«Internet Will Go Dark» — ми неминуче входимо в еру персональних AI-асистентів

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Цікавий звіт від Bernstein: коли AI-агенти грунтовно інтегруються в наше життя та бізнес, Інтернет «потухне» — принаймні в тому вигляді, як ми його знаємо.

Звичний для нас онлайн-маркетинг радикально зміниться.

Зараз ви шукаєте в Google, порівнюєте, підбираєте.

AI-агент зробить це майже миттєво. Більше не буде «улюблених брендів» — усе стане максимально прагматичним.

Якщо сьогодні готель дешевше забронювати на Expedia — це буде Expedia, а не Booking com, Hotels com тощо.

AI-агент просто перевірить усі варіанти й можливості та вибере справді найкращий з урахуванням персональних знижок.

А що буде із сайтами?

Вони залишаться, але, ймовірно, не в такій кількості.

Головне завдання сайту (чи швидше — бази даних) буде в тому, щоб AI-агенти могли регулярно парсити звідти актуальну інформацію й транслювати її людині.

Сьогодні творці контенту панікують: їх менше читають, бо Google показує короткі відповіді на основі їхніх текстів.

У найближчому майбутньому креатори самі бігатимуть, аби їх згадали хоча б десь у персональній AI-збірці.

Журналістика й медіа у звичному форматі — приречені.

Інтернет-магазинам також прилетить.

Бо яка різниця, звідки приїде товар — з Rozetka, Comfy чи локального складу?

Якщо покупку здійснив AI-агент — сам цей факт викликатиме довіру.

Дропшипінг, скоріше за все, зникне. Переможуть ті, у кого є прямий доступ до товарів, склади, API і логістика.

Починається ера AI-first стратегій для бізнесу, продуктів і сервісів.

Ми приречені створювати контент насамперед — для ботів. Дані — головна валюта.

Якщо у вас є товар, послуга, платформа чи контент — структура має бути такою, щоб AI-асистенти могли легко це зчитати й порекомендувати.

Дизайн сайтів більше не критичний.

Потрібні зручні формати для парсингу: JSON, API, таблиці, оновлювані фіди.

Ти маєш бути джерелом даних, яке легко читати і вбудовувати у відповідь ChatGPT, Gemini, Copilot тощо.

Тоді ти не просто будеш «у видачі» — ти станеш джерелом рішень для AI-агентів тисяч людей.

Замість фокусу на сайті — підтримуй актуальні дані, відгуки, характеристики там, де вже «живуть» AI:

маркетплейси, агрегатори, відкриті платформи.

Брендинг у добу AI — це вже не про візуал і логотип.

Це про те, в яких запитах AI згадає твоє ім’я, компанію або продукт.

Персональний бренд буде мати більший вплив на маркетинг, ніж будь-коли.

Його будуть будувати не для людей, а щоб стати релевантними для моделей штучного інтелекту.

Бо майбутній клієнт не гуглить.

Він звертається до свого агента.

І цей агент — вже не ти.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Якщо сьогодні готель дешевше забронювати на Expedia — це буде Expedia, а не Booking com, Hotels com тощо.

AI-агент просто перевірить усі варіанти й можливості та вибере справді найкращий з урахуванням персональних знижок.

Готель в 90% дешевше забронювати напряму.

Тому я б не був такий категоричний, якщо і зараз більшість користується прослойками типу букінгу, то чому в майбутньому це має змінитись?

Ну бо напряму перебирати складніше, в цьому випадку платформа спрощує тобі життя

Але ти ж при буканні скажем готелю все одно не перебираєш сотню навіть, може десяток поки в тебе терпець урветься

А як уявим агент може пошуршати й перебрати 1000 варіантів й виплюнути тобі парочку варіантів напряму та ще й домовитись про спешл знижку — то нахіба той букінком здався взагалі?

Але це стосується й експедіа

Я взагалі сумніваюсь що всі ці прослойки будуть комусь треба тобто питання навіть не в тому на якій платформі букати сьогодні. Бо чому б не справді напряму

Букати трохи того... ще назакаже щось, а потім розказуй що то якийсь ші був неправильний.

А от піцу заказати без Siri, може і нормально. Взагалі мабуть скоро з софтом на компах піде скрізь голосове управління — сезам відкрийсь — сезам закрийсь.

ще назакаже щось,

«Вибачте ви не можете забукати номер в Рожевий Носоріг, бо це відомий нелегальний нудіскій прітон» ;)

> на компах піде скрізь голосове управління

Та сумніваюсь от про голос, все це голосове управління й на моцному залізі лагає, а на всяких смартфонах подавно — хіба безкоштовно через клауд, тобто заплатить за це бізнес, а процесити терабайти аудіо з бе ме і кукарєку на стопіцот акцентів — в якого готеля на це баблосів вистачить

Плюс кортани й сірі й алєкси всякі давно вже є, і не вражає воно, не думаю шо тут буде якась революція єсічес

Думаю голос то безтолкова цяцька

Але безвідносно до голосу — швидко перебрати напряму якісь готелі — це реально зразу бенефіт для готелів і користувачів.

Пошук в неті теж, Гугл давно перетворився в клоаку, нереально знайти щось толком. І давно помітив що в клауде я сиджу частіше ніж в гугл. Я б на їх місці не чухав дупу а робив щось. Але надії мало. Гугл пасе задніх стабільно і помре думаю скоро

все це голосове управління й на моцному залізі лагає

то мізер для сучасного заліза, зараз вже і в лінуксах з коробки додавати починають (ніяк руки не дійдуть потестити)

думаю голос то безтолкова цяцька

що дідів потім не вразиш шо шариш як мишею єлозити — то точно)

Так абияк то да, але ж воно має бути якісно. Тут або всьо або нічого. Або воно говорить як людина — або клієнт відчуватиме що це бот. Перші пару раз це весело а потім дратує особливо коли воно випробовує рафіновані відповіді чи йому не доходить. Якщо колись бодався з AVR щоб побалакати з людиною — ото те відчуття

Ну і якісно розпізнати, запроцесити, й головне синтезувати — це ж уже три моделі єсішо.

І все одно текст швидше сприймати ніж звук. От що думаєш в Гугла є голосовий пошук? Є і давно! І часто користуєшся? Сумніваюсь, думаю більшість домогосподарок про це навіть не в курсі :) то чому це має змінитись якщо там на бекенді буде якийсь жеміні

Ну просто не бачу в голосі якогось прорива

якщо там на бекенді буде якийсь жеміні

це має бути з локальної моделі, бо інакше якщо нема інтернет — то шо комп викидувати

більшість домогосподарок про це навіть не в курсі

надиктовку принаймні в чатах на телефоні юзають кому зручно (особливо за кермом)

особливо за кермом)

Ну таке да але кейси типу бронювати відпустку за кермом це для естетов. Воно круто виглядає в рекламі, але коли ти хо відлистати пару тищ на відпустку чи якусь серйозну покупку — ти скоріше за все робитимеш це на лептопі

На ширпотреб чи замовлення піци чи — це треба продати ну дуже багато піци щоб голосова ШІ-магія була запхана непомітно в чек. І набіса якщо мамшуд джамабек з азіатським акцентом може з тобою все перетерти за мінімальну погодинну плату. Хз

Кейси типу забукати мітинг голосом — це тобі в ціну смартфона впишуть непомітно. Як це було і до всяких жепете

Ну хз, про які кейси коли не думаю непереконливо воно короч

Там і сям так звісно зручно, але прям так шоб за це прям листати і щоб це була десь кіле фіча — не бачу

треба продати ну дуже багато піци

сайти де заказати можна у більшості і так вже є, решта маджік на стороні клієнта (якщо при цьому менше заказів через колцентри буде... — що поробиш — те саме що з програмастами — нічого нового)

непереконливо воно короч

кому незручно войсом чи з солідарності «роботу піплам» — щоб там небуло все одно клаву чи мишу юзати будуть — нащо ті маленькі радощі у людей відбирати

сайти де заказати можна у більшості і так вже є

ну навіть хай допустім навіть так, але це ж копецкі, ми говорим про економію низькооплачуваної рабсіли і центи ШІ-ефективності у середньому чеку за піцу по суті, який потенційно буде коштувати жирних інвойсів щоб всю цю кучеряву магію оплатити

от наприклад коли я уявляю цей кейс з відпусткою з готелями — ну я не уявляю що я буду це робити голосом і слухати якогось рафінованого бота, бо це туєва куча тексту прослухати та ще й з фотками які я все одно хо бачити, це ж все простіше дивитись а не чути

ну а промпт писати й прочитати швидше ніж бавитись з «ой а повтори, ой а перепитай, ой а я не так зрозумів, ой а вибач, ой будьласка» — це ж займе години, я ж так нікуди не поїду

ну а промпт писати

не маю нічого проти хто пише, клава наше всьо)

ну так я про це й кажу, що може комусь голос це й зручно буде, але просто не бачу тут новинки чи якоїсь масовості, бо це вже є і було і давно по суті і я б не сказав що це щось вражаюче. Хтось і користуватиметься далі.

можливо от ігри чи інтеректів контент — от якісь такі речі де є жирний бюджет розкошелитись на якісно зроблене, і там в грі чи в фільмі от голос може справді вистрелить. Наприклад от щоб в іграх всякі NPC балакали не по скріпту. Хз шо це буде

Ну бо напряму перебирати складніше, в цьому випадку платформа спрощує тобі життя

Але ти ж при буканні скажем готелю все одно не перебираєш сотню навіть, може десяток поки в тебе терпець урветься

Я вибираю локацію, тоді шукаю кілька варіантів в гуглі по ціні які підходять (гугл видає ціни з всіх сайтів). А тоді вибираю де конкретно найдешевше з промо кодами для цих 1-2 готелів.

Займає на 1-2 годину довше від букінга, але відчутно дешевше (деколи х2).

А як уявим агент може пошуршати й перебрати 1000 варіантів й виплюнути тобі парочку варіантів напряму

І буде коштувати 50$ за пошук.
О3 чат гпт реквест коштує 30 центів коли код пишеш (через курсор). Безплатно нічого не буде

Ну от свого роду агент хіба ні?, по суті звідки гугл це бере? З букінга й інших агрегаторів плюс готелі можуть щось паблішити напряму, але скоріше це і те і те.

От що заважає Гуглу дропнути агрегатори? Нічого :)

Dear Mr. Hotel Owner, we are pleased to inform you that publishing your inventory directly via our AI Hotel Manager makes you eligible for 30% discount/cashback

Все букінгком не при ділах

Гугл просто всрався перше всіх у цьому місці бо інпут Гугл сьорч же в кожному девайсі зара. Але тим не менш чатжпт чи клауде може це перехопити. Епл чи Майкрософт може це перехопити теж, гнусмас може теж.

І буде коштувати 50$ за пошук.
О3 чат гпт реквест коштує 30 центів коли код пишеш (через курсор). Безплатно нічого не буде

Ну зразу демпінгуватимуть, поки не всядуться жопой на весь ринок, потім і почнуть доїти )

це ж і зара відбувається, альтман же мабуть досі доплачує за весь цей жепете цирк, не памʼятаю що вони в профіт вийшли

А потом у провайдера AI-агентов случится «стратегическое партнёрство» и любимые бренды стратегического партнёра внезапно станут самыми выгодными.

Бо яка різниця, звідки приїде товар — з Rozetka, Comfy чи локального складу?

В целом большая, потому что кастомер сервис.

Чем больше говорят о большом будущем АИ, тем меньше я в него верю. Никому не надо было рассказывать например о преимуществах мобильной телефонии — каждый пользователь проводного телефона был бы рад не быть привязанным к месту его установки.
Мессенджеры были массово подхвачены миром сервиса — стало удобнее собирать заказы.
Переводы на номер карточки принимают сейчас даже за пучок петрушки.
А АИ, сколько о нем разговоров, но реального выхлопа, кроме «Говновоза» я не видел.

нагадує чимось блокчейн і криптореволюцію

вже десяток чи й півтора десятка років криптореволюція як відбулась але чомусь її ніде не видно крім в навʼязливих новинах про ціну битка

коли біток коштує як суперкар а 99.9% інших крипторакушок не коштують ніх, у мене якесь таке відчуття що мене найобують

Никому не надо было рассказывать например о преимуществах мобильной телефонии — каждый пользователь проводного телефона был бы рад не быть привязанным к месту его установки

Саме так, завжди цей приклад приводжу теж

Головне, що потрібно розуміти щодо таких прогнозів: в 99 9% вони не справджуються в більшості частин.

summary: інтернет стане ще більшою горою екскрементів ніж зара

А можна якось зробити, щоб АІ був замість президента ? А то задовбали, то якісь старі маразматики, то клоуни увесь час обираються

Кацапстан вже скармлює спеціально відредаговані дані мовним моделям, не треба нам ші у якості президента.

Що до того як зміняться веб сайти. В мене є своя гіпотеза.
Я описав у блозі
gelembjuk.hashnode.dev/...​m-how-we-use-the-internet
MCP Could Significantly Transform How We Use the Internet

Зараз стає популярним протокол MCP.
Я вважаю, що веб сайти почнуть масово впроваджувати його і цим самим користувачі зможуть підключати такі вебсайти до своїх LLM чатів.
Тобто покупки можна буде робити прямо з чату в улюбленому магазині

Щось нагадує dead internet theory.

А Bernstein часом не той хто свій mail для заміни internet email інфраструктури робив?

Підписатись на коментарі