Коли тімлід — усе. І це не комплімент

О 10:58 я заходжу на дзвінок. Черговий робочий кол за одним із напрямів клієнта. План простий: пройтись по статусу, обговорити реалізацію наших рекомендацій, відповісти на питання та домовитися про дедлайни. Склад команди звичний: зі сторони клієнта PM з розробки, маркетолог та СMO.
І тут починаються мої питання:
— Чи впровадили ви ось цю задачу?
— Треба спитати у тімліда.
— Можемо погодити план робіт на наступний місяць?
— Тімлід зможе сказати, давайте його теж запросимо на дзвінок.
— Який планується новий функціонал?
— Я уточню в тімліда...
І от уже третє коло поспіль — усе за тим самим сценарієм. PM з боку клієнта присутній на зустрічі, але на кожне питання — відповідь через тімліда. Він коментує, підтверджує, уточнює, іноді навіть сам пише мені в особисті, щоб дати деталі, бо так «швидше».

Але я бачу інше.
Цей тімлід — технічна людина. У нього своя зона відповідальності: команда, беклог, пріоритети — усе, що має робити ТЛ у нормальному скрам-процесі. А паралельно — безперервний потік задач з мого боку: зі стратегії, з дедлайнами, які ми погоджуємо з клієнтом і передаємо в реалізацію.
Здавалося б, PM — це та людина, яка мала б бути ключовою точкою комунікації. Раніше так і було, бо була інша людина. Вести статус, знати, що в роботі, що в черзі, що вже впроваджено. Якщо PM не може відповісти на базові питання, не знає статусів, не тримає в голові план дій — то це не комунікаційний міст, а просто проміжна станція. На практиці — він просто «перепитує». Не приймає рішень, не контролює таймінги, не тримає структуру. Уся відповідальність — на тімліді.

І тут виникає питання: а навіщо тоді PM?
Це вже не про ролі чи особисті стосунки. Це про банальну ефективність у роботі. Бо якщо мені або їхньому ТЛ простіше списатись напряму, щоб порішати питання — значить, щось пішло не так. Доволі банальні та очевидні речі, але роль PM — це не просто «бути на дзвінку». Це знати продукт, знати внутрішню команду, володіти пріоритетами, та зрештою, зв’язувати процеси. Це та людина, яка може за потреби відповісти на всі питання — іноді навіть технічні. Якщо цього немає, то замість чіткого процесу виникає хаотичний конвеєр. І команда, яку мали б захищати, отримує подвійне навантаження. Бо задач багато, а в тижні лише 40 робочих годин, які ТЛ міг би використати продуктивніше, ніж сидіти на нетехнічних дзвінках.

На мою думку, у таких ситуаціях не варто мовчати, а потрібно говорити. Спокійно, без звинувачень, але чесно: Хто за що відповідає? Чому на всі запитання є лише одна людина, яка реально може дати відповідь? І чи не перетворюється це на «горловину пляшки», яка рано чи пізно зупинить увесь потік задач? Бажано проговорити це з СMO на 121, просто підсвітити те, що додаткова «посередницька» ланка не спрощує, а ускладнює.

Бо коли одна людина: і технічна реалізація, і прийняття рішень, і комунікація, і все між ними — проєкт тримається не на системі, а на людині. А це завжди нестабільно.

Немає альтернативного текстового опису для цього зображення

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Бо коли одна людина: і технічна реалізація, і прийняття рішень, і комунікація, і все між ними —

то ця людина шукає нову роботу 🙃

усе, що має робити ТЛ у нормальному скрам-процесі

в Scram — взагалі не може бути ніякого тімліда/техліда чи PM-а

Когнетивний дисонанс через назву. Team lead зазвичай означає лінійного менеджера, а teach lead — ведучого інженера з розробки, без адміністративно фінансових обов’язків взагалі. Team lead безумовно застаріла назва з IBM, яка не використовується вже і в самому IBM. В Америці давно застосовують звання Staff замість цього, хоча здебільшого посаду технічного керівника зацмають люди із званням Senior. Чому вони часто нарікають нашим — звідки у вас 23 річні сініори ?
Друге — напевно ви працюєте в аутстафі, иа прийшли туди із аутсорсинг підходом. Але клієнт і не збирається передавати жодних керівних повноважень по да штат своєї компанії, а просто шукає робітників виконавців дешевше ніж в його країні, дешеву робочу силу. Так це ухиляння від сплати податків і конкретно заборонено в багатьох країнах, тому завжди якось по хитрому оформляється, щоби юридично було важко підкопатись. В ІТ це безумовно працює вкрай погано.
Ну і останнє в японскому менеджменті, на базі якого англійцями зроблений Scrum — керівних посади дві, виконавчий керівник product owner. Його задача — з’ясувати що потрібно зробити для бізнесу. Такий керівник має мати технічний бакграунд інакше не може нормально видавати технічне завдання , також обов’язково має мати право фін підпису ( вирішує питання по необхідному обладнанню, взаємодію із пірядниками чи іншими підрозділами і т.д.), зараз ще модно називати це delivery manager. Друга керівна посада — адміністративний керівник scrum master — на якому персонал, розподілення задач прорахунок та забеспечення виконання планів і т.д. зараз ще модно називати таких engineering manager. Тут технічний бакграунд не обов’язковий, швидше менеджмент та фінанси. Зазвичай має змогу наймати, звільняти і т.д
В аутстафі фактично є тільки так званий accounting, тобто це посередник між сторонами. Реальне прийняття рішень на аутсорс ніколи не приходиться, батраки є батраки.

О якраз RTFM scrumguides.org/scrum-guide.html

Scrum Team
The fundamental unit of Scrum is a small team of people, a Scrum Team. The Scrum Team consists of one Scrum Master, one Product Owner, and Developers. Within a Scrum Team, there are no sub-teams or hierarchies. It is a cohesive unit of professionals focused on one objective at a time, the Product Goal.

Тобто не те щоби не було ієрархії як такої, просто усі виконавці визнаються взаємно нікчемними :) Тоді як в них є два керівники з правами прийняття рішень, тобто важелями управління необхідними для реалізації бізнес задач. По суті усе те саме що і в західному менеджменті, але на японській манер.

в них є два керівники з правами прийняття рішень

смотрю в книгу — вижу фигу ©
ключовий принцип Agile/Scrum — self-managed team

Ну конечно и деньги на принятие решений тоже у всех есть ? Чтобы self managed реализовать, организаторам нужно приложить существенных усилий и множество профессиональных знаний. Это совсем не означает что этих знаний нет, это означает что организаторы руководствуются принципом Сократа, сколько бы не знал — считаю что всеравно не знаю ничего и постоянно пытаюсь узнать что то новое.
В процессе Scrum, на базе японского менеджмента — два руководителя, их них старшим являєтся product owner т.е. непосредственно финансово ответственный. Никаких Team lead, синиоров с архитекторами и т.д. нет и внутренней иерархии нет, если есть потребность потому как большая команда ее нужно разбить на меньшие и делать Scrum of Scrum.

Ваш клієнт часом не з Індії?
Для них така повна неспроможність зробити будь що не домовившись попередньо з босом дуже характерна.

Безліч разів бачив зворотно в індійських команд, вже давно не так усе погано вони постійно вчаться та вдосконалювався бо по перше реально працюють, мають практику, по друге мають конкуренцію і в підвищення кваліфікації їх керівництво реально вкладає фінанси та зусилля, а не використовує ті кошти не цільовим способом і не імітує процеси. Принаймні це стосується великих їх компанії.
В той самий час в нас якраз дуже велика деградація, хоча завжди в масі є в цілому грамотні люди. У клієнтів так само, часто працюють та мають реальну кваліфікацію або старші люди, або емігранти. Винятки звісно є, та зазвичай винятки лише підтверджуючи правила. Як я по бачив головна відмінність якість освіти, якась но нейм бурса — зазвичай і профани на виході. Кембридж чи Оксфорд, або Берклі і т.п. — є чого повчитися у людей. І при цьому може це бути чорний або індійка, не важливо.

Тут я бачу скаргу на те, що на боці клієнта PM погано робить те, що він повинен робити. При цьому варто зауважити, що попередній PM робив те, що потрібно, бо

Раніше так і було, бо була інша людина.

Отже, з того, що я зрозумів, на боці клієнта змінився PM, й новий PM почав переадресувати питання до ТЛ. Якщо так, то це звичайне явище при зміні PM, особливо коли новий PM в буквальному сенсі новий, коли він не знає всієї специфіки проєкту. Така ситуація — звичайна в перехідний період. Новій людині потрібен час, щоб увійти в курс справ, зрозуміти проєкт, ролі, пріоритети. Тому поки він переадресовує питання тімліду — це не завжди ознака некомпетентності, можливо, це просто етап адаптації.

Отже, важко тут щось сказати, не знаючи всіх подробиць. Можливо, з часом новий PM буде в змозі відповідати на питання, що стосуються його компетенції, можливо, що ні. Так чи інакше, але часами трапляється така ситуація, коли вся компетенція на проєкті зосереджується в одній людині. Не обов’язково це ТЛ. Може ним бути той самий PM, може бути архітект чи, навіть, хтось з старших розробників. У таких випадках дійсно важливо говорити про розподіл ролей, прозорість процесу й поступову передачу знань.

На мій погляд, варто спостерігати динаміку. Якщо за певний час ситуація не зміниться — тоді вже точно потрібно проговорювати з клієнтом або CMO, чи відповідає такий формат командній ефективності. Але якщо це просто перехідний етап — можливо, він сам по собі вирівняється.

Цей тімлід — технічна людина.

Дуже раджу розділяти ролі Tech Lead та Team Lead. Тут на ДОУ було чудове пояснення:
dou.ua/...​hlead-in-product-company

І тут виникає питання: а навіщо тоді PM?

В аутсорсі дуже часто PM — це типовий «керівник», який тільки стежить аби усі працювали, вкладалися у дедлайни і боси були задоволені. Дуже часто у нього не один — а декілька проєктів для різних клієнтів і він має тільки приблизну уяву про що вони.
Звідки береться Тімлід — можна дуже добре пояснити на своєму досвіді.
Коли я працював на галері — MS купила у нас команду синьйорів на аутстаф. Відповідно у MS була своя команда, PM, BA, архітект і усе інше. Приблизно 10 синьйорів в Україні були «допоміжною» частиною команди MS.
Згодом вирішили що у нас у команді має бути свій техлід який буде вивчати нові задачі, нарізати таски, робити код-ревью, організовувати планування та обговорення технічних питань. Це була суто «внутрішня» роль — для клієнта ми усі були однакові девелопери. Оскільки я був довше всіх на проєкті — це стала моя роль. Мене це цілком влаштовувало бо саме це і має робити синьйор на проєкті: підготовляти девелоперам вже розібрані, зрозумілі задачі і потім синхронізувати їх виконання. Зрозуміло що за це я не отримував жодних бонусів і при цьому так само виконував тасок як девелопер на 8 годин на день.
Але потім з боку галери вирішили мене «підвищити» і зробити офіційним тім-лідом команди. А фактично — спихнути на мене ще й роботу PM по керуванню людьми! Тепер я став присутнім на купі мітингів де був PM, у листах PM тегав мене аби я відповідав на питання клієнта, мені стало треба слідкувати аби усі девелопери заповнювали тайм-трекер, потім збирати цю інфу у звіт для клієнта, ще проводити 1-1 мітинги з кожним з команди хоч раз на місяць, і потім ще новий звіт і мітинг з HR про те, як утримувати тих, кому щось не подобається...
Я дуже швидко зрозумів що:
1) Робота з людьми це не моє. Я інтроверт, «одружений на роботі» і у мене своя мотивація. Мені буває дуже важко зрозуміти інших членів команди. Особливо якщо у них родина і власне життя окрім роботи.
2) Я можу послухати скарги людей і побажання підвищення. Але реально у мене нема ніяких повноважень щось робити. Тімлід — це не посада, а роль. Усі питання я тільки можу пере-адресувати PM.
3) Коли ніхто не розуміє що саме треба зробити — пустопорожнє листування і мітинги можуть займати тижні часу!
Я почав затримуватися на роботі усе довше і довше. Бо мої головні зобов’язання перед клієнтом (за що він платить) — це моя робота девелопером 8 годин. А усі інші ролі — це вже «у додатковий час». З часом я почав проводити в офісі 10 годин, потім 12, потім ще вдома розбирати пошту...
Коли я побачив що це впливає на якість моєї роботи як девелопера і на технічні рішення як тех-ліда, я сів, виписав усі свої додаткові обов’язки як тім-ліда і скільки часу на них витрачаю. Вийшло умовно 10 годин на тиждень. Тоді я поставив питання так: або для клієнта я працюю 30 годин на тиждень як девелопер, а решту — як тімлід, або хай тімлідом буде хтось інший.
І так проблема вирішилася: я продовжив бути девелопером і тех-лідом, а на роль тім-ліда призначили іншого молодого девелопера який дуже хотів стати PM і робити кар’єру.
Насправді проєкт завжди тримається не на «системі», а на людях, які цю систему тримають.
Просто треба підбирати правильних людей під правильні ролі і не валити усі обов’язки на того, хто і так тягне більше усіх. Бо він таки може зламатися.

бачу ПМа раз в декілька місяців на мітингах. Планування та трекінг задач є в Jira. Всі питання вирішуємо з ТЛ. Що не так?

Перечитати статтю ще раз.

Підписатись на коментарі