Як перевірити гіпотезу для розвитку продукту: від рісерчу до впровадження
Привіт! Мене звати Максим Мироненко, я Product Manager Guru Apps в українській продуктовій компанії Universe Group. За свої роки роботи я запускав та масштабував продукти, які не лише розв’язують реальні проблеми користувачів, але й сприяють зростанню бізнесу. Поза роботою я захоплююсь технологіями, ШІ та комп’ютерними іграми — це надихає мене на пошук нових рішень та креативних підходів.
Одним з моїх основних челенджів останнього року є пошук нових джоб, які дозволять залучати нову аудиторію на Cleaner Guru. Cleaner Guru — це iOS-застосунок, який допомагає понад 20 мільйонам користувачів ефективно очищати пам’ять смартфонів. Застосунок автоматично визначає дублікати фото, обʼємні відео та скриншоти, а також очищає дублікати контактів, зручно видаляючи та звільняючи місце на пристрої.
Тому сьогодні я хочу поділитися тим як цей процес пошуку та впровадження нових джоб відбувається у нас в Guru Apps.
Перед тим, як зануритись у деталі процесу перевірки великої гіпотези, хочу розповісти, як наш шлях від дослідження болів користувачів до верифікації MVP дозволив створити продукт, що дійсно відповідає потребам ринку.
Основні виклики на шляху до перевірки гіпотези
Розробка інноваційних функцій завжди супроводжується рядом викликів. Перш ніж розпочинати реалізацію, я зіштовхнувся з наступними складнощами:
- Визначення реальних потреб. Серед великої кількості даних і зворотного зв’язку легко загубитись. Необхідно виділити справжні болючі точки користувачів.
- Пріоритезація гіпотез. Обмежені ресурси вимагають ретельного відбору гіпотез, які найбільш відповідають стратегії продукту.
- Непередбачуваність сприйняття. Новий напрям взаємодії може бути сприйнятий користувачами зовсім по-іншому, ніж очікується.
Ці виклики стали відправною точкою для формування стратегії подальшого дослідження та розробки.
Дослідження як основа прийняття рішень
Виходячи з виявлених викликів, я визначив комплексний підхід до перевірки гіпотези. Детальний аналіз ринку та поведінки користувачів дозволив зрозуміти, як саме варто рухатись далі. Основні етапи дослідження містили:
Щоб краще зрозуміти, як користувачі взаємодіють із подібними функціями в інших застосунках, ми провели серію немодерованих юзабіліті-тестувань (за допомогою платформ типу Userlytics).
Переходячи до практичних спостережень, дослідження підтвердило: спрощення роботи з Email-ами є критичним — користувачі високо оцінюють легкість відписки та видалення непотрібних листів. Ці дані стали основою для формування MVP-фічі.
Водночас було проведено аналіз поточного стану ринку, що допоміг оцінити конкурентне середовище та потенціал монетизації подібного функціоналу.
Логічно переходячи до розуміння ринкових трендів, ми з’ясували, що попри невеликий розмір ніші, спостерігається динамічне зростання ключових конкурентів. Особливо важливою була інформація про те, як деякі з них демонструють стрімке зростання з погляду revenue, що відкривало можливості для впровадження інновацій.
Як виглядав ринок під час його дослідження нами:
Щоб перевірити реакцію аудиторії на потенційну ідею, ми створили пакет із 30 креативів, розділених на два типи:
- Тип 1 — Акцент на болі користувача. Використання зображень переповненої поштової скриньки та ілюстрацій процесу мануального видалення спаму одразу викликало сильний емоційний відгук, адже відображало реальну проблему.
- Тип 2 — Інтеграція функціоналу у комплексні концепти. Функціонал очищення демонструвався як частина більшого набору переваг, що виявилося менш ефективним на стадії залучення користувачів.
Приклади креативів для тесту:
Завдяки цьому тестуванню ми змогли виявити, який підхід дає кращий результат і чітко окреслити напрямок для подальшої розробки.
Загальні висновки досліджень
Аналіз отриманих даних дозволив зробити кілька важливих висновків:
- Проблема надлишку спаму та непрочитаних імейлів є актуальною і болючою для користувачів.
- Навіть у невеликій, але динамічно зростаючій ніші існують великі можливості для монетизації завдяки інноваційному підходу.
- Креативи, які роблять акцент на основних болях користувача, викликають більш позитивний відгук і дозволяють ефективно перевірити гіпотезу.
Ці висновки послужили основою для наступного етапу — розробки та тестування MVP.
Наближення до фіналу: Тестування, MVP та запуск функції
Отримавши позитивну реакцію від аудиторії, ми почали створення MVP-фічі Email Cleanup. На цьому етапі важливим було не тільки створення базової версії функціоналу, а й подальша верифікація продукту.
1. Розробка MVP
Створено мінімальну, але ефективну версію фічі, орієнтовану на потреби, виявлені під час UX-дослідження та ринкового аналізу.
2. Верифікація та отримання CASA Tier 2
Після розробки MVP команда стикнулася з довготривалим процесом верифікації від Google, що вимагав ретельної перевірки коду, безпеки даних та відповідності вимогам API. Пройшовши цей етап, ми зміцнили довіру до продукту та забезпечили доступ до необхідних функцій.
Результати
Завдяки комплексному підходу та ретельному тестуванню ми змогли досягти значних покращень у ключових показниках продукту:
- Створення додаткової цінності. Користувачі позитивно сприйняли новий функціонал, і нам вдалось залучити нову аудиторію. Наразі значна частка креативів використовує саме функціонал очищення імейлів.
- Зростання показників повернення. Зниження Cancel Rate 1d, 7d та підвищення Retention 7d вказує на те, що сама по собі нова джоба сприяє кращому утриманню аудиторії, і видно, що користувачі повертаються саме задля цього функціоналу.
- Покращення монетарних метрик. Також ми зафіксували позитивну динаміку зростання монетарних метрик, що є додатковим свідченням про цінність даного функціоналу для користувачів.
Крім того, функціонал Email Cleanup зайняв провідне місце серед основних фіч продукту — близько половини користувачів регулярно взаємодіють з ним.
Висновки та рекомендації
Підсумовуючи цей досвід, хочу поділитися кількома порадами, які можуть стати у пригоді кожному, хто перевіряє продуктову гіпотезу.
- Чітко визначайте потреби користувачів. Сфокусуйтеся на реальних болях, які з’являються в процесі дослідження та зворотного зв’язку.
- Пріоритезуйте гіпотези з огляду на обмежені ресурси. Вибір найбільш перспективних напрямів допоможе зберегти час і кошти.
- Перевіряйте гіпотезу через комплексне дослідження. Використовуйте UX-тести, аналіз ринку, тестування креативів або будь-які інші методи для отримання перевірених даних.
- Завчасно будьте готовими до складнощів (лігал/комплаєнс/технічні та інше). Ретельність на цьому етапі забезпечує стабільність продукту в майбутньому та відсутність ботлнеків під час розробки, як було у нас.
- Підтримуйте довіру як партнерів, так і користувачів. Прозорий процес розробки та чітке пояснення переваг функціоналу зміцнюють впевненість у вашому продукті.
Для мене цей кейс став не лише викликом, а й джерелом натхнення для подальших інновацій. Кожен етап — від визначення проблем до успішного запуску MVP, є важливим кроком на шляху до створення продукту, що дійсно змінює життя користувачів. Цей досвід нагадує: якісне дослідження та ретельне тестування — це і є фундамент для прийняття виважених рішень. Сподіваюся, що мій шлях надихне вас на нові звершення та допоможе створювати продукти, які відповідають реальним потребам аудиторії.
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів