Firebase Studio — вайб кодинг від Google
Цього тижня Google зарелізив Firebase Studio — новий інтерфейс для взаємодії з Firebase у стилі ChatGPT або Copilot. Все працює прямо в браузері і виглядає як AI-консоль для керування даними, функціями та конфігурацією проєкту. Можна писати запити до Firestore, редагувати функції, переглядати логи — і все це з підказками ШІ.
Firebase і раніше вважався доволі простим інструментом для MVP чи стартапів, але тепер це вже зовсім інший рівень. Погравшись із Studio всього 20 хвилин, я зробив три вебсайти, які виглядають цілком цікаво.
Приємно здивувала швидкість:
Цікавий підхід до контролю версій: кожне повідомлення в чат про зміни створює коміт із заголовком з таким же повідомленням:

І в пару кліків можна додати код до свого гітхаб репозиторію (правда гугл хоче, щоб йому дали всі можливі права для цього).
Чомусь саме цей інтерфейс сприймається краще порівняно із ChatGPT/Claude. Можливо через те, що можна переключатись між Code / Prototype. Тобто, коли хочеться більше детайл — однією кнопкою можна отримати VS Code в браузері, де можна побачити безпосередньо весь вихідний код і все поправати руками «по-старому», а не лише в спілкуванні в чаті.
Звісно тут чи там не все так гладко буває, а також якісь складніші задачки, типу додати все збереження в базу можуть не спрацювати з першого разу. Деталі треба додатково перевіряти і тестувати, але все ж швидкість створення прототипу вражає. Кілька хвилин і хороший прототип в проді — це дуже круто.
Ось приклад сайту, який я створив нашвидкоруч: studio—wishcatcher-m7637.us-central1.hosted.app
Нічого супер особливого, просто список бажань який можна прокоментувати чи залайкати. А також пара фішок від АІ — відгук на нове бажання на аналіз трендів. Але легкість створення і деплою була дуже приємна. Раніше це б зайняло значно довше.
Загалом, в мене з’явилось відчуття, що програмування, яке вчили ми тепер стає олд скульним і теперішні школярі будуть дивитись на код як ми колись дивились на assembler.
Які думки у спільноти? Вайб кодери наступають? Програмування вже не буде як раніше?
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів