Чи реально самому навчитись верстці сайтів і знайти роботу?

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Доброго всім дня!

Підкажіть чи реально самому навчитись верстки сайтів и знайти роботу.

Верстку я пізнав але на одному html та css далеко не поїдеш, це правда?

Мінімум треба ще знати JavaScript,але тут у мене біда, ні як воно мені не дається.((

Справа в тім що я самоучка вже як 2 роки вивчаю верстку сайтів. Є портфоліо на work але тяжко якось з роботою (ії немає), або немає її для мене))

Допоможіть порадою.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Сучасна книга по JS: eloquent javascript

Гарний курс по JS українською: youtube

Моя серія стрімів на youtube з теорією та практикою html+css+js

чи реально самому навчитись

Звісно!

2 роки вивчаю верстку сайтів

Краще написати, скільки годин на це витрачено. Бо це може бути 100 годин за 2 роки, а може 3000. В будь-якому випадку, продовжуйте йти до цілі — і ви її досягнете.

З ChatGPT ти за місяць можеш навчитися верстати сайти, було б бажання.

Не розповідай байки. Подивився б я на тебе після місяця навчання з chatgpt у проектах із SASS/Tailwind у яких понад тисячу рядків коду CSS.

Краще вивчати фронтенд, або бекенд, або все одразу і бути фулстаком. Наприклад:

фронтенд: html, css + javascript/typescript + Angular/React.js

бекенд: (Node.js або фреймворк iньшой мови) + SQL(DB), + (AWS або iнше облако) + Docker + Kubernetes.

Це все можна знайти на Udemy i поступово купити за 12 баксiв по знижках. Англiйську потрiбно розумiти бо курси Англiйською.

(Jonas Schmedtmann чудовий інструктор з javascript. Як раз вчу javascript)

Навчитись безумовно реально. Всі вчаться самі ) Ніхто не напхає тобі (будь кому) знань, якщо людина не буде їх хотіти.

Мінімум треба ще знати JavaScript,але тут у мене біда, ні як воно мені не дається

А що саме не виходить? ЖС не такий вже й складний, принаймні на початку.
Я колись давно починав його вивчати з книги типу «Java script bible» чи щось схоже, або «Джаваскрипт для чайників». Вона була дуже детальна саме в питаннях новачків, мала більше 700 сторінок. Не знаю чи пишуть такі книги для сучасного ЖС, але думаю базові вміння можна набути зі старої книги, а далі вже модернізуватися )

Чи реально самому навчитись верстці сайтів?

Скоріше так, ніж ні. Навіть якщо туго йде.

Чи реально знайти роботу?

Нажаль, скоріше ні, ніж так. З того що бачу у Лінкедін, навіть люди з досвідом і хорошими знаннями (теоретичними) та навичками (практичними) відчувають складнощі у пошуку роботи. Новачки без досвіду, але з хорошими знаннями і навичками — у ще більшій Д***, вибачте, у ще більш складному становищі, навіть якщо вони мають хорошу базу і претендують на $500-700 на місяць.

А люди і без досвіду, і ще й з браком знань і навичок... Простіше собі знайти фінансово забезпеченого партнера/партнерку і стати утриманкою/утриманцем, ніж знайти роботу у подібній ситуації. Щоб знайти роботу не маючи досвіду — треба вже бути кращим з кращих серед новачків + витратити купу часу на розсилку резюме у сотні місць + психологічно пережити і не здатися після купи ігнору, відмов і відсутності фідбеку зі сторони рекрутерів. Навіть тоді нічого не гарантовано і шанси примарні. А якщо ще й не бути кращим з кращих серед новачків...

Нажаль, золоті часи легкого вкочування в ІТ залишилися в минулому.

Реально все тому що в ІТ є дуже багато ніш де треба навіть «умовно-примітивні» технології типу верстки на HTML.
Просто це будуть малооплачувані не сильно цікаві задачі.

Стосовно вивчення програмування, дуже раджу вирішувати задачки leetcode.com/problemset
Починайте з Easy рівня, просто пишіть в редакторі 3-5-10 стрічок кода, дивіться як це працює, розбирайтесь, гугліть, питайте ChatGPT і як почнете розуміти, переходьте до складніших Medium задачок.

Часто Літкод сприймають лише як майданчик для тренування для інтерв’ю в Гугл, але вирішування задачок безпосередньо качає програмерські скіли, навіть якщо ваші найбільші очікування зараз це джуніор в Софтсерві, всеодно раджу вирішувати літкод і вчитись там програмувати.

Якщо чесно, я не представляю у 2025 році верстку. Зараз ти не пишеш звичайний HTML- ти пишеш JSX, ти не пишеш CSS, ти пишеш TailwindCSS чи стилі за допомогою пре/пост процесорів, навіть логіка на ванільному JS вже не камільфо, зараз фрейворки та TypeScript. Якщо не йде програмування, спробуй інший напрямок, теж тестування, як мінімум.

ааа.... так я це я після вас все дороблюю та перероблюю. щоб воно працювало та було хоч якось підтримуваним у майбутньому!!!

головне нікуди не звертайте... мені ще 20 років до пенсії треба щось робити!!!

Не зрозумів ваш коментар, що і за ким ви перероблюєте і до чого він тут?

за персонажами, які потім, грубо кажучі в «notepad», не можуть колір бордера поміняти та знайти в якому саме класі треба box-sizing: inherit; прописати, щоб воно все не ламало вигляд сторінки.... або за дурнями, які тягнуть три бібліотеки та 5 фреймворком на 100 кб кожен, щоб на кнопку повісити один онклік і сторінка грузиться 5 секунд... або за дурнями, які базу проектували в якійсь новомодній тулзі, але гадки не мають який саме їм треба тип індексу використовувати...\

але ви не зважайте, чим більше таких вас, які це не розуміють, тим більше у мене роботи та грошей :).... повторюю — мені ще років 20 на вас всіх треба протягнути :)

Та я вас прекрасно розумію. Коли все життя звик прибивати полицю молотком по пальцях, будь-який шуруповерт виглядає загрозою для існування. Ви реально думаєте, що перетягування на проєкт трьох плагінів для кнопки — це проблема нових технологій, а не криворукості конкретних «спеців», які їх використовують без мізків?

Ніхто вам не винен, що ви застрягли в епосі «ноутпад++», де максимум складності — це знайти div у 300 рядків коду та змінити колір бордера. І якщо для вас Tailwind/SASS, TypeScript чи нормальне ПО для бази даних — це «новомодні тулзи», то проблема точно не в інструментах.

20 років кажете ще працювати? Так швидше не ви нас «потягнете», а світ вас розкатає, якщо далі будете мірятись досвідом з епохи динозаврів. Успіхів вам і терпіння — бо технології чекати не будуть.

Пробуй вкотитись в ручного тестера або девопса.

вкотитись в девопса це щось новеньке. але якшо трохи yaml підтягнути, тоді може вийти. можливо навіть зразу в сіньйори.

А что в ямле подтягивать? Количество пробелов от начала строки? Синтаксис ведь весь определяется конкретным продуктом в конкретном месте использования. Так что подтяните все пробукты, кторые ямл используют, и сразу вкатывайтесь сеньором. Нечего в джунах сидеть! ))

Щось чистих верстаків давно не зустрічав. Ще на зорі вебу були такі, але зараз сучасні тузи та фремворки все сильно спростили у цьому напряму + чисельні веб студії де людину фулл тайм можна тільки цем завантажувати здебільшого вимерли бо зявилися сервіси які за пару кліків видають непоганий лендінг або купити та кастомізувати темплейт
Тому якщо цікавий веб дивись то треба js, потім react і по накатаній

Ось такі вакансії на DOU, правда їх мало і не всі з них «чисті»
jobs.dou.ua/...​y=Front End&search=markup

Ну це або дизайнер або якась CMS

Вивчаеш додатково якусь CMS, наприклад WordPress/ Opencart / Shopify і можно дивитись якісь вакансії або фріланс.

Верстаки зараз мало кому потрібні, на html+css роботу не знайти. Навіть з +js
По JS: поступово читай\пробуй тут uk.javascript.info
Плюс до цього треба знати як мінімум основи роботи з GIT, пакетний менеджер (npm або yarn).
Трохи менш важливо, але знадобиться:
щось цікавіше, ніж звичайний css: scss, less, bootstrtap, tailwind — одне з
таск-менеджер: gulp або альтернативи

Але все це тобі все ще не дасть роботу, бо треба ще мати основний робочий інструмент, для фронта це фреймворк: React, Vue, Angular і т.д.
Хоча я б порадив, маючи тільки верстку за плечами, подивитися в сторону WordPress: простіше вхід, більше роботи.

На DOU дуже мало вакансій на таку тему і дуже багато відгуків на одну вакансію
jobs.dou.ua/...​ategory=Front End&exp=0-1
jobs.dou.ua/...​tegories/2025-03/?exp=0-1
на інших сайтах схожа ситуація.

Підписатись на коментарі