🧭 Куди зростати інженеру технічної підтримки? Мій досвід, роздуми та варіанти розвитку кар’єри

Привіт, спільното!

Мене звати Іван, я зараз працюю інженером технічної підтримки. Хочу поділитися своїм досвідом роботи, тим, чим займаюсь зараз, і як бачу подальший розвиток у цій сфері — можливо, комусь мій шлях буде корисним або просто знайомим.

Я потрапив у технічну підтримку кілька років тому — спочатку це були класичні задачі: допомогти користувачу, знайти причину проблеми, пояснити щось «людською мовою». З часом почав занурюватись глибше — в системи, інтеграції, API, роботу з CRM. Почав створювати чат-ботів, автоматизовувати відповіді, працювати з Telegram, WhatsApp, Instagram, Google Drive API, Google Таблицями — і поступово розширював свою зону відповідальності.

Що я зрозумів за цей час — техпідтримка дає дуже потужну базу. Ти постійно вчишся мислити як користувач, як інженер і як медіатор між ними. Але рано чи пізно приходить питання: «А що далі?». Ось я теж його собі поставив.

Останнім часом я активно вивчаю напрямки, в які можна рухатись далі. Мені цікава автоматизація, DevOps, кібербезпека. Інколи думаю про QA або навіть product management — бо люблю структурувати хаос і шукати рішення. Поки що паралельно прокачую англійську (особливо speaking, бо це критично важливо), вчу Python, пробую писати скрипти для автоматизації, граюсь із pet-проєктами. А ще допомагаю бізнесам на фрілансі із впровадженням ботів, інтеграцій, налаштуванням процесів — і це справді приносить задоволення.

Мені справді цікаво: хто з вас починав у техпідтримці? Куди ви пішли далі? Як це було? Або якщо ви ще на цьому етапі — які напрямки вам зараз здаються найцікавішими?

Давайте ділитися — можливо, хтось побачить тут свій варіант шляху 💬

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Біжить . або в менеджери ( БА) або а розробку. Підтримка тупикова гілка розвитку в Ітишечки. Відповідальність овер, а знань , перспектив та грошей мінімум.

Людина з хард-скілами зробить конкретну роботу.
Тут в інженери.
Людина з софт-скілами не зробить але дуже товариська.
Тут в коучі/менеджери/телефонні кидали.
Робіть висновки, або англійська та манєри або конкретні скіли.

Без англійської з будь-якими конкретними скілами в IT робити нічого. )

Канєшна 8)
1. ітішечка це не тільки писати круди.
2. постачальники — наприклад з Німечини, маючи ім"я Ганс та відповідну фамілію — розмовляють україньскою, краще ніж більшість Киян.
Знати англійску на рівні: можу замовити каву/прочитати інструкцію — достатньо.
Вчитися лизати дупу товаришувати з заокеаньским замовником — а навіщо та айтішка? Прямо в телефонні шахраї. Вихлоп буде більше.
Ці комплекси меньшовартості ...
Це посуті — миття іт туалетів.

Робіть щось таке що, потрібно настількі, що умовний китаєць буде вчити україньську.

Можна оминути проміжні етапи і одразу сфокусуватись на головному.
Вибачте.

res.cloudinary.com/...​/fe0zmhslonscceiww9ci.jpg

проміжні етапи

20 років в фаанге — це ключовий етап. Потім можна хоч фермером чи подкастером стати.

Підписатись на коментарі