Трендові скіли продакт-менеджера у 2025. Що варто прокачати вже зараз

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Салют! Я Олексій, мій нік — Atlas (ні, я не граю в доту, але в Kiss My Apps можна все, навіть власні нікнейми). Я продакт-менеджер мобільних застосунків із високими спендами та ROI.

Якщо ти продакт, тобі знайоме відчуття, коли постійно змінюються ринки, технології, поведінка користувачів, а ще треба встигати за внутрішніми процесами та бізнес-метриками. Щоб не просто виживати, а бути ефективним у 2025 році, потрібно прокачувати свої скіли. Тому нумо разом обговоримо найбільші тренди в Product Management.

Чому важливо почати із себе

Можна скаржитися на зростаючий CAC, падаючий Retention і дорожчий трафік. А можна сфокусуватися на тому, що реально дає результат. І тут головне — не просто вміти менеджити задачі, а стати експертизою на двох ногах.

Часто продакт вважає, що якщо додав нові фічі або підкрутив push-нотифікації, то показники автоматично підуть угору. Але потім дивиться на цифри й не розуміє, чому Trial CR не зріс, а продукт далі стагнує. Реальність така, що інтуїтивні рішення вже не працюють. Потрібно думати ширше, аналізувати глибше і брати більше відповідальності.

Кажуть, що зміни починаються зсередини. Якщо хочеш, щоб зовнішні фактори менше впливали на тебе та твій продукт (і це не про адаптивність, а про стійкість та професіоналізм), тобі потрібно стати ходячою експертизою, котра буде мати рішення на кожну ситуацію. Тобто людиною, яка знає, як діяти у будь-якій ситуації, а не просто каже: «Я не знаю, чому це не працює».

Стратегічне мислення та відповідальність

Фраза «Product = Mini CEO» — не лише гарні слова. Від тебе чекають не просто «виконання задач», а реальних результатів, які впливають на бізнес. Продуктові команди більше не шукають просто менеджерів процесів. Їм потрібні А-плеєри, які розуміють фінансову модель, знають, як працює юніт-економіка, і можуть аргументувати свої рішення мовою цифр.

А тепер трохи сухих, але корисних порад, після яких звання «Product Manager» звучатиме для тебе впевненіше (і синдром самозванця трохи відступить).

• Переглянь, що ти дивишся на YouTube. Зменш розважальний контент, додай більше інтерв’ю та аналітики.
  • Послухай подкасти про North Star метрики у різних нішах.
  • Аналізуй бізнес-кейси — дивися, як працюють інші продукти.
  • Навчися говорити мовою CEO, CFO та маркетингу. Якщо ти не можеш аргументувати свою фічу без слів «Ну, у конкурентів так є, тож і нам треба» — це провал.
  • Розберися в TOF / MOF / BOF. Якщо ти не розумієш ці поняття та не можеш запропонувати рішення для покращення воронки, то вже відстаєш.
  • Читай глибинні дослідження перед ухваленням рішень. Коли рішення базується на цифрах, а не на інтуїції — брати відповідальність набагато легше.
  • І обов’язково виписуй важливі думки, тому що час + людська пам’ять = комбо, що зітре все, коли ти найбільше цього не очікуєш. Заведи свій «Obsidian», створи вже той Second brain, про котрий в US говорять п’ятий рік.

Зовнішні чинники

Сподіваюся, ти вже почав застосовувати останню пораду та записав конкретні кроки для власного розвитку. Тепер рухаємося далі.

Уявімо, що ти — гора експертизи: незламна, впевнена, стратегічна. Але відчуття, що чогось не вистачає, все ще не полишає тебе. Найімовірніше, це зовнішні чинники — обставини, які можуть обмежувати розвиток продукту. Чи можна їм дати жорстку відповідь, проявити ту саму «адаптивність» і працювати не всупереч проблемам, а в доповнення до них?

Коротка відповідь: так, з будь-якими обставинами можна працювати та знаходити рішення.

Довша відповідь на основі прикладу з реального життя:

Загалом зараз настільки волатильний час для всіх бізнесів, що турбулентність можна відчути буквально одним днем. Я мав досвід роботи Retention Manager’ом у fintech web3-продукті на tier-1 ринках. Це мобільний банк за моделлю, де є можливість тримати crypto та fiat-рахунки й використовувати фізичну карту.

На папірці сценарій створення такого бізнесу виглядає так: спочатку формується команда, далі отримується ліцензія, підключаються сервіси для дотримання compliance (верифікація користувачів і так далі). Інші необхідні інтеграції. Знаходиться unit-економіка. За умови достатніх фінансових вливань це цілком реально, причому окупність може становити близько 1,5–2 років.

Але ця модель працює лише до «першої кризи»:

• коли Facebook, Google чи TikTok раптово підвищують вартість реклами, бо з’являються конкуренти, готові платити за користувача більше, і показники TOF «злітають»;
  • коли в партнерському трафіку, котрий займає до 60% від всього acquisition, час від часу хвилями з’являється фрод;
  • коли користувач заводить до вас «темні» фінанси, при цьому алгоритми це якимось чином пропускають, і компанія отримує штраф від регулятора.

Частина власників у таких ситуаціях вирішує зупинити всі витрати, намагаючись зробити «Reset to defaults» і просто чекати «кращих часів». Проте існує й інший шлях — стратегічне мислення. Ті, хто вже стикалися з кризами, розуміють, що такі моменти — не кінець, а можливість переосмислити бізнес-процеси. Адже саме на плечах «Top of the funnel» та «Bottom of the funnel» менеджерів лежить відповідальність за вихід із кризових періодів: коли Acquisition не дає потрібних обсягів, Retention стає опорою, яка тримає компанію на плаву.

Як працювати з кризами

Як Retention Manager я виніс декілька важливих принципів, які допомагають справлятися з кризовими моментами та мислити нестандартно:

• Якщо математика наразі не збігається у верхній частині воронки — оптимізуй. Проте не зациклюйся виключно на цьому, рухайся далі.
  • Неякісний онбординг — проблема багатьох продуктів. Бізнес зосереджується на пошуку нових користувачів і на їхньому поверненні, але є проміжний етап, який прямо впливає на ці два процеси. Якщо користувач не побачить реальної цінності продукту та не отримає відповіді на свої питання, його LTV не відповідатиме Benchmarks, а в гіршому випадку ти вже його втратив, просто ще не знаєш про це.
  • Впровадження ефективного сапорту — не просто compliance процес. Це плацдарм для кращого розуміння потреб клієнтів, виявлення bottlenecks та покращення LTV.
  • Retention! Не плутати з Attention! Проте іноді продукту дійсно потрібен заклик до дії. Визнач реальні проблеми продукту. Ознайомся з концепцією Rolling Retention. Порахуй ти вже цей відсоток, котрий весь час блукає у повітрі.
  • Інформаційний шум у всіх каналах комунікації та контенту — одна з головних проблем сучасності. Ми живемо в епоху AI-технологій, де обсяг контенту стає астрономічним. Хочеш зробити свої комунікації, зміни на продукті чи оновлення ефективнішими? Додай персоналізацію. Нехай користувачі відчують, що впровадження змін або лист у їхній поштовій скриньці з’явилися не випадково.

Отже, не чекай кращих часів та полегшення. Працюй із зовнішніми чинниками, адаптуйся та змінюй правила гри.

Мета-скіли або Чому ми повинні взяти саме тебе на цю позицію?

Ні, це не співбесіда в компанії з ворк.юа, просто хочу донести важливу думку: базові скіли вже нікого не цікавлять. Світ змінюється, і щоб залишатися у грі, потрібно володіти мета-скілами, які роблять тебе незамінним. Якщо хочеш краще зрозуміти, що мається на увазі, просто послухай подкаст, де одним зі спікерів є Дмитро Лола — і все стане на свої місця.

Найважливіші мета-скіли на 2025 рік:

1. Емоційний інтелект

Емпатія

• Ніколи не будь тією людиною, яка, почувши проблему від команди чи юзера, відповідає: «Так, це погано, але в мене було і гірше». Це red flag.
  • Коли розробляєш фічу, продумуй усі можливі сценарії та прибирай незручності. Юзери не зобов’язані розуміти ваш user journey у Figma.
  • Кнопка відміни підписки не повинна бути захована, як деталі про рефанд у меню Красті Крабс. Краще зроби так, щоб користувач просто не хотів її натискати.
  • Відчувай свою команду, будь на її боці.

Почуття гумору

• Тут усе просто: ти бачив бодай одного продакта без нього?

2. Критичне мислення

Ми живемо в епоху інформаційного хаосу, де навколо дезінформація, псевдо-гуру, мінікурси за 300 гривень про те, як стати digital nomad, перепродуючи цей же курс. Як кажуть: «Якщо ти не побачив у відео реклами — це відео і є реклама». Приймай рішення з холодною головою. Завжди став запитання: «Навіщо?».

3. Проактивність (вона ж ініціативність)

• Не просто приходь з «ідеєю», а принось покроковий план її реалізації.
  • Проактивність — це не лише про роботу. Загальна обізнаність про світ навколо часто допомагає в несподіваних ситуаціях.

4. Навчись працювати з AI

• Я закладаю сюди не тільки розуміння того, що ти можеш оптимізувати за допомогою штучного інтелекту. Зрозумій, як це працює під капотом, та де це можна застосувати (аналітика, нові фічі в продукті, аналіз юзер фідбеку і так далі).
  • Опануй написання правильних промптів. Вивчи сильні й слабкі сторони основних AI-продуктів: ChatGPT, Gemini, Claude, Midjourney, ElevenLabs, Perplexity.
  • Не завжди потрібно розробляти новий функціонал з нуля. Часто можна інтегрувати готовий AI-сервіс через API. Це не безкоштовно, але цикл тестування гіпотези скоротиться в рази.

Книги для натхнення та зростання

На цій частині ти, скоріш за все, вже розумієш для себе, чи знаходимося ми on the same page, чи у нас різні погляди на Продуктовий менеджмент.

Якщо все збігається і ти відчуваєш рідну душу та цей піратський вайб для нових звершень — ось підбірка корисного контенту для успішного абордажу будь-якої ніші та ринку.

• «Стартап без помилок» — Ерік Райз. Після підписання оферу від KMA ще за декілька тижнів до старту роботи запитав у свого unit-лідера про необхідну/рекомендовану літературу. Отримав відповідь із декількох пунктів. Одним із них була ця книга. Тут немає rocket science, проте вона чудово пояснює, чому ітерації важливіші за ідеальний продукт.
  • «Чотири тисячі тижнів. Тайм-менеджмент для смертних» — Олівер Беркмен. Чесно кажучи, я ще в процесі читання, але вже розумію, що це, скоріш за все, стане моєю настільною книгою. Вона відкриває очі на справжній сенс продуктивності. Якщо для тебе продуктивність — це «робити та встигати більше», ця книга змінить твоє уявлення. А якщо ти розумієш, що FOMO — це не просто термін, а твоя реальність, тоді ця книга точно для тебе.
  • «Добре бути ірраціональними. Як мислити нелогічно та отримувати несподівані переваги» — Ден Аріелі. Насправді імпульсивні покупки — це лише верхівка айсберга. Більшість успішних маркетингових рішень (особливо в офлайн-бізнесі) базуються на людській ірраціональності. Якщо ти хочеш розуміти, як працює поведінкова економіка, і впроваджувати ефективні продуктові рішення, ця книга стане тобі у пригоді.

Підсумок

П’ять ключових якостей, які в мене асоціюються з Product Manager:

1. Відповідальність за результат.
  2. Почуття гумору.
  3. Емпатія до команди та юзерів.
  4. Розуміння ринку.
  5. Холодний розум.

Якщо розвивати ці навички, успішний продукт — це лише питання часу.

А щодо постійного FOMO у продактів — це норма. Ринок зараз динамічний, як ніколи. Хочеться спробувати все й одразу. Головне — спробувати хоч щось.

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному7
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Подякувала за класні поради щодо книжок, які варто почитати, щоб розвинути продуктовий підхід. Мені особливо відгукнулась рекомендація книги «Добре бути ірраціональним». На всі 100% погоджуюсь з автором, що на сьогоднішній день є необхідність більше комплексного та багатогранного продакт-підходу, починаючи з розвитку власних мета-(і не тільки) скілів. На сьогодні одного тільки аналітичного розуміння ринка — вже недостатньо, потрібно значно більше. Тому дійсно добре бути ірраціональним, бажано з файним почуттям гумору. Інакше круті продукти не створюються, та і кризи не долаються.

Дякую за статтю, Олексію!
Особливо сподобалась думка про те, що продакт має бути «ходячою експертизою» — це чітко відображає зсув ролі від менеджера задач до реального стратегічного гравця.
Також круто, що ти не зупинився на гаслах, а розклав по полицях реальні виклики і показав, як на них реагувати системно, а не панічно 💪

не погоджусь «про інтуїтивні рішення не працюють» от взагалі.
Тільки інтуїтивні рішення і працюють, звісно якщо ви не пилите копію чергового успішного продукту, а справді щось своє, врізаєтесь в новий ринок, або нову/незаспамлену аудиторію того чи іншого ринку.

всі найкращі продакти з якими я працював — саме інтуїтивно приймали рішення, знаходили нові сегменти і розвивали з цього продукти/робочі фаннели і тд. Але є одне але — ця інтуїція — це не про «я за один рік щось зрозумів і тепер знаю», а про десятки років в суміжних ринках, в супер хай-пейсд стартапах, і часто овертайм на овертаймі і овертаймом покриває.

Коли з такими спілкуєшся їм не обов’язково бути експертами/ресьорчити заново ринок/шукати конкурентів чи досліджувати дату і користувачів. Вони точки росту, або якщо бути об’єктивним — ваші пройоби бачать неозброєним оком.

це не про «я за один рік щось зрозумів і тепер знаю», а про десятки років в суміжних ринках

А як щодо PM, які тільки починають свій шлях? Умовний розробник, який вирішив стати PM, або людина після курсів. Коли є лідерські якості і навички роботи з людьми, але глибокої експертизи немає, тому що немає достатньо досвіду. Що їм роботи? Чи таких зараз немає?
Я не пм, але цікаво, як ними стають і як вони розвиваються в професійному плані

для цього є фреймворки пріоритизації+команда +копіювання конкурентів+бачення с-левелу)

+ багато роботи з іншими більш досвідченими продактами, але скажу чесно — найкраще продакти ростуть не в стартапах до 50 людей, а в мід-великих стартапах, де навколо десятки-сотні скілових класних продактів, але тобі все ще дають дуже багато овнершіпу і дають можливість «почерпати гівна»

вцілому — стають просто, беруть побільше ініціативи і деліверять її. Є чергова думка/гіпотеза — доводять її до релізу, а потім збирають дані і ре-ітерують. (але треба додати контексту, продакти без попередньому досвіду після курсів — це не дуже то і продакти, в ідеалі треба або світчитись з іншої професії,в якій ти топ, або пройти дуже багато «інтернатури-джуніорства»)

Згідна з комментом! Інтуїція без досвіду — це гадання на кавовій гущі.
А от інтуїція, яка виросла на роках роботи в ринках, де все горить, де ти бачив десятки запусків, падінь, злетів, юзкейсів, і розумієш, як працює поведінка користувача — це вже не просто «відчуття». Це мікс глибокого бекграунду, насиджених патернів і швидкості мислення.

де ти бачив десятки запусків, падінь

Якщо це результат твоєї роботи на початку кар’єри, це одночасно стає її кінцем? Чи на ринку лояльно відносяться до косяків з боку PM, які тільки набираються досвіду і роблять перші помилки?
Я про більш-менш серйозні косяки. Грубо кажучи, коли через тебе накрився весь проект або замовник відмовився від ваших послуг і вирішив звернутися до іншої компанії, тому що його не влаштовував PM.
У більшості сфер до цього відносяться з розумінням — з першого разу зробити щось адекватне майже неможливо. Але, з урахуванням рівня відповідальності, для PM може бути інша ситуація, тому і питаю

Підписатись на коментарі