Як я організувала тестування без документації: мій досвід роботи одразу на трьох проєктах
Привіт! Мене звати Діана і я працюю QA Engineer вже більше трьох років. За цей час довелось попрацювати на різних проєктах, але одна ситуація особливо запам’яталась — я прийшла в компанію й отримала одразу три проєкти без документації і без онбордингу.
Сьогодні хочу поділитись цим досвідом і розповісти, як зуміла адаптуватися до таких умов і як вдалось прокачати свої скіли.
Старт без онбордингу та документації
Онбордингу як такого не було — потрібно було одразу включатися в роботу: знайомитися з командою, клієнтами, розбиратись у бізнес-логіці продуктів та освоювати внутрішні процеси компанії.
Перші тижні були складними: я намагалась сформувати хоча б базове розуміння кожного з проєктів, їхнього функціоналу, технічних нюансів та очікувань клієнтів. Було важливо структурувати інформацію та не загубитись у потоці тасків.
Як я організувала тестування без документації
Після кількох тижнів активної комунікації, мітингів і великої кількості власних нотаток, у мене почала формуватись чітка картина того, як можна побудувати робочий процес тестування.
Найважливішим стало — побудувати ефективну взаємодію з командою. Я почала активно працювати з розробниками, допомагала їм розібратися з бізнес-вимогами, а також писала для них чіткі таски, які б відображали ці вимоги. Паралельно створювала чеклісти і тест-кейси, щоб перевіряти основний функціонал і не загубити деталі, на які треба звернути увагу.
Чого я навчилась за цей час
Цей досвід став моєю точкою росту, адже саме він навчив мене важливим пунктам:
• Швидка адаптація — я навчилась максимально швидко вливатися у нові проєкти і тепер розумію, на що звертати увагу з перших днів.
• Здатність знаходити головне — коли немає документації і процеси ще не налагоджені, потрібно вміти виділяти ключові моменти та зосереджуватися на них.
• Створення тестової документації з нуля — спочатку це було неідеально, але з часом я розробила ефективну стратегію як зробити документацію корисною і для себе, і для команди.
• Гнучкість — у таких умовах неможливо працювати по шаблону. Важливо бути готовим до змін і адаптувати свої підходи до конкретних умов.
Навчання на власних помилках та практичний досвід
Цей досвід дав мені не тільки нові скіли, а й розуміння того, як важливо бути гнучкою в роботі. В умовах невизначеності можна створити робочий процес, який буде ефективно функціонувати, навіть якщо спочатку немає жодної структури.
Зараз я вже не боюсь подібних викликів. Знаю, що навіть у таких умовах можна побудувати процес, який працює. І цей досвід навчив мене важливого: не варто боятись ситуацій, які на перший погляд здаються складними.
Тож якщо ви опинилися в ситуації, коли документація відсутня, а процеси не налагоджені — знайдіть у цьому щось позитивне :) Це шанс прокачати як хард, так і софт скіли: аналітичне мислення, гнучкість, комунікацію. А головне — здобути впевненість у тому, що ви можете впоратись з різноманітними задачами.
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів