Як я стажувалась на авіаційному підприємстві BAYKAR у Туреччині
Вітаю! Мене звати Ніка, та ось як я попала на стажування, про яке навіть і не могла мріяти. Я студентка Київського авіаційного інституту (колишнього НАУ), здобуваю ступінь магістра по спеціальності «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка», освітня програма «Комп’ютеризовані системи управління та автоматика». А якщо простіше, повинна «варити» автопілоти для літаків.
Ця історія буде корисною для тих, хто не боїться пробувати щось нове, отримувати новий досвід та погоджуватись на авантюри.
Нижче я поділюсь своїм важливим, але цікавим досвідом академічної мобільності в авіаційній галузі, що є дуже важливим в умовах сучасної технологічної війни. Але маю зазначити, що стажування відбувалось за умовами NDA, тому деякі деталі буде опущено задля безпеки.
Як я дізналася про програму та як подавалась
В серпні 2024 я отримала повідомлення від менеджерки НАУ:
«Avia Ventures, український представник Baykar, проведе зустріч зі студентами НАУ, які хочуть пройти стажування в легендарній технологічній компанії. Умови стажування:
- Термін стажування: вересень — листопад 2024 року, 3 місяці.
- Послуги з транспортування, проживання та харчування за рахунок Avia Ventures (BAYKAR).
- По закінченню стажування може бути запропоновано робоче місце у представництві компанії».
Спочатку я не зрозуміла, хто це, чому мені написали, про що взагалі йде мова. Але я вирішила скористатися цією можливістю та зареєструвалася на зустріч з компанією. Зайду наперед — я згадала, чому мені написали. Ще з початку літа я подала заявку, але, як ви вже зрозуміли, успішно про неї забула.
Після зміни керівництва в моєму університеті я побачила, що почався розквіт можливостей: відкриття нових лабораторій, залучення різних компаній для співробітництва та багато івентів як для студентів, так і абітурієнтів. Тож компанія Avia Ventures стала ініціатором інженерного стажування на заводі Baykar, оскільки почала співробітництво з КАІ.
Процес подачі заявки містив декілька кроків:
- Зустріч з Avia Ventures.
- Проходження екзамену, який складався з двох частин: екзамен з теоретичних і практичних завдань та реферат на свіжу й актуальну тему в галузі оборонної авіації.
- Проходження співбесіди.
- Підтвердження рівню англійської мови у формі екзамену.
Я довго думала, яку тему мені можна розкрити в рефераті, щоб це допомогло потрапити на стажування. Врешті-решт, я зупинилася на такій: «Забезпечення стабільного контролю та корекції курсу БПЛА в умовах зовнішніх впливів, таких як бортові вібрації та засоби радіоелектронної боротьби».
У формулюванні та описі цього питання мені допомогли знання зі своєї спеціальності, особливо моя дипломна робота на бакалавраті та статті, які я випускала на авіаційних конференціях.
Напевно, для мене найскладнішим етапом було проходження сертифікації англійської мови. Я людина розрахунків, і мені ніколи не вдавалося гарно володіти англійською та іншими мовами. Проте все склалося найкращим чином, і екзамен я здала. Маленький хак: speaking — ваш друг. Не знаєте відповіді на певну тему, просто говоріть, про що знаєте, йдіть в інший напрям, але не бійтеся говорити. Бо ви знаєте приказку: «Язик до Києва доведе», але, як бачите, мене довів до Стамбулу.
Підготовка до стажування
Я повинна була їхати на стажування в певний термін: вересень — листопад 2024 року, 3 місяці. Проте оскільки їхало багато хлопців, були нюанси оформлення академічної мобільності та багато дискусій з турецької сторони, то виїзд наш перенісся аж на 8 січня 2025 року. Тож я й надалі в очному режимі ходила на пари, мріючи про стажування на Baykar.
Мені дуже сподобалась підтримка університету з приводу питань документів для виїзду, за що всім причетним дякую. Тож мені залишалося просто очікувати.
Як усе було організовано
Нарешті найцікавіша частина цієї статті. Що ж, стажування проходило з 8 січня по 27 березня 2025 року. Дорога до Стамбулу була дуже довгою, 36 годин в автобусі, але пощастило, що ми не їхали у спеку. Весь час з нами були представники компанії, які забезпечували нам харчування в дорозі.
Після приїзду нас заселили в гуртожитки при заводі та запросили на екскурсію на наступний день. Масштаби заводу вражають, ставлення до працівників та гостей було на вищому рівні, а яке шикарне облаштування території! Великий вибір дозвілля та заохочень. Перший тиждень стажування відбувався на самому заводі та складався з екскурсій по департаментах і безпекових лекцій для працівників заводу. Оскільки виробництво завжди має ризики та загрози здоров’ю, безпека працівників була на першому місці.
Нас також розподілили на департаменти, тож я, за результатам співбесіди, потрапила на electronical integration, на що й була вже налаштована. Проте життя дуже цікаве та непередбачуване. На зустрічі з CEO я мала честь представитися, та згадала назву свого факультету. Тож до мене підійшов директор з авіаційних технологій Avia Ventures, і сказав, що йому треба двоє людей на новий департамент functional test. Я не побоялася прийняти пропозицію, хоч і поняття не мала, куди потраплю.
Мій професійний розвиток під час стажування
Перший місяць складався з теоретичної частини, тобто з циклу чотирьох модулів, в яких розглядалися потенційно потрібні знання для роботи з бортами: refreshing-знань з аеродинаміки, електроніки, телекомунікацій та базовими принципами бортів, з яким ми працювали.
Після закінчення кожного модуля я здавала екзамен, в результаті всі екзамени були успішно складені. Після проходження теоретичної частини я здавала підсумковий, а також по сумісництву екзамен на категорію С як учасник функціонального тесту БПЛА. Успішно складений екзамен дав мені відчуття свободи та впевненість у роботі, оскільки я вже розуміла, що раз базові знання у мене є, то впевненість у цих знаннях буде мені тільки допомагати.
Я щиро дякую своїм менторам з турецької сторони, що вони зробили все можливе для того, щоб я взяла якнайбільше від мого навчання на заводі. Вони навчили мене мислити стратегічно, розуміти базові концепції та заглиблюватись в них, пробувати мислити нестандартно та не боятись висловлювати свою думку.
Наступні два місяці проходили вже на виробничій лінії. Я працювала безпосередньо з бортами та з робітниками департаменту функціонального тесту. Я почала роботу з БПЛА на етапі розробки та їх сервісним обслуговування. Основні задачі, які я виконувала як учасник функціонального тесту:
— Діагностика та усунення несправностей систем БПЛА, тобто визначення проблеми, пошук рішення та обговорення з іншими учасниками департаменту щодо актуальності цього рішення.
— Обслуговування та калібрування авіоніки, що включало в себе роботу з навігаційними системами, акселерометрами, гіроскопами та інших модулів для телеметрії.
— Калібрування сервоприводів, модулів і датчиків як вручну, так і за допомогою спеціального софту.
— Випробування та обслуговування двигунів внутрішнього згоряння: запуск, перевірка індикаторів, забезпечення референсних показників.
— Перевірка і тестування паливної та масляної систем, такі як герметичність систем, забезпечення потрібних показників, робота насосів та стійкість всіх з’єднань.
— Передпольотна перевірка та валідація, тобто забезпечення правильної та адекватної роботи керуючих поверхонь, живлення та радіозв’язку.
Робота була динамічна, різноробоча та неймовірно цікава, бо докласти руку до розробки таких всесвітньовідомих БПЛА було дуже хвилююче.
Найбільш цікавою, але насамперед страшною для мене роботою було тестування двигуна, бо коли ти керуєш такою важливою частиною БПЛА, стає трохи лячно. Треба витискати максимальні оберти, чути цей звук та бачити власними очима, як ти керуєш однією з важливих систем борта... Руки пітніють, але самі це роблять.
Це стажування стало унікальною можливістю як для мого професійного зростання, так і для особистого. Я мала можливість працювати з найкращими спеціалістами в галузі функціонального тесту БПЛА, які навчали мене зберігати спокій при можливих проблемах, брати ситуацію в свої руки та не здаватися при пошуках тих чи інших проблем під час перевірки бортів.
У технічному плані я здобула навички, які є важливими для функціонального тесту miltech-авіації. Проте стажування дало мені не тільки hard, але і дуже важливі soft skills.
Адаптивне вирішення проблем та ситуаційна обізнаність допомогли мені миттєво реагувати на нестандартні збої в роботі борта. Наприклад, коли збій в одній системі, я повинна перевірити не тільки цю, але й інші, навіть дуже неочікувані системи.
Критичне мислення та прийняття рішень допомогли розуміти пріорітетність перевірок — які системи треба обов’язково перевірити перед ввімкненням БПЛА або тестом двигуна, паливної системи, масляної і так далі. Ця навичка сформувала також стійкість під тиском, коли робота горить, борт треба здати вже на вчора, а ти думаєш, за що хапатися першим.
Корисним був досвід з крос-функціональною командною роботою, так як обов’язково треба вміти комунікувати з іншими департаментами, як-от з механіками, електроніками, структурниками та ще багато з якими спеціалістами. Адже це функціональний тест всього БПЛА, де ти контактуєш з абсолютно всіма системами.
Не обійтися й без такого скіла, як передача знань та навчання інших. В нашій команді я навчилася справлятися зі своїми емоціями та намагатися пояснювати якісь принципи як новачкам, так і своїм колегам. Бо вся робота є командною, тож ділитися своїми знаннями, цікавими рішеннями та думками є невід’ємною її частиною. Насправді мені і самій подобалось щось пояснювати іншим та спостерігати за своїм розвитком контролю емоцій при передачі знань.
Ну і куди ж без безперервного навчання. Оскільки розробка нових систем, покращень та оптимізації роботи БПЛА не стояла на місці, доводилось працювати з новими інженерними рішеннями, мати гнучкість у своїх знаннях та пробувати свіжі рішення для нових викликів щодня.
Поради тим, хто хоче спробувати міжнародні стажування
Стажування — прекрасний спосіб здобути досвід у тих чи інших галузях, незважаючи на фах. Так як це можливість спробувати себе у чомусь новому, раджу точно не боятися щось змінювати.
Тож декілька порад від мене, що можуть стати в нагоді під час подачі заявки на стажування:
- Завжди приділяйте увагу навчанню іноземних мов, зокрема англійської. Оскільки стажування міжнародні, це значно полегшить життя під час комунікації з іноземцями.
- Прокачуйте своє портфоліо, навички та оновлюйте резюме, щоб завжди бути готовим для подачі заявки для такого плану стажування.
- Не варто боятися спробувати себе у новій ролі або продовжити роботу за фахом, але на іноземному стажуванні. Адже це новий горизонт можливостей та випробувань як і фізичних, так і професійних навичок.
Висновки та чому варто спробувати
Baykar прийняв мене у свою сім’ю на три місяці, за що я дуже вдячна. Цей досвід навчив мене не просто виконувати робочі інструкції, а мислити стратегічно та неординарно; не тільки тестувати БПЛА, а й відчувати його всім серцем, розуміти всі ці системи, які є дуже складними, та водночас такими простими; навчив дружбі, логіці, працювати в команді, при стресі та в іншомовному середовищі.
Я прокачала не тільки свою розмовну англійську, а й вивчила пару десяток слів турецькою, за що вдячна всім своїм турецьким колегам.
Стажування за кордоном — це дуже потужна можливість для професійного зростання. Я рекомендую стажування всім, хто хоче вийти за свої межі можливого, поринути в нові технології та, як плюшка — побачити світ, різні культури та різноманітність людей.
Перед цим стажуванням я б собі сказала: «Не сумнівайся у свої можливостях та знаннях, їх завжди буде недостатньо. Проте життя довге та непередбачуване, тож можливість зростати у нас завжди є, тільки повір в себе та довірся процесу».
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів