Як ми створювали курс для ветеранів, що хочуть спробувати себе в ІТ
Мене звати Ольга Овсянецька-Янішак, я Learning & Development Lead в IT-компанії ELEKS. Протягом 6 років розвиваю експертизу в корпоративному навчанні та розвитку персоналу, зокрема в розробці та впровадженні навчальних програм, а також у налаштуванні навчальних процесів.
З початку повномасштабного вторгнення наша команда L&D реалізувала низку важливих проєктів у партнерстві з університетами, серед них — безплатний онлайн-курс «Повернення з війни: перші кроки в IT». Ми створили його у партнерстві з навчальною платформою УКУ Онлайн, щоби підтримати українських ветеранів та ветеранок у їхніх перших кроках в ІТ-індустрії.
Нещодавно курс отримав премію DOU Awards у номінації «Найкраща некомерційна ініціатива, яка сприяє розвитку ІТ-індустрії», й ми дуже радіємо такому визнанню.
У процесі створення курсу я керувала організацією процесу від компанії ELEKS:
- планування проєкту (визначення цілей та термінів);
- управління командою (формування команди, розподіл ролей і завдань, мотивація та підтримка учасників проєкту);
- забезпечення ефективної комунікації між усіма учасниками проєкту, включаючи команду, замовників і стейкхолдерів; відстеження виконання завдань, контролювання термінів та виявлення і вирішення проблем, які виникають у процесі реалізації проєкту;
- підготовка команди до запису, подання звітів про хід виконання проєкту для керівництва та стейкхолдерів.
У цій статті я розповім про особливості створення курсу, труднощі та результати.
Як працює курс
Курс розроблено для того, щоб допомогти новачкам зрозуміти, з чого складається ІТ-сфера, які напрямки існують, і як обрати той, що підходить саме їм. Основна мета — надати чітку карту входу в ІТ, практичні рекомендації та підтримку на початковому етапі.
Формат і переваги:
- Безкоштовний доступ на платформі УКУ Онлайн.
- Асинхронне навчання: можна проходити матеріали у зручному темпі.
- Практичний контент від фахівців ІТ-галузі.
- Менторська підтримка: учасники можуть звертатися до експертів у спеціальному телеграм-чаті.
Це особливо цінно для тих, хто сумнівається у власних силах або має обмежений вільний час через адаптацію до цивільного життя.
Курс складається з семи тематичних блоків, кожен із яких знайомить учасників із ключовими напрямками ІТ:
- проєктний менеджмент;
- бізнес-аналіз;
- фронтенд;
- бекенд;
- Data Science;
- DevOps;
- тестування.
До кожної теми додаються відеолекції, презентації та додаткові ресурси для глибшого занурення. Наприкінці кожного блоку — короткий тест для перевірки засвоєного матеріалу. Успішне завершення курсу передбачає отримання сертифіката.
Нетиповим для курсів у записі є діючий телеграм-чат менторської підтримки, де наші випускники мають можливість отримати кваліфіковану консультацію та відповіді на запитання, що виникли після завершення навчання.
Як з’явилась ідея
Все почалося з реальної потреби. До нас часто звертаються ветерани, які прагнуть змінити професію та цікавляться ІТ-сферою. Вони мають бажання та мотивацію, але не завжди розуміють, з чого саме почати цей шлях.
Типові запити: «Я б хотів спробувати в сфері ІТ, але не знаю, з чого почати», «Я не знаю, чи це моє», «Я вагаюсь, з чого розпочати свій шлях», «Я почав навчання, але виникли труднощі в процесі, і я не маю до кого звернутись по підтримку», «Чи є у вас щось у вільному доступі, щоб я зрозуміла, чи мені це цікаво».
Також нас надихнув курс «Повернення з війни: розум, тіло, соціум» на платформі УКУ Онлайн, що включає різні важливі теми та кар’єрні можливості, проте не покриває ІТ сферу. Ми зрозуміли, що можемо і маємо поділитися з ветеранами нашими знаннями та досвідом у сфері ІТ.
Які запитання варто собі поставити, щоби протестувати ідею курсу на актуальність:
- Чи є попит на знання? Фіксуйте запитання, які знаходите на форумах чи отримуєте особисто.
- Чи повторюються ці запити регулярно? Це поодинокі випадки чи тенденція?
- Які вже існують альтернативи на ринку і які в них прогалини? Чи може ваш освітній продукт ці прогалини закрити?
- Яку конкретну проблему вирішуватиме курс? Опитати вибірку людей та дізнатися про реальні потреби потенційних слухачів курсу — ідеальний варіант.
Створення проєкту
Ми одразу поставили собі завдання подати інформацію зрозуміло, уникаючи складних термінологій. І при цьому створити реалістичне уявлення про IT, без ілюзій про легкість професії. Ознайомити учасників з широким спектром можливостей побудови кар’єри в сфері ІТ, особливостями різних напрямків та надати конкретні поради для подальших кроків в цій галузі.
Наша команда працювала над програмою, лекційним матеріалом, презентаціями та тестами до лекцій, написанням скриптів і підготовкою до запису, а також взяла участь у дводенному записі курсу.
Усі лекції були створені експертами з нуля. Кожна лекція розповідає про особливості професії, переваги та труднощі кожної зі спеціальностей; необхідні софт- і хард-скіли та рекомендовані ресурси для успішного старту в ІТ. Також наша команда працювала над створенням презентацій та тестів.
Після того, як команда підготувала усі необхідні матеріали курсу, ми передали їх до УКУ Онлайн для фахової експертизи. Там вони пройшли ретельну перевірку дотримання літературних мовних норм, виключення професійного сленгу та спеціалізованої термінології. Після погодження всіх деталей обома сторонами нашу команду запросили на дводенний відеозапис курсу.
Команда УКУ Онлайн забезпечила комплексний супровід проєкту, зокрема: координування робочих процесів, професійну операторську роботу, високоякісний відеомонтаж, графічний дизайн, структурування навчальних матеріалів, наповнення контенту на освітній платформі, технічну підтримку та маркетинг.
«Нічого для ветеранів без ветеранів»
Ми переконані: курс для ветеранів має створюватися за участі тих, хто особисто пройшов шлях від служби до цивільного життя й адаптації в ІТ. Тому особливе місце в команді посіли двоє наших колег-ветеранів, які після демобілізації відновили свою кар’єру в компанії.
Загалом 67 спеціалістів компанії захищають Україну, а 16 після демобілізації повернулися працювати на свої позиції. Ми розуміли, що потрібно належним чином підготуватися до повернення колег-ветеранів. Тому в межах функції People Operations була створена робоча група, що дослідила їхні досвід та потреби, намалювала шлях повернення, створила «процес демобілізації» в Jira. Протягом нього компанія відновлює документи, страховку тощо. Ветеран може повідомити про свої найменші потреби, як-от стілець у офісі. Все це збирається в одному місці, тому значно спрощує процес повернення на роботу.
Також робоча група провела внутрішнє дослідження досвіду взаємодії ветеранів з компанією, командою, різними відділами; зробила воркшоп з колегами, які були залучені у процес повернення ветеранів, отримали від них фідбек, і дізналася про потреби. На основі отриманих даних створили тактичний план, який включав у себе створення нового процесу, едукаційних подій для HR і менеджент команди для всіх колег, а також низку заходів, які б закривали потреби самих ветеранів.
Які труднощі виникали
Труднощі виникали на етапі внесення правок, адже IT-спеціалістам загалом дуже складно уникати сленгу через специфіку роботи. Тому нам неодноразово доводилось переробляти матеріали, щоб зробити їх зрозумілішими і доступнішими.
Однак найбільші хвилювання в нас викликали думки: «Чи знайдуть ветерани те, що вони шукають? Які емоції та враження цей курс залишить у їхніх серцях і пам’яті?» Наша мета була — створити щось по-справжньому важливе та якісне, де кожен наш крок відображав повагу і вдячність тим, хто віддав частину себе заради нас — наших ветеранів.
Результати: що вже вдалося
Нараз курс активно проходять понад 583 учасники, і 54 успішно пройшли весь матеріал, склали тести й отримали сертифікати.
Перед початком навчання ми просили слухачів поділитися своїми очікуваннями. Після завершення — провели фінальне опитування, щоб оцінити результат:
- 81% — пройшли всі лекції та виконали завдання;
- 43% — повністю досягли цілей, які ставили перед собою на старті;
- 0 негативних оцінок — усі респонденти оцінили курс як «добрий» або «відмінний».
У відгуках учасники зазначали, що інформації в курсі було достатньо для загального ознайомлення, вибору напрямку і поглибленого вивчення із додатковими матеріалами; вона була викладена лаконічно і чітко.
Один з учасників залишив такий коментар:
«Дякую організаторам, зміг дізнатися безпосередньо від працівників галузі про ВА, DS та QA сфери. Курсом задоволений, наповнення цілком відповідає назві і дозволяє людям без досвіду принаймні зорієнтуватися в сфері діяльності».
Хто в нас навчається? Курс відкритий для всіх, але ми уважно відстежуємо цільову аудиторію, заради якої він і створювався:
- 17.5% — чинні військовослужбовці;
- 40% — ветерани та ветеранки.
Ці цифри підтверджують, що проєкт дійсно допомагає саме тим, для кого й був створений.
З приємністю представляю команду лекторів, завдяки яким цей проєкт став реальністю:
- Тетяна Федорів, Competency Manager(PM).
- Наталя Козинець, System Business Analyst.
- Владислав Соловій, Frontend Software Developer.
- Тарас Романик, Competency Manager (.Net).
- Соломія Білик, Data Scientist.
- Віталій Болдін, Competency Manager (DevOps).
- Андрій Зарицький, Competency Manager (QA).
А також дякую колегам Олександрі Мокій, керівниці L&D офісу та всій команді УКУ Онлайн, зокрема керівниці платформи Роксолані Вороновській та проєктній менеджерці Уляні Федишин за синергію та ефективну колаборацію.
Присвячую цю статтю нашим загиблим колегам: Борису Латику, Роману Петрику, Денису Бірюкову та Руслану Івахненку, колегам, які служать, та всім військовим, які боронять нашу країну.
2 коментарі
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.