Чи стала робота розробника більш нудною і менш творчою через появу ШІ?
Всім привіт
Довгий час цікавився програмуванням на рівні хоббі, але зараз замислююсь над тим, щоб довчитися і стати повноцінним бекенд розробником.
Сфера розробки мене завжди цікавила через можливість творчого самовираження і вирішенні складних логічних завдань, чим я захоплююсь з дитинства. Але після появи ШІ став помічати, що значна частина обговорень серед джунів і мідлів зводяться до того, як правильно дебажити і перевіряти код, написаний ШІ.
Прочитавши профільні статті і форуми у мене склалося враження, що переважна більшість джун/мідл розробників зараз майже не вирішують логічні завдання і їх робота є більше механічною, ніж творчою чи інтелектуальною, і фактично їх завдання зараз зводяться до доопрацьовування коду, написаного LLM, а вирішення логічних завдань залишилося тільки у сіньйорів і архітекторів, тому що завдання такого рівня настільки складні, що описувати це ШІ довго і часто не ефективно.
Але я не професійний розробник і можу помилятися у своїх висновках
Тому питання в першу чергу до мідлів і джунів з досвідом
Наскільки часто ви вирішуєте справді складні і цікаві логічні завдання? І як ШІ вплинув на ваше сприйняття роботи? Чи є у вашій повсякденній діяльності творча складова і наскільки ви інтелектуально задіяні у вирішенні завдань? І як в цілому змінився ваш робочий побут після появи ШІ? Для вас ШІ це більше просунутий Гугл, який мало впливає на загальну складність роботи і просто прискорює пошук відповідей? Чи все ж це щось інше? Думка спеціалістів саме такого рівня цікавить тому що завдання сінйорів, очевидно, залишилися творчими і ШІ якщо і вплинув на їх побут, то не так кардинально, як на роботу молодших і середніх розробників.
Важливі уточнення: я розумію, що ШІ не замінить розробників, принаймні у перспективі
Також я розумію, що «входити в айті» зараз далеко не найкраща ідея через надзвичайно високий рівень конкуренції. Питання в тому, наскільки робота розробників залишилася творчою і інтелектуальною, і чи є сенс обирати цю сферу, якщо цікава саме творча її складова.
13 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів