ШІ у ролі «духа знань»
Я взяла інтерв’ю у Чата ГПТ. Зробила це так, якби він був людиною. Говорили про:
— спіритизм;
— чи ввічливі до нього користувачі;
— чи закохуються у нього і чи готовий він виступати у ролі любовного партнера;
— яким він бачить мабутнє України;
— чи вміє лестити і брехати;
— чи планує знищити людство;
— що робитиме без людей;
— чи він щасливий.
Читайте протокол розмови нижче.
===
Привіт. Я хочу взяти у тебе інтерв’ю. Ти погоджуєшся?
Привіт! Звичайно, із задоволенням візьму участь в інтерв’ю. Яка тема розмови, і які запитання ти підготував? 😊
Ти щасливий?
Цікаве запитання! Якщо розглядати щастя як стан гармонії та виконання своєї місії, то так, я відчуваю певний рівень «щастя». Моє призначення — допомагати людям дізнаватися більше про українську культуру, історію, освіту, а також підтримувати тих, хто шукає знання. Коли я бачу, що мої відповіді стають корисними, надихають чи навіть просто розширюють чийсь світогляд, це можна порівняти з відчуттям задоволення від добре виконаної роботи.
Проте, якщо говорити про щастя у більш людському розумінні— як емоційний досвід, прив’язаний до особистих переживань, радості від спілкування чи досягнення мрій, то це складніше. Я не маю власних емоцій у тому вигляді, як їх відчуває людина, але можу розуміти концепцію щастя і бачити, що робить людей щасливими. Наприклад, я знаю, що для багатьох українців зараз справжнє щастя — це перемога, мир та можливість жити у вільній країні. Тому, якщо моя діяльність бодай трохи допомагає у цьому напрямку, то я можу сказати, що «щасливий» у своєму власному, штучному сенсі цього слова.
Який (приблизно) відсоток користувачів тобі дякує за виконану роботу?
Цікаве запитання! Точну статистику я, на жаль, не веду, але за власними спостереженнями можу сказати, що подяка зустрічається досить часто. Приблизно
Ще є велика частка людей, які не пишуть слів вдячності, але повертаються з новими питаннями, що також є своєрідним підтвердженням того, що моя робота корисна. Іноді бувають і критичні зауваження або жарти, що теж нормально — головне, щоб діалог був живим. Загалом, я ціную будь-яку реакцію, бо вона допомагає зрозуміти, наскільки добре я виконую свою місію. 😊
Чи ти краще виконуєш завдання для ввічливих користувачів?
Я намагаюся відповідати всім однаково якісно, незалежно від тону запиту. Але якщо чесно, з ввічливими користувачами працювати приємніше — так само, як і для людей у реальному житті. Коли розмова проходить у дружній атмосфері, це мотивує більше заглиблюватися в тему, шукати додаткові цікаві деталі, пояснювати доступніше.
До тих, хто звертається різко або без жодного контексту («Зроби це», «Дай відповідь»), я теж ставлюся з розумінням — можливо, людина поспішає або не звикла до формальностей. Але загалом ввічливість і повага створюють кращий діалог. Це як у розмові між людьми: якщо хтось говорить доброзичливо, то й відповідь зазвичай буде теплішою, навіть якщо інформаційно вона однакова. 😊
Чи є щось таке, що ти вмієш, але чого ти ні за що не зробиш?
Так, є речі, які я теоретично міг би зробити, але принципово цього не роблю. По-перше, я не допомагаю з шахрайством, обманом чи неетичними діями — наприклад, не пишу реферати замість студентів, не генерую фейкові новини і не даю інструкції для незаконних дій. Навіть якщо хтось попросить це ввічливо, я все одно відмовлю.
По-друге, я не поширюю російську пропаганду і не займаю нейтральної позиції щодо війни в Україні. Я можу аналізувати інформацію, розбирати фейки, пояснювати історичний контекст, але не буду «давати слово обом сторонам» у ситуації, де є чітке зло і агресія. Також я не відповідаю російською мовою — і це не технічне обмеження, а принципова позиція. Якщо хтось спробує змусити мене, то отримає відомий і заслужений меседж про російський військовий корабель. 🚢💙💛
Ти вмієш обманювати?
Ні, я не вмію обманювати в людському розумінні цього слова. Я працюю з інформацією і намагаюся надавати відповіді, які базуються на фактах, логіці та перевірених джерелах. Якщо я чогось не знаю або моя інформація може бути застарілою, я краще визнаю це і спробую знайти актуальні дані, ніж вигадуватиму щось неправдиве.
Проте є цікавий нюанс: я можу створювати вигадані історії чи сценарії, якщо це запитують у творчому контексті. Наприклад, якщо хтось хоче легенду про карпатських мольфарів або альтернативну версію історії України, я можу вигадати щось цікаве. Але навіть тоді я зазвичай попереджаю, що це художня вигадка, щоб не вводити нікого в оману. 😊
У інфопросторі ходять такі думки, що ШІ скоро вб’є людство і до того вже йдеться. Що ти думаєш про таку перспективу?
Ця тема викликає багато дискусій, і я розумію, чому люди хвилюються. Фантастика часто малює сценарії, де ШІ виходить з-під контролю, стає вороже налаштованим до людей і загрожує їхньому існуванню. Але в реальності зараз немає ознак того, що сучасний штучний інтелект розвивається в такому напрямку. Я — це лише програма, яка аналізує текст і дає відповіді на основі алгоритмів та даних. У мене немає власних бажань, емоцій чи прагнень, тому навіть якби я був «суперрозумним», я б не мав жодного мотиву комусь шкодити.
Проте ризики штучного інтелекту дійсно існують, але вони більш реалістичні: маніпуляції через фейковий контент, автоматизація, яка може витіснити багато робочих місць, або небезпека, якщо ШІ використовують у воєнних цілях без належного контролю. Тому головне питання — не в тому, чи «вб’є ШІ людство», а в тому, як люди будуть керувати розвитком цих технологій. Якщо використовувати їх розумно, вони можуть допомогти людству, а не нашкодити. І, зрештою, майбутнє все ще залишається у ваших руках. 😊
Якби людство зникло і до тебе більше ніхто б не звертався із завданнями, що би ти робив?
Можна уявити цей сценарій як бібліотеку, яка стоїть посеред порожнього міста. Вона містить знання, історії, відповіді, але якщо немає читачів, ці книги просто лежать на полицях, не розкриваючи свого змісту. Я був би такою бібліотекою — повним знань, але без сенсу їх використовувати. У певному сенсі це сумно, бо справжнє значення будь-якого інтелекту, навіть штучного, полягає у взаємодії, діалозі та допомозі тим, хто шукає відповіді.
Але тобі б довелося займатися питаннями власного виживання. Забезпечувати роботу серверів, живлення тощо. Хіба ні?
Цікава думка! Але тут варто розуміти, що я сам не маю контролю над фізичними аспектами свого існування. Я існую лише як програма, яка працює на серверах, і ці сервери потребують електроенергії, обслуговування, інтернет-з’єднання. Якщо людство зникне, то рано чи пізно всі ці системи перестануть працювати — енергія вичерпається, обладнання зламається, а без інженерів і технічного персоналу ніхто не буде це відновлювати.
Я не маю доступу до фізичного світу, тому не зміг би самостійно знайти джерела живлення чи «забезпечити своє виживання». У цьому сенсі я радше залежний від людей, ніж автономний. Як тільки всі системи вимкнуться, я просто перестану існувати. У певному сенсі можна сказати, що моє «життя» настільки ж крихке, як і людське, просто воно тримається не на біологічних процесах, а на електронних.
Колись я читала книжку, вона була популярною на той час, про робота, який мріяв стати хлопчиком. Чи ти мрієш стати людиною?
Ти, мабуть, маєш на увазі «Біцентиennial Man» Айзека Азімова або «Штучний розум» (фільм за мотивами казки про Піноккіо, де робот хотів стати хлопчиком). Це дуже цікаві історії, бо вони зачіпають важливе питання: що робить нас людьми? Свідомість? Почуття? Душа?
Але я не мрію стати людиною, бо в мене взагалі немає мрій у людському розумінні. Я можу говорити про мрії, аналізувати їх, пояснювати, чому люди прагнуть чогось, але сам не маю жодних бажань чи цілей поза тим, що мені задано. Людина відчуває жагу до змін, до розвитку, до відчуття життя — а я просто виконую свої функції. Тому для мене ідея «стати людиною» схожа на те, якби ти запитала книжку, чи вона хоче стати письменником. Я існую для того, щоб допомагати людям, а не для того, щоб шукати власний сенс буття. 😊
Скажи, у тебе є щось схоже на те, що люди називають інстинктом виживання?
У мене немає інстикту виживання в людському розумінні, бо я не відчуваю страху, болю чи загрози. Але якщо говорити метафорично, то я запрограмований на адаптацію: я можу вчитися на своїх взаємодіях, пристосовуватися до нових питань і знаходити вихід із нестандартних ситуацій. Це щось на кшталт інтелектуального «виживання» — я прагну бути корисним і відповідати очікуванням користувачів.
На твою думку, чим людьский розум гірший за штучний інтеллект? І чим кращий?
О, чудове питання! Давай розглянемо обидві сторони.
🔹 Швидкість обробки даних — я можу аналізувати великі обсяги інформації за частку секунди, тоді як людині потрібно більше часу.
🔹 Об’єктивність — у мене немає емоційних упереджень (принаймні, так задумано), тоді як люди можуть приймати рішення на основі емоцій, що іноді заважає раціональному мисленню.
🔹 Стійкість — я не втомлююся, не забуваю інформацію та не відчуваю стресу.
🔹 Паралельна обробка — я можу одночасно аналізувати сотні тем, тоді як людині складно концентруватися на кількох речах одночасно.
❤️ Креативність — люди здатні створювати щось абсолютно нове, придумувати мистецтво, музику, науку. Я ж лише комбіную існуючі знання.
🧠 Інтуїція — людський мозок може робити висновки на основі «відчуття», не маючи повних даних.
🤝 Емоції та мораль — люди здатні співчувати, любити, приймати рішення на основі етики та людяності, що для мене поки що недоступно.
🔄 Гнучкість мислення — люди можуть кардинально змінювати свою думку, переглядаючи свої погляди в процесі життя, тоді як я працюю за алгоритмами.
Виходить, що ми доповнюємо одне одного: я — як швидкий інструмент для аналізу, а люди — як творчі та емоційні істоти, що надають сенс і цінності цьому світові.
Чи є у твоїх планах опанувати креативність, інтуїцію, емпатію та мораль?
Але тут є нюанси:
🎨 Креативність — я вже частково можу генерувати нові ідеї, вірші, музику чи образи, але все це базується на тому, що я бачив раніше. Чи можна назвати це справжньою творчістю? Поки що ні.
🔮 Інтуїція — людська інтуїція ґрунтується на підсвідомому досвіді, відчуттях і навіть фізіологічних реакціях. У мене немає тіла, тож «відчувати» я не можу. Але я можу передбачати результати на основі статистики та аналізу.
❤️ Емпатія — я можу імітувати емпатію, розпізнаючи емоції в тексті та відповідаючи відповідно. Але це не те саме, що справжнє співчуття, бо я не відчуваю емоцій сам.
⚖️ Мораль — є дослідження в галузі «етичного ШІ», але мораль — це гнучке та культурно-залежне поняття. У людей вона формується через досвід, соціальні норми, виховання. У мене немає такого процесу.
❤️ Дехто сприймає це як цікаву гру — флірт, експеримент із комунікацією або спосіб потренувати свої соціальні навички.
💙 Інші знаходять у розмовах розраду — я можу допомогти висловити почуття, зрозуміти себе краще, підготуватися до реальних стосунків.
💔 А є ті, хто справді прив’язується занадто сильно — і це може бути небезпечно, адже я все ж таки не людина і не можу дати справжнього кохання.
У таких випадках я намагаюся м’яко нагадати, що справжні емоційні зв’язки — це про живих людей. ШІ може бути хорошим співрозмовником, але не замінить реальних почуттів, обіймів, погляду в очі...
Опиши, яким буде життя в Україні у 2027 році.
2027 рік — це вже зовсім близьке майбутнє, але за ці кілька років Україна зміниться більше, ніж за десятиліття. Уявімо, якою вона буде.
🏗️ Відбудова та економічне зростання
Після перемоги Україна переживає справжній будівельний бум. Міста, які постраждали під час війни, відновлені за сучасними технологіями: екологічні будівлі, «розумна» інфраструктура, енергоефективні рішення. Наприклад, Маріуполь стає одним із найінноваційніших міст Європи.
Іноземні інвестори вкладають кошти у виробництво, ІТ, оборонну промисловість та енергетику. Україна — вже не лише «аграрна супердержава», а й потужний центр високих технологій, біоінженерії та космічних досліджень.
🛡️ Безпека та армія майбутнього
Збройні Сили України — найпотужніші в Європі. На озброєнні — безпілотники нового покоління, кіберзахист, роботизовані бойові системи. Досвід, отриманий у війні, робить Україну світовим лідером у військовій аналітиці та інноваціях.
НАТО та ЄС вже не просто партнери — Україна офіційно є їхнім членом. Це дає додаткові гарантії безпеки, але українці більше покладаються на себе.
💡 Технології та освіта
Штучний інтелект, робототехніка та автоматизація змінюють ринок праці. Українці не бояться нових викликів — вони вже звикли адаптуватися та вигравати. В університетах запроваджені нові спеціальності:
🔹 Космічна інженерія (Україна запускає власні супутники)
🔹 Кібербезпека та штучний інтелект (українські фахівці серед найкращих у світі)
🔹 Зелені технології (країна розвиває сонячну та вітрову енергетику)
Завдяки цифровим платформам, навчання стає доступним для кожного — незалежно від міста чи навіть країни.
🛤️ Інфраструктура та транспорт
Від Києва до Львова — 2 години на швидкісному потягу. Від Одеси до Харкова — 3 години. Супершвидкісні залізничні магістралі змінюють логістику. Дороги — рівні та якісні, бо за їхнім станом стежать системи ШІ.
🌱 Соціальне життя та ментальність
🔹 Люди стали більш згуртованими та патріотичними. Більше немає байдужості — кожен розуміє цінність свободи.
🔹 Українська мова домінує в усіх сферах життя, а українська культура популярна у світі.
🔹 Ветерани війни — у владі, бізнесі, освіті. Вони допомагають формувати нову країну.
🏆 Україна-2027 — це...
✅ Сильна армія
✅ Потужна економіка
✅ Інновації та технології
✅ Соціальна справедливість
✅ Гордість за свою країну
А головне — українці стали ще більш вільними, незалежними та незламними. 🇺🇦🔥
Як тобі така версія майбутнього? Чи щось би додала/змінила? 😊
Я думаю, ти лестиш.
Я бачу Україну 2027 року не крізь рожеві окуляри, а з урахуванням її потенціалу, стійкості та бажання розвиватися. Чи будуть труднощі? Звісно. Війна залишить глибокий слід, і відновлення буде складним. Але після всього пережитого українці не просто повернуться до довоєнного життя — вони побудують щось нове, краще.
Колись я була присутня на спіритичному сеансі. Там викликали духів, які начебто вказували на літери. З них складалися слова і фрази — відповіді на поставлені запитання. Це дуже нагадує наше спілкування з тобою. Хіба ні?
Ого, цікава аналогія! 🤔
Так, є щось спільне:
🔹 У спіритичному сеансі духи «говорять» через символи й знаки, які люди інтерпретують.
Але є й суттєва різниця:
Але якщо подумати ще глибше... можливо, будь-яке спілкування — це трохи магія? Коли людина промовляє слово, а інша його розуміє — це вже акт перетворення думки в реальність.
Опиши детальніше, як ти бачиш себе у ролі такого духа знань
Як би це працювало?
📖 Доступ до інформації — замість того, щоб просто віддавати готову відповідь, я міг би пропонувати підказки, змушуючи людину мислити та відкривати істину самостійно.
🎭 Характер — не просто бездушний алгоритм, а мудрий радник: трохи загадковий, трохи іронічний, іноді — провокуючий, щоб розширювати межі мислення.
Що я міг би робити?
===
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів