💻 HR в IT-компанії: робота з людьми, кодом та чашкою кави

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Як починаючий HR в IT, я вже встигла зустріти найрізноманітніших людей: від тих, хто пише код на мовах, яких я навіть не чула, до креативних дизайнерів, що створюють візуальні шедеври. Але є одне, що нас всіх об’єднує... любов до хороших жартів! 😄

Іноді наш офіс- це як стартап для комедійного шоу, Ваш хіба ні?))

Наприклад дейт ту дей рутін:

◾ Unexpectable батли між любителями BMW та самокатів
◼️ Дебати про те, яка мова програмування краща для «смішних» задач
⬛ І, звісно, міні-змагання на найкращу мемну картинку

Як би ми не намагались бути професіоналами, іноді все, що нам потрібно- це просто хороший жарт, щоб розрядити атмосферу. Адже ми всі люди, перш за все 😊

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Напишу як я це бачу з власної дзвіниці.
HR я сприймаю як колег. Не більше, не менше. Відмінність в тому, що з колегами девелоперами я можу поговорити про новий фреймфорк, а з HR про організацію різних івентів.
Зі свого боку можу дати кілька порад (можливо не все стосується саме HR, але в різних компанія по різному):
— при прийомі на роботу нового співробітника — не полінуйтесь поводити його «за ручку» від входу до його робочого місця, покажіть йому хто відповідальний за софт, ноутбук/комп’ютер, де кухня, де мітінг-руми, в самому кінці передавши його безпосередньому менеджеру. Можна навіть розробити «Welcome» брошуру на 2-3 листка з основною інформацією.
— у вас в компанії може бути правило перегляду зарплат 1 раз на 2 роки, чи 2 рази на рік (це не принципово). Так от розробники часто будуть звертатись з цим питанням поза цими датами, в момент, коли він відчує, що працює краще, тому що ми всі розуміємо що дуже часто ці рев’ю для того щоб знайти аргументи не піднімати зарплатню. Порада для вас — вислухайте розробника і передайте цю інформацію відповідальним особам, а їх відповідь передайте розробнику. Якщо відповідь затягується — періодично давайте розробнику знати, що цим питанням займаються.
— тімбілдінги: практично всі тімбілдінги у позаробочий час приречені на провал, бо в людей є сім’ї і своє життя. новорічний корпоратив і, можливо, літній корпоратив — можуть бути виключеннями. Звісно, якщо команда сама просить від вас організувати їм позаробочі посиденьки і в компанії є на це бюджет — то інша справа.
— можливо у вас в компанії є подарунки за лояльність (наприклад 5-10 років роботи в компанії). Так от, якщо це грамота, або подарунковий сертифікат на 1000 грн. в бутік, чи щось схоже — краще це відмініть, бо це виглядає не дуже. Придумайте кілька варіантів і запитайте працівника, що б він хотів. Я б наприклад не відмовився б від 2 днів оплачуваних вихідних і безкоштовної доставки їжі, щоб я міг проспати півдня, прогулятись, а ввечері приїде вечеря. Хтось хоче іменну чорнильну ручку — нехай. Якщо це неможливо — тоді краще взагалі без подарунків.
— звільнення співробітника. Якщо співробітник каже вам, що хоче звільнитись, це в 90% випадках означає, що в нього вже є офер і прийняте рішення. Найкраще що можна зробити в цьому випадку — це полегшити йому процес передачі матеріальної частини і закриття контракту. Решта 10% випадків — це може бути що завгодно і тут треба розглядати індивідуально.

З приводу кави — за моїм досвідом кава в офісах завжди «не дуже», але всім вгодити не реально, бо я наприклад люблю м’яку «колумбію», а колега хоче міцну «бразилію». Якщо маєте можливість поставити капсульну кавоварку і закупити різних капсул — шикарний варіант.

Дякую за таке детальне і корисне зауваження! :) Дуже ціную, що поділився своїми думками. Згодна, що HR і колеги — це команда, і ми точно працюємо разом, щоб створювати найкраще середовище для всіх. А з приводу кави — зізнаюсь, у нас з колегами була не одна дискусія на тему, хто яку каву любить 😄 Капсульна кавоварка — це, мабуть, компроміс для всіх!Однак в нашому випадку вдалось знайти зерно, що влаштовуэ быльшысть :) Дякую ще раз за поради!

вдалось знайти зерно

зерно раціональне чи арабіка?

Діана, я вам бажаю зберегти в нашій роботі гнучкість, легкість, ніколи не падати духом, ну і щоб вам подобалась ваша робота:)
Щодо доучан тут на форумі. Вони нормальні, просто у всіх був не дуже позитивний досвід з ейчарами, рекрутерами ітд. І майже це було більш, ніж 1 раз.
Плюс, работа ейчар- вона більш про бізнес інтереси роботодавців, що вже конфліктує зі звичайними технарями тут. Тому, не сприймайте все близько до серця.
Ну і підказка на майбутнє: такі топіки не дуже зрозумілі. Вони очікують більш конкретики, розуміння, що саме ви хочете від них. Удачі.

Вони нормальні, просто ...

гарна форма викладу, треба запам’ятати)

Добре хоч, що не «особливі»

Дякую за підказку, але поки ні)

це тільки про форму, а взагалі то препарувати форум булоб цікаво з тезисною викладкою на зразок як то роблять по айті трендам)

Такі щирі рекомендації, дякую за цю підтримку, Євгенія! :)
Я розумію, що точки зору формуються часто згідно отриманого досвіду, тому близько до серця приймати слова та дописи не планую)
Навпаки, хочеться більше знатись на «болях» розробників пов’язаних з HR-спеціалістами аби етично і обережно уникати тригерних точок і робити краще з того що можеш в рамках своєї компанії і професії.
Дякую Вас :)

більше знатись на ...
очікують більш ..., що саме ви хочете від них

тобто трохи як з дітьми, якщо правильно прочитав

В мене якраз з ХР з Андерсена був не дуже позитивний досвід. Співпадіння? Не думаю

Мені шкода.Сподіваюсь такого більше не буде ставатись
Дозвольте поцікавитись, будь ласка, а за якими критеріями Ви оцінюєте співпадіння це чи ні? Дійсно цікаво

⬛ І, звісно, міні-змагання на найкращу мемну картинку

Краще би ще одну роботу знайшли

Є такий жарт, чим менше людей в офісі, тим складніше HR-у показувати видимість роботи.

Ну а як інакше йому отримувати відкати з тренінгів та соціально (не)доцільної діяльності

Пан Андрій, поділіться, будь ласка, що Ви вважаєте соціально не доцільною діяльністю і навпаки?

Довольно давно и как-то незаметно проехал этап общения в офисе и теперь коммуницирую с коллегами исключительно в рамках необходимости.

Я працював в офісах, де були кімнати відпочинку, бариста, смаколики, й після п’яти років роботи віддалено надаю перевагу саме віддаленій роботі на прямі контракти, бо більша винагорода мотивує розвиватися, а збережений час можна вкладати у свої проєкти.

Я готовий посміятися з HR-ом, якщо треба прийти в офіс раз на місяць, але все одно пам’ятатиму, що HR мені не друг, а такий самий найманий фахівець, чия мета — захищати компанію та керівництво від співробітників.

Дякую за Ваш коментар! Ви безумовно маєте рацію і я погоджуюсь з цією думкою. Але формулювання «захищати компанію від співробіників»- це не зовсім коректно, як на мене.

Перш за все важливо розуміти, що HR- так, найманий працівник і людина. Той, чия задача представляти і транслювати як інтереси компанії, так і транслювати та захищати інтереси співробітників. Тобто працює в дві сторони :)

Розумію, що так працює не скрізь, але мені пощастило мати саме такий досвід.

Мета HR — захищати компанію та керівництво від співробітників, а також додатково переконувати співробітників, що їхні інтереси теж будуть враховані. Так коректніше?

Якби компанія ставила собі за ціль захищати інтереси співробітників, то наймали б відповідних фахівців з охорони праці.

так оплачує «фахівця з охорони праці» також компанія, тож наївно думати що фахівець буде справді захищати інтереси працівників ;-)
інша справа профспілки, але у нас це не популярна тема...

Дякую, що готові розвивати думку. Я це ціную, як і можливість порефлексувати над кожною цікавою думкою і позицією. Сподіваюсь, Ви розумієте, що у компаній бувають різні інструменти впливу і HR, безумновно, один із них. А гарний HR- це той хто впливає в своїх можливих масштабах не тільки на співробітників, а й на компанію, покращуючи корпоративну культуру та індекс задоволенності в командах. Часто впливає позитивно :)

Загалом, я можу розуміти чому формується недовіра щодо цієї позиції або певні упередження, але хочу зауважити, що досвід буває різним. HR не ворог та не друг, а «місток» між інтересами компанії та спібробітника.
Дякую Вам за приємну дискусію!

Сподіваюсь, Ви розумієте, що у компаній бувають різні інструменти впливу

Так, саме тому перед працевлаштуванням потрібно розпитувати колишніх співробітників компанії й додатково вичитувати договір перед прийняттям оферу.

До всіх HR-ів потрібно ставитися насторожено, без винятків. Якщо є якась справжня проблема, то її треба зафіксувати письмово: надіслати електронного листа HR-у й додатково поставити свою особисту пошту в копію. До HR-ів із психологічною освітою треба ставитися ще настороженіше — вони мають хороші навички маніпуляції та нахабної брехні. Перший раз для мене це було новиною, а далі вже очікував.

Ви праві, Ярослав! В житті завжди треба бути уважним до деталей та не соромитись задавати питання, які є важливими для тебе перед тим як погоджуватись на якісь взаємні домовленності(приймати офер, підписувати контракт, тощо).
Фіксація домовленностей, такий собі фоллоу-ап завірений з обох боків- це завжди слушна думка.
Кажу вам як HR, що теж все фіксує :)

мають хороші навички маніпуляції та нахабної брехні.

это точно, у меня на галере были мастерицы лить воду в уши и вешать лапшу, им бы золотую медаль по генерации вранья вручить. С тех пор я ни одному слову хр не верю, одна брехуха повторяет слово в слово за другой, только лица меняются, и каждый созвон как на приеме психолога

и каждый созвон как на приеме психолога

Ви з ними зідзвонюєтесь? 🤔. Я з HR комунікував виключно по питаннях влаштування на роботу ну і всьому, що повʼязано з документами. А про що ще ви з ними спілкуєтесь? Відпустка, підвищення — це ж до лайн менеджера

Це ви ще кандидатів таких не бачили). В мене теж був досвід — надіслали офер і пропали:). Потім випадково дізналася, що вже іншу колегу заоферили і вона прийняла офер. А мені, щоб підстрахувати на всякий випадок.Буває)

та захищати інтереси співробітників

Так, але лише у випадку, коли це є на користь компанії або, як мінімум, не шкодить їй.

Три закони HR-ства:
1. HR повинен захищати інтереси компанії та керівництва.
2. HR повинен захищати інтереси співробітників, якщо це не суперечить першому закону.
3. HR повинен зробити так, щоб співробітники думали, що HR на їхньому боці.

чи гумор є mandatory фіча людей, якщо так — як розпізнати їх якщо та фіча: чи явно не проявляється (1), чи не розпізнається іншими (2).

p.s. розгляд як в контексті дейтудей айті, так і поза ним

скудная попытка оживить времена ковидных стойлов с маргариновыми печеньками, кофе из робусты с разболтанной кофеварки, корпоративных обедов из мака, и когда хр могла пройтись по опенспейсу поглядывая в мониторы гребцов, которые лайкают котов или месят код

Відчувається, що Ви не сумуєте по цим часам і ці спогади не викликають теплої ностальгії.
І маєте на це право, бо у всіх різний досвід і очікування від комфортних умов, що пропонує компанія.

Але в моєму дописі говориться не лише про оффлайн, а загалом про офіс, як команду: про те, що отим «містком» між онлайн та офлайн співробітниками компанії якраз і виступає любов до здорової позитивної комунікації :)

Сучасний айті енвайрмент доволі токсичний (є тільки різниця в його ступені), незалежно про що і де, тому практично любий допис відповідно (не)сприймається — і то не залежить від того чи зсередини тогож середовища чи ззовні, чи то буде оноффлайн. Можна вважати це аксіомою)

Дякую Вам за те, що Ви ділититесь думкою без токсичності або з помірною (але я її не відчуваю) :)
Ціную це! Як би там не було, спілкування і можливість людини вільно висловлювати свою думку в комфортній для нього формі -це додаткова можливість краще зрозуміти свого співрозмовника.

Все що залишається- лише сподіватись на свідомість та виховання тих, хто дискутує. Бо виховання не залежить від професії чи позиції :)

То айті неминуче, проявляється тільки в інших випадках/формах і з іншою ступеню помірності)

Підписатись на коментарі