Що таке ДрукАрмія? Як працює та як доєднатись? Власний досвід (надрукував перші 10кг)
Що таке ДрукАрмія?
Як працює ДрукАрмія?
- Військові роблять запити на потрібну номенклатуру.
- В систему додаються (адмінами, кураторами) нові завдання.
- Друкарі беруть завдання в роботу.
- Друкарі відправляють вироби кураторам або військовим.
- Повторюємо.
ДрукАрмія нічого не продає. Всі витрати покриваються коштом друкарів, донорів та волонтерів.
Тобто друкарі роблять свій вклад грошами (принтер, обслуговування, філамент (пластик) тощо), та своїм часом.
Які вироби друкує ДрукАрмія?
Все що треба нашим захисникам і захисницям і навіть більше. Але краще звернутись до офіційної статистики (взято з офіційного ТГ каналу). Статистика за період з початку 2025 року до 18 квітня.
Трохи статистики ДрукАрмії
- 472 371 — Віддруковано пластику (кг)
- 12 672 — 3D принтерів
- 9319 (3414) Друкарів (Активних)
Це насправді вражає. Десь там в цій статистиці і мої 11.9 кг
Як то кажуть меми:
З чого почати (власний досвід)?
Як обрати принтер? Тут я не фахівець. Все залежить від бюджету, потреб тощо. Але які потреби, якщо нічого не знаєш про 3D-друк ^_^
Ось цікавий перелік топ принтерів з лендінгу ДрукАрмії:
- Creality Ender-3
- Bambu Lab P1S
- Bambu Lab A1 mini
- Bambu Lab A1
- Creality Ender 3
Крім YouTube я перечитував дописи з розділу Школа на сайті ДрукАрмії. Саме там я зрозумів, що крім принтеру та пластику ще треба багато штук.
Купляємо принтер
Купляємо філамент (пластик)
В комплекті Bambu Lab P1S є котушка пластику PLA, якого достатньо щоб надрукувати пару тестових моделей. Через застосунок на моб телефоні можна обрати модель та відправити на друк. Це час, коли можна друкувати всякі приколи типу шоломів бетмена для котів.
З’явився новий герой на вулицях ^_^
PETG від Military Edge йде в котушках по 3кг. Тут ми дізнаємось, щоб треба зробити якусь стійку для такої котушки. Спочатку змайстрував з того що було під рукою. Потім розумію, що можна друкувати приколи для принтера на самому принтері. Тож надрукував собі spool holder на 3кг, але не без нюансів (треба було збільшити модель трошки).
Купляємо лак
І перший же друк пішов браком. Моделька відлипла від плити (на якій модель стоїть під час друку) та прилипла до сопла.
Проблема була в тому, що я протер пластину перед друком (вологою ганчіркою, а потім насухо). Можливо на пластині вже була якась речовина (з коробки) і я просто її змив.
Тож на цьому етапі ми дізнаємось про важливість адгезії та про засоби її підвищення. Особисто я купив балон 3DLAC (400mm). Існує безліч інших засобів. Наразі цей балон майже пустий. Тож я замовив ще декілька балонів з запасом (щоб не переплачувати за доставку за кожну одиницю).
Як підказади в чаті ДА — все залежить від типу плити, температури тощо. Також подібні засоби покращують відлипання (після зниження температури).
Купляємо сушарку для філаменту
Пластик за кілька днів набрав вологи. Це відразу відбилось на якості: з’явились бульбашки, шари лягали нерівномірно, а кінцеві вироби втратили чіткість і міцність.
Не без нюансів. Більш бюджетні сушарки не вміщують в собі 3кг котушки. Тож купивши сушарку Sovol 3d (дегідратор на дві котушки по ~1кг) було вирішено перейти на пластик, який йде в котушках по 1кг.
Наразі друкую напряму з сушарки філаментом VVM Filament (PETG). Це зручно тим, що сушарка одразу є тримачем для філаменту та підтримує потрібну вологість.
Sovol 3D + дві котушки VVM Filament (PETG)
Звісно, міняти котушки кожні ~1кг виробів може бути не дуже зручно. Але наразі це мене повністю влаштовує.
Друк та блекаути
Особисто у мене принтер підключено до маленького американського EcoFlow River 2 + понижувач напруги 220В на 110В.
Bambu Lab P1S працює в диапазоні 110-220В. Тож його підключено до EcoFlow River 2 (110). А вже екофлоу підключено до понижувача, а понижувач до мережі 220.
EcoFlow River 2 (USA) + понижувач 220 — 110
Таке собі ДБЖ, якого вистачає на короткій термін, коли ZUBR спрацьовує та вимикає живлення на пару хвилин.
В ідеалі, мати зарядну станцію, яка могла б живити принтер якусь кількість годин. Для ферм (коли принтерів багато) це прям дуже важливо.
Приміщення
Стіл на якому буде стояти принтер має стояти в рівень, не хитатись. Принтер має рухомі елементи, які будуть створювати коливання. Тож якщо стіл трясеться — це вплине на друк. Якщо стіл стоїть не в рівень — це вплине на друк
Принтер шумить, тож це треба теж враховувати. Також треба враховувати вологість та температуру в приміщенні.
Пакування та відправка
Подивіться відео як треба та як не треба робити:
Якось так вийшло, що у мене коробки постійно є в наявності. З додаткових витрат:
- скотч
- пакувальний матеріал (папір або пупирка)
Відправку сплачує відправник. Це ваш донат у справу. Уявіть фінансове навантаження на одного куратора або військового, якщо йому/їй доведеться сплачувати десятки посилок самостійно.
Як бонус, можна покласти смаколики у посилку. Але будьте уважні, щоб ці смаколики не зіпсували вироби (дивіться відео вище).
Опис процесу Друку
- Беремо просту задачу (під ваш тип та колір пластику).
- Читаємо налаштування під модель.
- Качаємо *.stl файл, імпортуємо у слайсер. Змінюємо налаштування згідно з ТЗ на сайті.
- Друкуємо тестовий виріб.
- Перевіряємо якість (на сторінці завдання ця інформація має бути або текстом або в відео форматі).
- Якщо все ок — робимо фото/відео тестового виробу та відправляємо на перевірку. Перевірка може зайняти деякий час. Ви отримаєте email (не пропустіть).
- Якщо перевірку якості не пройдено — шукаємо, що треба відкалібрувати і починаємо знову з пункту 4. Тут можна перечитати всі повідомлення на сайті в секції «Обговорення». В ТГ може бути нитка для цього виробу (використовуйте пошук, перш ніж писати повідомлення; скоріш за все подібну проблему вже вирішили).
- Коли перевірку якості пройдено — запускаємо партію в друк. Майте на увазі, що розмістивши декілька виробів на одній плиті, можливо треба буде ще раз трохи відкалібрувати параметри (наприклад, швидкість друку тощо).
- Надрукувавши партію, робимо фото, пакуємо та відправляємо (додаємо ТТН у поточне завдання та завантажуємо фото).
- Все. Можемо брати нове завдання. Через деякий час, вашій партії виробів поставлять оцінку (а може і не поставлять; треба розуміти, що у людей можуть бути важливіші справи).
Рейтинг
Рейтинг формується на основі оцінок ваших попередніх відправок і розраховується як середнє значення.Для чого він потрібен?
Деякі завдання надсилаються напряму військовим без перевірки куратором. Тому важливо, щоб їх бачили лише друкарі, які стабільно виготовляють вироби високої якості.Як це працює?
Рейтинг впливає лише на доступність завдань для друку:
— Завдання для кураторів доступні майже без обмежень (у 95% випадків).
— Завдання напряму військовим часто мають обмеження — зазвичай мінімальний рейтинг 4.Якщо ваш рейтинг 4.5+, ви бачите всі завдання, оскільки це максимальний поріг обмеження.
Мета рейтингу — не визначити ’хто кращий’, а зменшити кількість браку у виробах, що надсилаються військовим безпосередньо.
Брак та котушки
Також котушки можна відправити (якщо буде запит) військовим або волонтерам. Котушки деяких розмірів йдуть в роботу.
Браку буде доволі багато. У мене назбиралось вже кілька кілограмів. В спільноті ДрукАрмії є контакти, кому можна відправити пластик на переробку. Тож збирайте пластик (сортуйте по кольору та типу). Про це напишу окремий пост.
Мій поточний стек
- Принтер Bambu Lab P1S
- Сушарка Sovol 3D
- Штангенциркуль Дніпро-М (для перевірки якості / відповідності)
- 3DLAC — балони по 400мл для підвищення адгезії
- Пасатижі (відкусую нитку філаменту)
- Ніж будівельний (пакування, відкалупування бріму чи підтримок)
- Стікери та ручка (пишу скільки використано філаменту на котушці)
- Кімнатний гігрометр (вже не потрібен, бо камера в принтері закрита, а філамент знаходиться в сушарці)
- Кухонні ваги (до 5кг) (іноді зважував котушки філаменту, бо забував писати скільки було використано)
- 2 ганчірки (мікрофібра) для протирання плити
- Комп’ютер, щоб тягнув слайсер (мінімум 4gb оперативної пам’яті)
Висновки
Але це цікаве хоббі, яке можна використовувати заради спільної мети. Велике та активне ком’юніті, яке допомогає розібратись з нюансами — це дуже класно.
Коли ви надрукуєте 2кг виробів — можна отримати доступ до форуму ДрукАрмії.
Умови доступу до форуму ДрукАрмії
Доєднатись до спільноти «Новачки ДрукАрмія» можна і треба прямо зараз. Там можна дізнатись багато цікавого з практики. Для старту можна почитати нитки — «Який принтак купити» та «Домашні улюбленці».
Для друкарів пропонуються знижки на філамент (після 25кг успішно надрукованого та відправленого).
Ну і офіційне промо ком’юніті:
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів