Понеділок — не початок тижня, якщо ти не знаєш, що робити у вівторок

Для когось тиждень починається в понеділок із ранкової кави, розмов на кухні та відкритої пошти з думкою: «Ну-у, давайте глянемо, що тут у нас...» ПУ-ПУ-ПУ. Для інших — ще в неділю ввечері, коли голова вже налаштовується на майбутні задачі, у календарі з’являються нагадування, а відкладені повідомлення вже чекають свого часу.

Знаєте, що таке справжній старт тижня? Це коли ти відкриваєш ноут у понеділок заходиш в всій календар і точно знаєш, що будеш робити. Не просто відповісти на листи, не просто «розігнатися» після вихідних, а чітко бачити напрямок руху. Які задачі, який пріоритет, коли дедлайн та просто мати перед очима чітку картину. В іншому випадку, коли її немає, то на мою думку понеділок — це не старт. Це просто ще один день хаотичних тасок, коли ти намагаєшся зрозуміти, що справді важливо.

Я не працюю у вихідні. Але хочеш-не-хочеш, у неділю ввечері мозок все одно включається: Що у мене на середу? Коли нагадати про ДУ? Що треба посунути? Чи треба ставити додатковий прогін КП?

І ось тут цікава думка: ти починаєш тиждень не тоді, коли відкриваєш ноутбук, а коли усвідомлюєш, що тобі потрібно зробити. Якщо це сталося ще у неділю — то понеділок проходить без хаосу. Якщо тільки у вівторок — значить, ти вже втратив день.

Впорядкованість — це не про жорсткі рамки, а про те, щоб давати собі простір для нормальної роботи. А коли ти знаєш, що робитимеш завтра — це вже половина продуктивності. Цей процес відбувається заздалегідь, тиждень починається чітко і без затримок. А якщо ні — понеділок стає просто днем підготовки, а реальна робота починається у вівторок.

А що для вас справжній старт тижня?

Немає альтернативного текстового опису для цього зображення

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

1. если речь про обычного дева/куа, то у них таски и так расписаны. Открываешь таск трекер и делаешь
2. Если речь про менеджера, который планирует свою работу намного больше (а описанное в задаче только менеджеров касается), то планирование надо делать в понедельник, потому, что:
— выходные для отдыха. если вы не можете отключиться от работы и у вас в выходные мысли про нее, то у меня для вас плохие новости.
— в пятницу планировать смысла нет, так как с учетом того, что у многих кастомеры в США, то за ночь пятницы многое может еще поменяться, и разбираться с изменениями надо на следующий РАБОЧИЙ день (тоесть в понедельник)
— ну и наконец, когда есть стратегический план на более-менее долгосрочный период, то скорректировать его в течение часа в понедельник с утра с перерывом на кофе — вообще не проблема. А дальше начинается уже собственно имплементация
— Планирование — это тоже работа.

Вывод: что-то не так с планированием у вас. И свои проблемы вы пытаетесь расшарить на других, причем с позицией «правильно только у меня».

Дякую за коментар! Ви праві, якщо є чіткий список задач у трекері, то старт тижня відбувається простіше. Але пост не про це. Мова радше про ролі, де немає всіх завдань у JIRA, а ще є купа внутрішніх рішень, дзвінків, планувань, пріоритизацій. І в такому випадку понеділок — не найкращий момент на «старт тижня». Якщо хочеться працювати стратегічно, то краще готуватися наперед. Пост саме про це)

Якраз для мене «понеділок стає просто днем підготовки, а реальна робота починається у вівторок». І мене це повністю влаштовує

Стаття надихнула на білий вірш, написав російською тому що пронизливіше виходить зв’язка «РАБ=РАБота», українською не той надрив — у нас праця і робота)

И днем и ночью думай о РАБоте
И в выходные думай о РАБоте, чтобы успеть спланировать РАБоту, чтоб ни секунды РАБской не терять
Доволен ли ты мной, РАБотодатель? насыпешь ли мне с горкой миску риса, за то что отРАБотал на все 100%?
О пенсия, проклятая, все ближе, когда я больше не смогу РАБотать и пользу государству приносить!
:-(

не той надрив, праця і робота

Чапек напевно теж думав з pracovat/працювати не зайде і вийде якийсь звичайний працівник, щей скажуть без надриву. А от від дієслів robit/робити — той що треба robot/робот буде. Правда у новому завтра «шібот» (чи шіб) скоріш усього не погодиться на сьогоднішній «робот», але то таке..

1) чи є роботою планування роботи, і коли воно починається ? )

2) можливо, варто розділяти стратегічне планування і оперативне...
про які проміжки часу йдеться?

приміром, ти вирощуєш картоплю...
загалом, знаєш, шо зимою холодно, а літом спекотно... краще садити весною... якось так...приблизне планування...

але складно завчасно передбачити, що конкретно робитимеш 15 травня о 15.30...
тому що в цей час може йти дощ

тобто будь-яка робота передбачає отримання зворотнього зв’язку від реальних обставин...
«запланувати наступний тиждень у п’ятницю» — звучить гарно...
власне ,розклади поїздів складаються на місяці вперед...

але у реальному житті весь час щось трапляється... і чим менше часовий проміжок між плануванням і виконанням — тим точніше планування... мабуть...

Щоб жорстко впорядкувати думки треба спочатку чітко зрозуміти що означає «справжній» початок тижня і чим він відрізняється від «не справжнього», яка робота вважається «реальною» а яка «не реальною» і чому, за якими критеріями день вважаємо втраченим..

Що у мене на середу? Коли нагадати про ДУ? Що треба посунути? Чи треба ставити додатковий прогін КП?

Що заважає це зробити, наприклад, під час ранкової пробіжки / ранкової кави / прийому душу (виберіть підходяще) у понеділок? Чи ось це планування задач на день у вас займає декілька годин?

Я не працюю у вихідні. Але хочеш-не-хочеш, у неділю ввечері мозок все одно включається: Що у мене на середу? Коли нагадати про ДУ? Що треба посунути? Чи треба ставити додатковий прогін КП?

Якщо ти думаєш про роботу вихідних, то ти працюєш.

А якщо ні — понеділок стає просто днем підготовки, а реальна робота починається у вівторок

Дурниця, «підготовка» це теж робота.

Взяв собі за звичку складати на вихідних план дій на наступний тиждень. І хочу сказати, що допомагає. Стало набагато легше починати робочий день, немає ніякої плутанини тепер

Чому не зробити його у п’ятницю?

У п’ятницю ще багато роботи просто, увага сконцентрована на інших задачах. А на вихідних спокійно сідаєш, збираєшся з думками і за 1-2 години маєш план на наступний тиждень

У п’ятницю ще багато роботи

А що ви робили з понеділка по четвер? :)

Робив ще більший пласт роботи :)

Але хочеш-не-хочеш, у неділю ввечері мозок все одно включається: Що у мене на середу? Коли нагадати про ДУ? Що треба посунути? Чи треба ставити додатковий прогін КП?

Get a life :)

Підписатись на коментарі