Чому тебе не наймають: червоні прапорці для хайринг-менеджера

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Ми всі були по той бік хайрингу: хвилювалися, намагались справити враження і підбирати такі відповіді на питання, які сподобаються наймаючому менеджеру. Але коли починаєш шукати фахівців до своєї команди, бачиш ситуацію зовсім під іншим кутом. Починаєш сприймати людей не лише через їхні слова, а через те, що стоїть за ними.

З 2017 року я провела понад 100 співбесід. І хоча ця цифра не вражає масштабом, моєю метою ніколи не було «найняти більше». Моє завдання — наймати кращих.

Три кити успішного найму

Ми в UPSTARS будуємо середовище, де можна рости, обмінюватися ідеями та розвиватися разом. А тому успішність найму вибудовується ще до відкриття вакансії: з прописання профілю компетенцій, які знадобляться кандидату, аби доповнити і підсилити команду. Компетенція — це поєднання знань, навичок використання цих знань та бажання їх використовувати.

Компетенція складається з трьох нерозривних частин, яким має відповідати кандидат для успішного найму:

• вміє — має потрібні знання та навички
  • хоче — готовий використовувати навички у роботі
  • наш — відповідає цінностям компанії

І отут ми підходимо до того, що справді важливо. Задача менеджера на інтервʼю — не просто ставити технічні запитання і оцінювати рівень кандидата, а вміти «читати» між рядків і перевірити компетенції з різних боків, за допомогою різних типів запитань.

Червоні прапорці на співбесіді

Співбесіда — це не тест, де є правильні й неправильні відповіді. Це розмова, яка дозволяє зрозуміти, як мислить людина, як вона працює з невизначеністю, чи може бути самостійною в ухваленні рішень. Тому в процесі інтерв’ю ми шукаємо не факти, а сигнали. Я називаю їх «червоними прапорцями» — не тому, що це вирок, а тому, що це маркери, які змушують замислитись: а чи дійсно ця людина буде ефективною для нашої команди?

🚩 Прапорець № 1: знання без навичок

«Які етапи SDLC ви знаєте?» — питання, що часто звучить на інтерв’ю на роль QA. Але проблема в тому, що знання етапів ще не означає, що людина вміє працювати в рамках цього циклу. У нас траплялися випадки, коли кандидат теоретично знає терміни, але не здатен пояснити, як він їх використовував, чому обирав саме такий підхід, і що робив, коли ситуація змінювалась.

Саме тому ми переходимо до кейсів — відкритих запитань, які не мають єдиної правильної відповіді. Наприклад:

Ситуація: Вам доручено протестувати функцію оплати в онлайн-магазині. Документації ще немає, є лише код.

Запитання: Який буде ваш підхід до тестування? Які техніки ви використаєте?

Тут неможливо просто «вгадати» правильну відповідь. Ми бачимо, як кандидат структурує думки, які питання ставить, чи здатен діяти в умовах невизначеності. Хтось одразу кидається в деталі, хтось зосереджується на ризиках, хтось запитує про контекст — і кожен з цих варіантів говорить про підхід, досвід і мислення.

Червоні прапорці, які можна побачити в цій ситуації:

• відсутність системності — коли відповідь хаотична, стрибкоподібна, без логіки від загального до конкретного
  • відтворення минулого досвіду без адаптації — «я робив так у попередньому проєкті» не означає, що це буде ефективно тут і зараз
  • жорстке відстоювання одного підходу без гнучкості — коли людина не готова змінювати інструменти під потреби компанії

Усі ці сигнали — не про поганого спеціаліста. Вони про те, що кандидат не готовий працювати у наших реаліях — там, де треба мислити, а не відтворювати.

🚩 Прапорець № 2: енергія без мотивації

Те саме стосується й мотивації. Найгірше питання, яке можна поставити на інтерв’ю — «Що вас мотивує?». Бо у 90% випадків відповідь буде шаблонною: «Цікаві задачі», «Можливість росту», «Команда професіоналів». Але чи правда це? Ми йдемо іншим шляхом.

Мотивацію можна зрозуміти через проєктивні запитання, минулий досвід, через фокус уваги кандидата. Наприклад:

1. Розкажіть про найцікавіший проєкт, над яким ви працювали.
  2. Які були плюси й мінуси вашої останньої роботи?
  3. Уявіть, що після релізу користувачі скаржаться на збої, а команда не знайшла причину — ваші дії?

У відповідях ми шукаємо не пафос, а живі маркери: чи кандидат брав відповідальність, чи здатен ініціювати дії, чи проявляє наполегливість. Іноді ми спеціально «відхиляємо» рішення кандидата, щоб побачити, як він реагує на відмову. Який наступний крок — відступ чи пошук альтернатив?

Червоними прапорцями в цьому аспекті будуть:

• відсутність внутрішнього драйву, інертність у відповіді
  • тенденція звинувачувати оточення — «мені не дали», «мене не підтримали», «проєкт був провальний»
  • гіпертрофоване его — коли всі досягнення у відповідях належать лише кандидату, без згадки команди

Знову ж таки, мотивація — це не «правильна» відповідь, це те, що справжнє. Ми шукаємо тих, хто буде на своєму місці, а не тих, хто добре пройде співбесіду.

🚩 Прапорець № 3: не той ціннісний вектор

Іноді найкращий кандидат — не ваш. UPSTARS обʼєднує різних людей зі спільними цінностями. Але і в нас залежно від етапу розвитку запити до фахівців не були однаковими — що вже казати про різні компанії. Стартапи частіше шукають фахівців, які вміють діяти самостійно й швидко. У більш сталих структурах — тих, хто швидко вписується у процеси й працює системно.

Цінності кандидата можна зрозуміти через досвід, через ситуації, в яких він ухвалював рішення. Наприклад:

1. Що вам найбільше подобається в ролі QA?
  2. Розкажіть про останній робочий конфлікт?
  3. Яким ви уявляєте перший день у новій компанії?

Важливо знайти співзвучність. Бо навіть найсильніший фахівець не розкриється, якщо його референція, темп і підхід до взаємодії не збігаються з нашими.

І головне тут — жодних додаткових прапорців. Просто є «свої» і «не свої». І найкраща стратегія кандидата — бути чесним. Бо співпраця, яка побудована на фальші, довго не триватиме.

Ці «прапорці» — не для того, щоб критикувати. Вони як підказка на що звертає увагу хайринг-менеджер, коли думає про команду. І якщо ви кандидат — не бійтеся бути собою. Але дайте нам можливість побачити, ким саме ви є в роботі.

А якщо ви менеджер — навчіться слухати не тільки відповіді, а й спосіб мислення. Бо саме в ньому відповідь на питання: «Чи це наша людина?»

Бажаю всім легких і швидких наймів!

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Шо за кал я тільки що прочитав? Хто поверне мені втрачені хвилини?

Гемо, дуже цінно, що поділилась. У кожного, хто коментує, своя правда чи біль. Я працюю з тобою над вакансіями майже 4 роки. Твої співбесіди — професійні, легкі, відкриті та найголовніше — з поважним ставланням до досвіду кожного кандидата.
Шановні «критики» ваша думка, звісно, є важливою, хіба може хтось був на технічному спілкуванні у Геми? щось жодного не пам""ятаю) Щоб не перетворювати обговорення у смітник, краще діліться своїм позитивним досвідом. Релевантних нам всім кандидатів та професіоналів серед хайринг менеджерів

І найкраща стратегія кандидата — бути чесним

А роботодавець, виходить, може брехати або замовчувати? Тільки кандидат має бути чесним?

Чому ви досі уникаєте відповіді на запитання про корупцію та справжнього власника компанії UPSTARS? Навіть відгук вам уже написав.

Відповідь про корупцію та CEO пишіть у цій темі, окремою — або ж у вигляді відгуку, як вам зручно. Я постійно нагадуватиму про ваші червоні прапорці, щойно почнете десь піарити найм до себе.

Напівправда гірша за брехню.
Прапорець № 0. Вік — Набираємо сінйорів до 35 років! Всі у захваті від мого досвіду, допоки не усвідомлять, що мені вже за 60. Відразу зацікавленність у моїх скілах кудись випаровується.
Цінності/мотивація: казки про цінності — це мотивація для молодих, щоб з’економити на оплаті. Як я згадав вище, я вже не хлопчик. І для мене найвищою мотивацією є рівень оплати, який є відповідним моєму внеску у розробку продукту.

Нарешті адекватна стаття від HR. Дякую!

Нарешті хтось описав в купі заповіді українського анти-айті-хайрингу в одному тексті. Забули правда «чому ви зацікавлені у роботі в нашій компанії».

Який у компанії аттрішн? Якщо мотивація зменшується, який рівень від початкового є причиною для звільнення? Як часто вимірюється мотивація?

Hema Vlasova, і раз уже зайшло питання про CEO — хто у вас CEO? В LinkedIn ця інформація відсутня, ось, легко перевірити: UPSTARS CEO.

Відповідно, відсутня можливість перевірити CEO компанії «UPSTARS» на наявність судимостей, включення до бази корупціонерів, приналежність до інших компаній та наявність затримок зарплати в цих компаніях. Усе це важливо перевіряти, щоб уникнути проблем.

Hema Vlasova, й прокоментуйте, будь ласка, ситуацію з корупцією в коментарі.

хто працює в гемблінгу, напишіть будь ласка що (крім голоду) підштовхує вас цим займатися?

(крім голоду)

Ну, для багатьох це саме та причина, чому вони взагалі працюють

Когда:то работал. Довольно приятные люди были. Не буду хвалить, но изжоги, как многие галеры, они не вызывали.
Если о моральных принципах, то работа, допустим, на кондитерской фабрике создаёт соблазны обжорам

відмазка так собі), з тим самим успіхом робота в автомобільній індустрії спокушує одних громадян давити інших громадян автомобілями.

робота в автомобільній індустрії спокушує одних громадян давити інших громадян автомобілями.

Вот автомотив — да, токсичнейшее говно.
И кстати не двигает технический прогресс, а занимается впариванием лохам очередных свистоперделок.

хто працює в гемблінгу, напишіть будь ласка що (крім голоду) підштовхує вас цим займатися?

Працював в гемблінгу(ставки) на америкосів/бритосів.

З плюсів — вища ЗП, менша конкуренція, технічно складні проекти і сильні команди. Це ж схоже на фінтех тільки юзерів набагато більше.

Пішов з гемблінгу як зміг проходити на 7к+ поза гемблінгом

Пост на сторінці компанії від 7 квітня 2022 року www.facebook.com/upstars.tech/posts/506897897660339:

Війна в Україні розділила життя усієї країни на до та після.

Жодного слова, яка країна напала.

Існує якесь неписане правило згадувати про рашку у кожному пості про війну?

Формулювання «війна в Україні» без уточнення, хто є агресором, є частиною московського наративу «війна трапилася сама собою» й може свідчити про те, що компанія співпрацює з московією.

В тебе все ок? Згадування ЗСУ у позитивному контексті у цьому ж пості — це теж московський наратив?

Так може свідчити чи все ж таки є пруфи?

В тебе все ок? Згадування ЗСУ у позитивному контексті у цьому ж пості — це теж московський наратив?

Можна згадувати ЗСУ в позитивному контексті і поширювати московську пропаганду.

Так може свідчити чи все ж таки є пруфи?

У мене навіть відсутня інформація, хто справжній власник UPSTARS, тому оформив у відгук.

А то мы могли подумать, что напали рептилоиды с планеты Нибиру?

Формулювання «війна в Україні» без уточнення, хто є агресором, сприяє замовчуванню агресора — а це один із ключових елементів дезінформації. Якщо компанія на початку повномасштабного вторгнення уникає називати агресора, це свідчить про її цінності — і про це варто знати.

Если тебе плохо видно с твоих тёплых морей, приезжай сюда, даже не в Харьков с Днепром, а в Киев. Уверяю — после первого же налёта попустишься. Тут 12-летние дети взрослее.

Eugene Nuribekov, з ваших слів виходить, що ви толеруєте те, що компанія у своєму пості замовчує, що московія-росія розпочала війну, і ви думаєте, що я відповідно також почну толерувати після першого прильоту. У мене відсутнє розуміння, як я себе поводитиму в подібній ситуації.

Навіть без цього поста, у компанії залишається повно червоних прапорців: компанія була оформлена на корупціонера, і також відсутня інформація про те, хто справжній власник. Ось відгук.

Коли розмовляєш з ворогом «професійно», ніхто нікого не «толерує». Це все вигадки переважно диванної експертизи, яка саме з ворогом справи не мала взагалі і не розуміє що то таке

Если на собесе начинают наваливать про корпоративные ценности, «мотивацию в компании» то перед вами либо неопытная хр с маленьким опытом по книжкам, либо если в конторе далеко не один год, то это опытный прожженный психолог, оценивающий, как вы схаваете подобный булщит, а далее вас ждет работа в «семье», «сгорающие отпуска» в конце года, ревью зп на 3% раз в год если повезет, кидок на отпускные при увольнении

Яким ви уявляєте перший день у новій компанії?

а че вы не спрашиваете про последний день?)

Щодо останнього дня- плюсую. Люди в деяких компаніях іноді не встигають farewell letter написати колегам, бо вже зранку заблокована пошта.

Звісно, бувають дуже різні компанії та принципи в роботі та взаємодії зі співробітниками, але все що ви описуєте — точно не про UPSTARS. Ми сповідуємо інші цінності та турбуємось про тіммейтів. У нас ходять у відпустки: 20 днів оплачуваної відпустки, державні вихідні і лікарняні — ми за ворк-лайф беленс. Якщо співробітник не використав відпустку — у кінці року буде компенсація згідно внутрішньої політики. Ми пропонуємо чіткий кар’єрний план з регулярними Performance Review і разом із ними salary review, індивідуальний бюджет на курси, benefit cafe, медичне страхування у топових клініках. Маємо власний UPSTARS University, де запускаємо кастомні курси із запрошеними лекторами. Власне, найкраще за все говорять відгуки тіммейтів та оцінки співробітників, і те як довго з нами залишаються люди. Ще раз підкреслю, що окрема гордість — це наші показники eNPS (78%) та залучення команди (94%), що свідчать про високу лояльність співробітників. Ще один із показників, що у нас все так, як і задекларовано: тільки за перший квартал 2025 року 39,5% найнятих кандидатів прийшли до нас за реферальними рекомендаціями співробітників. Тобто люди залюбки рекомендують UPSTARS своїй спільноті і ми цим неймовірно пишаємось. Також звертаємо увагу на абсолютно анонімний рейтинг DOU та відмінні оцінки: 277 співробітників оцінили бренд роботодавця UPSTARS на 98,9 бала, і другий рік поспіль ми потрапляємо до ТОП-5 найкращих работодавців у своїй категорії.
Ще із важливого, тим співробітникам, які хочуть змінити напрям діяльності чи юніт, ми надаємо таку можливість завдяки створеній та пропрацьованій програмі внутрішніх трансферів, що дає змогу залишатись в компанії, якщо вони хочуть цього, проте їм цікаво розвиватись і іншій професії.

Performance Review

которое нужно вообще для галочки, реальной пользы от которого никогда нет, сотруднику вменяется что он некомпетентный для дальнейшего роста зп

медичне страхування у топових клініках

тоже самое, хватает на 1 массаж и осмотр стоматолога, обычно там какой-то лимит в пару тыс грн которого хватит на 2 врачей

за все говорять відгуки тіммейтів

а это вообще смешно, там одни отзывы от сотрудников, это называется «идите на доу» и оставляйте отзывы
Это печальная статистика почти всех контор

Это печальная статистика почти всех контор

Просто надо правильно читать эти отзывы. Чем больше мёда — тем токсичнее контора. Идеально, когда она не имеет профиля на ДОУ.

Відбірний корпоративний булщіт

В існуючих реаліях ринку — можуть собі дозволити.

Фіга, які файні синоніми є до слова «лайно»)

Просто тримайте в голові, що співбесіда завжди працює в два боки.

Якщо в одній компанії з вами нормально поговорили, ви узгодили умови, а в іншій починаються розмови за «драйв», пошук «енергії та мотивації», то для більшості кандидатів вибір має бути очевидний.
Хіба друга компанія запропонує суттєво більшу компенсацію.

Але особисто моя суб’єктивна практика показує, що якраз перший тип компаній і платять більше і там, як не дивно, і задачі цікавіші і мотивації працювати більше.

Так, ви дуже гарно описали моє бачення процесса співбесіди як історії, де ініциатива повинна бути з двох сторін.
Хайрінг менеджер дуже гарно розуміє, хто йому потрібен, який стек задач треба закрити і які особисті якості людині будуть потрібні. Але я бачу в наймі велику проблему саме в несформованих очікувань щодо компанії з боку кандидата — через меншу кількість інформації кандидат проясняє для себе тільки блок задач (чи можу я че робити), зарплатну і бенефітну пропозицію (чи хочу я це робити за ці гроші), і зону можливості розвитку, але не може прийняти рішення щодо «чи зможу я працювати в сформованій культурі».

І тут я бачу рішення або в розвитку компетенцій хайрінг-менеджерів, які будуть намагатися розказати кандидату «як у нас прийнято», або в підвищенні розуміння кандидата, що він теж обирає та повинен задати важливі для себе запитання

Яскравий приклад гарної комунікаційної культури — «щоденний деплой» в Mate Academy. Класно, коли кандидат одразу розуміє, чи підійде йому такий підхід

Ваша компанія не відповідає моїм цінностям, тому я продовжив рухатися з іншою)) В цю гру можна грати вдвох, та і знайти реальні цінності компанії не проблема.

У 99.99999% компаній одна єдина цінність — прибуток власників (не обов’язково продажі є купа таких які просто виїдають інвестування, це від початку бізнес стратегія).
Є ще компанії у яких є візія, скажімо «Персональний комп’ютер в маси», або «Автомобіль без шкідливих викидів» і третій тип — компанії які не виживають.

Найм... у меня всегда возникал философский и метафизический вопрос: как можно по итогу собеседования узнать, как будет нанятый человек потом работать? Как?
Можно проверить знания, можно проверить мышление.
Но как проверить желание человека воплатить это знание и мышление в плодотворную работу?
Можно посмотреть предыдущий опыт. Но прошлые вещи не являются гарантией будущих событий.
Ну вот передумал человек работать, и все тут. Выгорел.

Только испытательный срок, худо-бедно, может показать как человек работает. Да и то если он не притворяется. А то вдруг пройдет испыталку и выключит демо-режим?

С другой стороны — зачем вообще нужны собеседования?

По идее, человек который завалил собеседование, должен умереть с голоду, и айтишка очистится. Или он должен пойти назад в баристы или охранники. Это Спарта!
Но таких случаев мало. Да и с голоду никто не умер.

Вот и выходит:

— Василия не взяли в эпам, зато взяли в глобал.
— Петю не взяли в глобал, но взяли в грид динамикс
— Машу не взяли в грид динамикс, зато взяли в софт серв.

Кто-то скажет:
кандидат завалил собес, но потом мол взялся за ум, провел работу над ошибками, и стал лучше. Следующее собеседование уже успешно прошел.

Да ладно! Если он смог пройти второе собеседование, то значит и на первом его надо было смело уже брать, а потом дать времени закрыть хвосты. Ведь потенциал есть!

Все это какой-то шорох орехов, бульон от варки яиц.

Менеджерам хочется думать что они контролируют, отбирают, решают.
Все это реально круто выглядит, раздувается ЧСВ, можно делать умное лицо,
все при деле, десятки и сотни кандидатов, резюме, собеседования, «какие ваши сильные и слабые стороны, кем вы видите себя через пять лет».

Но по итогу что?

Слава богу, что у всех этих нанимающих менеджеров память как у рыбки гуппи, и заинтересованность ленивца. В одно ухо им влетает, в другое вылетает.
Мерилом работы они считают собвственную усталость.

Ведь иначе (не дай бог), по прошествии двух, трех, а то и пяти годков, понесла бы их неладная просто взять и ради любопытсва пробить в интернете все фамилии отсеяных и зарубленых ими за все годы кандидатов.

И какое ждало бы их удивление, когда они узрели бы, что 90% этих кандидатов сделали в целом чудесную карьеру.

И тогда (не дай бог) в крохотной черепной коробоке возник бы вопрос

«а зачем все это было нужно, ведь сделать работу мог в целом кто угодно»

Спасибо штучному интеллекту, теперь у собесов появился хоть какой-то смысл. Кроме отсеивания совсем клинических случаев, нужно хотябы фильтровать еще и явных ботов.

Василия не взяли в эпам, зато взяли в глобал.
Менеджерам хочется думать что они контролируют, отбирают, решают.
Все это реально круто выглядит, раздувается ЧСВ, можно делать умное лицо,

Дуже правильна думка.

Особливо смішно якщо реджектають з причиною «не наша культура, чи не хоче розвиватись» бо людина прямо сказала що прийшла працювати а не «сім’ю» створювати.

Немножко упрощённо написано. Написано как будто есть единственный кандидат и единственная вакансия. Но в жизни так почти никогда не бывает. И если Васю не берут в ЕПАМ, Петю в Глобал, а Машу в Грид, то это не потому, что нанимающий менеджер счел, что они не справятся или плохо справятся с работой, и не потому, что они завалили собес. Это может быть и потому, что нашлись Лёша, Лена, Оля, которых нанимающий менеджер в силу тех или других причин счёл более подходящими для этой позиции. Не разбирая все возникающие кейсы, скажу лишь, что вменяемый нанимающий менеджер, посмотрев успех тех кандидатов, которых он отсеял за все годы, порадуется за них, и посмотрит на то, какую карьеру в их компании сделали те, кто был принят на эти вакансии.

Не разбирая все возникающие кейсы, скажу лишь, что вменяемый нанимающий менеджер

... к тому времени уже сам работает в другой компании, и конечно в гробу он видал всю ту рефлексию.

Скорее нет, чем да: управление немного другой уровень в структуре организации, чем разработка, и управленцы реже меняют компанию.

к тому времени уже сам работает в другой компании

кстати да, на одном баркасе у меня пипл партнеры менялись чаще чем проекты, и каждый(ая) следующий(ая) проводил(а) 1-ту-1 и начинал(а) ту же самую сказку про белого бычка

наш — відповідає цінностям компанії

Тут все просто, якщо готовий працювати на слоти які працюють в Україні — пройшов)

Хочемо тут підкреслити, що не маємо клієнтів, які б використовували наші розробки та послуги на українському ринку.

Хочемо тут підкреслити, що не маємо клієнтів, які б використовували наші розробки та послуги на українському ринку.

В профілі компанії написано
«Третіми в Україні отримали ліцензіцію на надання Б2Б послуг в сфері азартних ігор».

Нащо вам ліцензія якщо ви її не використовуєте?
Щоб розробляти софт чи, тим більше, розробляти його тільки для іноземних клієнтів, ніякі ліцензії не потрібні.

Ми дотримуємося вимог чинного законодавства: щоб надавати послуги з постачання та/або надання програмного забезпечення, яке використовується у сфері організації та проведення азартних ігор нерезидентам (іноземним клієнтам) ми повинні мати B2B-ліцензію.

Так, це гарний приклад цінностного підходу. Я сама прийняла для себе рішення не співпрацювати і не консультувати компанії, які працюють в iGaming в Україні, і відповідно підбираю команду, яка цей підхід розділяє

Я сама прийняла для себе рішення не співпрацювати і не консультувати компанії, які працюють в iGaming в Україні, і відповідно підбираю команду, яка цей підхід розділяє

Hema Vlasova, то ви свідомо відмовляєте фахівцям, які мають релевантний досвід в iGaming, але при цьому працювали в iGaming в Україні, і ваш CEO з цим погоджується?

І раз уже зайшло питання про CEO — хто у вас CEO? В LinkedIn ця інформація відсутня, ось, легко перевірити: UPSTARS CEO.

«Що вас мотивує?». У 90% випадків відповідь буде шаблонною: «Цікаві задачі», «Можливість росту», «Команда професіоналів»

Вся іронія в тому, що хоча це й шаблонна відповідь, але насправді 90% людей (ну окрім гідної грошової компенсації, саме собою) будуть мотивувати ці 3 пункти, але 90% компаній не мають змогу надати ні «Цікаві задачі», ні «Можливість росту», ні «Команду професіоналів», тому й вважають це ред флагом. Бо кандидати просять того, чого у них (у компаній) просто немає і не з’явиться. Але ж простіше назвати такого «вибагливого» кандидата ред флагом, ніж зробити задачі цікавими, команди — професіональними, і додати можливість росту.

Олександре, в тому то і цікавість прояснювати!
Відповідь кандидата на пряме запитання про мотивацію може бути щирою, а може бути шаблонною, тому що кандидат звик грати в корпоративни ігри і думає що від нього потрібна соціально-очікувана відповідь.
Тому я більше люблю запитувати: «Що цікавого було в минулому проекті?», або «Які задачі ви можете, але не хочете більше вирішувати».

Але мені здається дивним, що ви називаєте «ред флагом» людину. Співбесіда — це завжди про вибір двох сторін, і про підбір вакансії під кандидата. В мене були випадки, коли одночасно стояла вакансія, де розвиток по стеку був потрібен, і в той самий час була вакансія, для якою потребувався аналітик, який спокійно виконує рутину. Очевидно, що відповіді, які були «ред флагом» для першої вакансії відкривали мені можливість запропонувати другу, і навпаки

гэмблинговая помойка рассуждает о ценностях, никогда такого не было и вот снова

в гемблинговых галерах нету ценностей, там все клиенты или пациенты, точнее, для них дойные коровы и лохи, с которых любыми способами надо вытащить как можно больше денег. На сайт приходит чел с расстройствами психики или лудоман, спускаются задачи, как увеличить марджинальность чтоб он все проиграл, даже что выиграл.
Своих сотрудников точно также кидают как и игроков

Дякую, що ділитися досвідом. Але. Як людина, що більше 10 років в сфері найма персоналу, я би не радила сприймати ваши поради як істину, а сприймати лише
як суб’єктивний досвід фахівців вашої компанії. І, скоріш за все, ці поради не відображають загальної картинки наймів по Україні.

Євгенія, я точно не можу бачити картину типових співбесід в аутстаф \ аутсорс компанії, бо працюю лише в продуктових, але хотілося би, щоб практика складання профілю компетенцій до відкриття найму поширювалась серед хайрінг менеджерів.

Ідея поширення профілю компетенцій непогана, але, погодьтеся, вона суб’єктивна під конкретну компанію, продукт. Я до 2021 року працювала теж в продуктовій компанії і так, найм відрізняється в продукті від аутсорсу/ аутстаф.

У Вас просто подача матеріалу в цей раз такова, що скоріш відштовхує, аніж навпаки.Плюс, ще накладається те, що це гемблінг, скоріш за все.
З гемблінгом ви нічого не зробите, а от над матеріалом попрацювати можна, думаю.

Вона суб’єктивна навіть під конкретну вакансію. Нещодавно шукала продакт аналітика в окрему кросс-команду, і якщо хард скіли були потрібні стандартні з наймом в мою внутрішню команду, то блок софтів був зовсім унікальний.
Думаю, я ще не знайшла свій стиль подання матеріалу, тому дякую за за це зауваження. Очевидно, що якщо стиль невдалий, то і цілі допомогти молодим хайрінг-менеджерам я не досягла, спробую ще

Я перепрошую, але навіщо ви це пишете? Невже ви вважаєте, що прочитавши про «червоні прапорці», потенційні кандидати будуть виправлятися, щоби відповідати вашим стандартам? Ні, вони, якщо будуть намагатись потрапити саме в вашу компанію (не знаю, відверто кажучи, для кого ця компанія може бути компанією мрії), то вони вивчать «правильні» з вашої точки зору відповіді, щоби вас задовольнити.

Ну а так дякую. Ваша стаття мені ясно каже: «Це не моя компанія».

Я це пишу, щоб поділитись досвідом та точкою зору наймаючого менеджера на певний напрямок, бо питання співпадіння «кандидат-компанія» давно вийшли в дискусійну площину.
Я пишу про те, що не існує єдиної правильної відповіді, бо вона завжди залежить від профілю компетенцій вакансії, відповідно раджу не підлаштовуватися під «соціально очікувані відповіді».
В той самий час, ринок теж не вимагає від кандидата «вивчати профілі компанії і наймаючого менеджера», пам’ятаю цю дивну практику.

Моє завдання — наймати кращих.

Статті про те, як компанії наймають найкращих, переважно пишуть ті компанії, куди мало бажаючих, і це зрозуміло, коли компанія займається азартними іграми й може постукати СБУ, як це було з Lucky Labs:

Крім того, можна очікувати на ребрендинг Lucky Labs. І зараз компанія вже набирає працівників.

Ярославе, дякуємо вам за щиру цікавість до бренду UPSTARS. Хочу прокоментувати Ваші тези.
Компанія не займається азартними іграми. Ми — B2B IT-компанія, яка розробляє програмне забезпечення для індустрії iGaming. Наш фокус — технологічні рішення та B2B-послуги.
Ми активно зростаємо останні два роки: з 2023 року наша команда виросла до 700 людей. У нас зараз відкрито багато вакансій, що зумовлено масштабуванням бізнесу. Щомісяця до нас приєднується від 30 до 50 нових співробітників. Ми маємо 94% прийнятих оферів, 86% співробітників успішно проходять випробувальний термін і залишаються з нами надовго.
Окрема гордість — це наші показники eNPS (78%) та залучення команди (94%), що свідчать про високу лояльність співробітників. Велика прихильність відображається не лише у відгуках та оцінках: за перший квартал 2025 року 39,5% найнятих кандидатів прийшли до нас за реферальними рекомендаціями співробітників. Також звертаємо увагу на абсолютно анонімний рейтинг DOU та відмінні оцінки: 277 співробітників оцінили бренд роботодавця UPSTARS на 98,9 бала, і другий рік поспіль ми потрапляємо до ТОП-5 у своїй категорії.
Цього року сталася ще одна важлива подія для нас — UPSTARS вперше включили до ТОП-50 найбільших продуктових IT-компаній України.
Нам є чим пишатися. У нас працюють найкращі з найкращих.

Ми — B2B IT-компанія, яка розробляє програмне забезпечення для індустрії iGaming.

Я ж і кажу: азартні ігри.

У нас працюють найкращі з найкращих.

А ось це — типова маніпуляція. Я її описував ще пару років тому — ось.

Цього року сталася ще одна важлива подія для нас — UPSTARS вперше включили до ТОП-50 найбільших продуктових IT-компаній України.

Анна Верещак, знайдуться кандидати, які захочуть це перевірити, тому додав коментар із посиланням на ваші цінності з запитанням про Крим.

UPSTARS обʼєднує різних людей зі спільними цінностями

ТОВ «СМАРТ. ТЕХНОЛОДЖІ»:

Компанія зареєстрована за адресою масової реєстрації разом з 139 компаніями
10.02.2020 Видалений бенефіціарний власник
Фізична особа з таким ПІБ є в базі корупціонерів

Ризики роботи в ІТ-компаніях, зареєстрованих на корупціонерів

Гарна антиреклама, продовжуйте.

Підписатись на коментарі