Чи є сенс зараз вивчати QA?

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Енікей (помічник сисадміна) зі стажем у держконторі, пробував зробити світч у 3д дизайн але не вийшло)

Чи є сенс опановувати qa? Бо я вмію усюди знаходити недолікі))

Стримує те що у роботі qa більше звітності ніж пошуків багів), і те що треба постійно бути на звязку з командою.

Чи є усе так дійсно?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я б не сказала, що QA прям померло для трейні. Нещодавно брала участь у наймі Junior QA без досвіду, то це було не так вже й просто. Кандидатів багато, але не всі вони тягнуть навіть на інтерна.
Інша справа, що у вас є технічний досвід — це дуже круто. І ви дійсно могли б спробувати піти у девопс.
По вашим питанням — все дуже залежить від проекту, людей у ньому, поставлених задач. Але, як показує моя практика, чим більше звітності і документації — тим менше необхідності бути на зв’язку з командою, і навпаки. Або всі тихенько розписують свою роботу, або по 10 разів пояснюють на коллах.

Дякую. Але девопс це як я зрозумів шось грандіозне типу підтримки великих бізнес проєктів.
Меня лякає:
-ейджизм)
-робота на приватний бізнес
-шо тут більше автоматизації пейплайна виготовлення софта ніж классичного адміністрування
-відповідальність, тобто джуніор девопс(якщо такий ісує) напевно мало кому потрібен
-недостатність уяви чим саме займається девопс)

Вивчати QA в прямому сенсі забезпечення якості — завжди є сенс. Тут і программування, і налаштування процессів, і розподілення тестування по видам, і left-shifting, і код-ревью, і cross-team sharing. Так само, як всім SDE треба вникати в devops практики.
Якщо розглядати QA як виключно мануальне тестування з заповненням баг-репортів — мабуть для світчінга не найкращі часи, конкуренція шалена, а в межах України ІТ-ринок напівмертвий.

Простіше продовжувати в адмініструванні, з переливанням на девопс і/або автоматизацію. Попит є.

З DevOps — в QA станом на зараз 100% ні. Це якраз в QA було 700 людей на місце джуніора. В DevOps ще із досвідом роботи — це дурість, тут напевно ще і можна знайти роботу із дуже не поганою зарплатнею. У вашій держконторі 100% можна вмовити десь впровадити : K8s, Chelm, Teraform тощо, якісь клаудні рішення впровадити для чогось і т.д. тобто підняти кваліфікацію і зробити заодно краще інфраструктуру та виправляти недоліки.
Принаймні раніше коли були заводи — народ так робив массво на тих підприємствах, потім переходив в бізнес. Ну і держконтори станом на зараз дають бронь яка так легко як бізнес бронь не злетить, та державні ІТ сервіси суспільно корисна робота яку хтось має робити.

Дякую. Тут зараз девопса немає) тікі умовна перспектива на горізонті яка схожа на міраж)

Міраж нажаль зараз в QA. Це коли ще в 2009 ми шукали на наш продукт хоч би кого, брали людей які реально мали обмежені навички користування комп’ютером і аутсорсні відділки забирали їх в нас одразу після стажування де доводилось «ладушки-ладушки». Власне після чого шеф влаштовував змагання на швидкість набору на клавіатурі :) 700 людей на одне місце, це вже майже неможливо влаштуватись. В DevOps усё значно краше з цим, попит є — а пропозиція значно нижча.

Стримує те що у роботі qa більше звітності ніж пошуків багів

Нет смысла. QA — это не тыкать и искать баги, это о процессах и системном подходе.
Задача QA инженера — знать состояние готовности продукта к релизу в любой момент времени, а не найти в продукте тыщщу багов. Ибо тыщща багов — это прекрасно, а сколько при этом функционала ты проверил — ты не знаешь.

Дякую. Тобто це значно ширше і значно геморніше ніж я собі уявляв.
А є хтось хто шукає баги?)

А є хтось хто шукає баги?)

Нет. Это бессмысленно. Просто тыкать в кнопки и искать баги называется ad hoc testing. Это 1 из видов тестирования, который выполняется при наличии свободного времени перед релизом, когда основные виды тестирования (компонентное, системное) уже выполнены.
Никому не нужен тестировщик, который умеет лишь 1 вид тестирования.

Воно вам треба?)

Коли так ставлять питання, то скоріш всього що ні)
Чому я і завів цей топік.

Не, забей, айти — всё. Нет смысла даже соваться, просто забудь

на завод

наприклад? то треба спочатку ще вивчити шось напевно?

Енікей (помічник сисадміна)

Йди в девопси, це найлегший шлях вкотитись бо найменша конкуренція.
Маю вже кількох знайомих які змогли вкотитись через девопса.

Досвід сисадміна тут якраз помічний

Дякую. Ну девопс як я зрозумів це просто модне слово.
Це або пргер якого змусили алмініструвати або адмін якого змусили прогати?
А як само можна потрапити у віддалене адміністрування?
Що корисного порадите почитати?

Це або пргер якого змусили алмініструвати або адмін якого змусили прогати?

Нет. Задача девопса — поддерживать инфраструктуру для релиза. CI / CD, вот это всё.

Дякую. А якщо девопс віддалено, то як він може усе підтримувати — ОСі на робочих місцях, техніку, ітп?

DevOps звичайно цим не займається. Він працює на великих проектах де налаштовує запуск продукту

Дуже дякую за пояснення. А хто на місці тоді займається обслуговуванням робочих місць та мережі?
Тобто для шось невеликого девопс не підходить?

Програміст самостійно виконує налаштування розгортання продукту якщо він не дуже масштабний, у вакансіях програмістів часто є вимога знання DevOps практик і технологій

В большинстве случаев инфраструктура в облаке

Підписатись на коментарі