Як не «поїхати дахом», поки шукаєш роботу? 3 кращі методи з доказової психології

Пошук роботи — це завжди стрес, навіть у спокійні часи. Невизначеність, втрата контролю, очікування відповіді — усе це вимотує. А зараз, коли війна, криза в IT та зниження привабливості українського ринку спеціалістів, тиск ще більший. Десятки відмов, місяці без роботи, заощадження, що тануть на очах... У таких умовах легко втратити мотивацію та стати тривожним.

Привіт! Я Антон, психолог у методі КПТ (когнітивно-поведінкова терапія), член Української Асоціації Когнітивно-Поведінкової Терапії. В минулому працював в IT, остання позиція Senior Scrum Master в компанії SimCorp.

Ще до війни я декілька разів проходив через виснажливий пошук роботи, сильно стресував, бо нажаль ще тоді я не мав навичок, що маю зараз. На щастя, когнітивно-поведінкова терапія має багато дієвих технік, що допомагають легше справлятися зі стресами та проходити складні випробування.

Тож сьогодні поділюся трьома методами, які допоможуть вам зменшити напругу під час пошуку роботи. Погнали!

Чому пошук роботи такий болючий?

Спочатку розберемося, звідки взагалі береться цей стрес. Пошук роботи, як і будь-який виклик, вибиває нас із рівноваги. Ще вчора ми мали стабільну зарплатню та будували плани, а сьогодні рахуємо гроші на гречку й не знаємо, що буде завтра. Логічно, що в такій ситуації зростає тривожність і з’являються сумніви в собі.

Але сама втрата роботи та довгий безрезультатний пошук — це лише частина проблеми. Це перша стріла, яка влучила нам у коліно: боляче, незручно, але рухатися ще можна. Адже багато людей проходять через подібні труднощі й не ламаються.

Набагато небезпечніша друга стріла — це наші власні неконструктивні думки та неефективні дії. Саме вони призводять до емоційного вигорання, апатії та відчуття безвиході. Якщо друга стріла влучає у друге коліно рухатися вже нереально.

Тож наше завдання, заради власного ментального здоров’я, не допустити другої стріли. Щоб навіть у складний період ми могли йти вперед, не добиваючи себе зайвими переживаннями та шкідливими звичками реагувати на стрес.

Як реалізувати? Ділюся трьома перевіреними методами.

Фільтруємо думки → знижуємо негатив

Наші думки — це не просто фонова болтовня в голові, а ключовий тригер наших емоцій. Вони можуть нас або підтримати, або влаштувати справжній емоційний шторм. Проблема в тому, що нас ніхто не навчає усвідомлювати та менеджити цей механізм.

Наприклад, ти отримав 20-й реджект і відчуваєш себе нікчемою. Але ця емоція не з’явилася з нізвідки, її запустила конкретна думка:
«Це вже 20-та відмова, такими темпами я ніколи не знайду роботу».

Або інша ситуація: ти не засмучений, а розлючений. Скоріш за все, ти думаєш щось накшталт:
«Як вони взагалі сміють мене реджектити? Сидять там і видають із себе експертів!»

Бачиш закономірність? Емоція виникає не від ситуації як такої, а від того, як ми її інтерпретуємо (що про неї думаємо).

Як розкодувати причину нашого стану

Щоразу, коли почуваєшся погано, спробуй розкласти ситуацію на три складові:

1️⃣ Ситуація. Що сталося, що я відчув негативні емоції? (Наприклад, реджект на співбесіді)
2️⃣ Думка. Що я подумав, що призвело до моєї емоції? («Я нікчема», «Всі вони козли»)
3️⃣ Емоції/відчуття в тілі. Що я відчув? (Розчарування, злість, сум, нудота, закрутилася голова, тощо)

Як тільки ми навчимося помічати, як наші думки заводять нас в негативний стан, зможемо виправити ситуацію накраще.

Техніка 1: Тестування Думок

Кожного дня в голові проноситься купа негативних думок, але це не означає, що всі вони правдиві, корисні, та раціональні. Щоб приборкати хаос у голові, слід перевіряти свої думки. Найкращий спосіб — виписувати думки на папері. З часом навик автоматизується, і ти зможеш робити це прямо в голові.

Коли я боровся з тривожним розладом, я постійно перевіряв свої думки. Зазвичай, коли ми усвідомлюємо, що наша думка не раціональна, градус емоцій знижується.

Ось алгоритм:

1️⃣ Фіксуємо ситуацію. Отримав 20у відмову від компанії.
2️⃣ Усвідомлюємо думку. «Ринок зараз мертвий, я ніколи не знайду роботу»
3️⃣ Помічаємо емоції/відчуття. Сум, розчарування, тривога

Коли ми виявили, які саме негативні думки стоять за лаштунками наших емоцій (в нашому прикладі це думка «Ринок зараз мертвий, я ніколи не знайду роботу»), запитуємо себе:

🔹 Як ця думка допомагає мені рухатися до моєї мети/справлятися з ситуацією?
✅ Відповідь: Ніяк, тільки демотивує та змушує опустити руки та забити на пошук.

🔹 Якщо я надалі так думатиму, що станеться?
✅ Відповідь: Я буду почуватися ще гірше, заб’ю на пошук роботи, продовжу заїдати стрес або сидіти в іграх.

🔹 Яка альтернативна думка була б більш корисною у цій ситуації?
✅ Відповідь: «Так, мене зареджектили 20 компаній. Але я ще не спробував варіанти X, Y, Z, тож зосереджуся на цьому».

Після такого розбору стає очевидно що негативна думка не тільки не корисна, а й неправдива. Вона не несе користі та лише заважає діяти.

Як закріпити цю навичку

Кожного разу, коли пошук роботи виводить тебе на емоції, згадуй про роль негативних думок.

✅ Поміть та запиши негативні думки.
✅ Проаналізуй їх користь та раціональність.
✅ Замість шкідливих та ірраціональних думок — сформулюй корисні та раціональні
✅ Якщо шкідлива думка продовжує тебе «переслідувати» — систематично нагадуй собі про корисну альтернативу

Звернуть увагу що це не про «думай позитивно» з популярної психології, а про розбір та аналіз кожної думки. Коли ми усвідомлюємо шкідливість та неефективність наших думок, ми віднаходимо інші думки, що допомагатимуть нам проходити труднощі. А те що неефективно, що «забаговує» нашу систему, ми «патчимо»

Техніка 2: Знятися з гачка негативних думок

Ця техніка також допомагає заспокоїти емоції через роботу з думками, але вона легша для використання. Замість того щоб сперечатися з негативними думками та замінювати їх на більш раціональні, ми вчимося дистанціюватися від них.

Це схоже на ситуацію на вулиці: хтось поруч вигукує щось безглузде (наче твій мозок, який постійно тебе критикує). Можна зупинитися й почати доводити, що він неправий. А можна просто пройти повз, знизавши плечима.

Ця техніка — саме про другий підхід. Ми помічаємо некорисну думку, але не даємо їй захопити нас. Замість того щоб зациклюватися на ній, ми переключаємося на корисну дію.

Початок такий самий, як і в першій техніці:

1️⃣ Фіксуємо ситуацію. Наприклад, бачимо в LinkedIn, що менш досвідчений колега знайшов нову роботу.
2️⃣ Усвідомлюємо думку. «Навіть такий собі спеціаліст знайшов роботу, а я ні. Що зі мною не так?»
3️⃣ Помічаємо емоції та тілесні відчуття. Гнів, розчарування, тривога.
4️⃣ Перевіряємо думку на користь. Чи допомагають мені ці негативні думки вирішити проблему? Скоріше за все — ніяк. Отже, вони не корисні.
5️⃣ Знімаємося з гачка негативних думок.
Є багато різних шляхів, як можна це зробити:

🔹 Помічати та називати свої думки.
Говоримо про себе:
«Я зараз маю думку, що я нікчема.»
«Я помітив, що думаю, ніби я гірший за нього.»
«О, знову ця стара платівка про те, що я не знайду роботу.»

Це створює дистанцію між нами та негативними думками. Ми бачимо, що це лише думки, а не реальність.

🔹 Подякувати мозку.
«Дякую, мозку, за спробу мотивувати мене самокритикою. Але зараз це мені не допомагає. Тож я краще переключуся.»

🔹 Жартувати над думкою.
«Оце ти мене затролив, мозку! Але я не куплюсь на це.»
«Ха, от це ти загнув! Що ще цікавого вигадаєш?»

🔹 Уявляти думки як об’єкти.
✅ Уяви, що твої думки — це хмарки, що пливуть небом. Вони з’являються й зникають самі по собі, і тобі не потрібно їх контролювати.

Моя улюблена варіація: уявити, що негативні думки — це сміття, яке пливе Дніпром. Я можу спостерігати за ним, хай собі пливе, але ніхто не змушує мене пірнати туди й асоціювати себе з цим сміттям (тобто з цими негативними думками).

Ця техніка здається дивною?

Коли я вперше її побачив, теж подумав: «Що за нісенітниця?»
Але її ефективність підтверджена науково. Автор цієї техніки, Russ Harris, є автором мануалу «Doing What Matters in Times of Stress» для Всесвітньої організації охорони здоров’я. Цим мануалом користуються психологи, що працюють з біженцями та жертвами війни по всьому світу. Детальніше тут.

6️⃣ Перемикаємося на корисну дію

Найбільша шкода негативних думок у тому, що вони заважають нам ефективно діяти. Тому після того як ми дистанціювалися від думки, нам потрібно зробити найважливіше — повернутися до корисної дії.

Ще раз, покроково це виглядає так:
🔹 Розпізнали негативні думки.
🔹 Зрозуміли, що вони не корисні.
🔹 Дистанціювалися від них.
🔹 Перемкнулися на дію, яка зараз для нас важлива.

Ця техніка допомагає нам зрозуміти, що думки — це лише думки, а не факти.
Замість того щоб вірити у весь треш, що крутиться в голові, ми навчаємося дистанціюватися від шкідливих думок і діяти відповідно до своїх цінностей.

Рекомендую спробувати всі варіанти й використовувати ті, що працюють найкраще для вас. Я, наприклад, люблю їх комбінувати:
Спочатку помічаю й називаю думку, а потім жартую над нею або дякую своєму мозку за «цікаву» ідею.

Негативні думки будуть приходити. Але ми не зобов’язані йти в них з головою.
Чим краще ми навчимося дистанціюватися від некорисних думок, тим більше у нас буде внутрішньої свободи — жити й діяти так, як нам потрібно.

Техніка 3: Самоспівчуття — підтримка замість самокритики

Щойно ми розібрали дві техніки, які допомагають впоратися з негативними думками в конкретних ситуаціях. Але є ще один важливий аспект — наше загальне ставлення до себе. Бо якщо наш внутрішній діалог будується виключно на жорсткій самокритиці, жодні ситуативні методи не дадуть довготривалого результату.

Дуже часто ми намагаємося мотивувати себе через критику: «Треба сильніше старатися!», «Я недостатньо хороший», «Поки не стану ідеальним — відпочивати не можна». І здається, що це працює, адже іноді ми справді себе підганяємо і досягаємо чогось.

Але проблема в тому, що самокритика виснажує. Вона може давати короткочасний ефект, але довгостроково підриває мотивацію, самооцінку і робить нас більш вразливими до стресу. Це як зілля з гри «Відьмак» — короткочасно дають силу, але на довгу перспективу сильно шкодять здоров’ю.

Ми звикаємо до голосу внутрішнього критика ще з дитинства — часто він копіює батьків або вчителів, які хотіли для нас кращого, але невміло використовували слова. Ми звикаємо до такого ставлення, запам’ятовуємо його, і вже в дорослому віці так само розмовляємо з собою.

Однак дослідження Крістін Нефф, видатного психолога із США, показують, що альтернатива самокритиці — самоспівчуття — не тільки допомагає нам почуватися краще, а й робить нас стійкішими перед викликами. Люди, які підтримують себе, легше справляються з невдачами, швидше відновлюються після труднощів і менше бояться пробувати знову.

Тож якщо ми хочемо досягати цілей та при цьому зберегти ментальне здоров’я, важливо перепрошити свій внутрішній діалог — замість самокритики навчитися говорити з собою мовою підтримки.

Ось як це зробити на практиці:

Як замінити самокритику на самопідтримку?

1️⃣ Крок 1. Відстежуйте голос внутрішнього критика
З кожним стресом чи невдачею звертайте увагу на голос внутрішнього критика: «Що я зараз кажу собі? Якби це були слова іншої людини, вони б допомогли чи ще більше засмутили?»

2️⃣ Крок 2. Замість критики — використовуйте підтримуючі фрази
Замість жорсткої самокритики говоріть з собою так, як би це зробив ваш найкращий друг або тренер, що вас підтримує. Пам’ятайте, самоспівчуття — це навичка! Чим частіше ви підтримуватимете себе внутрішньо, тим це буде легше та ефективніше робити у майбутньому.

Щоб вам було легше почати цей шлях, я підготував список із 30 підтримуючих фраз, що допоможуть у важкі моменти. Оберіть ті, що відгукуються саме вам:

Чим більше ви практикуєте такий підхід, тим швидше самоспівчуття стає новою операційною системою вашого мислення — тією, яка не виснажує, а дає сили рухатися вперед.

В мене на сьогодні все. Якщо ви хочете дізнатися більше про наукові методи подолання тривоги та інших психологічних проблем, запрошую на свій YouTube. Дякую за увагу!

Також, із задоволенням відповім на ваші питання та ремарки в коментарях.

ТОП 3 методи, щоб пережити тривожні часи.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

кайф, жаль раніше не побачив

Два рази у різні періоди при пошуку роботи використовувала таку стратегію:
Створюється ексель-табличка з усіма вашими відгуками на вакансії і результатами. Прикладів в інтернеті багато. Якщо я бачу, що якийсь невтішний результат повторюється багато разів (наприклад, резюме читають і ігнорують або відмовляють) — роблю якісь дії. В даному випадку — покращую резюме. Колись — з кар’єрним консультантом, у цьому році — з ChatGPT.
Якщо часто відмовляють рекрутери — думаю, що я їм кажу не так. Не можу описати свій досвід? Мямлю чвякаю х*якаю?
Відмовляють на тех.співбесіди з разу у раз — ну теж мабуть треба підтягнути знання.
Ну і перші тех і рекрутерські співбесіди завжди виходять пробні, звикаєш розповідати про себе і відповідати на типові питання.

Самопідтримка — це чудово, боротися з тривожними думками — необхідно. Але при пошуку роботи рекрутери і інші інтерв’юєри — не вороги, вони ж вакансію відкрили, їм треба людина. Ніхто спецом не буде валити кандидата. Треба вчасно зрозуміти, чому не вдається.

Гарне доповнення — дякую! Фейл —> аналіз —> ефективна дія

Такі галочки я бачив у відповідях ChatGPT. Цікаво, чи вже настали часи, коли люди намагаються імітувати ChatGPT, чи ще ні?

Про себе можу сказати, що ніколи в житті я не буду такими порадами користуватися, бо виглядає скоріше як себе чимось зайняти. Неефективне витрачання часу, яке можу війти у звичку.

Користуюся ChatGPT для вичитки, але не для написання тексту з нуля. Тож не дивно, що ви побачили щось знайоме)

звісно, краще самоїдство і топтання себе ногами далі в землю коли все погано, а само підтримка — залиште це слабакам, я ж мужчіна мужчінскій, чоловіки не плачуть

Якщо не думати про проблему, то вона зникне😁

В цей топік має зайти Тайлер Дерден і подивитися на ці 30 пунктів)

Дякую за лінк на www.who.int/...​ions/i/item/9789240003927
Такий собі mindfulness у коміксах.

Сама стаття не зайшла, читається важко. Але може це тому що я роботу ніколи не шукав довше тижня/двох

Прикольна стаття, причому не тільки в контексті пошуку роботу і реджектів на співбесідах.

Думаю перераховані методи можно використовувати в життевих багатьох справах де ми з якихось причин можемо засмутитися — робота, спорт, навчання, особисте життя і т.д.

В цьому і «цимес» КПТ — один раз вивчаємо ці навички, потім все життя використовуємо і не ходимо до психолога)

Досить раз прочитати щось із Ніцше щоб не ходити більше до психолога

Чувак все життя хворів і створив філософію волі до життя що вже 150 років розтягують. Ось цей чел знає про страждання

Раджу щось почитати щоб не писати що саморозвиток це онанізм (допускаю шо то був тонкий гумор єсішо, так шо зовсім без образ) чи що після 20оі відмови треба зупинятись і зриватись у самоаналіз і повторювати листочок з афірмаціями

20 це навіть не шукав. Ви що студентів не бачили що по 300відмов отримують і живуть якось. Можна джунів тутешніх опитати як у них там з кількістю відмов, думаю десь так само як не гірше. Там сотні гарантую. А у вас якісь 20 і все, я невдаха, лягаю присипаю себе зверху землею і читаю молитву з афірмаціями

Ну це якось не знаю, не торкає шолі

Раджу щось почитати щоб не писати що саморозвиток це онанізм

да, Чака Паланика, например
у него кстати украинские корни тож имеются

Це не тонкий гумор, це цитата Тайлера Дердена з фільму Fight Club.

ти отримав 20-й реджект і відчуваєш себе нікчемою.

Після 20го? Це якось навіть непристойно

Спочатку розберемося, звідки взагалі береться цей стрес.

Стрес береться від того, що гроші закінчуються, а їсти хочеться. Якщо не закінчуються, то процес пошуку чіловий і ненапряжний, можна тягнути приколи з рекрутерів. Зекономив вам букви, не дякуйте.

Спочатку хотів за звичкою потоксити як оце от зверху, потім вирішив все ж дочитати і побачив що тут щось схоже на посібник Епіктета по стоїцизму. Make sense.

член Української Асоціації Когнітивно-Поведінкової Терапії

Це можна легко перевірити

32 номер, наче присутній.
Чи це просто нагадування в рамках загальної осінт-грамотності?

Дякую за статтю. Я би ще додала, що бажано мати для себе розклад.
Умовно, моніторинг нових вакансій: 9.00-11.00 ( тут дивимося, що є; надсилаємо резюме).
Якщо є інтерв’ю — ставим чіткий дедлайн , наприклад , щодня з 12.00-17.00.
Додамо обідню перерву, або годину для відпочинку — 13.00-14.00: в цей час я займаюся власними справами, відпочиваю, сплю ітд.
Те, що пошук роботи є стресом для багатьох, це факт, але за рахунок дисципліни трохи легше стає. Я би ще додала бути на свіжому повітрі щодня ,але зараз це не дуже безпечно для чоловіків.
Ну і пам’ятати, що відмова — це не завжди погано, можливо, ви зекономили собі час на пошук чогось кращого для вас.

О так. Якщо і хвилюватися, то за розкладом. А в інший час — займатися іншими справами. :)

Читаєте думки, поки писав свій коментар про це, ви вже доповнили)

Саме так:).Або заходити на доу, пар спускати.

... с̶п̶у̶с̶к̶а̶т̶и̶ перезподіляти: десь зменшилось — в іншому місці збільшилось

Тут більш мала на увазі, що треба перемикати увагу. Можна інші варіанти, окрім доу:)

Помітив, що для мене читання доу навпаки підіймає рівень тривоги. Тут в середньому сильний зсув в бік «все пропало».

все пропало

в багатьох випадках то реакція вебпрограмінгу на аі новини мабуть

Тому, що ви знаходитесь щодня в війні. Повпливати не можете на ситуацію+ відповідальність за родину. Я не знаю, що в розумінні кожного означає все пропало, але погодьтесь, 11 років країна стоїть, життя більш — менш все одне йде.
Я би в звичайній ситуації сказала би, що відпочити треба, послухати музику можна — все, що сприяє розфокусофці ЦНС.
P.S. Тут не вистачає зараз доучанина, котрий ходить за всіма і пише, хто звідки, коли починаєш давати поради закордоном. Це сарказм*

Супер-доповнення, підтримую кожну букву! Ви нагадали мені вправу з КПТ — виділяти часовий проміжок, у якому людина дозволяє собі тривожитися. Тобто коли людину спіткає тривога, наприклад, протягом робочого дня, вона каже собі «саме зараз тривога не доречна, а от сьогодні ввечері в мене буде можливість потривожитися на всі 100%».

Ввечері тривожитися вже жаба душить, воно ж відпочивати заважатиме.

Дякую за цікавий ютуб-канал. www.youtube.com/@AntonBaidaPsy Підписався.

Щось дуже складно. Ком`юніті звикло хамити HR-ам при відмовах.

Намагався спростити, як міг) Можливо не вдалося.

один я не знаю, що таке «реджект» ?

А знаєте, що є англійська мова? А що взагалі існують інші мови окрім української?

так тут написано суржиком,
у слова «реджект» немає українського аналогу?

А у слова «аналог» є український аналог?

Тобто ви не знаєте, що слово «аналог» воно не українське?

слово «аналог» — українське
uk.wikipedia.org/wiki/Аналог

слово «реджект» — не українське

Слово «аналог» — грецьке.

Якщо для вас стаття з вікіпедії це доказ, то тоді слово «аналог» російське: ru.wikipedia.org/wiki/Аналог

поясню різницю між українськими словами і іноземними...

якщо у сотні випадкових перехожих (від 10 до 100 років) спитати значення слова «аналог», «аналогічно» — 80-90% дадуть правильну відповідь...
(тобто це звичайне загальновживане українське слово)

а скільки людей знає значення слова «реджект»?
хоч в одному словнику є це слово?

скільки людей знає значення слова «реджект»?

Звичайний айтішний сленг, скоріш за рамками айті ті хто англійську не знає — не дуже зрозуміють без контексту, а якийсь «файл» чи «комп» зрозуміють. То питання розповсюдженності комп.сленгу і наскільки часто то юзають поза тими межами.

p.s. сказати в магазині «режект» як відповідь на якесь питання — зовсім не окей, а в айтішному середовищі в правильному контексті — в більшості випадків окей.

Правильно розумію, що англіцизми погіршують для вас якість сприйняття тексту?

Дякую за зворотній зв’язок!

Правильно розумію, що англіцизми погіршують для вас якість
сприйняття тексту?

Для айтішників ні

Зроби сайт «30 підтримуючих порад» — «по одній на кожен день» — і зароби гроші на банері.
Ідеально буде генерувати для кожного юзера (за допомогою sessionID наприклад). Спочатку обрати одну з 30, тоді відкинути її і обрати іншу із залишившихся 29 і так доки не залишиться остання, а тоді все заново.
P.S.
Мені сподобалося. Це комент — вподобайка така.

Креативно! Дуже дякую за підтримку)

Підписатись на коментарі