Відверто про пошук роботи у 2024-2025 роках

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

З моменту написання минулих рекомендацій (каюсь, тоді ще вони були написані на рашистській) пройшло 8 років, ринок сильно змінився. І процеси все ще далекі від ідеальних.

Зараз на ринку криза, багато компаній оптимізують процеси та звільняють людей десятками (а подекуди і сотнями). Конкуренція шалена, але це не привід вести себе не професійно з обох боків. Нижче спробую написати своє та минулих колег бачення

Актуальність опису вакансій. Тут найбільше підійде картинка

На жаль ті, хто наймає, все ще пишуть все підряд. А в роботі використовується 10%.

Особливо дивно читати Junior вакансії з вимогами як на Senior або навіть Lead. Щоби що? Просто поговорити на співбесіді та там самим «вбити» робочий час?

Та і теорія це не показник. Я особисто знаю людей, яким складно формулювати теорію, але на практиці вони показують себе найкраще. І на практиці саме в роботі. Бо live coding це такий собі показник, мало хто любить робити коли у нього «за спиною» стоять.

Для цього і є випробувальний термін

Навіть Lead позиції не повинні містити все підряд. Lead може поверхнево знати принципи, але не все і не досконально

Junior+, Middle (ближче до Senior), Strong Senior та багато іншого в заголовках вакансій

Бачили таке? Нащо вигадувати те, чого не існує?

Для devs (і не тільки) існує три градації — Junior, Middle та Senior. Далі вже йдуть Lead позиції. Навіщо рекрутери вигадують оці всі +, -, ±, strong?

До речі, коли бачиш вакансію Senior+ то відразу виникає питання — а що, існує Senior-?

Обіцянки. Тут нічого не змінилося

Рекрутери все так же їх не виконують. Банально обіцяють прислати ТЗ і пропадають.

Обіцяють дати фідбек і пропадають.

Звісно кандидат може про себе нагадати, але навіть після цього часто буває другий етап пропадання.

Тут також діє ізворотна сторона. Якщо ректурер пропав, то кожен кандидат сам вирішує нагадувати про себе чи ні. Але не треба хамити та саркастично писати рекрутерам. Бо вони дуже ранімі та обідчиві.

Але і рекрутерам треба бути ввічливими та професійними. Якщо назначаєте інтерв’ю, то додайте в календарі й вишліть інвайт, а не пишіть кандидату «так ви ж самі можете додати собі в календар».

До цього пункту можна додати і зв’язок. Якщо ви спілкуєтесь з кандидатом, наприклад, по email то і перевіряйте його і відповідайте. Бо якщо по якійсь причині кандидат захоче перенести інтерв’ю, то як він ще зможе про це повідомити?

Сюди ж можна віднести і відгуки на вакансії, які ніколи не будуть прочитані. Наприклад, подаєшся на вакансію і відгук просто висить непрочитаним. А все тому, що або рекрутер забив або прочитав інформацію у листі і не заходить на сайт. А міг би просто зайти у профіль та однією кнопкою дати фідбек.

Також шаблонні відписки «дякуємо що подалися на вакансію, якщо ви нам підійдете, то ми вам напишемо». Але ви ніколи не дізнаєтесь чи не написали ми, бо ви не підійшли, чи тому що рекрутер забув/забив.

Тестові завдання

Моє ставлення не змінилося, а компаній змінилося. Дуже часто присилають ТЗ з поміткою «розраховано на 3 години». Але не враховують що це ТЗ для Junior/Middle позиції, а написане воно Senior-ом або Lead-ом. Логічно що останні можуть виконати його за 3 години. Але не Junior/Middle.

Для уникнення непорозумінь перед відправкою можна запитать у того, хто створював, реальну оцінку часу для позиції вакансії.

Є і зворотна сторона. Наприклад, Junior бере таке тестове, робить його N годин і пише що зробив за 3. Його наймають, дають задачі на 3 години, а він робить їх 10. Краще відразу (на етапі ТЗ) визначити строки

Нюанси роботи

На жаль, багато компаній зараз працюють з руснею та білоруснею (у штаті є співробітники саме з цих країн, навіть не релоковані звідти). Кожен сам вирішує, працювати з такими чи ні, але про таке треба попереджувати на початку співбесіди, а не в кінці. А краще на етапі переписки. Також не треба прикривати роботу русні у себе фразами «ми міжнародна компанія, спілкуємося тільки на рашистській».

Міжнародна компанія — спілкуйтесь на англійській.

Або якщо у вас у штаті є «вони нормальні, виїхали звідти ще на початку», то нехай вчать українську. Я особисто знаю компанію, у якій працює білоруска, яка вивчила українську, тільки щоб ефективно працювати далі.

До речі, якщо перша співбесіда відразу технічна, та ще й з декількома людьми, то не складно розпізнати, що це русня — не показують обличь на співбесіді, спілкуються на рашистській, помітний їхній акцент.

Сюди ж можна віднести і трекери часу. Кожен сам вирішує, ок це йому чи не ок. Але якщо ви узгоджуєте з кандидатом час першої співбесіди, потім переносите і знову узгоджуєте. І коли нарешті вона відбувається, перша фраза «повинна вас попередити, в компанії використовується трекер часу», то виникає питання, чому не можна відразу це написати? Можна зикономити час людей.

Етапи інтерв’ю

Розумію, що конкуренція велика і хочеться знайти ідеального кандидата, але 4-5-6-N етапів це занадто. На одну компанію треба витратити тиждень часу. А якщо при цьому ще й буде актуальний пункт 3 і ніхто не дасть фідбек, то буде взагалі сумно.

Linkedin

Хотілося б написати щось хороше, але нічого не пригадується.

Так, колись це був ресурс для пошуку роботи/кандидатів. Мабуть, по інерції він таким і лишається. Але дуже захламленим. Якщо вже це ресурс про роботу, то і пишіть там вакансіі, історіі з реальних кейсів, новини компаній. А так заходиш, а там кожний другий пост у стрічці це меми про котиків.

І якщо спілкуєтеся з кандидатом у чатику linkedin-а, то було б гарно додаткові питання нумерувати. Так же набагато зручніше відповідати на них, але коли рекрутери думали про зручність для кандидатів?

Демпінг

Напевно що через великі скорочення та конкуренцію багато компаній демпінгують ціни. І виходить що навіть Senior не можуть знайти собі вакансію з гідною оплатою.

Також можливо через це всі подаються на всі підряд вакансії. Це, звісно, ускладнює роботу рекрутерам. Добре це чи погано вирішувати вам, але мені сумно читати на Junior/Middle вакансію відгуки Senior-кандидатів.

Плюшки

Я вважаю, що компанії повинні якось підтримувати своїх співробітників (окрім своєчасної оплати). Але адекватно, бо якщо кажуть «у нас відпустка 2 тижні на рік, але може і не дамо вам її, а може дамо, але не оплатимо» і видають це з гордістю, як бонус, то це red flag. Або якщо кажуть «відпустка? здається 23 дні, ой ні, 27, ой я не пам’ятаю, потім уточню».

Фідбек

Завжди давайте чесний відгук. Оце ось «ви такий класний, найкращій, ви нам дуже сподобалися, але ми ідемо далі з іншим кандидатом» не дає ніякої ясності окрім «ми не хочемо вас ображати».

Або «ви класний, але нам потрібен кандидат з більшим досвідом». При тому, що у вакансії написано досвід ліда від 3-х років, досвід програмування від 5 років. А у кандидата досвід ліда 4 роки і програмування 15 років.

Сюди ж можна віднести «ви нам не підходите, але якщо ви не проти залишимося на зв’язку і я буду інформувати вас якщо з’явиться релевантна вакансія». Ще жодного разу жоден рекрутер не написав коли така вакансія з’являлася. Нащо ці відписки? Пишіть простіше «слідкуйте за нашими майбутніми вакансіями». І, навіть, коли ця вакансія знову публікується то рекрутер просто ігнорить, бо ти вже «відпрацьований» матеріал, який нікому не потрібен (у цій компанії).

Актуальність дати вакансії

І час присилання фідбеку. Це, звичайно, моя суб’єктивна думка, але присилати фідбек «ви нам не підходите» в п’ятницю о 19.30 не дуже добре. Шліть вдень або уже в понеділок, не засмучуйте кандидата перед вихідними

Це більше як рекомендація. Неодноразово помічав що коли, наприклад, вакансія зникає зі списку (виходить термін публікації або вручну прибирають?) і після цього її знову активують то дата публікації може залишатися стара.

І виходить що, наприклад, якщо в категорії було 40 вакансій і через деякий час їх вже 41 то якщо дата не оновлена то знайти таку вакансію практично нереально.

Також економія на куплених публікаціях це не завжди добре. Відшукаєшся на вакансію, тебе ігнорять, через деякий час рекрутер змінює цю вакансію на нову, а відгукнутися не можна. Бо це по суті стара вакансія з новим текстом.

Питання на співбесідах

На питання типу «а як часто ви читаєте профільну літературу», або «скільки часу ви витрачаєте на навчання» відповісти щось, більше 0, можуть лише не одружені без дітей кандидати, та/або яким на роботі дозволяють витрачати час на навчання. А це зараз дуже велика рідкість.

Людина-універсал

Нова тенденція — шукають людей які знають абсолютно все, навіть те, що на проєкті буде використовуватися раз у рік. І не важливо що у вимогах абсолютно різні технології.

Реальний кейс знайомих — шукають девопса, з глибокими знаннями Java та fluent іспанської.

І виходить що кандидат вчить, проходить, а потім ті знання лежать на полиці нікому не потрібні. А час потрачений. І навіть якщо у майбутньому буде вакансія з такими вимогами, то йому відмовлять. Бо «ваш досвід був дуже давно»

Як висновок зараз ринок переживає не найкращі часи, його хитає дуже, кандидати шукають роботу місяцями, а рекрутери продовжують вставлять палки в колеса замість хоч якоїсь допомоги. Чи повинні вони допомагати? Кожен вирішує сам, але могли хоча б не ускладнювати.

👍ПодобаєтьсяСподобалось27
До обраногоВ обраному6
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Middle+ — це дуже просто. Це коли ЗП як у мідла, а працювати треба як синьор.

із останніх інтервью:

Інтервьювер: шо таке шардинг і партиції?
Я: Точне визначеня дати не можу, але розказую за реплікацію, так як був практичний досвід
Інтервьюер: Ок, не проблема, у нас на проєкті нема ні шардинга ні партиції.

через декілька днів отримую відмову з відгуком:
«Не вистачило знань по шардингу і партиціям.»

Ще — вакансія від компанії A , по факту це прокладка для компанії Б, котра шукає кандидатів для компанії В.

Коли увірвалась на ринок після 6 років стабільної роботи, то перше, що мене шокувало — шалена кількість вимог тільки для того, щоб тебе хоча б розглянули на вакансію. І резюме супер коротке але інформативне зроби, і виглядай добре, і супровідний лист для кожної компанії окремо напиши, і опис короткий але цікавий в резюме не забудь, і 6 етапів пройди, при тому перші 2 з рекрутером. Потім читаєш на лінкедін пости чисто про токсичність то кандидатів то рекрутерів, або купа інстаграмних селфі, котики — то ще удача зустріти. Короче, почуваю себе бабкою, раніше було краще 🤔

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо немає 100+ співробітників по різних країнах, англійського, знайомого міжнародного продуктового бренда то це не компанія, люди думають (колись я і сам не звертав уваги) що шарашкіна контора у підвалі/галера має якесь відношення до терміну «компанія», тому що не знають як влаштований бізнес. Тому треба трішки дізнатися що таке компанія, для чого створюється, чому та як продається. Чому говорять що хочуть лише в продуктову компанію. Це не просто такий вираз чи назва.

Такого тривалого й глибокого падіння ще не було, ані в часи «дотком бабл 2000-х», ні в часи «іпотечної кризи 2007-го»
тому, ЯКЩО ринок оживе, то зіштовхнеться з дефіцитом кадрів, бо три роки підряд замало джуніорів заходили в ойті, дехто «випаде з обойми», принаймні, тимчасово.
До того-ж, технології еволюціонують, але кількісного зростаня серед розробників не відбувається.
І, схоже, риночок вже готується до «битви за стільці» — бачу чимало HR вакансій.

еволюціонують, але кількісного зростання не відбувається
риночок вже готується до «битви за стільці»

читається як — готується до «айті бабл2»,
аі може бути проти (чи за)

Стосовно бабл-2 я не знаю, але для кількісного повернення глобальної айті індустрії на рівень 2020 року потрібні будуть голови, яких «повиганяли на мороз», і далеко не всі повернуться в айті, бо, айтішка на Заході — це не сироїди, а звичайний середній клас. Також, у західних джуніорів зараз нема ані можливості масово-легко «заходити в айті» ані мотивації попадати впросак з шаленими скороченнями, які відбулися на очах випускників айтішних вишів.

Також, в порівняні з 2020-м роком, китайський сегмент розробки ентепрайза відділиться від європейського та амеріканського (з міркувань безпеки). Мені важко уявити, щоб наприклад Боінг винайняв зараз команду китайських аутсорсерів, навіть через «прокладку».

бабл2 не знаю

мільйони бабл1 вебпрограмастів з усіма їх фронт-бек-фул замінять мільйонами бабл2 аі-агентів і аі-промптерів, ні?

у західних джуніорів зараз нема ... мотивації

мотивації конкурувати з ремоут з третіх країн не було і раніше

Есть Нигерия, Гана и другие африканские страны с небалованным народом и официальным английским.
Солнце теперь светит на их улице.

Нигерия, Гана и другие африканские страны ... солнце теперь светит на их улице

тю, порішають з введенням tax на сонце з тієї сторони ...

По 200 баксов пучок переживут любые тарифы.
У Украины-2000 не было ни ВЭДа для ФОПов, ни удобного банкинга, ни всепроникающего Интернета.
И это не помешало. Возили сюда чемоданы с баксами, туда CD-шки с релизами. И ничего, выросли.

ага, в сарказм ще не вміємо, а в інтернет вже

для кількісного повернення глобальної айті індустрії на рівень 2020 року потрібні будуть голови, яких «повиганяли на мороз»

" Попит на найбільш досвідчених айтівців (5+ років) перевищив довоєнний рівень — 1266 вакансій у березні. Це на 44% більше, ніж у березні торік." — Огляд ринку праці, березень 2025
dou.ua/...​/it-job-market-march-2025

Это милтех множит вакансии.

Ремоут зростає

У березні були рекордні показники кількості ремоут-вакансій

цікавий останній рядок

dou.ua/...​/it-job-market-march-2025
Rust −50%

мда.. і промошен від бігкомпані не дуже допоміг

«дотком бабл 2000-х»

Нас почти не коснулся. Тогда сеньористый сеньор стоил 700 баксов и это окупало всё.
Я даже больше скажу — возможно это и стало драйвером украинского ИТ, когда замусоренному вкатышами американскому рынку предложили настоящих спецов по цене доставщика пиццы.

в 2000-х в isd.dp.ua українському програмісту платили $100-250, а QA $40-150
І на QA заходили дипломовані лікарі, а на програмерів — досвідчені інженери, з відповідною культурою.
Розробляти продукт повністю на «плюсах» — задача не для середніх умів.

А потім вже набігли вайтішники, поперла Джава.

ISD и сейчас не то, чтобы платит. У меня первая работа условно на заграницу в 2003-м(?) была 400, потом подняли до 500. Крутые перцы получали 700, о штуке говорили, как о легенде.

Кстати это к вопросу о FIRE. Надо было с тех 500 баксов половину откладывать, сейчас бы был богатым и независимым.

У меня первая работа условно на заграницу в 2003-м(?) была 400, потом подняли до 500.

це в ISD стільки платили (в Дніпрі)?

Нет, два перца из эмигрантов, которые доили американского инвестора под какой-то завиральный проект. Потом все предсказуемо рухнуло и пришлось ещё лет пять работать на местных деятелей, пока не пришел на такой же завиральный проект, но уже в бошьшом офисном центре и с корпоративными плюшками.

а, понятно.
То сильно жирно платил

завиральный проект

Для Киева норм. 100 баксов было стыдно платить даже жадным ООО Сукин и сын.

Коли увірвалась на ринок після 6 років стабільної роботи, то перше, що мене шокувало — шалена кількість вимог тільки для того, щоб тебе хоча б розглянули на вакансію. І резюме супер коротке але інформативне зроби, і виглядай добре, і супровідний лист для кожної компанії окремо напиши, і опис короткий але цікавий в резюме не забудь, і 6 етапів пройди, при тому перші 2 з рекрутером. Потім читаєш на лінкедін пости чисто про токсичність то кандидатів то рекрутерів, або купа інстаграмних селфі, котики — то ще удача зустріти. Короче, почуваю себе бабкою, раніше було краще 🤔

Ринок зараз складний, це правда. Приблизно такий, який спеціалісти інших професій мали завжди — де жирних вакансій кіт наплакав і за них шалена конкуренція :) Це просто кодерки в масі своїй не готові, бо багато людей вкотились в ринок в період його шаленого росту, коли за кожним другим хто має хоч трошки досвіду хедхантери бігали.

Більшість пунктів як на мене — звичайний rant, який трохи дивно бачити у виконанні ліда. Ще більш неочікувано від ліда бачити таку кількість необгрунтованого бугурта на адресу рекрутерів. Люди роблять потрібну роботу — хтось гірше, хтось краще, але в цілому проблема пошуку роботи НЕ в рекрутерах.

Що не пункт — то все в яблучко!
Я вже взагалі розчарувався в пошуку роботи. Витрачаєш купу часу, в голові вже каша від тих всіх завчань теорії. Теорія і робота — це як озеро і океан. По досвіду знаю, що різниця буде колосальна. І поки шукаєш ту першу омріяну роботу — вже забуваєш що ти вчив і вмів. Не скажу, що вигорів ще до знайденої роботи, але вже віра в те, що буду колись працювати на позиції frontend developer різко пікірує до 0.

І виходить що навіть Senior не можуть знайти собі вакансію з гідною оплатою

Якщо у роботодавця є можливість платити працівнику менше, чому він повинен від цього відмовлятися? Тому що він гарна і добра людина, а не бізнесмен, який веде справи з метою власного заробітку?
В цілому з вашою думкою згоден, але видно, що пост це не спроба об’єктивного аналізу ситуації, а просто емоції

Але ти, працівник, маєш працювати з повною віддачею усі 9 годин, і навіть не думай про другу роботу!

та можеш не працювати взагалі, а як працюєш то без повної віддачі і можеш шукати другу роботу. як знайдеш кращу — то вперед.

раніше ж так і робили — в чому проблема? ;)

Дякую, що дозволили, пане господарю

Розумію, що конкуренція велика і хочеться знайти ідеального кандидата, але 4-5-6-N етапів це занадто.

Це ви ізраільским конторам розкажіть. Хз може в кого інший досвід, але реально не залежно від того на яку роль претендуєш привіт 5 і більше степів.

Ізраїльтяни живуть у своєму всесвіту. Я якось співбесідувався в одну досить здорову публічну компанію з тих місць і в компанії напряглись, що у мене немає профільної освіти (диплом по хімії та мікробіології) та вирішили влаштувати мені тест на ази Computer Science та матиматики. А після успішного проходження ще й бекграунд чек влаштовували обзвонюючи моїх попередніх роботодавців. Питається тоді чого зразу було їх не обзвонити і не розпитати за мої робочі успіхи?

А про «4-5-6-N» етапів, то це уже новий дурний тренд такий. Недавно співбесідувався в одну контору, створену вихідцями з ЦЕРНу (що уже дзвіночок, адже академія такого рівня любить бюрократію та створення видимості роботи замість реальної роботи). Ну й перший етап був 2-х годинний онлайн когнітівіті тест (а-ля тест IQ) з ввімкненою камерою, щоб я не списував. Потім 4-х годинний онлайн кодінг. Потім півтори години парний-кодінг. Потім 1.5 години систем дизайн. Потім годинний продукт дизайн (тут я афігєл і йшов на раунд з «та похер уже на них» в голові, але раунд був чудовим). Потім ще годинку поведінкове інтерв’ю. І в кінці мені присилають оффер, де мені декілька раз прийшлось перепитувати за зп, бо я не повірив, що за 6 раундів такої їбанини вони запропонують менше грошей ніж у мене було 5 років тому.

Трешак, я б вже після першого етапу сказав їм що бюрократія не моє 😁

Щоб даремно не витрачати час на співбесіди, я перед тим як погоджуватися на співбесіду розповідаю рекрутеру, яку хотів би отримувати заробітну плату. Завдяки такому підходу за останні шість років мав лише чотири технічні співбесіди, та й то одна з них почалася через те, що рекрутер не запитав яку заробітну плату я хочу отримувати, і закінчилася через три хвилини, бо співбесіду проводив менеджер і, перш ніж питати технічні питання, запитав, чому я вирішив поміняти роботу, я відповів що для того щоб отримати вищу заробітну плату і він запитав яку заробітну плату я хотів би отримувати.

В нас колись замовник із США шукав Senior Golang developer і, власне, на боці клієнта кандидат пройшов 4 технічних інтерв’ю ( це окрім тех інтерв’ю, кола з Делівері на боці галери).Ну, що можу сказати: офер то він отримав, але кандидата я втратила. Каже, вигорів від бюрократії замовника ще до оферу.

Хотілось би взнати у спільноти, де ви шукаєте роботу. Тут вже запостили пару ссилок, я сам ще використовую
Workatstartup (y-combinator bird job)
Wellfound (теж стартапи)

Пошук роботи через лінкедін зламаний вже півроку, хтось це обійшов?

Іноді спрацьовує чз рекомендації колег(рефер.програми внутрі компанії); Glassdoor — там можна теж профайл створити власний і буде оновлення по вакансіях;
Лінкедин- він не ідеальний, але працює;
Писати напряму сорсеру/рекрутеру, що відкрив вакансію.

Як саме для вас працює лінкедин? Я коли шукаю по ключовому слову вакансію — від половини до більшості вакансій того слова не містять (в залежності від розповсюдженості слова), якщо шукати через запит у лапках — показує лише вакансії з ключовим словом у назві

Boolean search юзаю.Даю трохи ширше воронку по роках досвіду, там треба просто трохи вам потренуватися з AND, OR.
Попросити ще пошерити в Лінкедині ваше резюме серед колег.
Тут просто важно розуміти, що у вас за стек.Може, зараз на ринку 1-2 вакансій всього, і тому поки глухо.
Візьміть на доу перші , умовно, 50 компаній і напишіть рекрутерам/сорсерам, і закиньте їм резюме. Запитаєте також , що є в них. Внесуть вони вас в базу кандидатів. Ми теж шукаємо по власній базі кандидатів.

в якості вправи пропоную придумати фільтр, який має повернути усі вакансії, в тілі (не в назві) яких одночасно є ключові слова «с#» і «fortran». ще три роки тому це не було проблемою, а зараз — ніяк.

У кожного розробника/тестера є рекрутери, сорсери серед знайомих, кому завжди можна написати)
Є ще чатіки серед розробників- там іноді до них приходять з вакансіями рекрутери.Але попитати серед колег можна, може,хтось що чув по відкритих вакансіях.
Ще такий момент: якщо ти бачиш свою вакансію ,але вона розміщена закордоном ( я зараз про галери кажу ), то ми іноді шукаємо в різних локаціях.І де швидше знайдемо, там можемо і закрити її. Тут треба питати у сорсера/ рекрутера, чи вони розглядають саме Україну, чи лише по Європах будуть хайрити.
Удачі тобі.

та отож, у мене тепер теж не виходить шукати по нетривіальних ключових словах в тексті вакансій

Це ні не виходить шукати по нетривіальних словах, це просто зараз дупа з кількістю вакансій.

читав в інтернеті про такий лінкедін-костиль: треба взяти прямий лінк із параметрами пошуку і ходить на нього з анонімного режиму, в деяких випадках кількість адекватних результатів пошуку подвоюється.

Дуже дякую, для моїх ключових слів тепер все працює, як раніше!

linkedin зламався, він тепер вміє тільки в вакансії, які в назві містять ключове слово, і то, якщо взяти його в лапки. дивлюсь вакансії на glassdoor, зазвичай вони і там всі є, і пошук нормальний.

Перше це нетворкінг (запитати піпл з яким раніше працював і ще б попрацював). Якщо ні, то Otta (якогось біса перейменована в Welcome to the jungle) непогані вакансії підганяє, Linkedin (тільки для активного пошуку), нішеві пошуковики та ком’юніті (багато мов/платформ мають такі), weworkremotely колись непогане було, але щось трохи зднарилось за останні пару років, «Who is Hiring [Month] [Year]» треди на HackerNews (абсолютна більшість вакансій на юса, але вистачає й доступних для євопейських кодерків). Також ніколи не «посилаю» рекрутерів в лі, тому деякі продовжують надсилати вакансії в пошту навіть якщо колись не домовились.

Десятилітня рецесія в США(або світова) вже почалась в 2023-2024 чи буде в 2025-2035?

началася и будет
вернемся к простым занятиям — землепашеству и скотовожеству

зикономити

Не душню, але тут граматична помилка:)

Так, там треба було написати «ЗЕкономити» (саме з великих літер). ))

Можливо, це елементи найновішого правопису.

із останніх інтервью:

Інтервьювер: шо таке шардинг і партиції?
Я: Точне визначеня дати не можу, але розказую за реплікацію, так як був практичний досвід
Інтервьюер: Ок, не проблема, у нас на проєкті нема ні шардинга ні партиції.

через декілька днів отримую відмову з відгуком:
«Не вистачило знань по шардингу і партиціям.»

Classic, не впевнений навіть чи маю бажання колись вертатися у цей маразм.

Це буквально одне з моїх інтервʼю колись.
Годину розчехляв інтервʼюверу за системний дизайн і мікросервіси з практичного досвіду. На лайвкодінгу попросили написати кастомний Array.map(). Я завтикав що там ще є 3 параметр в якому весь масив повертається.

Причина відмови: рівень junior, не знає як працює Array.map()🫠

Лол, дуже життєво. Недавно покликали на інтерв’ю в один європейський необанк на Java вакансію. Я їм зразу кажу, що на джаві ніколи не писав, вони — нічого, на місці вивчиш. Зробив онлайн кодинг 3 літкод задачки на джаві, потім кодінг раунд на джаві, потім дизайн раунд, де були питання по конкаренесі в джаві. На кожному раунді говорив, що я не джавіст, хоч і зробив задачки і відповів на всі запитання. В кінці прийшла відмова з причиною «Not from the JVM world. Not sure how fast he could catch up with best practices as a senior». Лоооол.

Не оправдую інтерв’юера,але він міг просто за цей момент зацепитись ,а не пропустив із-за софт скілів і якоїсь особистої неприязні("чужая душа -потемки")..

Нова тенденція — шукають людей які знають абсолютно все, навіть те, що на проєкті буде використовуватися раз у рік

З минулих криз
Коли економіка зростає(зростає і попит на IT) — шукають глибоких=вузьких спеціалістів
Коли рецесія — шукають фулстеків широкого профілю, які знають все потроху

Зараз «рецесія»:
Ковід скінчився, війна, санкції, трамп
і ще — гроші йдуть у ШІ
і ще — впровадження ШІ зменшує потребу в глибокій експертності людини. Як один відомий IT блогер десь у 2023 сказав — ШІ знецінює глибоку експертність, в ній не буде сенсу

І виходить що кандидат вчить, проходить, а потім ті знання лежать на полиці нікому не потрібні. А час потрачений

Так що ця тенденція — з нами надовго.
І так, старий спосіб — подививсь що треба і вивчи це — не спрацює у більшості випадків, поки вчиш — трендик той зміниться, або ШІ вже буде саме це непогано робити.

Скидаю капелюха перед автором. Дякую.

Повністю погоджуюсь! Від таких дій справді страждать не тільки люди з обох сторін ай і бізнес. Потрібно бути більш проактивними та допомагати Українцям у пошуку роботи — так ми разом піднімемо економіку. 💪🇺🇦

З мого власного досвіду, найважливіший крок це потрапити в одну «нормальну» продуктову компанію, яка легко гуглиться, якісь конференції інколи, Ютуб канал, і т.п., тобто зразу видно, що не сервісна/не галера і т.п. Тобто, щоб було видно, що якісь адекватні люди вже взяли на себе ризик вас найняти, і в них вигоріло.

І далі вже буде прям значно-значно легше, бо наймати людей з галер продуктові компанії дуже жмуться (а зараз і не треба, бо багато вибору), а продукт зразу генерує цифри в CV які легко трекаються (скільки юзерів юзали твої фічі і т.п.).

Плюс, мені здається, що багато українців «жмуться» подаватися в закордонні продукти з України (в той час як шанс потрапити туди абсолютно ненульовий, знову ж, з власного досвіду). Зрозуміло, що зараз важче, і колег-українців у мене небагато, але вони є (один навіть після двох років в ЗСУ, велика йому повага).

Це може бути й українська і закордонна продуктова компанія, то вже деталі. Моєю першою роботою як програміста (після ~1-1.5 року пет-проектів) була маленька ірландська продуктова компанія (найнявся з України), потім вже більший мальтійський стартап (теж з України), потім великий французський ентерпрайз (теж з України).

До інтерв’ю все рівно треба інтенсивно готуватися (а я продовбдав 100% всіх livecoding інтерв’ю які колись проходив), але динаміка є, пропозиції падають, так я впевнений, що більшості девелоперів тут є куди копати.

Ще одним варіантом є early-stage стартапи, які теж продукт, більше ризиків, але й потрапити легше. Є спеціальні агентства які займаються саме цим, і вони контактують досить часто.

Наприклад, я в минулому місяці заповнив форми на www.coastalrecruiting.co і www.rivierapartners.com/contact-us-placement (взяті з дослідження ринку з розсилки Pragmatic Engineer, дуже раджу), і замість 1-2 контактів в тиждень, минулого тижня на Лінкедіні впало 14 контактів. 50% з них взагалі не мій профіль, але з інших 50% є багато чого цікавого на адекватні гроші.

Час від часу отримую на лінкедіні пропозиції в early-stage стартапи і я ще жодного разу не бачив, щось нормальне. Це або реально гарні гроші і повна відсутність WLB, або мінімум зп з стоками, які ніколи не виростуть.

З мінусів — звичайно в багатьох компаній є стигма не наймати з України, бо ризики. Знову ж, з власного досвіду, якщо у компанії де ви працювати/працюєте є офіс за межами України — краще поставити його локацію і галочку Remote, бо тоді вам почнуть писати HRи вже з тих локацій. І так побудувати контакт легше, бо часто дізнаються вони що ви з України вже під час дзвінку, і час вже витрачено, людина наче хороша, чого б не поговорити.

смотря в каких «компаниях» я знаю иностранные компании, где люди работают с Харькова, а местные бодишопы уже негласно реджектят или намекают на релокейт парням, которые находятся в «рискованных» по из мнению, юго-восточных городах, или не отправляют туда технику

"

Це, звичайно, моя суб’єктивна думка, але присилати фідбек «ви нам не підходите» в п’ятницю о 19.30 не дуже добре. Шліть вдень або уже в понеділок, не засмучуйте кандидата перед вихідними

"

Моя суб’єктивна думка: будь-який фідбек давати as soon as possible, у будь-який час. Мені особисто легше в п’ятницю це обговорити і забути, ніж усі вихідні чекати понеділка.

Для devs (і не тільки) існує три градації — Junior, Middle та Senior. Далі вже йдуть Lead позиції. Навіщо рекрутери вигадують оці всі +, -, ±, strong?

До речі, коли бачиш вакансію Senior+ то відразу виникає питання — а що, існує Senior-?

Градацій набагато більше за 3.

Стронг джун це людина рік+ досвіду роботи.
Стронг мід — два роки, вже багато що робив.
Сіньор це 3-5 років.
Стронг сіньор 5+ років, ще можуть писати staff engineer.
Ще є принципал.

Окремо йдуть ліди — тех лід, тім лід, сіньор тім лід (це досвідчений лід)

певно, ці 3 градації лишилися в аутсорсі, де до «3го левелу» пхають багатьох людей бо це продаж рейту і замовники наймають «флагманів відразу» :)

проте я б теж подискутував, бо багато компаній мають 5-6 градацій для ІС: junior, middle, senior, staff, senior staff (цей іноді скіпається), principal, навіть не говорячи про «big tech» де їх ще трохи більше.
просто багато компаній не доростаються до такого або не зацікавлені в цього.

шлях за сеньором досить своєрідний і це зазвичай Technical Leadership, який вже означає що Стафф+ інженери є тими самими лідами, проте є левел а є роль.

Є непогана книжка The Staff Engineer’s Path яка це намагається структурувати і актуалізувати.

Middle/Senior — синьйор с зарплатой мидла

Немає ніяких «стронг сіньор» чи «стронг джун». Це видумки галер, щоб впарювати вам лички замість реальних грошей.

Якщо в компанії є інженерний трек, як тут чи тут, то левели будуть щось типу наступних: Junior SE, просто SE, Senior SE, Staff SE, Senior Staff SE, Principal Engineer, Distinguished Engineer, Fellow.

Грейдов всегда ровно 9

Junior Junior
Middle Junior
Senior Junior
Junior Middle
Middle Middle
Senior Middle
Junior Senior
Middle Senior
Senior Senior

Звісно кандидат може про себе нагадати, але навіть після цього часто буває другий етап пропадання.

это ошибка, если кандидат нужен ему 3 раза напишут и вызвонят, и оффер в субботу с утра пришлют, а так это бессмысленное давление на рекрутера у которого все равно либо нет ответа либо он негативный, проще говоря вы не нужны или под вопросом

Та ні, це фігня, таке навіть на першому етапі скрізь і рядом

На цьому ресурсі тільки останнім часом десяток тем по колу ганяють, чи завжди так було?

Не, раніше було тільки 2 теми: сири та трактор

4-теми
ще ж + лісапети і дзеркалки
навіть відповідна фірмова футболка DOU була

Що це за люди? Начебто айтішники, розум повинен працювати. Але ні — все одно винні рекрутери.

Начебто рекрутери приймають рішення про вакансію і платять зарплату. Насправді рекрутери отримують оплату якраз за успішні закриття, і вони не ставлять додаткові палиці — воно їм нема чого.

Що це за люди? Начебто рекуртери, розум повинен працювати. Але ні — все одно винні айтішники.
Начебто айтішники приймають рішення про вакансію і платять зарплату. Насправді айтішники отримують оплату якраз за успішні закриття, і вони не ставлять додаткові палиці — воно їм нема чого.

А винен AI, який витісняє айтішників (і не лише) з ринку.

Для креативної роботи в айті яка не механізується так просто — напевно менш актуально, а для веб механізаторів — буде йой напевно першими, хоч і не вже зараз.

Та вже зараз — v0.dev

швидко, ще не рівень провайдера послуги “real-but-relatively-junior virtual coworkers” з blog.samaltman.com/three-observations , але вже десь туди ...

Скільки реально тієї креативної роботи?

не знаю, нп розробка дізайну напевно потребує креативність, мови з більш unpredictable рівнем, а так хз.. (я не візіонер)

До мене в проект прийшов розробник і сказав що пофіксить проблему, сам він на другій мові пише в основному, але сказав що курсор + sonnet 3.7 йому допоможе.

Я не дуже вірив в успіх і відразу йому про це сказав, але звісно не був проти.

Він повернувся з PR. З кодом який зламає весь додаток, який не хендлить основні сценарії та проблеми. Коли я вказав йому на це, він десь зник.

Ось вам і AI, щось просте та базове зробить, а в реальних проблемах не працює. І це говорить людина яка постійно його використовує.

Ну, він не вміє користуватися цим інструментом, буває.

А хто вміє? Щось не можу знайти таких

Ті хто вміють описувати бізнес-завдання мовою зрозумілою AI.

То це напевно не ви також? :(
А я вже думав що знайшов профі.

Якщо що — можу допомогти.

Я тільки за!

На щастя це open-source проект, тому весь код відкритий.
github.com/...​konian/data-editor-for-bc

Цей додаток для перегляду та редагування таблиць з БД Business Central.

Проблема проста, існує три обєкти в яких прописані додаткові permissions для деяких таблиць, без них ці таблиці не будуть працювати.
Це дуже не зручно, коли однакові permissions треба дублювати в трьох різних місцях і призводить до того що десь щось забувається/пропускається.
github.com/...​81001.DETDataEditorMgt.al
github.com/...​00.DETDataEditorBuffer.al
github.com/...​004.DETInsertNewRecord.al

Тому потрібно ізолювати ці permissions в одному обєкті, враховуючи те що будь яке читання/редагування має відбуватись саме в цьому обєкті де вони назначені.

Ось невдалий приклад фіксу:
github.com/...​ata-editor-for-bc/pull/43

Цей фікс не враховує що залишився код який читає таблиці і не проходить через required permissions.
Цей фікс не враховує що при змінні будь якого запису чи валідації поля може викликатись довільний код який може редагувати/читати цю чи інші таблиці.

Я також планую написати тести чи тест для цього випадку для github actions, щоб ці сценарії з permissions були взяті до уваги. (той невдалий PR ці тести не пройде)

Описав максимально детально.

Ви не зникли як попередній AI ентузіаст?)

Я записав репо у кейс. Якщо хтось до нас прийде цим стеком — займемося їм.

Стоп, я навіть вказав edge case на які треба звернути увагу, так як я спеціаліст з відповідним досвідом.

AI не зміг їх знайти.

Я вам прямо їх вказав і цього все одно не достатньо щоб проблема була вирішена?

Тоді яка від нього користь, якщо треба чекати когось навіть після детальної консультації що треба зробити?

Нажаль з кодом у генеративних AI все ще не дуже. Просто визнайте що його рівень, це рівень джуна за яким потрібен нагляд спеціаліста.

Я бачив і зрозумів, дякую. Цей кейс я розберу в студії, а хлопці викотять PR на реву.
Але якщо треба прям терміново — можемо зробити івент, де я сам покажу підходи, як вирішувати такі кейси за допомогою AI.

Перепрошую, звісно це не терміново.

Буду чекати, мені насправді дуже цікаво)

Та Ви ж самі розумієте, що нічого с того не буде :) AI допомагає тим, хто розуміє задачу і вцілому домен та хоче зекономити трохи часу на набиранні букв на клавіатурі. Тим хто не знає навіть того, що саме він не знає і де його дізнатися — не допоможе нічого. Будуть випадкові рядки коду які генерують сміття, та і все.

З цим стеком охочих не приходило. Можеш допомогти набрати аудиторію, кому цікаво — зроблю воркошоп на вихідні.

А хіба LLM не повина зробити роботу за мене?

Ок, я охочий з цим стеком, що робити? Готовий максимально допомогти LLMці.

Чи мені потрібно чекати якогось міфічного єдинорога який розбирається в Business Central та знає якісь приховані техніки спілкування з LLM?

Ви ж самі запропонували, а тепер виходить що результат такий же як і в того ентузіаста, що прийшов до мене в репозиторій з рішенням яке ломає додаток. Чим тільки підтвердив, що LLM це рівень джуна-помічника за яким потрібен нагляд.

Тобто людина без достатніх знань в моєму стеці — генерація фейл. А той хто згенерив навіть цього зрозуміти не може.

Людина з знаннями в стеці (я) — генерація фейл. Мені кажуть тому що «ти не вмієш». Дуже зручна позиція.

Чекаємо міфічного єдинорожку (а LLM тоді для чого?).

Дивись, я проводжу воркшопи для бажаючих. Тобто мене цікавить аудиторія. Якщо ти зможеш запросити бодай 10 учасників на зустріч — я із задоволенням покажу.

Рівень знань тут не важливий, важливий інтерес до цього.

Мені здається тайпскріт простіше вивчити, чим навчитись ромовляти з АІ

враховуючи що те що написано на тайпскрипті — буде робити те ж саме.

а от те що ти написав у промпті — може почати робити інше.
у ШІ поки є ознакі деменції

у ШІ поки є ознакі деменції

Точно відмічено, і є трохи статей про випадки АІ hallucinations (confidently making stuff up) і як таку вірогідність знизити чи перевести в розряд некритичного використання.
Одночасно ті випадки можливо говорять що АІ генерація трохи більш схожа (ніж то очікували) на генерацією від humans.

я вибрав термін деменція бо не тільки в галюцінаціях проблема.

ШІ забуває про що ми балакали, що пояснював
ШІ починає сам собі протирічити
ШІ різко змінює хід розмови, роботи, мов там з того боку сіла зовсім інша людина

ШІ різко змінює хід розмови, роботи, мов там з того боку сіла зовсім інша людина

в колл-центре пересменка

ще певно трохи зарано то робити, але тенденції добре знати куди проштовхують AI

Бо АІ може пришвидшити написання коду, а не написати замість людини. Якщо дев не шарить в проекті, не шарить як писати код, то АІ не дуже допомагає. Тобто джун з АІ не стане сіньором.

Маю таку ж саму думку.

А ще в 2021 році такі статті були в розділі «Фантастика».

Тоді більш популярні були теми:
— «Запроси мене, якщо зможеш»
— «+700 і не менше»
— «Як HR-у вмовити когось просто поглянути на вакансію»
— «5 лайфхаків як в Linkedin заблокувати надокучливих рекрутерів»

Дякую за розгорнуті і поінти — це воно, по печінці прямо, відчула всю біль. Підтверджую як Сеньор і Лід, сама вже півроку «граюсь» з рекрутерами

Стаття корисна, адекватна як для інженерів-розробників, так і для менеджерів. Бажано щоб її прочитали ба більше рекрутерів.

Що змінилось? А баб, як не брали так і не беруть нікуди.

Також економія на куплених публікаціях це не завжди добре. Відшукаєшся на вакансію, тебе ігнорять, через деякий час рекрутер змінює цю вакансію на нову, а відгукнутися не можна. Бо це по суті стара вакансія з новим текстом.

— Hello Djinni!!! ;)

А Люксофт часто по 10-20 копій однієї теж самої позиції публікує але з різними контактними зп менеджерами

Middle+ — це дуже просто. Це коли ЗП як у мідла, а працювати треба як синьор.

Стаття гарна, я з більшістю згоден, але такий ринок на 7к вакансій в Україні 80к+ кандидатів, 10 — 12 кандидатів на 1 вакансію, а на деякі вакансії як мені розповідали рекрутери в них на тиждень 20 — 40 людей, мені не дуже віриться, але те що конкуренція реально велика це факт! Я сам зміг роботу тільки знайти тому що зарекомендував себе як гарний розробник і мене залюбки беруть всі з ким я працював. Але ті з ким я не працював, такі запити неадекватні, коли я в них питаю навіщо ви вказали ти чи інші навички при тому що в тій технології що вони вокористовують вони не потрібні, вони аргументують тим що, а якщо потрібні. Зазвичай після співбесіди в цей же день прилитає лист що я не підходжу, а частіше нічого не пишуть більше ніколи.

Ще — вакансія від компанії A , по факту це прокладка для компанії Б, котра шукає кандидатів для компанії В.

Це десь так само як працювати «зайчиком» одночасно на 3-4 проектах (працедавців) до 2022 року. Але тепер навпаки.

Підписатись на коментарі