Вистояти в часі війни. А як ви справляєтеся зі стресом?

«Коли ми вже не можемо змінити ситуацію, викликом стає зміна себе», — Віктор Франкл, «Людина в пошуках сенсу»

Долати шторми життя нам допомагає стійкість.

Всупереч поширеному міфу — стійкість не є вродженою рисою, яка в когось є, а в когось — ні.
Це радше як м’яз, який можна тренувати, розвивати й укріплювати.

📘 Американська психологічна асоціація визначає стійкість так:

«Стійкість — це адаптація до складних викликів життя через ментальну, емоційну, поведінкову гнучкість та пристосування до зовнішніх та внутрішніх вимог.»

Формула Стійкості

Щоб зварити гарний борщ, треба знати, з яких інгредієнтів він складається.
Так само щоб плекати стійкість, треба знати, куди прикладати зусилля. Для цього зручно користуватися Формулою Стійкості.
Першоджерело тут

🧩 Формула складається з 5 компонентів:

1. Цінності — це наші глибинні орієнтири: яке життя ми хочемо прожити і якою людиною бути.
  2. Ефективна дія — це дії, які відповідають цінностям і рухають нас до важливого.
  3. Корисне мислення — здатність мислити раціонально та реалістично навіть у хаосі.
  4. Регуляція емоцій та енергії — вміння заспокоювати внутрішні бурі та відновлювати себе фізично й ментально.
  5. Стосунки — це про взаємну підтримку, турботу і зв’язок, який тримає нас у найважчі часи.

Зазвичай, коли люди звертаються про допомогу, ми віднаходимо труднощі в більшості цих сфер.
Але водночас — дуже приємно бачити, як навіть невеликі зміни в цих напрямках суттєво покращують якість життя.

Що допомагає особисто вам?

Тож маю до вас кілька запитань:

❓Що допомагає вам проходити через труднощі війни? (ресурси, історії, приклади інших, психологічні методи, т.д.)
❓Як ви дбаєте про себе, коли світ навколо сходить з розуму?

Сподіваюся, цей топік стане своєрідною скарбничкою дієвих підходів — для тих, хто наразі їх потребує.

Бережіть себе та своє ментальне здоров’я 💙

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мены допомогло змінити фізкультуру — з бадміку на бокс )

Допомагають тримати менталку історії не відомих досі мені людей так і приклади рідних та близьких.

Дзвоню якось куму, який зараз у війську, чую, шось дуже строчать на тому боці телефону.
Мав на увазі чи може він зараз говорити, але кажу: «ти там в безпечному місці?», то він трохи посміявся, казав, «шо навіть в дуже».

Так само дядько відслужив 10 років, був кілька разів поранений, але вижив, вийшов на пенсію і не втратив почуття гумору.

Такі приклади тримають, шо там мої дрібні завдання: працювати, платити податки, донатити на збройні сили.

Також допомагає музика, в різний час різна, або нічого не робити (не читати, не слухати), коли відпочиваєш.
Звісно фізичне навантаження теж знімає напругу.
Не часті, але зустрічі з друзями, спілкування, помірне вживання алкоголю.

В загальному це все всім давно відомо, тільки треба виконувати.

Бупринол + доксепин + буспирон по схеме

Шо ж у вас за диагноз что такое комбо?
У меня пока просто ципралекс и то от ПА.

Сильно заболел я ... Шо ж поделать... ;)

Додаю ще більший стрес, створючи самостійно AI компанію в умовах апокаліпсісу. Це реально те, що просто дозволяє мені відволіктись від всього іншого.

— ... Да, и не говори, война — это большие проблемы.
— Ой, не смеши меня, какие у тебя проблемы — винтовку в руки и на фронт. ©

Хлопці, думаю тут прийшов час діяти. Тут питання в чому, чи чекаємо ми завершення війни, чи просто відкриття кордонів? Може голосувалку?

Діяти це типу тицяти голосувалку на DOU?

Франкл не тільки теоретик, але і практик. Тому так, у цьому питанні — авторитет.

Але щодо того, що стійкість до стресу не вроджена риса — можна посперечатися. Мені здається це все-таки комбінація цих двох речей. Бо якщо сильна тривожність є, то від неї нікуди не дінешся, ніяким «тренуванням м’язів». Єдине полегшення: тільки медикаментозна терапія.

Так, тут уточню.
Наразі в доказових методах ми користуємо біопсихосоціальною моделлю і враховуємо всі 3 фактори — генетика, психологічні навички, та вплив соціуму та стосунків.
Присутність генетичної обумовленості стійкості (наприклад, за рахунок низького вродженого рівня невротизму) не відміняє те що стійкість розвивається.

дуже просто

порівнюю свої побутові проблеми з розбомбленими містами, братськими могилами, і мужиками та жінками які місяцями (роками) тримають фронт щоб нас тут всіх не перебили.

і якось одразу розумію, що більшість моїх проблем — це дрібязкові речі на які або не варто звертати уваги або вони можуть дуже скоро вирішитись.

але на всякий потрібно мати якісь «якір» для стабільності, для мене це качалка і старе кіно, 40-50 роки, нуарні детективи. Відключає голову, забуваєш про все.

Дякую, що поділилися. Про порівняння якраз стоїки багато писали, дійсно багатьом допомагає.

А як ви справляєтеся зі стресом?

але це шеймінг тих, хто не справляється.

Вітаю. Чому?

За другий рік війні ледве не спився наглуш. Про які пункти іде мова. Як не знаєш шо буде завтра, тим паче після завтра. Роботи немає, щей на вулиці гицлі відловлюють. А сімʼю треба утримувати в кінці кінців. І в якесь організоване русло просто фізично не можеш влізти )

пантерний мухомурчик допомагає кинути пити

ага, а ще кашперовський воду через телік заряджав, а пірамідки гардона лікували рак)

Не памʼятаю звідки саме, з якогось серіалу, там один чєл казав наступне:
«вдихай, видихай, їж, пий, гадь, є ти і є увесь інший світ, не давай йому себе трахнути і не давай йому більше, ніж необхідний мінімум»

Война это не стресс. Война это предельно просто и ты знаешь что делать. Стресс то когда очереди добровольцев сменяются бусинками ТЦК, массовые донаты на армию — налогами на продажу подержанных вещей, международная политика — выходками Трампа и Ко.
А в практическом плане — да, Виктор Франкл рулит.

донаты на армию — налогами на продажу подержанных вещей

Це Ви про що?

Так завжди був податок з продажу будь-чого. Просто раніше була ставка на сумлінне декларування цих доходів але де сумлінність та наші люди;)

От одной гривны? Для несерийных продаж?

Так. Будь який дохід фізичної особи 18% + ВЗ.

А це хіба не подвійне оподаткування? Умовно при купівлі речі А я заплатив ПДВ, коли я перепродаю річ А то який до біса ще один податок?

А магазин не платить ПДВ, коли замовляє товар у виробника, а потім продає Вам?
Просто так було завжди, але ніяк не контролювали, а тепер починають.

якщо про пдв, то реєструйтеся платником пдв, ведіть звітність і отримуйте компенсацію сплаченого раніше пдв (я не настоящий сварщик, просто інтернетик почитав)
Без цього у товару немає ніякої історії і перепродаж шафи нічим не відрізняється від продажу власноруч виструганої.

а так то в тій статті мова про пдфо, який є податком, прив’язаним до фізособи, а не до товару.

ще в цій темі (стаття на мінфіні) цікаві моменти такі:
— дпс сказало «ДПС не штрафує за продаж особистих речей на Інтернет-майданчиках»
— стаття на мінфіні має назву «Мінфін готує закон для оподаткування онлайн-продавців з першої гривні доходу — нардеп » і посилається на нардепа.
В пості нардепутатки є

«В цей же час МІНФІНОМ ПІДГОТОВЛЕНО ЗАКОНОПРОЄКТ, яким передбачено ЩОРІЧНЕ передання цифровими платформами (а це і OLX, і Prom, і ROZETKA і .д) В ПОДАТКОВУ ДАНИХ по продавцях, які зареєстровані на платформі та якими протягом року здійснено ХОЧА Б ОДНУ ОПЕРАЦІЮ.
Також цим законопроектом передбачено, що такі цифрові платформи будуть податковими агентами та мають утримувати з отриманих (продавцями — фізичними особами) доходів ПДФО та військовий збір. Більш детально про законопроект згодом, коли його зареєструють у ВРУ.»

тут я бачу дві окремі частини — передача інформації з першої операції і визнання платформ агентами. А звідки ж береться оце «податок з першої гривні»?

А з розмов

У нас же, на думку Мінфіну, має передаватись інформація про усі без винятку операції та оподатковуватись усі кошти фізичної особи з 1 гривні.
І саме ЦЯ позиція Мінфіну була озвучена на робочій групі по обговоренню цього проєкту закону, на ній же прозвучали і інші речі (про які навіть не хочу писати)

Я, звісно, жодним чином не заперечую бажання отримувати податок зразу і першої копійки, проте 1. зараз підтвердження тому тільки окремі пости депутатів (проте недооцінювати їх не варто, бо є та ж безугла). 2. це має бути фундаментальний законопроект, бо пдфо має купу виключень, особливостей і тд. І просто «починаємо з першої гривні» тут не прокатіт, бо треба внести зміни до купи місць.

Ще посмішку викликало те, що в url статті йде мова про передачу даних, а в заголовку — про оподаткування
minfin-hoche-zobov-yazati-olx-prom-ta-rozetka-peredavati-dani-prodavciv-podatkoviy
Мінфін готує закон для оподаткування онлайн-продавців з першої гривні доходу — нардеп

тут я бачу дві окремі частини — передача інформації з першої операції і визнання платформ
агентами

Это нельзя не заметить. Вот только опыт показывает, что лягушку варят в два этапа — сначала начинают пристально мониторить деятельность, а потом тщательно ее изучив — грамотно берут за горло. И пусть будет обложение не с первой гривны, а с 99-й, главное государство ищет источник своих доходов в подержанных детских колясках.

а я думаю — не у бв візочках, в нових ігрових ноутах.
посилення контролю за інтернет-продажами здійснюється, щоб запобігти зловживанням та ухиленню від сплати податків саме в сфері підприємницької діяльності. (дпс)

в нових ігрових ноутах.

Которые стоят одну гривну :)

посилення контролю за інтернет-продажами здійснюється, щоб запобігти зловживанням та ухиленню від сплати податків

А Дія-сіті — исключительно для удобства девелоперов.

нє, насправді для зручності девелоперів фоп-галєри і робота через тисячі фопів і прокладок.

А границы закрыли, чтобы избавить граждан от расходов и трудностей путешествий.

Так давай облагать еще подарки и находки. Вполне в духе никогда не занимавшегося производительным трудом Гетьманцева.

Так давай облагать еще подарки и находки.

Ты не поверишь)))

Ты не поверишь)))

Верю. Дай им волю, они и до карманных денег детям дотянутся.

Це ж все було вже купу років. Я не розумію Вашого обурення.

А чого Вас стільки років не бентежив податок на виграш у лотерею?
У нас люди взагалі про податки нічого не знають, а потім дивуються та обурюються.

Наверно потому, что я не играю в лотерею.

завжди був податок з продажу будь-чого

ніколи не було такого податку,
є наприклад податок з прибутку, але коли людина придбала новий смартфон за 5К UAH, а потім продала його ж вже за 3К UAH — то де тут прибуток?
є податок на додану вартість, який в Україні зазвичай 20% і складає 1К UAH від загальної вартості умовного смартфона вище в магазині, але він вже немає ніякого відношення до продажу б/у речей

ще пропущено сабжевий податок на дохід, який є, мабуть, всюди.
чи оподатковувати продаж власних вживаних речей таким податком — то вже справа законодавств конкретних країн.

Ніколи не було але просто так про це ще в 2017 почали писати. Варто таки починати цікавитись податками, не покладатися на галерного бухгалтера.
zaxid.net/...​vzhivanih_rechey_n1434693

Гетьманцев перелогіньтесь
tax.gov.ua/...​tsentr/novini/886078.html

Наголошуємо:

— продаж індивідуального майна (особистих речей) не розцінюється як підстава для фінансової або адміністративної відповідальності за порушення вимог чинного податкового законодавства;

— лише систематичний продаж та одночасно однорідний асортимент товарів має ознаки підприємницької (господарської) діяльності. Це не стосується реалізації індивідуального майна (особистих речей) громадянами за допомогою таких електронних торговельних платформ як OLX, Prom та будь-яких соцмереж

Так ніколи не було чи лише зараз з цим наводять порядок?
Бо якось воно суперечить «ніколи не було»

Особисто мені зі стресом допомагає наявність чотирьох дітей: робиш, що хочеш, їдеш, куди хочеш, а усі навколо переживають за тебе, щиро співчувають і допомагають.

Діти — квіти життя!)

Щодо «роби що хочеш» я сумніваюсь — тут один захворів, і вже сидиш з ним вдома і відміняєш всі свої плани, а у вас аж четверо xD

ніяк. думав війна закінчиться, а вона не закінчується. кордони закриті, тцк лютує — всих ловить. 5 років ще безвилазно в квартирі сидіть?

Розумію та сам стикаюся з подібними переживаннями. Тож працюю над усіма п’ятьма пунктами зі статті, щоб справлятися з цими стресами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Як справляюсь зі стресом ?
Переважно не спілкуюсь з ідіотами (особливо — чоловічої статі), читаю гарні книжки. Тоді купа психічного ресурсу звільняється для чогось корисного.

а який в тебе стрес? тцк в бусик не записує, закордон випускають

а в чому твій стрес ? Записався собі у бусик один раз і заспокоївся ? Ну заберуть тебе після підготовки на 200тис.ЗП на фронт (ще й кормлять, не потрібно думати про купівлю продуктів, одягу, оплати житла і т.п). Ну єдине може «немає купи гарних баб» там (1-2ї на горизонті), але ви і з ІТ теж майже «видурили жінок», тому вам не звикати ;)

Практикуєте пункт 2, супер!

Ніяк не справляюсь. Стрес — це невід’ємна частина мого життя.

Тут важливо, щоб стрес не перетворювався на дистрес)

Підписатись на коментарі