Чому рекрутери під час найму використовують саме Телеграм?

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Поважні пані та панове розробники, чи спілкуєтеся ви з рекрутерами в Телеграмі? Поважні пані та панове рекрутери, а ви як, спілкуєтеся в Телеграмі з кандидатами? Якщо так, в мене до вас питання, а чому не в Інстаграмі, Тіктоці, ВКонтакті, чи Однокласниках? Я вже не кажу про Фейсбук...

А якщо серйозно, я трохи шокований кількістю українських рекрутерів, які пропонують спілкуватися в Телеграмі. Чомусь саме Телеграм вважається опцією за замовчанням. Досі не можу усвідомити, чому саме. Тому, що сервери розташовані в РФ, а код писала команда з Санкт-Петербургу? Чи є якісь інші причини? Чим не влаштовують, скажімо WhatsApp, Signal, Discord, або врешті решт MS Teams? Чому саме Телеграм? Тому, що РФ вклала мільйони доларів щоб ми спілкувалися саме в ньому і залишали товаришу майору якомога більше інформації про себе?

Серйозно, хтось може пояснити цей феномен? А найцікавіше, в когось є якісь ідеї, як це можна було б змінити? Бо дійсно, а чому тоді не в Однокласніках? Какая разніца?

Доречі, а як до цього ставляться володарі бізнесів? Це норм, що українські компанії фактично використовують геть ворожу розробку у якості інструмента спілкування за замовчанням? Все ОК, нікого нічого не бентежить?

Я розумію, що тема трохи срачогінна, але, вимбачте, наболіло.

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Честно говоря меня удивляет паранойя насчет Телеграма у так называемых программистов.
1. Да, с очень большой вероятностью в Телеге есть дыра. Но...
2. Кто сказал, что таких дыр нет в любом другом месенджере? И...
3. Почему эти дыры не может эксплуатировать ФСБ, наравне с другими желающими?
4. Почему публичного и богатого Дурова завербовали, а скромного сотрудника Меты не соизволили ? Денег не хватило? Или методов шантажа?
5. В конце концов почему ФСБ через свою агентуру не может использовать данные добытые в интересах ЦРУ и прочих уважаемых организаций?
6. Зачем парсить петабайты домовых и родительских чатов и прочего дейтинга, если можно хакнуть какой-нибудь рукожопый госбанк и вытащить оттуда высококалорийные личные данные сразу тысяч людей?

ФСБ узнает кем вы себя видите через пять лет?

Ууух, чергові страшилки про фсбешний телеграм, тільки як завжди без будь-яких доказів, якби вони були телеграм би вже весь світ поховав би (кому аккаунт зламали через власну неуважність не робить телеграм російським)

Приємно що такі теми піднімаються, сподіваюсь колись ми забудемо про телеграм

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ахаха, я по своєму номеру через user box знаходив стільки злитої інфи з наших сервісів... Починаючи від повних паспортних даних злитих з привата закінчуючи номерами відділень нової пошти якими я користуюся;)
Так що те що хтось там дізнається що в мене інтервʼю на 17:00 — мене хвилює найменше

Та ні ну чого, нормальний такий з няшною анімацією, вроді як захищений французьким багетом в ... власника мессенжер: censor.net/...​de-rf-verbuye-ukrayintsiv.

Ще й шансончик з боліт зручно слухати всяким міським божевільним з приставкою SSE.

Какой ужас, кто то зарегался в телеграмме и в паблик вывалил какой то текст. Непонятно правда кто, зачем и на какую аудиторию этот текст вывалил. Также непонятно почему из 180 тыщ незаконных текстов заблокированно всего лишь 40 тыщ — но кого эти мелочи волнуют :)))

На Цензор ссылаться — это как в говно вступить.

Маємо виділити 500 мільярдів бюджетних коштів для Украграму. Соціальну мережу свою ми вже колись зробили, тепер маємо показати кацапам справжню потужність в месенджерах

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коли є про що говорити дорослі люди можуть подзвонити

Честно говоря меня удивляет паранойя насчет Телеграма у так называемых программистов.
1. Да, с очень большой вероятностью в Телеге есть дыра. Но...
2. Кто сказал, что таких дыр нет в любом другом месенджере? И...
3. Почему эти дыры не может эксплуатировать ФСБ, наравне с другими желающими?
4. Почему публичного и богатого Дурова завербовали, а скромного сотрудника Меты не соизволили ? Денег не хватило? Или методов шантажа?
5. В конце концов почему ФСБ через свою агентуру не может использовать данные добытые в интересах ЦРУ и прочих уважаемых организаций?
6. Зачем парсить петабайты домовых и родительских чатов и прочего дейтинга, если можно хакнуть какой-нибудь рукожопый госбанк и вытащить оттуда высококалорийные личные данные сразу тысяч людей?

Отже, треба полегшувати роботу гебешникам і користуватися Дурограмом. Для повноти також і Одноглазніками, Вкундахтом, Яндексом, Рамблером і взагалі ні в чому собі не відмовляти бо дивись пункти 1,2,3,4,5,6.

Особенно Рамблером. И аську ты забыл.

ну тоді продовжуємо, користуючись дією ми також полегшуємо роботу гбшнікам, при чому у двох країнах одразу, бо в нашій за тобою через дію, резерви слідкують сбушніки, а по злитим базам з цих програм тобі будуть відрізати голову фсбшніки. Страшно жити

Особистоя я не користуюся Дією. І так, не треба нею користуватися, але погана Дія не робить Дурограм кращим.

ну тоді продовжуємо, користуючись дією ми також полегшуємо роботу гбшнікам, при чому у двох країнах одразу

якщо порахувати навіть офіційно оголошені злами дії, то так воно і є без всякої іронії

Так сказать, а нашо фсбшнікам телеграм, коли у них є свій філіал в Україні, і навіть не один.

никто не парсит петабайты срачей в домовых чатах, нужных людей заказывают, пока за личностью не завелись мутные делишки или оно не публичное лицо, блоггер, политик, или кому-то не перешло дорогу, тогда личность попадает в разработку, отключается шифрование у мобильных операторов, чтоб записывать содержимое звонков и тд.
Защищенность в любых мессенджерах «от производителя» — миф. Даже если вы будете через openpgp шифровать сообщения, то телега или любой другой мессенджер сдаст контакты, ip-адреса и все остальное

усі ip конекшинів пишуться провайдерами в координації з сбy
за замовчуванням

Скажем так : грамотно внедренный кейлоггер требует намного меньше ресурсов при намного большей эффективности.

Ну, так, перевіряли телефони, речі і питали мету , зазвичай.

«Я думаю, що роль кібербезпеки трохи перебільшена» (ц)

суть не в дирі а в можливості на великому масиві(котрий на блюдечці на серваках у випадку дурова а не рядового) даних проаналізувати соціум, зокрема як певні дії впливають на нього
навряд чи в цру є задача зруйнувати укр соціум на відміну від с̶б̶у̶ фсб

проаналізувати соціум, зокрема як певні дії впливають на нього

На срачи из-за парковки или того, что соседи трахаются слишком громко?
Не льсти себе — подавляющее большинство людей не заморачиваться на политике.

в чатах один на один(і/або до пари десятків) і непублічних в людей менше пафосу і більше щирої щирості. тобто, датасет — більш кореляційний.
ще раз: зміна настроїв — необов’язково що про політику. головне даних в часі побільше

я собі не льщу але не тикайте мені

Eugene Nuribekov — ти просто клоун.

Лестно, когда ради тебя не ленятся завести виртуала.

Дивують приводи для пихи деяких так званий SSE-шників. Спочатку повторити кацапську тезу про те, що кацапське лайно — це не лайно, а просто інший тип повидла, а потім пишатися, що йому відповіли з анонімного акаунту. Оце так. Є, чим пишатися. :D

Я якщо що можу наxyй послати і з свого власного акаунту. Нахіба мені заводити віртуала? Смішно. ;)

Ну так пошли. Продемонстрируй конструктивный подход к дискуссии.

По-перше такі коментарі зазвичай все одно видаляють. По-друге, не хочу давати вам зайвий привід для пихи. Ідіть пишайтеся тим що є. Скромніше треба бути. Дякую. Дуже дякую. :D

Честно говоря меня удивляет «такі тупі коментарі» у так называемых программистов.

ви знаєте що дані мають властивість «протухати» і взагалі вони можуть мати форму нескінченного потоку!?
але ви обрали шлях сорому і пробуєте тут захищати ворожу апку

Ватний Ельдар Муртазін в своєму подкасті нічого хорошого про Дурограм не розказував. Думайте!

Кто такой

Ельдар Муртазін

и зачем нам погружаться в глубины российских говн?

А нащо користуватися Дурограмом?

ну сучасний телеграм насправді заторможене гівно, вацап набагато краще, його фейсбук допиляв і він навіть захищений став, власне більшість силовиків в Україні їм користуються як робочим. А телеграм став популярним, бо в тому ж 2013 році він єдиний не вимагав серед безкоштовних мессенджерів 3g інтернету, і працював з еджом з мінімумом паличок. Вацап так не вмів, imessage не було на андроїді і віндовс фоні він також так не вмів. Blackberry Messenger ще так вмів, але там десь в тих роках блекбері вляпалась в скандал зі зливом інформації, одночасно рекламуючи блекберрі як топ для приватності, ну і BBM дуже пізно з’явився на айфоні і андроїді.

Icq/jimm вміли працювати на смартфонах в 2008 році, тож не аргумент

Його не було на андроїді, який був найпопулярніший в Україні на 2013-14 рік

Як приклад, спробував в вацапі прив’язати до звичайного тексту посилання, але такої функції немає. Не можна цитувати частину повідомлення співрозмовника, тільки весь текст. Якщо пошукати, то ще можна знайти відмінності.
У телеграм перераховане є.

Використання телеграму для побутового спілкування це дрібниці. А от обмін повідомленнями про важливу військову інформацію це серйозно і я б в телеграмі про таке не розмовляв.

Але чомусь вважається, що Сигнал дуже такий захищений. Я б не довіряв ані сигналу, ані телеграму. Одні можуть зливати інформацію задля отримання грошей, а інші з ідеологічних міркувань.

Розробники в своїх додатках можуть робити все, що завгодно. Секретні чати, peer-to-peer з’єднання, збереження повідомлень локально лише на пристроях... це все заявлений розробником функціонал. Нічого не заважає розробнику вивантажувати інформацію з секретного чату. Нічого не заважає робити паралельні виклики і зберігати повідомлення в іншому місці. Нічого не заважає скопіювати дані кудись.

Тобто, все спирається в довіру. Чи довіряю я телеграму? Ні. Отже нічого чутливого в ньому і не поширюю.

Нічого не заважає розробнику вивантажувати інформацію з секретного чату.

Заважає, ви не в курсі. В дійсно секретних чатах ключ генерується так, що його знають і зберігають тільки дві сторони, але не посередник, що їх звʼязав. Почитайте про Diffie-Hellman key exchange. При ньому є проблема як перевірити відсутність MitM без сертифікатів, для голосових і відео чатів це можна зробити через ZRTP. Коли Телеграм встановив дзвінок, бачите на екрані чотири емодзі? Порівняйте їх голосом зі співбесідником, якщо співпадають — ніхто не втрутився. Signal має аналогічні заходи, хоча я не буду стверджувати повну відповідність. Мабуть, хтось ще має.

Все це основи сучасної криптографії, для них не треба занурюватись у математику. Просто перевірте, як реалізовані відповідні механізми в месенджері, яким користуєтесь.

Тобто, все спирається в довіру.

Ні, методи захищеного транспорту поверх незахищеного давно відомі і на них працює весь Інтернет.

Отже нічого чутливого в ньому і не поширюю.

Я теж стерегусь 🪿. Але чи вважати розмови з рекрутерами «чутливим» для спецслужб — ну такеє...

Заважає, ви не в курсі. В дійсно секретних чатах ключ генерується так, що його знають і зберігають тільки дві сторони, але не посередник, що їх звʼязав. Почитайте про Diffie-Hellman key exchange. При ньому є проблема як перевірити відсутність MitM без сертифікатів, для голосових і відео чатів це можна зробити через ZRTP. Коли Телеграм встановив дзвінок, бачите на екрані чотири емодзі? Порівняйте їх голосом зі співбесідником, якщо співпадають — ніхто не втрутився. Signal має аналогічні заходи, хоча я не буду стверджувати повну відповідність. Мабуть, хтось ще має.

Это если оба переписывающихся — эксперты по компьютерной безопасности проверившие по подписям приложения что оно было скомпилено именно из тех исходников которые работают как ты пишешь, на 100% уверенные что никаких бекдоров в этом коде (и в сотне библиотек зависимостей) — нет.

Ну можно тут продолжать в направлении, например, что на телефоне/лаптопе/etc. нет бэкдоров на клавиатуре, в GUI и так далее, но обычно таки достаточно доверия авторам дистрибутива.
(«Обычно» — да-да, будем говорить про закладки в чипах. Эта тема вечна, но смысла нет.)

Тицькати паличкою в клієнтский додаток та казати про безпеку продукту в цілому — це просто неймовірно крутий маркетинговий хід, але не більше. Клінт може не містити нічого підозрілого. Вся магія робиться на сервері, код якого ніхто не перевіряв.

Та ну ) ми можемо не довіряти смтп серверу, але пошту таварісч майор не прочитає, якщо поштовий клієнт написаний правильно

Використання телеграму для побутового спілкування це дрібниці. А от обмін повідомленнями про важливу військову інформацію це серйозно і я б в телеграмі про таке не розмовляв.

Ще 2023 року (за 24й — невпевнений) ГУР МО використовувало телеграм як офіційний месенжер для рекрутингу, потім зробили анкету на самому сайті.

хз, ніколи не спілкувався з рекрутерами в тг як або інших приватних месенджерах (баню та і все). контакт через лінкедин, імейл і далі вже в гуглміт, скайп або телефон.

не уявляю для чого використовувати приватні канали для роботи.

Те що товариш майор (умовний Бортніков, або хто там в них головний) має доступ до всієї інформації в ТГ, в тому числі тієї, що в приватних чатах треба пояснювати?

Це треба не стільки пояснювати, скільки доводити. Закидів про те, що Дуров — агент ФСБ під підкриттям і зливає весь трафік майору — багато, а доказів все ще немає.
З ВК і Однокласниками, з якими ви постійно проводите паралель, все було прозоро зрозуміло, з телеграмом я не бачу нічого, окрім нахрюків.

Всі аргументи на цю тему зводяться до колишнього громадянства Дурова.
Дискурс про «русня не люди» — тут зайвий, в значенні redundant. Важливіше те, що не кожен росіянин — агент ФСБ, бо на таку ораву ніякого ФСБ не вистачить. А то так можна допараноїтись до того, що і Серґєй Брін створив гугл для шпіонажу на користь Кремля, і JetBrains весь ваш код пиздять, а Андроїд як платформа взагалі завідомо скомпрометована, бо Котлін — острів біля Пітєра.

Тлдр — Телеграм використовують, бо це найпопулярніший месенджер в Україні і люди не вірять що він несе безпекові ризики.

Якщо русня — люди, сперечатися дійсно нема про що. JetBrains, доречі я не використовую. Рочку з 16-го здається, чи якось так. Брін полишив СРСР ще дитиною. Не бачу, яким боком він до цієї дискусії.
Головна спільна риса захисників телеги — віра в «хороших руських». Я теж до певного моменту вірив, що вони є. Вже рочків мабуть із сім, як не вірю. Якщо огірок перебуває у діжці з розсолом тиждень чи більше, він — солоний. Виключень немає.

JetBrains, доречі я не використовую.

Андроїда теж не маєте, сайти на nginx не відвідуєте, бізнеси, що досі сидять на 1С, бойкотуєте? На ВК і Однокласниках ніколи не були зареєстровані, раз з семи рочків про русню усвідомились?

Може і так, але тоді ви дуже непересічна людина, і нереалістично очікувати від більшості такого ж рівня комітменту щодо цієї теми. Гірка реальність така, що русня існує в великій кількості, в тому числі поза рф, серед них є програмісти в великій кількості, і вони створюють софт, яким користується багато людей. І малоймовірно — що всі вони, включно з Дуровим, під козирьком у фсб.

Брін полишив СРСР ще дитиною.

Огірок в діжці з розсолом ж, ну. Може тоді малосольний, а не прям солоний.

Якщо русня — люди, сперечатися дійсно нема про що.

Я не дарма підкреслив слово «зайвий», і уточнив про redundant. Ви не читаєте те що вам пишуть, і одразу зриваєтесь в емоційне замість логічного. Ніби ви в оточенні ворогів, а тут всі навколо — русня, агенти ФСБ, вата і ждуни, що ставлять під сумнів базові для всіх українців речі. Ніхто тут не доказує про хороших рускіх, ви воюєте з млинами, тому і весь дискурс — redundant.

І малоймовірно — що всі вони, включно з Дуровим, під козирьком у фсб.

Та ладна. Дуров — self made man? Серйозно? Сам підняв ВКонтакті в Путінській росії? А потім сам створил ТГ? Ви хоч сами в це вірите? Смішно.

Ви не читаєте те що вам пишуть, і одразу зриваєтесь в емоційне замість логічного. Ніби ви в оточенні ворогів, а тут всі навколо — русня, агенти ФСБ, вата і ждуни, що ставлять під сумнів базові для всіх українців речі.

Це ви неуважно читаєте. Я нічого не писав про оточення ворогів. Тільки про те, що русня — не люди. Ті, хто цього досі не усвідомив просто поки що замало втратили в цій війні. І так, я в курсі про «хароших рускіх за рубєжом». Багато хто з них — ФСБшна агентура. Нажаль. А багато хто — просто лайно, бо солоні огірки.

Ніхто тут не доказує про хороших рускіх, ви воюєте з млинами, тому і весь дискурс — redundant.

Інших аргументів на користь використання ТГ немає. Тільки казочка про те, що Дуров — «хароший рускій». І цей дискурс дійсно зайвий. Але не я його придумав. Просто намагаюсь якось протистояти цій пошесті. ;)

Та ладна. Дуров — self made man? Серйозно? Сам підняв ВКонтакті в Путінській росії? А потім сам створил ТГ? Ви хоч сами в це вірите? Смішно.

Ну не сам, а з братом і тією самою пітерською командою. Якщо без хвальних епітетів — власне так, я в це вірю, бо така версія не потребує зайвих припущень. І доказів в мене приблизно стільки ж, як і у ваших тез про всюдисущне ФСБ (ніскільки). Але стверджуєте ви, тому і тягар доведення лежить на вас.

Тільки про те, що русня — не люди.

Кому ви це доказуєте? Хто з вами сперечається? Яким боком це до теми розмови?

Моя теза — «Дуров не агент ФСБ, бо немає доказів», ви підміняєте її на тезу «Дуров — хароший рускій» і переможно спростовуєте уже її. Боротьба з опудалом, вона ж straw man fallacy, вона ж ignoratio elenchi.

Все просто. Якщо росіянин міг зробити якусь капость, а вам здається що не зробив, напевно ви чогось не знаєте. Дуже проста логіка. До людей треба застосовувати принцип презумпції невинуватості. До росіян — навпаки, принцип призумпції винуватості. Саме в цьому головний сенс виразу «русня — не люди». Ніхто не стверджує, що серед них зовсім немає людей. Твердження полягає в тому, що росіянина(ку) не варто сприймати як людину, поки він/вона сам(а) не доведе протилежне.
Виходячи з цього принципу, Дуров співпрацює з ФСБ РФ, а ТГ є конче небезпечним. Це абсолютно нормальний принцип у співвідношеннях з ворожим суспільством. Сподіваюся вам не треба доводити, що росіяни є конче ворожим до нас суспільством?

Ваша логіка, звісно, заслуговує на лаври Джорджа Буля і Аристотеля.
Я розумію емоційний контекст цієї розмови, але на якомусь моменті треба вмикати здоровий глузд і ставити собі обмежувач, бо так можна дійти до «кошка бросіла котят — ета дуров вінават». І реальних епізодів параної. Кажу, як людина, у якої таке періодично трапляється.
Щоб відрізняти реальне від уявного ефективніше використовувати логіку класичну і усталену, а не самописну і перевинайдену.

Якщо росіянин міг зробити якусь капость, а вам здається що не зробив,

Ну... скажімо за десять мільйонів доларів адмін WhatsApp буде зливати інфу чи ні?

Не зрозумів питання. Переформулюйте, будь ласка.

що досі сидять на 1С

dou.ua/...​ening-with-1c-in-ukraine
1c теперь продается под другим брендом BAS, потому что для кучи предприятий эта прога дефакто и аналогов нормальных нету

JetBrains, доречі я не використовую

а вот галеры из дия-сити покупают корпоративные лицензии на все продукты JetBrains, я видел в имейл-рассылке сотни имейлов, кому приходила лицуха, так что какие счета только с 1 галеры за год уходят в жетбрейнс можно представить)

трафік майору — багато, а доказів все ще немає.

Та ну чесно, он дурова в серпні 24 французи на багет посадили, за те що він ключів не давав, але багет виявився черствим і прийшлося дати французському товарищу майору.

Про те що дуров в рашці тєлєгу силовикам віддав також не секрет, те саме до речі з вайбером в рб було. Штаб квартира вайбера була в Мінську і вони кгбшнікам зливали інфу, так само телеграм робить з фсбшниками, до речі з сбушниками також, інакше яким таким магічним чином знаходять власників наркошопів, каналів з повістками і «опозиційні» змі.

Там немає ніякої магії. «Находять» зазвичай вже знайдених та поставлених на лічильник. А решта палиться самостійно, бо треба в публічне поле якось виходити.

Державна політика. Ви ще памʼятайте колись був такий сайт «вкантактє» чи «аднакласнікі»? Зараз в Україні на них вже ніхто не заходить у всіх фейсбук. При зеленському і єрмакі головний мессенджер це фсбшний телеграм. Треба запитати у ОПи чому вони так його люблять на 4 році великого вторгнення

Вони використовують його як офіційний канал інформування людей. Це — проблема. Згоден. Проте, вони нікого не примушують вести в телезі особисте чи робоче листування. Тим не менш, багато хто веде. Як на мене, це — теж проблема. Причому геть іншого характеру.

І нікому не цікаво, чому саме він такий популярний. В цьому і проблема.

Другий за популярністю в світі месенджер — WeChat. Ви взагалі його UX бачили? Я — ні.
Доречі, а в чому саме така неймовірна крутизна UX телеги у порівнянні, скажімо з WhatsApp, що люди користуються ним незважаючи навіть на російське походження? Я не бачу прямо суттєвої різниці. Що я пропустив?

мені Телеграм зручніше за інші
1. Обмін файлами
2. Групи та механіка їх органцізації
3. Канали
4. Войси та преміум для вербалізації войсів
5. Стікери та паки стікерів
6. Самознищення месседжів
7. Адекватний пошук
і так далі. Вічат я не юзаю бо нікто з мого кола його не юзає. Ватсапп відсталий від телеграма по всьому списку того що я перелічив.
Стосовно російського походження — це компанія зарєстрована в Дубаях зараз. Співробітники не знаходяться на території рф. чи для вас це щось ірраціональне принципове ?

Хоч в Новій Зеландії, факт того що Дуров та інші росіяни стоять за Телеграм залишається. Якщо тобі не принципово, мені пофіг, юзай і будь в категорії «какая разніца».

факт того що Дуров та інші росіяни стоять за Телеграм залишається.

Nginx, Kotlin, Golang тебя не пугают?

+ Clickhouse на котором сидит куча компаний с платной поддержкой

Ви можете раціоналізувати вашу позицію ? Чи це щось релігійне ?

Чувак, нагадаю якщо забув — рф напала на Україну, вбила тут 100 тис + людей, мені цього факту лише достатньо щоб рашиків призирати всюди. Якщо тобі ні — живи и милуйся стікерами і UX.

Якщо вам від того легше то добре. Дуже допоможе (ні). Доречі, я телеграм використовую іноді щоб збирати кошти на дрони або інше приладдя. І в ТГ є канали мільйонникі які роблять те ж саме. Те що ви описали — це оверреактінг.

Сервери — принципове. Я вже писав.
Що до каналів — згоден. Зроблено якісно. У WhatsApp вони також є, проте бракує можливості коментувати. Тим не менш, я не розумію людей, які використовують ТГ для робочого і особистого спілкування.

доречі, ще можно собі локації зберігати. Шейрити. я маю наприклад свої приватні канали зі своєю інфою нішовою. Ну так я вам розказую це щоб ви зрозуміли чому я використовую ТГ для особистого спілкування. Для роботи є слек. Для військових — сігнал. Ваші особисті рецепти пірогів нічого не дадуть ворогу.

Топік взагалі-то про рекрутурів. У вас є звичка обговорювати з рекрутерами рецепти пірогів?

Нічого серкретного немає в спілкуванні з рекрутерами.

Ok. Не бачу сенсу заперечувати. Нічого так нічого.

це чутлива, але не секретна інформація

Ну то скільки? Скажи. Ще приклади якісь документ для достовірності. Стопудово це можна якось дізнатися. Спецслужбам це ні до чого, ти їм не цікавий. Я ж не прошу показати паспорт. Ви можете раціоналізувати вашу позицію ? Чи це щось релігійне ?

тобі — не скажу. Я навіть не знаю з ким спілкуюсь. Але якщо знаєш де та ким працює людина та є кмітливість можно приблизно вирахувати

З доброзичливцем. Не впадай в параною. Що я можу зробити такого з цим знанням?

Як сидіти в загончику Дурограма здавши номер телефону і контакти з телефонної книжки який дуже ймовірно зливає дані ворогові, то приховувати нічого а як сказати таку дрібничку як ЗП, то не скажу, це чутлива інформація, це особисте.

Фамилию и имя напиши, и телефон, тогда поговорим по-серьезному. А так какой-то Саша без фотографии имени и паспорта.

А що зміниться? Може воно все буде вигаданим.

З WhatsApp у мене проблема що немає десктопу на Linux. Плюс є Saved Messages, куди можна кидати файли, наприклад.

Є. В снапі здається, якщо не помиляюсь.

Що є? Перевірив

Mac, Windows, iOS, Android
Don’t see your device supported? Use WhatsApp on your browser.

Ще були танці з бубном десь зайти, бо якісь прив’язки, щось треба було верифікувати, пароля недостаньо, ...

лол, ты критикуешь использование мессенджера с открытым исходным кодом, и в замен на полном серьезе предлагаешь ставить апки от какого-то Tanmoy Ganguly

Навіть пан Нєчаєв визнав, що серверний код ТГ не є відкритим. То в чому саме лол? В тому, що я пропоную не довіряти товаришу майору?

Современные криптографические протоколы позволяют использование незащищенных каналов связи, поэтому даже если сервер полностью скомпрометирован но клиент валидный — сообщения нельзя прочитать (я сейчас говорю про секретные чаты в ТГ).

Whatsapp клиент который ты предложил был загружен в snap store неизвестно кем, и неизвестно что там (в отличии от клиента телеграма), и является намного менее безопасным решением.

Современные криптографические протоколы позволяют использование незащищенных каналов связи, поэтому даже если сервер полностью скомпрометирован но клиент валидный — сообщения нельзя прочитать (я сейчас говорю про секретные чаты в ТГ).

Звідки ти цю фігню виковиряв? Що це за нісенітниці? Про що це взагалі? Я не бачу найменшого сенсу в цьому тексті.

Отстал на 50 лет от знаний в криптографии, бывает. Попроси ChatGPT — обьяснит

Зрозуміло. Ну, наздоганяй раз відстав. Удачі тобі і твоєму чату гопоти. ;)

Це очевидно, що ти не здатний зрозуміти, про що тобі пишуть.
З часів OpenPGP не потрібно довіряти серверу, щоб безпечно обмінюватися првідомленнями, навіть якщо сервер повністю підконтрольний.

Протокол Діффі — Геллмана, на який вірогідно посилається цитоване тобою кацапське джерело, був опублікований у 1976-му році. Називати його сучасним можуть хіба що кацапські рекламні агенти. Тобто ти написав хуєпєнь. Вибач. Звик називати речі їхніми власними іменами.
Що до криптостойкості цього підходу, нічого сказати не можна, бо вона залежить не тільки від методу генерації ключа, а ще й від його довжини (точніше співвідношення довжини ключа і криптуємої інформації) і методу шифрування.
Нагадаю, що в ФСБ РФ — не бідна організація, тобто обчислювальні потужності вона має неабиякі. Тобто ти написав двічі хуєпєнь. Використання методу Діффі — Геллмана для генерації ключа не гарантує конфіденційність чата.
Проте пиха в тебе неабияка. Нею можеш пишатися.
Дякую. Дуже дякую.

Пане, тут до психіатра варто. Яке кацапське джерело?😂 Про що ти галюцинуєш?😂😂😂

Ви так це сформулювали, ніби я заважаю комусь піти до психіатра. Якщо вам дійсно треба, ідіть звісно. Здоровля — понад усе.
Мене інше цікавить. Що там з приводу надійності клієнта ТГ при скомпрометованому сервері? Хтось може дати зрозуміле пояснення, чому саме він вважається в певних колах настільки надійним?

Клієнт тг опенсорсний, зкомпілюй і користуйся, якщо думаєш, що там щось приховане. Постав з f-droid, хоча думаю, тут лише цілюща лоботомія пану зможе допомогти.

Ну, в принципі, я так і думав, що замість пояснення буде хамство, тому не можу сказати, що розчарований. Шкода, що вам не вдалося мене в чомусь переконати. Ну, нічого. Можливо наступного разу пощастить більше. 🤭

був опублікований у 1976-му році.

Він розвивається. Сучасні версії SSH і TLS, на яких працює весь Інтернет, спираються на нього.

на який вірогідно посилається цитоване тобою кацапське джерело
Нагадаю, що в ФСБ РФ — не бідна організація, тобто обчислювальні потужності вона має неабиякі.

Ясно, що «кацапське джерело» тут хтось інший, кого dou підсвічує жовтим:) Така віра в здібности ФСБ, що вони розшифровують (в великих масштабах! бо треба робити це для мільйонів українців і не тільки) те, що весь інший світ не намагається навіть суттєво спростити складність ключей — то може тільки справжній Z-пропагандист.

Ви себе виказали...

Русня — не люди. З тими, хто вважає інакше я не сперечаюся. Щось ще не зрозуміло?

Та все зрозуміло. Продовжуйте далі собі біситись, нервувати, перекручувати, протирічити самому себе і далі косплеїти москва-тв. Може, колись таки видасте, скільки вам за те москалі платять...

Зрозуміло, то стуліть будь ласка пельку. Ви мені настільки не цікаві, що аж незручно. А ваші закиди настільки піxyй, що шкода витрачати літери. Дякую. Дуже дякую.

Спільнота — це так. На каналі Readovka, наприклад. Така спільнота, що прямо обчєство українофобів. Більш ніде такого немає у відкритому доступі.

чего ридовка, может ТАСС сразу?
Вообще Спільнота Стерненка как минимум только в ТГ, да и абсолютное большинство остальных украинских спільнот. После этого сообщения мне кажется что ты просто тролль.

Перехрестись, болєзний. 🙃

Нічо нового, напівголі гарні дівчата, так історично склалося :)

Вконтакт був найпопулярнішою соцмережею України і під цим соусом українцям можна було продати що завгодно. Плюс такий собі романтичний серпанок «ліварюціонера» в Дурова, коли з’явилася інфа що до нього приходили серйозні люди з такими ж намірами. І все це разом створювало такий «позитивний фон» для ТГ, про який всі ті Джаббери/Скайпи/Тріми, і що там ще було на ринку в ті роки, не могли навіть мріяти. Навіть разом взяті.

І люди користувачі прийшли.

І «м’якими» методами пробувати тепер перетягнути юзерів з ТГ, з всіма тими котиками, цицьками, срачами, в умовний Сигнал (де нема ні котиків, ні цицьок, ні срачів), це приблизно як пробувати перетягнути людей з Скайпу в Джаббер, в часи коли дуже активно почали лізти в роботу Оскара (і вбивати, тим самим, «аську»). На тебе подивляться наче на блазня трохи сумно і дещо з непорозумінням.

//для розуміння масштабів явища «всі з моста стрибали ну і я стрибнув». Line найпопулярніший месенджер/соцмережа Японії. Але навіть цього недостатньо щоб українські японісти/анімешники ним користувалися чи бодай встановлювали його собі. Бо там... Правильно, «нікого нема». А В ТГ, зненацька, «є всі».

А з «жорсткими» методами (блокування) в ТГ якось не склалося :)

Так що... поки напівголі гарні дівчата «лідер думок» не покличе ніхто й не рипнеться. Але, халепа, «лідери думок» безкоштовно не працюють.

А з «жорсткими» методами (блокування) в ТГ якось не склалося :)

Так ніхто ж навіть і не намагався. Влада сама дуже активно його використовує, чи не так? Вкрай важко відмовитися від софта, який є чи не єдиним джерелом оперативної інформації одразу по кільком напрямкам кожен з яких є в певному сенсі важливим. Я розумію, чому багато хто використовує ТГ як джерело інформації. Але мені досі ще складно зрозуміти цю святу віру в Д’Артань’яна Дурова на білому коні, який береже нашу приватність і ні в якому разі не співпрацює з рашистами. Як на мене така віра, межує з психологічними розладами. Таке.

Якщо захотіти, то можна заблокувати. Банальний блок телеграма з доступом до нього через впн сразу відріже від нього 95% людей, а інші 5 самі відваляться бо спілкуватись з людьми доведеться все одно в інших місцях.

Ну Україна он заблокувала весь рунет, і все нормально працює. Я не бачу проблеми заблокувати телеграм, достатньо змусити епл, гугл і майкрософт видалити його з українського стора, і заблокувати сервери авторизації телеграма. А якщо телеграм не можна скачати і авторизуватись, то користуватись ним уже не зможуть.

Не весь. То що ходить, наприклад, через Cloudflare, заблокувати фактично неможливо без сторонньої шкоди, на це не йдуть.

почитай по ссылке как телега получает новые адреса через пуши, удачи заблокировать гугл, амазон и остальные облака. Нет проблем скачать апк с сайта или гитхаба. Куча банков сидит в амазоне, посмотрим, как взвоют, когда приват открываться не будет из-за какого-то умника в минцифре, который внесет ASN амазона в блек лист

Нет проблем скачать апк

Взагалі то є проблема. 99% не будуть встановлювати апк, бо для цього треба натискати лишні кнопки. Так працює психологія людини, якщо треба робити щось що відрізняється від звичайного порядку денного, людина це робити апріорі не буде, бо це потребує зайвих зусиль. Тим паче більшість людей не вміє ті апк ставити, читати також не вміє, а щоб поставити апку на айфон, не зі апстора треба взагалі мати пхд по рокет сайнсу.

Тоді питання до привата, а чого він сидить в амазоні, а не всередині країни. Приват державний банк, значить всі його потужності мають знаходитись всередині країни, якщо країна не може забезпечити це, то в цьому хто винен? Той хто заблокував російський ресурс?

Переконаний що якби Вконтакт не заблочили, то ним би досі користувалися і розказували б те саме що зараз говорять на захист Дурограма: а ти доведи, а нічого секретного, дуже зручно, там всі є.

Ууух, чергові страшилки про фсбешний телеграм, тільки як завжди без будь-яких доказів, якби вони були телеграм би вже весь світ поховав би (кому аккаунт зламали через власну неуважність не робить телеграм російським)

Ну, нарешті я дочекався. Вже почав перейматися. Який же це срачЪ™ без класичного руснявого аргументу «Какіє ваши даказатєльства?». Дуже дякую вам, що приєдналися до обговорення і нарешті його озвучили.
В мене питаннячко до вас, якщо буде на те ваша ласка. Докази якого саме факту вам необхідно надати?
1. Те, що команда Телеграм має походження з Санкт-Петербургу? Так цього навіть атєц-аснаватель Телеграму, Павєл Дуров не заперечує.
2. Треба докази існування закону ФЗ-152, який вимагає зберігання особистих даних російських користувачів виключно на серверах розташованих фізично на теріторії РФ? Я там пану Нєчаєву відповідав, нижче, там посилання є, можете подивитися, не буду повторювати.
3. Треба докази того, що російська влада ніяк не переслідує використання Телеграму на теріторії РФ, а навпаки всіма способами цьому сприяє? Чи може докази того, що Росія вкладає шалені гроші в підвищення популярності цього продукту в світі і зокрема в Україні?
4. Може вам потрібні докази того, що Павло Дуров досі має російське громадянство (і ще три додаткових), неодноразово відвідував росію, причому жодного разу не був заарештований. Більше того в нього немає навіть статусу іноагента (він є у кожного росіянина, якого влада вважає хоч трохи ненадійним або недостатньо лояльним до путіна і його посіпак).

І останнє питання. Докази того, що Путін — хуйло, русня — не люди, а росія веде війну на знищення України вам потрібні, чи може самі якось впораєтеся? Дякую. Дуже дякую.

без класичного руснявого аргументу «Какіє ваши даказатєльства?»

Звісно, доводити і обгрунтовувати це руснявий підхід, а справжній українець просто чує, де правда :sarcasm:

Я там пану Нєчаєву відповідав

І нічого не довели крім власного невіглацтва і зухвалости.

І останнє питання. Докази того, що Путін — хуйло, русня — не люди, а росія веде війну на знищення України вам потрібні, чи може самі якось впораєтеся? Дякую. Дуже дякую.

Нема за що. Бо

Проблема в тому, що «русня» — люди. В основі — такі ж як ми. Без усяких полемічних прийомів. Ну а ваша демагогія починає нудити.

І нічого не довели крім власного невіглацтва і зухвалости.

Дуже обгрунтоване твердження, яке не містить жодних персональних нападів. Із ностальгією пригадав молодість, СРСР і комсомольські збори. Дякую.

Цікаво (ні, звичайно, набридливо), що коли на доу аргументи навести не можливо, починаються одноманітні накидання ярликів про комсомольство чи совок. За цими накиданнями не стоїть нічого, окрім мільйонлітнього мавп’ячого кидання лайном.

Якщо буде на те ваша ласка, можна трохи предметніше? Яких саме аргументів вам не вистачає? Я ніби-то намагаюсь відповідати на всі питання. Напевно, якщо ви вважаєте, що

Проблема в тому, що «русня» — люди.

вам може здаватися, що мої пояснення нічого не варті. Але тут складно щось зробити.
Одна людина, яку я дуже поважаю, якось сформулювала цю проблему максимально чітко. Справа в тому, що в нас з росіянами є незгода з сільськогосподарського питання. Вони хочуть, щоб наші тіла добрили їхню землю. А в українців на це прямо протилежна точка зору. Якщо ви в цьому питанні на боці росіян, або вважаєте себе «нейтральним», ми з вами ніколи ні про що не домовимося. Бо ніякого нейтралитету в цій війні не існує. Всі, хто вважає, що діє нейтрально, свідомо чи несвідомо підтримують російський геноцид українського народу. Якось так.

Ну, от ви й довели що нічого в вас нема окрім шапочки з фольги
1. То й що? Людина обирає де їй народитись? Чи автоматично народжені на рф люди не можуть бути нормальними? Дурова виперли з петербургу і віджали вконтакте, тому він і виїхав з рф і почав будувати телеграм за кородоном
2. ну вимагає то й що? є докази що телеграм якось його виконує? здається він чудово показав що болт клав на всякі вимоги рф, блокувати вже пробували не вийшло, по друге, навіть якщо так, то що там на тих серверах, данні росіян? сдн для швидшого завантаження медіа? ну то й що? до речі в ЕС такий самий закон про громадян ЕС і Фейсбук його виконує, що тут такого?
3. ну в сша телеграм теж не переслідують і напевне у всьому світі, якась дивна в вас логіка, просто рф зрозуміла що щоб виграти інформаційну війну треба поширювати свою пропаганду на тих месенджерах якими люди користуються (оце так новина) а якщо заборонити то люди якраз туди йдуть щоб знайти правду яку від них хочуть закрити, вони як раз краще це розуміють ніж наша влада.
4. знову те саме? більш значного не знайшлось? я вже казав батьківщину не обирають, а за що його мали заарештувати? він що терорист?

тобто фактично немає жодного доказу що от не було злому аккаунту і інформація в приватному чаті якось опинилась у фсб, а ви висосуєте з пальця, не все що сіре вовк

Ну, от ви й довели що нічого в вас нема окрім шапочки з фольги

Про особисті наїзди нічого писати не буду. Якщо цікаво, можете передивитися моє листування з паном Нєчаєвим.

здається він чудово показав що болт клав на всякі вимоги рф

Якщо ваша ціль в чомусь мене переконати, тоді вам варто було б пояснити, чому саме вам так здається. Бо я впевнений, що виконує.

навіть якщо так, то що там на тих серверах, данні росіян? сдн для швидшого завантаження медіа? ну то й що?

Ваші дані там також є, якщо в вас є акаунт. І все листування з усіма подробицями. Зберігати дані зараз коштує копійки. Напевно кацапня зберігає все.

просто рф зрозуміла що щоб виграти інформаційну війну треба поширювати свою пропаганду на тих месенджерах якими люди користуються

І це можливо лише за умови, що адміністрація месенджерів співпрацює з ФСБ РФ. Яку пропаганду поширювати, а яку банити чи видаляти визначає команда підтримки месенджера.

я вже казав батьківщину не обирають

Вірно. Але обирають співпрацю або неспівпрацю з терористами. За всіма ознаками, Дуров співпрацює.

жодного доказу що от не було злому аккаунту і інформація в приватному чаті якось опинилась у фсб

Ви дійсно настільки наївна людина? Росія веде проти нас війну на знищення. Їхня ціль — знищення України як держави і українців як нації. Тобто вбивство тих, хто не погодиться на зросійщення і зросійщення всіх інших. Кожен українець, особливо чоловічої статі — потенційний воїн, тобто може опинитися в ЗСУ на передовій в будь який момент. Невже ви вважаєте, що в товариша майора який не соромиться вбивати балістичними ракетами українських дітей може бути якась рефлексія з приводу вашого чи мого персонального листування? Все опиниться в нього на столі в той момент як він шчолкне пальцями. Роздрукують и принесуть. Росіяни таке навіть не засуджують. Для них цілодобове спостереження всіх за всіма — норма життя.

Якщо ваша ціль в чомусь мене переконати, тоді вам варто було б пояснити, чому саме вам так здається. Бо я впевнений, що виконує.

та я вже бачу що це марно, але це від вас цікаво було почути пояснення, бо все що ви написали це як раз ваші «відчуття», нічого більшого, є якісь скандали з злитими переписками? ото ж то

Ваші дані там також є, якщо в вас є акаунт. І все листування з усіма подробицями. Зберігати дані зараз коштує копійки. Напевно кацапня зберігає все.

пруфів звісно ж не буде, знову ж таки лише ваші відчуття, навіть по їх закону лише данні росіян, аналогічно закону в ЕС

Вірно. Але обирають співпрацю або неспівпрацю з терористами. За всіма ознаками, Дуров співпрацює.

знову шапочка з фольги, от з францією він явно спіпрацює, бо посадили і випустили коли погодився, а рф йому що? він сидить в еміратах, якби якісь данні зливались уже б були скандали і телеграмом би перестали у світі користуватись, його репутація йому дорожче

тобто все на чому ви базуєтесь це ваші відчуття, бо росіяни погані, безумовно, але тому ж дурову немає що пред’явити окрім того що він колись жив там і пару раз приїзджав в гості до родичів, пруфів злитих переписок немає, вибачте але в адекватних людей цього замало щоб бути безумовно переконаним
не хочете користуватись, ваше право, але немає чого дивуватись чого це люди не вірять в теорію змови базовану на відчутті без доказів

пруфів звісно ж не буде, знову ж таки лише ваші відчуття, навіть по їх закону лише данні росіян, аналогічно закону в ЕС

По їх закону Крим в 14-му році належав Україні. Ви дійсно вірите в їхню законослухняність? Звісно в такому разі ми ні про що не домовимося. Русня — не люди. Якщо ви вважаєте, що люди, тоді немає про що сперечатися. Ви просто поки що замало втратили в цій війні.

ну це все одно ніяк не доводить що в них взагалі є така можливість читати наші переписки окрім ваших відчуттів

Звісно є. Сервери під їхнім повним контролем. Можливо ви вважаєте, що Дуров не дає їм ключі? Якби не давав, вони б його давно вбили і поміняли на когось більш здатного до співпраці. Ви просто дуже погано знаєте російську історію.

угу, то чого ж власника сигналу не вбили якщо ключі не дасть? за вашою логікою все те саме

Сигнал розроблявся на росії? Фінансувався оточенням путіна? Сигнал є популярним в Україні хоча б на 10% відсотків від того, як ТГ? Росія вкладала шалені гроші в розкрутку Сигнала? Ось тому.

всі війскові на сигналі зараз сидять, навіть в білому домі як недавно виявилось, от як раз якщо б могли когось вбити за ключі то це їх
але по вашому чомусь дурова можуть (хоча він не в росії) а власника сигналу ні, де логіка?
і знову ви про ваші відчуття, дуров спеціально виїхав і сказав що в росії бізнес будувати не можливо, будував він на гроші з продажу вк, вони його вижили, а у вас це чомусь безумовний доказ його співпраці просто що він там народжений
йому немає ніякого сенсу робити це, перший злив і телеграмом перестануть користуватись в усьому світі
виглядає просто як розмова з божевільним, вірте у що хочете

перший злив і телеграмом перестануть користуватись в усьому світі

Неправда. Частина не дізнається, частині буде все одно, частина скаже що мені нічого приховувати, хтось скаже що не все так однозначно, хтось скаже що докази непереконливі. Взяти ту ж Мордокнигу. Якщо поґуґлти, звісно ж я цього робити не буду, то можна знайти різноманітні скадальчики зі зливом персональних данних і т.п. з переконливими доказами. І що? Мордконига розорилася? Овечки як сиділи там так і сидять.

бо мордокнига зливала госдепу, а звичайним людям на це насрати, бо від фбр, і цру їм не ма чого ховати, сша ще не воюють з більшістю світу, а злочинці фейсбуком як раз і не користуються, бо знають що їх фбр прочитає по першому позову
по друге, фейсбуком користуються все менше, і все більше переходить у телеграм, особливо молоді, старшому поколінню взагалі осягнути питання безпеки і зливів важко, вони б і на однокласниках досі б сиділи якби не заблокували

перший злив і телеграмом перестануть користуватись в усьому світі

Давно вже відбувся. Більшість його просто не помітила. Зараз важливо не те, що відбувається, а те, як це висвітлюють СМІ, які читає більшість. Злами ТГ зазвичай ніяк не висвітлюються. Ось посилання: nv.ua/...​ni-ukrajini-50436882.html

Усі вони використовували специфічний рекламний сервіс FleepBot

Яким чином це питання безпеки телеграму, якщо це був фішинг через 3rd-party бота? Яким чином це ризикова небезпека телеграму, якщо таке саме могло б відбутися (і відбувається) в усіх месенджерах, які підтримують функціонал ботів?

І власне, навіщо та-щу майору такі танці з бубнами, якщо, за вашим ствердженням, він і так має доступ до всього і усюди?

Яким чином це питання безпеки телеграму, якщо це був фішинг через 3rd-party бота?

Неуважно читаєте.

Telegram повністю російський. Навіть ця програма, через яку зайшли, теж російська, за неї начебто і рублями можна розраховуватися.
І власне, навіщо та-щу майору такі танці з бубнами, якщо, за вашим ствердженням, він і так має доступ до всього і усюди?

Я про read-only доступ казав. Якщо в товариша майора є ключі шифрування, він може просто читати будь-який трафік, ймовірно в нього і якісь засоби пошуку є. Інакше було б незручно. Але, змінювати зміст каналів шляхом прямого редагування БД на сервері, це ж трохи складно, ні?

тобто зламали якийсь рекламний сервіс, а не телеграм і доступ до ваших повідомлень, знову мимо, звичайне обсиралово телеграму, бо нашій владі не подобається що ми можемо читати новини ще десь інде окрім марафону

ну тобто нема питань чи хочуть читати чи ні, всі розвідки світу хочуть, це безумовно
а от чи можуть? я не бачу ніяких доказів

Ну, чекайте на докази. Якщо вам насрати на власну безпеку, чекайте. Я читав що декому ті докази коштували життя, проте можливо це були зламані акаунти. Питання лише в тому, нахіба ламати акаунти якщо сервер — у сусідній кімнаті, а ключ — у тебе в столі. Але ви звісно чекайте. Я ж не можу вам цього заборонити.

з францією він явно спіпрацює, бо посадили і випустили коли погодився, а рф йому що? він сидить в еміратах, якби якісь данні зливались уже б були скандали і телеграмом би перестали у світі користуватись, його репутація йому дорожче

Ну а в РФ аудиторія яка приносить якусь копійчину. Або брати Дурови симпатизують владі РФ чи їм просто за державу абідна і вони через це готові співпрацювати. Або є інвестори які тримають їх за яйки.

тобто все на чому ви базуєтесь це ваші відчуття, бо росіяни погані, безумовно, але тому ж дурову немає що пред’явити окрім того що він колись жив там і пару раз приїзджав в гості до родичів, пруфів злитих переписок немає, вибачте але в адекватних людей цього замало щоб бути безумовно переконаним

Ви теж базуєтеся на власних відчуттях. Ви ж, як і я, не можете знати що Telegram не співпрацює з РФ і що там у Дурова на умі.

за такою логікою не можна нікому вірити, чому тоді сигналу вірить? те ж саме, ми не можем знати що у них там на умі))

просто рф зрозуміла що щоб виграти інформаційну війну треба поширювати свою пропаганду на тих месенджерах якими люди користуються (оце так новина) а якщо заборонити то люди якраз туди йдуть щоб знайти правду яку від них хочуть закрити, вони як раз краще це розуміють ніж наша влада.

Чому ж вони заблочили Discord, Signal, Facebook, Instagram, DOU і почали всіляко перешкоджати користування YouTube? Там же багато людей на яких можна поширювати пропаганду. Особливо YouTube заради якого народ готовий оплачувати послуги VPN і морочитися з перепрошивкою роутерів і з всякими там Goodbydpi.

Дурова виперли з петербургу і віджали вконтакте, тому він і виїхав з рф і почав будувати телеграм за кородоном

О, які цікаві версії пішли... Ні, його не виперли, ВК в нього «купили», а потім дали виїхати з країни з грошима, щоб він побудував телеграм. Вся його «опозиційна» діяльність — не більше ніж легенда, він багато разів виїжджав та заїжджав до запоребрика, і йому нічого за це не було. Нуль реакції з боку влади. Навіть іноагентом не визнали, а це «звання» зараз роздають ліворуч та праворуч кому завгодно.

здається він чудово показав що болт клав на всякі вимоги рф

Це все публічне інфополе. Для замилювання очей. В реальності сервери ТГ розташували в РФ на вимоги ... закону.

ну в сша телеграм теж не переслідують і напевне у всьому світі

Там просто діє негласна заборона на його використання на робочих телефонах. CIA нещодавно заборонили його використання на офіційному рівні.

за вами персонально фсб стежить думаєте ?

Ні, я не вважаю себе настільки важливою персоною. Спеціально скоріше за все не слідкують. Але напевно всі дані, які можуть знайти, знаходять і зберігають. Чекісти завжди так роблять. Мають персональне дось’є на кожного потенційного ворога. Тим більш зараз, коли збір і зберігання даних коштує копійки. І на вас також збирає. Можете бути впевненим.
Зберігання особистого листування на сервери — базова функція будь-якого месенджера. Питання лише, чи шифруються ці дані і в кого є ключ.

хіба небезпечне виключно персональне стеження. відстежувати виробництва без перегляду персональних мємів неможливо?

Більше того в нього немає навіть статусу іноагента

особа, яка, отримує фінансування з-за кордону і бере участь у політичній діяльності Росії, поширенні інформації як засіб масової інформації
Ні тим, ні іншим він не являється. Максимально непублічний.

Те, що команда Телеграм має походження з Санкт-Петербургу? Так цього навіть атєц-аснаватель Телеграму, Павєл Дуров не заперечує.

В гугле, та інших компаніях працює чимало россіян, на різних позиціях. Ви можете дати гарантії, що вони не роблять бєкдори і не працюють на спец. служби рф? Або китайці яких взагалі багато, не шарят свої «можливості» братушкам россіянам.

Треба докази існування закону ФЗ-152, який вимагає зберігання особистих даних російських користувачів виключно на серверах розташованих фізично на теріторії РФ?

Умовного гугла, або мелкософта це теж стосується, але вони працюють. Як і ватсап. Тільки ютуб подрізали. Так що вони теж пійшли на тіньову згоду?) Окрім сигналу, наскільки я знаю в рф немає заблокованих мессенджерів.

Треба докази того, що російська влада ніяк не переслідує використання Телеграму на теріторії РФ

Намагались. Не вдалося. Вирішили просто приєднатися і використовувати під свої задачи.

І не забувайте, еВорог працює в тг. Так що значить наші служби вважають що це безпечно ))

Не те щоб я захищав тг, сам я їм більше не користуюсь, але все це можно «приплести», к будь якому великому продукту.

Я що, десь сперечався з тим, що можна звинуватити кого завгодно у чому завгодно? Можна звісно, якщо є така потреба. Яке це все має відношення до безпеки обміну чутливою інформацією в ТГ (про що власно топік)?

Ага—ага

9 апреля первый заместитель председателя комитета Госдумы по информационной политике, информационным технологиям и связи Антон Горелкин заявил о запуске телеграм-бота @Trustchannelbot для регистрации крупных телеграм-каналов в перечне Роскомнадзора (РКН).

Чтобы получить маркировку «A+», каналы должны добавить бота в качестве администратора.

Поправка к федеральному закону с новыми требованиями для социальных сетей формально вступила в силу 1 ноября 2024 года. Но правительство РФ подготовило соответствующий подзаконный акт лишь 28 декабря. Он был опубликован 30 декабря и вступил в силу через семь дней, то есть 7 января.

Как раз в это время — 1 января 2025 года — Telegram объявил о запуске системы верификации каналов третьими лицами. Пресс-служба соцсети назвала этот функционал «уникальным проактивным решением».

Визуально решение, предложенное компанией, полностью укладывается в нормативы из постановления правительства РФ:

Рядом с названием канала должен находиться значок («А+» в случае с ботом РКН).
В описании канала — тот же значок, уникальная ссылка для проверки регистрации и текст, «отражающий факт» регистрации канала в РКН

О запуске бота @trustchannelbot объявили в апреле, но пользовательские соглашение и инструкция датированы январем 2025 года.

А ще по суті рекламна кампанія 2018 року Дурограма під час якої в тамтешніх ЗМІ розказували про непокірного Павліка який не віддає ключі і про те яка ж це хороша програма Telegram, ніяк не виходить її заблокувати. І паперові літачки запускали.

В субботу пользователям Telegram пришло уведомление с предложением поучаствовать в акции за свободный интернет. «Седьмой день российские власти блокируют Telegram. Если вы поддерживаете свободный интернет, запустите из окна бумажный самолет сегодня ровно в 7 вечера», — говорилось в сообщении от службы оповещения пользователей мессенджера.

Павел Дуров в своем аккаунте во «ВКонтакте» призвал через час после акции «устроить небольшой субботник — собрать те самолетики, которые вы найдете у вашего дома». «Эта неделя останется в истории», — добавил основатель Telegram.

В 2024 в РФ заблочили Discord («необходимо для предотвращения использования мессенджера в террористических и экстремистских целях, вербовки граждан для их совершения, продажи наркотиков» и «в связи с размещением противоправной информации») а Telegram чомусь не чіпають.хоча через Telegram точно продають наркоту і така діяльність там набагато розповсюдженніше ніж в Discord.

Взагалі це загальнодоступна інформація.
А прізвисько у вас цікаве, я б сказав відповідне;)

Головний недолік телеграма — будь яку переписку можна видалити без сліду (якщо не користуватися експортом).
Тому, звичайно, для серйозної переписки — пошта.

Ви дійсно вірите, що без сліду? А як це можна перевірити? Те що інформація більше не доступна онлайн аж ніяк не доводить, що вона зникла. Її могли просто приховати. Внізапна.

Навіщо ви це пишете? От щоби що? Ви дійсно вірите, що ваші теоретизування містять в собі хоч краплину оригінальної думки? Пишіть щось менш банальне. Екстраординарні звинувачення вимагають екстраординарних доказів.

Екстраординарні звинувачення вимагають екстраординарних доказів.

Тільки у разі, якщо звинувачення стосуються людей. Якщо вони стосуються русні, навпаки, потрібні стовідсоткові докази невинності. Рускій бреше завжди, коли відкриває пельку не для того, щоб щось з’їсти. Це — аксиома. ;) Дивно, що є українці які не одинадцятому році війни її не вивчили. Дякую. Дуже дякую.

Звинувачення зовсім не екстраординарні. Якщо так розмірковувати, то можна користуватися браузером від Яндекс, браузером «Амиго», Одноглазніками, Вкундахтом, сервісами від Яндекс і Mail.ru і казати а доведіть! От доведіть що не читають, не підглядають, не відслідковують, доведіть що я, те що я публікую і мої контакти комусь треба! Я нічого цього не бачу.

Лікарю, звідки у вас ці картинки? Так — це як? У вас не аргументи, а емоції, приходьте з аргументами, будь ласка

І тут ви не хочете думати, що мова про те, як два користувачі можуть — або не можуть, бо видалено — зіслатись на повідомлення одне одного без підозри «ви цей скріншот самі підробили».

Я бачу, ви вірні собі...

Я написав рівно те, що я написав. Що ви про це нафантазували — виключно ваша справа. Не буду вам заважати. Можете фантазувати далі.

Якось я видалив свої фотографії в груповому чаті. Виявилося що ні. Виявилося що модератор бачить і має доступ до видалених повідомлень.

Криворукість — не те, чим варто хвалитися

Там була така собі галочка «видалити для всіх», її треба ставити...

удалить переписку != пометить сообщения как удаленные. В ряде сервисов делается отложенное удаление данных с хранилищ в фоне отдельным процессом, чтоб не блокировать базу или пользователя, а в некоторых случаях данные вообще физически не удаляются, то что это накладно и приводит к фрагментации данных, т.к. текст хорошо сжимается

Головний недолік телеграма

є те, що сервер контролюють кцп.
Решта — справа інструментарію.

Поинтересуйся хозяевами наших мобильных операторов :)

Якщо в людини встановлен інструмент СОРМ типу ТГ, ВК, ОК, Yandex browser,
то їй не допоможе ані моб оператор ані лікар.

Можна сміливо сцяти на звук і видаляти з контактів.

Как-то я писал одному кандидату в телеграм. А он обиделся, и выдал нечто в духе автора, и гневно спросил, почему я смею писать ему через телеграм.
Наверное потому, что там был его аккаунт?
Как можно писать в телеграм тому, кого там нет?

Кстати свои гневыне притензии он, ясное дело, писал там-же в телеге.
Наверное и сегодня гневается если ему там пишут рекрутеры
Л — логика?

Дуже дякую, що приєдналися до обговорення і нарешті озвучили свою позицію. Я вже почав перейматися, що цільова авдиторія мене ігнорує. А тут ви намалювалися. А в мене до вас якраз питаннячко є.
Дивіться, є такий відомий в певних колах ссавців сайт, odnoklassniki.ru. Його ще наш президент дуже любив, ще до того, як став нашим президентом. Коли був ще звичайним коміком. Навіть пісню про нього співав дуже душевну. Там ще такі слова були:

Навєрна ета наш сайт
Ми тут сідім да рассвєта
С потухшею сіґарєтой
В одніх сємейних трусах

А перша леді слухала це з залу і мрійливо посміхалася. Згадали? Його ще при сивочолому гетьмані потім ніби-то заборонили, але ж це легко обходиться через VPN. Так я власне про що, там теж в них, цих ссавців, є акаунти, і їм туди теж можна щось писати. А тепер власне питання. Ви ж використовуєте цей безцінний ресурс для пошуку кандидатів і спілкування з ними? Використовуєте, правда? Невже ігноруєте? А чому? Там в них теж акаунти є, а не тільки в телезі? ;)

Коли нормальних людей кудись не кличуть, вони туди не лізуть

Л — логика?

П — приватне

Відкрив цей пост з телеграму 😢

Выглядит как очередная заказуха против телеграмма .
Мне нравится телега, я не против, когда туда пишут рекрутёры, это куда удобней, нежели почта либо любой иной мессенджер.
Да и в целом, как разработчику, он даёт относительно изи состряпать себе любого бота без необходимости ждать апрува пермишенов, подтверждений и прочего.

За несколько лет заграницы до сих плююсь на whatsapp и не понимаю, как им можно пользоваться, но есть и свет, телега зарубежем всё больше набирает популярность среди местного населения отбирая кусок у местных фаворитов.

Держать каждый канал связи на каждый случай мне лень, а так всё в одном месте, и каналы, чтобы новости поскроллить да блогеров этих ваших почитать, и боты/аппки всякие нужные, и группы с друзьями и тусовками и рабочие чатики в отдельной папке.

Выглядит как очередная заказуха против телеграмма .

Якщо знаєте, де саме можна отримати гроші за цю «заказуху», повідомте мені, будь ласка. Взагалі-то кидання звинуваченнями без доказів — не найкращий спосіб ведення дискусії. Русня вважає, що найкращий, насправді — ні. Дякую. Дуже дякую.

Взагалі-то кидання звинуваченнями без доказів — не найкращий спосіб ведення дискусії.

Ну так і ваше «сервери розташовані в РФ» таке ж звинувачення без доказів, саме ви почали з нього. У вас є тверді дані, чи це «класове почуття» таке каже?

В РФ є такий закон, ФЗ-152 він вимагає для будь якої організації, яка зберігає персональні дані російьских користувачів, зберігати їх виключно на серверах, які розташовані фізично не теріторії РФ. Гуглиться за 5 хвилин, якщо знаєш російьску мову, не стараждаєш олігоренією і не забанений в Гуглі.

www.cloud4y.ru/...​g/fz-152-answer/#title-16

яка зберігає персональні дані російьских користувачів

Ключове слово — російських. Ви росіянин? Ваш рекрутер росіянин? Якщо ні, то до чого це до вас? Якщо да, то чому сюди пишете?

не стараждаєш олігоренією

О, вже персональні напади почались. Тоді я зауважу, що саме ви настільки вже систематично показуєте проблеми своєї логіки, що підозра виникає сама собою.

Ви хотіли доказів того, що сервери телеги знаходяться на теріторії РФ. Я вам їх знайшов за дві хвилини пошуку в Гуглі. Тепер вам треба до***тися до мого громадянства. Тобто докази вам не були потрібні. Вам треба було висловити ваше роздратування тим, що я написав цей топік. Я розумію ваше роздратування, але мені на нього щиро піxyй. Дякую. Дуже дякую.

О, вже персональні напади почались. Тоді я зауважу, що саме ви настільки вже систематично показуєте проблеми своєї логіки, що підозра виникає сама собою.

Що до персональних нападів. Я про вас персонально нічого не писав. А ви про мене — вже написали. Ще раз дякую.

Ви хотіли доказів того, що сервери телеги знаходяться на теріторії РФ.

Я питав доказів того, що _всі_ сервери Telegram (або, в іншій гілці, Facebook) знаходяться на теріторії РФ.

Ви розумієте різницю? Якщо ні, повертайтесь, будь ласка, до середньої школи.

Я вам їх знайшов за дві хвилини пошуку в Гуглі.

Того, що я питав — не знайшли.

Тепер вам треба до***тися до мого громадянства.

Воно має пряме відношення до даного питання. Нема в РФ вимоги — навіть зараз — зберігати дані українців на території РФ.

Я про вас персонально нічого не писав.

«(не) стараждаєш олігоренією» (врахуємо одруківки) — це вже персональне. Знову брешете.

Ще раз дякую.

Подякуєте, коли засвоїте уроки цеї дискусії і почнете вести нормальну (не вірю, але маю сподіватись). Зараз — рано.

Нема в РФ вимоги — навіть зараз — зберігати дані українців на території РФ.

Це було б дуже тупо. Ніхто так палиться не буде. Проте що не тупо так це збирати якомога більше даних про свого ворога і в цьому випадку Telegram прям золота жила. Вкрай розповсюджений, привʼязаний до номера телефону, встановлюється на розумнофон. Навіть якщо допустити що Telegram не співпрацює і нікого не здає і нічого не зливає, у що не віриться взагалі (навіть Apple виконує вимоги російської влади, хоча б здавалося де Apple а де РФ, але гроші не пахнуть), або співпрацює, але лише трішечки—трішечки і чисто для виду, у що трохи легше повірити, то все одно в Telegram є API яке значно полегшує збір даних. Ну і підозр до Telegram було б значно менше якби на власники — брати Дурови і історії довкола них та самого Telegram.

Вкрай розповсюджений, привʼязаний до номера телефону, встановлюється на розумнофон.

Нічим не відрізняється від більшости інших месенджерів. Можна навіть сказати, від всіх розповсюджених. Навіть ті, де головний id це щось інше, вимагають номер телефону у випадку будь-якої мінімальної проблеми.

навіть Apple виконує вимоги російської влади, хоча б здавалося де Apple а де РФ, але гроші не пахнуть

Є різниця між вимогою, яка хоча б формально виглядає як законна (влада РФ вимагає відомостей про щось з акаунтом що починається з російських телефонних кодів), і така, для якої нема жодної формальної підстави. На друге якщо і йдуть, то дуже таємно. І тут треба міряти реальний вплив, а не формальну приналежність десять років тому.

то все одно в Telegram є API яке значно полегшує збір даних.

Якщо їх не відкрили, то як їх зберуть? Дірки типу «показати всіх в радіусі кілометра», здається, прикрили дуже давно.

Ну і підозр до Telegram було б значно менше якби на власники — брати Дурови і історії довкола них та самого Telegram.

Ось і маємо формальну причину для підозри (в побутовому сенсі), з якої і роблять всі «висновки». А на те, що та ж Meta має у інвесторах російських кримінальних олігархів, і що попри всі плачі український сегмент FB продовжують модерувати росіяни — заплющують очі, Левінзон типовий see-no-evil-monkey 🙈.

потому что расплодилось слишком много мессенджеров, я ненавижу груду месенджеров, и когда не отвечаешь в одном начинают писать в другом, поэтому снес почти все месенджеры

залишали товаришу майору якомога більше інформації про себе

что там секретного в твоей переписке с хр? Больше переживай за всякие дия, госреестры, где оптом базы выгружаются со всеми персональными данными личности. Особая благодарность тем, кто выкладывает в открытый доступ данные фоп, потом спамеры бомбят личную почту и казино или другие попрошайки звонят каждый день на номер телефона фоп

Дядя, де ти бачив в топіку Дію чи реєстри? Якщо тебе турбує Дія або реєстри, йди в сусідній топік, де вони обговорюються і там висловлюй свою безцінну думку з цього приводу. Дякую. Дуже дякую.

а ты не думал что в ЦРУ, моссаде, Ми-6 и другой разведке, кроме «дяди майора» точно также изучают твою переписку с рекрутером, владельцы вацапа, сигнала, тимса и любых остальных мессенджеров аналогично сливают приватные ключи для дешифровки сообщений. Вся эта анонимность с мессенджарами миф, пока директора не посадят в тюрьму, как дурова

Я багато про що думав. Але в цьому топіку я обговорюю тільки використання Телеграму під час рекрутингу в українському айті. Такі правила. Про що топік, про те й коментуємо. На флуд я більше відповідати не буду. Дякую за розуміння. Дуже дякую.

ЗІ Доречі, Дуров вже давно живе в ОАЕ. Все в нього добре. Можете не перейматися.

Нюанс в тому що ми воюємо з росіянами а не з ЦРУ, Мосадом, MI6.

Одне другого не виключає. В переписці може й нічого, але можна збирати купу інших даних.

Приємно що такі теми піднімаються, сподіваюсь колись ми забудемо про телеграм

Дякую. Я теж не це щиро сподіваюсь.

Коли його заблочать або коли модним і популярним стане якась інша програмка. Скоріш за все перше ніколи не станеться а друге станеться, але дуже нескоро.

з власного досвіду, подавався на вакансії в лінкедин (опис вакансії на анг.):
де однією із вимог було надати телеграм для комунікації
в одному випадку виявилось, що засновники то росіяни
в іншому випадку — вимога спілкуватись російською, бо команда говорить російською.
Відмовив і продовжені спілкування обом.
Тепер з пересторогою відношусь до таких пропозицій

Наверное, потому, что телега — 1 из наиболее используемых IM в пост-СНГ пространстве.
Whatapp — тоже как вариант, он больше распространён в Европе. Например, тут рекрутеры в основном через LI или Whatapp общаются.
Сигнал — им мало кто пользуется, в основном как замена телеги для военных.
Дискорд — вообще не в топ ни по кол-ву юзеров, ни по загрузкам.
Тимс — тоже, к тому же он больше распространён как корпоративный мессенджер. Я сомневаюсь, что он прям есть на домашней машине. Соответственно, если рекрутер туда и напишет — никто него сообщение не прочитает ))

Т.е., я хочу сказать, что никакой теории заговора, чтоб слить твои персональные данные в рашку, тут нет. Есть просто статистика и рекрутеры подстраиваются под неё. Если у кандидата есть телега (а на пост-СНГ она есть почти у каждого) — они будут писать туда.

В мене є тімс на домашній машині. І WhatsApp є, і навіть Discord. А ТГ немає. Тобто те, що мені туди пишуть, якщо таке трапляється, я не читаю.

Т.е., я хочу сказать, что никакой теории заговора, чтоб слить твои персональные данные в рашку, тут нет.

Теорії змови може і немає, але дані, тим не менш потрапляють на кацапію. Навіть якщо людина, яка звертається до тебе через ТГ цього не усвідомлює, дані все одно потрапляють на кацапію. І стають доступні тим потворам, які вбивають балістичними ракетами наших дітей.

Если у кандидата есть телега (а на пост-СНГ она есть почти у каждого) — они будут писать туда.

Саме так. А якщо немає — будуть питати: «А як вас знайти в Телеграмі?»
І з цим безумовно вже час щось робити. Бо воно не те що забембало, а вже геть вибішує.

А якщо немає — будуть питати: «А як вас знайти в Телеграмі?»

Ну, скажи, что телеги у тебя нет, зато есть whatapp. И они будут писать тебе туда. Не вижу в этом проблемы. Мне когда-то рекрутеры в скайп писали, когда он был у каждого. Когда он начал заканчиваться — на предложения дать им мой скайп аккаунт я отвечал мол скайпом больше не пользуюсь, перешёл на телегу. Вот userId в телеге. И — никаких проблем, они писали туда, если надо было что-то быстро порешать типа подписать доки или перенести собес.

Ну, скажи, что телеги у тебя нет, зато есть whatapp.

Саме так і роблю. Дехто погоджується, а дехто тихо зникає.

а дехто тихо зникає.

Зараз нажаль не ринок кандидата, можуть собі дозволити зникати. В 2021-2022 вони б так не робили.

а що існує приватний тімс? (я думав він лише корпоративний)

Раніше так і було. Зараз MS відмовляється від Скайпа і переводить всіх на Тімс. З тими самими кредити.

Наверное, потому, что телега — 1 из наиболее используемых IM в пост-СНГ

Удивишься, но по крайней мере перед войной в Раше доминировал WhatsApp.

Вот и выросло поколение, которое не знает данной аббревиатуры...

содружество независимых государств — ерзац-об’єднання пострадянських держав (з часом багато хто вийшов звідти)

Щоб взнати ваш особистий номер телефону (мене теж бісять такі рекрутери, не думаю, що це вимога контори або замовника — спілкуватись в телеграмі).
Я б на місці контор заставила рекрутерів пройти «детектор брехні», бо більшість з них має доступ до персональних (чутливої і надчутливої інфи кваліфікованих кадрів), а відтак вони можуть " приторговувати нею «наліво і гаправо» (без згоди як самої особи, вносити людину у якісь списки: чорні, білі, і т.д). Такі люди, що займаються подібною хернею, мають отримувати «достойні штрафи». Та й взагалі, в нашому ІТ ( і не тільки) потрібно давно ввести самі строгі правила GDPR (ми ж не скот якийсь, котрим торшують наліво й направо, а європейці без статусу «належать до ЄС»)

Свій особистий номер телефону я не від кого не приховую. :) Коли я надаю рекрутеру CV, він там вже є. Схоже, що справа в чомусь іншому. :)

Ну можна дати телефон «спеціально для співбесід», котрий не прив’язаний «ні до чого» і пошук в інтернеті по ньому нічого не дасть, якщо є можливість оплачувати лишній номер )

Я не того віку і статі щоб приховувати свій телефон. ;) Можна звісно. Але мені особисто це не актуально.

Щоб взнати ваш особистий номер телефону

В телеграмі його можна приховати.

Ну це звучить як теорія змови. Де ваші докази?

Люди, здебільшого, користуються наступною логікою: I have nothing to hide, thus privacy does not matter. Логікою я це називаю умовно, бо логічного там немає нічого, але _здебільшого_ людям все одно на те що їхні дані потрапляють в рашку, бо вони думають що там немає нічого цікавого.
На жаль, зробити Ви з цим нічого не зможете.

Дуже дякую за ваш коментар. Це я абсолютно щиро, без найменшого натяку на іронію.
Що до мене, я дійсно навряд можу щось зробити. Хоча, чому не можу? Можу. Можу відмовлятися спілкуватися з рекрутерами в ТГ. Але я і так вже це роблю, і це майже все, що я можу. Мої можливості в цьому сенсі дійсно геть обмежені.

Проте, якщо говорити про керівництво українських компаній, тут, мені здається, геть не всі можливості вичерпані. Для рекрутерів ви є замовником послуг. Навіть якщо просто дуже прозоро натякнути, що спілкування з кандидатами в ТГ є геть небажаним (тобто ТГ — це остання, а не перша опція), а передача через нього чутливої інформації — геть неприпустимою, це вже може дещо повпливати на людей. Я розумію, що не всі люди прислуховуються до думки навіть замовників їхніх послуг, але ж принаймні дехто прислуховується, чи не так?

Десять років тому, була дуже схожа ситуація з російською мовою. Нею розмовляла більшість, принаймні в східній і центральній частинах України і багато кому здавалося, що з цим навряд можна щось зробити. Я сам з Донецька. Коли його захопили, я був майже стовідсотково російськомовним. Тобто українську трошечки розумів, але майже ніколи нею не користувався. І мені вже тоді було 44 рочки. Зараз, як бачите, пишу не ідеальною, але геть зрозумілою українською. Тренди змінюються дуже поступово, але в якийсь момент стається певний «щчолк», і все, вже всі бачать, що тренд змінився. Для цього треба не так вже й багато — щоб достатньо людей цілеспрямовано, винахідливо і вперто намагалися його змінити. Це працює. Дуже складно і повільно, але працює.

Погоджуюсь, і до телеграму ставлюсь так само як і Ви, тобто не користуюсь.
В даному випадку, щоправда, коли я писав що Ви з цим нічого не зможете зробити, то я мав на увазі не використання телеграму рекрутерами чи щось на кшталт цього, а загалом з тим як люди відносяться до приватності своїх даних в інтернеті. Тут, мені здається, шансів майже нуль, що люди хоч трохи будуть паритися з цього приводу.

Дійсно. Що може бути цікавого в списку контактів та геопозіції

В чому смисл в оцьому реченнгі англійською мовою?

Ну то есть вам можно тг иметь и пользоваться им, а рекрутерам нельзя, потому как фсб отследит. Ок)

В ТГ існує два типи інформації.
1. Публічна, яку можна легко знайти в інших джерелах.
2. Приватна. Тобто переписка між користувачами, яка містить особисті дані, особисті справи та/або якісь робочі моменти, які не є на даний момент публічними.
Перший тип інформації є доступним ФСБ РФ в будь-якому разі. Що до другого, це саме те, заради чого РФ вклала шалені гроші у підвищення популярності ТГ в Україні. Заради того, щоб товариш майор міг вільно читати особисте листування українців.
Доречі, я не ніколи забороняв і зараз не забороняю комусь мати ТГ на будь-яких пристроях. Я цього не схвалюю, але і не засуджую. Мене турбує лише те, що силенна купа людей, особливо тут, в айтішній тусовці чомусь вважають його ледь не єдиним можливим засобом спілкування. В тому числи і тоді, коли мова йде про робочі справи. Мене це по-справжньому турбує.

усе секретне повинне через сігнал йти. а не мессенджери цивільного спілкування

А Signal, значить, цілковито воєнний? ;\

По нормальному у військових мають бути свої власні засоби звʼязку на основі власного ПО і обладнання і канали комунікації повністю їм підконтрольні, захищені, не привʼязані до номеру телефона, до розумнофону. Тут та ж історія що і з БПЛА: нічого свого немає тому доводиться ліпити кустарщину з китайських квадрокоптерів призначених зовсім для інших цілей. Ще можна згадати про використання Discord, Google meet і взагалі сервісів Google, Zoom, Windows 10, Windows 11, Androiid, iPhone. Тут вже ніяких сумнівів що госдеп прослуховує і читає.

Ну то по нормальному, але ми живемо в Україні. Тут 300-500к прогромістів, але ніхто не напрограмував ще безпечний зв’язок для ЗСУ, таке питання даже не піднімалося, а тіпа, а з якого фіга на наших ноутбуках віндовс, в наших базах сап, і чого це в азурі.

Програмісти не винні. Цим же повинні займатися державні чиновники.

Ти можеш напрограмувати що завгодно, але це мусить пройти обовʼязкову стандартизацію. В тому числі й алгоритми криптування, які, якщо вже розібратися, мусять бути державного зразка. А в ДСТЗІ в нас сидять люди, які дуже люблять гроші, а не Україну. Тому спочатку треба накопичити «котлетку», щоб занести її кому треба, а потім вже писати код.

1. Публічна, яку можна легко знайти в інших джерелах.

Багато відосиків і фоток з війни є лише в Telegram. Ніяких іншиш джерел. Солдати ведуть свої бложики майже виключно в Telegram а не на якомусь сайтику в WWW. Туди ж переїхали умовні публіцисти які публікуються лише в Telegram. Частину з цього можна подивитися і почитати на сайті Дурограма а частину ні. Про майже віс відосики тобі кажуть що media is to big і для їх перегляду вимагають реєстрації в Дурограмі. Також питання що вважати публічною інформацією.

Якщо ви не вкажете свій Телеграм, то як вони його будуть використовувати? З мого досвіду, якщо вказана тільки електронна пошта і Лінкедін, то ніхто ніколи не питає про Телеграм.

З попереднього досвіду. Якщо в резюме є номер телефону, перше, що робить більшість рекрутерів, шукає вас по ньому в ТГ. Якщо цю можливість закрити, вони починають питати, як вас знайти в ТГ. Принаймні в мене траплялося саме так.

Хі-хі, вони не тільки шукають цей номер в телеграмі, але й у вайбері ;)

У мене був досвід, коли рекрутер дуже активно тиснув на використання саме телеграму. При цьому спілкування через пошту та лінкедін його не влаштовувало.

Ну очевидно ж, щоб зручно було видаляти переписку. ))

Знову комусь щось не подобається в роботі HR.

Люди та вони просто намагаються працювати, якщо не хочете спілкуватися з кимось в телезі то видаліть її і кажіть всім що не маєте телеграму і все, питання закрито.

P.S. якщо це ще одна спроба поділити українців на хороших і поганих, як в топіках про мову, втік/невтік, серед 73 відсотків чи ні — то таке собі.

Знову комусь щось не подобається в роботі HR

Знову хтось не розрізняє рекрутера і айчара.

Знову комусь щось не подобається в роботі HR.

Знову комусь щось не подобається в роботі рекрутерів (edited)

Думаю ви і всі інші зрозуміли про що мова.

Де я писав хоч щось погане про роботу HR? Як вірно помітив пан Віталій, це взагалі про рекрутерів і кандидатів. І Телеграм використовують обидва боки.

Дякую за пораду, доречі. Хоч я її і не питав. Я ні з ким і не спілкуюся в телезі. Проблема в тому, що мені постійно це пропонують. Дякую за розуміння.

Хоч я її і не питав

Та ви цілу статтю на доу написали. А подібні топіки збирають безліч доу коментаторів — тож маємо те що маємо.

Ой, тільки не треба мені лестити. Яка стаття? Декілька речень. На написання цього топіку вистачило кількох хвилин.

Судячи по абсолютно проросійській модерації фейсбуку, інші продукти Meta не виглядають безпечніше, WhatsApp в тому числі.
Вайбер білоруський.
Решта месенджерів аж ніяк не претендують на наявність за замовчуванням, може комусь зручніше Cisco Webex, Hipchat або Clubhouse.

Емм... Як би це пояснити... Як ви вважаєте, хоч один сервер Facebook або WhatsApp розташований фізично не території РФ? Те що товариш майор (умовний Бортніков, або хто там в них головний) має доступ до всієї інформації в ТГ, в тому числі тієї, що в приватних чатах треба пояснювати? А те, що це той самий товариш майор, який вбиває балістичними ракетами українських дітей треба пояснювати?
«Всі однакові» — це типовий російський наратив. Замилювання очей. Ні, не всі. Різниця є. І вона — суттєва.

Як ви вважаєте, хоч один сервер Facebook або WhatsApp розташований фізично не території РФ?

Має значення, що модерація регіон скидає в спільний котел і банить там «хейт спічі» проти росіян, а можливо має і ширші доступи.
Тому так, в сенсі безпеки не бачу особливих відмінностей у конкретно трійки основних месенжерів, сам для чутливого користуюсь Signal, але не вважаю раціональним вимагати цього від кожного зустрічного — людина може тупо злити все на своїй стороні.

Ви все вірно пишете про модерацію ФБ. Але особисте спілкування у ТГ ніяк не допомогає вирішити саме цю проблему. Воно тільки дає товаришу майору більше можливостей слідкувати особисто за вами і вашим оточенням. Саме проблема модерації в ФБ вирішується геть довгим і складним шляхом — скаргами на Oversight Board. В мене особисто зараз на розгляді 12 кейсів на Oversight Board. А в вас скільки?
res.cloudinary.com/...​/vmeeu4zoatwkz8luafmo.png

Тому так, в сенсі безпеки не бачу особливих відмінностей у конкретно трійки основних месенжерів, сам для чутливого користуюсь Signal

Тобто бачите відмінність. Інакше користувалися б ТГ, бо він найпопулярніший в Україні. ;)

Як ви вважаєте, хоч один сервер Facebook або WhatsApp розташований фізично не території РФ?

Ви серйозно вважаєте, що мережа, у якої переважна більшість користувачів з США і Європи, і ще з мільярд в Азії (Індія і т.д.) і Латинській Америці, триматиме _всі_ сервери в РФ? Ви саме це і сказали.

Ви не можете загуглити, де розташовані датацентри Facebook і іншої Meta?

Ви дійсно вважаєте, що таку тупу хуцпу з вашого боку не викриють в першу ж хвилину фактчекінга?

Те що товариш майор (умовний Бортніков, або хто там в них головний) має доступ до всієї інформації в ТГ, в тому числі тієї, що в приватних чатах треба пояснювати?

А тепер перейшли на ТГ, про який теж нема фактів про «всі сервери в РФ», крім вашої зухвалости.
І знову вважаєте, що ніхто не буде навіть вчитуватись в те, що ви тут пишете?

Для того, щоб товариш майор міг читати ваше особисте листування, не потрібно, щоб усі сервери були розташовані в РФ. Достатньо щоб деякі були там розташовані. Хоча, навіть і це — не обов’язково. Просто так зручніше і надійніше товаришу майору.

Достатньо щоб деякі були там розташовані.

Щоб товариш майор міг читати, достатньо навіть, щоб жодного серверу не було в РФ, але у товариша майора був інтерфейс до читання з логіном/паролем чи чим вони його авторизують. І він тоді читатиме переписку навіть Бразилії з Перу.

А якщо переписка іде між мешканцем України і іншим мешканцем України, треба навмисні особливі заходи, щоб вона йшла через російський сервер, незважаючи на те, що вигідніше іти через Україну, Німеччину, Нідерланди (найбільш імовірно зараз) чи де там основна серверна база. Це значно дорожче і таке не роблять.

А ваші ствердження «космічного масштабу і космічної ж дурости» (ц), коли ви ніць не розумієте, як і чому працює система, продовжують смішити.

Або доведіть, що ФСБ вичавило з Дурова & Co можливість читати всіх і контролювати всіх, хоч в США хоч в Бразилії — або зізнайтесь, що вам просто хочеться, щоб так було.

«космічного масштабу і космічної ж дурости» (ц)

Бачу дуже начитану людину, яка добре знає російську літературу і цитує російських письменників. Зрозуміло, чому в вас так сильно «не палає». Мабуть не цьому все. Більше не бачу сенсу відповідати на ваші відверто прокацапські закиди. Якщо людина любить росію, логікою тут нічого зробити неможливо. Не той метод впливу.

на ваші відверто прокацапські закиди

Ну таки я був правий про персональні наїзди.

Ось тут — точно дякую. За те, що ви показали своє справжнє обличчя.

Мабуть не цьому все.

Ставлю 10 гривень в лівій кишені проти правої, що не втримаєтесь:)

Чим не влаштовують, скажімо WhatsApp, Signal, Discord, або врешті решт MS Teams? Чому саме Телеграм?

1. Вони менш популярні. Я як користувач не хочу мати десять різних месенджерів у себе. Низька популярність у нас так же значить що більшість моїх знайомих їми не користується, и тому великої користі від них не буде.
2. Телеграм майже напевне є фсб-ним проектом, але це не проблема якщо там говорите про те що не цікаво фсб. Таким чином ви лише створюєте інформаційний шум, який заважає концентруватись на цікавих речах.
3. Обективно телеграм досить зручний.
4. Наступний по популярності — вайбер — теж схожий на руснявий проект, розроблювався в Білорусії, яка під сильним впливов сусіда. Те ще його продали «японцям» — може бути тільки прикриттям.
5. Практично всі більш-менш популярні месенджери кимось прослуховуються, залежно від того до якою країни вони належать. Про якусь повну надійність можно говорити лише якщо виконуються як мінімум всі наступні умови: 1) клієнт з відкритим кодом 2) всі меседжі шифруються на стороні клієнта через відомий алгоритм шифрування 3) ключи користувач генерує сам. 4) реалізація клієнту не виникає питань в плані надійності
6. WhatsApp — відноситься до фейсбуку. Я б не хотів би користуватись ії продуктами, бо вони формують закриті системи. Наприклад ви не можете читати пости в фейсбук без реєстрації там. MS — мені теж не подобаються їх політики. Discord — це трохи для іншого, я думаю.

О! Круто! Силенна купа аргументації. Розберемо по пунктах.
1. Ну, вибачте, це просто не відповідає дійсності. WhatsApp — якраз самий популярний месенджер в світі. Ось тут explodingtopics.com/...​ts#popular-messaging-apps можна подивитись, наприклад. ТГ є тільки четвертим за популярністю. Він є першим за популярністю поки що лише в Україні. І це — саме тому, що РФ вклала в цю популярність шалені гроші. Тобто ТГ є частиною інформаційної війни, яку РФ почала вести проти Україні навіть задовго до 14-го року.
Аргумент про популярність — це про небажання виходити з зони комфорту. Про бажання робити «як всі». Тобто розмінювати безпеку на зручність. Справа в тому, що ніхто заздалегідь не знає, якою може бути ціна такої зручності. В певних обставинах ця зручність може вартувати життя. Ніхто не знає, як складеться доля.
2. Ніяких майже. Напевно. І ФСБ цікаво про нас все. Щось вони можуть використовувати проти нас прямо зараз, а щось може бути використано лише за певних обставин. Але вони збирають про нас всі дані, які можуть зібрати. Бо та війна, що зараз йде — це війна на знищення. Щоб Росія припинила намагатися знищити Україну, треба знищити саму Росію. Іншого шляху в нас, нажаль, немає.
3. Дивіться вище про розмін безпеки на зручність.
4. Я нічого не писав про Вайбер. Не знаю, навіщо ви його згадали. Наступним по популярності після WhatsApp в світі є WeChat. Я особисто до сьогодні навіть не знав про існування цього месенджера.
5. Все вірно. Абсолютно надійних месенджерів немає. Якісь з них більш безпечні, якісь менш. Але, чи знаєте ви якийсь месенджер крім ТГ, який напевно прослуховується товаришем майором. Тобто тією самою ***аною руснею, яка вбиває балістичними ракетами наших дітей. Мені здається, все ж таки є певна різниця, до кого саме на стіл потрапляє ваше особисте листування.
6. Ви десь бачили у відкритому доступі коди ТГ? Мені теж багато в чому не подобається MS, але якщо обирати, MS чи ***ана русня, вибір, мені здається, є геть очевидним.
Дякую, що взяли участь в обговоренні.

PS Discord — це дійсно для іншого. Не для того, щоб товариш майор міг читати ваше особисте листування. А ТГ — саме для того.

Я вже просто регочу з тої аргументації автора, але можна подивитись на окремні пункти:

Ви десь бачили у відкритому доступі коди ТГ?

Клієнти — є код, легко шукається. На відміну від більшости інших, ви не знайдете той код для WhatsApp, Skype, Viber... (ну да, можна розворушити веб-версії, але це не навмисна відкритість з ліцензіями) Можна створити альтернативного клієнта, є такі розробки.

А тепер, щоб той аргумент мав якийсь сенс, покажіть, хто з конкурентів не просто показує _серверний_ код, а ще й надає до нього і до конфігурації доступ комьюніті (щоб те могло перевірити, що саме зараз якийсь стандартний механізм, як база даних повідомлень, не має доступу того ж майора). Бо інакше ніяка відкритість коду не дасть гарантій.

Прошу вибачення тут у тих читачів, хто дійсно уміє і хоче думати, але у мене було дещо часу і настрою прокоментувати:)

Але, чи знаєте ви якийсь месенджер крім ТГ, який напевно прослуховується товаришем майором.

І знову жодного реального доказу, крім класового чуття.

Ось тут можете почитати, якщо цікава думка фахівців про телеграмний опенсорс: yalantis.com/...​-wrong-telegram-open-api Розробники Дії також вдають, що вона опен сорс, проте, не все так просто, як вони кажуть. ;) Про класове чуттьо комусь інщому розкажіть. ;) Я в СРСР народився і дожив до 20 років. Дещо ще пам’ятаю.

Ось тут можете почитати, якщо цікава думка фахівців про телеграмний опенсорс

Відоме кепство. Я вам можу більше навести. І це нічого не міняє: клієнта зробити можна, їх є. Серверну частину вам ніхто не покаже, навіть R/O доступ під NDA не дасть. І останнє вірно для всіх. Хоч WhatsApp, хоч Viber, хоч Signal, хоч чорт лисий. Ви нічого не довели (і не могли).

Про класове чуттьо комусь інщому розкажіть. ;) Я в СРСР народився і дожив до 20 років. Дещо ще пам’ятаю.

Ну і не треба його відроджувати.

Аргумент про популярність — це про небажання виходити з зони комфорту.

Ну так этого достаточно. Человек не хочет что-то делать — и всё, fuck off, он не обязан вам что-либо объяснять, в частности, почему он не хочет этого.

Звісно не зобов’язаний. А де я писав про обов’язки? Не було такого. Або вас невірно поінформували.

WhatsApp — відноситься до фейсбуку. Я б не хотів би користуватись ії продуктами, бо вони формують закриті системи.

Більш того, дані про те, що частиною Meta володіють росіяни (і тому нахиляють до своєї політики модерації), навіть надійніші, ніж гадки про немов повний контроль над Телеграмом.

2. Телеграм майже напевне є фсб-ним проектом, але це не проблема якщо там говорите про те що не цікаво фсб. Таким чином ви лише створюєте інформаційний шум, який заважає концентруватись на цікавих речах.

Свʼята простота і наївність. Люди, реєструйтесь всі в Дурограмі, зливайте їм свою комери телефонів, контакти в телефонній книжці, місцерозташування і бог знає що ще і пишіть там якомога більше шоб гебістам стало нецікаво і щоб втомити їх роботою адже вони там руками все перебирають вручну.

Я, зазвичай, запитую, який із месенджерів зручніше. Більшість вказує Gmail пошту.
Да і за замовчуванням це зручніше, бо бачиш всю хронологію комунікацій.
Щодо телеграму — просто кажіть рекрутеру, що не використовуєте і тоді вам запропонують іншій. Я даже більш скажу, що по спостереженням, кандидати максимально намагаються уникати особистих месенджерів ( WhatsApp, Telegram etc).

В тому і справа, що далеко не завжди пропонують. Буває так, що як кажеш, що не використовуєш Телеграм, рекрутер кудись зникає. Це я ще в 22-му помітив. А нещодавно знову таке трапилося.

Самі кажіть одразу. Рекрутер не буде наполягати, якщо ви запропонуєте пошту тощо. Його задача максимально швидко перейти до ейчар інтерв’ю ітд.

Ніхто і не наполягає. Просто зникають зазвичай. :) Кажу одразу звісно. Навіть в профілі ось так пишу. Не з усіма допомогає. Дехто все одно пропонує той клятий Телеграм.
res.cloudinary.com/...​/eandkq7z5jtw3nkleuca.png

ФСБ узнает кем вы себя видите через пять лет?

Або, наприклад, мій банківський рахунок. Або ваш.

Або, наприклад, мій банківський рахунок. Або ваш.

И? Отправят денег, чтобы скомпрометировать?

Якщо вам норм, що на кацапії про вас знають все, включаючи ваші банківські реквізити, це виключно ваша особиста справа. А якщо комусь це не норм? Як тоді бути? Таким людям не варто шукати роботу в українському айті?

Якщо вам норм, що на кацапії про вас знають все, включаючи ваші банківські реквізити

Я думаю подобные данные они собирают оптом.

То ви вважаєте, що треба всією спільнотою сумлінно їм в цьому допомогати?

чому ви думаєте що вони збирають ці данні по телеграммам, а не «купили» разом з дампом ДіЇ? ))))

Я не думаю, я впевнений. Вони збирають дані всіма можливими способами. З Дії, з Телеграму, з усіх соціальних мереж. Крадуть в операторів стільникових мереж. Підслуховують, і ще бо зна як. Одне іншого не виключає.

то нафіга ноститись з телеграмом як з крашеною торбою? )))) от найшли «корінь зла» «під ліхтарем».

Ніхто не носиться з крашеною торбою. Мене турбує лише конкретна проблема: використання ТГ під час рекрутингу за замовчанням. Це — точно проблема. Так, існують також інші проблеми. І що? Чому існування інших проблем має стати на заваді вирішенню цієї конкретної?

Це персонально твоя проблема. Мені ніколи в ТГ не писали, особливо «за замовчуванням». Рекрутинг починався або з джина, або, зараз, з звернення до мене в Лінкедіні...........

ну таке. хайпотема.

Якщо тобі щось не подобається в цій темі, ти вільний пройти повз. Якщо хочеш висловити свою дорогоцінну думку з цього приводу, висловлюй. Якщо думки немає, йди повз.
В тебе свій досвід в мене свій. Не треба знецінювати мій досвід. Якщо хтось почне знецінювати твій, тобі це може не сподобатись.
Дякую. Дуже дякую.

Якщо думки немає, йди повз.

Це публічний форум і права заборонити щось писати що не виходить за його рамки у вас нема. Терпіть.

Дякую. Дуже дякую.

А ось це — «дякую» коли ви когось примушуєте зробити щось — це, як на мене, одна з найбільших форм хамства, яка взагалі може бути.

Ну факт те, що починалось, дійсно, в Skype, LinkedIn, Djinni, але для продовження більшість (~60%) пропонувала перейти в телегу (більшість решти — в Skype). Це було два роки тому.
Тому сам факт такої переваги, що вказав Левінзон, я не заперечую — мабуть, воно і зараз таке. А ось причини і наслідки — їх вже можна обговорювати (але не як Левінзон, так дискусія тільки перейде в срач, що в цілому і сталось).

Факт, що все це грунтується на «особистих відчутях». Ніякої підтвердженної, обгрунтованої (якоюсь методологією, наприклад) інформації — немає. І ось на цьому, дуже дуже «змістовному грунті», нам пропонують помахати топорами в сторону телеграма. Тупо розвод на емоції.
Ті кому цифорова безпека важлива, дотримаються «цифрової гігієни», користуються «захищенними каналами зв’язку».
У будь якої людини є опція вступити в діалог і запропонувати будь який «месенджер» для спілкування. Як мінімум, таке спілкування вже є «перевіркою на адекватнійсть контрагента»...
Використання абсолютних, месіанських тверджень — це вже трампиізм )))

«трамп мозку» )

Факт, що все це грунтується на «особистих відчутях». Ніякої підтвердженної, обгрунтованої (якоюсь методологією, наприклад) інформації — немає.

Есть предположение, что это сильно зависит от компании, позиции и кандидата. Кого-то ищут через Линкед (а у меня там кажется до сих пор в контактах Скайп), кого-то по доставшемуся из десятых рук старому резюме, кого-то по референсам.

Ті кому цифорова безпека важлива, дотримаються «цифрової гігієни»,

А какая с рекрутером гигиена?
Здравствуте, у нас есть вакансия / Инвайт на Zoom кинула вам в почту?

Щоб знайти банківський рахунок зараз зовсім не треба бути навіть ФСБ. Якось в приватбанку я вказав новий мобільний фінансовий номер, про який не знав взагалі ніхто, десь через рік на нього потихеньку почали наярювати всякі швидкогроші, курси англ та інші казино з трейдерами. Не думаю, що дістати рахунок для них сильно складніше.

як варіант, щоб продати тій же ФСБ, або просто бандитам

Яке ваш коментар має відношення до теми обговорення?

Банк приторговує номерками?

Не обовʼязково банк. Роль кібербезпеки в нас же ж перебільшена...

в сети гуляет старая база привата со всеми данными клиента (еще с секретным словом, когда оно было в привате), как она туда попала хз, сотрудники продали, что скорее всего

Ну, по-перше, не всі його використовують. )
Коли рекрутер запитує, де тримати зв’язок, можна відповісти, що вам зручно це робити, наприклад, в LinkedIn, djinni чи за допомогою email.
Я так і роблю.

По-друге, люди використовують його, мабуть, тому, що їм це зручно і там є велика кількість користувачів. )

По-третє, що з цим будемо робити? )
res.cloudinary.com/...​/kicxxqyzx0a3ohbi6wn5.png
res.cloudinary.com/...​/kgg5rdijqzgytjcuypak.png
res.cloudinary.com/...​/dkplqbwsvfmo0wtwrkq7.png
res.cloudinary.com/...​/eeja7ivekvv1j2lhj7oj.png
res.cloudinary.com/...​/m80jgome0nx9mnezk3em.png
res.cloudinary.com/...​/nmuefastcml1hjfacloj.png
res.cloudinary.com/...​/axohkhgcrh7imi2ybyqy.png
res.cloudinary.com/...​/nolmehdy6hnfhmcttark.png
res.cloudinary.com/...​/hbjo9tdttbmodjeglbhl.png
res.cloudinary.com/...​/nluxxosyheecrjxdnp89.png
res.cloudinary.com/...​/zleni7geg5rnimqmkpyg.png
res.cloudinary.com/...​/swrrlszexaixpewg7s5s.png
res.cloudinary.com/...​/p9uwfkgzptymkgrb9l81.png
res.cloudinary.com/...​/cnz2syd6zlpq0paohkni.png
res.cloudinary.com/...​/hyhsw0tczm0aiukzdk62.png
res.cloudinary.com/...​/ufomvwlewdxujvjhe4oo.png

Ви розумієте різницю між публікацією в Телеграмі публічної інформації, яка вже є, або найближчим часом з’явиться в інших джерелах, та обговоренням в ньому питань пов’язаних з працевлаштуванням а також особистих питань? Треба пояснювати різницю між публічною и приватною інформацією?

1. Пока из всех вами предлагаемых альтернатив, пожалуй только Signal может быть более защищённым, и то, вам никто не запрещает использовать секретные чаты без хранения переписки на сервере. Такого по моему даже Signal не делает.

2. Выбор мессенджера как и всего остального это всегда сравнение плюсов и минусов и не всегда все готовы упариваться в безопасность и игнорировать другие удобства. Многие не такие параноики, как вы, и готовы пренебречь уровнем защиты в пользу UI удобств, гибкости и т.д. Но вновь таки, пока Telegram чуть ли не самый безопасный мессенджер, ИМХО

Також не всі є такими кацаполюбами як ви. Параноїком бути краще, ніж кацаполюбом. Єдина «безпека» Телеграма — те що його можуть вільно читати кацапські феси. Навіть особисте листування. Більше ніякої безпеки в ньому немає. Дякую. Дуже дякую.

Чем отличается telegram для ФСБ от того же whatsapp, viber, facebook?

Якщо ви прочитали топік і не зрозуміли різниці, мабуть немає сенсу витрачати час на додаткові пояснення.

Я в топике увидел только ахинею про ФСБ, русский след и т.д.
Телеграм частная контора с юр лицом в Дубае. После отжатия ВК я сомневаюсь, что Дуров с ними сотрудничают или у них есть рычаги давления на него. И вновь повторюсь, вы всегда можете использовать секретный чат. Их пока ещё никто не сумел взломать, не спроста телегу многие темщики и наркоши используют

Якщо того факту, що Павло Дуров нещодавно відвідував Росію та не був там ані знищений, ані навіть заарештований вам недостатньо, можете продовжувати вірити у д’Артан’яна на білому коні. Хто я такий, щоб вам заважати. Звісно Дуров відомий борець за права трудового народу і найгірший ворог Путіна. Головне — в це вірити.

Підписатись на коментарі