«Робота не повинна забрати в нас життя», або чого нас вчать співробітники-зумери

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Зараз на ринок праці виходить нове покоління — зумери (люди, народжені між 1997 і 2012 роками). З собою вони приносять не лише свіжі ідеї та енергію, але й новий підхід до роботи, який провокує чимало дискусій.

Це покоління, що виросло в епоху швидких змін та доступності інформації, змінює уявлення про традиційні робочі процеси: вони не готові овертаймити, зневажають авторитети та не бачать життя без гнучкого графіку.

Зумери винайшли нову корпоративну культуру — і я, спантеличена мілленіалка, вирішила, що таки мушу в цьому розібратися. Скачала TikTok, відкинула упередження і почала активно спілкуватися з колегами-зумерами. І ні разу про це не пожалкувала. Тепер я не маю потреби гуглити, що таке крінж, розумію, у чому проблема скіні-джинсів та по-справжньому навчилася любити свою роботу і себе в ній. Яким екологічним підходам до роботи я навчилася у зумерів — розповім сьогодні.

Тренд на work-life balance

Часто ми з подругами обговорюємо, як важко інколи буває балансувати між роботою та особистим життям. Моє покоління звикло жертвувати дозвіллям заради кар’єри — якийсь час навіть вважалося, що це круто. Довгі робочі години, овертайми і відсутність справжнього відпочинку стали для нас нормою.

У певній мірі ми навіть романтизували те, що засиділися в офісі до пізньої ночі, бо дописували звіти — і виглядали, як кіношні бізнесвумен. І хоча ми пишалися своєю відданістю роботі, зараз я розумію, що це призводило до жахливого виснаження. Робота повільно перетворювалася на демо-версію пекла. Тоді ми ще не знали, що можна працювати інакше.

Зумери ж приходять на роботу із зовсім іншим підходом. Після сотень співбесід з молодими людьми я чітко усвідомила: для них робота не центр життя, як це було у нас. І це чудово — я розцінюю це як плюс для кандидата. Якщо він готовий багато й плідно працювати, але не готовий покласти свій добробут та щастя на олтар заради роботи — це свідчить про здорові стосунки з роботою і з собою.

Їх виховували інакше — і це круто. Хоча в деяких випадках це виливається у брак відповідальності: тоді коли принцип «ми нікому нічого не зобовʼязані» накладається на прості правила етикету. Колись одна дівчина пояснила, чому не зʼявилася на співбесіду словами: «Якщо я не прийшла — значить передумала, мені вже нецікаво. Хіба це не очевидно? Чому я маю окремо про це попереджати?» І тут я відчула себе справжньою міленіалкою... .

Самоцінність, що надихає

А ще у зумерів вчишся по-справжньому цінувати себе. Це стається буквально у ті моменти, коли до тебе на співбесіду приходить молодий кандидат без досвіду, щойно закінчив навчання. Він пропонує суперповерхневі ідеї, але подає їх так, що важко не захопитися його впевненістю. Він буквально в захваті від себе і своїх пропозицій. Я сижу поруч: така досвідчена, з реальними здобутками і професійними досягненнями, але оцінюю себе в рази гірше.

Напевно, це щось з розряду «Fake it until you make it» («Вдавайте, поки не вдасться»). Спочатку це жахливо дратувало, але з часом я почала розуміти: впевненість і крута самопрезентація — це must-have у сучасному світі.

Так зумери дали мені крутий урок про самоцінність. Показали, що не лише заслуги та професійні навички визначають твою значущість, половина успіху — у подачі і впевненості.

Нове звучання нового покоління працівників

Я не раз спостерігала, як молоді співробітники вимагають, щоб їхні ідеї були почуті й чинили вплив на хід подій у компанії. Зумери не бояться висловлювати свої думки, навіть якщо ще не мають достатнього досвіду або знань у певних сферах. Це покоління виросло в епоху можливостей вільно ділитися своїм баченням і судженнями, тому очікують, що їхні ідеї та пропозиції будуть сприйматися серйозно та братися до уваги керівництвом.

Якось на одній з конференцій я зустріла дівчину, яка у свої 23 роки працює у великій технологічній компанії і керує проєктами з розробки нових продуктів. Всі її розмови про роботу оберталися довкола того, що відкритий діалог зі співробітниками — це найвища її цінність як керівника. Вона часто організовує невеликі зустрічі для обговорення ідей та пропозицій від команди у неформальній атмосфері. Бачу, що це стає новим і дуже класним трендом, коли керівник не лише приймає рішення, але й активно слухає команду та сприяє розвитку їхніх ідей.

Для зумерів це надважливо — знати, як їхня робота впливає на загальні результати компанії, і отримувати своєчасні відгуки про свою діяльність. Частіше їх не задовольняє роль простого виконавця — вони хочуть брати активну участь у розробці стратегій та впровадженні нововведень. Думаю, що саме це покоління виведе в тренд культуру відкритих комунікацій та такої взаємодії в організаціях, де керівники активно діляться інформацією та підтримують діалог зі своїми підлеглими.

Зумери виховані в середовищі, де повага та рівність мають вирішальне значення. Вони очікують, що їхні досягнення будуть визнані та відповідно оцінені. Відсутність визнання та зневажливе ставлення можуть швидко демотивувати їх та спонукати до пошуку нового місця роботи.

Фінансові апетити зумерів

Зумери мають чіткі та високі очікування щодо фінансової винагороди за свою працю. Вони добре розуміють свою цінність на ринку та не бояться вимагати конкурентоспроможну зарплату. Мало хто з них задовольнятиметься мінімальними ставками.

Це покоління, яке прагне до швидкого кар’єрного зростання: зумери взагалі не бояться підвищень чи розширення своїх обов’язків і повноважень. І як наслідок — мають значно краще фінансове положення порівняно з міленіалами та бебі-бумерами у тому ж віці.

Після співбесід з молодими кандидатами: після того, як вони завзято вибивають собі прибавки — я сиджу і годину думаю, де б була зараз, якби у їхньому віці позиціонувала себе б так само.

Проте поки я ще маю час виправити свої карʼєрні звички, поспішаю вчитися у цього покоління непереносимості професійного застою. Тому класний поінт, винесений зі спілкування з зумерами — поспішати інвестувати у власний розвиток, шукати тренінги, менторські програми та інші можливості для навчання. І неважливо, скільки мені років — це універсальна порада. Можливо, секрет вічної молодості розуму.

Ложка дьогтю в цій історії. Проблеми, що турбують зумерів на роботі

Зумери пропагують власні погляди на корпоративну культуру: свіжі, прогресивні, ліберальні. Але не всі компанії готові пережити краш-тест зумерами. На жаль, у багатьох випадках наш ринок праці демонструє погану сумісність з цим поколінням. Розкажу про найпоширеніші проблеми.

Ейджизм — це не круто

Зумери часто стикаються з ейджизмом та упередженнями через свій молодий вік. Багато хто вважає їх недостатньо досвідченими або занадто молодими для серйозних посад та відповідальності.

Часто на інтервʼю я запитую молодих людей, як вони починала свою кар’єру в ІТ — і дуже часто чую у відповідь, що багатьом з них доводилося зіткнутися з тим, що їхні пропозиції ігнорували лише через те, що вони були новачками у команді. Їхнє бажання впровадити нові ідеї зустрічали з опором, і їм довелося докладати багато зусиль, щоб довести свою цінність.

Інновації — це круто, але так думають не всі

Свіжий погляд і креативні ідеї — це козир зумерів. Та от біда — не всі цінують новаторство. Зумери б’ються за зміни, але часто натикаються на опір «бувалих». Їхні ентузіазм та запал можуть згасати під тиском консерватизму.

Амбіції у зумерів на висоті. Це чудово, але не завжди виправдано

Вони хочуть рости, розвиватися, багато заробляти. Але ринок праці не пристосований до того, аби зі старту вкладати купу ресурсу у молодого фахівця. Невиправдані очікування ведуть до розчарувань і демотивації. Знайти баланс між мріями та реальністю — ось головне завдання зумерів.

Вигорання на роботі

Те, чим зумери найчастіше розплачуються за свої амбіції. Зумери прагнуть до гармонії між професійним і особистим життям, але часто суворі реалії ринку праці їм цього не дозволяють. Втрата мотивації й пошук нового місця роботи — сумні наслідки цього дисбалансу.

Насправді, це дуже сумно. Адже саме молодь вчить нас, що свою роботу можна любити. Завдяки їм я більше не вважаю, що єдина ідеальна професія — це тестувальник заспокійливого. Вони нагадують мені про важливість здорового балансу між роботою і особистим життям, про необхідність дбати про своє фізичне і ментальне здоров’я, про цінність свого часу і ганебність того, щоб марнувати його на роботу, яка не приносить задоволення.

Відчуваю, що маю підійти до цього питання з мудрістю міленалки і довіритися молоді. Вона показує мені новий шлях, і цей шлях веде до більш здорового, щасливого і продуктивного робочого життя.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Підсумуємо:
1) «Для них робота не центр життя. В деяких випадках це виливається у брак відповідальності.» Тобто працюють «на відвали», рятувати проєкт в овертайм не будуть.
2) «Він буквально в захваті від себе і своїх пропозицій.» Величезне ЧСВ, кожен джун вважає себе 23 річним синьйором. Неповага до авторитетів.
3) «Fake it until you make it», «впевненість і крута самопрезентація». Тобто ті самі виїбщіки та брехуни. Слід очікувати брехні в резюме, на співбесіді і потім по-роботі.
4) «Вимагають, щоб їхні ідеї були почуті й чинили вплив на хід подій у компанії», «Зумери не бояться висловлювати свої думки, навіть якщо ще не мають достатнього досвіду або знань». Чарівна позиція «у мене нема розуміння — але я хочу щоб усі робили як я скажу».
5) «Зумери мають чіткі та високі очікування щодо фінансової винагороди за свою працю». Звичайно — враховуючи усе попереднє. Амбіційний брехун без досвіду — завжди найцінніший кандидат! Хоч в ІТ, хоч в президенти.
6) «Це покоління, яке прагне до швидкого кар’єрного зростання». Нема досвіду та бажання його набувати проте є довгий язик? Треба відразу лізти у начальники!
7) «Зумери часто стикаються з ейджизмом та упередженнями через свій молодий вік.» — це тільки тому що «діди» в ІТ ненавидять геніальних новачків і не дають їм усе переписати на модні фреймвоки.
8) «Багато хто вважає їх недостатньо досвідченими або занадто молодими для серйозних посад та відповідальності.» Навпаки — для таких треба окрему посаду зробити: «виїбщік — інфоциган». До коду взагалі не підпускати: давати лизати мікрофон і показувати усім клієнтам як «геніальних вундеркіндів».
9) «Свіжий погляд і креативні ідеї — це козир зумерів. Та от біда — не всі цінують новаторство.» Се ля ви! Кожне нове покоління першим кроком хоче вигадати свій велосипед — і щоб був не такий, як раніше.
10) «Знайти баланс між мріями та реальністю — ось головне завдання зумерів», «Втрата мотивації й пошук нового місця роботи». На роботі платять не за мрії — а за результати. І цінують тих, хто цей результат стабільно і передбачувано генерує.
Після написаного складається враження що ці «зумери» — зовсім не геніальні вундеркінди з революційними ідеями. А просто розбещенні, примхливі діти, які мешкають у світі мрій та ілюзій, а своє небажання робити зусилля заради навчання приховують брехнею. Батьки навчили їх тільки брати — а не віддавати, тому і від роботи вони очікують халяви ще й похвал.
Такі кандидати — це скоріше джерело проблем, ніж інвестиція у потенційно корисного співробітника.

Найбільша проблема зумерів для бізнесу — вони ненадійні, нестабільні, непередбачувані. Вони не вміють стикатися з реальністю, яка вона є, що призводить до миттєвих депресій.

Про іновації дуже смішно. Данінг та Крюґєр затамувавши подих з зацікавленістю дивляться на чергову таргет групу...

Хоча про овертайми я можу сказати наступне — це перша ознака поганого менеджменту, а не лояльності чи самовідданості працівників. Працівник не мусить закривати власною сракою прорахунки керівництва. Навіть за додаткові гроші.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Та і взагалі робота в більшості це каторга. Дійсно мають бути автоматизовані найбільш неприємніші завдання. AI надає майже безмежні можливості, тому на багато краще було б витрачати цей час для розвитку чогось нового, а не на роботу.

Можливості сучасного AI, дуже обмежені. Хоча багато чого такі алгоритми можуть робити.

Це лише поки що.

AI надає майже безмежні можливості

тоді краще виправити на

колись у майбутнєму AI надасть майже безмежні можливості

Мені здається, що різні покоління і виховувалися по різному. Наприклад порівняйте як виховувалися ви, ваші батьки і як ви виховуєте своїх дітей. Раніше відлупцювати дитину ремнем було нормою. Думаю все покоління наших батьків саме так і виховувалося. А теперішні батьки тільки і чують про власні кордони дитини. Тобто кожне покоління отримувало більше свободи та менше обов’язків. То і не дивно, що виходячи на роботу вони беруть з собою ці принципи.

Так стоп, от десь із рік тому — хлопець молодий коли його менеджмент качав на безкоштовні овертайми, вийти в реліз на вихідні на дурняк видав : «Мені фіолетово — що мою роботу хочуть індуси. В разі чого, в метро із гітарою стану, але безкоштовно працювати не буду». Правильно навчили хлопця батьки в принципі. Чому це хлопець має ставити чужі бізнес інтереси поперед своїх ? З ним що прибутками поділяться ?
В нас от аргумент з дитинства — ремінцем по сраці.

Мені фіолетово — що мою роботу хочуть індуси.

Тоді я теж зумер, виходить... :D

Військових із цивільними стравили.
Справжніх українців із несправжніми стравили.
Жінок із чоловіками стравили.
Прийшов час стравлювати покоління між собою.

відкрию секрет — більшість військових це бусифіковані цивільні яким примусово заставили вмирати незрозуміло за що. Якщо напялити піксельну робу — військовим не станеш. Тому немає сенсу стравлювати, — воювати і вмирати даремно ніхто не хоче, особливо, що всеодно в цій державі немає сенсу залишатися після війни

А вибору особливо немає. Ти думаєш тебе війна не наздожене там, куди ти звалити вирішив? Пфф... Наївний хлопчина..

Як на мене коротко виглядає так, що є брак скілу, але беремо понтами. Так, це може працювати, але це скоріше питання до керівництво, яке ведеться на понти. Якщо брати work-life баланс, то чим більше вкладаєш у себе, то ти більш цінний спеціаліст.

Вкладати треба в себе, беззаперечно. Але не забувати це потім монетизовувати.

Але не забувати це потім монетизовувати.

Це кому як, мені це приносить задоволення більше за статеве, тому монетизація це просто бонус.

Я хоч не зумер, але погоджуюсь що робота не має бути центром всесвіту. В ідеалі робота мала б займати лише 25% нашого життя, бо головне ефективність а не кількість робочих годин. Мені в зумерах подобається їхнє прогресивне мислення, бо саме вони можуть щось змінити.

А я люблю свою роботу...

Найбільша проблема зумерів для бізнесу — вони ненадійні, нестабільні, непередбачувані. Вони не вміють стикатися з реальністю, яка вона є, що призводить до миттєвих депресій.

Про іновації дуже смішно. Данінг та Крюґєр затамувавши подих з зацікавленістю дивляться на чергову таргет групу...

Хоча про овертайми я можу сказати наступне — це перша ознака поганого менеджменту, а не лояльності чи самовідданості працівників. Працівник не мусить закривати власною сракою прорахунки керівництва. Навіть за додаткові гроші.

Працівник не мусить закривати власною сракою прорахунки керівництва. Навіть за додаткові гроші.

Но может. Сверхурочные это скорее не приз работнику, а штраф дятлу-менеджеру, чтобы авралы не стали для него привычкой.

Це контрпродуктивно навіть з бізнесової точки зору. Овертайми призводять до швидшого накопичення стресу та втоми, яка, в свою чергу, призводить до низки дрібних та не дуже помилок. А виправляти помилки завжди дорожче, ніж проводити профілактичні заходи по їх недопущенню. Навіть якщо прийдеться овертаймити, з будь-яких причин, то обов’язково треба давати половину навантаження на термін, який в два рази більший за час овертайму. Тобто, якщо ви тиждень овертаймили, то два наступних тижні у вас мусить бути лише половина звичайного навантаження. Тоді буде витриманий нормальний темп в роботі (що набагато важливіший, ніж всі KPI разом взяті)

Тобто, якщо ви тиждень овертаймили

То скорее всего хотели вписаться в дедлайн.
Вопрос в том, был ли это долгожданный релиз, который принес компании много денег и славы или просто пачка фич с неадекватным эстимейтом.
Так вот двойной рейт это стимул менеджеру закладывать реалистичные сроки.

То скорее всего хотели вписаться в дедлайн.

Тут запитання в тому, чому не вклалися. Але найголовніше інше запитання — що робити, щоб вкластися наступного разу.

Так вот двойной рейт это стимул менеджеру закладывать реалистичные сроки.

Це не вирішує проблему. Менеджер буде завжди закладати більше ніж потрібно, щоб досягти персональних KPI та перестрахуватися. А це тупо збільшує витрати та наносить шкоду компанії.

Хоча про овертайми я можу сказати наступне — це перша ознака поганого менеджменту, а не лояльності чи самовідданості працівників.

Або хтось естімейти занижені дав

Їх ж хтось прийняв, вірно? Погодився на них.
Задача менеджера — довести естімейти до рівня, коли вони будуть достатньо точними, щоб не овертаймити. Ідеально — взагалі не запитувати їх у виконавців. Я не просто так писав про темп розробки та його важливість.

Це найбільша проблема будь якого молодого покоління що тільки но закінчило університети і шукає першу роботу.

майже відразу після закінчення ковіда ми мали скорочення. В американському офісі скоротили зумерів, які не хотіли повертатися до офісу працювати та сперечались через це з керiвництвом. Тому згодна з думкою, що на тлi цих працiвникiв iншi нормально виглядають

В американському офісі скоротили зумерів, які не хотіли повертатися до офісу працювати та сперечались через це з керiвництвом

Я не зумер, але теж не хочу повертатися до офісу. І якщо б питання стало про скорочення — впевненно пійшов би під скорочення, але не в офіс.

маєш укр паспорт і не встиг виїхати на волю — страждай до смерті, але є нюанс

Так а що там з твоєю мобілізацією не так? Ти досі не розповів

Паралельно з цією статтею дуже добре читається «Розробники мікросхем працюватимуть по 64 години на тиждень. Поки що лише в Південній Кореї»

Рішення доволі просте — звільняти без сумнівів.

Так тебе же першого і звільнять. На володаря — заводів, банків, пароплавів ти щось не схожий. А так воно влаштована система, що вона тільки для королів життя. Потім тобі до побачення looser go home — і трех голодних джуніорів з Бангладеш чи Індії які на проти овертаймти безкоштовно, аби взяли в ІТ на твоє робоче місце :) Украхнського-українського ІТ майже нама, це іноземні робчі місця через посередників.
Якщо ти ссиш — що молоді українці заберуть твое робоче місце, то ти банально дурний. Молоді Українці це саме твої можливості стати лідером, якщо тобі є, що їм запропонувати звісно, не в останню чергу в матеріальному плані, досвіді і т.д.

молоді українці у мене хіба що нерви (з огляду на результати виборів 2019) можуть забрати, а не робоче місце.
У нас є багато IT, то може вам не вдалось ніколи у нього потрапити, але це ОК, це приблизно як я ніколи не був на галерах.
Ссати — то удел молодих, моя задача зробити проміжок між «хоч поржом» (aka «білі») та собою, що треба було робити ще кілька років тому, бо зараз вляпався так, що є підозра, що вже пізно.

Тим кому зараз 22 роки в 2019 було 16, це були школяри які закінчували школу. Зеленського — що в принципі може і не так погано поки Байден був, який Порошенко в свій час віце-президенства в три дуги гнув. Між іншим, на Крим тоді взагалі закрили очі, а на вторгення в Донбас — прислали простирадла.
Але конкретно погано обрали моно більшість — колективного гетьманцева обирали бебі бумери і меленіали. Тільки одних обробили по телевізору, інших по інтернету, підсунувши улюбленого актера специфічної філармонії, замість Ігоря Валерійовича, який сів в тюрму. А в раді і ОП глобально опинились колишні очільники з партії регіонів, які і колишніх соратників зрадили та перевзулись. Усі хто був потрібен для в борів і не потрібен донецьким та назагал батальону Монакко звідти вилетіли : Богдан, Шмигаль, Розумков, Залужний і т.д. з посад, радники — Комаровський, Арестович і т.д..
Чого я не розумів тоді нащо за це голосувати, як і переважна більшість ІТ шників, так не розумію і по сьогодні.
BTW Вибори мали відбулись рік тому. Між іншим, що тоді війна була переважно на Донбасі, що зараз. Реально бойові дії не на усій території країни. Хоча далекобійною зброєю б’ють обидві сторони.

Шановний Vic, я розумію, пʼятниця, вечір, але не могли би ви зробити морфологічний аналіз цього речення:

Зеленського — що в принципі може і не так погано поки Байден був, який Порошенко в свій час віце-президенства в три дуги гнув.

LLM зламалалась трішки😁

Мені під пивко добре зайшла історія про геймдев через ліжко від зумерки

У молодого покоління справді багато чого можна навчитися

Good times create weak men, weak men create hard times.
Зараз гряне наступна фінансова криза, і позникає оце все.

Він пропонує суперповерхневі ідеї, але подає їх так, що важко не захопитися його впевненістю.

Такое комментировать — только портить.

Зараз на ринок праці виходить нове покоління — зумери (люди, народжені між 1997 і 2012 роками). З собою вони приносять не лише свіжі ідеї та енергію, але й новий підхід до роботи, який провокує чимало дискусій.Це покоління, що виросло в епоху швидких змін та доступності інформації, змінює уявлення про традиційні робочі процеси: вони не готові овертаймити, зневажають авторитети та не бачать життя без гнучкого графіку

В Украину все всегда приходило с опозданием... И та самая «зумерская культура» и «трушные зумеры» будут выходить на рынок труда через несколько лет только. Это те, кто родился 2008+
Те, кому в школе уже не писали красной ручкой оценки чтоб «не травмировать» и кому уже не нужно было отпрашиватся в туалет... Те, у кого учитель уже не мог забрать на уроке смартфон и тд и тп

А пока, по моему опыту общения со студентами в Харькове, никаким «зумерством» там особо не пахнет. Народ рожденые без серебряной ложки,
общага с тараканами
по четыре человека в комнате, с горячей водой по расписанию и прочие прелести.

И так каждый только и мечтает поскорее найти работу, и начать жить по-человечески. Ради этого они поголовно вджобывают и учатся. Да посмотрите на любого стажера-студента на любой галере,
так, как работают стажеры — никто больше так не работает и никогда. Перформят что кресла плавятся
Поэтому брехня что молодежь носители какой-то особой «ленивой зумерской идеологии»
Да и кто вообще видел, чтобы пришел юнга на галеру и начал там качать права и требовать ворк-лайф беленс?
Да такого никогда не было и не будет. Он последний кто будет это делать.

Скорее права начнут качать совсем другие люди

Судите сами — все те, кто сегодня вещают о «ворк-лайф белансе» никакие не зумеры,
Самые большие апологеты «зумерской повестки» на поверку оказываются как раз выгоревшие «старперы»
миллинеалы да поколение Х,
А настоящие зумеры пока даже и не догадываются что они оказывается «не хотят работать и отрицают авторитеты»

Это те, кто родился 2008+

Це ти про тих дітей які зараз у школі по 5 разів на день у підвал бігають, на літніх канікулах особливо не повтикаєш в гаджети через відсутність світла 16+ годин на день, а у когось зранку тата невідомі люди увезли у невідомому напрямку і хоча б на зв’язок він вийде десь через тиждень коли віддадуть телефон в учебці, хтось спить на уроках не тому що усю ніч шпілив у доту а тому що в коридорі сильно не поспиш і інший вайб таких часів?
Значить ми зумерство тупо скіпнемо

черт его знает. «зумерство» в значении описанном в статье — просыпается только у сениоров с ~5 годами опыта/выгорания, когда они доростают до возможности это чувство реализовать. Классический джун, не имеет возможности реализовать свое «зумерство» в силу шаткости своей позиции. Но то-же чувство / поведение просыпается вообще у любых сениоров не зависимо от возраста. Поэтому я склонен думать дело (пока-что) не в поколениях. Какие идеалы, ценности и знания будут у «военного поколения» я вообше не представляю.
Будут те, кто спали в коридорах, а будут те (в каком-нибудь Ужгороде) кто взрыв слышал только по телевизору. Будут те, кто не учился поскольку не было света и те, кто не учился ибо «учитель тоже без света и так оценку поставит»
Будут те, кто скоро получит диплом физически посетив ВУЗ трижды за 4 года, а будут те, кто значительную часть учились очно (даже в ковид).
Будут те, кого война и нищета заставят рано искать работу и вджобывать,
и те, кто наоборот привык получать деньги просто так
черт его знает что будет
наверное ничего хорошего

Культуру формує більшість. А більшість молоді живе у містах які добре так прострілюються, а не в Ужгороді.

більшість молоді живе у містах які добре так прострілюються

это в константиновке чтоль? или может в харькове? или в херсоне они живут?
большая часть украины особенно западной, почти не пострадала от войны. и это хорошо конечно. но не надо делать с них страдальцев
тот-же киев, на который за три года упало столько бомб сколько на харьков падает за 2 месяца — очень сильно вопят там, когда это происходит, но по сути, кроме зимы 22го и редких прилетов,как война (так и мобилизация) там ощущается очень слабо... и это хорошо
но врядли та киевская молодежь будет из-за войны вджобывать
а вот с константиновок будет

Харьков конечно исключительная история, но есть истории, о которых нам просто не говорят, потому что они не произошли на глазах миллиона человек. А потом заезжаешь в какой-нибудь дальний райцентр и понимаешь, куда делись неучтенные в сводке ракеты. Мобилизация/погибшие тоже в небольшом городке бболее заметны.

Хорошие времена создают слабых людей. А сейчас начинаются трудные времена и мы посмотрим к чему придут зумеры к своим сорока.

Ну в Україні ні до чого, бо зумерів в Україні мало, і більшість людей які народились в 1998 — 2004 тобто перша половина цих самих зумерів благополучно вже годує черв’яків десь в посадках, це при тому факті, що цих людей і до війни мало було, бо народилися вони в часи коли дітей розбирали на органи, по вулицям ходили маньяки яких амністували після розвалу совка і ще не встигли посадити назад, і все взагалі було дуже складно, бідно і по слов’янськи.

Не то дети 90х — махачи двор на двор, самопалы, взрывпакеты... Нас то эти маньяки сами боялись

мы посмотрим к чему придут зумеры к своим сорока.

До перманентної депресії, суїцидальних нахилів, алкоголізму, наркоманії.

Ні там не так було. В оригіналі: «Тяжкі часи породжують сильних людей. Сильні люди створюють хороші часи. Хороші часи породжують слабких людей. Слабкі люди створюють тяжкі часи.»
Із цього виходить що це ми слабкі люди.

Із цього виходить що це ми слабкі люди.

Зумеры тоже. Но они молодые и у них есть еще шанс стать сильными. Я примерно об этом.

Це анекдотична, псевдоісторична, але дзвінка, цитата. Історія не циклічна.

Цілком собі циклічна. Просто на кожному циклі змінюються деякі аспекти от і все. Це має вигляд спіралі скоріше ...
tl;dr змінюються обставини, але не люди.

Ні, не циклічна, це магічне псевдоісторичне уявлення про світ

Тобто Віко помилявся?)

Коли власне були в Україні хороші часи? Між 2000 і 2008?
Малувато навіть для одного покоління.

Коли власне були в Україні хороші часи?

Такой бум, как в нулевые и в мире очень редкое явление.
А относительно неплохо жили при Брежневе. Бедновато конечно, по сравнительно с Германией или Японией, но без голода, войн и репрессий. В предыдущий раз наверное в конце 19-го века, причем и российская часть и австрийская.

Такой бум, как в нулевые и в мире очень редкое явление.

Це типу як за Ющенка лоу-кости появилися і середні зарплати вироcли зі 100 до 400 дол?

неплохо жили при Брежневе

Афганістан

в конце 19-го века, причем и российская часть и австрийская.

Ну так Belle Epoque.

В старій Європі кажуть золоті часи були в 1985 — 2000.
www.youtube.com/watch?v=YL3y5HwbwaU

Це типу як за Ющенка лоу-кости появилися і середні зарплати вироcли зі 100 до 400 дол?

Не только. Автокредиты с ипотекой, супермаркеты, магазины массовой моды, интернет становится домашним, мобильные телефоны вплоть до беднейших слоев.
Причем у нас это типа Ющенко добился, а в Раше Пупкин. А на деле это просто экономическая конъюнктура такая была.

Афганістан

Афганистан большей частью пришелся на Горбачева. Брежнев начал и почти сразу дал дуба. Я скорее про раннего Брежнева говорю, когда разрядка и Жигули начали выпускать.

Офігеннр жили в кінці 19го сторіччя, так офігенно що в 1905му аж революцію зробили :)

но без голода, войн и репрессий

Це вже рахується хорошим життям? Я думав це мінімум по замовчанням, який можна назвати життям зносним.

Офігеннр жили в кінці 19го сторіччя, так офігенно що в 1905му аж революцію зробили :)

При Александре Третьем Российская Империя не вела больших войн и хорошо развивалась экономически.
Терещенки, Харитоненко, Алчевске — все из того времени.
1905-й вырос из Японской войны.

Це вже рахується хорошим життям? Я думав це мінімум по замовчанням, який можна назвати життям
зносним.

Здравствуй человек из хорошего времени. 20-й век это две мировые войны, ядерное и химическое оружие.

1905-й вырос из Японской войны

А японська війна, маленька і пабєдоносна, виросла з тотальної економічної дупи...

A devastating famine struck Russia at the end of the 19th century, most notably in the years 1891-1892. This crisis, sometimes referred to as the Tsar Famine or Black Earth Famine, severely affected the Volga region and central agricultural provinces, impacting an estimated 14 to 20 million people

это две мировые войны, ядерное и химическое оружие

Що не завадило розвиненим країнам процвітати з 50их до кінця того сторіччя.

Власне. І з 21го сторіччя рівень життя досить непоганий

A devastating famine struck
Russia...

Ты ещё не понял, что англосаксы разбираются в наших делах, как свинья в апельсинах?
devastating famine каждые 10-15 лет был, пока минеральные удобрения не изобрели, это норма для тех времён.
Реальная причина — экспансия России в Маньчжурии и Корее. Ну и желание реформированной Японии показать, что не все азиаты терпилы

Що не завадило розвиненим країнам процвітати з 50их до кінця того
сторіччя.

Не читай украинских газет, там пишут восторженные неучи.
Не буду расписывать, подробно все кризисы и диктатуры, скажу просто, что уже к 70-м Запад плотно сидел на жопе, а на гроб облизанной нашими атлантами Мэгги Тэтчер плевали 30 лет спустя.

devastating famine каждые 10-15 лет был

Зашибісь жили... не підкажете, коли останній раз в США голод був?

Реальная причина

Мклєнька побєдоносная війна. Щоб забули про внутрішні проблеми.

же к 70-м Запад плотно сидел на жопе

Лол... я тут вживу можу спостерігати будинки 70их. 300 квадратів, кондюх, — бідували.... а авто, явно ж гірше москвичі, та ще й більше 90% домогосподарств мали...

Зашибісь жили... не підкажете, коли останній раз в США голод був?

en.m.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl

Мклєнька побєдоносная війна. Щоб забули про внутрішні
проблеми.

Феерическое незнание матчасти. Русские точили зубы на Китай ещё со времён Опиумных войн.

. я тут вживу можу спостерігати будинки 70их. 300 квадратів,

Где тут? В зажиточном районе большого города?
Честно говоря можешь не продолжать — ты просто надоедливый неуч и тратить время на разъяснение вещей, который знает каждый человек с минимальным кругозором, нет ни времени ни желания.

While mass starvation on the scale of millions was not reported, there were documented cases of deaths directly attributed to hunger. For instance, some records from the time mention specific numbers of starvation deaths in certain areas, though these figures are likely an تحتestimate of the broader impact of food deprivation.

Тим часом — совок — мінімум 5 міліонів мертвих від голоду

Феерическое незнание матчасти

Sure, давай запитаєте в гугл барда

Internal Problems in Russia: Russia at the time faced significant internal challenges, including economic problems, social unrest, and a growing disconnect between the autocratic Tsarist regime and the people. Some historical interpretations suggest that some within the Russian government, like Minister of the Interior Vyacheslav Plehve, advocated for a “small victorious war” to distract from these domestic issues and boost national morale and the prestige of the autocracy. This suggests internal problems influenced the decision to risk conflict and the handling of negotiations with Japan

Ой, виявляється, це в нас ти неуч;)

Где тут? В зажиточном районе большого города

Це ти місцевих ранчо не бачив. Що там по пломбіру? :)

Перечислені так звані особливості зумерів в більшості це звичайні властивості здорового глузду. Ну не хочуть вони вмирати за роботу, що ж поробиш.

Не ну голі звільнення там трохи по іншому. Там не те — що задовбало овертаймити, платіть гроші чи йдіть лісом. Там чувачек наймається і через короткий проміжок часу тупо звалює внікуди. Типу тут тобі вже в 22 роки а ти ще не Senior Solution Architect чи CTO і пройшло 2 тижні, а ти ще не мільярдер з доходом 100 000 000 на місяць, а наприклад пишеш unit тести чи фіксиш баги десь в службі доставки. А ще на табе давить начальник.
Та це не наш випадок, це швидше про США. У нас тут подекуди по 700 джуніорів на одне місце, тому зовсім інші реалії.
Разом із тим на галерах бувають проекти де запросто видурять на віхідні і свята овертаймити безоплатно і по 16 годин на день подекуди, мотивуючи це наприклад тим — що в Канаді це заборонено законом. Тобто працювати звісно будемо, виходити в реліз о п’ятій ранку в неділю наприклад — а от платити за це ні, доки команда не підніме скандал, та по суті страйк де трое звільнились одразу і перешли до конкурентів, а інші подали прохання на перевод, при чому навіть без змови.

10 — 15 років тому до молоді ставилися як до лайна. (може здатися що нічого не змінилося)
Такі *крики дущі* як ця стаття, кажуть про те, що часи змінюются.
Ті самі часи коли, маючи 3 лотка на базарі власник їздив на ленд-крузері штрафуючи продавчинь працюючих по 10+ годин за непродані/згнивщі апельсини — їдуть геть.

Моя політика складаєтся з того, що потрібно підтримати *планку* яку піднімає молодь.
Життя це поперше. — в досвідченних людей його залишилось меньше.
Повага — (від зарплати до графіку), випадки, коли немає $10к — виправити деякий косяк і наймають людину(за $500)щоб, *стояла над ним* — зневага до людини.

Ті самі часи коли, маючи 3 лотка на базарі власник їздив на ленд-крузері штрафуючи продавчинь працюючих по 10+ годин за непродані/згнивщі апельсини — їдуть геть.

Хто заважає продавчиням стати бізнесменами?

або страшно від ризиків. там можно і попасти по-великому.

Таке життя, хто більше старається той більше має. А тут пропонують халяву всім робити.

Або не пощастило. Надприбутки (лендкрузер за три лотка на базарі) це просто питання везіння.
Мене вже рази три бізнеси заносило відкривати. І магазин одягу був не маленький і стартап у силіконовій долині А ленд крузера як не було так і не має
Всі бачать тих бізнесменів яким пощастило. А яким ні ніхто ме помічає.

Ни разу. Сколько я встречал таких людей — у них глаза погасшие. Они сломались раньше, чем на них начали давить.

Власник на ленд-крузері.

Поцікавтесь скільки коштує торгівельне місце на базарі наприклад. Є така штука — приватна власність на засоби виробництва. Тобто в теорії ніхто нікому не зважає, на практиці є барьер входу в будь який бізнес і треба стартовий капітал, що так само відоме як інвестиції. І якщо вам треба наприклад заробляти на поточний пассив — типу : їжа, житло, комірне, допомогти батькам і т.д. а скажімо 20 тисяч баксів на торгівельне місце на базарі у вас нема, виходу на посталчальників нема, криши в від числьних держ перевіряочих і т.д. То — сосість пісю, будете працювати за копійки від зарплатні до зарплатні. Або бігати по банках намагаючись взяти потрібний кредит, який без застави і т.п. вам ніхто не надасть. Це ще траба брати до уваги ризики — тобто можна прогоріти, та ще мати величезний борг перед банком з рештою.
ІТ тут має великі відмінності від більшості классичних бізнесів — значно простіше тиражування, часто воно коштує долі центу. Тим не менше загальні правила теж дуже сильно діють. Так воно виходить що більшість тих же Big Tech — це американскі компанії із Кремнівої Долини, держава США та штати Каліфорнія та Вашингтон активно цьому сприяли. В певний час там були одразу усі фактори які надавали спроможність таким компаніям заснуватись і накопичити первинний капітал та стати Єдинорогами. Той же Google має більше 10 000% прибутковості, це фактично без держ підтримки як в Китаї з Baidu або Яндекс в федерації майже не надає можливості конкурувати на ринку інтеренет пошуку та реклами, що проблема для ЄС наприклад. Жоден стартап не залучить достатньо капіталу для маркетингу датацентрів і т.д. Тому по Північній Америці та Південній Америці та ЄС це по суті стан близький до монополії, більше 80%. А іншим коропораціям доводиться йти в інновації типу скупуючи стартапи аля OpenAI з продуктом ChatGPT щоби Bing почав приносити прибутки.
Те саме скажімо TSMC — із держ підтримкою і інвестиціями, зробило дуже сильно бо-бо Intel. Перщі тепер будують величезний завод в Арізоні за 20 мільядів, другі скорочують наступні 20 тисяч співробітників.
І так же само воно діє на рівень цілих країн. І Україна демократія і США, але є величезні ньюанаси.

Слушай, у меня есть знакомая, которая начинала маникюршей, а сейчас владеет сетью салонов. Капля по капле, аренда места, аренда помещения, аренда еще одного, выкуп. Никаких айфонов и ресторанов, каждая копейка в дело. Так и построила.

Часто ходиш на сеанс к знакомой ? :)

Никаких айфонов и ресторанов, каждая копейка в дело. Так и построила.

Это как бы намек, что лет так до 35 придется вкалывать как не в себя во всем себе отказывая, а потом еще сильнее чтобы не вылететь с рынка проигрывая конкуренцию большим сетям и молодым. Явно не образ Брюса Уейна навязанный Голливудом.
Естественно когда такой бизнесмен идет на рынок труда с целью нанять дешевого работника, а его там сюрпрайз-сюрпрайз в том же Киеве попросту нет, от СССР голодающих больше нет, дети в 90-е нулевые были откровенно дорогим удовольствием, очень сильно не всем доступным — а еще уехать за границу тоже далеко не такая уже и большая проблема. А если и есть, то увольняется сразу — потому что нахер так жить. Но обычно все очень сильно не так, владелец часто ЧСВ шнорер и пижон который цены себе не сложит и потому увольняются люди не задумываясь в никуда.
Момент в том что с этого бомбит в основном такого нанимателя, как HR-ов без бюджета бомбило с «перегретого» рынка труда в ИТ.

ну так.... це все ± було написано в книзі Re-work 10-15 років тому

коротший робочий тиждень, робота не саме головне, і так далі

Родившиеся в конце 90-х и начале 2000х это зиллениалы. Мне 27 лет, поколение зумеров вообще не понимаю. Тикток появился когда я уже был совершеннолетним, вообще не заинтересовал. Блогером стать не мечтаю, вкалываю за 3х, на первой работе платили копейки. Зумеры выросли на тиктоке и со смартфонами в руках, были полностью воспитаны корпорациями и маркетологами. У зиллениалов было время когда мы бегали по дворам, а воспитывали нас родители.

Звідки ти? На початку 0-их діти вже не бігали по дворах а сиділи в інтернет клубах і рубали в ігри і флудили в перших чатах.

На початку 0-их діти вже не бігали по дворах а сиділи в інтернет клубах і рубали в ігри і флудили в перших чатах.

Та в мене тільки перший комп в 2006ому зʼявився, а інтернет — ще через рік...

Інтернет салони з доступом до інтернету погодинно.

На початку нульових я з пацанами петарди взривав у під’їздах, дрався з гопниками, пускав єшки-сюрікени і будував халабуди на деревах. Компи бачив хіба що в комп клубах раз на тиждень коли в батьків випрошував 10 гривень. Можливо в якихось київських ліцеях діти вже в усю вчились кодити на паскалі, але в моєму задрипаному обласному центрі все було трохи не так.
95р.н.

У соцмережах (як і на цьому форумі) 95% людей багаті та успішні. Звичайно, що за останні 20 років запити виросли у людей, причому виросли неадекватно. Ніхто не хоче більше працювати, хочуть подорожувати і робити фоточки в інстаграм. Але не тільки зумери так хочуть, просто у тих кому за 40, є сім’ї і відповідальність, тому вони можуть регулювати запити.

Подорожі стали дешевшими, візові обмеження стали значно мякшими.

Подорожі стали дешевшими, візові обмеження стали значно мякшими.

і кордони магічним чином відкрилися)

якщо не бути українцем, то так, можна жити як вільна людина і доволі щасливо

Нешодавно почув таку фразу, що про важливість work-life балансу постійно кажуть ті в кого достабіса вільного часу — а от з грошима якось не дуже.
Щоправда можуть лошити — це коли нема не і часу одночасно грошей бо обдурили, та це інша справа.

Я також вважаю важливим work-life баланс, але якраз через те, що у мене купа грошей і мало вільного часу, щоб їми насолоджуватися) Коли було навпаки (купа вільного часу і мало грошей), це ще молоді роки були, останні курси універу, тоді я навпаки вважав, що треба вджобувати, щоб досягти чогось у житті.

Відчуття цінності ресурсу приходить лише з дефіцитом цього ресурсу. Коли маєш час, але не маєш грошей — цінуєш гроші і не цінуєш час. Коли має гроші і не маєш часу — навпаки, гроші перестають мати велику цінність, зате вільний час починаєш дуже сильно цінувати.

що у мене купа грошей і мало вільного часу, щоб їми насолоджуватися

Ну так є обратний варіант — вільного часу вдосталь, а от з грошими якось гірше. І як я писав ще є варіант — лох, це коли не часу і не грошей одночасно, працюєш — за досвід доки на твій досвід купляють дорогі авто, будинки і таке інше.
Ну хоча іноді це не лох — а нац герой наприклад. Скажімо Лі Яккока в рамках антикризових з дій врятуванні Крайслер, демонстративно знизив свою зарплатню до $1 на рік. Тут навпевно дешо інше працює. Взяти Воренна Баффета — він віддав на благочинність 31 мільярдів долларів. Білл Гейц теж вже витратив на благочинність більше 31 мільярда долларів. Тим не менше це швидше в такий свопсіб вони витрачають зароблене, в бізнесі ці добродії акули — які конкурентами чи контагентам і т.д. просто так не віддадуть жодного центу.

Вітя, ти приклад того, що ворк лайф беленс має бути, бо твої генеровані нейронкою коменти засмітили весь доу

Якщо все це правда що ви пишете про зумерів то я не бачу ніякого позитиву, світу настане капут 😀

Всьому світу ні. Азія таким не страждає :)

У азиатов другие проблемы, посмотрите на рождаемость Кореи и Японии. Китай тоже ждет демографический коллапс.

У мене в офісі працюють люди абсолютно різних поколінь, від 20 до 60 років. І всі вони поводяться абсолютно... по різному. Якісь зумери сидять довго, якісь ідуть додому в 16:00. Якісь бумери сидять довго і роблять кар’єру, а якісь теж ідуть додому в 16:00. Не бачу ніякої різниці між поколіннями.

Просто така виборка, о боже, зумери які працюють на роботі. Ну звісно лінивих зумерів на роботі не буде ). Будуть байдикувати, депресувати, розказувати що у них біполярка, ADHD, і взагалі манали вони в офіс ходити.

в начале 20 года еще будучи в универе я устроился на работу, был ковид, удаленка. Сейчас уже 25 год, я был в офисе за всю жизнь лишь один раз когда документы подписывал. Даже сложно представить что меня должно заставить ходить в офис, для меня это как вернутся обратно в школу или универ, где нужно по графику куда-то ездить по часу в метро/автобусе. А на права я как типичный зумер сдавать не хочу, слишком много ответственности баранку крутить, боюсь машин))

что меня должно заставить ходить в офис

Та те ж, що і всіх — скажуть ходити, будеш ходити. Якщо всюди офіс, а прямі контракти не тягнеш — то доведеться ходити, як в доковідні часи.

З одного боку так з іншого це стало модним про це писати, після того як про досліди з «Голого звільнення» написали американска редакція Forbes.
З іншого боку — коли вже старіші, ті самі меленіали навчили дітей зумеерів, що на роботі треба заробляти собі улюбленому — а не робити багатшим когось за рахунок особистого часу, тобто дозволяти красти свій рейт, правильно навчили. Бо радянска культура усіма силами вчила «Сначала думай о родине, а потом о себе», що не відповідає капіталістичному устрою суспільства жодним чином. Родіна думає в першу чергу про виликий кпітал який дасть гроші на наступні вибори і їх інтереси усім боком. А там дитячий садочок, школа і освіта в цілому, дитячий табір, медицина, пенсії і т.д. — проблеми індіанців шерифа не цікавлять, закон джунглів кожний сам за себе. Овертаймити можна виключно якщо воно приносить гроші — не кому небудь а особисто тобі. А коли за просто так — бо хтось маніпулює давлячи на базові інстинкти та емоції, при чому цьому шнору ще і навчили десь в сингагозі на Брайтоні — це велика дурість.
P.S. Підтримую — що це Еллочка Людоєдочка, та чистий Культ Карго коли косплеять американскій Sex and Сity в інішйй реальності, але спілні риси із Америкою в нас тим не менше вже дуже суттєві є і адаптувати матеріал, не переписуючи його своїми словами в тупу можна.

Так в знав що зараз налетять бумери і запердять весь топік

марні сподівання, шімери не дадзуть

За одного бумера двох зумерів дають © народна приказка

Це де даюбть ? Welcome до реальності, в капіталізмі поважний вік це не перевага — це недолік, з великою долею верогідності буде вікова дискрімінація і по суті за діло, це не вчора почалось це вічна істина. Не досяг фінансового і карьєрного успіху к певному віку — значить лох, тобто пусте місце з Ідішу, на наше старий/а нікчема.
А от коли навпаки — зуммерам і т.д. прийдеться йти на поклон, бо від тебе залежить заробіток. Так чи інакше рано чи пізно — їсти захочеться і підтримка батьків вічною не буде.

Так чи інакше рано чи пізно — їсти захочеться і підтримка батьків вічною не буде.

я поки не придумав як вирішити цю проблему. Закінчує універ, працювати не хоче, на питання «і що далі?» мовчить

Ну так кого беруть за прилкад, тих же Стіва Джобса та Білла Гейтца, того же Кіосакі начитались (якщо ні то книгу про Багатого папу-Бідного папу можна і підсунути) і т.д.
Ну тоді — в бізнес в чому справа ? Там як би дійсно стали робити бізнес, а не бити байдики. Той же Гейц в офісі в першому офісі Microsoft був з ранку декілька разів застуканий сплячим на полу, не витримав та так і впав. Щоправла воно скінчилось тим, що він конкретно чудив після цього, катався на машині в ночі п’яним без водійських прав при чому, за що був зарештований декілька разів. Пола Алена його поведінка з рештою дістала і він пішов з компанії, став жити як рантьє. І я таку поведінку у програмістів які перегоріли бачив далеко не один і не два рази, там рве кришу з рештою капітально.
Стів Джобс коли пішов по банкірах та інвесторів шукати гроші під Apple, змушений був перестати грати в хіппі який хсть тільки яблука — а почав митися, стригтись та одягнув діловий костюм.

Трохи осторонь від теми. А чи є наукове підґрунтя яке доводить що от ці всі штуки (плюс інші загальні риси що приписують певному поколінню) дійсно залежать від покоління?
Адже наче:

Ейджизм — це не круто

А ви тут зумерами оперуєте в таких темах як

і. Їхнє бажання впровадити нові ідеї зустрічали з опором, і їм довелося докладати багато зусиль, щоб довести свою цінність.

А у старих пердунів запитували? Чи легко їм було щоб міняти в тих же умовах — мало досвіду + нова людина в команді?

Та це взагалі карго культ на маркетинг сполучених штатів, ну і в штатах це має підґрунтя в статистиці

дієті інтернета і смартфонів, наче підлітки нью-йоркські мають якесь взагалі відношення до підлітків десь у Житомирі

Хто б оце спочатку дослідив скільки дітей в Україні взагалі виросли з доступом до

А також є наукове підґрунтя вважати що національний менталітет та якісь національні риси це повна маячня.
Якщо людина потрапляє в іншу країну і має намір та адаптується там все це зникає.
Тут та ж хрінь. Житомирському зумеру звісно буде складно наздогнати Нью Йорського (хоча дивлячись із якого він району, рівень освіти та доходи батьків), але все ж рано чи пізно люди в одному середовищі зміщуються до однорідної маси

хоча дивлячись із якого він району, рівень освіти та доходи батьків

Десь віддалиний Бронкс може і не сильно відрізнятись там навіть курей тримають, не кажучи вже про штат Нью Йорк де повно повнісенько відвертих клоак містечок передмісціь. Бо центральна мерія і мерії усії борро активно займається містом і дижиталізує клоаки. Колись гірший з гірших районів міста південний Бронкс, зараз вже дороге місце. Пустили пароми до Манхетену — що ходять із дотаціями з міського бюжету, і за $7 можна проїхати. Будівельники знесли колишні промзони і зубудували житлові райони із хмарочосів, зробили реновацію нові парки і т.д. Була клоака став дорогий район міста, для upper middle class. В Києві теж транспортом на Троєщіну наприклаж займаються і Борщягівку витягують з дупи. Житомиру так не вийде, бо децентралізацію поступово згортають. Тобто платіть податки в центральний бюджет, а ті хто ним розпоряджається вєе розподілятиме на свій розсуд.

Їхнє бажання впровадити нові ідеї зустрічали з опором, і їм довелося докладати багато зусиль, щоб довести свою цінність.

Там треба подивитись старі радянські фільми типу «Время вперед», або читати книжки типу «Місто над морем» — де о диво, про те саме кажуть та пишуть, що старі бюрократи з царкської дореволюційної епохи не дають комсомольцям побити рекорд Стаханова, за допомогою американского обладнання та впроваджження новітніх та передових методик та практик з організації праці.

Так супротив системи змінам це типове явище. І воно навіть не залежить від досвіду, авторитету та навіть рівня управління того, хто ці зміни впроваджує.

Та чо товариш Сталін — впровадив усі. Без розбору усіх спочатку до стінки щоби залякати до усирачки, потім : Соловки, копати Біломор Канал, Сибір залізну дорогу будувати та пиляти ліс, Колима, Магадан і т.д. При чому дійшло вже до дурної ситуації коли в тюрму потрапили : Костянтин Рокоссовський, Андрій Туполев, Сергій Корольов та низька інших, хто аж ніяк не вписувався в тему контрреволюціонерів які саботують соціалістичну переробку суспільства. «Перебір на місцях» виправляли вже Хрущов і компанія. Робили 20 зїзд і т.д.
Тим не менеше результат було досягнуто, відстала країна де 80% наслення жило в селі і не вміло писати та читати по виходу отримали промисловість та науку, сучасного рівня і першими вийшли в космос випередивши провідні капітіластичні держави.

випередивши провідні капітіластичні держави

Правильно казати наїбавши згадавши багато цікавих афер ранніх совєтів. Хоча б золоті червонці.
Але так результат тим не менш було отримано і потім ще побачили чого цього результату так досягати не можна у вигляді бідної країни із штучною і максимально не ефективною економікою та страшним рівнем бюрократії.
А потім ще її природній розпад, купу жебратських країн постсовка та постійні війни ...

А потім ще її природній розпад, купу жебратських країн постсовка та постійні війни ...

Більшість із цих країн більше 30 років жили на спадок від СРСР, за моделлю Чубайса-Кучими та перетворились на сировинні колонії, які навіть руду не плавлять — а одразу продають за кордон. Тобто відкотились чітко до стану російської імперії в 1917 році.

максимально не ефективною економікою та страшним рівнем бюрократії.

Із сучасними економіками що федерації, що України (насправді в них усе сильно-сильно краще ніж в нас, щоправда що нам без підтримки США одразу кінец — що їм без підтримки Брікс тільки не одразу), що Казахстану чи Киргистану, Таджикістану і т.д. годі навіть і порівнювати. Ехвективність аж пре, в тій же Україні із 300 економічних галузей УРСР залишилось 5! Жалюгідно низький ВВП два рази доходивший до 180 мільярдів долларів, тоді як така країні це трільйон мінімум має мати. Навіть Балтіські Країни і ті провалились, та їх підтримав ЄС — тим не менше народ звідти їде остарбайтерами, в ту же Німеччину — бо ЄС дає таку можливість.
Я не згоден із тим фактом, що приватна власність на засоби виробництва — корінь усіх зол, це куди більше як відносини нерівноцінного обіміну. Тим не менше без чітких механізмів регуляції та ситмуляцій — усе скочується з рештою в суттєві соціальні кактаклізми, революції війни і т.д. Бо певні группи людей які ведуть гедонічний спосіб життя рантьє на капітали отримані в спадок отримують монополію. Це можна побороти створюючи ситимули реінвестицій та захист конкурнеції. В США таке є — та воно перетворилось на массові біржові шахрайства.

Тим не менеше результат було досягнуто, відстала країна де 80% наслення жило в селі і не вміло писати та читати по виходу отримали промисловість та науку, сучасного рівня і першими вийшли в космос випередивши провідні капітіластичні держави.

Проблема в тому скільки людей цього вже не побачило.
А так да, ви прям рашку описали. Живемо в гівні, зато нас всі бояться. Ракети — у-у-у-у!

Живемо в гівні, зато нас всі бояться. Ракети — у-у-у-у!

Хто в гімні, а хто наприклад в москві, ну або Пітербурзі, Уренгої, Красноярску і т.п.
Україна тут нічим не відрізняється, між селами десь в полтавській області, закарпатті і ще купою місць і великими містами особливо Києвом та передмісцями, величезна прірва.
От нещодавно навіть було обговорення на цьому форумі, де з’ясувалось — що робочий на вивозі сміття в Києві має на загал кращі умови ніж робочий на Південноукраїнській АЕС, корім цін на усе в регіонах звісно.
Так взагалі працює будь яка держава з дуже давнійх часів, є центри і є переферія. І тут взяти що Китай де між Пекіном, Шанхаєм і провінціями поряд із пустелею як то Шінсі наприклад, величезна прірва. Куба — між Гаванною та регіонами, особливо в середні острова подалів від моря теж прярва. Ну і звісно Пхеньян та решта Північної Кореї, це два різних світи. В США там взагалі мега контраст.
Різниця — цим або займаються або усе влаштовує, це норма життя та суспільства і з цим нічого не роблять.

Трохи не так. У капіталістичних країнах (та і в сучасній Україні) прірва є між регіонами. Хтось успішніший, хтось не дуже Це природньо
А в так званих соціалістичних прірва є між кастами людей. У тому ж Пхеньяні є люди які живуть у трущобах за межею бідності без електрики та інших умов цивілізації. Якщо це попадає на камери туристів яких возять тільки по затвердженій партією програмі то можна уявити як там насправді.
А є звісно там правильні партійні люди які живуть у тих красивих новобудовах, навіть мають бізнеси у Китаї і одягаються краще.
Аланолічно і на Кубі — красиві та охайно одягнуті люди потрібні щоб обслуговувати туристів, а за межі тих красивих санаторіїв у Гавані мало хто виходить.
У Китаї з цим трохи краще бо фіг його зна куди її відносити — це ніби і тоталітарна соціалістична країна а ніби і капіталізм. Це мабуть вийняток який поки сидить на двох стільцях

У капіталістичних країнах (та і в сучасній Україні) прірва є між регіонами.

....

А в так званих соціалістичних прірва є між кастами людей.

Давай возьмем город лос анджелес. В нем есть к примеру район под названием беверли хиллз — и там до недавнего пожара жили суперуспешные миллиардеры.
В том же городе, на расстоянии в несколько км есть район южный централ, которому, как все знаю не стоит грозить, попивая сок в своем квартале — очень сильно криминальный район с нищетой и бандюганами. Хотя все рядом, один регион и даже один город.
Можно взять какой нить нью йорк и сравнить какой нить аппер ист сайд и с бруклином или гарлемом — и все таже картина маслом, социальное расслоение просто невообразимое между кастами.
Реальность опрокидывает фантазии про розовых пони.

«Тоталітарна країхна» це пропагандиска лякалка. Це те про що я тут. Американці нам промили мізки вклавши в нашу медійку великі гроші — а на ділі в нас було 300 економічних галузей стало 5. Була найбільша військова сила в Європі — третій арсенал ядерної зброї в світі, найпотужніше авіаційне угрупування, найбільше бронетехніки і т.д. Зараз — допустили до війни, тобто ворог не боявся напасти і воюємо FPV доронами які люди самі збирають із китайських комплектуючих. Промисловість як таку яка була якщо відокремити від СРСР — це було 6 місце в світі по суті було втрачено. Як каже Трамп — 400 000 людських життів було принесено в жертву цьому.
Але ми продовжуємо молитись на США як на святу корову, які тепер з нас вимагають відмовитись від територій на яких переважна більшість необхідних для економіки ресурсів. Хоча давно треба було підіймати свій дурний зад — та їхати в Китай.

саме молодь вчить нас, що свою роботу можна любити

як все у вас сумно...

Підсумуємо:
1) «Для них робота не центр життя. В деяких випадках це виливається у брак відповідальності.» Тобто працюють «на відвали», рятувати проєкт в овертайм не будуть.
2) «Він буквально в захваті від себе і своїх пропозицій.» Величезне ЧСВ, кожен джун вважає себе 23 річним синьйором. Неповага до авторитетів.
3) «Fake it until you make it», «впевненість і крута самопрезентація». Тобто ті самі виїбщіки та брехуни. Слід очікувати брехні в резюме, на співбесіді і потім по-роботі.
4) «Вимагають, щоб їхні ідеї були почуті й чинили вплив на хід подій у компанії», «Зумери не бояться висловлювати свої думки, навіть якщо ще не мають достатнього досвіду або знань». Чарівна позиція «у мене нема розуміння — але я хочу щоб усі робили як я скажу».
5) «Зумери мають чіткі та високі очікування щодо фінансової винагороди за свою працю». Звичайно — враховуючи усе попереднє. Амбіційний брехун без досвіду — завжди найцінніший кандидат! Хоч в ІТ, хоч в президенти.
6) «Це покоління, яке прагне до швидкого кар’єрного зростання». Нема досвіду та бажання його набувати проте є довгий язик? Треба відразу лізти у начальники!
7) «Зумери часто стикаються з ейджизмом та упередженнями через свій молодий вік.» — це тільки тому що «діди» в ІТ ненавидять геніальних новачків і не дають їм усе переписати на модні фреймвоки.
8) «Багато хто вважає їх недостатньо досвідченими або занадто молодими для серйозних посад та відповідальності.» Навпаки — для таких треба окрему посаду зробити: «виїбщік — інфоциган». До коду взагалі не підпускати: давати лизати мікрофон і показувати усім клієнтам як «геніальних вундеркіндів».
9) «Свіжий погляд і креативні ідеї — це козир зумерів. Та от біда — не всі цінують новаторство.» Се ля ви! Кожне нове покоління першим кроком хоче вигадати свій велосипед — і щоб був не такий, як раніше.
10) «Знайти баланс між мріями та реальністю — ось головне завдання зумерів», «Втрата мотивації й пошук нового місця роботи». На роботі платять не за мрії — а за результати. І цінують тих, хто цей результат стабільно і передбачувано генерує.
Після написаного складається враження що ці «зумери» — зовсім не геніальні вундеркінди з революційними ідеями. А просто розбещенні, примхливі діти, які мешкають у світі мрій та ілюзій, а своє небажання робити зусилля заради навчання приховують брехнею. Батьки навчили їх тільки брати — а не віддавати, тому і від роботи вони очікують халяви ще й похвал.
Такі кандидати — це скоріше джерело проблем, ніж інвестиція у потенційно корисного співробітника.

Та воно ж як всюди. Правда десь посередині. І оптимальний баланс — десь посередині між двома крайнощами залежно від пріоритетів на дану мить та адекватності людей)

Всю цю тему слід розглядати в контексті американської культури (адже саме звідси походить ідея зумерів) та її зміни з 70-х — 80-х років.

Подивіться на графіки інфляції в доларах США проти зростання цін на нерухомість. Ціни на нерухомість росли на 100-150-200% швидше (в залежності від штату).

У 70-80-х роках ще існувало те, що називали «американською мрією», коли люди могли бути звичайними працівниками в досить серйозній компанії, просто сидіти тихо і працювати, і буквально через 2-3 роки мати достатньо заощаджень, щоб дозволити собі іпотеку (яку вони без проблем отримали). Від вас очікується лише бути слухняним працівником, мовчати, носити краватку та лизати сідницю своєму начальнику.

При цьому звільнення були радше винятком. У IBM був девіз, що вони взагалі не звільняють людей, що було фактично до кінця 80-х чи 90-х років. Поки вони не зіткнулися з проблемами і не зробили першу партію звільнень, залишивши 50-річних інженерів на вулиці.

Тепер подивіться, що зараз відбувається. Звільнення настільки нормалізовані, що люди взагалі не бачать жодних причин серйозно ставитися до компанії, інвестувати в розвиток компанії чи бути лояльними. Job security немає.

Крім того, величезна кількість людей (ймовірно, більшість) з робітничого класу та типових білих комірців точно знають, що вони не зможуть дозволити собі іпотеку найближчим часом, а може, й ніколи (менше для інженерів, але все одно це важко).

Зумери виросли в цьому середовищі. І особливо ті, хто народився на початку 00-х, вони бачили кризи на всьому протязі. Обвали бірж, президенти-диваки... І не бачать перспективи ні в житті, ні на ринку праці. Тож так, вони буквально просто намагаються взяти те, що можуть. Вони намагаються вимагати все, що вони можуть вимагати в компанії, що, як вони знають, не перейматиметься і викине їх геть, щойно їм захочеться це зробити.

У IBM був девіз, що вони взагалі не звільняють людей, що було фактично до кінця 80-х чи 90-х років. Поки вони не зіткнулися з проблемами і не зробили першу партію звільнень, залишивши 50-річних інженерів на вулиці.

О, якраз нагадало «Раби Майкрософта» Дугласа Коупленда — там був епізод як батька головного героя скоротили з IBM

Це усе цікаво. Але ця американська культура для нас жодного значення не має. У нас були свої періоди історії і відповідно свої травмовані покоління.
Мабуть згадані зумери — це єдиний виняток. Тому що це покоління виховане Інтернетом. І тому воно має багато спільного в усьому світі. Діти які хочуть тільки споживати «хліб» і видовища (тікток) і не розуміють чому взагалі треба витрачати життя на навчання та працю. Плюс демографічна криза дозволила цім дітям не працювати з 12 років, а бути «єдиною улюбленою бубочкою» в родині (іноді залишатися дитиною поки батьки не помруть).
Я бачив декілька таких дітей родичів: у дитини батько, мати, 2 бабусі, 2 дідусі, ще й дядькі-тітки ... Фактично така дитина — єдиний нащадок 6-8 людей яки жили до нього. Можна уявити яке воно зманіжене! І можливо йому взагалі не доведеться працювати якщо предки попрацювали.

демографічна криза дозволила цім дітям не працювати з 12 років, а бути «єдиною улюбленою бубочкою» в родині

Ця «демографічна криза» викликана «Другим демографічним переходом»
youtu.be/...​si=2EdCoIiev_x8N7Bf&t=109

хвилина 4:00 «цінність дітей зростає»

Я бачив декілька таких дітей родичів: у дитини батько, мати, 2 бабусі, 2 дідусі, ще й дядькі-тітки ... Фактично така дитина — єдиний нащадок 6-8 людей яки жили до нього. Можна уявити яке воно зманіжене!

В тексті статті про це

Їх виховували інакше — і це круто.

Зумери виросли балуваними, але реальність життя така, що роботи стає менше, бо навіть інтелект вже є частково замінним.
Як я це розумію, попитом будуть користуватися якісні та унікальні навички, здатність робити щось кастомне, оригінальне.

То не я. Та люди констатують факти — зараз Велика Рецессія після біржового краху 2008 року, яка дуже багато в чому аналогічна Великій Дипресіі.
Наприклад Intel скороте ще 20 000 робітників mind.ua/...​e-zvilniti-20-pracivnikiv
Причини кризи рівно аналогічні. В той раз Франклін Рузвельт фактично змінив політику США дуже вліво массами законів. Також судився із чисельними монополіями розділяв їх як наприклад Standard Oil (анти монопольні закони як то Акт Шермана, були прийняті ще раніше), а також робив низку інраструктурних державних проектів зокрема американску мережу автомобльних доріг щоби побороти безробіття.
Чому такий відкат — а власне про стимули, в США головний показник досягнень для людини важається досягнений нею капітал. Get rich or die trying — це норма життя.
Над Державою США зробив саме Рузвельт так чи інакше, до цього це була далека колишня британска колонія.
Так само результати — війна, просто наявність ядерної зброї робить замість світової — холодну із купою локальних конфліктів на переферії.

Звільнення настільки нормалізовані, що люди взагалі не бачать жодних причин серйозно ставитися до компанії, інвестувати в розвиток компанії чи бути лояльними.
Job security немає.

Так, звільнення тепер це щось таке ж нормальне як колись було підвищення ЗП на інфляцію раз в рік.

Імхо все перераховане встигли побачити й люди 70х років народження, вихід з шкіл / вузів яких прийшовся на ринкову економіку.

я спочатку подумав, шо це ші підсумував... але потім побачив слова

виїбщіки та брехуни
для них робота не центр життя, як це було у нас. І це чудово — я розцінюю це як плюс для кандидата.

Цікаво чи це плюс для компанії чи команди?=)

Але насправді це добре що такі люди є, на їхньому фоні легко зростати і працювати.

Вони хочуть рости, розвиватися, багато заробляти

Якось це суперечить попередній тезі) ну і вся стаття така.

По темі статті, все циклічно.

Криза створює голодних працьовитих людей, вони створюють розквіт і ситі роки. Ситі роки створюють лінивих людей, ліниві люди — кризу.

Цікаво чи це плюс для компанії чи команди?=)

А чому хтось має ставити команду чи компанію поперед себе?

А чому хтось має ставити команду чи компанію поперед себе?

Бо якщо в команді всім по#уй що впав прод в поза робочий час, то дуже швидко та команда буде замінена)

Тому як тільки халявщиків стає більшість, то команда чи проект з часом перестануть існувати.

Та хрін там, зараз повно такого коли може дійти до того, що до 2/3 команди — ходителі по мітингах при чому на цих мітингах коли їх питають за результати вони одразу як в Раді «Прохання передати слово Василю Васильйовичу», посередників, аналістів яки питають з розробників вимоги до ПЗ і т.д.
Дадуть по сраці при цьому безспосередньо Васі джуну там і Петі тімліду, ще Рашиду адміну і 60 річному Стіву який працює з часів коли батько чинного СEO заснував фірму, та заставлять працювати понаднормово безкоштовно — чітко сказавщи, що пів Бангалору та голодних на ринку хочуть твоє місце роботи. Інші так і будуть ходити по мітингах, та на них піде 75% усіх витрат, таке життя і такі правила капіталізму.
Є звісно ситуації коли платять за досвід, тобто кваліфікація треба в певний час коли той сервер впав. Та в більшості випадків — воно зовсім по іншому влаштовано.

Проблема «всім в команді пофігу що впав прод» вирішується чітко прописаними інструкціями і зонами відповідальності. І щоб люди про це знали.
Ви чомусь вважаєте, що є дві крайності, або халявити, або впахувати.
Наприклад, сидіти до 2ї ночі дороблювати якийсь звіт, який буде забутий через тиждень — така собі ідея, можна і завтра доробити.
Тут головне не піддаватись на все оце «ми ж сім’я», «ти підводиш команду» і інші дешеві маніпуляції фігових менеджерів.

По темі статті, все циклічно.

Криза створює голодних працьовитих людей, вони створюють розквіт і ситі роки. Ситі роки створюють лінивих людей, ліниві люди — кризу.

ИМХО это в точку.

Бумеры становились на ноги в бурные 90е года. Когда у родителей после развала их предприятий с работой у большинства был ооочень большой финансовый напряг.
И они (большинство из них) хотели и многие добились путем упорного труда некоторой финансовой стабильности.
При этом для своих детей они уже старались дать самое лучшее, оградить их от своей подростковой травмы.
Как результат — выросло поколение потребителей. Правда надо сказать не все. У меня есть пара примеров зумеров, что вкалывают за десятерых и получают соответствующий результат (не в ИТ при этом).

Но ничего страшного, как было верно замечено, все циклично.
Пока они молодые и не несут никакой ответственности за своих детей (включая образование), пока не думают о пенсии. А она наступит. То можно вести такой образ жизни.
Но в топ-спецов из них все-равно попадут те, кто работает больше окружающих. Или условный 1% гениев.

Пока человеческое общество ничего другого не изобрело.

И они (большинство из них) хотели и многие добились путем упорного труда некоторой финансовой стабильности.

Ага в фдереации — Роман Абрамович, в Украине — Ринат Ахметов :)
Как говаривал Аль Капоне : «С помощью доброго слова и пистолета вы можете добиться гораздо большего, чем только одним добрым словом».
Надо будет вечерком Бригаду пересмотреть или Бандиский Питербург.

Бумеры становились на ноги в бурные 90е года

Бумеры, это дети конца 40-х, начала 60-х. Путин бумер, Трамп, Тимошенко.
Поколение 70-х это Х.

Довгі робочі години, овертайми і відсутність справжнього відпочинку стали для нас нормою.

А як інакше, якщо не встигаєш? Незамінних людей не буває

На завод відправити тих всіх зумерів. Амбіції є, бажання працювати нема🤦‍♂️

Бажання працювати є. Бажання працювати за копійки — немає. Як на мене, це доволі здоровий підхід.
Він просто відрізняється від підходу, в якому виріс я. Тобто перші Х років ти працюєш за копійки з овертаймами, потім трохи видихаєш. А чому не можна працювати більш комфортно з самого початку?
Бо підхід «я поїв гівна молодим — нехай теж молодь їсть лайно» хрінуватий насправді.

Може тому, що для початку потрібно досвіду набратися? Компанія ж відповідає за провтики новоспечених «спеціалістів».

А чому не можна набиратись досвіду з достойною оплатою?

Тому що косяки джунів хтось старший має переробляти.

Це зветься «навчання на роботі». За старшими теж косяки бувають. Правда їх ціна вище.

Я до чого веду. Чомусь ви думаєте, що варіант навчання на роботі це лише той, що бачили ви. Тобто ось всі це перепрацювання, безсонні ночі, опціональні (іноді ні, для більш старшого покоління) п’янки на роботі. І не забуваємо копійчану зарплату бо «ми на тобі лише гроші витратчаємо».
Просто для довідки, в 1986 році в Британії заборонили практику тілесних покарань в школах. До цього вважалось, що без цього навчання не може бути ефективним. Щось світ ще стоїть і якість навчання лише покращилась.
Може варто придивитись до своїх цінностей і припустити що вони не є вірними?

Правильно. Закінчив університет, і можеш бути відразу СЕО коропорації типу КокаКола. Нащо той досвід і недоспані ночі. Я ж достойний найкращого.

Напевно тут у нас ключове непорозуміння.
Я не ставлю знак рівності між «набуттям досвіду» і «хріновими умовами праці».
Де я писав про «одразу на керівну посаду»? Я кажу що набуття досвіду і процес навчання на роботі може бути менш травматичним, ніж у мене. І це буде круто.

ніхто не буде платити багато за недосвідченого замінного працівника який ще й працювати не хоче

Ну це ж дуже вибірково. Вам ніхто не заажає відкрити бізнес, набрати студентів і платити їм по 10к, вірно ж? Чи необхідність того, щоб цей бізнес був прибутковим продиктує дещо інше?

Чомусь ви думаєте, що варіант навчання на роботі це лише той, що бачили ви. Тобто ось всі це перепрацювання, безсонні ночі, опціональні (іноді ні, для більш старшого покоління) п’янки на роботі. І не забуваємо копійчану зарплату бо «ми на тобі лише гроші витратчаємо».

тому що так поки в суспільстві працює. Починаючи із часів підмастерʼїв, коли взагалі буквально працювали за їжу.
З часом форма змінювалась, але завжди молоді, які не мають досвіду отримують менше. (знов таки виключаємо 1% генієв).

І по іншому поки ніяк. Їх додана вартість менше досвідченного спеца — тому и зарплата менше.

тому що так поки в суспільстві працює. Починаючи із часів підмастерʼїв, коли взагалі буквально працювали за їжу.

Ключове слово — поки.
Як приклад кардинальних змін в суспільстві — права жінок.
І я не кажу, що молоді мають отримувати так само як і досвідчені. Ви ще зважте на те, що ситуація економічна дуже сильно змінилась. Вартість житла як показник. Умовна молодь теж хоче мати власне житло не під кінець життя.

Умовна молодь теж хоче мати власне житло не під кінець життя.

як то кажуть «нехай щастить». в доброму сенсі :)

От вони і роблять. Починають вимагати більшої оплати праці.
І це правильно.

Їх додана вартість менше досвідченного спеца

процитую себе. Це база економіки. Ніхто в здоровому розумі не буде платити із власної кишені.

В тому і прикол. Якщо більшість буде поводитись саме так, тобто вимагати більшої оплати праці, то у роботодавців просто не буде виходу.
Теж економіка.

не погоджусь.
тут два варіанти:
1. роботодавець перенесе працю в умовну індію
2. роботодавець закриє бізнес, який є неприбутковим.

ну не може бізнес приносити відʼємний прибукто. Це тільки на болотах відʼємне зростання буває.

Варіант 3: Підвищує ціни на продукцію (в окремих випадках пересідає з Мазераті на Лексус).

Я ж кажу, якщо це буде плюс-мінус масовим явищем, то виходу просто не буде.

Соціалізму захотілось? В Європі вже досягли. Працюєш на всякий непотріб який не збирається працювати і тільки качає права.

Живу в країні соціалізму вже майже 5 років, дуже хотілось би такого в Україні.

Тобто тобі ок, що податки ідуть на людей які сидять на шиї держави? Але звісно винен роботодавець, бо не хоче тобі більше платити.

податки ідуть на людей які сидять на шиї держави?

Не всі податки і не так багато. Більшість все ж йде на медицину, освіту, дороги, підтримку сімей....

Та завжди знайдеться хтось хто захоче працювати на меншу зп, бо до того працював наприклад в іншій галузі де ще менші доходи.

Тут є своя правда. Але ж ми тут говоримо більше про людей з освітою і цінності взагалі, незалежно від сфери.

але завжди молоді, які не мають досвіду отримують менше.

Це не так, це завжди залежить від соціального статусу, він багато в чому походить в молодої людини від батьків. Взяти того же Девіда Рокфелерра наприклад, онука Джона — найбагатшої людини в історії людства, в сутності сірого кардинала американкої політики і не тільки американскьої, Брис Єльцин наприклад теж співробітничав.
1936 рік закінчив Гравард, 1940 PHD в Чиказькому університеті. 1942-1947 служба в збройних силах, де з рядового стає капітаном служить в розвідці (по факту повірена особа спочатку Рузвельта потім Трумена). 1946 — йде працювати в банк в якому головний аціонер його батько, в 1949 він вже старший віце президент (хоча за діло він справді робив гроші в Латинскій Америці). В 1961 — президент, та голова правляння.
Це приголомшлива карьєра навіть для власного дідуся, який +/- зробив себе сам, хоч і дружина із тестем консультували та на початкувому етапі допомогали наприклад взяти кредит.

ну про винятки я казав, що вони будуть. але ж ми про в середньому по лікарні говоримо.

За статистикою self made — це якраз вийняток. Із топ 100 мльярдерів усього 4 self made. Більшість інших діти багатих батьків, при чому більшість із мільярдерів — американці. Також абсолютна преважна більшість мільярдерів випускники Гарвард-у.
Тут усе логічно — якщо прийняти закон джунглів, що сенс буття продовження власної генетичної лінії. Лише є два підходи, колективіський — доки ще діє статтєве розмноження і народження дитини потрібні мати та батько, тобто по азійськи упор на виживання группи. І різко індивідуаліський — тобто кожний сам за себе, тобто забезпечення абсолютних переваг для власного потомства проти усіх конкурентів.

батя мільярдер це рідкий виняток а не правило

Можете навести якісь дані, що якість навчання справді покращилася? Бажано, прямі академічні показники, а не опосередковані, типу кількості патентів/лауреатів премій
П.С. Не забудьте про інерцію.

А чому не можна працювати більш комфортно з самого початку?

Можна — якщо з самого початку ти вже знаєш і вмієш робити усе необхідне. Таке існує — зветься хист. Моцарт почав працювати композитором і отримувати з це гроші в 11 років.

Але зумери про це все не в курсі. Вони думають, якщо хтось в тіктоку сказав, що можна відразу заробляти 100500 тисяч, бо я стільки заробляю(що насправді швидше всього брехня), то і вони зможуть так.

багато з них взагалі не хочуть працювати, а хочуть робити блоги в тік-току і мати мільйони.

Я так зрозумів що це і є відмінність покоління «зумерів». Якщо попередні покоління мали перед очима приклад батьків які важко працюють (або навпаки — ворують) — то ці «бачили життя» тільки у тік-току.

приклад батьків які важко працюють

Тут, насправді, цікаве питання. Чому «важко працювати» — це правильно? Може треба працювати не важко, а ефективно?

Так, немає хліба — так їжте пирожениє...

Може треба працювати не важко, а ефективно?

Джефф Безос с вами не согласен. Он считает, что работать нужно и тяжело, и эффективно:

When I interview people I tell them, «You can work long, hard, or smart, but at Amazon.com you can’t choose two out of three»

Взято отсюда

Знаєте, з Безосом можна і не працювати.

очевидно он дает свое мнение основываясь на своем опыте, но не все хотят строить компанию размером с амазон

Amazon — це одна з форм сучасного рабовласництва.

Хоча найефективніша компанія, яка приносить найбільший дохід на працівника це... Valve. Ефективність набагато важливіша, ніж важка праця.

друже-бобер, а чому б вам самому не піти «на завод»? чи ви вже з завода пишете? :)

Риторичне питання — а де завод на який підти ? Ну звісно можна в Китай переїхати, Дональд трам там хоче повернути промисловість в США.
Між іншим це величезна проблема — що заводу нема, інакше там би треба було ІТ 100%. Як мінімум САПР системи, SCADA і т.д. І взагалі завод це робочі місця із доданою вартістю.

це величезна проблема — що заводу нема

або можливість...

Де в США і то після того як Трамп зробить Tax Cut який обіцяв, тоді напевно. В Україні таких можливостей нема, в ЄС вони є в Болгарії та Румунії.

А якщо він там вже був? То настала Ваша черга;)

Підписатись на коментарі