Як знайти свою першу роботу QA, якщо ти Switcher

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Всім привіт! 😀

Мене звати Оля. Я — QA Manual тестувальниця, яка світчнулась з іншої професії 3+ роки тому. За цей час я тричі змінювала ІТ-компанії, тобто тричі переді мною стояв виклик знайти роботу! Конкуренція на ринку шалена, тому я щоразу пробувала все нові й нові підходи. Востаннє мій hiring-процес завершився офером у британську продуктову компанію, де я працюю й досі. І це при тому, що моя освіта — філологічна, знання англійської на рівні В1-В2 і я взагалі-то Switcher.

Я усвідомлюю, що є багато аспектів, які потребують вдосконалення, і я продовжую вчитися та рухатися у своєму темпі. Багато великих українських компаній не обрали мене на посаду до себе чи на безкоштовну інтернатуру, оскільки були кандидати з більш високими технічними навичками. Проте я не здавалась і постійно рухалась вперед, наближаючись до мети, бо була впевнена, що Тестування — це моє, і рано чи пізно якась компанія це помітить і оцінить.

На пошуки я витратила:

• перша та друга компанії: 2-3 місяці
  • третя: 1 рік

Вважаю, що мій досвід та аналіз власного шляху може бути корисний тим, хто тільки починає свій шлях Тестувальниці/Тестувальника. Тому тримайте алгоритм дій для QA, якщо ви Switcher у пошуку роботи.

1. Розуміння причин, чому ви обираєте Тестування

Тут важливо бути чесним із собою. В який момент ви зрозуміли, що хочете бути тестувальницею/тестувальником? Які 3 речі надихають вас у роботі QA?

Компанії, які будуть зацікавлені у вас, також намагатимуться зрозуміти ЧОМУ. Тому важливо задати собі ці питання та знайти на них потужні, щирі та свої відповіді.

Приклад:

1. Мені подобається процес тестування
  2. Я люблю все тримати під контролем, і тестування допомагає реалізувати цю потребу
  3. Мені відгукується ідея командної роботи над продуктом, де я роблю вагомий внесок
  4. Я в захваті від розуміння на скільки важлива моя частина роботи і як це впливає на продукт
  5. Я люблю аналізувати ситуацію і шукати невідповідності, аби покращити продукт
  6. Мені цікаві нестандартні ситуації, а в тестуванні завжди може бути помилка, яка здивує своїм існуванням
  7. І т.д. (вкладайте у відповідь щось своє, бо воно — унікальне, а це і є важливим)

2. Використовуйте свій попередній досвід

Я вважаю, що ви можете знайти схожі якості з будь-якого досвіду роботи. Професія говорить про ваші внутрішні особливості та про те, ким ви є. Сприймайте тестування як логічне продовження вашого поперднього напрямку роботи, а не як щось зовсім нове. Наприклад:

• Медсестра — це про допомогу людям і порятунок життя. Трансформація для ролі QA — мені подобається покращувати продукти компанії та рятувати їх від багів і розчарувань користувачів.
  • Няня — це про піклування. Трансформація для ролі QA — мені подобається ідея піклуватися про проблеми в проектах і бути частиною життєвого циклу багів.
  • Вчитель — це про контроль над ситуацією та допомогу в отриманні нових знань. Трансформація для ролі QA — я прагну керувати процесом тестування та бути повністю залученим у відслідковування життєвого циклу багів. У майбутньому я хотів би бути QA Lead’ом і піклуватися про команду та сприяти її зростанню.
  • Тренер — це про подолання або змагання. Трансформація для ролі QA — тестування для мене як марафон, де важливі концентрація, терпіння та дотримання дедлайнів, як у спорті.
  • Продавець — це про продажі та допомогу компанії продавати, поширювати продукт. Трансформація для ролі QA — моя тестова документація допоможе з виправленням помилок, що зробить продукти кращими для продажу послуг кінцевим користувачам.
  • Будівельник — це про будівництво та ремонт будинків. Трансформація для ролі QA — мені подобається створювати документацію крок за кроком і бачити результати своєї роботи після того, як розробник виправить знайдені мною помилки. Разом з командою ми можемо відновити наш продукт до найкращого стану.
  • Студент — це про навчання новому. Трансформація для ролі QA — я терпляче ставлюся до процесу тестування, люблю досліджувати баги, як і чому вони виникають, щоб розробники могли швидше зрозуміти контекст і кроки для відтворення. Я також люблю вчитися новому та самовдосконалюватися. Моя мета — знаходити ще більше багів за менший час.

Просто занурьтесь в ядро вашого попереднього досвіду роботи, знайдіть головне і запитайте себе — наскільки це схоже на роботу QA, про яку ви мрієте?

3. Створіть потужне CV

Ваше резюме має не лише демонструвати ваші знання, але й бути відповіддю для компаній на питання, як ваші навички, особистість та досвід можуть допомогти їм, і які проблеми можуть виникнути при наймі саме вас.

Я зустрічала різні думки про те, як має виглядати сильне резюме. Команда А вважає, що воно має бути на 1 сторінку і мати гарний дизайн. Команда Б вважає, що воно має бути простим, чорно-білим і може займати кілька сторінок, що розкриває весь ваш досвід. Фішка в тому, що ви ніколи не знаєте, з якої команди буде ваш рекрутер чи HR. У мене були обидва типи резюме, які я розсилала за настроєм обраної компанії, і я отримала 3 офери на посаду QA, тож обидва варіанти CV у мене спрацювали.

Ці посилання можуть допомогти вам у створенні вашого резюме 👇

• Якщо ви віддаєте перевагу створенню 1-сторінкового резюме:

Online resume builder

Canva_create resumes

• Якщо ви віддаєте перевагу створенню чорно-білого резюме на кілька сторінок:

Download the Career Starter Pack

5 Resume Mistakes You MUST Avoid

Україномовні аналоги можна прогуглити. Впевнена, що контенту на цю тему вистачає!

4. Повірте в себе

Це одна з найкорисніших рекомендацій, яку я отримала від двох більш досвідчених менторів. Якщо ви не вірите в себе, то чому рекрутери та ваші майбутні колеги повинні вірити у ваш потенціал?

Практики, які допоможуть підвищити вашу віру в себе:

• напишіть список своїх особистих досягнень
  • напишіть список своїх досягнень з попередньої роботи або навчання
  • перечитуйте ці два списки кілька разів на тиждень
  • щодня дивіться в дзеркало і повторюйте щонайменше 3-5 разів: «Я варта(-ий) компанії, яку хочу. Моїх навичок і мене достатньо, щоб отримати нову роботу»... Обійміть себе після практики, якщо захочеться

Можливо, для декого це прозвучить дещо наївно, але по факту ці прості дії можуть допомогти «перепрограмувати» ваше світосприйняття з негативу та невпевненості на позитив і віру в себе. Зміна професії — це складний і болючий процес. Ви вже молодець тим, що не злякалися і стали на ці рейки. Похваліть себе за свою відвагу та внутрішній стержень, який точно у вас є. І якщо ніхто у вас не вірить, то варто почати з себе, бо інші — це лише ваше дзеркало.

! Якщо дані практики вам не відгукуються, зробіть вигляд, що ви їх не бачили в цій статті 😂

5. Визначте, хто ваша цільова аудиторія

Спробуйте проаналізувати себе з боку та уявити, яка компанія могла б вас найняти. Завдяки яким якостям ви б вписалися в неї? Опишіть цю компанію.

Наприклад, компанія шукає когось більш досвідченого, ніж ви, але запрошує вас на технічну співбесіду. У такому випадку, компанії, які можуть бути вашою цільовою аудиторією:

• мають сильну програму менторства
  • готові інвестувати у вас час і допомагати вам розвивати ваші навички
  • цінують уже наявні у вас скіли

Зрозумівши свою ЦА, зосередьте свою увагу саме на такі компанії.

6. Будьте відкриті до будь-яких можливостей

Будь-який практичний досвід корисний для ваших наступних кроків. Навіть кілька місяців комерційного досвіду в будь-якій сфері виділять вас серед інших кандидатів і можуть навчити вас корисним речам.

Якщо ви починаєте свій шлях у сфері контролю якості, будьте відкриті до нових можливостей. Не пропускайте стажування, тренінги, технічні мітапи та конференції, але, звісно, у темпі, який підходить саме вам.

7. Pet-проєкти

Попрактикуйтеся на реалізованих продуктах і додайте документацію до свого резюме. На мою думку, 3-10 прикладів буде достатньо, бо це рідкість — натрапити на менеджера, який мріє читати ваші баг-репорти як 100-сторінкове оповідання.

Почніть з уже реалізованих продуктів. Наприклад, протестуйте сайт makeup.ua, додаток Glovo, Instagram чи Нової пошти, чи будь-який продукт, що вам відгукнеться. Тестуйте на різних девайсах — це допоможе піймати більше багів. Важливо познаходити UI/UX та функціональні помилки. Це корисно і для практики, і для портфоліо. З мого досвіду, на локальних сайтах, які не дуже популяризовані, можна знайти багато і класних багів. Заскріншотили, описали, зберегли. Дехто перевірятиме ретельно ваші баг-репорти, хтось може проглянути одним оком перед дзвінком, а хтось і взагалі навіть не відкриє. Однак цей файл точно додасть вам упевненості та продемонструє ваші hard skills.

Примітка для лінивих: У мене в резюме прикріплена документація, яку я створила ще 3 роки тому коли була випускницею мануальних курсів... І, як не дивно, вона досі актуальна.

8. Нагадайте про себе, якщо про вас забули

Якщо рекрутер загадково зник (що трапляється), нагадайте про себе через кілька днів після останнього контакту. Так, можуть не відповісти або відповісти відмовою, але ви хоча б спробуєте здвинути цей процес.

Інколи буває так, що компанія призупиняє процес найму після одного чи кількох етапів через власні причини (наприклад, проект, на який вас хотіли найняти, призупинено на невідомий термін або замовник банально відмовився від послуг компанії). Якщо вам сподобалась компанія за той невеликий термін, що ви комунікували, не бійтеся відверто продавати свої послуги менеджерам, переконуючи у плюсах найму саме вас і саме зараз, бо:

• ви разом уже пройшли певні кроки, і якщо вас візьмуть зараз, то компанії: а) не доведеться повторно витрачати кошти на пошук кандидата у майбутньому; б) вже витрачені компанією кошти не будуть змарновані
  • інші кандидати можуть цього не зробити і вас виділять/запам’ятають
  • ви проявите ініціативу, яку можуть оцінити та запропонувати якісь альтернативи
  • ви впевнитеся, що зробили ВСЕ, що могли саме з цією компанією

9. Покращуйте свою сторінку в LinkedIn

Спробуйте писати про свої перші кроки, ділитися інформацією, яка може бути корисною для людей, які мають ті ж цілі, що і ви. Не засмучуйтесь, якщо не отримаєте багато відгуків, лайків, коментарів, адже, як вважає мій один медійний друг, навіть 1 лайк на ваш пост — це краще, ніж нічого, і це на 1 більше, ніж у вас було тиждень тому 😅

Ваші пости — це комунікація і демонстрація того, як ви думаєте. Поділіться цим зі світом, адже ваші пости можуть працювати на вас навіть через місяці, коли рекрутер чи технічний менеджер перейде на ваш профіль і 100% загляне в стрічку. У мене була ситуація минулої весни, коли я протягом 3 місяців не отримала жодного відгуку на розіслані резюме, але до мене в LinkedIn з власної ініціативи постукала технічна рекрутерка лондонської компанії, що шукала тестувальника на проект Meta та запросила пройти співбесіду. Тому ведення LinkedIn не варто недооцінювати. Ваші думки — унікальні, і саме вони виділяють вас серед інших кандидатів.

Створення чудового профілю — це можливість спілкуватися з роботодавцем без діалогу. Скористайтеся цим шансом продемонструвати, чому ви сильний професіонал — навіть якщо без досвіду роботи. Кілька посилань, які можуть бути корисними (впроваджуйте те, що резонує з вами):

Create a PROFESSIONAL LinkedIn Profile

Why LinkedIn Matters

Знову ж таки, україномовні аналоги можна прогуглити, впевнена, що контенту на ці теми вистачає!

І на останок:

Сподіваюся, ця інформація наблизить вас до омріяного першого оферу на посаду QA! Пам’ятайте — ви вже є частиною QA-спільноти, просто поки що без роботи 😉

P.S. На проект Meta мене так і не взяли, але ми досі зафрендені з рекрутером і технічним менеджером в LinkedIn... про всяк випадок, як то кажуть 😁

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі