Якщо ми на дні — то далі шлях тільки вгору. Як пережити скорочення і знайти нову роботу

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Привіт, друзі! Мене звати Олексій Остапов, і восени 2024 мене скоротили в компанії, де я працював 15 років. Це був для мене сюрприз, але я відносно швидко знайшов нову круту роботу і навіть трохи порефлексував на тему скорочень і роботою над резюме, зробивши невелику доповіть на QA Magic Meetup. Але тема точно себе ще не вичерпала, і я вирішив розширити та доповнити її, щоб мати змогу поділитись думками на широку авдиторію на DOU Day.

В рамках підготовки я вирішив не просто розповісти свою історію, бо один приклад — не показовий, він радше стане прикладом типової помилки того, хто вижив. Тож я зробив опитування серед тих, кого скоротили, щоб побачити спільні тренди і, можливо, допомогти гарними порадами тим, хто просто зараз шукає роботу.

Матеріалу вийшло багато для одного виступу, і щоб нічого не втрачати, я хочу викласти свої нотатки й спостереження в цій статті.

Моя історія

Я постійно намагався тримати себе у формі — регулярно оновлював резюме, слідкував за ринком, іноді навіть ходив на інтерв’ю. Та все одно, отримавши звістку про скорочення, було важко вийти із зони комфорту. Я працював в одній компанії 15 років і пройшов шлях від студента-стажера до хеда практики автоматизації тестування. Просто компанія змінилась, і багатьом гарним спеціалістам раптово не стало місця в новій структурі.

Немає часу і сенсу сумувати за тим, що пройшло. Як хороший менеджер я розумів, що перш за все мені потрібно розробити план, а далі — робити, як запланував.

І я реально сів і написав план — що я дійсно хочу робити далі в своїй кар’єрі. Те саме банальне питання на інтерв’ю, що раніше викликало роздратування — ким ви бачите себе через 5 років?

Особисто для мене стало очевидно, що мені подобається тест-менеджмент. Але і автоматизація, програмування на Python теж дуже подобається, тож я в першу чергу буду шукати саме такі вакансії.

Далі я перевірив свою фінансову подушечку і вирішив, що можу дати собі аж 2 місяці, щоб бути дуже вибірковим і навіть спробувати пошукати пропозиції з високим доходом. Вище, ніж я заробляв до цього, вище за 3-й квартиль. І навіть був трохи здивований, що такі пропозиції є на ринку. Але 2 місяця максимум. Потім — обмежити апетити і не крутити носом.

Багато людей мені писало — та з твоїм досвідом, з твоїми досягненнями — тебе з руками відірвуть. Тож я змінив статус в LinkedIn, виклав резюме на джині, й став чекати відривання рук. День, три, тиждень. Гей — мої руки все ще при мені, і в цих руках бракує офера 🥲 Дуже неприємний удар по его, але такий шлях. Якщо мені не пропонують роботу, почну шукати проактивно.

По-перше, за порадою друзів я проаналізував своє резюме за допомогою ШІ. Я ним дуже пишався — коротке і повне крутих фактів про мене. Я очікував отримати ніяк не менше 90% крутості. Тим паче воно пройшло кілька ітерацій покращень.

Але правда — сувора. Можливо, мене не бачать, тому що моє резюме не таке гарне, як я думав. Тож я пішов по порадах сайтів аналізаторів, спитав в чату GPT, і вирішив не просто радикально оновити резюме — я купив собі шаблон. За гроші. Ну бо які напівміри — я хочу виглядати професійніше з професійним резюме. Просто порівняйте фрагменти:

V4 — Поточна версія

V3 — на стандартному шаблоні MS Word

V2 — сам собі дизайнер

Всі, кому я розказую про своє «круте» резюме, питають — що ж це за шаблон такий, за який не шкода заплатити. На правах не реклами — мені сподобався сервіс enhancv.com — там я і проаналізував резюме, і конвертував його в один з шаблонів, що мені дуже сподобався.

Але оформлення — це лише половина справи. Я оновив резюме якісно! Тренд, який точно просувається в світі, але мало поширений в Україні — писати в резюме не те, що ви робили, а те, що ви зробили, чого ви досягли, який ви принесли value команді, компанії та світу. Це трохи ламає мозок спочатку, але має сенс — «я 15 років займався тестуванням» ніяк не характеризує, наскільки я професійний QA. Може, я просто поруч стояв, поки інші працювали 😁 Тож, наскільки це можливо, написав про якість своєї роботи і зробив собі примітку на майбутнє — під час неї збирати метрики, щоб потім було, чим хвалитись.

Приходьте послухати Олексія на DOU DAY!👇

Після оновлення резюме я почав шукати роботу кількома способами:

• В LinkedIn (поставив статус «шукаю роботу», бо всі ці пасивні пошуки не ефективні).
  • На Djinni.
  • На DOU.
  • На сайтах компаній зі списку top 50 компаній на DOU.
  • Плюс зареєструвався на кількох європейських майданчиках пошуку роботи (хоча радше з цікавості — сильно на прямий контракт не розраховував. Якщо у вас є досвід — пишіть коменти чи краще одразу статтю).

Я зробив собі список з компаній, яким відправив резюме, щоб відмічати прогрес. І вже через деякий час почав отримувати повідомлення з запитами на інтерв’ю. Всі події краще одразу зберігати в календарі, щоб не вийшло накладок.

І, власне, знайшов роботу! Але суть статті — в підходах, спостереженнях і статистиці, яку я зібрав, тож давайте аналізувати.

Аналіз

Всю аналітику я робив в MS Excel, фільтруючи різні питання і рахуючи кількість результатів у вибірці. В моєму опитуванні взяло участь всього 76 респондентів, тож це не було складно. А з інструментами для Data Analysis я не працював. І взагалі це окрема професія.

З опитуваних −72% QA та 14% Dev. Серед опитаних високий рівень сіньйорності, що означає — ніхто не застрахований. А ще мій друг Свят Логін поділився спостереженням, що багато сіньйорів на ринку «розслабились» і їхня ефективність впала. Що може бути додатковим аргументом для керівництва при скороченнях. Тож якщо ви в зоні ризику — спитайте себе — а чи ефективно ви все ще працюєте?

Forms response chart. Question title: Ваш рівень сіньйорності. Number of responses: 76 responses.

Абсолютна більшість опитаних знаходиться в Україні (хоч для чоловіків це і не питання вибору) і тут же шукає роботу, що радує — ринок в нас все ще є, і якщо ми на дні — то далі шлях тільки вгору.

Я не думав, що мене можуть скоротити, але все одно раз на рік оновлював CV і періодично переглядав LinkedIn і статистику зарплат DOU, щоб бути в курсі трендів. Зібрана статистика показує, що ті, хто постійно тримає себе в тонусі чи просто «знає, що не пропаде», швидше знаходять нову роботу. Постійна підготовка до зміни роботи, risk management не віднімають багато часу, але явно не будуть зайвими!

Forms response chart. Question title: Чи мали ви план Б на випадок скорочення?. Number of responses: 76 responses.

Як я вже писав вище — я прогнав своє резюме через кілька спеціалізованих аналізаторів та ChatGPT і отримав приблизно однакову оцінку і поради. Хоч я скептично ставлюсь до простої оцінки по шкалі 0-100 для такої комплексної штуки як резюме, але низька оцінка змушує задуматись, може, щось я роблю чи пишу не так?

Forms response chart. Question title: Чи аналізували ви ваше CV автоматичними аналізаторами? Який рейтинг отримали?. Number of responses: 76 responses.

Forms response chart. Question title: Чи використовували ШІ для написання CV?. Number of responses: 76 responses.

В статистиці я бачу кореляцію, що ті, хто не використовував ШІ для аналізу чи покращення свого резюме — шукали роботу довше. Майбутнє вже тут, подобається вам те чи ні, варто скористатися його перевагами. До речі, поки шукав роботу, кілька разів писали в LinkedIn люди і пропонували за гроші проаналізувати і покращити моє резюме — я погуглив — це ціла індустрія, яка може зникнути через ШІ 🤷‍♂️

Я не побачив жодної кореляції між кількістю відгуків на вакансії та часом пошуку роботи. Від себе скажу, що я одразу фокусувався на якості, а не на кількості, й сам відгукнувся на десяток чи два вакансій. Так само не побачив кореляції за кількістю інтерв’ю.

Мене тішить, що 90% опитуваних активно готуються до інтерв’ю, вивчають вимоги вакансії та мають пристойне резюме. Це видно і по тим інтерв’ю, що я проводжу зараз. Порівнюючи з довоєнними часами, коли люди часто не знали навіть, що написано у них у CV — це гарний показник.

Всього 6 респондентів написали, що мають портфоліо. Вибірка замала, але я все ще переконаний, що мати проєкти на Github в актуальному стані набагато краще, ніж не мати. Я переконаний, що саме через мої pet-проєкти, код яких ми переглянули на інтерв’ю, я й отримав офер.

Абсолютна більшість опитаних відповіли, що після інтерв’ю усувають недоліки в знаннях, але лише половина запитує фідбек. Я думаю, всі, хто не просять розгорнутий фідбек, багато втрачають. Бо часто можуть пропустити особливість, яку роботодавці шукають в кандидатах. Або ж можуть бути впевненими, що відповіли на питання правильно, але інтерв’ювер подумав інакше, але не сказав. НІколи не соромтесь просити відгук!

Forms response chart. Question title: Після інтерв'ю.... Number of responses: 76 responses.

Я завжди проходив повз холівари «Продукт vs аутсорс», тому що головне, щоб робота була цікава і гарно оплачувалась. Тож коли мені порадили вкличити в опитування питання про тип шуканої компанії, я вирішив поставити його інакше. І, як виявилось, я на стороні більшості респондентів 😁

Forms response chart. Question title: Чи важливий для вас тип компанії при пошуку роботу?. Number of responses: 76 responses.

А от що мене здивувало, так це головний мотиватор. Звісно, мотивація — це сукупність факторів, але якщо відсортувати список, то я був переконаний, що більшість відповість «гроші». Але це головний мотиватор лише для третини опитуваних! Пишаюсь нашою немеркантильною спільнотою.

Forms response chart. Question title: На що найбільше звертаєте увагу при пошуку?. Number of responses: 76 responses.

Ну і на фінал — незважаючи на новини, що роботу зараз знайти важко, більше половини опитаних відмовились від роботи. Кожен десятий — навіть від офера. До речі, я теж.

Forms response chart. Question title: Чи відмовлялись ВИ від роботи? 🚩. Number of responses: 76 responses.

Також хочу поділитись кількома корисними коментарями, що залишили респонденти:

• Щоб не шукати роботу ASAP і не знижувати планку — майте фінансову подушку. Зараз це капець як важко, коли вже в день отримання доходу половина грошей одразу розлітається на донати і збори, але спробуйте заощадити, щоб мати більше впевненості під час пошуку.
  • Тестування рухається в автоматизацію/general. Вчіть хоч якусь скриптову мову (Python / TS), якщо ви ще нє.
  • Якщо у вас нішева спеціалізація, для якої немає багато вакансій на ринку — вивчайте суміжні, щоб мати більший вибір.
  • Дружіть з рекрутерами, що пишуть вам в LinkedIn. До них завжди можна звернутись потім, шукаючи роботу.
  • Спробуйте знайти ментора. Може, це все ще кращий варіант за бездушний ШІ. Ментор і до інтерв’ю підготує, і резюме перегляне.

Дякую всім за участь в опитуванні! Всім, хто бажає самостійно проаналізувати відповіді, ось посилання на дані.

Якщо хочете почитати персональні історії про скорочення, читав на DOU цю статтю.

А ще просто зараз DOU проводить власне опитування. Я сподіваюсь, там і вибірка буде більша, і аналітика якісніша. Тож якщо для вас актуально — приділіть опитуванню 5 хвилин!

Дякую, що дочитали! Побачимось на DOU Day 2025, де розкажу більше про те, як якісно покращити свою роботу так, щоб було що в резюме написати!

👍ПодобаєтьсяСподобалось21
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я з дна в 28 років, зараз у 30 співпрацюю з OpenAI, заснував свою AI компанію якою буду поки що самостійно керувати через AI. І так, у мене не було вищої освіти. Раніше мені часто відмовляли на співбесідах в IT через те що недостаньо досвіду.

співпрацюю з OpenAI

Мається на увазі використання публічного API від OpenAI, чи щось більш глобальне?

Мається на увазі співпрацюю з компанією OpenAI.

Добре, задам просте питання: як саме співпрацюєш?

Олексію, стаття читається на одному диханні 🥹
Дякую, що поділились, згадали наше дослідження і до зустрічі на конфі!

А точно встановлено що це дно? Здається що ще ні. Я думаю що існують ситуації і погірше зараз)))

Так самого интересного не смог найти — сколько вы искали работу по времени? Сколько было отказов, сколько сами отказали? Год назад было около 10 кандидатов на место, и причем именно сениорам было труднее всего. У некоторых хороших спецов это тянулось месяцами. Сейчас много вакансий для джуно-мидлов появилось в продукте ну и конечно до 25 лет негласный приоритет. На зарплату 2к много вакансий. А для сениоров все гораздо хуже

ПС Лично мне тяжело понять, почему сложилась ситуация когда человек с 15 годами опыта прошедший путь от стажера до head of practisr, вынужден что-то кому-то доказывать и прихорашивать резюме, тем-более если человек еще ведет тематические блоги, пишет статьи и вполне гуглится.
Для кого все эти лишние телоджвижения, неужели рекрутеры так обленились что не могут понять что из себя представляет кандидат без подсказок? Очень печально

Цю статтю було важко писати — бо найцікавіше я вирішив приберегти для доповіді на DOU Day, хоча дуже хотів розписати все і з подробицями.

сколько вы искали работу по времени?

Я шукав роботу десь півтора місяці.

Сколько было отказов

жодного, що не показово, оскільки я аплаївся на невелику кількість посад

сколько сами отказали?

5. Про одну епічну відмові навіть в блозі писав — як, не зважаючи на дуже круте і професійне інтерв’ю в Люксофт, я на 3-му питанні зрозумів, що не люблю JS :D

вынужден что-то кому-то доказывать и прихорашивать резюме

бо в мене було типове резюме, як у всіх на ринку. Але світові тренди давно змінились, тому хотів зробити документ сучасним

если человек еще ведет тематические блоги, пишет статьи и вполне гуглится

Я вважаю чесним пропонувати всім кандидатам однакові умови відбору, не зважаючи на регалії

Я вважаю чесним пропонувати всім кандидатам однакові умови відбору, не зважаючи на регалії

я за то, что хороший рекрутер должен работать профессионально — а значить экономить время, деньги и силы причем всем, и себе, и компании, и главное — кандидатам. Чтобы не было как в том меме «добро пожаловать на шестой раунд собеседования напишите алгоритм переворачивания дерева» а потом человек на проекте лепит CRUD или оказалось вообще вакансия давно закрыта. Если есть возможность раззуть глаза, погуглить человека, спросить за него фидбек, прочитать суть резюме (а не ждать чтоб оно соответсвовало каким-то выдуманным криетриям) — то так надо делать и упрощать процессы. Тогда возможно кого-то возьмут раньше, остальных не станут водить за нос.А то слишком часто в айтишке (и везде у нас) процесс стал важнее результата.

Мда, цікаво як ті самі навички перекласти на інші типи діяльності зокрема бізнес, пошук клієнтів і т.д.
По ідеї абсолютно така сама торгівля та маркетинг, як і ринок пошуку роботи в найм.

«Мої руки все ще при мені»
Далі читати перехотілось, бо знаєш занадто багато людей, яким відірвало руки в цій страшній війні...

За статистикою дорога небезпечніше місце за війну, а вживати багато цукру та крохмалю дорівнює палінню табаку. Серцево судинні та рак вбивають людей за рік на планеті, більше ніж усі війни разом взяті з початку століття.
Та ніхто особливо не переймається.
А в нас, багато чому нав’язана на зовні вивчена безпомічність. Уявіть — діди та прадіди сіли би і плакали коли напали нацисти, причому ще десь в евакуації в Казахстані.

Є фрази які зараз трігєрять багатьох людей, іноді з досить-таки плачевними наслідками. Хочеться поговорити з людиною (?) на цю тему більш детально.

Кто верит в дно, тому дают второе в подарок

і третє і четверте і навіть пʼяте. Знаю, плавали

якщо з дна стукають, не відчиняйте — то ІПСО :D

Ну і на фінал — незважаючи на новини, що роботу зараз знайти важко, більше половини опитаних відмовились від роботи.

Це логічно. Наприклад, з пʼяти останніх пропозицій у Лінкедін від рекрутерів тільки одна була релевантна для мене. Інші чотири — шо попало.

Гарний аналітичний підхід!

Підписатись на коментарі