Чому військове виробництво — не пріоритет у воюючій країні

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

І що з цим робити піарнику

Коли країна воює, здавалося б, оборонна промисловість має бути в центрі уваги. Нові розробки, інновації, навчання військових — усе це про реальну ефективність на фронті. Але на практиці — навіть найважливіші новини з мілтеку часто не потрапляють у ЗМІ. А якщо потрапляють — це майже завжди результат довгого проробленого маршруту, а не автоматичне «о, круто, публікуємо!».

Мене звуть Марина Мазуренко і я займаюсь PR у Skiftech — українській miltech-компанії, яка створює лазерні тактичні екосистеми для військових тренувань. За пів року ми зробили понад 100 публікацій у медіа. У цьому тексті — про те, чому це складно, чому мілтеку не дають ефіру і як все ж таки бути публічними, коли говорити напряму — неможливо.

Чому про оборонку не пишуть?

«Ми не публікуємо рекламу військових товарів»

Це перше, що можна почути у відповідь на навіть ідеально підготовлений прес-реліз. Медіа не хочуть виглядати як «промоутери війни», навіть якщо мова про навчальні симулятори чи безпекові технології. Деякі зарубіжні редакції навіть офіційно прописують це у своїй політиці — ніяких згадок про військову продукцію без реклами.

Війна — це важко. Люди втомились

Навіть усередині країни є запит на «нормальність» — світські новини, івенти, бізнес. Матеріали, що стосуються війни, часто сприймаються як тригери. Особливо якщо їх багато або вони подані сухо й технічно.

Медіа вже не публікують новини безкоштовно

Навіть якщо новина дійсно важлива. Якщо це звучить як «ми зробили продукт», редакції зазвичай чекають на комерційну пропозицію. І так — це стосується не лише miltech, а й ІТ, логістики, медицини.

Як працювати в таких умовах?

Не новина, а історія

Навіть якщо ви запустили щось справді інноваційне, просто повідомлення про факт — не працює.
Краще розказати:
— Яку проблему це вирішує?
— Кому це вже допомагає?
— Яка ситуація була до і після?

Було: «Скіфтех запустив нову екосистему обладнання».
Стало: «Як сучасні військові готуються до бою — кейс з навчального центру».

Шукати журналістів, а не медіа

Класичні новинні редакції — це не єдиний канал. Є журналісти, блогери та експерти, які спеціалізуються на оборонці, волонтерських темах, технологіях. Вони більше відкриті до тем, які складно продати редактору, але які варті уваги.

Формула проста: Не «поставте новину», а «давайте поговоримо про тему».

Говорити не про продукт, а про сенси

У мілтеку є великий плюс — це сфера, де місія реально має значення. Ви не просто «щось зробили», ви впливаєте на живі та чутливі процеси.

Можна говорити:
— про зміну філософії військової підготовки
— про переосмислення безпеки
— про тих, хто вчить інших виживати

Це не реклама. Це — контекст. А контекст — це й є найсильніший PR.

Що реально працює?

Telegram, LinkedIn, вузькі спільноти

Це платформи, де можна будувати репутацію напряму. Без фільтрів, без політик «тільки з грошима». Там аудиторія чутлива до смислів і історій.

Блоги і авторські колонки

Професійна експертиза завжди цікава. Ви можете не називати продукт — але якщо поясните, як зараз навчають штурмовиків, чим симуляція бою відрізняється від звичайного «учбового полігону» — це вже цінно.

Що не працює взагалі

• Прес-реліз без історії. Не надсилайте текст із заголовком «Компанія Х представила Y». Це одразу в спам.
  • Очікування, що журналіст сам «розпише». Він не буде. Або не зрозуміє.
  • Мовчати, бо NDA. Якщо не можна говорити про все — говоріть про те, що можна. І робіть це регулярно.

Замість висновку

Оборонна індустрія в Україні — це не просто ринок. Це інфраструктура перемоги. Але вона не буде на видноті, якщо про неї не говорити.

PR у мілтеку — це не про релізи. Це про смисли, безпеку, інновацію, майбутнє. Головне — звучати по-людськи. І звучати регулярно.

P.S. Якщо ви в мілтеку і не знаєте, з чого почати — пишіть. Я щиро вболіваю за те, щоб хороші розробки мали голос.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я би задав самому собі наступні важкі, але тверезі питання.

Чому з початку 1990х після
— анексії росіянами ПМР (аналог українських ДНР і ЛНР) у Молдови в 1990-92 роках,
— війни в Абхазії (за якою стояли росіяни) в 1992-93 роках та втрати контролю Грузією над своїми землями;
— війни в Південній Осетії (за якою стояли росіяни) в 1991-92 роках та втрати реального контролю Грузією над своїми землями;
— неодноразових, різноманітних спроб сепаратизму в Криму в 1992-95 роках;

кожне керівництво (Кравчук, Кучма, Ющенко, Янукович, Порошенко, Зеленський) України з 1991 до 2021 займалися системним знищенням обороноздатності держави України, здачею державним інтересів, розпилом армії та масовим роззброєнням, знищенням, розпродажем зброї, боєприпасів, технологій тощо.

Чому «українське» керівництво замість того, щоб врахувати досвід війн та анексій земель Молдови та Грузії на початку 1990-х почало фактично безкоштовно віддавати (!) високотехнологічну зброю російській ...дерації та демілітаризуватися «до трусів» за активного схвалення та сприяння західних «партнерів»?

Ще в 2020 році представники українських військових рапортували на засіданнях робочих груп ОБСЄ про знищення 3 млн протипіхотних мін. Західні «партнери» навіть після подій 2014-19 років схвалювали такі кроки «української» влади в 2020 році. Чому «українська» влада замість посилення оборони ... займалася розмінуванням та знищенням протипіхотного оборонного потенціалу, а західні «партнери» за участі російських «калєг» вітали такі кроки?

Це важкі та чіткі питання ... відповіді, на які дадуть особисто вам (якщо у вас є таке внутрішнє бажання) більш реальне розуміння сучасної війни, її реальних причин, бенефіціарів та цілей.

Оборонна індустрія в Україні — це не просто ринок.

Її просто не існує, є укроборонпром, є дронороби, а на все інше бюрократія.
Я останні 5 років не чув наприклад про нові типи боєприпасів під ствольну артилерію, хоча війна йде 11 років, і прорив мав відбутися, але нє. Дрони також не еволюціонують як був в Сирії фантом з вогом, так і зараз це якась китайська срань з вогом.

Це інфраструктура перемоги.

Наразі навіть паритету немає, не те що перемоги.

Наразі існують спеціальзовані інформційні портали наприклад defense express та mil.in.ua. Чому б там не писати про новини компаніі?

У вас название статьи про одно, а сама статья про другое. Ну ок, необходим пиар. А зачем он в текущих обстоятельствах? Какова цель и стоит ли оно рисков? Я вижу риски — 1. рашка ударит по производственным мощностям, если они у вас есть. 2. если вы делаете что-то, что максимально им создаст проблем, вся ваша команда может быть найдена на линкедин и удар может быть уже нанесен по людям персонально.

Знаете анекдот про Неуловимого Джо?
Та й отож.

мабуть це складна робота )
з одного боку — треба залучати інвестиції, і якось виправдовувати, на що витрачаються гроші... а у випадку нових розробок, коли не завжди виходить — це ще складніше...
з іншого боку — треба приховувати інформацію, тому що ворог не спить, а постійно вчиться..

Але на практиці — навіть найважливіші новини з мілтеку часто не потрапляють у ЗМІ.

А навіщо їм потрапляти в смі, щоб адічалим простіше наводитись було?

Якщо у компанії вірно працює інформаційний та безпековий фільтр між виробництвом і зовнішнім медіапростором, навряд чи хтось дізнається, куди наводитись.

а якщо ні, то «сами дураки себе виноваты» ? Напоминает Берлинскую и Чернигов. Ну дала ей администрация разрешение проводить мероприятие в 20 метрах от ракет врага, какие к ней вопросы могут быть? Все вопросы к тем, кто разрешение дал.

не приоритет потому что автомат и лопата твои тато и мати
но вот отдельный вопрос а должен ли милтек быть публичным
кацапский милтек сильно ли публичный

Сильно. У наших огидних сусідів багато медійності в цій сфері. А публічність мілтеха завжди закінчується там, де починаються питання безпеки та NDA

За пів року ми зробили понад 100 публікацій у медіа

Навищо?

Не новина, а історія
Було: «Скіфтех запустив нову екосистему обладнання».
Стало: «Як сучасні військові готуються до бою — кейс з навчального центру».

Імхо, сумнівна зміна. Було зрозуміло про що допис. Хоча б ще деталей по типу «Скіфтех запустив нову екосистему обладнання, яке \щось робить\» - одразу зрозуміло про що новина, і чи цікаво мені буде її відкрити. «Як сучасні військові готуються до бою — кейс з навчального центру» — ні про що, сприйму по тайтлу як рерайт чи просто ні про що стаття «для кількості\активності» і скоріш за все не відкрию.

Але мова про В2G i B2C аудиторію.

Я в ваших маркетингових термінах не розбираюся :)
Але ок, припустимо це інші типи комунікації і там це ок.
А який тип комунікації на доу? Я ось прочитав статтю «Чому військове виробництво — не пріоритет у воюючій країні» і дізнався чому про оборонку не пишуть і як ви цю ситуацію борете. А ось чому військове виробництво — не пріоритет в воюючій країні не дізнався.

Але мова про ... B2C аудиторію

Я, конечно, не великий маркетолог, но разве ваша целевая аудитория — это конечные потребители?

Хоча б ще деталей по типу «Скіфтех запустив нову екосистему обладнання, яке \щось робить\»

«Дети, прочитайте рассказ про трёх мальчиков, которые пошли на реку ловить рыбу и ответьте на такие вопросы: сколько было мальчиков? куда они пошли? зачем?» ©

Вероятно вы не заметили тот факт, что милтеховцев сейчас столько же, сколько перед войной было покорителей блокчейна. И каждый из них претендует на не меньшее, чем лавры спасителя Родины.
Поэтому да, никому не интересно.

Так багато, що все ще вічний кадровий дефіцит у галузі))

Підозрюю, кадровий дефіцит може бути повʼязаний з розміром компенсацій і небажанням грати в ігри з державою-шулером 🙃

С дятлами никто не хочет работать. А изучение рэндомной милтех-вакансии говорит о вопиющей технической некомпетентности в сочетании с невероятно раздутым ЧСВ учредителей.
А если ещё добавить присущую отечественному бизнесу привычку не соблюдать договоренности, в первую очередь финансовые, разговаривать там не о чем.
Это я говорю как человек с идеальным для милтеха техническим бэкгпаундом.

По-перше, очікував, що у вас вже є публікації на DOU, де ви розповідаєте про продукт саме так, як хочете, без адаптації під умови ЗМІ.

По-друге, у магазинів зброї часто є свої YouTube-канали. Чи розглядали цей варіант?

По-третє, якщо ви хочете підтримки спільноти, то все ж варто навчитися показувати власні мінуси, наприклад, чітко вказати, скільки часу потрібно для виконання тестового завдання на вакансію Senior Embedded Developer.

По-четверте, складно знайти, де саме зареєстрована українська miltech-компанія Skiftech, тож, можливо, ЗМІ через це відмовляють або ігнорують.

Дійсно, на цій платформі це перша моя публікація, однак я маю досвід роботи практично у кожному топовому медіа України. Якщо ви поцікавитеся продукцією нашої компанії, то вона не повʼязана зі зброєю, Скіфтех виготовляє лазерні тактичні симулятори. Інформація про реєстрацію компанії є у відкритих джерелах. Щодо власних мінусів — не зовсім зрозуміла ваш запит. На мій погляд задача спільноти полягає і в тому, щоб ділитися досвідом, саме для цього редактори платформи запросили мене у розділ блогів та топіків. Мілтек — складна індустрія, і для того щоб ділитися досвідом, зауважу, що той таки згаданий досвід не обовʼязково має бути відʼємним.

По-п’яте, я свій коментар написав максимально лаконічно й змістовно, але ви частину проігнорували. Якщо ви так само спілкуєтесь зі ЗМІ, це теж може бути причиною відмов.

Дійсно, на цій платформі це перша моя публікація, однак я маю досвід роботи практично у кожному топовому медіа України.

Ви маєте досвід роботи практично в кожному топовому медіа України чи все ж досвід спілкування з ними?

І те і інше))) я так розумію, ви мали намір працювати в нашій компанії, але щось пішло не так?

Жодних намірів працювати у вашій компанії, як у минулому, так і зараз, бо у вас відсутні вакансії для технологічного стеку, в якому будую свою кар’єру.

Інформація про реєстрацію компанії є у відкритих джерелах.

Тут, если вам нечего стеснятся, конечно, либо должна быть информация о регистрации, либо ссылка на открытые источники. А с такими «посылами в Google» не удивительно, что вас отфутболивают, несмотря на

досвід роботи практично у кожному топовому медіа України

:-)

скільки часу потрібно для виконання тестового завдання

ніскільки, бо джун його не виконає, а сіньйору більше нема чим зайнятися
з.і. там же написано:
Реалізування технології ZigBee на чіпі nRF52840 згідно стеку стандартів LT2, ну ти поняв

Ну це взагалі мем, претензійна мілітек корпа, просовує не мілітарі грейд електроніку і протоколи, а блін зігбі і китайську стмку.

Підписатись на коментарі