🎂 Microsoft святкує 50 років: який продукт вам найбільше запам’ятався?

Цього року Microsoft святкує півстолітній ювілей. За ці 50 років компанія значно вплинула на спосіб, у який ми працюємо, навчаємось, спілкуємось і граємо. Давайте згадаємо ключові моменти за всі ці роки.

1970-ті. Початок: два ентузіасти й BASIC

У 1975 році Білл Гейтс і Пол Аллен заснували компанію Microsoft, створивши Altair BASIC — інтерпретатор мови програмування для одного з перших мікрокомп’ютерів. Це стало першим кроком компанії у світ програмного забезпечення.

Наступного року Microsoft офіційно зареєструвала торгову марку і почала продавати ліцензії на свій продукт — модель, яка стала основою майбутнього бізнесу.

1980-ті. Вихід у масовий сегмент

1981-го Microsoft розробила MS-DOS — операційну систему, яку використовували комп’ютери IBM. Того ж десятиліття компанія представила перші програми для роботи з текстами, створила гру Flight Simulator і зробила важливий крок до зручнішого інтерфейсу, випустивши Windows 1.0.

1988 року народився пакет Microsoft Office — ідея зібрати всі офісні інструменти під одним дахом. Проста, але з часом вона змінила підхід до продуктивності назавжди.

1990-ті. Розквіт Windows і мільйони користувачів

У 1990 році вийшла Windows 3.0, яка заклала основу сучасного вигляду ОС. А вже 1995-го з’явилася Windows 95 із кнопкою «Пуск», панеллю завдань і інтеграцією Інтернету — елементи, які стали буденністю для мільярдів користувачів.

Гортайте вбік, щоб подивитися всі зображення

2000-ті. Новий керівник, нові напрямки

У 2000 році Стів Балмер став CEO, а Microsoft почала активну експансію у нові сектори.

2001-й став роком Windows XP — яскравої, стабільної та зручною ОС. Того ж року вийшла перша ігрова консоль Xbox. А у Вас така була? У що грали?

Гортайте далі, щоб продивитися всі зображення

Не все було гладко: Windows Vista отримала значну критику від користувачів, але Microsoft швидко виправилися та випустила Windows 7. Пам’ятаєте як вона звучить?

Також цього десятиліття компанія почала серйозно інвестувати у хмарні технології — з’явилась платформа Azure, яка сьогодні є однією з трьох провідних у світі.

2010-ті. Придбання, злиття та нові сервіси

Microsoft активно розширює екосистему. У 2011 компанія купує Skype, у 2014 — Mojang, а у 2018 — GitHub, платформу для розробників.

2015 рік став знаковим завдяки запуску Windows 10 — універсальної ОС, яку можна було безкоштовно встановити з попередніх версій. Вона отримала Cortana, новий браузер Edge і на 2025 рік досі залишається найпопулярнішою ОС у світі.

У 2017 році компанія презентувала Microsoft Teams — корпоративну платформу для комунікації, яка стала особливо популярною під час пандемії. Сьогодні вона вже офіційно витіснила Skype for Business.

2020-ті. Штучний інтелект і квантові перспективи

У 2021 році вийшла Windows 11 — з оновленим дизайном та адаптацією до гібридної роботи. Та популярності попередниці вона поки не досягла.

У 2023 році Microsoft почала поступово впроваджувати Copilot у свої сервіси, роблячи ставку на розвиток штучного інтелекту в повсякденних інструментах.

А в лютому 2025 року компанія оголосила про перший квантовий чип Majorana 1.

Ось так пройшли 50 років для Microsoft. А для вас — який продукт залишив найбільший слід? Чи то була ваша перша ОС, чи консоль, чи, може, Teams, з яким ви проводите робочі будні? І яким ви бачите Microsoft у наступні 50 років?

Який ваш улюблений продукт Microsoft?

39%
7%
0%
18%
17%
11%
3%
6%
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Продукти, які я полюбив- це Windows 7, Xbox та Windows Phone. Шкода, що майки не вміють нормально розвивати продукти, Windows на РС для мене став калом, Windows Phone в могилі, а Xbox Series має дивну політику, що на мою думку призведе до того, що теж опиниться в могилі.

MS DOS 6.22, как счас помню с дискет ставил.
Не факт что следующий раз дискеты прочитается — ставили и молились.

MS DOS
Windows 3.1x
Windows 95
NT 4.0
Windows 2000

До всього згаданого додам новий terminal. Нарешті не треба ставити емулятори, все працює з коробки, підтримує моди.

А у мене найтепліші спогади з Xbox 360. Та і хрюша в принципі і windows mobile.
Зараз усе до чого вони доторкаються це провал та гівно.
Скоріш за все завдяки корпоративним клієнтам ще протягнуть деякий час, а потім підуть у закат

Ну таке, традиційно в них не поганий хард. Game відділок теж нівроку, серія Age of Empires — хіт, XBox — так само хіт. Github — як мінімум не гірше за Gitlab. Azure не гірше за AWS чи GCP.
Та традиційно велика купа софту — сирий погано протестований шлак, який не вписався в строки та в бюджет і було викочено в продажі якнайшвидше. Це ще бізнес стратегія закладена давно Біллом Гейцем із клонування існуюючих продуктів на ринку.
MS DOS — клон CP/M, до того же викуплений в іншої компанії, а головного розробника (по факту єдиного) згодом переманили в штат, те що є контракт із IBM на клонування CP/M тримали в жорстокій таємниці.
Word — клон Word Perfect, проектом займався особисто Білл Гейц. Excel — клон Lotus 1-2-3, менеджером був Джоел Спольскі (проект відомий як один із най успішніших проектів компанії, який вдалось зробити в строки та бюджет і при тому навіть перевершити клон — там був Agile, XP — розробники писали тести і т..д.).
Windows — нашвидкоруч зроблений клон графічної оболонки Macintosh для MS DOS та IBM PC подібних машин, при чому Microsoft були підрядниками Apple — і кинули їх, щоправда тоді коли Скаллі і компанія виставили за двері Стіва Джобса а самі Apple намагались кинути Microsoft. По поверненні Джобса в Apple саме Біл Гейц інвестував в компанію врятувавши її від краху. Windows NT — аналогічний кидок IBM по суті навіть не клон, а допрацьоване ядро OS/2 над якими компанії працювали одночасно, щоправда розрив зробило нове керівництво IBM. С#.NET — клон Java після судових розбірок із Sun за Microsoft реалізацію Visual J++, на яку було відізвано ліцензію. Для клонування був переманений в штат Андерс Хейлсберг з Borland та велика частина команди, які там працювали над Delphi та засобами розробки. Важаться успішним проектом.
Direct X — не прямий клон, але альтернатива технологіям Selicon Graphics Inc — які створили альянс під OpenGL, в яке Microsoft увійшли та усе таки зробили власну не сумісну технологію та вийшли із альянсу. В цілому вважається успіхом. Над технологією працював зокрема — Гейб Логан Ньюєл, власник та керівник Valve. Вважається успішним проектом.
Також Microsoft має великий список поглинень, багато з яких були ворожими поглиненнями наприклад Skype, де по суті усіх перекинули на MSN та замінили логотипи. Багато поглинень навпаки було взаємно вигідними, а то і взагалі Microsoft залишилось в мінусах.

Microsoft Intellimouse то був найкращий гризун на моєму першому ПК

Жирно для першого компа. Я місяць на нього збирав. Як зараз памʼятаю аж 130 грн віддав. Зараз дивлюсь десь такий 2500 коштує. І не знаю від чого більш сумно — від минучості часу чи рівня інфляції

єдине що я визнаю в них і поважаю до всирачки віддавна — так це Active Directory. Зара VSCode та Azure можу поважати

решта народжувалось калом, працювало як кал і помирало як кал. після win7 це не десктоп навіть людський. Тримаю окремий гроб для ігор і всяких тестів — кожен раз як сідаю за вінду так аж тошнить, хз

Windows Phone нажаль не піднялась..

Гівніще рідкісне
От windows mobile це топчик того часу, який майже не мав реальних конкурентів. Але вони все просрали.

Windows NT 4.0 Вперше побачив у брата на роботі, чомусь дуже сподобалась. Можливо тому, що до цього бачив Windows 3.0/3.11 які були якісь не такі. Було враження якоїсь завершеності системи.

Першу програму за гроші написав на FoxPro, не зовсім орігінальний продукт але у ті часи вже був майкрософт

Windows NT 4.0 Terminal Server Edition — можна було завантажувати бездискові тонкі клієнти через RPL. Навіть Windows 95 запускалась на бездискових станціях.

Взагалі термінальний сервер від майків ото прямо еталон «як має бути» — всі решта просто ... Колись у Citrix був ICA і ... вони пролюбили всі полімери ... RDP умудряється видавати прийстойну роботу на задохлих каналах

Згадався отой мем з пересуванням картинки у документі Ворда. А ще часи початку 2000-х, коли я намагався компілити файли справки з вордівського документу. З 6-м Вордом працювало, з 7-м вже ні.

WindowsPhone, що привів Nokia до могили.
Коли ходив до школи пускав слини на Lumia 1520

Не стільки важливий Xbox, як пропрієтарний DirectX — що став стандартом та зробив Windows справжньою ігровою платформою.

Той клятий .doc який на різних версіях відображався по різному — відступи, що попливли 🤬

Windows XP, Windows 7

Windows 7 ще навіть на ССД встановлена, просто без точки входу. Не видаляю поки)
Якби не Стім, який залежить від Хроніуму — я б ще користувався нею. Ще багато ігор є, які не пройшов)

переехал на той неделе на Win 11
я до сих пор не понимаю, как возможность перетаскивать таскбар, которая была еще в Win98, выпилили... даже если ей пользовались доли процента от общей базы, это все равно сотни тысяч, если не миллионы пользователей
думаю, что если в этом мире существует карма, то продакт, который принял такое гениальное решение, уже умер от какой-то мучительной болезни

IMHO получилась очередная Vista после 10-ки что в свою очередь стала XP — 10-х. Пользоваться можно, но ощущение — что как то оно не то. И тут не только сломали User experience (кое где все же улучшили) но и куча use less сервисов и т.д. Получается бред — новый компьютер со всеми характеристиками лучше — а работает медленнее и хуже старого, места на хард диске мало и т.д.
Надеюсь 12 (пишут будет даже не Windows название) не станет 8-кой или Millennium (хотя последняя особенно от 98-й не отличалась, просто 95-я линейка не шла в стравнения с ядром NT). Оно конечно всеравно в основном используется для запуска Linux на WSL, однако — корпоративний стандарт.

да, вот это эмпирическое правило — ok, fail, ok, fail — работает железобетонно

Там не такая последовательность, фейлов подряд больше :)

Мені запам’ятались : MS DOS 5, MASM, знаковий Visual C++ 6, та Visual FoxPro :)
А взагалі вже була купа дослідів, по за межами корпорацій — найвідомішим їх продуктом із якимись мільярдними тиражами був Windows XP, а фотографія Bills робочого столу є однією із найвпізнаваніших речей на планеті разом із Джакондою Леонардо Да Вінчі, Ейфелевої баштою, Статуєю Свободи, Мостом Санфрациско і т.д.

Age of Mythology
Взагалі, я би склав такий список: DOS, MS SQL, Windows, Visual Studio, dotnet, Flight Simulator, Age of Mythology, ...

Досі маю ремастеринг Age of Empires (Mythology на тому же движкові).

GitHub та Minecraft то не їхня заслуга, як на мене.
Для себе із голосування обрав Windows XP, але також додам VSCode.

Дійсно, вражаючий ювілей! Важко уявити сучасний світ без впливу Microsoft — Windows, Office, Xbox, Teams і багато інших продуктів стали невід’ємною частиною повсякденного життя. 50 років інновацій — це серйозне досягнення!

win10/11 тому що я над ними працював

Якщо відкинути «мішуру» юзеркейс для кінцевого користувача не сильно то і змінився з 95 😅 А практично стоїть на місці з XP ... Тільки розмір дистрибутива росте і кнопку Пуск постійно то випиляти намагаються чи покалічити ... Можно навести довжелезний список змін тільки більшість з них потрібні були 95% користувачів як зайцям стоп-сигнал 😅 Реальні зміни по типу підтримки заліза і тд і навряд чи потребували 100500 памʼяті і CPU ... Особливо ці фокуси з спеціальним обмеженням по залізу у часи Vista чи по CPU з 11 — мені дуже от цікаво чого такого немає в моєму Desktop Ryzen 16vCPU / 8 CORE 1700, що є в ноутбучному задохліку N100 на якому не те що працювати не можливо, а бажано криво не дивитися і не кашляти в його сторону бо вмре 🤣

TPM 2.0: One of the key system requirements for Windows 11 is TPM 2.0, which is a hardware-based security feature. Ryzen 1700 doesn’t support TPM 2.0

Піду сепукку зроблю... Ну чесно ... Тоді мені мало просто бути недоступна функція BitLocket чи Windows hello (остання і так недоступна через відсутність правовірної камери) ...Так собі виправдання...

Давайте по чесному. Не всі продукти «розробила» MS. Деякі з них були куплені.
Якщо що, то мій улюблений продукт це Visual Studio але разом з плагіном Visual Asistant від Ізраільскої Whole Tomato.
Не забуваємо також що деякі хорощі продукти які купила Microsoft були знищені.

Не просто куплені, а ще і спотворені.

Підписатись на коментарі