Близько 30% коду Microsoft зараз написано ШІ

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Гендиректор Microsoft Сатья Наделла повідомив, що від 20% до 30% коду у внутрішніх репозиторіях компанії було написано ШІ. Про це він сказав під час розмови з CEO Meta Марком Цукербергом на конференції LlamaCon.

Наделла навів цю цифру у відповідь на запитання Цукерберга про те, яку частку коду Microsoft наразі створює ШІ. За словами СЕО Microsoft, результати варіюються залежно від мови програмування: найкращі досягнення — в Python, а от з C++ просування менше.

Коли Наделла переадресував питання Цукербергу, той відповів, що не знає, яка частка коду Meta наразі генерується ШІ.

Для порівняння, на нещодавньому звіті про прибутки Google, гендиректор компанії Сундар Пічаї повідомив, що понад 30% коду Google наразі створюється штучним інтелектом. Але поки не дуже зрозуміло як вони це все вирахували, тому ці цифри варто сприймати як приблизні.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вангую, що вони усю кодогерерацію записали у ШІ.
— Натиснув Alt+Ins щоб згенерувати getters/setters/hashCode — ШІ!
— Використал protobuf — ШІ!
— JIT певно скоро теж AIT назовуть :)

Але поки не дуже зрозуміло як вони це все вирахували, тому ці цифри варто сприймати як приблизні.

Це не можливо вирахувати, бо на рівні гіту код АІ не відрізняється, і до того ж мабуть ніхто отдазу не комітить код написаний АІ. Якшо тільки вони не поставили всім розробникам запис екрану, а потім проаналізували кожну секунду активності кожного розробника.
Цукерберг — власник бізнесу, тому честно сказав що не знає, Пічаї та Надале — карьєрні менеджери, які кажуть те що хочуть почути, а не те що є насправді.
Така метрика як процент коду написаний АІ не має великого значення, бо з АІ можна генерувати велику кількість треш-коду. Якщо АІ вгадує цілі блоки коду, який збирається написати розробник, то це може свідчити про велику кількість бойлеркоду на проекті, та відповідно погані практики на проекті. Оскільки АІ не розуміє бізнес логіку, а може підмітити лише шаблонні конструкції.
Також в такому випадку треба одразу вимірювати час який витратили на промти (якщо це не просто автодоповнення АІ).
Також варто мати на увазі що автоматична генерація коду була і до сучасного АІ (сніпети, схематіки (як в Ангулярі, наприклад), банальний копі-паст, автодоповнення IDE. Також варто мати на увазі що власне написання коду може займати меншу частину роботи розробника. Значний час можуть зайняти: аналіз задачі в плані бізнес логіки (включно з мітами), аналіз існуючої системи та визначення найкращого рішення для інтеграції/імплементаці нового функціоналу, перевірка готового рішення, вичитка коду, код-ревью. Також є задачи де в принципі мало нового коду (фікс багів, або дрібні правки).

Так прикольно читати коментарі тих хто заперечує роботу з використанням ШІ.
Щось на кшталт того що літак не полетить бо він важче повітря

...
— Так а він ондо каже шо по 3 разі за ніч може!
— І ви кажіть

Ну десь так і є. Після покупки pro підписки курсора, більшість коду пишеться ним — або автокомплітом або через агента. Замість того щоб самому рефакторити чи писати код, просто виділяєш блок і кажеш що робити, далі лише правиш. Не уявляю як розробка без цього тепер можлива.

Ще у мене проблема — перфекціонізм. Є кілька способів зробити одну і ту ж річ, і я трачу купу часу на ресьорч, PoC, як зробити правильніше. Зараз тупо у чатгпт, грока чи прямо в курсорі питаю, даю йому право вибору і не трахаю собі мозги.

так теперь и на собесах по литкоду в фаанги может писать код бот, зачем себе трахать мозги обезьянными задачами и жирные книжки с алгоритмами ботанить ночами

так на собесах тебя спрося про о(н) и способы что то улучшить а если ты и там ответишь то спросят про следующий уровень сложности и сразу стает понятнто — ты шаришь или решение списал )

Пам’ятаю, як років 20 тому мій знайомий художник переживав, що скоро художників не треба буде, бо стало можна малювати на комп’ютері(Photoshop з’явився).
Як ми бачим, художники нікуди не ділися, просто стали швидше малювати. Ті, хто освоїли...

Що значить нікуди не ділися? Вони практично зникли, і на їх місце прийшли нові, молодь яка вміє в фотошоп. Яких зараз в свою чергу замінять ті, які вміють в промти і в stable diffusion. Лише одиниці з фотошоперів зможуть в stable diffusion, так щоб control network правити, LORA самому тренувати, складні пайплайни будувати.

Та повно художників, які досі малюють традиційними засобами. Повно людей, які також купують реальні картини. Зайдіть хоч на той самий інстаграм, у людей сотні тисяч підписників з купою клієнтів бо людям досі подобаються реальні фізичні роботи.
«Фотошопери» в «індустрії» нікуди не зникнуть, бо ШІ не вміє в вирішення складних творчих задач та створення чогось оригінального, лише генерувати щось, на чому воно натреноване, і то, косо-криво, що виглядає як дженерік нейрослоп. От генерувати якісь меми рівня бомбарділо крокоділо чи офісному планктону на потіху фільтри типу гіблі чи пластикових упаковок щоб у лінкедині засирати стрічку — то за милу душу.

Та повно художників, які досі малюють традиційними засобами. Повно людей, які також купують реальні картини. Зайдіть хоч на той самий інстаграм, у людей сотні тисяч підписників з купою клієнтів бо людям досі подобаються реальні фізичні роботи.

Так і кобол-істи нікуди не ділися, досі є проекти на коболі і платять дідам за них, но є нюанс.

«Фотошопери» в «індустрії» нікуди не зникнуть, бо ШІ не вміє в вирішення складних творчих задач та створення чогось оригінального, лише генерувати щось, на чому воно натреноване, і то, косо-криво, що виглядає як дженерік нейрослоп. От генерувати якісь меми рівня бомбарділо крокоділо чи офісному планктону на потіху фільтри типу гіблі чи пластикових упаковок щоб у лінкедині засирати стрічку — то за милу душу.

По-перше, доволі добре справляється, і з фантазією все добре.
По-друге, всеодно оператором буде людина, буде казати що в яких місцях зробити, поправити, і ШІ це зробить. І зробить набагато швидше, ніж ти руками в фотошопі будеш робити.

По-перше, доволі добре справляється, і з фантазією все добре.

Погано справляється. Я кажу як людина, яка працює в цій сфері і юзаю ШІ час від часу. Воно норм хіба що тимчасові заглушки генерувати чи якісь окремі елементи (які усе одно потім треба дороблювати), чи просто як додатковий референс з ідеями. Із складними задачами дизайну де потрібна логіка елементів воно справляється ну дуже погано.

По-друге, всеодно оператором буде людина, буде казати що в яких місцях зробити, поправити, і ШІ це зробить

Не зробить, або зробить, але так, що потім все одно треба дороблювати. І багато речей реально швидше зробити у фотошопі ніж дрочитися з промтами і повзунками. Я серйозно, я з цією хрінню дрочуся з 2022-го, воно і близько не підійшло щоб замінити мою роботу.

Воно норм хіба що тимчасові заглушки генерувати чи якісь елементи (які усе одно потім треба дороблювати), чи просто як додатковий референс з ідеями.

Ну тобто 80% задач яким займається 80% спеціалістів

Із складними задачами дизайну де потрібна логіка елементів воно справляється ну дуже погано.

Також норм справляється, але все-одно допилювати треба. Но навіть тут допилювати треба сильно менше ніж 70% згенерованого коду.

Не зробить, або зробить, але так, що потім все одно треба дороблювати. І багато речей реально швидше зробити у фотошопі ніж дрочитися з промтами і повзунками. Я серйозно, я з цією хрінню дрочуся з 2022-го, воно і близько не підійшло щоб замінити мою роботу.

Ну може якісь специфічні задачі специфічного спеціаліста і не замінить, но в більшості задач замінить. Треба буде намалювати бобра який жує шоколат катаючись на лижах, і поки ти будеш в фтошопі дрочитися кілька днів щоб все було ідеально і співпадало з твоєю уявою (яка далеко не факт зацацепить покупця більше ніж АІ альтернатива), якийсь джун кількома промтами за годину згенерує і почнуть шоколадки робити і продавати.

Ну тобто 80% задач яким займається 80% спеціалістів

Хех. Чисто з цікавості, опиши типову задачу, як ти собі її уявляєш?

Ну і ти зараз напишеш що для задачі треба піти в сендбокс, створити акаунти, переговорити з девопсами і і ІТшниками, нашалтувати деплой в кубернетес якийсь і підняти always on репліку бази в 5 географічних зонах і що АІ з цим не справиться.

Ну ми же про кодинг говоримо а не про підтримку і налаштування інфраструктури. Хоча і з цим АІ справляється в деякій мірі, те що можна налаштувати скриптами. Я докер/кубернетес скрипти з допомогою AI згенерую ніж буду сам гуглити, курити доки і пробувати самому щось писати.

Я докер/кубернетес скрипти з допомогою AI згенерую ніж буду сам гуглити, курити доки і пробувати самому щось писати.

Мені якось потрібно було зробити кастомний інтерфейс для Блендеру з кастомними функціями написаними на пітоні. Нічого складного, в основному прості if-else та for x do y. Я спробував використовувати ШІ і воно не працювало в 85% випадків бо не давало саме те що мені треба.
Плюнув, витратив кілька місяців на вивчення основ пітону, взяв менторство з одним чуваком що розказав в якому напрямку рухатися, і зробив це сам) ШІ допомагав в основному тільки як посібник, макака для написання текстів помилок/function descriptions та ідей для брейншторму. Іноді ще допомагав виявити баг типу неправильної індентації чи не там поставленої перемінної) але це все.
Це я про те, що для того щоб ефективно використовувати ШІ, треба розуміти що він робить) Те саме і з творчістю. Це просто інструмент.

ШІ просто інструмент

Злі язики кажуть що — underperformers treat AI like a tool.
Тим хто ще не юзав ШІ — кому вірити?

Нікому не вірити. Лише час покаже, хто правий.

Якщо biased дата кормити (назвемо його training), то можна вже зараз трохи передбачати що learning механізми видавати «захочуть». Тобто вже і не зовсім тул як просто тул. І недостатньо механістична логіка в генерації на початку (скажемо час покаже) заходу кудись тієї технології — схоже не виключення.

Плюнув, витратив кілька місяців на вивчення основ пітону, взяв менторство з одним чуваком що розказав в якому напрямку рухатися, і зробив це сам)

А ви точно ІТшник? Чи таки вайтішнік? )

ШІ допомагав в основному тільки як посібник, макака для написання текстів помилок/function descriptions та ідей для брейншторму

Це вже половина коду. Навіть коли пише направильний код, чи не те що ти хочеш — це також код, більшість якого після твоїх правок йде в продакшн. Так і використовується ШІ, і так він пише «30% коду» (по факту більше).

Ну а те що ти собі там уявляв що по промту «напиши мені GTA6» ШІ має створити повноцінну гру, а якщо не створить, значить користі від нього мало і код взагалі не пише — це твої проблеми.

Це я про те, що для того щоб ефективно використовувати ШІ, треба розуміти що він робить) Те саме і з творчістю. Це просто інструмент.

Ну да, це вроді очевидно.

Це вже половина коду. Навіть коли пише направильний код,

Ще раз, написати код не проблема. Коли код не робочій, я витрачу час на те, щоб розібратися, знайти помилку. А часто, розібравшись, я бачу, що це не запрацює ніколи, бо це галюцинація, бо він просто намагається застосувати більш популярний алгоритм, який сюди не підходить.

Це все-одно в рази швидше ніж з нуля руками писати в більшості випадків. Тому що більшість змін ти очами швидко перевіряєш і апрувиш, бо виглядають саме те, що ти хотів, зупиняючись і модифікуючи лише ті, з якими ти не згоден.

Плюс в тому ж курсорі є така штука як Tab. Зробив зміну в одному місці, він тут же пропонує змінити код, який залежить від цієї зміни, і ти просто нажимаєш Tab, Tab, Tab і опа, все замінив як ти хотів. Наприклад добавив в функцію новий експешн, а він тут же пропонує ловити цей експепшн у всіх місцях, де ця функція використовується, причому не просто ловити, а й обробку зробить на основі того, як ти інші експшини обробляєш. Чи добавив в лог якийсь параметр, а він пропонує добавити такий же параметр в інші подібні логи, ще й інтерфейс функції змінить щоб параметр передати. Мега зручно. Раніше було ctrl+c, ctrl + v, зараз Tab, Tab, Tab, Tab.

Це все-одно в рази швидше ніж з нуля руками писати в більшості випадків. Тому що більшість змін ти очами швидко перевіряєш і апрувиш, бо виглядають саме те, що ти хотів, зупиняючись і модифікуючи лише ті, з якими ти не згоден.

У мене навпаки, пише не те, що я хотів, зазвичай йому треба розжувати та в рот покласти. Але... тут як раз і питання, чи самому написати код, чи три рази описати словами що ти хочеш.

Наприклад добавив в функцію новий експешн, а він тут же пропонує ловити цей експепшн у всіх місцях, де ця функція використовується,

Як на мене рішення так собі.

Ну і ти зараз напишеш що для задачі треба піти в сендбокс, створити акаунти, переговорити з девопсами і і ІТшниками

Це не питання взагалі. Я скоріше про код. Якщо він є в навчальній базі, тобто зробити щось, що можна знайти на github, то він його згенерує. Тобто попросити написати скрипт, який зробить усе перелічене з нуля — він впорається.

Я докер/кубернетес скрипти з допомогою AI згенерую ніж буду сам гуглити,

Якщо є потреба палити доки, то це каже про відсутність експертизи. Знову ми кажемо про «з нуля». Тут не проблема й нагуглити готове рішення. Проблема ШІ полягає у складності. На великих проектах команди людей працюють з мільйонами рядками коду. ШІ починає бути безпорадним на десятках тисяч.

Ну тобто коли ші дописує код, вирішує якісь задачі в конетксті кількох файлів в проекті, рефакторить якісь функції чи дописує нові функції, те чим ти займаєшся кожен божий день — це не рахується за «код написаний ШІ».

В твоєму розумінні код написаний ШІ, це вирішення під ключ задач в контексті проекту на десятки модулів і тисячі файлів, і якщо він не справляється (а він з такими задачами поки не справляється), значить не вміє ШІ писати код.

те чим ти займаєшся кожен божий день

Кожен божий день більшість часу я вирішую задачу, чому воно не працює. Написати код це не проблема. Рефакторінг... 90% часу це читання коду, та відповідь на питання, чи доцільно це робити.

Код, написаний ШІ, скоріше мотивує мене написати як треба, щоб довести який він дурень.

Ну саме про те і пишуть, що замінить програмістів на АІ, а програмісти які добре їм користуються. Конкурувати людині яка руками править і рефакторить буде важко. Інколи треба трохи змінити стиль і підхід до програмування (як і в інших випадках коли це соло проект чи на 50 людей).

Треба буде намалювати бобра який жує шоколат катаючись на лижах,

Поржав. 5 років працюю в геймдеві художником, ні разу нічого подібного і близько не було. У тебе уявлення про творчі сфери на рівні «програмісти кнопки натискають», вибач, це не серйозно.

Ну да, крім геймдева більше ніде художників немає

А з іншими художниками що?
— Традиційним художникам з олією та пензликом на ШІ пофіг, бо покупці купляють фізичну роботу.
— Більш-менш скіловим ілюстраторам теж норм, в складну ілюстрацію де потрібно розказати якийсь сюжет, або дуже специфічний стиль (бо як ти промтом опишеш стиль, наприклад, Марії Примаченко, не називаючи її напряму?), ШІ не може.
— Низькоскіловим художникам що малювали портрети собак на фівері та усякі іконки для стоків сумно, так. Але в генерацію іконок ШІ теж так собі вміє, якщо там щось нестандартне. Та і взагалі художникам зі слабким скілом завжди було погано.
— Технічна ілюстрація, наприклад, для медицини взагалі в безпеці, ШІ в логіку в зображенні взагалі не вміє, спробуй згенерувати ілюстрацію судинної системи на шиї людини в деталях і покажи лікарю.
Що там ще залишилося?

ШІ — це просто ще один інструмент, він прискорює роботу в деяких окремих випадках, але фінальний результат усе одно треба робити руками. Хайп і драма навколо нього сильно перебільшені як AI tech bros, так і художниками-жопоголіками. Не можу дочекатися коли ця бульбашка лусне як було з криптою та нфт і хайпожори знайдуть якусь нову цяцьку.

P.S. ось що мені згенерував чатжпт на простий запрос «створи інструкцію по приготуванню пасти». І це максимальна банальщина, але і тут він зробив кілька грубих логічних помилок. res.cloudinary.com/...​/r7wdqroajmfxdydjmltk.png
А тепер спробуй згенерувати інструкцію по заміні велосипедного ланцюга. Це ж не «бобра який жує шоколат катаючись на лижах» в промт вбити?)

По-друге, всеодно оператором буде людина, буде казати що в яких місцях зробити, поправити, і ШІ це зробить.

Як разі в ролі оператора, як я бачу, ШІ справляється набагато краще, бо язиком молоти не каміння носити.

Та ні, нікуди не ділися ті художники. Просто купили собі планшети з пером і малюють точно так, як і колись. Тільки фарби тепер підбирати швидше. Ну і купа додаткового функціоналу спростило життя.

Відносно як відбувається, чи як бачать оптимізацію/автоматизацію з ШІ в інших (частково софтверних) компаніях, не вдаючись у деталі good-bad, просто як факт для прикладу
www.linkedin.com/...​vity:7322560534824865792
mezha.media/...​dryadnikiv-na-shi-301514

20, 30 — не цифри, а числа. AI можливо й генерує шаблонний код, але точно найближчі десятиліття не зможе робити багфіксинг ;-P

Зможе, як тільки зберуться навчальні дані.

1-2 роки назад казали, що й генерувати картинки і відео нормально він не зможе найближчі 10 років 😃

9 років тому, в цій книзі був розділ на цю тему з пристойними на той час результатами.

@book{Goodfellow-et-al-2016,
    title={Deep Learning},
    author={Ian Goodfellow and Yoshua Bengio and Aaron Courville},
    publisher={MIT Press},
    note={\url{http://www.deeplearningbook.org}},
    year={2016}
}
1-2 роки назад казали, що й генерувати картинки і відео нормально він не зможе найближчі 10 років

А він і не може.

Вже робить. Зв’язка: cursor pro + інтеграція з тікет системою через mcp сервер + інтеграція з кастомним RAGом по проекту і домену через mcp сервер + cursor rules.

Потім даєш агенту номер тікета, він розбереться в чому проблема, знайде подібні тікети і інформацію там, знайде щось в документації, знайде потрібний код і пофіксить його.

Звісно далеко на все і не завжди так гладко, все залежить від якості документації, наявність необхідних деталей в тікерах і складності бага. Навіть якщо не пофіксить, знайде потрібні файли і функції в проекті звідки ти хоча б можеш почати, це окремий челендж особливо якщо ти новенький на проекті чи модуль в проекті для тебе не рідний.

Вже робить. Зв’язка: cursor pro + інтеграція з тікет системою через mcp сервер + інтеграція з кастомним RAGом по проекту і домену через mcp сервер + cursor rules.

Зробити інтеграцію не питання взагалі.

знайде потрібні файли і функції в проекті

Або не знайде. Або знайде неправильно. Тут або звичайний grep допоможе, або...

Навіть звичайним grep-ом щось шукає, жаль проіндексувати не можу копоративну кодобазу для семантичного пошуку, тоді буде на порядок краще

ну, теперь надо сократить треть программистов в компании

треть

1/3.33(3) если быть точным...

... чего аи быть не может by design соотв. ему примерно всё равно хоть половину хоть всех ))

Big Tech это сделали до того, ну тесть сокращали всех подряд кто занимался производством, теперь вот сокращают менеджеров.
Но сказать что AI это в основном хайп — яйца есть только у Линуса Торвальдса.
Цукерберг с Нанделой — играли по правилам Балмера, с целью поднять денег.

Це лише підтверджує тренд: ШІ все більше стає не просто інструментом, а повноправним учасником у розробці ПЗ. Цікаво буде подивитися, як це вплине на якість коду та швидкість релізів у довгостроковій перспективі.

ще цікаво, яка частина коду запропонованого ШІ була додана з першого разу без правок з боку розробника, і чи знімається якось частина відповідальності з розробника, якщо будуть наслідки від використання коду прийнятого від ШІ

Скоріше це треба розуміти 30% нового коду, який додається. Але знову, різні методи підрахунку можуть дати різні результати. Чи рахувати коментарі? Взагалі, я викликав автодоповнення, потім відредагував його так, що лишилося лише 30% запропонованих символів.

Ага. После индусов незаметна разница в качестве.

Написано AI, але потім перевірено справжніми програмістами.

Врет

Підписатись на коментарі