Сертифікація Professional Scrum Master 1 — як здати без курсів і витрат

Чи можна бути ефективним ІТ-менеджером без знання Scrum? Так. Але з ним — простіше. Коли менеджер розуміє Scrum і не «вигадує велосипед», а діє по правилах — команда працює прозоро, стабільно й передбачувано. Клієнт чітко бачить, як іде процес, і кому він довіряє. А сертифікація — це як знак якості: ти не просто «десь щось чув», а дійсно розбираєшся в темі.

Усім привіт! Мене звати Дарина-Марія, я Project Coordinator в Sombra. Я вирішила стати першою в команді, хто здасть сертифікацію Professional Scrum Master 1, підготувавшись самостійно — і у мене вдалось! Поділюся з вами лайфхаками і порадами, які дозволять вам швидко отримати цю ачівку майже без зайвих витрат і за найкоротший час.

🧩 У статті я розповім

• Як обрати сертифікаційну платформу
  • Як підготуватись без курсів
  • Які тести справді допомагають
  • Мої поради, щоб здати з першої спроби
  • Скільки це коштує і що ви отримаєте

🚀Погнали!

🧭Платформа для сертифікації

Є вибір з декількох варіантів:

Scrum Alliance : дуже популярна організація для сертифікації Scrum. Сертифікація CSM вимагає обов’язкового проходження курсу для складання іспиту. Ціна за курс зі спробою іспиту від 300$ і вище.

Scrum.org — одна з найбільш відомих організацій для сертифікації Scrum. Для здачі іспиту не обов’язково проходити курси. Сертифікат на Scrum.org діє вічно, не потрібно щорічно його оновлювати. Ціна 200$.

PMI — Agile Certified Practitioner (PMI-ACP): вимагає 2+ роки досвіду, охоплює весь Agile, а не тільки Scrum. Сертифікат потрібно періодично підтверджувати. Ціна 305-347$, залежно від мембершіпу.

Я зупинилась на Scrum.org. Розглянемо детальніше, що вони пропонують.

▶️ Вартість: $200 за 1 спробу
▶️ Прохідний бал: 85%
▶️ Тривалість: 60 хвилин
▶️ Кількість запитань: 80
▶️ Формат:
Multiple Choice (з кількома варіантами)
Multiple Answer (кілька правильних відповідей)
True/False (Правда/Неправда)
▶️ Сертифікація дійсна довічно — немає необхідності поновлення
▶️ Пароль на складання тесту не має терміну дії, але використовується лише один раз
▶️ Безкоштовний цифровий сертифікат Credly у комплекті.

Із сертифікацією розібралися, а тепер до підготовки.

📘 Scrum Guide — ваше все, але не тільки ним єдиним

💡Формула моєї успішної здачі виглядає так:

Scrum Guide + тестування = сертифікат

Для здачі сертифікації вам обов’язково потрібно знати Scrum Guide. Це всього лише 14 сторінок, але вони містять всю важливу інформацію як для тесту, так і для реальної роботи. Вивчайте його англійською і здавайте сертифікацію також англійською, аби не заплутатись у перекладених термінах.

Щодо термінів, то Scrum Glossary — ваш найкращий друг. Багато питань спеціально заплутані через формулювання — потрібно добре розуміти терміни, щоб не потрапити в пастку.

🎓 Курси, які можна пройти (але я не проходила)

Scrum.org рекомендує проходити курси. Я не брала жодних курсів, а навчалася самостійно — і здала сертифікацію з першого разу. Але якщо вам зручніше отримувати структуровану інформацію на курсах, то є кілька варіантів:

Я їх не проходила, тому не можу оцінити їхню ефективність. Але багато колег проходило навчання від Agile with Ukraine, і я чула тільки позитивні відгуки, тому ділюся з вами.

🧪 Що на рахунок пробного тесту?

Знати Scrum Guide — це одне, а правильно відповідати на запитання сертифікації — зовсім інше! На мою думку, пробні тести — це 60% успіху. Ви можете спробувати свої сили, використавши безкоштовні тести для навчання:

📱 Як зробити це більш ефективно?

Пробні тести досить повно охоплюють матеріал сертифікації, а деякі мають особливі «бонуси» для підготовки: наприклад Scrum Open має той же інтерфейс, що і сам екзамен сертифікації. Проте банк тестів на сайтах пробної здачі досить малий — і цілком може бути таке, що багато питань вам не попадуться.

💡 Моя особиста рекомендація — Мобільна апка PSM Exam Simulator

• Версія на місяць коштує ~$5 (за 3 місяці ~10$) — це невеликі гроші, щоб перевірити свою готовність. І банк запитань там значно більший ніж на безкоштовних ресурсах.
  • Пройшовши 100% відсотків питань кілька разів, ви точно будете готові до здачі.

🧠 Мої поради перед іспитом

Готуючись до сертифікації на пробних тестах, я вивела кілька ключових порад, які допоможуть вам пройти весь шлях із мінімальними втратами нервових клітин.

💡 Найкращий спосіб звикнути до формату іспиту — це робити якнайбільше пробних тестів. Щонайменше тричі наберіть 100% на вибраній платформі. Усі помилки фіксуйте і розбирайте, повертаючись до них пізніше. Також класна практика зберігати скріни складних питань.
💡 Реальний тест розрахований на 45 секунд на питання, тому під час тренувань звикайте вкладатися в цей час.

💡 Уважно читайте питання двічі

• Багато запитань мають декілька правильних відповідей.
  • Перш ніж вибирати варіант уважно подивіться, скільки відповідей потрібно!

💡 Відкиньте власний специфічний досвід — він вам не помічник

• Якщо ви вже працювали у Скрам-командах, відповідаючи на питання, думайте, як написано у Scrum Guide, а не як було у специфічних робочих ситуаціях (або яке рішення ви б прийняли на власному проекті).

💡 У вас 60 хвилин на 80 питань

• Не застрягайте на складних питаннях. Якщо сумніваєтесь, позначте і поверніться пізніше.
  • Перший прохід — швидко відповідайте на ті питання, в яких впевнені.
  • Другий прохід — розбирайтесь з рештою.

💡 Додатково, на що варто звернути увагу перед іспитом

• Перевірте підключення до Інтернету.
  • Бажано, щоб браузер був оновлений до останньої версії.
  • Ви можете мати перед собою Scrum Guide (найкраще роздрукований)

🧾 Що після здачі сертифікації?

✅Після здачі сертифікації PSM 1 від Scrum.org ви отримуєте

• Лист із результатами.
  • Побачите загальні теми, де були помилки (але без конкретних питань).
  • Електронний сертифікат: Офіційне підтвердження вашої кваліфікації як Scrum Master.
  • Публічний профіль: Ваш результат сертифікації доступний на вебсайті Scrum.org, що дозволяє потенційним роботодавцям перевірити вашу кваліфікацію.
  • Цифровий значок Credly: Ви отримуєте цифровий значок, який можна додавати до свого профілю в LinkedIn або на інших платформах.

Мій результат після першої спроби був 98.8%, на одне питання я відповіла неправильно.

💸 У що це обійшлось?

Ресурс

Вартість

Іспит Scrum.org

$ 200

Мобільний тренажер

$ 5

Усе інше — безкоштовно

$ 0

Разом

~$ 205

🔚 На завершення

Сертифікація — це не дорого, не складно і не страшно. Це реальний спосіб структурувати знання, додати ваги своєму резюме і покращити розуміння роботи команди.

Маю надію, що мої рекомендації будуть вам корисними, і ви поповните ряди сертифікованих скрам-майстрів.

Маєш питання? Пиши у коментарях — із задоволенням поділюсь досвідом.

Успіху!

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі