено

Аналогично. Но я по найму, у меня 13%

эм, я не работал, но рассматривал Болгарию для релокации — но посчитал, уточнил у юристов и выбрал другую страну.

Скорее много, или возможно нашел неправильных бухгалтеров — когда в течении 3х месяцев мотаешься по десятку стран для выбора места жительства, то можно и косякнуть.

Разлив Дуная в Трансильвании впечатляет, я даже проезжая гдет на полчаса залип на смотровой площадке. Но на этом все. Болгария тоже не фонтан, но там тепло, есть море, и язык легче учить.

www.jurisprudential.eu/...​logooblozhenie-v-rumynii

Общая ставка НДФЛ в Румынии составляет 10% для резидентов Румынии, и 16% для неризедентов. Однако существует ставка налога в 0%, которая может быть применена к лицам, занимающимся научно-исследовательскими работами или созданием программного обеспечения.

а вы сможете привести источник про 42.5% ?

Вот по этой ссылке ввёл внизу в калькуляторе 60к в год, вычеты 0 (наверное что-то и можно списать, но хз), PFA (фоп), деятельность открыта 24 месяца (чтоб какие-то скидки за начало деятельности не учитывались, если есть)

Итог: Общая сумма налога и взносов: €27000.00 в год / €2250.00 в месяц

Даже 45% получается, ну такое за Румынию.

ну я же не виноват, что калькулятор писали задней лапой без включения мозга.

они например от 60К тупо 25% считают:

Социальный взнос CAS (пенсионное страхование): €15000.00 в год / €1250.00 в месяц

а это в корне неправильно. Потому что он тоже ограничен сверху:
gsl.org/ru/taxes/rumyniya

Если полученный годовой доход превышает 24 минимальных брутто-зарплат, пенсионные отчисления будут рассчитываться исходя из 24 минимальных брутто-зарплат. Расчёт на 2024 год: минимальная брутто-зарплата составляет 3 300 RON x 24 месяца x налог 25% = 19 800 RON в год.

подробнее на сайте gsl.org/ru/taxes/rumyniya

тоесть выше 3817.69 EUR он в принципе быть не может за весь год.

Вже краще, знайшов якийсь інший калькулятор за 2024 рік — taxepfa.github.io

Там нараховує 22%, вже більш-меньш, але не 10% нажаль

да, но справедливости ради, речь идет о полных отчислениях, включая медицину и пенсию. Которые в отличие от Украины будут в итоге твоими. В Украине ты вынужден сам откладывтаь на старость. и платить за частную медицину.

А изначально речь шла про налоги. налог остается 10%. Это то, что уходит в пользу государства «безвоздмездно».

Понимаю что сверху идут всякие плюшки — но мне удобнее знать и сколько денег фактически остаётся на руках, и перечень того что получаю за недополученные деньги.

Часто тут тоже пишут что в Польше 12%, забывая указать duzy zus, который совсем не маленький.

Да, это все понятно. сам такой был.
Но когда переваливаешь возраст в условные 40 лет, в мозгу щелкает некий тумблер и понимаешь, что времени-то осталось не так много чтобы подготовиться к пенсии и не жебракувати.

Так я нe против этого всeго. Просто хочeтся понимать — вот столько дeнeг на руки сeйчас на хлeб и арeнду, столько то на пeнсию, гос.мeдицину и т.д. Сразу понимать всe аспeкты, а то за ипотeку/арeнду тожe пeнсионными отчислeниями нe заплатишь.

да, но справедливости ради, речь идет о полных отчислениях, включая медицину и пенсию. Которые в отличие от Украины будут в итоге твоими.

давай поговорим про медицину в европе. Например про запись к специалистам на полгода вперед.

в БГ к хорошему и проверенному специалисту макс за неделю. Обычно за несколько дней. Тут имхо вообще очень грамотно сделана система здравохранения, когда здравна каса компенсирует тем врачам, кто с ней сотрудничает оплату.

В Болгарии это не так. Даже если за бесплатно, типа по госстраховке. Ну и всегда можно записаться за небольшой кеш к любому врачу в течении недели

С случае с Болгарией и небольшим презентом — верю :)
А в той же Испании или Австрии, или Германии с Голландией и Францией, все немного не так.

в Іспанії ще жодного разу не чекав більше тижня на Санітасі, ви щось не то робите

может местные коллеги-испанцы делают что нить неправильно.

PFA не громадянам EU не так вже й просто відкрити. Є випадки, але багато відмов. Випадків отримання permis de sedere взагалі не знаю по PFA (незалежній дійльності).

да не набежит. в другой ветке я уже указал, что калькуляторы неверно считают. все соц взносы ограничены сверху.

без расчетных листков или как оно в Румынии называется, это бессммысленный разговор.
я когда выбирал куда ехать, брал консультации у бухгалтера. И там все зависит от суммы дохода.

ну и еще раз,

42.5% тут податок при офіційному працевлаштуванні

даже если обстрагировтаься от процента, сама формулировка в корне неверная. Это не «податок», а удержания. Это ооочень разные вещи.

в Румынии-Болгарии налог 10%. вот это и есть ± тот уровень налогов,

Ні, це дофіга

от маєш . взяв тай бовкнув . ну ти хоч чат жпт спитай

эффективная ставка будет еще ниже. в той же Испании ВМЕСТЕ с соц взносами она будет в районе 30% болтаться. Понятно, что при сильно высоком доходе будет расти. но это будет СИЛЬНО высокий доход.

Не верю. Можент если сделать ФОП и правильно списывать расходы на жилье + оргтехнику, закупить машину и обосновать стоимость машины в расходы ФОП, то может и возможно, но тут валом «но»

у меня там куча коллег работает, это не из калькуляторов цифры.
а еще часть на Бекхеме сидит.

Мои коллеги там родились и выдали такие цифры. Ставлю на то что они попадают на бОльший подоходный налог — привет прогрессивная шкала налогообложения.

блин, да попадают. НО! попадает только та сумма, что превышает порог.
тоесть те же 47% максимальные не берутся со всей суммы,
а налог идет (по памяти примерно):
— 19%
— 24%
— 30%
— 37%
— 45%
— 47%

но только каждый раз на превышающую сумму. и в итоге эффективный налог будет меньше того, что максимально на доход положено.

блин, да попадают. НО! попадает только та сумма, что превышает порог.

И дальше зависит от дохода, и мои коллеги возможно зарабатывают больше твоих — соотвественно платят 40+ % налогов с бОльшей суммы.

ну не обсуждая конкретную сумму дохода тяжело обсуждать :)

The discussion in the image revolves around progressive taxation, where higher tax rates apply only to income exceeding certain thresholds. The first commenter (*Witness*) correctly explains that the highest tax rate (e.g., 47%) is not applied to the entire income but only to the portion that exceeds a specific threshold.

## **Breakdown with Example:**
Let’s assume a progressive tax system with the following brackets:

— **0–50,000** → 19%
— **50,001–100,000** → 24%
— **100,001–150,000** → 30%
— **150,001–200,000** → 37%
— **200,001–300,000** → 45%
— **300,001+** → 47%

Now, consider **two scenarios**:

### **Example 1: Income = 250,000**
— 50,000 × **19%** = **9,500**
— (100,000 — 50,000) × **24%** = **12,000**
— (150,000 — 100,000) × **30%** = **15,000**
— (200,000 — 150,000) × **37%** = **18,500**
— (250,000 — 200,000) × **45%** = **22,500**
— **Total tax = 77,500**
— **Effective tax rate = (77,500 / 250,000) × 100 = 31%** (which is lower than the top 45% rate)

### **Example 2: Income = 400,000**
— 50,000 × **19%** = **9,500**
— (100,000 — 50,000) × **24%** = **12,000**
— (150,000 — 100,000) × **30%** = **15,000**
— (200,000 — 150,000) × **37%** = **18,500**
— (300,000 — 200,000) × **45%** = **45,000**
— (400,000 — 300,000) × **47%** = **47,000**
— **Total tax = 147,000**
— **Effective tax rate = (147,000 / 400,000) × 100 = 36.75%** (which is lower than the 47% top rate)

## **Who is right?**
— **Witness** is correct: The highest tax rate applies only to the portion of income exceeding the threshold, and the **effective tax rate** is always lower than the highest bracket.
— **sergius-catiline** is also partially right: If someone earns significantly more, their effective tax rate will be **higher** but **never equal** to the highest marginal rate.

Would you like a dynamic calculator for different incomes?

Надо учитывать ещё первые ~10к€ в год, которые не облагаются подоходным (но социалка обычно платится, зависит от страны). В старой Европе это примерно штука в месяц на человека, тоже зависит

В любом случае при небольших доходах это существенно опускает суммарное бремя

Питання було про аналог фопа в Європі. То може пан підскаже де в Європі 50-60% налогів для фопа?
Сто разів тут уже обговорювалось, хочеш податки як в Європейських фопах, доведеться свою жопку перенести через кордон.
Можу по Польщі проконсольтувати, якщо є бажання.

Податки плюс соц внески 50-60% в Італії, Франції, Іспанії і т.д.

нe знаю по Італії, Франції

в Іспанії 40% будe при доходi 120К євро на рiк, 50% при 1.7 мiльона євро на рiк.
При бiльш «звичайних» цифрах, наприклад, 80К — 36.4%
Нeмало, алe нe 50%+

autonomoinfo.com/en

Забудьте ті калькулятори, питайте людей які там живуть.

Цей калькулятор і радять люди які там живуть + сам розбирався с прогресивними ставками, та соц.виплатами. Тому по Італії/Франції ніяких цифр не наводжу, бо взагалі не знаю що там.

Податки плюс соц внески 50-60% в Італії, Франції, Іспанії і т.д.

Байки але лінь щось доводити, і так загуглити легко калькулятори

Ага, он я в Італії за минулий рік заплатив 55%.

Що в Італії робити без власного житла?

Що в Італії робити без власного житла?

Якщо серйозно, то житло в Італії цілком підйомне.

Это очень сильно зависит от того, что считать Италию. В Милане к примеру Неаполь не считают Италией, а Сицилия вообще Африкой. Ну и стоимость жилья возле озера Комо и в деревне Корлеоне очень сильно отличаются, равно как и реалии вокруг.

Італія величезна і різноманітна, із тих кого я знаю кожен хто хотів придбав житло ІТ-ішник чи не ІТ-ітішник.

Ходят слухи, что в убитых деревнях аля «жопа мира» бесплатно дают

Як завжди, не зовсім в жопах і не зовсім безплатно.

Ну ось в традиційному підМіланні 1000 варіантів до 100к
www.immobiliare.it/...​eMinima=60&localiMinimo=2

я имел в виду программы из серии www.livetoitaly.com/...​italia-programmy-pereezd
А так да, в большинстве стран европы в деревнях за 100-200к можно купить жилье разной степени убитости/удаленности от цивилизации.
Пока ты молодой и одинокий удаленщик, то можно жить в любой жопе мира, в которой есть интернет. А если женишься/появляется ребенок, то внезапно оказывается что в жопах мира не так уж и комфортно, а иногда — критически некомфортно..

50-60%
Іспанії

I call this bullshit) Для типового гребця на автономо буде не більше 40, якщо в лоб рахувати і не юзати доступні редакшини

и это при очень хорошем доходе.
а еще ж можно взять на работу супруга(у). и платить зп.

Ну так, і колаборадора можна відкрити, і за дітей списувати, і 5750 по PPE списувати (а з колаборадором х2)

Сходу — в Австрии, при доходе в 100к евро в год, без оптимизаций тебе выйдет в 60к суммарных налогов и отчислений, из которых социальное страхование — чуть меньше 30%, а подоходный налог прогрессивный и с сумм выше 90к, только подоходный налог 50%. И надо разбираться с НДС, которое 20% и в зависимости от условий будет частично или полностью учтено в указанных налогах. И с вероятностью во много процентов можно будет оптимизироваться, и по финалу ты выйдешь на стандартные для центральной и северной европы 40-45%

А як в справжній Європі не хош 50-60%, ги-ги?

Гетьманцев, не дури людей.
В Європі реальні податки на дохід 10-15% для ЗП в 2к$

А чому відразу не 100%?

Багато зароблятимеш, буде наближатися до 100%

Європа 6%, що я роблю не так?

То нe справжня Європа :)
Доктор сказав в морг 50%+, значить в морг.

p.s. 6% — iнкубатор в Польщi i авторськi права ?

Чехія OSVČ 1 pasmo paušal, на паушальному режимі фіксовані платежі незалежно від доходу, у мене виходить 6%, на наступний рік буду переходити на 2 pasmo, тому що вилізу за ліміти, на 2 pasmo у мене буде виходити 12%, у ці відсотки входять податки, соцвнесок та медичне страхування, контракт у мене з компанією не в ЄС, тому питання повʼязані з ндс мене не хвилюють

OSVČ + paušal на 1/2 pasmo там гуманий вiдсоток якщо близько до мeжи в 1M чи 1.5M пiдходиш.

Я тiльки одного нe розумiю — чув можна до 1.5 мiльона корун бути в 1 pasmo (8716 Kč), а нe в 2 (16745 Kč). Цe працює для розробника?

Чи з 1.999.999 Kč попадати в 2 pasmo, а нe трeтє ?

Бо нe зовсiм розумiю цiєї умови:

do výše 2 000 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % nebo 60 % z příjmů

1 pasmo ліміт до 1,5M крон(60k euro), якщо 75% твоїх надходжень підходить під 80/20 або 60/40, it послуги — це вольна живность і вона підходить під правило 60/40

з 1.999.999 Kč доходом ти ще можешь сидіти на 2 пасмі, якщо твоя діяльність підпадає під правило 60/40, а айтішка підпадає

Дякую, корисно.
Якщо можна платити податки по 2-му пасму за до 2 мільойнів cz, то вже цікаво.

якщо будуть питання — звертайся, допоможу чим зможу

А можна спитати в чому профіт мати osvc проти нашого фопу? Особливо якщо центр інтересів все ще UA. Якщо наприклад є така можливість відкрити osvc.
Заради іпотеки? Чи щоб вбілу знаходитись?

1. нема потреби конвертувати в гривню, а потім вже у іншу валюту
2. між Україною та європою є обмін інформацією, тому як податковий резидент Чехії(більше ніж півроку знаходжусь тут) я не хочу щоб до мене були питання з податкової. Крім того платити податки в двох країнах одночасно, переводити документи з української на чешську, потім завіряти іх — виглядає трохи нераціонально з точки зору часу, витрачених зусиль та коштів.
3. для іпотеки паушальний режим не дуже підходить, треба рахувати у кожному конкретному випадку
4. так, мета стоїть працювати вбілу та отримати згодом внж, що буде потім — побачимо

На днях выкатили условия, что при paušal на 1/2 pasmo для специального ВНЖ доход не достаточен. А переходить на обычную не paušal систему можно было в начале года, сейчас уже поздно. Есть идеи, как по другому легализоваться после того как временную защиту снимут?

Я бы всё равно «проявил заинтересованность» (как они это называют) в этой визе. Могут требования ещё понизить. Да и что отменят защиту в 26-м тоже вероятность (имхо) низкая, а в начале года можна и уйти с паушала.

В faq’е по условиям на спец.визу писали что нельзя как-то докинуть денег/налогов задним числом, чтоб пройти под требования дохода.

я думаю, що подаватись на спец внж у будь-якому випадку варто, навіть якщо не задовольняєш усім умовам, зараз 1/2 pasmo не підходить, потрібно 2 роки тимчасового захисту(у мене 9 місяців наприклад) і т д. Коли знімуть тимчасовий захист постане питання, а що робити з людьми, яким наприклад тиждень не вистачає до переходу на спец внж, або вони заробляють 2 млн крон на 2 пасмі. Формально так, вони не підходять під існуючі критерії, але це трохи тупо виганяти законослухняних людей, які заводять гроші у країну. Тож я вірю, що це не остаточне рішення, подивимось, що зміниться

а якщо вище 80кє дохід, то які варіанти?

я поки що знаю тільки один варіант — переходити на sro

Наче щоб заробляти більше 2М крон треба бути osvc не на паушальній системі, а на загальній. Там 15% / 23% (після 1.6М крон) від податкової бази (оці 60/40) + соціальні платежі і медицина (хз скільки).

dou.ua/...​rums/topic/48906/#2837631

тiльки там посилання employee калькулятор, тут pexpats.com/...​-income-salary-calculator для osvc на загальнiй систeмi, бeз лiмiта в 80к євро на рiк.

тобто 18%, в Польщі 17, в Румунії 20, приблизно однаково виходить, тільки вартість життя різна (в Румунії помітно дешевше).

Схоже я ввів в оману цифрами та калькулятором для чеського ФОП на загальній системі.
Хоч в нього реально нема ліміту на 80кє, але великі відрахуння на соціал і медицину, що в сумі дає 35%+ витрат.

Польський jdg на ryczalt дійсно набагато краще при високих доходах. Чеський вигідніше на спрощеній системі (paušální daň), якщо вкладаєшся в ліміт.

А якщо відкрити компанію, платити собі як директору мінімалку, а решту виводити дивідендами, то скільки утримань виходить?

Умовами по чеським компанія не цікавився. Трохи дивився на польські (spółka z o.o.), не пам’ятаю вже всіх деталей, але для себе вирішив що фоп (jdg) простіше та дешевше.

Ты забыл добавить что лимит по первой опции 40к евро в год, по второй — 60, 3й — 80.
Зарабатывай больше и выйдешь на стандартные ±15% для восточной европы.

правила трохи складніші, ліміт на 1 пасмо 60к, на друге 80к, так як айтішка підпадає під правило 60/40

Для 100к евро дохода в год чатжпт насчитал 13,5к налогов. Ну и не забывай НДС 21%, который надо будет платить, со всей суммы(хз, получится ли сделать возврат, очень тонкий вопрос) и все становится на свои места — чудес не бывает.

не довіряй всьому що пише чатжпт, по ндс у чехії є vat та light vat, причому ставки можуть бути різними, у випадку OSVČ в залежності від ситуації vat може не бути зовсім, або може бути по нульовій ставці, от наприклад зараз я не є платником ндс, тож цей податок мене не хвилює

Вот я и не верю что всему что пишут на ДОУ :)
Я тебе ж написал: ты станешь плательщиком НДС как только заработаешь 2 ляма крон в год. Вовзрат НДС в теории возможен, на практике надо читать что откровенно в лом.

по перше, якщо у мене буде більше 2M(80к euro) крон на рік, то у цьому випадку я більше не зможу бути OSVČ, мені доведеться реєструвати компанію, наприклад sro, там вже інші ставки податків, бухгалтерія і т.д. Я рахував(приблизно), щоб мати чистими на sro та OSVČ однакову сумму треба заробляти 96к(sro) проти 80к(OSVČ)
по друге, дійсно, я буду змушений зареєструватись як платник ндс, але якщо я надаю послуги компаніям не з єс, то скоріш за все у мене буде нульова ставка(у деталі не заглиблювався, тому що поки що не треба )

мені доведеться реєструвати компанію, наприклад sro

Не все работодатели согласны на B2B. Стартуешь ты с 15% налога на вывод капитала. Возврат НДС в теории возможен, но на практике тебе надо покупать услуги, а не производить их. Повторюсь, если бы в чехии были уникальные 6% налогов на ИТ без оговорок, весь ЕС пооткрывал бы себе там ФОП.

Понятно что нeт одного варианта на любыe суммы и под всe условия. Но при заказчикe нe из Чeхии (чтоб нe попадать на НДС) доходe в 5К долларов (до 1.5 миллиона корун в год) будeт налогов 8716 CZ (~370$), что всeго 7.5%. В эти 370$ включeна и мeдицина ужe.
Eстeствeнно eсли вышe доход, будeт cлeдующий брeкeт — 16745 Kč.

Но при заказчикe нe из Чeхии (чтоб нe попадать на НДС)

Немає різниці платиш ти ПДВ чи ні.
Ми не надаємо послуги фізичним особам, тому нам цей ПДВ нічого не коштує.

Якщо клієнт (компанія замовник) з тієї самої країни, ти виставляється інвойс на суму що в контракті + ПДВ. Замовник собі це ПДВ вертає.

Лінь розписувати в деталях, тут вже обговорювали багато разів

Писали про якісь гівно-контори в Польщі що не хотіли додавати vat зверху вказаної суми. Воно ситуація рідка, але у когось була. Чесно кажучи, як прийнято в Чехії з місцевими замовниками, я не в курсі, прийнято докидувати vat чи ні, тому на всяк випадок написав.

ми почали з мого кейсу, де я плачу 6%, а згодом буду платити 12%, я пояснив в деталях чому у мене саме стільки виходить, пояснив, що в залежності від ситуації податків може бути більше.

Не все работодатели согласны на B2B

Якщо це справжній ремоут — то всі. У чехії багато недоліків, наприклад мертвий it ринок, локально знайти b2b — майже неможливо, найнятись як employee дуже складно, тому чехія непоганий варіант якщо ти вже маєш b2b

Повторюсь, если бы в чехии были уникальные 6% налогов на ИТ без оговорок

ніхто і не казав про унікальні 6%, це конкретно моя ситуація, у цій ситуації можуть бути і інші, це не складно, критерії дуже прості. У інших країнах теж можна знайти купу цікавих варіантів платити поменше податків, в деталях не готовий розмовляти на цю тему, так як не вивчав глибоко

ніхто і не казав про унікальні 6%, це конкретно моя ситуація, у цій ситуації можуть бути і інші, це не складно, критерії дуже прості.

А я теюе с самого начала написал: зарабатывай больше и попадешь на бОльшие налоги, что и выяснилось.

ви надали недостовірну інформація щодо лімітів, хтось може прочитати і вирішити, що так і є

Как оказалось, неправильной была твоя информация. Мыла была неточной и правильной. Если найдется сообразительный товароищ, который ТОЛЬКО на основе постов на ДОУ будет принимать решения о местожительстве — ну кто ж ему доктор.

будь ласка скажи де я не правий, буду дуже вдячний

Я сказхал — неточно, а не неправ.

Как оказалось, неправильной была твоя информация

я ось про це, де я надав неправильну інформацію, буду вдячний за відповідь

НДС сильно зависит от того, кто клиент, точнее где находится.

не буду утверждать про Чехию, скорее всего так же, как и в других странах. Если клиент вне страны, даже если в рамках ЕС, то НДС остается 0%

Если клиент вне страны, даже если в рамках ЕС, то НДС остается 0%

При условии что ты не производишь товары и услуги. Да, варианты возможны, но 6% налога не будет.

В Хорватії податкове навантаження на аналог укрФОПу — паушальний обрт також складає близько 6% при доході до 60 тис. євро на рік.

а після 60кє що і як?

Якщо дохід вище 60 тис.євро, то переводять на загальну систему.
По податковому навантаженню в такому випадку краще переходити на юридичну особу — DOO, ефективна податкова ставка на ньому — 17%.
Але в Хорватії для OBRT щорічно піднімають річний ліміт, тому очкується у наступному році також його збільшення.

а за вивід грошей дивідендами які податки?

В ефективній податковій ставці вже враховані всі обов’язкові витрати та відповідні податки.
Якщо розглядати окремо тільки податок на дивіденди, то він складає 12%

а як виходить 17?
investcroatia.gov.hr/en/tax-system
ось тут пише, що податок на прибуток 10% і на дивіденди 10%, тобто вже 19%, а ще ж мабуть треба мінімум адміністратору якусь мінімалку платити і на неї всі податки та соцвнески, плюс якісь витрати на ведення діяльності і бухгалтера.

В чаті є всі докладні розрахунки — t.me/Croatia_IT_UA_chat
Якщо потрібно буде розібратись ще більш детально, враховуючи індивідуальні обставини, то даний розбір можемо зробити на консультації.
Запис — t.me/IT_accounting_UA

t.me/Croatia_IT_UA_chat/368 — лінки з цього посту ведуть на закритий приватний канал. Як можна отримати доступ?

Напишіть нам на робочий ТГ — надамо додатково посилання на канал.

і на дивіденди 10%

12%, дивіться розділ — Capital income tax

Привіт, може знаєте, якщо планував бути в 1 пасмі, а тут дали рейз і виходить, що це вже 2 пасмо, то як робити внески до кінця року? Так і далі за 1 пасмо чи уже за 2?

1. повідомити податкову не пізніше 15 днів з моменту, коли сталось перевищення лімітів(а ще краще повідомити завчасно)
2. в кінці року потрібно буде подати декларацію
3. до 10 січня наступного року написати заяву на перехід до іншого пасма

податки потрібно буде сплачувати як по 1 пасму, потім податкова перерахує і треба буде доплатити

Будь ласка, але все одно перевіряйте інформацію) може я щось упустив, може десь припустив помилки

Підкажіть, будь ласка, а яка саме користь від інкубатора в Польщі для розробників ітд? Окрім податків.Питаю, бо я не наймала ( працювала тут на галері переважно),бо ми могли лише UoP, або В2В пропонувати.

Начe лишe податки. I до 22 року нe можна було вiдкрити JDG вiдразу, здається трeба було пнж, або пiсля 2-х рокiв на картах по UoP/Blue. Тому iнкубатори була найпростiша опцiя.

Підкажіть, будь ласка, а яка саме користь від інкубатора в Польщі для розробників ітд?

6% податку до 240к злотих,
0 zus.
Хтось має карту побиту через інкубатор і не хоче відкривати нову через jdg

У вас пише Вроцлав, зайдіть у вроцлавський чат (JDG гілка) і погортайте історію, там десь в деталях розписано.

Дякую. За чат вперше чую. Почитаю, що там. У нас просто питання щодо податків у Польщі, варіацій з відкриттями карт побиту на основі В2В/умови о праці ітд — це були зони відповідальності фахівців по оподаткуванню, бухгалтерів, фахівців по легалізації. Бо кейси різні були( наймали і інших іноземців тут). Перед офером просто долучала їх і консультували вже кандидата протягом підписання контракту.

Це троль
5+1 укр фоп

Просто так «сменить налоговое резиденство» не получится, иначе все офорили бы себе ФОП на Багамах и вуаля.
Если коротко, то ты должен платить налоги в той стране, в которой у тебя «центр жизненных интересов», который включает в себя:
— твое место жительства
— место жительство твоей семьи
— наличие активов(недвиги, банковских вкладов и тд) в стране
— прочие факторы, зависящие от страны
Обычно налоговая страны, в которой ты проживаешь(гражданство-внж-пмж) с семьей очень сильно интересуется, почему ты не хочешь тут же платить налоги, и вместо этого открываешь ФОП в Грузии. И ты должен доказывать что центр твоих жизненных интересов именно в Грузии/Багамах/Кипре/Антигуа, а в Украину ты просто так на пару лет заехал. Доказать можно. Если суммы небольшие, то налоговая может не заинтересоваться вообще, или заинтересоваться лет через 5.
Есть варианты разной степени серости и рискованности, найти гражданина понравившейся тебе страны, который откроет ИТ компанию, где ты будешь работать «за 100 баксов» — остальное выводить в прибыль и платить налоги согласно прибыли.

Center of vital interests, як визначено в <a href=«financing.desa.un.org/...​N Model_2021.pdfдиректив</a> Об’єднаних націй, досить нова штука, якою практично ніхто в світі ще не користується. Єдина країна, що точно використовує «центр життєвих інтересів», це Іспанія, і переважно в термінах того, де проживає твоя сім’я. Зазвичай податкове резидентство починають рахувати від 6-ти місяців прожитих на новому місці або за економічну діяльність в новому місці. Наприклад, Україна, в якій навіть немає процедури виходу з податкового резидентства, буде вас вважати таким просто за факт, що у вас є відкритий ФОП.

Ну, а відкрити «фоп» в Грузії, а тратити гроші в Україні, то таку нісенітницю могла написати тільки людина, яка навіть ніколи не отримувала гроші із закордону, коли фінмоніторинг зупиняв транзакцію і просив прислати документи для підтвердження походження цих грошей.

Зазвичай податкове резидентство починають рахувати від 6-ти місяців прожитих на новому місці або за економічну діяльність в новому місці.

Обычно — так и есть. Но есть варианты. В случае с грузией, заводишь к ним в банк полляма баксов депозитов и получаешь из грузинской налоговой справку что грузия рассматривает центр твоих жизненных интересов именно там. Переводишь, апостилируешь несешь в налоговую по месту жительства в ЕС — и дальше начинаешь бодаться, слышал об удачных кейсах.

Інтуїтивно здається, шо в Естонії мають бути досить низькі податки. Підозріло багато бізнесів з естонською реєстрацією. Також якісь слухи ходили про Польшу та Чехію, що там для ІТ сектору якісь послаблення.

в Естонії ж 55 чи 57 уже). оушки це інше)

Чехія 15%. Але є нюанс. Там 60% доходу можна списати на витрати, відповідно з кожної 1000 Євро доходу оподатковуватися буде тільки 400. По факту виходе приблизно 6%. Але це тільки податок. Буде ще соц внесок (аналог нашого ЄСВ), який теж нараховується за формулою −60% від доходу + страховка.
Але стати підприємцем в Чехії можна тільки перебуваючи в Чехії на певних візах/внж/пмж. Так що сидячі в Україні податкове резиденство Чехії не отримати. Власне, як і будь-яке інше.
Якщо ж якимось чином в Чехію таки переїхати, то одразу слід закладати витрати на місцевого бухгалтера і враховувати, що аренда житла в будь-якому відносно развиненому чеському місті доволі дорога. Так що вся економія від податків буде з’їдена вартістю оренди житла

Мені здається, що найбільша проблема, то купівля житла. Ми дуже дивилися на Прагу, але там ціни ну зовсім не відповідають зарплатам. Як там місцеві купують житло, то для мене взагалі загадка. Наприклад квартира з двома спальнями в новобудові стартує від 400 000 євро. Про будинок взагалі мовчу, від 600 000

Я які ціни за 30-40 км від центру Праги?

В цілому в Чехії є два великих міста, де вам буде комфортно. Це Брно і Прага. І ось вони, та навіть містечка навколо них будуть коштувати дуже, дуже, дуже дорого. Якщо ви хочете суттєвої економії, то можна дивитись на Оломоуц, Усти над Лабем, Острава. Але там суттєво погіршується комфорт.
Ми приїхали з Нідерландів, тож нам кидалося в очі, що маленькі міста в Нідерландах та Чехії, то велика різниця. Між ними прірва. Якщо в Нідерландах ми жили в містечку(селі) на 12000 людей, з електричкою до Амстердама, чи Автобусом, десь за 40 хвилин. У цьому селі було чотири початкові школи, чотири супермаркети, і всі там розмовляли англійською (але то мабуть була особливість Нідерландів). Якщо ви будете шукати щось дешеве, в хвилинах 40-часу до Праги, то це скоріш за все буде в ніде, якесь маленьке село з рядом будинків вздовж дороги. Чисто візуально, з туристичних поїздок, коли ти виїздаєш з Праги, то картинка дуже погіршується. В Нідерландах усюди плюс/мінус одне й теж саме. І такої явної різниці немає.
Тому іпотека в Чехії в 2500 євро платежів в місяць, навіть в пригороді Праги то мені здається занадто.

А чому з Нідерландів їхати в Чехію?

Після того, як ми отримали громадянство, ми подумали, що можна пожити ще десь. Бо Нідерланди, при всіх своїх плюсах мають кучу недоліків. Тож коли є паспорт завжди можна повернутися.
З мінусів Нідерландів клімат. Особливо взимку там нескінченні вітри і я не про українські вітри. А також це постійний дощ. Це важко пояснити, але оцінити цей клімат можна лише, коли ти там живеш.
Садочок. У нас двоє дітей малих. Садочок після всіх повернень буде коштувати приблизно 1000 євро в місяць, прлдльонка приблизно 500 євро. Планували зробити це дешевше, але поки є як є.
Все що стосується відпочинку дуже дорого, та ніяких пільг на сім’ї з дітьми, тож лише за квитки вхідні буде 100 євро приблизно.
Медицина. Це щось. Так наприклад ми зараз живемо в Австрії, то тут медицина в мільйон разів краще. Проблема в Нідерландах не в тому, що довго чекати спеціаліста, а що твій домашній лікар довго не видає направлення до нього. Наприклад я просила направлення, лише направлення до лора від домашнього лікаря три місяці, потім я стала чекати в черзі до лора. Платної медицини немає, ну зовсім немає.
Ну і стосовно Чехії податки, якщо ви чп будуть значно нижчі. В Нідерландах податки, як і в більшості західних країнах високі.
Ну і ще раз, без паспортів ми б нікуди не рипались. А коли є можливість повернутися не так страшно помилитися, бо ти знаєш, що є шлях назад.
Зараз у Нідерландах дуже висока оренда. Наприклад за квартиру в гарному районі, з двома спальнями можно розраховувати 2500 євро і вище. В нашому селі за кімнату я бачила просили 900 євро. Ну і вартість нерухомості там дуже виросла. Тобто дома в новобудовах будуть вартувати 850 тисяч, це реальний приклад наших знайомих. І це звісно не Амстердам, це до Амстердаму приблизно хвилин 40 хвилин автівкою.
Ну і ще про медицину. Якби податки такі самі, як і в Німеччині, але в Нідерландах ти додатково платиш щомісячно за страховку. Тобто для нас було це 300 євро в місяць, але перші 800 євро ти повинен платити з власної кишені. Щось схоже на Швейцарію, але там ще гірше.
Але я щось відволіклась.
Тож у Чехії медицина є приватна, це великий плюс.
Якщо це чп, то їжа, аренду, всі розваги значно дешевше ніж в НЛ
Навіть приватна школа коштує євро 300, за прлдльонку в 500 євро такого взагалі немає
Ну клімат. Після НЛ, нам усюди клімат офігенний
Єдине велике питання. Це нерухомість. Якщо відпадає удальонка, то працюючи на місці компанії важко виплачувати їх іпотеки

Заздрю людям які можуть так багато писати.
А по суті питання, не дуже логічно їхати в Чехію з Нідерландів. Швидше всього самі знаєте хто візьме під контроль колишні країни соцтабору. Плюс там сильно переоцінена нерухомість. Якщо клімат не підходить подивіться на Середземномор’я.
Продльонка, садік то таке, діти виростуть.

Ви будете здивовані, але з Нідерландів багато їдуть до Польщі та до Чехії)))) але основний напрямок все ж таки південь, але то більше для пенсіонерів, там навіть голландські містечка в Іспанії є, по новинам колись сюжет був

Ви будете здивовані, але з Нідерландів багато їдуть до Польщі та до Чехії))))

Корінні нідерландці їдуть до Польщі/Чехії?

Ні, українці їхали, але вже з голландськими паспортами.

А ви голландську хоч вивчили за 5 років?

Ну ми ж здавали екзамени. Хоч вони і на А2, але у нас був б1-б2. Підтримати звичайну розмову могли б легко. Але ми цілеспрямовано активно її вчили. Півтора роки заняття з репетитором тричі на тиждень.

Ось саме питання нерухомості я взагалі не розумію. Згідно всіх особливостей країни там вартість житла повинна бути такою як в Польщі. Але цінник голландський. Якби не такі захмарні ціни, точно були б там.

бути такою як в Польщі

алe в Польщi нeма такого мiста :)

при всiй повазi (дe був) до Кракова, Гданська, Вроцлава, Варшави, Познанi, Лодзi, Катовiцe та Щeцина.

лише направлення до лора від домашнього лікаря три місяці

Мені якось поки щастить із цим. Коли давали направлення до лора, то це було через 4 дні. Це Almere. Але я не просив про направлення сам. Спершу було 2 прийоми в домашнього лікаря, де я виконував його вказівки щодо моєї проблеми. І тільки коли компетенція/ засоби тестування були вичерпані, мене направили до ЛОРа. Так само було і з іншими випадками. Я так зрозумів вони йдуть по протоколу. Спершу має бути вичерпані усі рекомендації, на стороні домашнього лікаря і тільки потім спеціаліст.

Ну клімат. Після НЛ, нам усюди клімат офігенний

Мені в Амстердамі клімат сприймається краще, ніж в Києві. Немає зими як в Україні, більше сонця взимку, температура майже завжди більше 0, не треба мати зимнє взуття, це саме взуття ніколи не промокає, бо немає нескінченних калюж, чисто, немає багнюки, перемішаною зі снігом як на слідок немає щоденної процедури по чищенню джинсів від крапель бруду позаду, літом не так жарко

Нам тут літо дуже подобалось. Але зима з дощем нескінченним в вітром, ми ще ж в морському містечку жили. Але жити біля північного моря, то є нюанс)
Я саме просила направлення, але домашній лікар довго намагався сам проблему вирішити, був дуже терплячий) у нього список засобів лікування був дуже довгий

морському містечку жили

О, тоді розумію. Я деякий час жив в Zandvoort. Там вітер — це, дійсно, напряжно. В Амстердамі не відчував цієї проблеми

Це правда. Житло що в купівлю, що в оренду доволі дороге. Але при цьому й саме місто само по собі зручне, з класною інфраструктурою та транспортом. При цьому Чехія має біль жорстку міграційну політику, ніж до прикладу, сусідня Німеччина. Тому в Прагу їдуть за комфортним життям як західної Європи (вартість життя, податки нижче при -+ тій же якості життя, менше мігрантів зза меж Європи, скажемо так). Так самом як їдуть зі сходу, але вже ті, хто планує тут в-jobувати та інтегруватися, а не сидіти на соціалі (він доволі скромний). Тому сучасна Прага доволі інтернаціональне місто з підвищеним попитом на житло.

Грузія вас вітає :) 1% і без приколів для гусаків про конвертацію валюти або обмеження. Заходить в USD, лежить в USD, раз на місяць звітність та оплата податку.

и будет работать до тех пор, пока государства не договорятся об обмене реестров налогоплательщиков. С ЕС Грузия об этом договорилась год(или 2) назад, и всем любителям налогов в 1%, проживающих в ЕС пришло приглашение обьясниться или доплатить. С Украиной может и не договорятся в обозримом будущем, но если вдруг Украина войдет в ЕС(или просто подпишут соглашение), то придется доплатить за весь срок исковой давности.

З Україною вони вже давно обмінюються — банки Грузії в CRS

Треба жити по закону я вважаю, наприклад 183 дні в Грузії прожити щоб стати їх податковим резидентом і банк не віддавав твої данні.

А можете до речі більш детально розказати про обмін реєстрами — це ви про CRS? Бо по CRS данні уходять в країну паспорта або в країну на резидентство якої в вас є документи.

Я не чув щоб данні відправлялись прям «всім»

Треба жити по закону я вважаю, наприклад 183 дні в Грузії прожити щоб стати їх податковим резидентом і банк не віддавав твої данні.

Не хотілося б знову заводити дискусію про те, законною чи не законною є заборона чоловікам 18-60 виїжджати за кордон, але якщо вважати її законною, то твердження

Треба жити по закону я вважаю

і

наприклад 183 дні в Грузії прожити щоб стати їх податковим резидентом і банк не віддавав твої данні

для розробників ПЗ, які зараз живуть в Україні, виконати одночасно не так і просто.
Можливо, саме це є однією з причин, чому саме зараз вирішили наважитися підвищити податки.

Ну я ж кажу, по закону — а не по указу президента чи постанові Кабміну. Закони та Конституція в нас норм ще і вони все ще повинні мати найвищу силу.

В нас то і податкова досить незрозуміло тлумачить вихід з українського резидентства — це неможливо зробити без рішення суду по суті, а звернутися можна лише коли «ваші права були порушені».

Але хто їх буде питати коли буде 17%, альтернатив такій податковій ставці знайти можна вельми багато.

Особливо якщо 100—150к на рік заробляєш простіше в запасне громадянство інвестувати і до кінця життя законно платити податки лише в офшорних зонах

Навіть якщо вважати цю заборону незаконною, від цього не набагато легше її порушити. Багато дописувачів пишуть, що зараз виїхати дуже, дуже і дуже складно, значно складніше ніж у попередні роки.

З Україною вони вже давно обмінюються — банки Грузії в CRS

Таки да, время летит Грузия как и Украина в CRS с 2022 года. ПРо Украину не знал, думаю что раз массовых запросов по доплате налогов нет, то еще просто не добрались.

Бо по CRS данні уходять в країну паспорта або в країну на резидентство якої в вас є документи.

Вроде как и туда и туда, и дальше в основном зависит от сумм — если превысил лимит, то ой. Самые «удачливые» общаются и с налоговой страны проживания, и с налоговой страны гражданства.

Бо по CRS данні уходять в країну паспорта

не уходят, такого в спеке нет

Треба жити по закону я вважаю, наприклад 183 дні в Грузії прожити

По закону также можно показать что у тебя есть состояние в лям баксов, из которых не менеее половины инвестированы в грузинские активы — и Грузинская налоговая без вопросов выдаст тебе документ, что именно там центр твоих жизненных интересов. Скорей всего этого документа будет достаточно. Есть варианты, но порядок цифр я думаю понятен.

Треба жити по закону я вважаю

Треба чи ні — це, звісно, філософське питання. Але погоджусь, що так жити простіше і спокійніше і не треба хвилюватись за майбутнє.

об обмене реестров налогоплательщиков.

что это за обмен такой реестрами налогоплательщиков? где можно почитать?

то придется доплатить за весь срок исковой давности.

а если у чуваков в Украине нет ничего, ни счетов, ни недвиги, ни имущества, и возвращаться не собираются, и подаются на паспорт страны резиденства, то и платить не с чего, так и будет висеть долгом пока срок давности не истечет

Підписатись на коментарі