Що робити якщо IT-шка тепер AI-шка?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Я вже місяць користуюсь IDE Cursor. Якщо раніше я скептично ставився до тих AI-радикалів, які казали, що айтішці гайки, то зараз я більше ніж впевнений, що айтішка — все. Можливо, залишаться лише «індійські оператори комп’ютерного набору», але мені там місця не буде.

Тож що робити, якщо ти можеш відремонтувати стілець тільки в тому випадку, якщо у нього є USB-вхід для клавіатурики? Куди може свічнутися айтішник? (Вітання всім trainee-свічерам.) Що є навколо?

Може, варто піти в страхові агенти чи в мережевий маркетинг? Там теж, здається, нормально: приводиш друга, вони продають, а ти заробляєш. Або стати крипто-арбітражником? Вебкам? З широкою кісткою беруть?

Коротше, у кого які ідеї?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Была где-то хорошая фраза, что для того, чтоб сделать что-то с помощью AI — ты должен уметь сделать это же без его помощи, тогда ваша коллаборация будет эффективной

Як мені подобається, коли я натикаюсь на пости, де називають ШІ ресурсоємкий процедурно-параметричний генератор з проіндексованого великого обсягу даних і пророкують як він замінить вже тих клятих пограмістів і буде сам писати чистий, крутий софт без багів і костилей, а все що для нього треба, це оператор, який буде писати промпти і попивати смузі...
Якщо без жартів, то в мене складається враження, що я живу в паралельній реальності, де Курсори, Клауди, Чати ГПТ створюють супер круті аппки за два дні руками «вайб-кодерів», в той час як у мене він годиться тільки на написання супер тривіального, 1000 раз написаного в інеті коду та пошуку документації чи підходящої ліби замість Гугла. Я все одно пишу та виправляю той клятий код руками, поки чуваки в Твітт... Х, перепрошую, заробляють на своїх ШІ стартапах мільйони...
Що я роблю не так, народе?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ці інструменти швидше google search v2 human enhancement version, де в простій формі ти можеш писати запити замість добре структурованих питань для google search v1 і отримувати вижимку з того ж стековерфлоу і тд. В більшості випадків шукається ідея для вирішення проблеми, а не код який її вирішує, тому що код що на стековерфлоу, що той який видає самий чат гпт — дуже сумнівної якось і часто робить трохи не те, що від нього очікується. Я вважаю такі інструменти є розвитком пошукових системи, де ти шукаєш ідеї вирішення проблем більш легкими запитами, ніби питаєш свого колегу по роботі, а на більше поки ці АІ не здатні.

Не погоджусь, код на стековерфлоу на порядок кращої якості ніж від LLMок. Особливо на популярних питаннях.

Я запитав у ChatGPT по темі магістерської роботи яку я писав майже десять років тому. Дізнався багато нового, того що не було в Google. Мабуть ChatGPT використовує інформацію з джерел які не індексуються

Гайзи, то був пост чисто так погомоніти. шо ж ото почалось ? То було так шоб прикольчики покидати , потянути прікол . жодного натяку на аналітику якусь .а тут таке началось ... Ви ніби вже всі через то ШІ подуріли )

Ви ніби вже всі через то ШІ подуріли )

Це не ми, це бізнесмени інвестори і т.д. І в цілому усе як завжди : мікрочіпи, персональні компьютери, .COM, мобільні телефони, крипта і т.д.
«Джеффрі Мур: Усередині торнадо. Стратегії розвитку, успіху та виживання на гіперзростаючих ринках» ISBN 978-5-91171-030-9
А індустрія завжди рухається за фінансовим потоком, подобається нам це або ні. Зараз це вже не просто ШІ, а бойовий ШІ який зокрема розробляється Google.

Замість рожевого ключа винашли електричний гайковерт, ну все раз в рекламі написано — навіть Ерік Шмідт так сказав, то механіки більше нікому не потрібні. Усі бігом в магазин купляти гайковерти марки OpenAI виробництва заводу Microsoft.

ІМХО з спостережень, AI це плюс один грейд к скілам. Джуни пишуть як мідли, мідли як сіньори, ну а новачки як джуни. Й це тільки стосовно якості коду, в сенсі використання ліб, алгоритмів й так далі. Архітектуру воно ще не може робити хоча б адекватну. Подумати трошки наперед, пропрацювати різні потенційні баги з точці зору конкаренсі, транзакцій й тд — теж ні. Раніше було 4 години кодингу — 4 години дебагу, тепер буде 30 хвилин кодінгу, 24 години дебагу.

В мене увесь позитивний досвід ШІ — це документація на максималках, все те що раніше робилось через Гугл — тепер через ШІ. Генерація готового коду — все ще повне лайно (саме готового, не прикладу, який потім сам адаптуєш). Якщо ви вважаєте що готовий код, що генерує ШІ може вас замінити — в мене для вас погані новини щодо рівня ваших скілів. Чи буде краще далі? Хз, мені здається що ми вже десь біля плато, й наступного прориву чекати років 30.

Доречі Rust lifetimes він взагалі не розуміє, будь які вказівники з лайфтаймами — й він просто не може зробити код який б компілювався. В принципі я теж не можу )))))))) Але в ШІ виходить ще гірше.

Чомусь здається що якість коду _потім_ буде визначатися прайсом, а безкоштовні версії будуть для того щоб отримати (також безкоштовно) громадну базу тестерів.

Те саме з Jetpack Compose. Придумує якісь неіснуючі методи, імпорти і т.д

Использую ИИ для генерации корнер-кейсов к задачам, очень ускоряет время. Переводчик из него неплохой. Генератор разного рода тестовых данных, он мне разок базу данных сгенерил для опытов.
Но я работаю в эмбедде, в моем случае он даже более-менее адекватные примеры кода не способен генерировать. Не учитывает дата рейсы там, где они есть, и вставляет мьютексы\семафоры там, где их быть не должно. Тут все совсем плохо, и я с завистью смотрю на фронт-бэк и других ребят. Тут, вроде, толку больше (но не уверен, свечку не держал)

Повністю погоджуюсь. Також впевнений, що AI зараз — такий же хайп, як було з доткомами в 0-х, потім з бігдатою, машин льорнінгом, блокчейном та нфт. Коли народ бездумно ліпив модні слова в назви продуктів/вакансій, а в результаті все заоверхайпилось та здохло або просто заскамилось, як було з криптою/нфт.

Ну і мені подобається думати про AI в лиці цих всих чатівгпт/клодів/діпсіків, як про гігантську базу знань. Не завжди актуальних чи правдивих, але все ж. Серйозний код зараз не може написати жодна ллмка. Та і навряд чи колись зможе. Тому круті спеціалісти, особливо нішеві, будуть ще більше актуальніші. А от допомога з написаням кодом працює уже зараз. Особливо, коли в проект затягують якусь нову лібу і щоб не копатися в доках, то можна просто запитати чат, як зробити те і те.

А взагалі оця одна фраза дуже чітко підкреслює весь цей шум навколо аі:

Якщо ви вважаєте що готовий код, що генерує ШІ може вас замінити — в мене для вас погані новини щодо рівня ваших скілів.

ну рівень на олімпіадах які ші показують... ну я так не можу... тож у мене вже в проекті з’являються папочки з промптами під різні задачі та комментарі в коді спеціально для ші.

На олімпіадах зазвичай вимагається особливий підхід. Таких задач не дуже багато, вони вже розв’язані, і ШІ може просто запам’ятати, як на мене.

джун з AI буде писати гівно і ніколи не стане мідлом.

Видаєте бажане за дійсне
Якщо неправильно користуватися ШІ, людина і джуном не стане. А якщо пройшла співбесіду і не вилетіла з ринку через півроку-рік, значить це джун, який вміє користуватися ШІ, аналізуючи, виправляючи і перевіряючи його відповіді.

Видаєте бажане за дійсне.

півроку-рік замалий досвід, щоб аналізувати, виправляти і перевіряти відповіді ШІ.

ШІ не зробить з джуна сіньйора, але ніяк не завадить йому мідлом

зараз так
треба бути розумнішим за ШІ, знати більше, а головне — ширше за ШІ, щоб його використовувати.
це знання, навички беруться з власного досвіду. Де йому вчать — не знаю.

Треба бути дуже кмітливим, щоб використовувати ШІ який знає те що ти хочеш зробити краще за тебе і — навчитися в нього. (або мати базу — яку надає досвід)
Такі джуни звісно існують.

але ніяк не завадить йому мідлом

ШІ заважає отримувати власний досвід.
Люба навичка формується повторенням чогось власноруч, самостійно.
Ще до ШІ я казав трейні — ми знаємо тільки те, що зробити самі. Все що ми прочитали, прослухали, дивились — це ще не знання.

Теоретично, якщо у ШІ постійно просити розгорнутих пояснень, може й можна навчитись у нього. Практично — побачимо як воно буде у найближчі роки.

чатжпт не може намалювати руку над клавіатурою кнопок 3×3. хоч як я намагався.
а deepseek дуже цікаво чи може намалювати таке?

Для яких задач в айті вам треба намалювати руку над клавіатурою кнопок 3×3?

Ви чули що ші оцінив ефективність кувертійцукена в 0? Отожбо. пропоную позитивну клавіатуру, буклет

Як мені подобається, коли я натикаюсь на пости, де називають ШІ ресурсоємкий процедурно-параметричний генератор з проіндексованого великого обсягу даних і пророкують як він замінить вже тих клятих пограмістів і буде сам писати чистий, крутий софт без багів і костилей, а все що для нього треба, це оператор, який буде писати промпти і попивати смузі...
Якщо без жартів, то в мене складається враження, що я живу в паралельній реальності, де Курсори, Клауди, Чати ГПТ створюють супер круті аппки за два дні руками «вайб-кодерів», в той час як у мене він годиться тільки на написання супер тривіального, 1000 раз написаного в інеті коду та пошуку документації чи підходящої ліби замість Гугла. Я все одно пишу та виправляю той клятий код руками, поки чуваки в Твітт... Х, перепрошую, заробляють на своїх ШІ стартапах мільйони...

в IT більш говорять як за тулзу для генерації кода і як то заюзати — напевно то нормально, у Альтмана відносно щось більш схожого на AGI десь рядом з 2035 роком є — тобто попивати смузі ще точно зарано (а знати тенденції принаймні цікаво)

заробляють на своїх ШІ стартапах мільйони...

Хто на що вчився. Заробляти мільйони та писати код це різні професії. Ті чуваки з твітеру вони заробляли мільйони й без ШІ. З ШІ вони просто стали робити це швидше.

вайб кодери та оці всі б2б саас бро — це ті самі скамери, які ще рік назад в інсті продавали курси по арбітражу чи рекламували канали з сигналами в тг. Я поки ще не бачив жодного реально крутого продукту за вайбкодженого ллмкою, щоб його дійсно хотілось купити. Один хайп і все.

До речі код рев’ю він робить доволі непогано, контора прикрутила бота до гітлабу

Классик завещал идти работать управдомом.

Продублюю тут, може тут знайдеться той хто вміє використовувати Cursor, а то щось знайти таких людей не можу ніяк. Або технологія не така вже й потужна як її описують)

====
До мене в проект прийшов розробник і сказав що пофіксить проблему, сам він на другій мові пише в основному, але сказав що курсор + sonnet 3.7 йому допоможе.

Я не дуже вірив в успіх і відразу йому про це сказав, але звісно не був проти.

Він повернувся з PR. З кодом який зламає весь додаток, який не хендлить основні сценарії та проблеми. Коли я вказав йому на це, він десь зник.

open-source проект
github.com/...​konian/data-editor-for-bc

Цей додаток для перегляду та редагування таблиць з БД Business Central.

Проблема проста, існує три обєкти в яких прописані додаткові permissions для деяких таблиць, без них ці таблиці не будуть працювати.
Це дуже не зручно, коли однакові permissions треба дублювати в трьох різних місцях і призводить до того що десь щось забувається/пропускається.
github.com/...​81001.DETDataEditorMgt.al
github.com/...​00.DETDataEditorBuffer.al
github.com/...​004.DETInsertNewRecord.al

Тому потрібно ізолювати ці permissions в одному обєкті, враховуючи те що будь яке читання/редагування має відбуватись саме в цьому обєкті де вони назначені.

Ось невдалий приклад фіксу:
github.com/...​ata-editor-for-bc/pull/43

Цей фікс не враховує що залишився код який читає таблиці і не проходить через required permissions.
Цей фікс не враховує що при змінні будь якого запису чи валідації поля може викликатись довільний код який може редагувати/читати цю чи інші таблиці.

Я також планую написати тести чи тест для цього випадку для github actions, щоб ці сценарії з permissions були взяті до уваги. (той невдалий PR ці тести не пройде)

Описав максимально детально.

Це мене дуже дивує, задача неначе не сама складна, але відразу фейл.

А коли я вже вказав конкретно на що потрібно звернути увагу, коли сам AI звісно не допетрав, через брак контексту. То це ще дивніше, вся інформація є, що заважає?)

Але дивує мене не сам фейл чи обмеженість інструменту, мене дивує те як деякі люди розказують що програміст скоро буде не потрібен, а коли доходить до реальної рутинної задачі в невеликому проекті то їх неначе вітром здуває.

Вони самі в цей вайб-кодинг вірять?)

обмеженість інструменту

обмеженість може також розглядатись в плані невизначеності в напрямку копірайтів

Ну нічого, через рік 99% коду буде писати AI, тоді точно прокатить ))

ще можна ai на блокчейні зафігачити. Назвати це діло web4o

А чи вистачить на всіх лопат відеокарт? Поки не відбудеться революція на апаратному і програмному рівнях, то про «АІ в кожну хату» можна забути.

Та створять якогось провайдера послуги «real-but-relatively-junior virtual coworkers» з самою обробкою послуги десь в клауд. Той буде «аі в кожну хату з інтернет», аби за ту послугу тільки платили.

ну на прикладі хмарних технологій, ми бачимо, що провайдери хмарних технологій заряжають такі цінники, що воно ніфіга не дешевше виходить, та і доступність хромає на обі ноги.

тоді можна очікувати що замість аі-коворкерів там в клаудах будуть ремоут програмасти з третіх країн для здешевлення послуги)

Дайте той курсор своїй дівчині, чи мамі, чи ПМу, чи ще комусь далекому від айті, і попросіть написати хоча б якийсь інтернет-магазин.

Для вас це ізі-пізі, вайб-кодинг, і враження що програмісти фсьо. Для всіх інших — такий же темний ліс, які і всі ітерації low-code рішень до того. Навіть для вайб-кодингу все ще потрібно бути програмістом.

Впевненість це просто емоції.

Ви не назвали ні рівень свого досвіду, ні що ви писали до викорстання Cursor, і зараз, наскільки змінилася, прискорилась ваша робота

Коротше, у кого які ідеї?

Якщо ШІ може програмувати, то все інше він ще швидше зможе.

А от що він не може, і у наближчі рокі не зможе — треба читати, слухати спеціалістів.
наприклад Ян ЛеКун постійно наголошує — LLM це не AGI, і з LLM не вийде AGI

от тому і вчитися, розвивати ті навички де LLM тупить.

наприклад Ян ЛеКун постійно наголошує — LLM це AGI, і з LLM не вийде AGI

є різні погляди, нп Altman on AGI
blog.samaltman.com/three-observations

от тому і вчитися, розвивати ті навички

питання не в «вчитися і розвивати», а які-саме-навички можуть бути корисні з врахуванням (можливо широкого) впровадження АІ

Altman

з яких пір продавець буде казати те що зашкодить продажам його товару, послуг?

вірити альтманам — це як слухати промови путіна, трампа.
можна накопати корисного звісно, але — краще не витрачати час, якщо ти не інвестор, аналітик а звичайна людина.

а які-саме-навички можуть бути корисні з врахуванням (можливо широкого) впровадження АІ

ну так я ж про це і кажу:
ті, які ШІ не зможе опанувати у найближчі роки.

Прогнози 10+ років — відправляйте у смітник.
Не існує у людства методик робити такі прогнози у технологічній сфері.

з яких пір продавець (Altman) буде казати те що зашкодить продажам

він і до створення того всього приклався, чомуб не порівнювати різні опції візіонерства людей які впливають на розвиток АІ

Прогнози 10+ років — відправляйте у смітник

конкретики що буде ніхто не знає, то не про то йде мова, — цікавлять тенденції розвитку та _можливий_ вплив АІ на ІТ з чиєїсь точки зору

ті (навички), які ШІ не зможе опанувати у найближчі роки

Це більш продуктивно. Краще з іншої сторони почати, які спеціалізації в першу чергу не знадобляться чи суттєво зміняться — нп — фронтенд, чи може й все веб-програмування вкупі. Їм пора вже трохи ворушиться?

він і до створення того всього приклався

Ян ЛеКун:

Кавалер ордена Почесного легіону
PAMI Distinguished Researcher Awardd (2015)
премія Гарольда Пендера (2018)
премія Тюрінга (2018)
почесний доктор Федеральної політехнічної школи Лозанниd (2018)
AAAI Fellowd (2020)
член Американської асоціації сприяння розвитку наукиd (2021)
IEEE Neural Networks Pioneer Awardd

чомуб не порівнювати різні опції візіонерства людей які впливають на розвиток АІ

Так от і дивлюся, на те що ті що впливають розказують в професійному середовищі, а не на «єдиному телемарафоні»

Їм пора вже трохи ворушиться?

Кому — їм?
Спеціалізація — це ж ні про що.
Що ти робив у тій спеціалізації?
Яку роль виконував, і т.і.

Спеціалізація — не навичка. бекенд, фронтенд, веб-програмування теж — НЕ навички.

єдиному телемарафоні

до чого тягнути щось unrelated зі сторони?
Чи нп додавати «Кавалер ордена Почесного легіону» до інших доволі значних регалій (Yann LeCun). Цим же самі нівелюєте доволі цікаву можливу аргументацію.

Кому — їм? Спеціалізація — не навичка. бекенд, фронтенд, веб-програмування теж

Їм — вебпрограмістам, і чи треба їм (тим хто тим займається включно фронт-бек-фул-дизайн) отримувати нові навички в зв’язку з можливим широким впровадженням АІ послуг

до чого тягнути щось unrelated

До того що заяви альтманів так само для плєбсу, піпл хаває, не маючи критичного мислення щодо джерела.

Їм — вебпрограмістам

Вебпрограміст не навичка.
Тому я не можу нічого вам відповісти, я не розумію про що ви питаєте

Їм — вебпрограмістам, і чи треба їм (тим хто тим займається включно фронт-бек-фул-дизайн) отримувати нові навички в зв’язку з можливим широким впровадженням АІ послуг

Вебпрограміст не навичка

як то можна так викрутити... хз

«Чи треба вебпрограмістам отримувати нові навички з можливим широким впровадженням АІ послуг?»

Підставте «фронт-бек-фул» замість-чи-до «веб», якщо то буде легше по суті додати використовуючи «критичне мислення»

p.s. те що візіонерство Альтмана щодо АІ, то для плебса і піпл з вашої точки зору — це вже ясно

ясно... чомусь сприймаю всі ці зневажливі плебс і піпл — як інфошум з серії «а баба-яга проти», і написав (як зміг) суть питання, якщо це навпаки виглядає — теж окей, бо показує як питання такого типу можуть сприйматися якоюсь частиною в айті

тобто Вас ШІ точно замінить, бо у вас відсутні базові навички — знання, розуміння сенса слів та критичне мислення.

Це не тільки в программуванні:
використання ШІ в своїй професії вимагатиме ці дві навички точно.

... ШІ точно замінить

окей, тобто когось таки може замінити)

у вас відсутні базові навички — знання, ...

дуже добре, якщо розглядати як підтвердження до припущення відносно інфошума

окей, тобто когось таки може замінити)

звісно що конюхів які не змогли стати шоферами замінить.

у нас це — кодери, з багаторічних холіварів
«чим програміст відрізняється від кодера?»

я було сам набирав команди, і була біда — приходилось брати кодерів, коли був ринок кандидата.
тепер — не треба їх брати

пояснювати ж їм що в них немає потрібних навичок — марна праця. бо вони навіть не розуміють різниці між термінами
«спеціалізація» та «навичка».
тобто їх треба тоді вчити ще — просто мові.

а без критичного мислення — їм ШІ такої хні нагородить, і вони й не побачать, що саме.
бо знову такі — вони й не знають що воно такє, з яких навичок складається — «критичне мислення» загальне, та — спеціалізоване, професійне

кодери з багаторічних холівар: чим програміст відрізняється від кодера

тю, то з тих хто вже не застав холівари типу «вебпрограмування — це взагалі програмування чи ні»

p.s. окей, у мене («конюха») немає потрібних навичок з чиєсь особливої точки зору) — це єдине що зміг витягнути в цій довжелезній гілці про вплив АІ на IT

то з тих хто вже не застав холівари типу «вебпрограмування — це взагалі програмування чи ні»

та да, де мені застати, молодий ще, чуть більше 30 років у програмуванні, багато чого не застав... і звісно, не розуміюся що воно такє програмування.

це єдине що зміг витягнути в цій довжелезній гілці про вплив АІ на IT

так.
а міг би — набагато більше.

та як вже сказав

пояснювати ж їм що в них немає потрібних навичок — марна праця
30 років у програмуванні

ага, тобто десь коли перші юнікси у вигляді бсд і лінуксів поза внз почали з’являтись, але вже не застали нп фортрани на есемках. Деж то так могло прилипнути ті плебси і піпл... Тільки одна здогадка — з бейсіка cвого часу почати)

пояснювати ... — марна праця

yeap

але вже не застали нп фортрани на есемках

о, то ви застали? ;)

і макроасемблер трохи також, але то ну ніяк не відноситься до впливу АІ на АйТі ), і точно не в розрізі плебс/піпл

на асемблері я писав

ніяк не відноситься до впливу АІ на АйТі )

ще й як відноситься — досвід надає розуміння на що саме і як буде впливати АІ

бо коли писав багато що, багато на чому, і був на різних ролях у розробці, від простого програміста до керівника команд — то маєш досвід бачити види діяльності програміста, а їх чимало, і кодування не головне, і бачиш що AI може, що обіцяють фахівці, чого не обіцяють — щоб зрозуміти у чому буде він помічник, у чому замінить, а що так і прийдеться робити самому програмісту

але коли молодий хлоп пихато вважає що досвід нічого не вартий — то тільки тому що не має свого.

а пояснити чого йому бракує, в аналізу впливу AI — марна праця, бо він не зрозуміє про що взагалі мова

пояснити чого йому бракує

як я це бачу: якщо людина розуміє достатньо в чомусь, але не розуміє що любий персональний досвід як і знання мають ліміти, і хтось може знати поза його персональним досвідом — то якби кейс ближчий до «yeap — марна праця». Якщо знає вже достатньо щоб розуміти ліміти свого досвіду чи знань (незалежно від поточного рівня) — можна працювати разом і йти далі взаємно навчаючись.
Таку лімітованість знань буває науковці розглядають, у кого то я колись і побачив, і що підштовхує дивитись щось поза досвідом що є.

Ян ЛеКун постійно наголошує — LLM це не AGI, і з LLM не вийде AGI

При всій повазі до його досвіду,
на мою думку, дідо поре відверту нісенітницю.

Його аргументи крихкі, як порцелянова ваза, що не до вподоби моєму котові.

Якщо у нашій спільноті є прихильники позиції професора Лекуна, я готовий доступно донести ґрунтовну контраргументацію.

Теоретична частина також відіграє достатньо вагому частину для розвитку і розробки (з усіма типу твердженнями), навіть те що іноді щоб показати хибність якогось твердження — може значно підштовхнути розробку чого-небудь. Тобто це як стд розвиток з гіпотезами в науці — якісь справджуються, якісь ні.

я готовий доступно донести ґрунтовну контраргументацію.

думаю що для читачів ДОУ це буде цікаво.
Просто заведіть окремий топік

Бо я особисто коли стикаюсь з проблемами у використанні ШІ зразу і
«А, ну да ж, про це ж Лекун і казав, що воно ось так і повинно глючити...»

Теж поюзав курсор. Зараз Бек/фронт можна чисто вайбкодингом написати з правильним підходом (декомпозиція, базове розуміння що має бути, агент луп з тестами).
Все що має менше комʼюніті/кодову_базу треба писати самому, але AI добре пришвидшує цей процес.
Розробка пришвидшиться, а от чи обʼєм ринку зменшиться, чи навпаки (буде більше проектів із-за дешевшого софту) це не ясно.
Ясно те що треба освоювати новий інструмент

Декілька міркувань стосовно «AI» LLM. Вони дійсно можуть «вбити» ІТ, але не в сенсі «замінити всіх програмістів», а в сенсі вбити як галузь, ввести у стагнацію та зафіксувати у поточному стані.

Уявімо, що ЛЛМ замінили 70% девелоперів.

Так, джунів, так, які робили стандартні задачі, так, «серйозні» програмісти все ще потрібні — але галузі це не допоможе. Обсяг кода, на якому навчається ЛЛМ впав майже до нуля. Нових програмістів зʼявляються одиниці — роботи немає, програмісти — це нові налаштувальники піаніно. Усі задачі, які може вирішити ЛЛМ — вже вирішені. Інтернет магазини написані, адмінки зроблені, сайти-візитки запаблішені та відвідуються роботами.

Пройшло 30 років...

Нові бібліотеки не пишуться — для кого? Увесь існуюючий та працюючий софт раптом став на вагу золота — бо якщо щось станеться, то аналогів взяти ніде, а спеців, які здатні насетапити, наприклад, банківський софт, немає. Мови програмування не розвиваються — бо ЛЛМ на них не навчені, та і навіщо? Складний софт не пишеться — бо LLM не вміє. Простий софт не пишеться, бо він весь вже написан і більше не потрібен.

Айті перетворилось на гільдію. Майстри набирають учнів, яким передають свої знання і охороняють таємниці. В результаті. нещасного випадку в Японії було назавжди втрачено вміння сетапити Оракл на Gentoo.

LLM — це не автомобіль в епоху конних екіпажів. LLM — це персональний компʼютер в епоху мейнфреймів. Те, що поділило людей на «програмістів» та «користувачів». І це ніхера не добре для айті вцілому.

Мови програмування не розвиваються

А нащо? LLM буде писати на асемблері😁

А чому не на 0 і 1 одразу, нащо ті нікому не потрібні абстракції?

нє ну тут 0 та 1 це занадто дрібно, позаяк регістри, слова, то-сьо
тому не асемблер, але і не біти, а машкод

Обсяг кода, на якому навчається ЛЛМ впав майже до нуля

В принципі це можна обійти за допомогою reinforcement learning.

Увесь існуюючий та працюючий софт раптом став на вагу золота — бо якщо щось станеться, то аналогів взяти ніде

Ну... не дуже видно, чому саме LLM не зможе впоратися, хоча б з підказками.

Мови програмування не розвиваються

Ну... LLM здатен написати нову мову, також досить легко опанувати її. Для зразку, LLM не вчилися перекладу з однієї людської мови на інше. Це просто виникло.

І що навіть придумали нову людську мову може?

Ні, не може. Людська мова за визначенням це мова, яка створена людьми.
А створити подібну мову не бачу взагалі перешкод: наприклад

В принципі це можна обійти за допомогою reinforcement learning.

Якщо я правильно розумію (я не дуже спеціаліст, я візіонер), то повністю це обійти може лише AGI. LLM — це все одно компіляція існуючого, і створити нову інформацію, якщо це не комбінація існуючих рішень, воно не може.

Ну... тут ми впираємося у визначення. Що таке нова інформація? Чи можна новий сирцевий файл з унікальним sha256 вважати новою інформацією? А що таке комбінація існуючих рішень? Чи можна назвати код, який я написав, так назвати?

Треба розуміти, що LLM для будь якого тексту дає ймовірність наступного продовження. Таким чином, в принципі, ми можемо генерувати та перебирати різні варіанти. Приблизно якщо брати нейромережі для гри у шахи чи го, то ми можемо генерувати різні шахові партії. Далі, нам треба лише механізм, який би дозволив якимось чином перевірити правильність. У шахах чи го просто — перемогли — то правильно. А от для коду, що це може бути? Окремий агент, що пише тести? Чи формальна верифікація, коли зовнішня програма перевірить математичний доказ тверджень про код?

Але ситуація не виглядає глухим кутом. Взагалі, головна проблема LLM зараз це навчальні дані. Зазвичай, коли ми беремо код, статтю, то це результат безлічі правок та проміжних варіантів. Це те, що відбувається в мозку. І проблема у тому, що таких навчальних наборів у нас немає. Є лише готовий варіант, наприклад коміт на гітхаб, а от операцій з пошуку цього багу, відлагодження, немає. Тому звісно, що для нейромережі дуже важко пропустити ці кроки, та відразу видати правильний результат.

Але, якщо ці дані зібрати, та навчити, то це буде великий прорив, ІМХО.

може лише AGI

Ну... Для мене різні AGI це просто або рекламний піар, дуже розмитий термін. Ок, що таке ШІ? Мені подобалося таке визначення: «ШІ це набір задач, які людина вирішую краще комп’ютера». Це визначення досить гарне, у 70-ті 80-ті роки в книгах по ШІ часто згадуються шахи як приклад такої задачі. У 90-ті вже комп’ютери навчилися грати, тому про них вже не згадують. Але, вийшло так, що поточній рівень розвитку Deep Learning прийшов до того, що ми почали вже називати поточний стан ШІ. Тому прийшлося придумувати AGI, щось на кшталт задачі, які погано вирішує поточний ШІ.

Тому важко сказати, чи достатньо LLM для вирішення означених вище задач, і в нас просто не вистачає тренувальних даних. Чи треба щось дійсно нове. І неможливо спрогнозувати, яку назву (AGI чи LLM+ чи ще щось) воно отримає.

Треба розуміти, що LLM для будь якого тексту дає ймовірність наступного продовження. Таким чином, в принципі, ми можемо генерувати та перебирати різні варіанти. Приблизно якщо брати нейромережі для гри у шахи чи го, то ми можемо генерувати різні шахові партії.

Базова відмінність LLM від Chess AI полягає у тому, що ШІ для шахів оперує правилами шахів та набіром евристик. Правила шахів досить прості та обмежені. А LLM для генерації коду не знає і не може знати усі можливі наступні продовження (бо це буде потребувати майже безкінечної памʼяті та обчислювальних ресурсів). Тому він оперує обмеженним числом таких продовжень — тими, що були у навчальній вибірці.

Chess AI полягає у тому, що ШІ для шахів оперує правилами шахів

Саме нейромережа не знає. Вона генерує ймовірності для всіх приблизно C(64,2) ходів, а вже агент потім відкидає ходи, які не по правилам. Усі евристики, такі як MCTS йдуть окремо.

Правила шахів досить прості та обмежені.

Ну... якщо брати мови програмування, то там теж немає особливого простору. У кожен конкретний момент досить обмежена кількість лексем, які можуть йти наступними.

А LLM для генерації коду не знає і не може знати усі можливі наступні продовження

Кількість можливих шахових партій теж достатньо велика.

Тому він оперує обмеженним числом таких продовжень

Проблема не в обмеженості продовжень. Проблема у тому, що нам дуже важко оцінити результат (працює, не працює, помилки). Але знову, якщо брати, наприклад, мови програмування зі залежними типами, наприклад Agda то там часто декларації функції вистачає, щоб простим перебором варіантів знайти потрібну реалізацію.

Як реалізувати анентів, що будуть перевіряти, я вже писав. Тому як на мене аналогія дуже точна.

Айті перетворилось на гільдію

не так вже й давно веб-програмування за програмування то і не рахували, а зараз навіть поділи фронт-бек-фул-дизайн, тому десь якийсь розумний баланс залишиться, і можливо пузир «треба ще більш програмістів» трохи здується

Це може бути тільки якщо «Ші» залишиться на поточному рівні ЛЛМ.
Він не залишиться на поточному рівні.

Як на мене, поточного рівня в принципі досить, треба лише дані.
А от не залишиться це новий підхід, а їх важко прогнозувати.

поточного рівня в принципі досить, треба лише дані

це як заплющити очі і сказати — досить, мені достатньо — і все зразу зупинеться

візьми стограм, огірочок, і почекай поки до 2 квітня

жах для екології — засрали синіми стрічками всі гілки вздовж доріг. Навіть вздовж доріг районного та місцевого рівня.

Liberation day
Трамп знову щось величезне для Америці зробить

і потім з’явиться купа мемів від чого саме liberation ...

... кого саме? ех треба додумувати вже самому

... кого саме?

1) допомога залу 2) дзвінок другу 3) 50/50

Обираю 50/50!

щось новеньке, не знав шо мона скіпнуть

Ех, ну який мільйон такі й правила :)

Кастомер в 90% випадків не знає чого він хоче. Робота інженера знати чого хоче кастомер і робити це. АІ поки що подібних речей не вміє. Ну а код так — писати можна буде і за допомогою АІ.

Робота інженера знати чого хоче кастомер

Утрируючи на 90%: не вийде щось середнє між customer care service і manager?

відремонтувати стілець

о... та ти мислиш у правильному напрямку... треба вміти щось робити руками...

заходиш на сайт пошуку роботи...
вибираєш розділ сільське господарство... робітничі професії... щось подібне...
на поле усіх беруть )
сонце.. свіже повітря... дівчата... буряки...

З питання, поставленого автором, цілком логічно витікає наступне питання — а хто буде створювати проєкти навіть з допомогою АІ, якщо не програмісти? Дизайнери? Бізнес аналітики? Менеджери? Продукт оунери? ДевОпси? Тестувальники?

Можна попитати у всіх цих спеціалістів, чи дійсно вони хочуть розбиратися у тому, як створювати проєкт за допомогою АІ і готові повністю відмовитися від програмістів, тобто самостійно все створювати, дебажити і нести відповідальність, якщо щось не працює.

Так, сфера змінюється, змінюються інструменти, якщо провести аналогію з еволюцією транспорту — ми перестаємо бути «водіями» карет, запряжених конями і стаємо водіями авто з двигуном — зовсім інші швидкості досягнення цілі, але навички все ще потрібні, просто трохи модернізовані. А далі, знову ж за аналогією, треба буде перевчатися з «водія авто» на «пілота літака» та «пілота космічного корабля», тільки у сфері програмування.

З АІ можна буде робити команди меншими або створювати більш амбітні проєкти. І так, нам, як спеціалістам, також доведеться еволюціонувати, як свого часу довелося еволюціонувати тим, хто писав на ассемблері. Але це зовсім не смерть ІТ, як здається багатьом. Просто черговий виток еволюції.

Та частина яка пов’язана з креативністю в айті — залишиться, і навіть може збільшитись в кількості персоналу. Механістичне кодування з часом буде дешевшим саме від АІ. Частина перейде в нові професії чи переключиться на щось більш креативне (навіть в тому ж айті), але в сумі кількість персоналу програмерів значно зменшиться.
Приблизно так виглядає як то можливо.

Тільки що подумав, що сучасний стан АІ-рішень, це ж, по-суті, еволюція No-Code / Low-Code.

Який % ринку займають ці No-Code / Low-Code продукти?

На Ваше питання відповідає GPT> За даними досліджень, очікується значне зростання цього сегмента в найближчі роки. Зокрема, прогнозується, що до 2025 року 70% корпоративних застосунків будуть створюватися з використанням технологій low-code або no-code, порівняно з менш ніж 25% у 2020 році. Також, за оцінками UserGuiding, до 2030 року глобальний ринок платформ low-code/no-code може досягти $187 мільярдів, при цьому понад 65% діяльності з розробки додатків буде здійснюватися з використанням цих рішень. Ці дані свідчать про стрімке зростання популярності та впровадження No-Code та Low-Code технологій у розробку програмного забезпечення.​

Зокрема, прогнозується, що до 2025 року 70% корпоративних застосунків будуть створюватися з використанням технологій low-code або no-code

мну посмотрел на календарь :)

Дякую, ваш коментар чудово ілюструє, чому АІ-generated рішення ще дуже довго не замінять програмістів.

Ну так не чатгпт же дослідження писав. Він лише привів факти з дослідження.

Ось і виходить, дослідження яке не справдилося писали люди, а винуватий у вас — чатгпт.
Наговнокодив джун — а винуватий чатгпт, навіть якщо джун про нього і не чув, бо до чатгпт ж говнокода не було, це все із-за нього говнокод пішов.

Дякую, ви знову підтверджуєте мої вищесказані слова.

ChatGPT процитував якнесь дослідження. Навіть найбільш зеленому джуну було б очевидно, що якщо у статті 2020 року мова про 2025 рік, який вже наступив, а озвучених даних нема і близько, та що там близько, помилка на порядок. Будь-якому джуну було б очевидно, що якщо якийсь матеріал є настільки помилковим, то його не треба використовувати.
Але Чат не може зараз застосовувати настільки прості й базові правила логіки аби «задуматись» про необхідність базового факт-чекингу матеріалів, які він цитує.

Аналогічно буде і з написанням коду. ЛЛМ, давайте дуже абстрагуємось, це статистичні моделі, які видають статистично найбільш популярний і/або підходящий токен/результат. Цей найбільш популярний результат може покривати 90% кейсів, але не покривати 10% тих, що треба саме тобі. Ну і якщо джун буде бездумно копіпастити, то буде винний.

ChatGPT процитував якесь дослідження

Спершу цитують чатжпт, потім цитують цитуючого, і т.д. І десь суть (чи дати) там губляться. Цілком можливо що «до 2025 70%» такі прогнози були десь, але в любому випадку питання «сьогодні ІТ-шка, завтра АІ-шка» змістовно по суті.
Є нп візіонерство від Альтмана
blog.samaltman.com/three-observations
з доволі спірними тезісами (і датами). Але то можна дискутувати і без крайнощів а-ля «А вот жпт сказал, головааа...» чи «АІ нічого суттєвого, пересидимо» чи «Все вже АІ, а ми/ви тепер манагери».

Так я й нічого проти не маю, бо справді досить показова відповідь

Лол, показує тільки те, що чатжпт навчався перш за все на маркетинговому булшіті — garbage in, garbage out.

Впринципі щось типу zapier живе і добре себе почуває і на ньому цілком можливо будувати що називається пайплайни для бідних. Проте мені дуже важко оцінити яку ємність має цей ринок і яку частку вони тримають.

Была где-то хорошая фраза, что для того, чтоб сделать что-то с помощью AI — ты должен уметь сделать это же без его помощи, тогда ваша коллаборация будет эффективной

Неможливо застосовувати штучний інтелект, не застосовуючи природний.

Привет, сообщество. Настали времена когда труд математиков/программистов/разработчиков стал так заметен в мире и сколько нужно было приложить труда и усилий, чтобы сообщество мира осознало значимость «ленивых» с природным интеллектом. Новые технологии и инструменты — создают вызовы и возможности.

программистов
с природным интеллектом

То між собою малопов’язано, тому і перпендикулярно. Більш того, таксисти і програмісти напевно одні з перших у черзі на АІ-оптимізацію.

На рахунок таксистів згоден. На рахунок програмістів — ні.

Рікша-програмісти з веб-галер (і не тільки) побачивши нові блискучі напівавтономні візки кажуть — no way

Як на мене це більше виглядає, як люди, які не змогли освоїти програмування, втішають себе, що чому це вже не важливо.

Бізнес-доцільністю нп вебаппс називали необхідність у швидкому і дешевому програмуванні — з аі цілком можливо що то стане ще швидше і ще дешевше.

Втішати себе тим що мало що зміниться — також можна, також опція.

Безумовно, колись цей день настане. Але... Коли ми розмовляємо про те, що робота розробника перетвориться на промпт-інженірінг, то на мою думку нейромережі вже зараз гарно промп-інженірять. Також можна подивитися на QA, різних менеджерів, скрам-мастерів... Ну чесно, нейромережа може передивитися коміти та сама зʼясувати, чим розробник займався. Крізь, де треба триндіти, нейромережі наступають. А от шукати баги, ... чесно кажучи, є питання.

Бізнес-доцільність так, є. В принципі є бізнес-доцільність дешевого одногодинного перельоту з Амстердама до Сіднею. І колись, можливо, це буде.

Від

Безумовно, колись цей день настане

до

бізнес-доцільність дешевого одногодинного перельоту

все загалом в одну купу — і по суті ні про що

Ок, резюме: розробники будуть замінені останні. Це трапиться невідомо коли. А менеджерів все можна замінювати.

р̶о̶з̶р̶о̶б̶н̶и̶к̶и̶ ̶б̶у̶д̶у̶т̶ь̶ ̶з̶а̶м̶і̶н̶е̶н̶і̶ ̶о̶с̶т̶а̶н̶н̶і̶
розробників стане трохи менше та з трохи іншими навичками із зсувом у сторону expertise

м̶е̶н̶е̶д̶ж̶е̶р̶і̶в̶ ̶м̶о̶ж̶н̶а̶ ̶з̶а̶м̶і̶н̶ю̶в̶а̶т̶и̶
а) якась частина розробників сама стане АІ-менеджерами
б) бюрократія як більш важкий і вічний чалендж ніж кусочок логіки і калькулюса програмінга

із зсувом у сторону expertise

Нейромережа все сьогодні має expertise трохи більше ніж всюди.

якась частина розробників сама стане АІ-менеджерами

Ну... як раз не бачу питань, чому нейромережа не може взяти на себе обов’язки AI-менеджера. Тут питання що менеджер навряд чи ухвалить заміну себе на AI.

бюрократія як більш важкий і вічний чалендж ніж кусочок логіки і калькулюса програмінга

О! Це ж як раз справа для нейромереж!

Станом на зараз я бачу, що замінити можна геть всіх, окрім розробників.

бюрократія як більш важкий і вічний чалендж

Це ж як раз справа для нейромереж!

Бувші програмери які стануть lead АІ-манагерами чи частиною того ланцюжка — самі й проти будуть

замінити можна геть усіх окрім розробників

Повтішати/поспівчувати?
Чи достатньо буде знайти термін для тих хто хоче вірити, що все обертається навколо них важливих

Чи достатньо буде знайти термін для тих хто хоче вірити, що все обертається навколо них важливих

Поки що це факт. Є статті, які доводять ефективність LLM як психологів, ефективність щодо переконання людей, які вірять в теорії заговору. Тобто вже ефективність там, де треба спілкування.

А от якщо брати розробку кода, то ми бачимо лише штучні приклади, як тільки даних немає у навчальному наборі — відразу ступор.

як тільки даних немає у навчальному наборі — відразу ступор

АІ-манагери знайдуть дата для навчального набору junior lead web programer

p.s. loophole вже пройдено і це знову до чогось з вебгалерами (як найбільш масовий сегмент) повернеться, тому можна зразу туди перехід ⬆️ вставити

АІ-манагери знайдуть дата для навчального набору junior lead web programer

Було б де — вже знайшли б.

І чому я кожен раз тригерюсь на таке відповідати....
«Немає часу пояснювати, але я поясню» ©

Ну ок, спробуйте зі допомогою АІ створити щось складніше ніж стандартні HelloWorld чи реалізувати бізнес-логіку хоча б середнього рівня інтернет-магазину. Але повноцінно, від написання першого коду і до розгортання, а не просто абстрактні CRUD методи які ні з чим реально не взаємодіють.
Про різного рівня ентерпрайз системи яким по 10+ років я вже й говорити не буду.
Або дебаг багів які виникли через те, що хтось наговнякав в курсорі код, які виникли через те, що АІ не в контексті досить простих бізнес-правил, а просто нагенерував стандартні заглушки на методи, а хтось це закомітив і всі дивуються, чому не працює.

Тут проблема в іншому, яку мало хто піднімає: АІ заміняє джуна, але вже мідла і тим паче сініора, він не замінить ще досить довго. Але звідки ми візьмемо мідлів та сініорів в майбутньому, якщо у нас не буде джунів?

я б почав з того що клієнт не знає що він хоче, лід не знає як саме це імплементувати, в тасці дескрипшин фіговий якщо взагалі крім тайтла щось є, і ще є суміжний підрозділ в компанії якийсь це юзає з неявними вимогами про які поки ніхто не в курсі))

Дещо не погоджусь.

Клієнт знає, що йому треба, просто це треба в клієнта запитати, створити не один мітинг, запропонувати альтернативи, можливо, показати прототип і тоді тільки клієнт скаже, що він хоче.
Це як із фільсофською загадкою про те, що скульптура завжди була в камені, а скульптор просто прибрав все зайве).

Аналогічно і з лідом. З великою ймовірністю, його кваліфікації вистачить на імплементацію майже будь-чого, що скаже клієнт( в розумних межах ), просто також треба «прибрати все зайве». І т.д.
Ну і для суміжного підрозділу також треба прибрати все зайве в комунікації, яка до них надходить.

Написавши це, я усвідомив, що, можливо, ми ближче до повноцінного «програмістського AGI» ніж думаємо і, можливо, велику частину ІТшників дійсно замінить ІА в найближчі якщо не 5, то 10 років.

Вже зараз є архітектури і підходи, які можуть оцінювати результати своєї роботи та навіть «саморефлексувати».
Теоретично, нема принципових проблем у створенні достатньо складної АІ системи, яка буде не просто приймати запи типу «створи сайт», а й рекурентно «розкручувати стек» запитання яке йому надійшло, по типу того, як працює метод «5 чому» ( uk.wikipedia.org/wiki/5_Чому ).
Якщо уявити абстрактного ІТшника на галері, який пише запит до такої АІ-системи, і якби система мала достатньо контексту про автора запитання, його роль на проекті, мала доступ до всієї кодової бази, тікетів, вимог, та й просто вихід в інтернет, то генерація повноцінного end-to-end рішення з урахуванням всіх контекстів, є теоретично реалізуємою задачею, хоча й неймовірно складною.

Ну власне, чат це не зробить же

Насправді я думаю що в майбутньому з’являться рішення які дозволять індексувати існуючий проект, по типу як зараз створюються ембеддінги по документам и зберігаються у вектор стор.
І це сильно покращить розуміння контексту AI агентом, ну і поточні архітектури це натягування сови на глобус, буде щось більш специфічне.

Так, з великою ймовірністю такі рішення з’являться.
Просто зараз це виглядає як те, що ми маємо електричну машинку на радіокеруванні і хочемо заскейлити її до тесли, ще й бажано з автопілотом. І там і там електрична машина, але є нюанс. І цей нюанс навіть не пов’язаний із Маском-содомітом.

чи реалізувати бізнес-логіку хоча б середнього рівня інтернет-магазину

Сучасні агенти справляться з цим на ура. Це тобі не просто чаптгпт інтерфейс, це складний pipeline із кілька десятків спеціалізованих автономних агенітв кожен відповідальний за свою частину, які перепровіряють друг друга, взаємодіють.

але все-одно треба сінйор, який би все налаштував, проконтролив, поставив би правильні реквайрнменти, задеплоїв, продукт менеджер цього не зробить. Но, під наглядом сінйора АІшка зробить на ура. І не треба цілку команду тримати.

Вилізай із танку короче, твої знання про АІ обмеженні інтерфейсом безкоштовного чатгпт, тобто дворічної давності.

Сучасні агенти справляться з цим на ура

Де можна помацати якийсь софт, написаний, відлагоджений та підтримуваний такими диво-агентами без втручання команди шкіряних мішків?

Покажи хоч один такий інтернет-магазин розроблений агентами і який приносить прибуток.

Тут проблема в іншому, яку мало хто піднімає: АІ заміняє джуна, але вже мідла і тим паче сініора, він не замінить ще досить довго. Але звідки ми візьмемо мідлів та сініорів в майбутньому, якщо у нас не буде джунів?

Ну... будуть відразу мідли... Як на мене, це розподілення досить умовне, частіше просто роки досвіду, перша чи друга робота. Трохи процесів, трохи досвіду, а технічними навичками вони часто не поступаються.

Як на мене проблема більше у навчанні. Вже зараз трохи складно вчитися, бо важко придумати задачі. А якщо додати ШІ, то взагалі не буде мотивації напружуватися

Черговий бот з черговою темою без змісту

з «змістовими темами» вам краще на stackoverflow ну чи з жпт можеш погомоніти

Я бачу ти з ним гомониш раз створюєш беззмістовні теми

Тема якраз змістовна, можна побачити/прочитати відношення айті до аі, з усіма крайнощами від «АІ це просто 0 і 1» до «ІТ нема, є тільки АІ-манегери».

Навіть можна булоб залишити тільки вдалий тайтл і пару опцій:
— ІТ-шка тепер АІ-шка
— сьогодні ІТ-шка, завтра АІ-шка
— тру ІТ форевер

та запитати з яким пунктом «згодні/незгодні?»

Ліпше мати бузька на хаті ніж токсичного сінійора в команді

просто подождите пока стихнет хайп вокруг ИИ

те ж саме казали що стихне хайп навколо ІТ, а зараз у кожного комп у кармані з інетом.
ех, а колись у мене був пентюх з діалапом, принтером і діалапом, я шпарив реферати студентам.

никто такого не говорил. хотя пузырь ИТ действительно раздут. Но те кто деоает ПО для людей,а не для срубить бала на хайповой теме, всегда останутся при делах
а хайп вокруг ИИ стихнет как стих недавний хайп вокруг квантовых вычислений и блокчейна. технологии никуда не делись просто заняли ту нишу куда они предназначены.

ще досі чекають поки стихне хайп щодо інтернет, а тут вже новий подождите намалювався, ех що за життя

не фантазуйте нiхто такого не чекає
а хайп навкруги ШI закIнчится аналогiчно краху доткомiв

Окей, питання скільки чекати.
Суттєве АІ впровадження пророкують в пару років, а через скільки крах очікувати?

Хоча раціональне зерно в тому є. Навколо всього нового завжди з’являвся як хайп так і різний shady бізнес, тому те що АІ хайп пройде можливо булоб очікувати коли то стане буденністю, а очікувати на крах самого АІ то вже вірогідність не дуже.

ИИ как научное направление существует с 1956 года. и используется давным давно. любой телефон с голосовым асистентом или камера распознавания номеров автомобилей на столбе — это агент ИИ.
просто с этим не носились раньше как с писаной торбой.
и так оно и останется.
Крах будет у тех кто вложил милиарды в надежде срубить бабла.
нелавно nvidia потеряла 600 лярдов капитализации как только китайы сделали дипсик за миску риса.
как только инвесторы убедятся что реального выхлопа не так много ккак ожидалось все это сдуется.а приставку ИИ перестанут лепить на каждом утюге как ща оепять без гмо на каждом продукте независимо что там гмо или нет
Напомню как сдулся хайп вокруг того же NFT — кто первый вскочил то срубил бабла а осталные потеряли.
просто изучайте програмирование и все.. ИИ — это просто набор нулей и единиц и человека не заменит никогда. востанием машин пугают недалеких домохозяек чтобы выбить из правительств милиарды на борьбу с ИИ как пилят милиарды на борьбе с выдуманыхмглобальнып потеплением

просто с этим не носились раньше как с писаной торбой

бо не було такого впливу на все і вся, відносно програмерів це соціальний фактор — коли їх кількість значно зменшиться. Потім багато ще обговорюють щодо можливого впливу на економіку в цілому.

сдулся хайп вокруг того же NFT

навіть не знаю що то таке.
По рівню впливу тей що прогнозують відносно АІ, то приблизно як зі змінами які приніс інтернет. Тобто порівнювати з хайпом відносно якогось «амфібрахій дот хз» — якось не дуже виглядає.

ИИ — это просто набор нулей и единиц

ага, спрощення в нуль: якщо в такому аспекті розглядати, то й комп’ютери разом з усіма інтернетами — то «просто 0 і 1»

и человека не заменит никогда

прямо як «пьєсня» читається)

— говорячи про заміну в якійнебудь області діяльності та виникнення/зникнення професій — чимось нагадує історію luddites

Теж юзаю Cursor вже місяць.
Взагалі не переживаю за роботу, бо результат роботи все одно код.
Це як перехід від ручного тестера до авто тестера.
Ну і воно з трудом генерить код щоб компілилось, що вже говорити про складні фічі.

Можливо для FE девів це в більшій мірі де треба генерити компоненти

IT-шка тепер AI-шка?

І де моє автонаписання коміт-меседжів, авторозрулювання мерж-конфліктів, автозаповнення жири і автовідповіді під коментарями до код рев’ю?
Мовчу вже про автонаписання прохань підключити логічний аналізатор до ремоут залізяки, автонаписання тікетів на їх заміни і автообходи SSO і інших сек’юрностей.

автонаписання коміт-меседжів,

До речі, це чи не єдиний юз кейс, для якого я успішно застосовую LLMки. Правда їхня задача полягає по заголовку із джири написати назву бранчі і коміт месседж. Ні на що більше великий АІ на даний момент поки не здатний без експертного контролю.

а ти поперше зрозумій, що ти сам є супер-девайс створений супер-Богом. просто більшість сучасних гомосапіенсів настільки завірусовані затараканені, запилючені що навіть не грузиться система, а тільки ледве біос.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

LLM переробляє текст. Коли в усіх проектах усе «від і до» буде задокументовано і прокоментовано, і це саме буде і в усіх інших системах, з якими потрібно інтегрувати — от тоді може почнеться «AI-шка».

Вимоги ще можуть бути якось задокументовані, обмеження — майже ніколи. Чому саме такі архітектурні рішення, а не інші і тп...

Якщо нема під рукою великої legacy codebase, можна взяти щось на кшталт Postgres і спробувати там з Курсором чи Claude Code щось доробити, воно буде тільки все псувати :)

Що робити? Що робити? Власні проєкти — створювати, писати про них і популяризувати

пробував, це діло вдачі. вдача є можна — гроші є.

Підписатись на коментарі