Фронтенд, фулстек чи гейм-дизайн — куди піти навчатись у 20 років? Потребую поради!
Мені 20 років, навчаюсь на 3 курсі ІТ-спеціальності. Уже кілька місяців не можу остаточно визначитись, який напрям в IT обрати для подальшого розвитку: фронтенд, фулстек чи гейм-дизайн.
Ці три варіанти мене дійсно захоплюють, і кожен по-своєму цікавий. Але що більше читаю — то більше сумнівів і плутанини. Хочу зробити обдуманий вибір, бо розумію, що зараз найкращий час вкладати сили в розвиток.
Що мене турбує:
Геймдизайн мені дуже близький творчо. Я люблю ігри, мені цікаво придумувати механіки, рівні, сюжет. Але читав багато негативних відгуків: мовляв, у геймдеві знайти першу роботу дуже складно, ринок перенасичений, зарплати нижчі, а конкуренція жорстка. Чи дійсно все так погано? Чи варто пробувати, якщо це реально «горить в душі»?
Фронтенд виглядає більш «прикладним»: швидко можна побачити результат, легше почати з невеликих проєктів. Але також чув, що ринок перенасичений, особливо для джунів. З іншого боку, завжди можна почати з фрілансу чи стажування. Але наскільки це реально? Чи можна вивчитись і знайти першу роботу за
Фулстек здається найперспективнішим з точки зору працевлаштування, але ж він охоплює і фронт, і бекенд. Можливо, краще зосередитись спершу на чомусь одному?
Також поки не визначився з технологіями. Знаю, що у фронтенді популярні:
React (кажуть, найбільший попит)
Vue (більш простий для новачків?)
Angular (використовується в корпораціях, але складний для старту)
Який із цих фреймворків варто обрати? Чи має сенс одразу починати з TypeScript?
Мені дуже важливо не просто вчити щось «модне», а розуміти, де реально можна влаштуватись на роботу найближчим часом, і де буде розвиток у довгостроковій перспективі.
Основні питання:
- Який напрям краще обрати з точки зору перспектив у 2025 році?
- Наскільки реально знайти першу роботу без досвіду у фронтенді чи фулстеку?
- Чи має сенс розглядати геймдев, якщо він мені дійсно цікавий, але начебто менш стабільний?
- Які фреймворки чи технології обирати новачку?
- Який шлях розвитку виглядає найкращим для старту в ІТ саме зараз?
Буду щиро вдячний за будь-які поради, реальні історії з досвіду або просто конструктивну думку. Можливо, хтось був у схожій ситуації буду радий поспілкуватись.
31 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів