Як отримати офер за два місяці. Мій шлях від ветерана до проджект-менеджера

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Зараз у суспільстві важка ситуація з роботою, а що вже казати про ветеранів?

Всім привіт, мене звати Олег Крісенко, я проджект-менеджер і ветеран. Мій життєвий шлях в армії почався ще з 2014 року. Не вагаючись, я приєднався до одного добровольчого батальйону, покинувши цивільне життя. І почав свій шлях за боротьбу нашої з вами незалежності й свободи. Насичений і складний був шлях, враховуючи те, що повномасштабне вторгнення я зустрів у Маріуполі й згодом разом зі своїм підрозділом за наказом командувача ЗСУ я склав зброю і вийшов у полон. Через рік полону у 2023 році я повернувся, але згодом звільнився по закону про «віськовополонених» у листопаді 2024 року.

Становлення мене як проджект-менеджера почалося ще у 2020 році. Спочатку саме навчання, а згодом закінчив курси у школі «Projector». Тож закінчуючи службу в армії, я почав активно шукати цивільну посаду проджекта і ось моя історія успіху.

У грудні 2024 я почав активно вести сторінку на LinkedIn, відправляти резюме, додавати нові контакти й ресьорчити інші сайти з пошуку роботи. Не досяг результату — мушу сказати, що на момент січня місяця зі всіх відправлених резюме (більше 150) запрошення на співбесіду було тільки одне, котре не було успішним. Тож я написав пост про лицемірство у нашому суспільстві й він рознісся мережею.

Всі люди, котрі пропонували мені допомогу і поради, я все приймав і всіх слухав. «Ніколи не відмовляйся від допомоги» — так казав мені мій дідусь, і спираючись на ці слова я намагався від всіх отримати важливі та корисні моменти для мене. Наприкінці лютого я отримав офер. З січня і до кінця лютого я відвідав більше 30 співбесід, отримав 4 офера та безліч корисних контактів. Тож мій план успіху такий.

Дедлайн. Ви повинні чітко розпланувати ваш день. Це дуже важливо, адже успіх ви отримуєте не від мотивації, а від постійної, кропіткої роботи. Це називається дисципліна.

Мій день був таким:

• 08:00 — підйом;
  • 09:00 — початок роботи (я майже ніколи не снідаю, звичка після полону);
  • 14:00-15:00 — обід.

Далі все «плаваюче», бо закінчував завжди по-різному. Приблизно 20:00, а іноді й о 22:00. Головна мета — це послідовність. Постійно робити маленькі кроки, щоб отримати у кінці місяця великий результат.

Англійська. Мій рівень В1, але є проблеми з граматикою і важкість ведення переговорів. До цього я займався англійською мовою один раз на тиждень з вересня, але результат мене не влаштовував, тому я обрав три рази на тиждень з трьома різними вчителями. Їхні різні підходи допомогли мені покращити свої знання, у тому числі для ведення переговорів англійською та проходження співбесід цією мовою.

Зрозуміти себе. Яку посаду я хочу, які інші варіанти розглядаю, який пріоритет у вакансії (зарплата, посада, місце й таке інше). Треба структурно підходити до цього моменту. Для себе я обрав три ключові поінти, які повинні в мене сходитися:
а) зарплата;
в) посада;
с) можливість кар’єрного зросту.

Зарплату я прорахував з потреб прокормити мою родину і трохи відкласти (мінімум, за котрий я готовий жити без стрессу). Тож пропозиції за 500$ відразу відпали. Посада пов’язана з кар’єрним зростом. Я поняв, що не хочу 10 років працювати проджект-менеджером, тож обговорював на співбесідах кроки до зросту.

Співбесіди іноземною мовою. До цього я готувався як з викладачами, так і самостійно. Відкривав програми для співбесід і відповідав сам на найбільш поширені питання. Без перекладача і тощо. Якщо я не знав, як пояснити свою думку англійською, давав собі час переосмислити текст та думку, і намагався наново відповісти на питання без зупину. Коли згодом в мене були англомовні співбесіди, я відповідав майже не думаючи. Все було відпрацьовано.

Співбесіди — загальне. Я відгукувався на всі пропозиції, розмовляв зі всіма. У розмовах про зарплату ніколи не намагався першим сказати свої очікування, я завжди ставив зустрічне питання. Якщо мені відповідали таким же питанням, я просто називав цифру, вищу за мої очікування, чекаючи на реакцію HR. Частіше за все після цього починались торги, мені пропонували цифру, на котру я спочатку орієнтувався. Але були й відмови: там були цифри, котрі ніяк не відповідали моїм очікуванням, тому я не засмучувався.

Найпоширеніші питання, котрі ви можете поставити:

• Який у вас бюджет на цю вакансію?
  • Які очікування бюджету на цю вакансію? (якщо бюджет на вакансію не сформований)
  • Який середній показник очікувань на зарплату серед інших претендентів?
  • Як ви вважаєте, яка б була справедлива зарплата на цю посаду?

Якщо зарплата надто низька навіть за статистикою ринку, я відразу розумів, що нам не по дорозі. Якщо компанія не згодна ГІДНО оплачувати роботу людей, це не про цінності, і значить там будуть ще більші проблеми у самій компанії. Та і загалом, з жлобами краще не водитись.

Вам потрібно якомога більше спілкуватись. Пересилити свій страх та ставити питання, на які ви боїтесь отримати відповідь. Можна тренуватись, спеціально подаючи свою вакансію на посаду, у якій вимоги значно менші за ваш досвід. Таке тренування дасть вам досвід для майбутніх переговорів. Досвід у переговорах вам просто необхідний!

Паралельне навчання. Я підписався на різні безплатні курси й проходив їх майже щодня. Це дало мені змогу бути технічно підкованим і у моменті давати правильні відповіді на питання технічного характеру.

За свій життєвий досвід я зрозумів, що є дві складові успіху: удача та кропітлива робота. З першим в мене ніколи не виходило, тож я орієнтувався на результат. Постійні маленькі кроки. Якщо мотивація падала, був поганий емоційний настрій, я передивлявся виступ Арнольда Шварцнегера на «Arnold Sports Festival» у 2018 році в Колумбусі, штат Огайо, США. Це давало мені сили побороти себе та продовжувати рух.

Ще мені казали: нащо ти так багато спілкуєшся? Я намагався проговорити і відпрацювати всі можливі аспекти на інтерв’ю. Щоб у потрібний момент я відпрацював все ідеально. Згодом відмовився від одного оферу, та мене порадили іншій компанії й вона зі мною зв’язалась. Отримавши рекомендації від попередньої роботи (це теж важливо — довго і багато працювати на поліпшення репутації, щоб у потрібний момент репутація відпрацювала на вас!) ми провели 4 співбесіди, 3 англійською мовою. І я відпрацював на всі 100%.

За два місяці я поборов страх питання заробітної плати, відпрацювання презентації, технічні питання та багато іншого. Я розмовляв так, ніби я знав все заздалегідь. Так я отримав роботу.

Нікого не слухайте, не витрачайте ваш час в нікуди, працювати й тільки працювати. Найбільшою вашою проблемою буде не слідування безкорисним порадам, а поява сумніву у самому собі. Якщо ви сумніваєтесь у своїх можливостях — ви програли!

А тепер, хто б це не читав, послухайте мене уважно. З цього моменту ти — камінь! Ти нічого не чекаєш, ти нічого не боїшся і тебе не зламати!

Якщо після прочитання статті ви захочете зі мною зв’язатись, пишіть мені на Linkedin або в Instagram.

👍ПодобаєтьсяСподобалось28
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую за службу 🫡
Тішусь з успіхів, так тримати.

❤️

Дякую за службу, пане! Дуже круто, що врешті вдалося знайти роботу, тішуся за вас

Дякуємо, що поділились таким важливим досвідом зі спільнотою. Відео Арнольда вже декілька разів подивилась 🥹

Підписатись на коментарі