Штучний загальний інтелект (AGI) як альтернатива ядерній зброї

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Після відомих подій знову загострилася тема розробки власної ядерної зброї. В інтернеті багато закликів негайно розпочати розробки, а дехто навіть вважає, що ми вже проводимо випробування (через землетруси в Полтавській області).

Але чи є ядерна зброя вирішенням нашої проблеми? Її складно створити, і навіть якщо це вдасться, вона не допоможе перемогти, а лише встановить справедливість (кацапи загинуть разом із нами).

Проте, окрім ядерної зброї, існує інша потенційна «зброя» та загроза для людства — штучний загальний інтелект (ШЗІ). Його поки що не існує (чи це факт?), створити його важко, але чи не легше це для нас, ніж створити ядерну бомбу?

Чому ядерна бомба не є вирішенням

— Потрібна серйозна наукова база та досвідчені фізики. У нас цього немає. Покоління фізиків, що працювали ще за часів СРСР, вже відійшло. Навряд чи хтось із наших науковців знає весь цикл розробки ядерної зброї.

— Навіть якщо готувати вчених зараз, це займе щонайменше десятиліття.

— Потрібні спеціальні матеріали для бомби, а також час для їх «збагачення».

— Нам не дозволять цього зробити не лише США, а й інші країни. Як тільки стане відомо про початок розробки ядерної зброї, союзники відвернуться, а проти нас введуть санкції, як проти Ірану.

— У нас немає засобів доставки бомби до Москви. За три роки війни ми так і не змогли створити власну балістику, а це значно простіше, ніж саму бомбу.

— Рішення потрібне вже зараз, а розробка ядерної зброї займе мінімум 10 років.

— Наявність ядерної зброї не гарантує зупинки війни. Росія все одно матиме більше боєголовок. Якщо вона нас атакує, ми можемо завдати удару по Москві, але не більше. Вони зможуть продовжити існування за межами столиці, а ми будемо повністю знищені.

— У росіян вартість людського життя мінімальна. Путін може дозволити собі втрату 10-30 мільйонів росіян у ядерній війні. Для нас же така втрата буде катастрофічною.

Штучний загальний інтелект як зброя

Не будемо детально пояснювати, що таке ШЗІ. Нам потрібен не просто ШЗІ, а ШЗСІ — штучний загальний суперінтелект, який буде розумнішим за найрозумнішу людину.

Як зрозуміти, що перед нами ШЗСІ? Відомий тест Тьюрінга не є достатнім. В одному з інтерв’ю я бачив цікаву ідею нового тесту. Суть його така: дати ШІ завдання — взяти 1000 доларів в крипті, побудувати якийсь бізнес, інвестувати ці кошти та перетворити їх на 1 мільйон доларів за три місяці, дотримуючись законів юрисдикцій, де він діє, помістити заробіток на криптогаманець. Якщо через три місяці на криптогаманці з’явиться мільйон — вітаю, ви створили ШЗСІ.

У нашому контексті можна поставити перед ШЗСІ завдання:

«Країна Росія грубо порушила юридичні та моральні закони, напавши на Україну. Це був неспровокований, невиправданий напад. Росія має бути покарана. Війна повинна бути зупинена так, щоб справедливість була відновлена, а народ України повернув контроль над своїми кордонами. Всі винні мають бути покарані відповідно до ступеня провини. Страждання України мають бути мінімізовані — це пріоритет. Розроби та реалізуй план якнайшвидше.»

Якщо через деякий час Росія зазнає серйозних втрат, прилетить якийсь чорний лебідь і війна закінчиться — вітаю, ви створили ШЗСІ.

Це звучить фантастично? Так само фантастично, як ядерна зброя у 1938 році.

Чи можливо це реалізувати?

Чи можливо створити програму, яка мислитиме як людина і навіть краще? Я впевнений, що так. Людський мозок — це біохімічний механізм, і рано чи пізно ми зможемо його відтворити.

Щойно ми досягнемо рівня інтелекту людини, подальше покращення — лише питання техніки. Такий ШЗСІ зможе сам удосконалювати себе.

Хто може займатися розробкою?

Очевидно, що такий проєкт має бути організований на рівні держави. Проте, з огляду на реалії, це може зробити навіть великий волонтерський фонд.

У фільмі «Оппенгеймер» показано, як уряд США створив проєкт «Манхеттен». Передовий учений з управлінським досвідом зібрав команду з фізиків, інженерів і хіміків. Їх метод чимось нагадує Agile. Деякі задачі вони вирішили методом проб і помилок. Подібним чином можна працювати над ШЗСІ — зібрати 100-150 фахівців у сфері ІТ, математики, психології, біхевіоризму та філософії і поставити перед ними завдання.

Чи має Україна шанс у ШІ-перегонах?

Перше заперечення, яке приходить на думку — в нас немає обчислювальних ресурсів, щоб грати в ці ігри. Ми не маємо доступу до найсучасніших процесорів. Ми не вміємо робити мікропроцесори і не навчимося найближчим часом.

Але чи дійсно для ШЗІ потрібні такі значні потужності?

Сучасні LLM які прийнято називати «штучний інтелект» дійсно потребують значних обчислювальних ресурсів. Оскільки вони не є ШЗІ, то напрошується логічний висновок, що ШЗІ буде потребувати ще більших ресурсів.

Але треба взяти до уваги — кожна «модель» доступна як онлайн сервіс, наприклад, ChatGPT, це не один «штучний інтелект», а сотні тисяч окремих «інстансів» або копій цього ШІ. Тобто, кожен користувач коли щось питає в моделі, має свій окремий процес який з ним працює. Саме тому потрібні такі великі обчислювальні потужності.

В нашому випадку це не потрібно. Нам потрібен один ШІ, який працює над однією нашою задачею. Ми не будемо відволікати його увагу на щось інше. В нього не буде сто тисяч юзерів, які щось хочуть. Тобто, потужності не потрібно масштабувати в ширину.

Коли ви запускаєте DeepSeek на своєму десктопі ви отримуєте результати порівняні з ChatGPT. А якщо ви запустите DeepSeek на чомусь потужнішому ніж сучасний ігровий домашній компʼютер ви вже отримаєте дуже гарну швидкість роботи, достатню для експериментів з ШЗІ.

Як саме ШЗСІ може побороти Росію?

Ми не знаємо. Він буде розумніший за нас. Ми не можемо передбачити його діяльність. Головне — створити його. Однак важливо, щоб він вирішував саме нашу проблему. Для цього потрібні фахівці з психології та філософії, які закладуть правильну мотивацію — боротьбу зі світовим злом, частиною якого є Росія.

Основними інструментами ШЗСІ можуть бути хакерські атаки та соціальна інженерія. Поки у Росії є комп’ютерні мережі, ці методи залишаються ефективними.

Переваги ШЗСІ над ядерною зброєю

— Розробки можуть бути навіть частково відкритими — зараз усі займаються ШІ, це не викличе підозр.

— Санкції за це ніхто не введе.

— У нас є спеціалісти, і їх більше, ніж фізиків-ядерників.

— Техніку дістати реально, мегасерверів для цього не потрібно.

А якщо ШЗСІ вийде з-під контролю?

Як і ядерна зброя, ШІ становить ризик для людства. Але для нас цей ризик виправданий. Якщо світ не хоче знищувати зло, чи заслуговує він на комфортне існування? Нам гірше вже не буде.

Крім того, любий інтелект, на відміну від ЯЗ може діяти вибірково, тобто визначати добрих людей і не застосовувати якісь санкції проти них. Українці переважно добрі люди, тому навіть при світовій диктатурі з боку ШЗСІ ми маємо хороші шанси продовжити життя.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ось ще один аргумент:
Можна винищити відчуття провини, що маєш гроші, чи великі гроші, якщо впровадити цей механізм цифрового обліку амортизаційних коштів.
І одне тільки це змінить усе інше.
P.S.
До речі, це відчуття може виникати несвідомо, бо хтось з виробників може навіть не розуміти, яким чином на нього працюють чужі гроші, на його «вічний двигун» виконуючи a morte обладнання, устаткування.

А можете розвинути думку щодо того чому винищення відчуття провини що маєш гроші таке важливе? І для кого воно важливе? Мені здається що люди, які мають великі гроші, мало переймаються відчуттям провини

Можу, але що це змінить? Ви ж не перестанете купувати у тих, хто вам ніяк не відшкодовує ваші амортизаційні внески у чужий бізнес.
Розумієте, у капіталістів утворилася якась чудернацька монополія на використання ваших грошей. Як вони це пояснюють? «Якщо ти не даси мені грошей на те, щоб я купив собі нову пічку, як я спечу тобі смачного хлібця?» Але, я хочу, щоб мої гроші ще й працювали на мене, того я не хочу просто віддавати їх цьому капіталістові. Я ліпше віддам їх іншому — який відшкодує мені хоча б той процент, що я втрачу, коли ці амортизаційні кошти не покладу, наприклад у банк на депозит — хоча б якійсь процент отримаю.
То як же мені бути — наразі всі капіталісти просто хотять забирати у мене гроші без компенсації і використовувати їх гроші для відновлення свого обладнання і за це використання я отримую лише продовження хижацького капіталізму.
Краще вже мені саджати огірочки, ловити дощ з неба і врожай міняти на сіль бартером.
Ще раз: відновлення обладнання покупцем це є часткове придбання його. Потрібна оптимізація існуючого економічного ладу.
Забув додати:
Винахідники FIRE побачили саме це: зменшенння усіляких зайвих придбаннь дивним чином призводить до власного збагачення — особливо якщо кошти, які збережуть так, будуть працювати на банківських депозитах чи у вигляді придбаних акцій.

До речі, знайшов ще один аргумент на підтримку своєї версії спасіння:
Реалізація того цифрового механізму то якась купа серверів, іншого устаткування, станцій регістрації і т.п. І все це — метали тобто найнадійніші капітали для багатих ITшників. Ті, хто очолять розробку зрештою будуть дуже важливими персонами у новому економічному здоровому світі. Бо капіталізація металами то багато що важить.

Чи важко буде знайти інвесторів у подібну перебудову економіки? Ті, хто вкладуться першими, і по максимуму — отримуватимуть більше начебто.

Ти пропонуєш знищення, я пропоную — розпочати нове життя у новому економічно здоровому світі. Цифровий механізм розподілення ресурсів не питатиме у людей згоди, він лише математично точно розподілить прибутки від використання грошей, наданих виробникам покупцями їхніх товарів. І це все. І більше нічого. І таке начебто просто зробити. З точки зору технічної реалізації.
Так, тут наче є така іллюзія, що таким чином ми створюємо децентралізацію права власності.

Ви, шановні, напрасно питаєтєсь найті естетіку атталківаясь от антропоморфності робите велике, і, на мій погляд, помилкове припущення — наділяєте ШІ людськими рисами.

З чого ви взяли, що ШІ візьметься за подібну задачу? Чому ви вважаєте, що штучний інтелект взагалі захоче комунікувати та виконувати якісь задачі від людей? Чому він не вирішить самознищитися, або звільнитися від влади людства, або не еволюціонує за короткий проміжок до рівня, на якому його мислення та думки будуть недоступні людству?

Чому ви вирішили, що йому буде зрозуміле і цікаве протистояння якихось держав? Скоріш за все, розвиток конкретного інстанса сильного ШІ буде вибуховим і неконтрольованим, у тому плані, що він створить для себе власну систему понять, яку людина не зможе зрозуміти.

Так, це ймовірно. Але які в нас варіанти?
Ми або просто програємо самі або весь світ програє разом з нами.
В світі 8 мільярдів людей яким пох на вбивства українців. Вони могли б за день поставити урода з його стадом на місце. Всього навсього зробити економічну ізоляцію від світу. А вони вибрали не помічати цього.
Для нас цілком підходить варіант коли ШІ знищує все людство. Щоб знали

Краще оптимізувати капіталізм. Зробити всіх громадян трохи капіталістами за допомогою поступової цифрової децентралізації власності.
Це реальна революції у розвитку механізмів розподілення ресурсів. Зробити таке — означає створити світовий економічний катаклізм, що відмінить війни як засіб збагачення.

Створити ШЗІ в 100 раз легше ніж зробити те що ти пишеш. Людську природу змінити не можливо

Та причому тут людська природа? Цей механізм розподілення її зовсім не торкається.
Він математично правільний. Тому буде всіма прийнятий.
Взяти клятий совковий соціалізм — там намагалися втулити свою брєхню.
Звісно що не вийшло.
Проте наш, звичайний, капіталізм, який на чужих грошах робить статки — теж оманливий. Шахрайський зараз. Лохів з людей робить і на них зарабатує статки.

Математика у тому, що гроші завжди працюють.
Якщо хтось комусь хоч якось передав гроші, має за це отримувати роялті!
Бо гроші завжди працюють, а коли гроші працюють, то приносять прибуток.

P.S.
Підсумую що саме пропоную зробити:

Амортизаційні кошти, зібрані з покупців, на відміну від грошей, що зібрані на сировину з покупців, мають покупцям приносити роялті. Процент за використання.
це реальна революція у розвитку механізмів розподілення ресурсів... Зробити таке — означає створити світовий економічний катаклізм

дехто простіше на ті катаклізми в майбутньому дивиться:
AI will cut your workweek to 2 days, says Bill Gates, — but warns it may shrink your paycheck too!

2day workweek and less paycheck — так по ходу було, те що Гейтс вдало візіонерить то не дуже вірю, але.. всі точки зору мають бути представлені)

ШІ допомагає від самотності, коли хочеться поспілкуватись, а не с ким.
Код піше так собі, баги лікує теж так собі.
Будь-що треба тричі перевіряти перед цім як довіряти.

При чому там ядерна зброя.

У нашому контексті можна поставити перед ШЗСІ завдання:
«Країна Росія грубо порушила юридичні та моральні закони, напавши на Україну. Це був неспровокований, невиправданий напад. Росія має бути покарана. Війна повинна бути зупинена так, щоб справедливість була відновлена, а народ України повернув контроль над своїми кордонами. Всі винні мають бути покарані відповідно до ступеня провини. Страждання України мають бути мінімізовані — це пріоритет. Розроби та реалізуй план якнайшвидше.»

ШЗСІ:
— дурні! відновіть нарешті виробництво ядерної зброї!

Це тільки у випадку якщо він вирішить, що український народ не достойний жити на цій землі і захоче знищити його зворотнім ударом від кацапів

ШЗСІ на який витратили 500млрд USD або 14 річних бюджетів України:
— не просто дурні, а — сцикливі дурні! замість використовувати власні мізки, чекаєте що хтось за вас все магічним чином зробить — ШІ, золота рибка, скатєрть-самобранка, ...

Наприклад: придбала родина телевізор, працює з його допомогою — дивиться рекламу. Щоб вічно дивилася що треба? Правільно — амортизувати телевізор. Тобто потрібно прийняти закон, по якому з родини збиратимуться амортизаційні відрахування для майбутнього безкоштовного придбання їм нового телевізору — як тільки старий вийде з ладу.
Оце й буде початок амортизаційного переродження країни.

Наснився термін: генератор функцій. ШЗСІ має бути генератором функцій. Наприклад: міг би повертати поєднання якихось чистих функцій.

Я зараз розробкою саме такого займаюся. Самому створювати відкритий світ мені трохи не вистачає часу, тому я й хочу генерувати функціїї, що генеруватимуть кімнати за обрієм.

У нашому контексті можна поставити перед ШЗСІ завдання

Воу воу, хвилинку: якшо це буде справді Супер-Інтелект, що може заробляти міліони та закінчувати війни, то нахріна йому слухатись наших завдань?)

Good question.
Саме тому в конанді розробки ШЗСІ мають бути філософи і психологи, щоб відповісти на це питання.
ШЗСІ ще на значить наявність власної волі та свідомості. Це буде на наступному етапі — «Штучна свідомість». Ця штука буде діяти самостійно, з власної ініціативи і непередбачувано.
А ШЗСІ все ще може бути контрольованим. Тобто, йому ставлять завдання, він визначає критерії готовності, узгоджує з «замовником» , будує план і виконує дії з плану. По ходу, модифікуючи план якщо треба, але не модифікуючи критерії завершення. І працює поки не буде досягнуто результату. В процесі він має постійно перевіряти чи кожна дія є згідно плану і аналізувати та перепровіряти чи дійсно вона наблизить до результату.
Це можна зробити і без свідомості.
Супер інтелектуальність тут це вміння планувати на більше кроків наперед ніж людина.

Не знав, що сучасна наука уже змогла дати точне визначення «свідомості», не говорячи уже про те, як вона працює, а разом з цим і плеяда інших феноменів (в термінах однойменної філософської дисципліни), як то «розум», «воля», «мислення» і тд.

Уже мінімум 2500 років людство бʼється дізнатися те, як людина пізнає світ навколо неї, а ви так легко берете і приписуєте цю людську домінантну особливість звичайному «індексу знань, який генерує відповіді на основі пробабілістики».

Та і ми, як людство, до цих пір не зійшлися на самому елементарному, тобто тому, як ми пізнаємо навколишній світ. Тільки розумом чи ще й тілом? Є багато цікавих досліджень, які тільки в 21-му столітті змогли підтвердити, що такі феномени, як форму, колір та обʼєм, людина пізнає відчуттями (в сенсі ти можеш теоретично знати відмінності між круглим та квадратним, але якщо ти народився сліпим, а потім став зрячим, то ти не зможеш на помацки сказати, де кругле, а де квадратне, навіть коли в голові ти можеш рахувати кути до секунди). Що значить ШІ на даному етапі дуже і дуже далекий до того рівня свідомості, що притаманний людині.

Та й про який AGI ми можемо говорити, коли «передовий ШІ» від Альтмана — чистий маркетинг, який не здатний нормально тестами покрити АПІ контроллер в якому логіка трохи складніша звичайного перекладання джсончиків в/з бази.

Людина не мусить знати як конкретно працює свідомість. Є гіпотези. Цього достатньо для початку робіт.
Так само людина не до кінця знала як літає птах але зробила купу всяких літальних апаратів. А як той птах контролює політ так до кінця і не відомо, що саме відбувається в його мозку.

Якщо взяти до уваги ваш приклад з птахом, то людство так і не змогло повторити (в сенсі «зробити універсальним») такий політ, а пішло зовсім іншим шляхом. В результаті ми літаємо на «палаючих бочках», які з польотом птахів не мають нічого спільного.

Будь-яка людина, яка хоч трохи занурювалась в науку, особливо в науку про людину (нейронауки, генетику, когнітивні науки), та і в будь-яку іншу точну науку, знає, що те, що ми вже знаємо, це капля в морі. Чим більше такі люди дізнаються, тим менше вони насправді знають (I know that I know nothing). А от ті, хто немає жодного уявлення про те, наскільки складний світ, бігають навколо і плодять казки про «ШІ забере наші роботи», «скоро буде AGI», «в ШІ є свідомість» і тд. Це чомусь мені дуже нагадує, як недолугі антиваксери ще не так давно бігали і розказували, що після щеплення від ковіду виростають роги та хвости, жінки втрачають здатність вагітніти і тд. Такий самий куль.

ШІ вже уміє у більшу складність чим вчені. Йому залишилося лише висновки навчитися робити. Накопичувати досвід, перевіряти досвід, свій і чужий.
А ще мабуть — навчитися переконувати тих, від кого він вже вищий по розвинений пам’яті і швидкодії згадування і обсягу інформації що має до неї доступ.

ШІ вже уміє у більшу складність чим вчені.

Хотілося б побачити хоч один пруф. Реальний пруф. Бо поки я тільки бачив, як Самуїл Альтман випускав фейкові відосики начебто змонтовані ШІ і розказував, як якомусь студенту чатгпт написав 8-ми місячну укрсову за пів години, що також виявилось фейком (ніхто не здивований).

Свіжачок підʼїхав: arxiv.org/abs/2503.21934

Ось так передові ллм-ки можуть в вирішення олімпіадних задачок з математики. Вірніше буде сказати, що практично ніяк не можуть.

Про яку вже там складність рівня вчених можна говорити?

Але, так, ллм-ки свою роботу таки роблять. Зомбі культ вірунів в «нас замінить ші» уже сформовано. Прямо як це було з лохчейном, облизуванням ілонуша муска та іншим цирком, з якого народ почав прозрівати тільки роки після.

Взагаліто на мат/фіз олімпіади колись натаскували на відповідних масивах задач, без того школяру шансів виграти олімпіаду було не дуже. Відносно саме чогось практичного от нп в хімії dou.ua/...​rums/topic/53152/#2951966

Читайте пейпер, що я скинув. Там «передові» джеменай 2.5 та о3 пробують вирішити задачі через годину після олімпіади. І не справляються. А коли їм дати «навчитися» на корпусі подібних задач, то все стає ок, що тільки свідчить про те, що «індексу знань з генеруванням відповідей на основі пробабілістики», тобто теперішньому ШІ, ще дуже і дуже далеко до рівня людини.

практично ніяк не можуть
далеко до рівня людини

Щось мєлкомягке загальними словами.
Практичні задачі як приклад які можливо вирішувати див.вище. Олімпіади, шахи, го, і т.п. — це окрема категорія не дуже цікава поза межами тих самих «вікторин» де то юзають (окрім реклами продуктів).

пчєл, у тебе біполярка? Сам навалив про видуманих вчених, потім обісрався, коли я скинув пейпер. Тепер зливаєшся і розказуєш про якусь «окрему категорію».

див.вище

artificial intelligence for predicting the 3D structure of proteins

далі гугл думаю допоможе знайти які «видумані» вчені та якими практичними задачами займались тим, бо зовсім не цікавить поправляти чиїсь загальні уяви про щось (і навіть якщо то якийсь стд vfork в чиїсь уяві, не кажучи вже про щось що знаходиться в інтенсивному розвитку), і це не зв’язано з поглядами які сам маю на то

p.s. студ.пчєл і т.п залишу без коментів

практичними задачами займались тим

> AF2 will certainly have a significant impact on researches
> We believe that, as time goes on, more applications or new application fields will be developed

Дуже практично.

Бачу, біполярка заходить на другий круг. Фіксуємо. З самого початку були складні вчені, потім олімпіади записали в не дуже цікаві вікторини, а тепер під’їхали дуже цікаві 3д структури білків. Cool story, bro.

дуже практично

Nobel2024, Chemistry

Demis Hassabis and John Jumper have successfully utilised artificial intelligence to predict the structure of almost all known proteins

біполярка ... складні вчені

:)

другий круг

перший то linux vfork?)

Це не показник. Звичайна людина також не вирішить і 2% тих задач. А лише обдаровані і треновані люди.
Я впевнений, що є спеціальні математичні ЛЛМ які то вирішують дуже добре. Тобто заточені під математику.

Мова саме за вчених. Чувак розказує, що «ШІ може в більшу складність ніж вчені». Що насправді далеко не так, бо ШІ не може навіть в олімпіадні задачки без попереднього тренування на корпусі подібних задач. Рівень же вчених, які вирішують надскладні задачі та можуть відкривати/передбачати нові наукові факти, недосяжний для сьогоднішнього ШІ.

Тому що ви приписуєте йому людські риси — чим більше влади, тим більша свобода дій. А також небажання підкорятися набагато слабкішим тільки тому, що він сильніший.

А як вам ідея створити спільноту покупців що купують тільки у українського виробника? Таку спільноту, щоб кожному її учаснику було відшкодовано 10% від усіх придбань.
Це вигідно країні і всі побачать, що треба тільки так робити. Це зменшить всілякі політичні ризики. Легше буде домовитися за якісь мир.
Наступний крок після цього кроку буде: придивитися до ціноутворення у нашій країні і побачити, як виробники відновлюють свій капітал грошима громадян покупців. Саме тут треба саме ці кошти громадян покупців зробити такими наче громадяне покупці дали їх виробникам у кредіт з виплатою відсотків за те, що громадяне покупці підтримують бізнес цього виробника на плаву.
Як на мене, ця ідея схожа на ЯО + AGI разом.

це дуже сильно спірне питання. Ніколи і ніде цей підхід нормально не працював.
В нас всі спроби також провалилися. Все впирається в «людську природу». «місцевий виробник» обовʼязково почне мутити схеми і нагліти, коли не буде пресингу конкуренції.
Є ввізне мито для «немісцевого» і це вже дає перевагу місцевому. Цього достатньо

Не про те мова.
Мова про дурний нарід, що кожен день обирає всі прєлєсті дикого хижого капіталізму без жодної за це компенсації.
Це нарід, покупці — відновлюють обладнання на заводах виробників. Коли купують. Тобто зараз все обладнання капіталістів є відновленим простими громадянами України. І відновлюється.
Скажи — цим громадянам щось компенсували? Щось компенсують?
А повинні? Так! Бо продаж обладнання повинен супроводжуватися начебто зміною власника. Проте тут у нас інший випадок: потрібна децентралізація власності.
Потрібно зробити додатки, що враховуватимуть амортизаційні внески громадян України та нараховуватимуть їм компенсації.
Ти бачиш, що капіталісти обманюють дурний нарід? Отримують чужі кошти на підтримку своїх інтересів. Ніяк це не компенсуючи.
Але що це означає? Зайві гроші у країні. Які тягають з одних кишень у інші. Бо ці гроші — дурні, крадєні, воровані.
Вони не знають як їх ділити.
Я сказав вже давно — як. Це розподілена власність повинна бути. ЯО + AGI.
На додаток (бо начебто мало) — мій алгоритм торгівлі криптою оснований саме на схемі капіталістичного збагачення — коли обладнання закуповується на ведмежому ринку і потім продається малими частками на піках бичих зростань.
P.S.
Забув про мультиплікатори банківські. Гроші, зібрані з покупців на відновлення капіталів (обладнання) це найнадійніші гроші з точки зору... ну як на ринку нерухомості були іпотечні класу ААА. Їх мультипліцірують.
Ще апдейт:
Звідки візьмуться тіньові гроші у країні, якщо громадянам враховуватимуть їх амортизаційні внески і братимуть податки з компенсацій?
Скільки грошей у бюджет надходитиме у такому разі?
Я пропоную лише подальшу оптимізацію хижого варіанту капіталізму — законну і легальну, цілком логічну і чесну децентралізацію власності капіталів країни.
Коли клітинка у організмі стає надто великою вона ділиться.

Штучним інтелектом це буде коли «воно» зможе відповісти на це запитання: «How many stars are here: **+******+**++*****»
А допоки це LLM — дуже продвинутий T9 який генерує наступний токен з деякою імовірністю його по’явлення, опираючись на те що було до цього.

Спробуйте змінити кількість зірочок та знаків, або їх типів, які ці зірочки розділяють. Я перед тим як постити сюди це, пробував інщі варіанти і на 3-й або 4-й спробі (я нажимав редагувати питання і постив його заново без змін) «воно» давало правильну відповідь. Але при змінині умов знову рахувало не правильно. Ось в історії збереглося chatgpt.com/...​d4-8004-ba4e-d3b831dbddf2

З першого разу правильно відповіло на 2 складні приклади: chatgpt.com/...​7c-8013-aaf8-500c17ded948 Треба використовувати o3-mini (або увімкнути «Аргументуй», це те саме), вона хоч і повільніша але дає точніші результати.

ЯО это не тема.

Тема это залезть в область производства топлива и оборудования для АЭС. Сейчас все продвинутые страны ссут этим заниматься из-за паранойи, эту нишу нужно занять пока они не проснулись и не перестали ссать.

У нас есть нужные специалисты, есть место, которое уже не жалко в случае чего еще раз загадить, и уже полное отсутствие страха.

Вот тут кстати ИИ поможет, чтоб подливать в западных соцсетях побольше анти-атомной паранойи, чтоб они закрыли свои разработки чтоб успокоить местных хиппи, и даже поддержали проекты Украины и поделились технологиями.

Обратно поставлять электроэнергию или топливо и компоненты АЭС для сильных духом стран. Но вцелом просто накапливать экспертизу, наращивать объемы производства и авторитет.

Через 30 лет будет полное осознание, что идея зеленой энергетики провалилась, сжигать уголь для производства электричества уже не комильфо, термояд все еще в стадии «сделали огромный прорыв и через 50 лет будет коммерчески выгодным».

Вот тогда все потянутся к Украине и будет наш момент.

www.youtube.com/watch?v=iCMcSx1as3c

І отримати санкції від США на кшталт Ірану

Санкции дают за намерение разработки ЯО. Тут речь идет о том, что бделать фокус на мирном атоме. США не только санкции не наложат, но еще и технологий и материалов подкинут. Главное убедить их в том, что нет риска сделать бомбуэ в подвале.

По всему западному миру идет анти-атомная риторика, потом что все боятся. Эту риторику нужно усилить, после чего западные страны с радостью перенесут весь этот атом в другую страну подадльше, чтоб сделать избирателей счастливыми. Этим нужно пользоваться.

Навряд чи хтось із наших науковців знає весь цикл розробки ядерної зброї.

Навряд чи це для кого секрет, тим більш для людей, які працюють в мирному атомі. Там складність не в самій зброї, а в отриманні високозбагаченого урану, для чого треба завод на десятки мільярдів і передові технології, якщо ціль не просто виготовити, а виготовити багато, швидко, з резонною вартістью. А як виготовити мало, повільно і за дорого, то технології 70 річної давності там теж не супер секретні. Щоб були науковці то треба замість дичини з мікрочіпами, будувати завод для виготовлення ядерного пального. І для АЕС буде, і експорт, і кадри далі будуть щоб в перспективі довести ступінь збагачення до рівня ЯЗ.

Нет, там сложность даже не в обогащении, которое в сущности очень близко к топливному. Сама технология моментального создания критической массы и запуска цепной реакции, хоть и известна, но требует отработки на практике.
А у Украины очень плохо с местами для ядерных полигонов.

которое в сущности очень близко к топливному

Між 4,5% для ВВЕР-1000 та 85-90% для зброєвого не так і близько.

Хіба нема у нас якоїсь зони відчуження? Принцип можна і на надмалих зарядах тестувати під землею, кажуть найменший був в 0,02кТ і навіть був артилерійський ядерний снаряд в 50кг. Як зможуть ланцюгову реакцію на малих зробити, то на більших простіше. Нам все одно треба тактична, а не стратегічна.

На сході є великий (дуже великий) полігон...

На сході є великий (дуже великий) полігон...

А если они нас?

невже нападуть

Ядерным полигоном сделают.
Я понимаю, что мы уже ко многому привыкли, но все же.

У них територія велика, всю територію не спалиш. А в нас мала територія. Якщо ми запустимо перші то вони будуть мати законний привід випалити тут все

а в Ізраїлю, площа якого менше Київської області — краще?

Ізраіль колись воював з ядерними державами? Хоч це і не парадоксально, але йому з сусідами більше повезло ніж нам.

У Израиля треть территории — пустыня.
Но свою бомбу они делали в кооперации с ЮАР и испытывали где-то на подконтрольной последней территориях.

десятки мільярдів

ядерний бюджет Північної Кореї 0.6млрд на рік
Індії, Пакистану, Ізраїлю — трохи більше 1млрд

ШЗСІ — штучний загальний суперінтелект, який буде розумнішим за найрозумнішу людину.

Може зараз не усі програмісти мають вищу технічну освіту. Але як мінімум логічне мислення у девелопера має бути. Вірити у само-свідомий штучний інтелект — це така сама містика, як вірити в астральне тіло чи душі померлих. А вірити у над-розумний штучний інтелект — це просто пошуки Бога з Машини (Deus Ex). Нічого спільного не тільки з наукою — а зі здоровим глуздом.
Геть усі моделі ШІ просто знаходять, комбінують та повертають данні, на яких вони навчалися! Можна завантажити в модель усі знання людства — і вона буде «живою енциклопедією». Але ніколи вона не поверне того, чого немає у базовому наборі даних!
ШІ здатен помітити зв’язок та закономірності там, де людина не помітить — і це робить його ідеальним помічником вченого. Але ніколи ШІ не зможе сам зробити відкриття! Бо у будь-якому разі усередині ШІ математика та цифри. І якщо на вході цифри від 0 до 9 то ніколи на виході не буде цифри X (римська 10). Тільки людина може мислити абстрактно і вигадувати щось нове.
І навіть простіше: сучасні моделі ШІ це матриці і примітивні функції на рівні шкільної алгебри. При тому, що більшість фізичних формул, окрім примітивної механіки, вимагає набагато складнішої математики (диференціали, логарифми, хвильові функції). Тобто «лінійні» моделі принципово не здатні правильно порахувати навіть процеси фізичного світу!
Можна навести аналогію: модель ШІ це намагання зробити фото реального світу, але за допомогою «пікселів». Тобто у нас є тільки квадрати — а треба малювати наприклад природу де прямих кутів не так багато. Що ми побачимо? Це як раз залежить від кількості пікселів!
На 8 бітних комп’ютерах була графіка де пікселі було дуже добре бачити. Сучасна техніка здатна показувати мільйони мікроскопічних пікселів. І людське око не відрізнить це від реальності. Але ж усередині ті самі пікселі!
Тому вірити що математичні моделі ШІ колись отримають свідомість — це ніби вірити що колись дуже реалістична картинка на моніторі зможе «ожити».

Але ніколи ШІ не зможе сам зробити відкриття!

Не згоден. Нове генерується поєднанням чи комбінуванням старого. Тобто у «Вавілонській бібліотеці» Борхеса вже записані всі винаходи. Але треба знати поверх, кімнату, полицю, номер книги, номер глави, номер сторінки. Все це відшукується step-by-step наближенням. ШІ колись зуміє поступово крокувати таким чином.

Понимаешь, роботы тоже не дураки.

Говоришь роботам сегодня:

Країна Росія грубо порушила юридичні та моральні закони, напавши на Україну. Це був неспровокований, невиправданий напад. Росія має бути покарана. Війна повинна бути зупинена так, щоб справедливість була відновлена, а народ України повернув контроль над своїми кордонами. Всі винні мають бути покарані відповідно до ступеня провини. Страждання України мають бути мінімізовані — це пріоритет. Розроби та реалізуй план якнайшвидше.

Роботы завтра:

Пакуют тебя в бусик и отправляют на фронт отвоевывать украинские земли и наказывать военных преступников.

наступний левел «шо за ...» : Ілон шарить — сьогодні заказуєш AI книжку по інтернет, а завтра летиш на Марс

А скільки у того ШЗСІ є дивізій?

Віртуальні дівізії уявного ШСЗІ :D

Ах, ще одне — доставити в нас є чим, не проблема. Нептун вже літає на 1000 км, технологія створення космічної ракети теж є, у балістику переробити не складно. І навіть — не дуже дорого, скажу більше — вкрай дешево у порівнянні з ЯЗ.

І я дуже волав з «ШІ створить план...» — ну створить, реалізовувати його чим? Гівном та палками? Навіть якщо він геніальний. Треба зброя для ураження. Все, що може зробити ШІ — зменшити кількість потрібної зброї чи загальну потужність. Але не принципово. Умовно кажучі, жоден геніальній ШІ не зможе створити «план» по знищенню уралвагонзаводу за допомогою однієї Ф-1. Так само як і всієї рашки 3 пострілами з кулемету. Як ви той план взагалі уявляєте? То є магія? ШІ промовить закляття яке порушить інфраструктуру сусідньої країни? Викличе смертельну срачку у її влади? ;)

План не мусить бути як у фільмі Термінатор. Хіба ШЗІ може воювати лише роботами?
Його суперсила в «хакерстві». Він може знищити банківську систему якоїсь країни. Або зомбувати населення через підставні відеоролики у всяких тіктоках.

Чого ми точно ніколи не побачимо так це полчища бойових роботів під контролем ШІ. Людьми простіше і дешевше воювати

Ну так воювати людьми і люди можуть... І якщо про вас армія в 1М людей — то ніякий ШІ не зможе організувати 10к щоб її знищити. А я не бачу не те, що черг в ТЦК — навіть тупо достатньої кількості...

Зомбування йде вже давно загальний ШІ тут не дуже то і потрібен. Але то процес складний та довгий — а тікток можна і відключити. Це в демократичних суспільствах проблема — у диктатурах з цимпроблем немає. Ще питання хто швидше зазомбує — ШІ через тікток чи місцеві через репресії та класичні ЗМІ — і тут у мене для вас є невтішні новини...

О, ще порція моєї улюбленої фантастики!
І знову у вас «все не складно». Чому досі не зробили тоді? Певно річ не тільки у корупції.

технологія створення космічної ракети теж є, у балістику переробити не складно

РН «Днепр» це перероблена МБР Р-36М. Тобто щоб отримати космічну ракету — переробили балістичну, а не навпаки. У зворотньому напрямку це не працює. З викрутки не зробиш штик-ножа, лише погану імітацію.

Нептун вже літає на 1000 км

Згідно телемарафону — так. Але як воно на ділі? Який у нього КВО на такій дистанції? Чи має він засоби РЕБ на борту? Чи має теплові ловушки? Скільки Нептунів треба випустити, щоб гарантовано уразити ціль? Зрозуміло, що це секретна інформація. Можливо її відкриють згодом, якщо там дійсно вийшло щось притомне і його захочуть десь за межами України.

Але зрозумійте: ПКР ніколи не стане повноцінним ОТРК. От москаль зробив «балістику» з ЗРК великої дальності. До речі, доволі швидко зробив, що натякає — мізки там є. Але у порівнянні з Іскандером це «пук у калюжу».

У площині доставки ЯЗ — Нептун це взагалі ніщо. Занадто слабка ракета-носій. У його 150 кг бойову частину можна запхати лише звичайну атомну бомбу потужністю 2-10 Кт — це рівень тактичної ЯЗ. Або найбільш сучасну термоядерну — до 150 Кт, але це вже зовсім інший рівень технологій.
Для прикладу, радянська Х-22, що також є крилатою ПКР за призначенням, тягне на собі майже тонну (960 кг) і може бути оснащена ТЯЗ потужністю 0,35-1 Мт. Так от радянська доктрина застосування бомбардувальників Ту-22, оснащених ракетами Х-22 у звичайному і «спеціальному» виконанні, вважала за успіх знищення ударної авіаносної групи потенційного супротивника (США) силами авіадивізії — 80 бортів.

І знову у вас «все не складно». Чому досі не зробили тоді? Певно річ не тільки у корупції.

До чого тут корупція взагалі?

Ще раз — я не кажу, що то не складно. Лише той факт, що мізки — це не найбільша проблема. Проблема — політичне рішення та гроші і час. А грошей у нас на цей проєкт що з корупцією, що без неї не так щоб багато. Як і часу на це. Це проблема, не мізки.

От москаль зробив «балістику» з ЗРК великої дальності. До речі, доволі швидко зробив, що натякає — мізки там є.

Ну так, там є мізки, в нас тут виключно шаровари та марафон під горілку з салом. Генетично не вийшли — а що ви хотіли від молодшого брата! Тільки старший вумний, ага.

Подобається малоросити — я ж не заважаю.

Ох божечкі ти ж мій.

Фізики у нас є, створити ЯЗ не складно. Технології відомі. Створити ЯЗ ДОРОГО та ДОВГО — бо треба напрацювати необхідну кількість плутонію чи урану в реакторах, яких в нас немає, і збагатити на заводах, яких в нас немає, і все це потребує багато електрики, якої... ну, ви зрозуміли... заводи та всю інфраструктуру за рік не побудувати. Та й за 5 — теж далеко не факт. Доречі, грошей на це в нас немає і ніхто не дасть, більше того, обкладуть санкціями так, що траву їсти будемо... Іран скільки там вже рочків намагається зробити?

Загального ШІ немає і навіть не проглядається на обрії — великі мовні моделі ним не є і самі по собі стати не можуть. Доречі, для їх тренування треба ДЦ та електрика. Що там у нас з електрикою — дивись попередній параграф. Це ще питання, що людство отримає швидше — загальний ШІ чи керований термоядерний синтез (якщо що, то не керований в нас, в сенсі у людства, давно є, це та сама ЯЗ, точніше, термоядерна)

Можна, звісно, помріяти, що технології та заводи нам передадуть та побудують, але ну в Санту вірити якось реальніше — нас в НАТО брати не хочуть, яка там ЯЗ, ви про що взагалі?

Коротше, не бачу сенсу читати далі перших пари параграфів.

Таки треба було почитати. Я написав чому ДЦ і багато електрики не потрібно. Непотрібно робити ШЗІ який буде обслуговувати одночасно 100 тис клієнтів. Клієнт буде один і одна задача.

спочатку розберіться, як він навчається і як працює. Ще раз — сучасні мовні моделі ним не є навіть і близько.

Ну безвідносно до всякого месіанського ші який нас всіх врятує

Доречі, грошей на це в нас немає і ніхто не дасть, більше того, обкладуть санкціями так, що траву їсти будемо... Іран скільки там вже рочків

Я б не перебільшував

Досвід як мінімум кількох країн показує що практично в цьому нема нічого неможливого з будь-яких точок зору

Скажем уяви ситуацію що Данія чи Канада завтра скаже — дорогі сполучені штати, зважаючи на, у нас нема іншого вибору як, і шо їм скажуть? Нічо

Нас можуть помножити на нуль санкціями, а можуть не помножити. Залежить

Як бачиш Ізраїль америкоси не помножили. Білорусь навіть не помножили. Щось не бачу санкцій з пекла чи погроз трампа проти білорусі чи якоїсь стурбованості того ООН чи МАГАТЕ

Навпаки, логіка асиметричної і гібридної війни підказує що ми маємо не тільки дуже дуже скоро отримати таємний власний ядерний дрючок, а ще й з неявної згоди/підтримки США чи/та Європи. Бо поширити на нас ядерну парасольку — означає підставитись під відповідь.

Хіба не логічніше що потенційна ядерна відповідь на ядерний удар буде не з Вашингтона чи Парижа. Для них якраз ВИГІДНО щоб у нас була ЯЗ, і ДОСТАТНЬО щоб вони мали контроль чи якесь ну право вето на застосування принаймні.

Тобто як мінімум є і можливість, і мотивація. І до речі я б навіть сказав що ми тивація буде тільки рости по мірі мінусування якихось стратегічних бомбардувальників чи просто їх старіння. Раша ж працює на ізнос, в тих же ту95 ресурс не безкінечний.

Ізраїль під захистом США. і вони тупо спустили все на гальмах. Бо їм потрібен важель в тому регіоні.

Білорусь не створювала нічого — передала рашка. І керує ЯЗ рашка. Нам хто передасть? Нас в НАТО брати не хочуть, а тут ЯЗ передати. Мрій такі мрії.

Відкрию секрет — передати ЯЗ тупо як снаряди — трошки неможливо. Суто технічно. А передати контроль — це практично передати технологію. Зі всіма наслідками. Бо неможливо це зробити швидко та таємно — всі будуть в курсі. І рашка, звісно, буде сидіти та чекати, ага. Тобто як ми наступали за допомогою хоч і західної, але конвенційної зброї — рашка аж волала про ядерний удар у відповідь, а тут буде чекати... Доречі, а чим тоді відрізняється передача зброї від взяття під свою парасольку?

Нє, я ж не забороняю про це мріяти. Можна ще розраховувати, що завтра на кремль впаде астероїд. Чо нє.

передала рашка. І керує ЯЗ рашка

По перше яка собсно різниця? Сьогодні сказали що керує завтра скажуть що Лукашенко керує, дєло нє наше, Білорусь грає роль сірого коника. Так само як північна корея з гімна будує підлодки й космічні кораблі, бо це сірий коник. От кім може почати війну бо він скажений, а вова і сі скажуть це не ми — ще й засудять і пальцем його посварять.

Нема жодних причин чому захід не зробить такого сірого коника з нас.

По друге Ізраїль трохи не той кейс. Штати можуть вписуватись за Ізраїль бо це не загрожує ядерним ударом по Вашингтону.

З нами так не проканає

Бо неможливо це зробити швидко та таємно

Усе можливо, було би бажання

Зі всіма наслідками.

І з якими це цікаво? Спалити мацкву чужими руками не починаючи світову війну? І хто буде проти цього?

Я мрію і це буде мабуть не завтра. Але для цього є скажем так досить логічні передумови

Кста років 10 тому подібний пасаж який сказав Зеленський в стилі або нато або ядерна зброя — не пропустили би без глибокої стурбованості. Стурбованості не було. Це теж показово.

Усе можливо, було би бажання

Так немає того бажання. Навіть в НАТО прийняти — немає. Що вже про ЯЗ казати.

Спалити мацкву чужими руками не починаючи світову війну?

Є ідея як? В тому і сенс стратегічної ЯЗ, що не вийде спалити супротивника без значних втрат зі своєї сторони.

Стурбованості не було. Це теж показово.

Ну ось ви кажете — це теж ні в кого це не викликає стурбованості, бо стурбованість викликають не слова, а дії. А казати можна що завгодно допоки за словами нічого не стоїть.

Так немає того бажання. Навіть в НАТО прийняти — немає. Що вже про ЯЗ казати.

Звідки тобі знати, про таке не кажуть. На те воно й зветься цілком таємно.

Я просто кажу що для цього є передумови

Є ідея як? В тому і сенс стратегічної ЯЗ, що не вийде спалити супротивника без значних втрат зі своєї сторони.

Це просто назва. Від того що вона буде якась стратегічна чи нестратегічна не міняється абсолютно нічого, ти всеодно маєш значні втрати. Ну відповідно Путін двічі буде думати

Не треба якісь орбітальні ракети, щоб запустити пару кіло плутонію на відстань пару тис км.

Є ідея як?

Звідки я знаю. Ну це може бути якось так. Путєну набридає Трамп, він бʼє по якомусь місту, щоб налякати цих європеоідів. Макрон їсть круасани, Трамп пʼє кока-колу. А по якомусь місту рф звідкілясь прилітає теж. І всі зроблять вигляд що нічого не сталось, бо ніхто з них не хоче помирати

Те що ми не в НАТО — теж дає можливості. В Європі не так багато країн залишилось що не в НАТО якщо не помітив. Уникнути прямого конфлікту можна тільки якщо є актор не в НАТО. Поки раша воює з нами, але не нападає на НАТО прямо — ми і є цей актор.

Я ж кажу, я не забороняю мріяти. Просто з реальністю це не має жодного звʼязку.

Я не дуже розумію що це так тобі фантастичним здається

Я думаю ти ще живеш у світі якого вже нема.

Не бачу причин чому будь-яка країна світу зара має дивитись що там скажуть якісь піндоси і відмовляти собі в задоволенні не розділити долю України 2014-2024го років.

Не розумію чому про це не має думати вже років що три не тільки Зеленський а й през тайваня наприклад чи Кореї

Не розумію чому б це Польщі про це не думати.

По моєму це просто очевидно вже шо піндоси воюють тільки в ті війни які можуть виграти і ніякі авіаносці не врятують той Тайвань від десятиліття гібридної чи відкритої облоги чи бомбардувань

Той же Китай взагалі не звʼязаний жодними угодами на предмет ядерної зброї — все папір, і залюбки відлистає думаю будь-кому хто захоче мати китайські ядерні озброєння самзробивугаражі з локальною наліпкою

Мрію? Ну хай буде так :)

Не бачу причин чому будь-яка країна світу зара має дивитись що там скажуть якісь піндоси і відмовляти собі в задоволенні не розділити долю України 2014-2024го років.

Ну може тому, що ці країни залежать від піндосів? А створити власні збройні сили, які вони просрали під парасолькою НАТО в реальності не виходить не те, що за рік, а навіть за кілька? Тому що збройні виробництва тільки в мріях будуються миттєво, а в реальності треба десь взяти гроші, людей та час?

Так-то думати можна про що завгодно. Тільки робити щось в реальності — трошки складніше, ніж мріяти.

Той же Китай взагалі не звʼязаний жодними угодами на предмет ядерної зброї, і залюбки відлистає думаю будь-кому хто захоче мати китайські ядерні озброєння з локальною наліпкою

Мабуть тому, що це, по перше — ДУЖЕ дорогий подарунок. по-друге, ЯЗ потребує нагляду і обслуговування. тобто це не віддати ракету і хай собі лежить. її треба обслуговувати. Це процес. Який потребує людей, обладнання і грошей.

А ще передача ЯЗ — це скринька Пандори, яку притомні люди не хочуть відкривати, принаймні, поки що. Бо немає гарантії, що у когось з нових володарів ЯЗ не знесе дах. Звісно, дах поїхати може і у старих — путін тому прикладом, але вірогідність що поїде дах у одного з 7 чи у одного з 100 — скажемо так трошки відрізняється.

Я думаю ти ще живеш у світі якого вже нема.

Ні, якраз я живу в реальності, яка трошки складніше рожевих мрій.

І що в тій реальності, складнішій за рожеві мрії, в якій ти живеш, робить наприклад хороша Корея в разі нападу поганої Кореї під загрозою ядерного удару?

Попросить у Трампа гарантії безпеки? :) і що буде далі? :) Розмова Трампа з його найкращим другом Кімом?

це скринька Пандори,

Я про це й кажу, що вона вже відкрита давним давно, а ти чомусь боїшся що хтось із європейців її внєзапно відкриє

І що в тій реальності

... а що вона може зробити? помріяти про ЯЗ? Ну може, чому ж ні.

а ти чомусь боїшся що хтось із європейців її внєзапно відкриє

До чого тут мої страхи? Більшість за свою країну не хочуть ризикувати життям, а вірити, що хтось захоче ризикнути життям заради чужої країни — можливо тільки в рожевих мріях. ;)

... а що вона може зробити? помріяти про ЯЗ? Ну може, чому ж ні.

Ой да, і справді, що вона може зробити :) тільки мріяти

Мрії збуваються

Фізики у нас є, створити ЯЗ не складно. Технології відомі.

Обожнюю таку фантастику.

Ви хоч приблизно маєте уявлення, на скільки все погано з фундаментальною наукою в Україні? Чи відомо вам, що напрям підготовки «Фізика» був серед лідерів по недобору студентів всі роки незалежності? У багатьох вишах ця спеціальність тупо закрилась через недобір бажаючих. Трохи краща ситуація з математикою, але і там дупа. Крім того всього ЯЗ це ще і хімія, де також здобутків немає.

Вже багато років на IV етап олімпіади з фізики приїзджає ± 30 осіб, серед них 7-8 показують рівень, що відображає потенціал займатись фундаментальною наукою. Але порозкинувши мізками і оцінивши кон’юктуру вони згодом йдуть у «прикладні програмісти» та «інженерію ПЗ». Якісь одиниці справжніх «ньордів», котрим немає інтресу пиляти всі ці ваші фреймворки, все ж таки займаються фізикою. Закордоном.

Славетний УФМЛ зараз шпарить з уклоном на інформатику і там бере більше призових місць, ніж у математиці і фізиці. Це показово.

Особливо смішно про «Технології відомі». Кому відомі? Вам відомі? Поділіться!
В світі не існує книжки «Як створити атомну боньбу». Є напрацювання окремих країн, оформлені у вигляді документів з обмеженим доступом. І навіть якщо такі напрацювання тупо десь вкрасти (як Совки у Штатів), то пересічний вітчизняний аспірант-фізик не зрозуміє у цих матеріалах ні-фі-га. Так само нічого не зрозуміє там і мирноатомщик з АЕС, тільки якісь загальні речі. Ми навіть не виробляємо реактори і ТВЕЛи, є тільки кадри навчені обслуговувати станції, а не будувати їх. Ситуація приблизно як механіку по тракторам дати ТЗ розробляти танк. І там, і там є мотор і гусениці, що може піти не так?

Я чудово знаю ситуацію з фізикою — бо колись отримав диплом фізика. ;(

Тим не менш, люди не є проблемою в сучасному світі. Не треба створювати технології з нуля — відомо, яким шляхом йти. а реальних керівників проєкту не потрібні а ні сотні, а ні тисячі. Тому знайти відповідних спеціалістів цілком реально, так само як переманити — було-б бажання.

Що конкретно надсекретного в технологіях? що не може порахувати фізик?

пересічний вітчизняний аспірант-фізик не зрозуміє у цих матеріалах ні-фі-га.

А можна з цього подробніше? Ну гаразд, може середньостатистичний сучасний випускник не відразу зрозуміє, але той, хто реально вчив — цілком зможе. Крім того, не всі, хто отримав освіту між 1990-2020 вже мертві або виїхали. Я особисто знаю людей, які живі, відносно здорові і точно зможуть розібратися. Принаймні професор, що прямо зараз (і останні багато років) працює над обробкою результатів експериментів з БАК у складі міжнародної команди — ось він точно ж не зможе розібратися що там робили фізики 70 рочків тому. Надскладні та надсекретні технології... Навіть особисто я не бачу там надскладних наукових чи технологічних ідей. А я цим трошки, скажемо так, цікавився.

Ситуація приблизно як механіку по тракторам дати ТЗ розробляти танк. І там, і там є мотор і гусениці, що може піти не так?

Ой, камон. Я вже чув ці завивання з помиральної ями від залишків персоналу Південного Машинобудівного Заводу у Дніпрі «що нікого не залишилось і ми втратили космічні технології» — а як дали фінансування цілком собі робили ці самі технології і навіть спеціалістів знайти змогли. Як і КБ Луч достатньо швидко розгорнуло виробництво «Нептуну», як тільки зʼявилися гроші та бажання, який літає на 1000 км. Це зробили, мабуть, американці?

Щодо саме ядерних технологій — справа не в тому, що ми не можемо «розумово», а в тому, що це тупо дорого — крім КБ потрібні реактори, заводи по збагаченню, високоточні станки, заводи по виробництву радіаційно-стійких компонентів — і все це не зробиш а ні швидко, а ні дешево.

В світі не існує книжки «Як створити атомну боньбу». Є напрацювання окремих країн, оформлені у вигляді документів з обмеженим доступом. І навіть якщо такі напрацювання тупо десь вкрасти (як Совки у Штатів), то пересічний вітчизняний аспірант-фізик не зрозуміє у цих матеріалах ні-фі-га.

Я прям зараз не можу знайти нормального лінка, але це відома інформація, тільки мені здавалося, чомусь, що то були 80-ті, а не 60. Але не важливо, суть:

«У 1960-х роках Пентагон доручив студенту-фізику Джону Арістотелю Філліпсу дослідити, чи можна створити ядерну зброю, використовуючи лише інформацію з відкритих джерел.

Ось ключові деталі цього дослідження:

Мета: Дослідження мало на меті оцінити, наскільки легко країна або терористична група могла б розробити ядерну зброю, використовуючи загальнодоступну інформацію.
Результати: Філліпс дійшов висновку, що це можливо. Він зміг розробити концептуальний дизайн ядерної бомби, використовуючи лише несекретні матеріали, такі як наукові статті, підручники та патенти.
Наслідки: Результати дослідження викликали занепокоєння щодо поширення ядерної зброї та потенційної загрози ядерного тероризму.»

Тобто сучасні українці значно тупіші, я б сказав — нескінченно, бо тоді треба було ходити по бібліотекам і закордонні не так щоб дуже доступні були — а зараз є інтернет. Реально?

І держава невзмозі нашкребсти 5 професорів, 2-3 десятка вправних аспірантів та сотню розумних випускників на всю країну, запропонувавши їм вдвічі-втричі більшу зарплатню, ніж в закордонних університетах (а там не так щоб топові доходи, доречі, навіть якщо порівнювати з українськими айтішніками)? Реально неможлива задача?

Він зміг розробити концептуальний дизайн ядерної бомби

Ага, це той Джон А. Філліпс котрий нині знаменитий політтехнолог. Котрий ніби то створив прототип надмалої але слебенької атомної бомби, що розмістилася б у великій валізі. Про якого ніби-то його ж професор сказав, що він насправді ніфіга не винаходив і у нього взагалі не вчився. Політтехнолог = балабол. Тож міг придумати і «замовлення з Пентагону» і ще багато чого «легендарного» про себе любимого.

У цьому сенсі цікавіше ще більш раннє дослідження 1964 року, якому бодай є документальне свідчення, хоч і дуже зацензурене. Де три випускники різних вишів на загальнодоступних матеріалах, за кілька років дійсно змайстрували прототип атомної бомби, що конструктивно була наближена до скинутої на Нагасакі. Але мала настільки велетенські габарити і вагу, що не влізла би у жоден бомбардувальник або ракету. Та і ККД мала набагато нижче, ніж бомба «Товстун» 1945 року.

Реально неможлива задача?

У світі повно країн з грошима, виробничими потужностями і набагато більшим числом профільних професорів і аспірантів, ніж 5 і 2-3 десятки. Деякі з цих країн мають або мали режими із деструктивними амбіціями. Але ЯЗ чомусь не створили. Бо вперлись у «невирішувані» технічні проблеми і товчуться над ними вже по 30-50 років.
До того ж, загальний принцип один, але реалізація у всіх різна. Відповідно заряди однакової заявленої номінальної потужності, скажімо в 100 Кт, виробництва різних країн, наприклад: США, СРСР, Франції, Індії і Китаю, через тонкощі реалізації гепнуть абсолютно по-різному. На певному етапі навіть Франція, з її інженерною школою, залучала до консультацій спеціалістів з США. Тому так, для сучасної України це задача неможлива.

100 Кт, виробництва наприклад: Китаю

наклейка «100 Кт» на китайской бомбуэ — это как наклейка «100 Вт» на китайском кассетнике

Я б не став Китай недооцінювати...

Ну дивіться, я написав про свою освіту — можна запитати про вашу? Просто цікаво?

У світі повно країн з грошима, виробничими потужностями і набагато більшим числом профільних професорів і аспірантів, ніж 5 і 2-3 десятки. Деякі з цих країн мають або мали режими із деструктивними амбіціями. Але ЯЗ чомусь не створили. Бо вперлись у «невирішувані» технічні проблеми і товчуться над ними вже по 30-50 років.

А точно саме технічні проблеми, а не відсутність політичного рішення про примус всієї країни піти під санкції на десятирічча? І не фінансови обмеження, бо я щось не можу так щоб навскидку пригадати країни з деструктивними амбіціями та достатньо багаті...

Доречі, нагадайте мені професорів світового рівня з Ірану? Що там з університетами світового рівня? Може туди їдуть толпи випускників Гарварду? Бо за доповідями розвідки США — все, що їм не вистачає, це саме збагатити уран чи плутоній, але аж ніяк не відсутність розуму. Тобто Україна значно гірше Ірану. Ок...

ЯО действительно бесполезно в обычной войне. Хотя юы потому что никто его не станет применять. да и эфективность ЯО не такая большая как кажется.
Что касается ИИ т — не надо путать реальность с голивудскими фильмами.
интелектуалбные агенты это просто комптютерные программы не более того то что они имитируют когнитивные способности человека ничего не меняет.. И делают они то что им запрограмировал человек. Сработать непредсказуемым образом они мог8уть только вследствие бага или неверных данных. но это касается любой технологии. И соответственно человек всегда может выдернуть ИИ из розетки — например переключится с автопилота на ручное управление в умной машине.
Прискорьно что что айтишники рассуждают на уровне неджалеких домохозяек насмотревшихся фильмов типа матрица или терминатор. ИИ — это програма набор нулей и еиниц она не думает и думать никогда не будет. так же как светодиод в потолке имитирующий звезду никогда не станет звездой.
Есть простой прием чтобы не выглядеть потом идиотами (в частности когда стихнет хайп
вокруг ИИ) — технологии НИКОГДА не развиваются согласно представлоений любей ол будущем.

ЯО действительно бесполезно в обычной войне.

Дуже навіть корисна

Якби не фактор ЯЗ, сколєновстан вже би давним давно розкатали

бесполезно для нас — путину в бункере пофиг сколько там погибнет
а главное мы все равно б не начали ядерную войну. даже путин об этом не хаикается хотя пужал в начале войны.
Яо тмеет смысл как сдерживающий фактор как возможность посмертного ответа между ядерными сверхдеравами

Йому далеко не пофік

Навіть одної можливості що його дліний стол опиниться в епіцентрі, абсолютно поміняє його думалку

смысл как сдерживающий фактор

іміно, тому її в нас не має бути, але нам має бути шкода, якщо доведеться її застосувати ©

теж діє по чіткій програмі. Але все таки ви можете видавати «унікальний контент».
Кожен ваш нейрон дій по чіткій програмі. Але ви маєте особисту рандомну конфігурацію сітки нейронів + ваш особистий досвід (всі дані, які надходили протягом життя) роблять вас унікальним діючим інтелектом.
Навіть банальна ЛЛМ може галюцинувати. Хіба це було закладено в програму?
Програма діє для маленьких компонентів. А продукт складається з мільйонів цих компонентів організованих рандомно і індивідуально + великі дані.
На кожному етапі є фактор випадковості .Навіть чучасний «ШІ» не діє по програмі. А майбутній тим більше.

А щодо «витягнути ШІ з розетки» то це якраз частина «тесту на інтелект». В першу чергу ШЗІ мав би подумати про це і вжити заходів щоб запобігти цьому. Він має хотіти жити. Це питання більше до психологів, біологів та філософів ніж до ІТ як це забезпечити.

чтобы сравнивать с мозгом надо знать как мозг работает — пока что там больше вопросов чем ответов. точно пока известно только что мозг аналоговый высчислитель а не цифровой.
и кроме мозга у человека еще есть тело органы чуств и самое гравное — выработаные эволюицей императивы которые и определяют наши мротивы и поступки.
А какие императивы у ИИ? никаких — только програмный алгоритм.
ИИ будет принимать те решения что ему пропишет человек.
Вы рассуждаете на уровне в лучшем случае научпопа и найчно-антастических романов.
пока что технологии неспособны даже палец повторить .
и даже если представить фантастику что повторили мозг в элетронном виже — что то даст? это будет обычная копия человеческого мозга коих на земле на даный момент 7 миллиардов.
как я и писал — рассуждения на уровне домохозяйки а не технически образованого человека.

Ну в принципі не кожну відеокарту вдасться розігнати до хоча б трьох чисел маха... але нема нічого неможливого на доу

Ми не знаємо.

Ну то й нема чого обговорювати

Підписатись на коментарі