Якщо ми на дні — то далі шлях тільки вгору. Як пережити скорочення і знайти нову роботу
Привіт, друзі! Мене звати Олексій Остапов, і восени 2024 мене скоротили в компанії, де я працював 15 років. Це був для мене сюрприз, але я відносно швидко знайшов нову круту роботу і навіть трохи порефлексував на тему скорочень і роботою над резюме, зробивши невелику доповіть на QA Magic Meetup. Але тема точно себе ще не вичерпала, і я вирішив розширити та доповнити її, щоб мати змогу поділитись думками на широку авдиторію на DOU Day.
В рамках підготовки я вирішив не просто розповісти свою історію, бо один приклад — не показовий, він радше стане прикладом типової помилки того, хто вижив. Тож я зробив опитування серед тих, кого скоротили, щоб побачити спільні тренди і, можливо, допомогти гарними порадами тим, хто просто зараз шукає роботу.
Матеріалу вийшло багато для одного виступу, і щоб нічого не втрачати, я хочу викласти свої нотатки й спостереження в цій статті.
Моя історія
Я постійно намагався тримати себе у формі — регулярно оновлював резюме, слідкував за ринком, іноді навіть ходив на інтерв’ю. Та все одно, отримавши звістку про скорочення, було важко вийти із зони комфорту. Я працював в одній компанії 15 років і пройшов шлях від студента-стажера до хеда практики автоматизації тестування. Просто компанія змінилась, і багатьом гарним спеціалістам раптово не стало місця в новій структурі.
Немає часу і сенсу сумувати за тим, що пройшло. Як хороший менеджер я розумів, що перш за все мені потрібно розробити план, а далі — робити, як запланував.
І я реально сів і написав план — що я дійсно хочу робити далі в своїй кар’єрі. Те саме банальне питання на інтерв’ю, що раніше викликало роздратування — ким ви бачите себе через 5 років?
Особисто для мене стало очевидно, що мені подобається тест-менеджмент. Але і автоматизація, програмування на Python теж дуже подобається, тож я в першу чергу буду шукати саме такі вакансії.
Далі я перевірив свою фінансову подушечку і вирішив, що можу дати собі аж 2 місяці, щоб бути дуже вибірковим і навіть спробувати пошукати пропозиції з високим доходом. Вище, ніж я заробляв до цього, вище за
Багато людей мені писало — та з твоїм досвідом, з твоїми досягненнями — тебе з руками відірвуть. Тож я змінив статус в LinkedIn, виклав резюме на джині, й став чекати відривання рук. День, три, тиждень. Гей — мої руки все ще при мені, і в цих руках бракує офера 🥲 Дуже неприємний удар по его, але такий шлях. Якщо мені не пропонують роботу, почну шукати проактивно.
По-перше, за порадою друзів я проаналізував своє резюме за допомогою ШІ. Я ним дуже пишався — коротке і повне крутих фактів про мене. Я очікував отримати ніяк не менше 90% крутості. Тим паче воно пройшло кілька ітерацій покращень.
Але правда — сувора. Можливо, мене не бачать, тому що моє резюме не таке гарне, як я думав. Тож я пішов по порадах сайтів аналізаторів, спитав в чату GPT, і вирішив не просто радикально оновити резюме — я купив собі шаблон. За гроші. Ну бо які напівміри — я хочу виглядати професійніше з професійним резюме. Просто порівняйте фрагменти:
V4 — Поточна версія
V3 — на стандартному шаблоні MS Word
V2 — сам собі дизайнер
Всі, кому я розказую про своє «круте» резюме, питають — що ж це за шаблон такий, за який не шкода заплатити. На правах не реклами — мені сподобався сервіс enhancv.com — там я і проаналізував резюме, і конвертував його в один з шаблонів, що мені дуже сподобався.
Але оформлення — це лише половина справи. Я оновив резюме якісно! Тренд, який точно просувається в світі, але мало поширений в Україні — писати в резюме не те, що ви робили, а те, що ви зробили, чого ви досягли, який ви принесли value команді, компанії та світу. Це трохи ламає мозок спочатку, але має сенс — «я 15 років займався тестуванням» ніяк не характеризує, наскільки я професійний QA. Може, я просто поруч стояв, поки інші працювали 😁 Тож, наскільки це можливо, написав про якість своєї роботи і зробив собі примітку на майбутнє — під час неї збирати метрики, щоб потім було, чим хвалитись.
Приходьте послухати Олексія на DOU DAY!👇
Після оновлення резюме я почав шукати роботу кількома способами:
- В LinkedIn (поставив статус «шукаю роботу», бо всі ці пасивні пошуки не ефективні).
- На Djinni.
- На DOU.
- На сайтах компаній зі списку top 50 компаній на DOU.
- Плюс зареєструвався на кількох європейських майданчиках пошуку роботи (хоча радше з цікавості — сильно на прямий контракт не розраховував. Якщо у вас є досвід — пишіть коменти чи краще одразу статтю).
Я зробив собі список з компаній, яким відправив резюме, щоб відмічати прогрес. І вже через деякий час почав отримувати повідомлення з запитами на інтерв’ю. Всі події краще одразу зберігати в календарі, щоб не вийшло накладок.
І, власне, знайшов роботу! Але суть статті — в підходах, спостереженнях і статистиці, яку я зібрав, тож давайте аналізувати.
Аналіз
Всю аналітику я робив в MS Excel, фільтруючи різні питання і рахуючи кількість результатів у вибірці. В моєму опитуванні взяло участь всього 76 респондентів, тож це не було складно. А з інструментами для Data Analysis я не працював. І взагалі це окрема професія.
З опитуваних −72% QA та 14% Dev. Серед опитаних високий рівень сіньйорності, що означає — ніхто не застрахований. А ще мій друг Свят Логін поділився спостереженням, що багато сіньйорів на ринку «розслабились» і їхня ефективність впала. Що може бути додатковим аргументом для керівництва при скороченнях. Тож якщо ви в зоні ризику — спитайте себе — а чи ефективно ви все ще працюєте?
Абсолютна більшість опитаних знаходиться в Україні (хоч для чоловіків це і не питання вибору) і тут же шукає роботу, що радує — ринок в нас все ще є, і якщо ми на дні — то далі шлях тільки вгору.
Я не думав, що мене можуть скоротити, але все одно раз на рік оновлював CV і періодично переглядав LinkedIn і статистику зарплат DOU, щоб бути в курсі трендів. Зібрана статистика показує, що ті, хто постійно тримає себе в тонусі чи просто «знає, що не пропаде», швидше знаходять нову роботу. Постійна підготовка до зміни роботи, risk management не віднімають багато часу, але явно не будуть зайвими!
Як я вже писав вище — я прогнав своє резюме через кілька спеціалізованих аналізаторів та ChatGPT і отримав приблизно однакову оцінку і поради. Хоч я скептично ставлюсь до простої оцінки по шкалі
В статистиці я бачу кореляцію, що ті, хто не використовував ШІ для аналізу чи покращення свого резюме — шукали роботу довше. Майбутнє вже тут, подобається вам те чи ні, варто скористатися його перевагами. До речі, поки шукав роботу, кілька разів писали в LinkedIn люди і пропонували за гроші проаналізувати і покращити моє резюме — я погуглив — це ціла індустрія, яка може зникнути через ШІ 🤷♂️
Я не побачив жодної кореляції між кількістю відгуків на вакансії та часом пошуку роботи. Від себе скажу, що я одразу фокусувався на якості, а не на кількості, й сам відгукнувся на десяток чи два вакансій. Так само не побачив кореляції за кількістю інтерв’ю.
Мене тішить, що 90% опитуваних активно готуються до інтерв’ю, вивчають вимоги вакансії та мають пристойне резюме. Це видно і по тим інтерв’ю, що я проводжу зараз. Порівнюючи з довоєнними часами, коли люди часто не знали навіть, що написано у них у CV — це гарний показник.
Всього 6 респондентів написали, що мають портфоліо. Вибірка замала, але я все ще переконаний, що мати проєкти на Github в актуальному стані набагато краще, ніж не мати. Я переконаний, що саме через мої pet-проєкти, код яких ми переглянули на інтерв’ю, я й отримав офер.
Абсолютна більшість опитаних відповіли, що після інтерв’ю усувають недоліки в знаннях, але лише половина запитує фідбек. Я думаю, всі, хто не просять розгорнутий фідбек, багато втрачають. Бо часто можуть пропустити особливість, яку роботодавці шукають в кандидатах. Або ж можуть бути впевненими, що відповіли на питання правильно, але інтерв’ювер подумав інакше, але не сказав. НІколи не соромтесь просити відгук!
Я завжди проходив повз холівари «Продукт vs аутсорс», тому що головне, щоб робота була цікава і гарно оплачувалась. Тож коли мені порадили вкличити в опитування питання про тип шуканої компанії, я вирішив поставити його інакше. І, як виявилось, я на стороні більшості респондентів 😁
А от що мене здивувало, так це головний мотиватор. Звісно, мотивація — це сукупність факторів, але якщо відсортувати список, то я був переконаний, що більшість відповість «гроші». Але це головний мотиватор лише для третини опитуваних! Пишаюсь нашою немеркантильною спільнотою.
Ну і на фінал — незважаючи на новини, що роботу зараз знайти важко, більше половини опитаних відмовились від роботи. Кожен десятий — навіть від офера. До речі, я теж.
Також хочу поділитись кількома корисними коментарями, що залишили респонденти:
- Щоб не шукати роботу ASAP і не знижувати планку — майте фінансову подушку. Зараз це капець як важко, коли вже в день отримання доходу половина грошей одразу розлітається на донати і збори, але спробуйте заощадити, щоб мати більше впевненості під час пошуку.
- Тестування рухається в автоматизацію/general. Вчіть хоч якусь скриптову мову (Python / TS), якщо ви ще нє.
- Якщо у вас нішева спеціалізація, для якої немає багато вакансій на ринку — вивчайте суміжні, щоб мати більший вибір.
- Дружіть з рекрутерами, що пишуть вам в LinkedIn. До них завжди можна звернутись потім, шукаючи роботу.
- Спробуйте знайти ментора. Може, це все ще кращий варіант за бездушний ШІ. Ментор і до інтерв’ю підготує, і резюме перегляне.
Дякую всім за участь в опитуванні! Всім, хто бажає самостійно проаналізувати відповіді, ось посилання на дані.
Якщо хочете почитати персональні історії про скорочення, читав на DOU цю статтю.
А ще просто зараз DOU проводить власне опитування. Я сподіваюсь, там і вибірка буде більша, і аналітика якісніша. Тож якщо для вас актуально — приділіть опитуванню 5 хвилин!
Дякую, що дочитали! Побачимось на DOU Day 2025, де розкажу більше про те, як якісно покращити свою роботу так, щоб було що в резюме написати!
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів