Ризики роботи в ІТ-компаніях, зареєстрованих на корупціонерів

Привіт! Я вже багато разів нагадував, що уникати проблем набагато простіше, ніж їх вирішувати, і що перед працевлаштуванням варто перевіряти юридичну інформацію про компанію, її власників та осіб, пов’язаних із власниками. Варто також перевірити, чи гугляться за цими компаніями затримки зарплат, чи збігається юридичний власник компанії з керівництвом, вказаним у LinkedIn, і так далі. І серед цього «так далі» іноді трапляються випадки, коли компанія оформлена на корупціонера — тож розгляньмо, які тут ризики.

Щоб знайти юридичну інформацію про компанію, достатньо ввести в Google: «site:opendatabot.ua CompanyName». На сторінці компанії будуть імена поточних, а можливо, і колишніх власників. Ви можете перейти на сторінку власника і побачити, чи є він у базі корупціонерів. Ось, наприклад, компанії, про які я писав відгуки на DOU — серед їхніх власників є такі, про яких написано: «Фізична особа з таким ПІБ є в базі корупціонерів».

КомпаніяВідгук

Кит Групп

/companies/kit-grupp/reviews/64697/

UPSTARS, Kraken Leads

/companies/kraken-leads/reviews/62186/

Якщо серед колишніх власників компанії є корупціонери, то ймовірно, компанію оформлюють на підставних осіб. Таке часто роблять, щоб уникнути відповідальності. І якщо справжні власники бізнесу наперед думають, як уникнути відповідальності, то, можливо, вони щось протизаконне роблять. У кращому випадку ви просто втратите гроші, а в гіршому — станете свідком, якого легко перекваліфікують на обвинуваченого.

Якщо ж справжній власник і є корупціонером, то, мабуть, перший досвід хабарництва був провальним, але тепер, з відповідною «міткою», йому буде легше домовлятись — уже «свій» серед корупціонерів. А в разі конфліктів і судів — ви, найімовірніше, програєте справу.

Якщо дійде до суду, то ваше ім’я гуглитиметься поруч з іменем корупціонера. Навряд чи хтось буде вникати, чому так сталося.

Крім того, робота в компаніях, пов’язаних із тіньовими схемами, може зашкодити вашій кар’єрі: вам, можливо, доведеться писати NDA замість назви компанії в LinkedIn.

А з етичної точки зору, якщо компанія заснована на корупційних грошах — ви допомагаєте ці гроші відбілити.

Якщо все ж ризикнете, поведетесь на гроші чи ще з якихось причин — то хоча б розпитайте колишніх співробітників компанії в LinkedIn.

Епілог

А якщо після такого працевлаштування ви все ж втрапите в халепу — навряд чи аудиторія DOU вам поспівчуває. Особливо, якщо буде зрозуміло, що ви знали, куди йшли.
👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

2 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Чудак, ты в своей Турции совсем от украинских реалий оторвался. У нас тут работой не перебирают.

Тему про компанії, зареєстровані на корупціонерів, я хотів написати ще рік-два тому, але лінувався. Вчора мене в особистих повідомленнях запитали про одну з таких компаній, тож вирішив створив опитування, а потім цю тему.

Основна ціль теми — нагадати про важливість перевірки юридичної інформації й про те, що варто розпитувати колишніх співробітників.

Підписатись на коментарі