Коли «ні» клієнту — це насправді «так»

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Два тижні тому почув від клієнта таку думку: «Я хочу бути маркетплейсом. Деякі конкуренти це роблять, це круто, давайте також». Кожен, хто працює з клієнтами, рано чи пізно стикається з подібним моментом. Клієнт приходить із впевненістю: «Це точно спрацює, давайте так робити!» Він натхненний ідеєю, бачить у ній потенціал і хоче реалізувати її якомога швидше. Але ти вже з перших секунд розумієш: це не спрацює. Не в його ніші, не для його аудиторії, не в рамках поточної обраної стратегії. На майбутнє — так, але зараз не варто витрачати на це час та гроші.

Що робити? Сказати «так» і дозволити реальності зробити свою роботу? Дочекатися, поки цифри самі доведуть помилковість ідеї? Чи все ж таки взяти відповідальність і пояснити одразу?

Мій досвід говорить про те, що вміння сказати «ні» — це не впертість, а професійна відповідальність. Адже твоя задача не просто виконувати прохання, а допомагати клієнту досягати цілей. Якщо ти розумієш, що певний підхід не дасть результату, твій обов’язок — озвучити це. Ба більше, невдалі рішення — це не лише про марнування часу, а й про витрачений бюджет. Іноді згода на експеримент означає втрату коштів, які можна було інвестувати у щось більш ефективне.

Але найважливіше, що правильне «ні» будує довіру. Якщо погоджуватися на все, що пропонує клієнт, а потім пояснювати, чому це не спрацювало, довіра поступово слабшає. Якщо ж одразу аргументовано задавати уточнюючі питання, запропонувати сильну альтернативу — рівень довіри лише зросте.

Головне — як саме ти говориш «ні». Просто сказати «це не спрацює» — поганий підхід. Натомість, якщо пояснити, чому ідея не дасть результату, на яких даних ґрунтується твоя думка та яку альтернативу можна запропонувати, розмова переходить у зовсім інше русло. Завжди потрібно приходити з альтернативними рішеннями, а не просто відмовляти клієнту. Адже не варто забувати: він зараз горить цією ідеєю, і якщо відразу неправильно її опрацювати, то наступної такої можливості для спілкування може й не бути.

Зрештою, клієнти приходять не для того, щоб їм просто кивали головою. Вони звертаються по експертизу й хочуть разом побрейнштормити. І якщо правильно сказати «ні», то це завжди буде «так» — для ефективності, результату і довгострокового партнерства.

А що ви робите в такому випадку?)

Немає альтернативного текстового опису для цього зображення

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ентузіазм треба цінувати...
своє скептичне ставлення можна висловити так:
«на мою думку, нічого не вийде»
«я не розумію, як це може працювати»
«чи всі ризики ти прорахував?»
«якщо нічого не вийде, хто втратить гроші та час?»
«ну спробуй... на свої гроші»
«спробуй на меншому масштабі... потім оціни що вийшло»
«якщо так впевнений, від мене ти чого хочеш?»
www.youtube.com/watch?v=cIdvyKuxNNc

Що робити? Сказати «так» і дозволити реальності зробити свою роботу?

Відповідь має бути «так, але є ризики 1,2, 3...»

Бо якщо ні, то клієнт піде до того хто скаже йому так.

Скільки толкових людей (особливо наших технарів) були звільнені через те що вони казали своє «експертне ні».
Якщо для клієнта ризик що не злетить прийнятний, то в чому проблема? Та й більшість таких змін робиться за чужі гроші (інвестиції, кредити, гранти, чи просто річний бюджет), тому клієнту може бути вигідніше витрати їх.

Я не розумію прикладу. Якщо я компанія, яку найняли для оцінки економічної ефективності відкриття маркетплейсу, то мій аналіз буде чесним — ні. Якщо це розробка софта, то чи є у мене всі дані для прийняття рішення? Так, якщо проект буде потребувати найму розробників, дуже ризикований, то потім їх звільняти... Я відмовлюся. Питання лише в оцінці власної вигоди.

Підписатись на коментарі