Перший рік у компанії: і знову все спочатку?

Рік. Дванадцять місяців. 365/366 днів.
Ще вчора ти проходиш онбординг, запам’ятовуєш обличчя колег, читаєш внутрішню документацію, налаштовуєш пошту, ловиш себе на тому, що ось саме це варто записати. А потім непомітно минає рік, і раптом все стає знайомим, начебто так і було. Знову треба планувати літню відпустку. Знову звіти у фіксовані дати, підготовка до корпоративу, тести, знайомі дедлайни та завдання, які робляться раз на рік. Знову тендери, бюджетування, прогнозування, річні звіти й ті самі виклики, які вже здаються звичними.

І ось ти відкриваєш календар і розумієш, що вже знаєш, що робитимеш наступного місяця чи кварталу. Ти пройшов онбординг, адаптувався, став «своїм», і далі можливі два варіанти розвитку подій. Або ти починаєш жити в рутині, коли робота нагадує день бабака, або знаходиш нові виклики, щоб не застрягнути у відчутті «я вже це робив». Мені здається, що рік у компанії — це не просто відмітка, коли тебе вітають і кажуть: «Ти з нами вже 12 місяців!». Це момент, коли треба задати собі запитання: а що далі? Якщо відповідь звучить як «продовжувати те саме» — це чуток тривожний сигнал. Значить, ти не ростеш. Але якщо є думки про нові напрямки, більше відповідальності, ініціативу, яка виходить за рамки звичних завдань — значить, ти все робиш правильно.

Я бачив різні сценарії. (Зараз тільки річ про CSD/PM). Одні люди, відпрацювавши рік, вирішують просто плисти за течією: виконувати знайомі задачі, не виходячи за рамки звичного. Їх усе влаштовує, але з часом може з’явитись відчуття застою. Вони розуміють, що кожен день схожий на попередній, а розвиток, який здавався таким стрімким у перші місяці, кудись зник. Інші — навпаки. Вони починають ставити собі питання: що я можу покращити? Яка задача здається мені найскладнішою, і як я можу її вирішити? Де я можу взяти більше відповідальності? Вони стають тією людиною, яка не просто виконує роботу, а створює зміни, іноді наводить суєту. 😄

Я сам кілька разів ловив себе на тому, що, коли все вже зрозуміло і передбачувано, виникає спокуса працювати «на автоматі». Бо нащо щось змінювати або покращувати, коли й так все зрозуміло. Але саме в такі моменти треба починати шукати виклики: чи можна зробити процес швидше? Чи можна оптимізувати роботу команди? Що треба додатково вивчити? На які курси піти? Чи є речі, які я завжди робив одним способом, але які можна спробувати інакше?

Тому моя рекомендація проста: якщо тобі здається, що другий рік у компанії буде просто повторенням першого — зроби так, щоб цього не сталося. Запропонуй новий підхід. Візьми на себе проєкт, який здавався тобі занадто складним. Коли питають — «підіймай руку».

Навчися тому, що раніше обходив стороною. Бо коли ти сам створюєш нові виклики, тобі не потрібно шукати нове місце, щоб відчути ріст.
Так як твоє кар’єрне зростання не залежить від того, скільки часу ти працюєш у компанії. Воно залежить від того, як ти використовуєш цей час.

Немає альтернативного текстового опису для цього зображення

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Запропонуй новий підхід. Візьми на себе проєкт, який здавався тобі занадто складним.

Тобто висновок: щоб рости треба вийти із зони комфорту.. Господи, хотілося би спершу зайти в цю омріяну зону комфорту і відпочити там років надцять))

Бійся здійснення своїх мрій, дехто виходить з такої зони у вікно.

Буває — наприклад чувак народився у благополучній Швеції: мало сонця, багато соціальних ніштяків, нудне розмірене буржуазне життя — звісно що переймається, а чи не вийти у вікно, від безнадійності?!
Так, у наступному житті обов’язково потурбуюсь щоб не потрапити в таку халепу..
Ось тільки в теперішньому житті в нашій батьківщині слідує одна дупа за дупою і третьою поганяє — якось не встигаєш занудьгувати))

Підписатись на коментарі