Що таке монади на прикладі Haskell. Hard Way

💡 Усі статті, обговорення, новини про Python — в одному місці. Приєднуйтесь до Python спільноти!

Монади. На форумах я бачив дуже багато обговорень про те, що таке монада. У них є багато спільного — багато хто не розуміє, що то за звір. Я теж погано розумію, що це таке, але з задоволенням беру участь у таких дискусіях. І попри те, що я розумію, що погано розумію, я ще й розумію, що розумію краще, ніж більшість розуміє. Ну, ви зрозуміли.

Так от, щоб зрозуміти краще, я вирішив написати цю статтю. Тим більше, що десь ще у 2005 році у мене був вибір: вивчати C# чи Haskell. Тоді я обрав C#, і зараз схильний вважати це великою помилкою. C# мені не дав нічого особливого — мова для ширвжитку, купа дрібниць, які не дають тобі іншого бачення світу. І коли я вже у немолодому віці почав вчити Haskell, то зрозумів, що вся моя кар’єра розробника — це була просто копіпаста монад, хоч я про це й не здогадувався.

Чому «Hard Way»? Мені подобаються книжки цієї серії. Є багато розважального контенту, де монади порівнюються з коробками, але... Це як розповідати про фізику без формул — з’являється хибне уявлення, що ти розумієш. У книгах серії «Hard Way» занурення у деталі. Як на мене, лише після того, як ти в деталях розібрався, як воно працює, можна казати про розуміння. От в цій статті ми й будемо занурятися у деталі, розбиратися.

Далі, щоб зрозуміти монади, треба Haskell, Haskell, та ще раз Haskell. Чому? Відповідь проста — do-нотація. Так, це лише синтаксичний цукор. Але, забігаючи трохи наперед, без нього нам довелося б писати лямбду в лямбді в лямбді в лямбді... що перетворило б код на суцільне пекло. Звісно, do-нотація присутня і в інших мовах, як-от Agda та Idris, але вони все одно близькі родичі Haskell. Ну... ще PureScript, але він також натхненний Haskell. Ну... Eta або Frege... що є діалектами Haskell для JVM. Втім, я підозрюю, що ці мови програмування будуть для читача ще більшою езотерикою, ніж сам Haskell — як пояснювати незрозуміле через щось ще менш зрозуміле.

Якщо ви нічого не знаєте про Haskell, це не страшно. Я спробую пояснити тонкощі цієї мови, навести аналоги на інших мовах програмування, таких як C#, коли треба звернути увагу на статичні типи, або Python, коли буде хотітися від цього сховатися. По ходу статті я буду все більше та більше розказувати про тонкощі синтаксису Haskell. Тому якщо ви не знаєте Haskell, то краще поступово читати статтю від початку до кінця, інакше можливий певний ступор.

Але якщо ви не хочете нічого знати про Haskell? Тоді... у світі є безліч інших цікавих справ: можна погортати TikTok до четвертої ранку, навчитися готувати авторські коктейлі і викладати їх в Instagram, створювати NFT-мавпочок, або спостерігати, як штучний інтелект забирає вашу роботу. Вибір за вами! Але я вважаю досить корисним хоча б ознайомитися з новою мовою програмування, особливо якщо вона містить в собі нові концепції.

Зауважу ще, що майже увесь наведений тут код можна запустити на godbolt. Коли вивчаєш щось нове, то краще не тільки дивитися очами, але й помацати. На щастя, сервіс godbolt дозволяє це зробити, користуючись лише браузером, без встановлення локально компіляторів або IDE. Тому використовуйте цю нагоду!

Інтро

Що таке монада? Я не хочу давати визначення з теорії категорій, яке не має жодного дотику до практичного застосування. Так, інколи, але нечасто, я буду щось казати у контексті математики та теорії категорій, але це можна сміливо пропускати. Це виключно для цікавості.

На монаду можна дивитися як на інтерфейс, параметризований типом. Щось на кшталт IEnumerable в C#, тільки набагато корисніший:

public interface IMonad<T>
{
  /* Some methods */
}

Але цього інтерфейсу немає у C#. Чому? Чи невже ніхто не додумався його написати? Принаймні спробувати? Але не все так просто. По-перше, Haskell набагато більш абстрактний, ніж C#. Інтерфейси там можна параметризувати не тільки типами. В інтерфейсі IMonad ми очікуємо не просто тип T, ми очікуємо тип, який параметризується іншим типом A. В термінології теорії типів він називається «типом вищого порядку» або «типом-конструктором». Наприклад, ми очікуємо List, але не Int. Засобами C# напряму це виразити неможливо. Існують різні обхідні шляхи імітації такої функціональності, але вони є незграбними та обмеженими. По-друге, сама мова програмування знає про цей інтерфейс та додає відповідний синтаксичний цукор навколо нього (do-нотація).

Що ж, ми з’ясували, що монада це інтерфейс, який приймає тип вищого порядку. Щоб нам було на чому тренуватися, спробуємо створити декілька таких типів та заодно трохи погратися з ними. Усі вони будуть мати префікс My, щоб не перетинатися з тим, що входить до стандартного модуля Haskell. Функції мають префікс my. Взагалі, бачите на початку my — значить у стандатній бібліотеці Haskell є те саме без my.

Ну що, почали? Заодно й пройдемо курс адаптації до Haskell.

Наші кицьки для тренування

MyMaybe

Розглянемо наш перший тип вищого порядку — MyMaybe. Цей тип представляє значення, яке може існувати або не існувати. Прямі аналоги цього типу це Nullable у C#, Optional у Java, optional у С++, та Option у Rust. У Python... там і так кожна змінна може містити None.

У Haskell його можна описати як:

data MyMaybe a = MyNothing | MyJust a

Розберемо покроково це визначення. Перша лексема це data, яка в Haskell використовується для оголошення власних типів даних. Це схоже на class або struct у інших мовах, і поки що цього досить. Далі MyMaybe — це назва типу, який ми створюємо. a — це параметр типу, аналогічно до T. Цей параметр означає, що наш тип MyMaybe може містити значення будь-якого іншого типу a.

Тут важливо зазначити, що у Haskell існує вимога: типи (як MyMaybe) починаються з великої літери, а параметри типів (як a) — з малої. data MyMaybe a приблизно відповідає class MyMaybe<A>, а от далі починається цікаве — ADT — алгебраїчний тип даних (Algebraic Data Type). Програмісти Rust знайомі з цією концепцією через тип enum, а для інших це може бути новим.

Алгебраїчний тип даних — це тип, який може мати декілька різних варіантів, які виключають одне одного. Кожен з варіантів може мати власні дані. Це подібно до union у C, але з додатковим «тегом», який вказує, який саме варіант використовується. У нашому випадку MyNothing | MyJust a означає, що тип MyMaybe a може бути або MyNothing (без додаткових даних), або MyJust a (з даними типу a). Символ | означає «або» і розділяє варіанти типу. MyNothing — конструктор без параметрів, як константа, що представляє відсутність значення. MyJust a — конструктор з параметром типу a, що представляє наявність значення. Саме таке поєднання часто називають «сумою типів».

Цікаво, що в об’єктно-орієнтованих мовах програмування сума типів часто реалізується через ієрархію класів та поліморфізм. Наприклад, цей код на Haskell можна досить близько переписати на C# так:

class MyMaybe<T>
{
}
class MyNothing<T> : MyMaybe<T>
{
    public MyNothing() {}
}
class MyJust<T> : MyMaybe<T>
{
    public T Value { get; init; }
    public MyJust(T value) { Value = value; }
}

Так, Haskell виглядає трохи компакніше, але... не будемо сипати сіль на цукор. Щоб це було хоч якось корисним, спробуємо написати функцію, яка буде повертати значення MyMaybe у вигляді рядка. На C# це буде:

static String ShowMaybe<T>(MyMaybe<T> obj)
{
    if (obj is MyNothing<T>)
    {
        return "Nothing";
    }
    if (obj is MyJust<T> just)
    {
        return "Just: " + just.Value?.ToString();
    }
    return "???";
}

На Haskell розберемо спочатку аналогічний варіант:

myshow :: Show a => MyMaybe a -> String
myshow val = case val of
  MyNothing -> "MyNothing"
  MyJust x  -> "MyJust: " ++ show x

На що треба звернути увагу? Перший рядок це визначення типу функції myshow, та її аргументів. Чимось це нагадує, як функція описується в хідерному файлі у C/C++, як це робиться в файлі специфікацій .ads на Ada або у секції interface у модулях на Pascal. В принципі, якщо цей рядок буде відсутнім, то Haskell сам спробує визначити тип функції. У цьому разі зробити йому це як два байти переслати. Але оскільки ми вчимося, то будемо намагатися максимально виконувати всю роботу компілятора.

Отже, myshow :: означає, то myshow має тип... Тепер спробуємо розібратися, що це за тип. Спочатку нам треба розбити вираз типу на дві частини, які поєднані =>. Перша частина це Show a, друга це MyMaybe a -> String. Show a означає, то тип a підтримує «інтерфейс» Show, або його можна передавати у єдину функцію show цього інтерфейсу, яка поверне рядок.

У C# усі об’єкти наслідуються від object, тому у всіх є метод ToString. У Haskell немає об’єктів, тому аналог інтерфейсів C# це просто перелік функцій. Насправді це трохи більш гнучко, бо в C# будь яка функція в інтерфейсі неявно приймає параметром посилання на клас. У Haskell такого обмеження немає.

Тепер друга частина, MyMaybe a -> String це тип аргументу функції та тип значення, яке повертається. Цікаве питання: а якщо функція приймає два аргументи? Наприклад, функція додавання цілих? Тоді це буде записуватися як Int -> Int -> Int. Це виглядає трохи незвично, у цього є пояснення, яке лежить в теорії лямбда-обчислень, але занурюватися туди не будемо. Поки що запам’ятайте, що от так треба. Отже, перший аргумент функції це значення типу MyMaybe. Повертається рядок String.

А тепер сама реалізація функції, де case це просто аналог купи умов. Розберемо останній рядок. Найвищий пріоритет має ->, тому треба розглядати його як поєднання MyJust x ліворуч та "MyJust: " ++ show x праворуч. Якщо дивитися праворуч, то ++ це оператор конкатенації рядків, тобто ми намагаємося поєднати константу "MyJust: " та вираз show x. А show x у більшості мов програмування це show(x)

Чому саме в Haskell аргументи функції передаються через прогалик? Ну... знову можна пригадати кар’ювання та зануритися ще в один аспект. Можна сказати, що це інколи компактніше: add 1 2 та add(1, 2) у більшості мов програмування. Можна сказати, що так треба. Обирайте ту відповідь, що вам зручніше.

Нібито нескладно? Скажу тільки, що справжні хаскелісти запишуть функцію швидше через патерн-матчінг:

myshow :: Show a => MyMaybe a -> String
myshow MyNothing = "MyNothing"
myshow (MyJust x) = "MyJust: " ++ show x

Це трохи лаконічніше, можна розглядати як синтаксичний цукор.

Останній штрих це код, який буде ці функції викликати.

main = do
  let a :: MyMaybe Int
      a = MyNothing
      b = MyJust 123
      c = MyJust "ABC"

putStrLn $ "A = " ++ myshow a
  putStrLn $ "B = " ++ myshow b
  putStrLn $ "C = " ++ myshow c

Що тут нового? По-перше, слово do. Але... це те, заради чого й написана ця стаття. Ми до цього ще не дійшли. Нехай це буде просто способом поступово виконати певні дії. Далі let, на це можна дивитися як на визначення змінних. Ні, змінних в чистих функціональних мовах немає, тому визначення констант. Для змінної a ми вказали її тип. Це якраз приклад ситуації, коли компілятор не може визначити тип без підказки. Дійсно, це може бути MyMaybe Int, може бути MyMaybe String, а може навіть MyMaybe (MyMaybe (MyMaybe Int)).

Це можна подивитися на рядку друку: putStrLn $ "A = " ++ myshow a. Тут ми бачимо символ $ долара. Що він означає? Я вже казав, що хаскелисти намагаються уникати дужок. Вони їх заміняють на долари. На жаль, програмісти LISP до цього не докумекали. Але, припустимо, що долару немає. Тоді приоритети операторів такі, що Haskell це буде розглядати як:

(putStrLn "C = ") ++ (myshow c)

Це трохи не те, що ми хочемо. Правильно розставити дужки так:

putStrLn ("C = " ++ myshow c)

І це буде працювати! Але це дужки... Хаскелісти давно помітили, що наприкинці оператора зазвичай збирається дуже багато ))))). Тому вони додали оператор $, що означає просто дужку від поточного місця до кінця. Тому наступні два рядки повністю еквівалентні.

putStrLn ("C = " ++ myshow c)

Проте у другому немає дужок!

З кодом прикладів можна погратися на godbolt: Haskell та C#.

MyList

Після того, як ми розібралися з MyMaybe, переходимо до наступного типу вищого порядку — MyList. Цей тип представляє послідовність елементів одного типу (або порожню послідовність). У Haskell його можна описати наступним чином:

data MyList a = MyEmpty | MyCons a (MyList a)

Розберемо це визначення. Як і раніше, data вказує на створення нового типу, MyList — назва типу, a — параметр типу. Як і MyMaybe, наш тип має два конструктори: MyEmpty — порожній список, без елементів; MyCons a (MyList a) — конструктор, який створює новий список шляхом додавання елементу до початку існуючого списку. MyCons (від слова «construct») — це функція, яка приймає два аргументи: значення типу a (голову списку) та інший список MyList a (хвіст списку). Таке рекурсивне визначення дозволяє створювати списки будь-якої довжини.

Якщо ви розібралися з типом MyMaybe та його реалізацією в C#, то з MyList у вас проблем виникнути не повинно. Це такий самий алгебраїчний тип даних (ADT), тільки з рекурсивним визначенням. Наприклад, вираз MyCons 1 (MyCons 2 (MyCons 3 MyEmpty)) створить список з трьох елементів: 1, 2 та 3. Який, якщо пригадати визначення $, можна записати як MyCons 1 $ MyCons 2 $ MyCons 3 MyEmpty.

Тепер давайте напишемо функцію, яка конвертує наш список у рядок.

myshow :: Show a => MyList a -> String
myshow MyEmpty = "MyList[]"
myshow (MyCons x xs) = "MyList[" ++ show x ++ myshowTail xs ++ "]"
  where myshowTail MyEmpty = ""
        myshowTail (MyCons y ys) = ", " ++ show y ++ myshowTail ys

Єдине, що тут новеньке, це where. Але це те саме, що й let з єдиною відміною. Якщо let пишеться до виразу, то where пишеться після. Цей самий код можна переписати й за допомогою let:

myshow1 :: Show a => MyList a -> String
myshow1 MyEmpty = "MyList[]"
myshow1 (MyCons x xs) =
  let myshowTail MyEmpty = ""
      myshowTail (MyCons y ys) = ", " ++ show y ++ myshowTail ys
  in
    "MyList[" ++ show x ++ myshowTail xs ++ "]"

Як визначати допоміжну функцію myshowTail, яка є аналогом str.join у Python, питання смаку.

Списки відіграють важливо роль в усіх мовах програмування. Особливо в функціональних. Тому у Haskell багато синтаксичного цукру для цього. Писати MyCons 1 $ MyCons 2 $ MyCons 3 MyEmpty або навіть MyCons 1 (MyCons 2 (MyCons 3 MyEmpty)) кожен раз сумно, тому напишемо нову функцію, яка перетворить вбудований список в наш:

MyList`.

toMyList :: [a] -> MyList a
toMyList [] = MyEmpty
toMyList (x:xs) = MyCons x (toMyList xs)

Ну все, як завжди з кодом можна погратися на godbolt.

MyTree

Після MyMaybe та MyList давайте зробимо нашу останню кицьку для експериментів — дерево MyTree. Цей тип представляє бінарне дерево, де кожен вузол має двох нащадків (або жодного, якщо це лист).

У Haskell його можна описати так:

data MyTree a = MyLeaf a
              | MyNode (MyTree a) (MyTree a)

Розберемо наше визначення. Як і раніше, data вказує на створення нового типу даних, MyTree — назва нашого типу, а a — параметр типу.

Наш тип має два конструктори: MyLeaf a — лист дерева, який містить значення типу a; MyNode (MyTree a) (MyTree a) — вузол дерева, який має два піддерева.

Варто зазначити, що існують різні способи організації дерев. У нашому випадку ми зберігаємо дані лише в листках дерева. Можлива реалізація, де дані зберігаються у вузлах. Взагалі, цей тип вищого порядку обраний швидше як страхопудало, щоб показати всю складність життя. Тому усе пов’язане з ним можна пропускати.

На відміну від списків, для дерев у Haskell немає спеціального синтаксичного цукру. Тому, щоб створити дерево, доведеться писати його структуру повністю:

let b = MyNode
            (MyNode
              (MyLeaf 1)
              (MyLeaf 2))
            (MyLeaf 3)

Це створить дерево з трьома листками, що містять значення 1, 2 та 3.

Тепер напишемо функцію, яка конвертує наше дерево у рядок:

myshow :: Show a => MyTree a -> String
myshow (MyLeaf x) = "MyLeaf " ++ show x
myshow (MyNode left right) =
  "MyNode (" ++ myshow left ++ ") (" ++ myshow right ++ ")"

Як бачите, функція використовує рекурсію для обходу дерева та формування рядкового представлення кожного вузла та листка.

Ну, як завжди, з кодом можна погратися на godbolt. Там ще додана функція побудови дерева зі списку. Там усе має бути зрозумілим, окрім виразу:

length xs `div` 2

Виглядає магією, але ніякої магії тут немає. Це ще один синтаксичний цукор для div (length xs) 2 — будь-яку функцію двух аргументів можна записувати як оператор, якщо її назву огорнути у зворотні апострофи.

Функтори

Ну що, ми написали тестові класи. Але переходити до монад нам все ще рано. Це досить складна концепція. Будемо рухатися поступово: спочатку функтори, потім аплікативні функтори, а вже потім монади. Аплікативні функтори далі будемо називати аплікативи. У Haskell аплікатив це розширення звичайного функтора, а монада це розширення аплікатива. Тому ніби-то нас очікує пряма дорога угору.

Але хочу зазначити, що в теорії категорій не кожна монада автоматично є аплікативом. Загадуючи наперед, з класом MyTree у нас будуть питання. Але більшість — так. Тому рішення у стандарті Haskell 2010 зробити ієранхію функтор -> аплікатив -> монада практичне, але не теоретичне. Це знову зауваження для тих, хто вважає Haskell суто теоретичною мовою. Але це був невеличкий офтопік.

Отже, спробуємо визначити функтор:

class MyFunctor f where
    myfmap :: (a -> b) -> f a -> f b

Треба зауважити, що цей клас не відповідає тому, як він визначений у Haskell, ми прибрали зайві деталі. Отже, знову розберемо це визначення. class це те, що в сучасних мовах програмування називають інтерфейсом. Haskell з’явився у 1990 році. Наприклад, Java це 1995. А саме вживання терміну interface це технологія COM, також початок 90-х. Так, коли з’явився Haskell, то термінологія ще не устаканилася. Але, якщо брати вже трохи більш сучасний Idris (2007), що є спробою написати функціональну мову програмування зі залежними типами, то там вже використовується слово interface:

interface MyFunctor f where
  fmap : (a -> b) -> f a -> f b

Як бачимо, визначення майже аналогічне, лише class замінене на interface та подвійна двокрапка на одинарну.

Що ж, йдемо далі, MyFunctor це ім’я нашого класу/інтерфейсу. Далі йде f, ми пам’ятаємо, що ідентифікатори з маленької літери це параметри типа. Далі ключове слово where, за яким перелічені методи інтерфейсу.

Як ви усі знаєте, Haskell це не ООП мова програмування, а функціональна. В ООП мовах програмування є класи, тому інтерфейси там завжди викликаються відносно об’єкта певного класу. Кожен метод інтерфейсу неявно приймає у якості першого параметра інстанс класу. Інколи це створює певні обмеження, які треба обходити. Наприклад, інтерфейс IComparable у C# має метод CompareTo, хоча більш природно мати метод перевірки на рівність, який приймає два рівноправних аргументи, які треба порівняти. Так і зроблено у Haskell. Також у Haskell до інтерфейсу можна додавати функції, які взагалі не пов’язані зі змінними, такий собі аналог static.

Що ж, класс/інтерфейс MyFunctor має лише одну функцію: myfmap. Подивимося на її тип. Вона приймає два аргументи. Перший це a -> b, тобто, як ми знаємо, це функція, яка приймає аргумент типу a та повертає аргумент типу b. Але де є опис того, що a та b це типи? А ніде! Пам’ятаємо, що ідентифікатори типів-параметрів пишуться з маленької літери? Об’являти їх не треба, їх тип компілятор Haskell сам визначить, виходячи з контексту. Другий аргумент це f a. Тут треба сказати знову пару слів про те, що таке f. Це тип вищого порядку, як ті, що ми вводили раніше. Можна сказати, що це інтерфейс, який параметризується типом. Можна сказати, що це функція, яка приймає у якості аргументу тип, та повертає тип. Наприклад, MyMaybe це функція, яка приймає тип a та в результаті ми отримаємо тип MyMaybe a. Це явно видно, наприклад, в Idris, це визначення функтора можна додатково уточнити:

interface MyFunctor (f : Type -> Type) where
    myfmap : (a -> b) -> f a -> f b

Тобто тут f має тип Type -> Type, тобто тип функції, яка приймає тип та повертає тип. Які висновки з цього? Що f a, та f b це типи. Як раз, f a це другий аргумент функції fmap, а f b за тип значення, яке поверне функція.

Аналогом функції fmap може бути відома «функціональна» функція map з Python. Оскільки перевірки типів там немає, то нам можна просто написати:

map(lambda x: ">" + str(x) + "<", [1, 2, 3])

Теж функція, теж приймає два аргументи. Перший аргумент це функція, яка переводить int у str. Тобто у разі Haskell a це Int, b це String. Другий аргумент це список цілих. У разі Haskell це MyList Int. Функція повертає список рядків, тобто MyList String. Так, строго кажучи, у разі Python це буде не список, а генератор, але ми намагаємося зрозуміти це на рівні ідей. До речі, у Haskell за замовчуванням ліниві обчислення, тому під капотом вона також буде працювати як генератор, який буде непомітно для розробника перетворено у список.

Рухаємося далі, та спробуємо реалізувати нашу єдину функцію myfmap для наших тестових типів MyMaybe, MyList та MyTree. Почнемо ми не з початку, а з середини, бо для списків реалізація myfmap має знайомі аналоги. Для типу MyList функція myfmap матиме сигнатуру:

myfmap :: (a -> b) -> MyList a -> MyList b

Тобто по факту нам треба буде реалізувати поведінку функції для двох випадків:

myfmap f MyEmpty = -- TODO
myfmap f (MyCons x xs) = -- TODO

Ну... для пустого списку ми маємо повернути пустий список, питань немає. Для списку (MyCons x xs) ми можемо реалізувати потрібні дії через рекурсію.

myfmap f MyEmpty = MyEmpty
myfmap f (MyCons x xs) = MyCons (f x) $ myfmap f xs

В принципі, готово, можна гратися.

let c = toMyList ["AAA", "B", "CC"]
  let fc = myfmap length c
  putStrLn $ "fC = " ++ myshow fc

Ця послідовність команд очікувано виведе довжини рядків у c:

fC = MyList[3, 1, 2]

Погратися можна, як зазвичай, на godbolt. Там лише один новий момент: там, де ми очікуємо функцію f, ми бачимо дивні вирази (+1) та (2*). Це знову синтаксичний цукор. Якщо у дужках стоїть бінарний оператор, а один з аргументів не вказано, то цей запис означає функцію від аргументу, який не вказано. На Python нам довелося б записувати так:

lambda x: x + 1  # (+1)
lambda x: 2 * x  # (2*)

Якщо брати MyTree, то реалізація myfmap також досить природна: ми змінюємо значення у MyLeaf за допомогою f, а для MyNode викликаємо рекурсивно нашу myfmap:

instance MyFunctor MyTree where
  myfmap f (MyLeaf x) = MyLeaf (f x)
  myfmap f (MyNode left right) = MyNode (myfmap f left) (myfmap f right)

Як це працює, можна побачити у godbolt.

Те ж саме і для MyMaybe. Реалізація найбільш природна: MyNothing лишаємо без змін, для MyJust викликаємо нашу функцію f:

instance MyFunctor MyMaybe where
  myfmap f MyNothing = MyNothing
  myfmap f (MyJust x) = MyJust (f x)

Ще більше прикладів можна знайти як завжди на godbolt. Також у цьому коді можна знайти приклади, як працює функтор, який йде власне з Haskell. Там ми використовуємо Maybe, Nothing, Just та fmap. Як бачимо, fmap дозволяє уникнути зайвого патерн-матчінгу. Також для fmap є бінарний оператор <$>. fmap f a це те ж саме, що й f <$> a. Приклад цього також там є:

let p = Just 123
  let q1 = fmap (9000 `div`) p
  let q2 = (9000 `div`) <$> p

У цей момент, якщо ви відчули всю привабливість функторів, логічно задати питання: чому ця концепція не дуже поширилася в інших мовах програмування? Спробуємо реалізувати її на C#.

Перше, що приходить на думку, це написати щось на кшталт:

interface IFunctor<F<A>>
{
    IFunctor<F<B>> Map(Func<A, B> f);
}

Це приблизно те, що відбувається у Haskell. Але одразу отримуємо помилку:

error CS1003: Syntax error, ',' expected

Система типів C# виявляється недостатньо виразною для такої конструкції. Вона не може безпосередньо працювати з типами вищого порядку, такими як F<A>.

Що ж включає наша функція Map? Якщо взяти як приклад List, то це перетворення List<A> (або this) на List<B> у результаті. Це призводить нас до ідеї створити інтерфейс із чотирма параметрами типу:

public interface IFunctor<FA, FB, A, B>
{
    FB Map(Func<A, B> f, FA fa);
}

Так, дійсно, це компілюється! Проте для компілятора це чотири непов’язаних між собою типи. Можна розгорнути далі цю ідею:

public class ListFunctor<A, B> : IFunctor<List<A>, List<B>, A, B>
{
    public List<B> Map(Func<A, B> f, List<A> fa)
    {
        return fa.Select(f).ToList();
    }
}

Використати такий функтор можна так:

var input = new List<string> { "Hello", "Functor", "Programming", "World" };
var output = new ListFunctor<string, int>().Map(s => s.Length, input);

З цим прикладом можна погратися на godbolt. Але тут відразу видно певні негаразди. По-перще, це дуже тавтологічне використання типів, де легко заплутатись у порядку List<A>, List<B>, A, B. По-друге, ООП-стиль диктує нам писати Container.Map(f), а не Functor.Map(f, container), що робить запис менш природним. Ну й при використанні нам також треба багото чого вказувати ясно та городити додаткові конструкції.

Ще одна причина, з якої функтори не стали популярними в багатьох мовах програмування, полягає в тому, що для найпоширенішого випадку — списків — уже реалізовано багато синтаксичного цукру, який дозволяє писати цей функціонал набагато простіше.

У C# це LINQ з його методами розширення та виразними запитами:

// Функтор для списків через LINQ
var output = intpu.Select(s => s.Length).ToList();

У Python так само маємо компактні генератори списків:

# Аналог функтора для списків у Python
output = [len(s) for s in input]

В інших мовах теж існують подібні лаконічні конструкції для роботи зі списками. Оскільки робота зі списками становить більшість типових завдань перетворення даних, розробники мов програмування зосередились на тому, щоб зробити цей конкретний випадок максимально зручним, замість впровадження загальної концепції функторів. Це, звісно, дещо ускладнює використання універсальних підходів, які б однаково працювали з різними контейнерними типами. Проте на практиці це рідко стає серйозною проблемою.

Варто зазначити, що функтори у Haskell не обмежуються лише контейнерними типами. Існують інші цікаві функтори. Функтор стрілки -> дає елегантний спосіб працювати з ланцюжками перетворень даних. Функтор для продовжень (continuation) є корисним для реалізації складних потоків керування, таких як винятки, корутини, або недетермінований вибір. Проте якщо зануримся у це, то ніколи не дійдемо до монад.

Ну і наприкінці скажу, що функтори це не просто клас/інтерфейс, це ще певні умови, які має задовільняти реалізація. Ось вони:

1. Тотожність: fmap idid
  2. Композиція: fmap (g . f)fmap g . fmap f

Тут точка . це оператор послідовного виконання функцій, яке має бути еквівалентним послідовному застосуванню цих функцій. Наприклад, length . words це визначення функції, яка поверне кількість слів у рядку. (length . words) s це те саме, що length . words.

Символ тотожності ≡ це метасимвол. Він показує, що обидва вирази мають повертати однакові результати. Проте Haskell це ніяк не перевіряє та не використовує.

Аплікативні функтори

Поздоровляю, ми розібралися з класами/інтерфейсами та функторами у Haskell. Але до монад нам переходити ще ранувато. Тому потренуємося на аплікативах.

Розглянемо наступну ситуацію: у нас є два значення типу MyMaybe, і ми хочемо їх скласти. У мовах програмування з імперативним підходом, наприклад C#, ми б використовували nullable-типи та написали б щось на кшталт:

static int? SafeAdd(int? a, int? b)
{
    if (a == null) {
        return null;
    }

if (b == null)
        return null;

return a.Value + b.Value;
}

З таким кодом можна погратися на godbolt.

А що нам може запропонувати Haskell? На жаль, функтори обмежені функціями з одним аргументом. Що ж робити, якщо нам потрібні функція з двома аргументами? Чи з n?

Якщо ви вловили натяк, то проблема вирішується за допомогою аплікативів. Для початку подивимося Haskell-код, який вирішує це.

У Haskell ця проблема вирішується елегантно завдяки аплікативним функторам. Ось приклад, як можна додати два Maybe Int:

safeAdd :: Maybe Int -> Maybe Int -> Maybe Int
safeAdd a b = (+) <$> a <*> b

Це виглядає як магія! Один рядок сігнатура функції, другий код функції, й жодної умови. Погратися з нею, як завжди, можна на godbolt.

Наша мета зрозуміла, а тепер нам треба написати свій MyApplicative, щоб досягнути результату не гірше. Почнемо:

class MyFunctor f => MyApplicative f where
    pure :: a -> f a
    (<*>) :: f (a -> b) -> f a -> f b

Спробуємо прочитати це визначення. Знову, тут f це змінна, на яку можна дивитися як на тип контейнеру. Ій потрібна ще змінна, а саме тип елементів контейнера. Символ => ми вже бачили у типах функції. Зліва від нього умови, які накладаються на змінні. В такому разі ми бачимо, що наша змінна f має підтримувати інтерфейс/клас MyFunctor. На це можна дивитися також як на наслідування: аплікативний функтор це такий функтор, який підтримує наступні додаткові методи. Трохи дивний синтаксис це результат того, що змінних може бути декілька, на відміну від класичних інтерфейсів, який може підтримувати лише один клас.

Добре, які є методи в аплікатива? По-перше, це pure. Оскільки ми вважаємо f контейнером, то цей метод будує контейнер з одного простого значення. Або обгортає значення у контейнер. Далі є вираз (<*>). Він означає бінарний оператор <*>, тобто функцію від двох змінних. Можна було б записати щось на кшталт:

apply :: f (a -> b) -> f a -> f b

Чому ви вибрали оператор? Тому що, як ми побачимо далі, apply можуть поєднуватися у ассоциативні ланцюжки. А писати p <*> q <*> t <*> s, що означає (((p <*> q) <*> t) <*> s) набагато зручніше, ніж apply (apply (apply p q) t) s. Що вона робить? Приймає контейнер функцій a -> b, та контейнер типу a та повертає контейнер типу b. Контейнер функцій... Так, це функціональне програмування! В імперативних мовах таке побачиш нечасто.

Як можна реалізувати ці методи для нашого контейнера MyMaybe? Візьмемо pure:

pure :: a -> MyMaybe a
pure x = MyJust x

Як бачимо, варіантів тут небагато. Так, звісно, альтернативний шлях це проігнорувати аргумент x та повернути MyNothing. Але це виглядає неприродньо. До речі, більшість хаскелистів запишуть визначення функції елегантніше: pure = MyJust, без опису аргументу x. Це приблизно як у python, де можна записати:

def echo(*args, **kwargs):
    print(*args, **kwargs)

А можна й:

echo = print

Така собі іллюстрація карʼювання.

І друга функція з MyApplicative:

(<*>) :: MyMaybe (a -> b) -> MyMaybe a -> MyMaybe b
MyNothing <*> _ = MyNothing
(MyJust f) <*> MyNothing = MyNothing
(MyJust f) <*> (MyJust x) = MyJust (f x)

Ну... спочатку побачимо, як елегантно визначаються фукнції, які записуються як оператори. Якщо подивитися на релізацію, то бачимо, що тут також небагато вибору. Якщо немає функції (a -> b), то й отримати елемент b неможливо, можемо повернути лише MyNothing. А якщо функція є, то... якщо другий аргумент MyNothing, то нам цю функцію застосувати ні до чого.... Знову MyNothing. Ну і тільки якщо у нас є і функція, і значення типу a, то ми отримаємо значення типу b в нашому контейнері MyMaybe.

Але... останні для рядки ми вже писали. Функція myfmap, пригадуєте? Тому запишемо нашу реалізацію як справжні хаскелісти:

instance MyApplicative MyMaybe where
    pure = MyJust

(MyJust f) <*> x = myfmap f x

Погратися з кодом, як завжди, можна на godbolt. Пара зауважень: по-перше, ми сховали визначення <$> та <*> з системного модуля Prelude, який підключається за замовченням,щоб уникнути помилок. По-друге, додали <$> як синонім для myfmap. Усе інше вам має бути знайомим.

Добре, тепер, я думаю, стане трохи зрозуміліше, чому саме першим аргументом у <*> йде контейнер функцій. Причина у тому, що ми хочемо гнучкості. Ми хочемо підтримати не тільки функції двох аргументів, а й m аргументів. Ні, m це мало, нехай буде n аргументів. Ще раз подивимося на наш запис:

addMaybe3 :: MyMaybe Int -> MyMaybe Int -> MyMaybe Int -> MyMaybe Int
addMaybe3 a b c = add3 <$> a <*> b <*> c
    where add3 a b c = a + b + c

Отже, функція add3 це функція трьох аргументів. Але суть карʼювання полягає у тому, що її можна розглядати як функцію двох аргументів! У такому разі вона буде приймати аргументи a та b, та повертати функцію, яка буде приймати значення c та повертати вже обчислене значення a + b до c. На Python буде щось на кшталт:

def add3(a, b, c):
    return a + b + c

def add2_1(a, b):
    return lambda c: a + b + c

Цей трюк, коли функція n аргументів може розглядатися як функція n-1 аргументу, яка повертає функції одного аргументу, називається карʼюванням. У Haskell це робиться автоматично, тому нам не треба описувати допоміжні функції.

Таким чином, як буде працювати add3 <$> a <*> b <*> c, коли a це MyMaybe 3, b це MyMaybe 5, c це MyMaybe 7? Розтавимо дужки: ((add3 <$> a) <*> b) <*> c.

Обчислимо:

((add3 <$> a) <*> b) <*> c
1. add3 <$> a = add3 <$> (MyJust 3) = MyJust (\b c -> 3 + b + c) = add3'
2. add3' <*> b = add3' <*> (MyJust 5) = MyJust (\c -> 3 + 5 + c) = MyJust (\c -> 8 + c) = add3''
3. add3'' <*> c = add3'' <*> (MyJust 7) = MyJust (8 + 7) = MyJust 15

На першому кроці може бути незвичним вираз \b c -> 3 + b + c. Це просто синтаксис лямбд на Haskell. Символ \ вибраний, бо максимально нагадує λ. На Python аналогічно add3_1 = lambda b, c: 3 + b + c. Тому функцію трьох аргументів застосували до одного та отримали контейнер функцій двох аргументів.

Крок другий: функцію двох аргументів застосували до наступного та отримали контейнер функцій одного аргументу.

А третій крок це в чистому вигляді наш аплікатив без магії карʼювання! Так, треба порозбиратися, позвикати... У якості підсумку, якщо функтори дозволяють перенести функції одного аргументу на контейнери, то аплікативи дозволяють перенести функції n аргументів!

Ось трохи більш практичний приклад, як створити запис з різних типів, коли всі аргументи обовʼязкові:

data Person = Person { name :: String
                     , age :: Int
                     , weight :: Double
                     }

createPerson :: String -> Int -> Double -> Person
createPerson name age weight = Person { name = name
                                      , age = age
                                      , weight = weight
                                      }

createMaybePerson :: Maybe String -> Maybe Int -> Maybe Double -> Maybe Person
createMaybePerson maybeName maybeAge maybeWeight =
    createPerson <$> maybeName <*> maybeAge <*> maybeWeight`

Аплікатив List

Ну що ж, це було дуже елегантно! Ми змогли реалізувати функцію з двома, трьома і навіть n параметрами для нашого типу MyMaybe. Багато перевірок лишилося під капотом, більшість коду без if чи case! Згодьтеся, це гарно!

Але, звісно, наш MyMaybe — не єдиний контейнер у світі. Спробуємо реалізувати аплікатив для списків. Почнемо з методу pure. Як побудувати список з одного значення? Звичайно, це список з одного елемента! Тому:

instance MyApplicative MyList where
    pure x = MyCons x MyEmpty

Але з оператором <*> виникає запитання: що робити, якщо у нас список функцій, список значень... Як їх поєднати в результаті? Стандартне математичне рішення це застосувати кожну функцію до кожного значення. Математики це називають декартовий добуток.

instance MyApplicative MyList where

MyEmpty <*> _ = MyEmpty
    (MyCons f fs) <*> xs = myappend (myfmap f xs) (fs <*> xs)
        where
            myappend MyEmpty ys = ys
            myappend (MyCons x xs) ys = MyCons x (myappend xs ys)

Тут myappend — це просто конкатенація двох списків. Реалізація декартового добутку, думаю, вже зрозуміла без коментарів. Погратися можна на godbolt.

Таким чином можна сказати, що аплікатив для списків це декартовий добуток. Аналог функції itertools.product у Python. Або декілька циклів for поспіль в імперативних мовах. Ось ще невеличкий приклад, який виведе усі поля шахівниці 4×4:

main = do
    let files = ["a", "b", "c", "d"]
    let ranks = ["1", "2", "3", "4"]
    let squares = (++) <$> files <*> ranks
    putStrLn $ "squares = " ++ show squares

Аплікатив MyTree

Проте перш ніж ми спробуємо реалізувати аплікатив для MyTree, варто згадати, що аплікатив — це не просто інтерфейс з кількома методами. Як і функтор, аплікатив має підкорятися певним правилам, щоб бути справжнім аплікативом у математичному сенсі.

Ось, я їх просто наведу, без подробиць:

1. Тотожність: (pure id <*> w)w
  2. Гомоморфізм: pure f <*> pure xpure (f x)
  3. Перестановка: u <*> pure ypure ($ y) <*> u
  4. Композиція: pure (.) <*> u <*> v <*> w(u <*> (v <*> w))

Я не хочу на них зупинятися та пояснювати, напевне, це може бути тема окремої статі. Наші реалізації для MyMaybe та MyList задовольняють ці правила. Також можна написати реалізацію MyTree, яка задовольнить ці правила:

instance Applicative MyTree where
  pure = MyLeaf

(MyLeaf f) <*> (MyLeaf x) = MyLeaf (f x)
  (MyLeaf f) <*> (MyNode left right) = MyNode (MyLeaf f <*> left) (MyLeaf f <*> right)
  (MyNode fl fr) <*> (MyLeaf x) = MyNode (fl <*> MyLeaf x) (fr <*> MyLeaf x)
  (MyNode fl fr) <*> (MyNode l r) = MyNode (fl <*> l) (fr <*> r)

Так, ми можемо написати, як завжди, код на godbolt, який ці правила перевірить. Але у даному разі це дійсно виглядає абстрактною нісенитніцею, для якої важко знайти практичне застосування.

Із цікавого, зверніть увагу на опис:

data MyTree a = MyLeaf a
              | MyNode (MyTree a) (MyTree a)
              deriving (Eq, Show)

Там ви бачите нове ключове слово deriving. Раніше ми самі реалізовували інтерфейс Show. Тут за допомогою цього ключового слова ми просимо це зробити сам компілятор Haskell — згенерувати функцію за замовченням. Разом функції інтерфейсу Eq для перевірки на рівність.

Монади

Добре, нарешті ми дійшли до монад. Оскільки для монад є синтаксичний цукор у самому Haskell, то ми не будемо писати власні монади, а будемо використовувати системні. Але для нашіх класів MyMaybe, ... А почнемо ми... з опису класу/інтерфейсу, який можна знайти за посиланням Monad:

class Applicative m => Monad m where
    (>>=)       :: forall a b. m a -> (a -> m b) -> m b

(>>)        :: forall a b. m a -> m b -> m b
    m >> k = m >>= \_ -> k

return      :: a -> m a
    return      = pure

Що ми тут бачимо? По-перше, клас/інтерфейс Monad це розширення Applicative. Ми це вже бачили. По-друге, з’явився таємничий forall. Ця синтаксична конструкція дозволяє додавати певні обмеження на типи a та b. У даному разі обмежень ніяких, тому чи він є, чи його немає — різниці ніякої. Можна було б записати:

(>>=)       :: m a -> (a -> m b) -> m b

Але у загальному випадку можна написати щось на кшталт:

(>>=)       :: forall a b. (Eq a, Eq b) => m a -> (a -> m b) -> m b

Що означатиме, що типи мають реалізовувати клас/інтерфейс Eq.

По-третє, деякі методи (>>) та return мають реалізацію за замовчуванням. Так, Haskell це дозволяє робити, як і сучасний C#. Якщо подивитися на (>>), то це спрощена версія (>>=). Якщо подивитися на return, то це аналог pure з Applicative. Так, досить дивно, що функція називається return, коли у більшості мов програмування це оператор мови, але... думаю, краще дивитися на це більше як на історичні причини розвитку мови Haskell. Тому виходить, що нас буде цікавити лише один метод, який ми розберемо детальніше. Це:

(>>=)       :: m a -> (a -> m b) -> m b

Оператор >>= (bind) має тип m a -> (a -> m b) -> m b. Спробуємо його прочитати. Це функція двох аргументів. Перший аргумент має тип m a. Як ми знаємо, одна з інтерпретацій це контейнер елементів типа a. Можемо казати також значення a у контексті m, що більше відповідає сутності монад.

Другий аргумент має тип (a -> m b). Це функція, яка приймає значення типу a і повертає нове значення типу b, але вже в контексті m. Таку функцію можна розглядати як дію, яка перетворює значення, додаючи певний контекст.

Результат оператора >>= має тип m b, тобто нове значення типу b також у контексті m. Тип результату, як ми бачимо, відповідає типу першого аргументу. Тому ми можемо будувати цілі ланцюжки з >>=. У наступному прикладі ми бачимо, як можна поєднати операції логарифму та квадратного кореню в монаді Maybe:

safeSqrt :: Double -> Maybe Double
safeSqrt x | x >= 0    = Just $ sqrt x
           | otherwise = Nothing

safeLog :: Double -> Maybe Double
safeLog x | x > 0     = Just $ log x
          | otherwise = Nothing

logThenSqrt :: Double -> Maybe Double
logThenSqrt x = pure x >>= safeLog >>= safeSqrt

У цьому прикладі ми використовуємо охоронні вирази (guards) у Haskell, які позначаються вертикальною рискою |. Думаю, не складно інтуїтивно зрозуміти, що там відбувається. З кодом можна погратися на godbolt.

Цей приклад ілюструє практичне застосування монад: поєднувати окремі дії. А оскільки це те, чим займаються більшість розробників на всіх мовах програмування, то це пояснює гасла з айсбергу функціонального програмування: almost everything’s monad, який можна перекласти як «усе на світі це монади».

Так, кожного разу, коли ти бачиш задачу, ти підсвідомо розбиваєш її на послідовність дій. Але в реальному житті цю послідовність треба якось зклеїти. І ти пишеш багато досить однотипного коду, який поєднує дії. Довгий час я мирився з цим, бо не бачив, як це можна оптимізувати. Довгий час, поки я не почав вивчати Haskell та не побачив, як це можна вирішити за допомогою монад.

Монада Maybe

На початку ми, як завжди, розглянемо найпростішу монаду MyMaybe, на яку можна дивитися як на найпростіший патерн: як тільки виникла помилка — припиняємо всі дії та повертаємо помилку. Це дуже типова ситуація. У різних мовах вона вирішується по-різному. Ще у BASIC з’явилося ON ERROR GOTO. Для цього є виключення. Або просто ланцюжки перевірок.

value, err := some_function()
if (err != nil) // ...

Настав час подивитися шлях Haskell вирішення цієї задачі. Пригадаємо наш MyMaybe:

data MyMaybe a = MyJust a | MyNothing deriving Show

instance Functor MyMaybe where
  fmap _ MyNothing = MyNothing
  fmap f (MyJust x) = MyJust (f x)

instance Applicative MyMaybe where
   pure = MyJust
   (MyJust f) <*> something = fmap f something

Тепер, як саме реалізувати монаду?

instance Monad MyMaybe where
  -- MyMaybe a -> (a -> MyMaybe b) -> MyMaybe b
  MyNothing >>= _ = MyNothing
  (MyJust x) >>= f = f x

Знову немає великого вибору, як реалізовувати. У випадку MyNothing у нас немає значення a, тому згенерувати значення b ми не можемо. Тому лишається лише MyNothing. А у випадку MyJust у нас єдиний шлях згенерувати MyJust це прикласти функцію f до значення a. Інша альтернатива повернути MyNothing занадто неприродня.

Ну що, ми реалізували монадічну реалізацію. Усе інше береться за замовчуванням.

Тепер нам треба щось для тестів. Спробуємо узяти домен, наближений до backend. Припустимо, що у нас є такі типи:

type UID = Int
type Price = Double
data Product = Product { productUid :: UID, amount :: Int, price :: Price } deriving Show
data User = User { userUid :: UID, balance :: Double } deriving Show

Знову усе має бути зрозумілим. На типи Product та User можна дивитися як на звичайні записи struct або класи. Згенерувати їх можна за допомогою наступного синтаксису:

getProduct :: UID -> MyMaybe Product
getProduct 105 = MyJust $ Product { productUid = 105, amount = 3, price = 9.90 }
getProduct 107 = MyJust $ Product { productUid = 107, amount = 7, price = 4.30 }
getProduct _ = MyNothing

Ця функція емулює читання з бази по UID. Якщо наш ідентифікатор 105 або 107, ми повертаємо збудований інстанс Product в обгортці MyJyst. Для всіх інших ідентифікаторів ми повертаємо MyNothing як індикатор, що продукт відсутній. Ну що, для початку цього достатньо. Спробуємо написати функцію getPrice' з наступною сигнатурою:

getPrice' :: UID -> MyMaybe Price

Чому функція названа GetPrice' зі штрихом? Бо це навчальна реалізація, потім ми її замінимо на більш гарний варіант.

Що ж, повертаємося до синтаксису, яким ми описали тип Product.

data Product = Product { productUid :: UID, amount :: Int, price :: Price } deriving Show

У ньому описаний не тільки запис, не тільки функція show, яку додасть компілятор, але й три додаткові функції productUid, amount та price. У багатьох мовах програмування це ґеттери. У Haskell називаються проєкціями. Але не суть важливо, вони нам повернуть значення відповідного поля. Наприклад, ми можемо думати, що функція price матиме наступну сігнатуру:

price :: Product -> Price

Уже цього нам достатньо, щоб реалізувати функцію getPrice':

getPrice'' :: UID -> MyMaybe Price
getPrice'' uid = price <$> getProduct uid

Так, для цього нам достатньо функтора. Але ми ж розмовляємо про монади? Тому спробуємо реалізувати через (>>=):

getPrice' :: UID -> MyMaybe Price
getPrice' uid = getProduct uid >>= \product -> return (price product)

О! Це вже цікаво. Зліва від >>= у нас getProduct uid. Як ми знаємо, він поверне значення типу MyMaybe Product. Справа у нас функція product -> return (price product), яку на Python ми записали би як lambda product: pure(product.price). Так, замість звернення до поля виклик функції, замість return написали pure, бо це одне і те саме.

Як працює ця магія? Ну... якщо функція getProduct uid поверне MyNothing, то, як ми бачили, >>= не стане викликати лямбду, а відразу поверне MyNothing. Що нам й потрібно. А якщо функція getProduct uid поверне MyJust product, то цей product піде у лямбду. З нього ми отримаємо значення поля price. Яке, за законами жанру, нам треба загорнути у MyMaybe. В принципі, замість return можна було б записати MyJust, але... так більш абстрактно. Тому наша функція працює коректно. Але... виглядає як якийсь жах. Гарна новина у тому, що це виключно проблема невдалого синтаксису. Якщо ввести синтаксичний цукор під назвою do-нотація, то цей код можна переписати наступним чином:

getPrice :: UID -> MyMaybe Price
getPrice uid = do
  product <- getProduct uid
  return $ price product

Все стає відразу більше звичним. Ми бачимо, що значення записується у змінну product, а потім повертається поле price. Формально do-нотація поєднує рядки через >>=:

(product <- getProduct uid) >>= (return $ price product)

А потім ліву частину від <- використовує як назву параметра лямбди в наступній дії:

(getProduct uid) >>= (\product -> (return $ price product))

Виявляється, що проблема це просто невдалий синтаксис. І це відповідь, чому для того, щоб розібратися в монадах, треба саме Haskell. Бо do-нотація. Так, можна пояснити монади на Python. На Python, а не на C#, щоб не заморачуватися типами. Можна записати:

def bind(maybe, f):
    if isinstance(maybe, MyNothing):
        return MyNothing()
    if isinstance(maybe, MyJust):
        return f(maybe.value)
    assert False

def getPrice(uid):
    return bind(getProduct(uid), lambda product: MyJust(product.price))

Але... навіть цей елементарний випадок розпарсити у мозку вкрай складно. І саме тому в більшості мов програмування монади це іграшка, на той час як в Haskell це потужний інструмент!

Йдемо далі. Наступна функція аналогічна:

getStock :: UID -> MyMaybe Int
getStock uid = do
  product <- getProduct uid
  return $ amount product

Якщо ви приглянетеся, то стане трохи зрозумілішим, чому функція pure називається return. Інтерфейс монади вимагає повернути значення, яке огорнуте в контекст. Зазвичай це останнє, що робить функція. Тому це дуже нагадує звичайні імперативні мови програмування. Хоча насправді зараз рекомендують використовувати pure.

Далі, припустимо, що ми хочемо написати метод:

buyMaximum :: User -> UID -> Int -> MyMaybe User
buyMaximum user productId amount = do
  -- TODO

Який купить максимальну кількість товару, але не більше, ніж передано в аргументі amount.

Для цього нам треба буде робити перевірки у коді. Що таке перевірка? Зазвичай в мовах програмування це виклик, який повертає True, якщо перевірка вдалася, та False, якщо ні. Але ми працюємо з монадою MyMaybe, де у разі помилки повертаємо MyNothing. А що повернути у разі, коли перевірку пройдено? MyJust True? Але MyMaybe Bool це три різні значення, трохи забагато. Було б краще використовувати тип з одним можливим значенням. Такий тип називається юніт (unit) та позначається парою дужок: (). Так і запишемо:

myguard :: Bool -> MyMaybe ()
myguard True = MyJust ()
myguard False = MyNothing

Пам’ятаєте про префікс my? Це означає, що Haskell має функцію guard для цього. Тепер, за допомогою цього захисника, ми можемо написати:

checkAmount :: Int -> MyMaybe ()
checkAmount amount = myguard $ amount > 0

Ще було б гарно мати функцію limitToStock, яка би обмежувала передане значення кількістю товару. З нашими знаннями її також легко реалізувати:

limitToStock :: UID -> Int -> MyMaybe Int
limitToStock productId amount = do
    avail <- getStock productId
    return $ min amount avail

Ще раз, акцентуємо увагу, що ми пишемо код, де скрізь стоять перевірки на MyNothing, але вони сховані.

Тепер введемо тип для користувача та операцію debet:

data User = User { userUid :: UID, balance :: Double } deriving Show

debet :: User -> Price -> MyMaybe User
debet user money
  | balance user >= money = MyJust $ user { balance = balance user - money }
  | otherwise = MyNothing

Що тут треба сказати? В чистому функціональному програмуванні немає змінних. Тому немає звичайних у ООП інстансів класу, які можна змінювати. Ми не можемо записати:

user.balance = user.balance - money

Але ми можемо створити нове значення типу User на базі старого за допомогою спеціального синтаксису:

user { balance = balance user - money }

Тобто створюємо нового користувача, у якого всі поля копіюються з user, окрім bakance, який обчислюється як баланс з попереднього користувача (проєкція balance) мінус мані. Вважайте, що це синтаксичний цукор над:

User { uid = userUid user, balance = balance user - money }

І тепер ми підійшли до нашоЇ головної ілюстрації роботи з монадою MyMaybe. Це функція buyMaximum! Подивимося на неї:

checkAmount amount
    left <- limitToStock productId amount
    checkAmount left
    price <- getPrice productId
    let money = price * fromIntegral left
    debet user money

Вражає! Так і хочеться читати її: перевіримо правильність значення amout, заносимо у змінну left значення limitToStock... Так, да не так! Якщо заглянути під капот, то ми знайдемо:

buyMaximum' :: User -> UID -> Int -> MyMaybe User
buyMaximum' user productId amount =
    checkAmount amount >>= \_ ->
    limitToStock productId amount >>= \left ->
    checkAmount left >>= \_ ->
    getPrice productId >>= \price ->
    in debet user money

Лямбда в лямбді в лямбді в лямбді. Ось це і є справжнісінькі монади! Звернемо увагу, що у рядку з checkAmount не вказана змінна. Так, це означає, що лямбда прийматимеме анонімний аргумент, який не буде використовуватися. А якщо подивитися на визначення класу/інтерфейсу Monad, то для цього можна побачити окрему функцію (>>).

Добре, розставимо дужки, зробимо відступи. Тоді ми отримаємо наступний варіант, максимально наближений до мов програмування без підтримки do-нотації:

buyMaximum'' :: User -> UID -> Int -> MyMaybe User
buyMaximum'' user productId amount =
    (checkAmount amount >>
      (limitToStock productId amount >>=
        (\left -> checkAmount left >>
          (getPrice productId >>=
            (\price -> let money = price * fromIntegral left
                       in debet user money
            )
          )
        )
      )
    )

От так монади будуть виглядати в умовному Python:

def buy_maximum(user, product_id, amount):
    return bind(
        check_amount(amount), lambda _: bind(
            limit_to_stock(product_id, amount), lambda left: bind(
                get_price(product_id), lambda price: bind(
                    check_amount(left), lambda _:
                        debet(user, left * price)
        )   )   )   )

Це працює. З цим можна погратися на godbolt. Але... чесно... не створеня ця мова для монад!

Добре, подивимося знову на нашу функцію з використанням do-нотації:

checkAmount amount
    left <- limitToStock productId amount
    checkAmount left
    price <- getPrice productId
    debet user money

Як її можна зрозуміти, щоб потім самому писати? Кожен рядок do-нотації для монади MyMaybe це вкиклик функції, яка повертає MyMaybe. Якщо функція повертає MyNothing, то виконання функції переривається, та повертається значення MyNothing. Якщо ж повертається MyJust x, то значення x або пов’язується з відповідною змінною, якщо вона є, або ігнорується. А якщо ми хочемо виконати щось без цих правил, то нам допоможе let або where.

Чого ми досягли? Завдяки монаді MyMaybe усі перевірки на MyNothing у коді виключно у функції (>>=). У коді нам не треба кожен раз перевіряти результат на MyNothing, якщо це станеться, виконання функції буде автоматично завершено.

Повний приклад, як завжди, на godbolt.

Монада List

Access треба для того, щоб працювати з базою даних «Борей». Цей жарт з книги Алекса Екслера «Нотатки нареченої програміста» зараз може бути незрозумілим. Так, колись MS Access входив до MS Office, і коли ти його випадково відкривав, він завжди пропонував відрити базу даних «Борей». І ти його зазвичай закривав, бо місклік.

Щось таке можна бачити і в багатьох статтях про монади, де описується лише Maybe як головний приклад. Але Maybe це лише найпростіша монада, далеко не єдина. Тому, пам’ятаючи, що монади майже всюди, спробуємо розглянути іншу монаду — List. Знову будемо брати MyList, нашу власну реалізацію списків, щоб уникнути спокуси використання стандартних методів та синтаксичного цукру. Нагадаємо, що ми маємо:

data MyList a = MyEmpty | MyCons a (MyList a) deriving Show

myappend :: MyList a -> MyList a -> MyList a
myappend MyEmpty ys = ys
myappend (MyCons x xs) ys = MyCons x (myappend xs ys)

instance Functor MyList where
  fmap :: (a -> b) -> MyList a -> MyList b
  fmap f MyEmpty = MyEmpty
  fmap f (MyCons x xs) = MyCons (f x) $ fmap f xs

instance Applicative MyList where
    MyEmpty <*> _ = MyEmpty
    (MyCons f fs) <*> xs = myappend (fmap f xs) (fs <*> xs)

Це визначення типу, функція поєднання списків та реалізація інтерфейсів функтора та аплікатива. Переходимо до реалізації монади.

instance Monad MyList where
  -- MyList a -> (a -> MyList b) -> MyList b
  MyEmpty >>= _ = MyEmpty
  (MyCons x xs) >>= f = myappend (f x) (xs >>= f)

Подивимося уважніше на цю реалізацію. Як і з MyNothing, ми не можемо згенерувати значення типу b без значення типу a, тому у нас не лишається вибору, окрім як повернути MyEmpty. Але у разі реалізації функції (>>=) у нас є вибір. У нашому Lego є x, голова списку, елемент типу a. У нас є функція f, яка перетворює a на список елементів b. Оскільки нам треба повернути саме такий список, то один фрагмент Lego у нас є. Далі, у нас є xs, це хвіст списку. І оскільки зазвичай ми перебираємо усі елементи списку через рекурсію у Haskell, яка відповідає циклам в імперативних мовах програмування, то можемо побудувати ще один список елементів типу b, а саме xs >>= f.

Тепер виникає питання, що можна зробити з двома списками, щоб отримати третій? Звісно, змержити, бо ми не хочему викидувати певні елементи. Як саме? Тут може бути багато варіантів, але зупинимося на найприроднішому. Для прикладу, на Python цей метод можна реалізувати наступничм чином:

def bind(lst, f):
    result = []
    for x in lst:
        result = result + f(x)
    return result

Добре, ми зробили зі списка монаду. Але... що вона в біса означає? Для кожного елементу списку ми генеруємо нові списки, а потім їх поєднуємо. Що це нам нагадує? Це не дуче очевидно, тому не впадайте у відчай, якщо ви не можете знайти відповідь. Насправді це перебір варіантів або backtracing. А дія це один крок перебору, додавання нового елементу. Дійсно, на сігнатуру функції (>>=) можна дивитися наступним чином: перший аргумент це список можливих варіантів (MyList a), другий аргумент це функція, яка приймає один з можливих варіантів (a), та повертає список можливих продовжень (MyList b). Якщо продовжень немає, та ми у глухому куті, то буде повернено пустий спислк. А в результаті ми поєднаємо усі продовження для наступного кроку.

Щоб зробити ці міркування більш конкретними, розглянемо приклад. Одна іх самих популярних задач на перебір варіантів це задача розшташування вісім ферзів на шахівниці. Спробуємо її вирішити за допомогою нашої монади MyList. Для спрощення будемо вважати що у нас не 8 ферзів, а n.

Як буде вирішуватися ця задача? За n дій. На першому ми поставимо ферзя на вертикаль «a», на другому на вертикаль «b». Яка наша дія? Це a -> MyList b, де a це поточне розшташування ферзів, а b це спроби додати до нього нового ферзя на нашу вертикаль. В даному разі як тип a, так і тип b це розшташування ферзів, вони співпадають.

Спробуємо проіліструвати для дошки 4×4. На початку a це порожній список, тому ферзя ми можемо додати на будь-яку клітину вертикалі «a»:

....   >   ....    ....    ....    Q...
  ....   >   ....    ....    Q...    ....
  ....   >   ....    Q...    ....    ....
  ....   >   Q...    ....    ....    ....

Друга дія це для кожного з чотирьох варіантів ми спробуємо поставити ферзя на вертикаль «b»:

....   >   ....    .Q..
  ....   >   .Q..    ....
  ....   >   ....    ....
  Q...   >   Q...    Q...

....   >   .Q..
  ....   >   ....
  Q...   >   Q...
  ....   >   ....

....   >   ....
  Q...   >   Q...
  ....   >   ....
  ....   >   .Q..

Q...   >   Q...    Q...
  ....   >   ....    ....
  ....   >   ....    .Q..
  ....   >   .Q...   ....

Коли їх поєднати, то наші чотири варіанти перетворилися на шість. Тепер третій крок:

....   >
  .Q..   >   dead
  ....   >   end
  Q...   >

.Q..   >   .Q..
  ....   >   ....
  ....   >   ..Q.
  Q...   >   Q...

.Q..   >   .Q..
  ....   >   ....
  Q...   >   Q...
  ....   >   ..Q.

....   >   ..Q.
  Q...   >   Q...
  ....   >   ....
  .Q..   >   .Q..

Q...   >   Q...
  ....   >   ..Q.
  ....   >   ....
  .Q..   >   .Q..

Q...   >
  ....   >   dead
  .Q..   >   end
  ....   >

Цей крок виявився критичним, кількість варіантів скоротилася з шести до чотирьох. А наступий показує нам, що лише два з них є вдалими:

.Q..   >
  ....   >   dead
  ..Q.   >   end
  Q...   >

.Q..   >   .Q..
  ....   >   ...Q
  Q...   >   Q...
  ..Q.   >   ..Q.

..Q.   >   ..Q.
  Q...   >   Q...
  ....   >   ...Q
  .Q..   >   .Q..

Q...   >
  ..Q.   >   dead
  ....   >   end
  .Q..   >

Тобто ми маємо два розв’язки. Тепер нам лишилося лише це реалізувати. Оскільки на вивчаємо монади, то приділяти увагу оптимізації не будемо. Які нам треба типи?

type Square = (Int, Int)
type Queens = MyList Square

Тут ми бачимо новий спосіб визначати типи у Haskell через type. Це визначення синоніму типу, аналог typedef у C++ або using у C#. Тип Square, клітинка на шахівниці, це пара цілих чисел, вертикаль (file) та горизонталь (rank). Тип Queens це список клітинок, де вже розшташовані ферзі.

Наша мета — реалізувати функцію:

addQueen :: Int -> Queens -> MyList Queens
addQueen file existingQueens = ?

Яка отримує вертикаль, куди ми будемо пробувати поставити нового ферзя та поточне розшташування ферзів. Але перед цим напишемо трохи допоміжних функцій.

connected :: Square -> Square -> Bool
connected (file1, rank1) (file2, rank2) = sameFile || sameRank || sameDiagonal
  where sameFile = file1 == file2
        sameRank = rank1 == rank2
        sameDiagonal = abs (file1 - file2) == abs (rank1 - rank2)

Функція connected приймає дві клітинки та перевіряє, чи може ферзь піти з однієї на іншу. Реалізація каже сама за себе.

unsafe :: Square -> Queens -> Bool
unsafe _ MyEmpty = False
unsafe square (MyCons head tail) = (connected square head) || unsafe square tail

Функція unsafe отримує клітинку та розшташування ферзів, та сигналізує, коли ферзя поставити туди неможливо. І цього вже досить, щоб реалізувати addQueen:

boardSize :: Int
boardSize = 4

allRanks :: MyList Int
allRanks = range boardSize
   where range 0 = MyEmpty
         range n = MyCons n $ range $ n-1

addQueen :: Int -> Queens -> MyList Queens
addQueen file existingQueens = do
    rank <- allRanks
    if unsafe (file, rank) existingQueens
        then MyEmpty
        else return (MyCons (file, rank) existingQueens)

Подивимося уважно на цей код. Попутно ми визначили константу boardSize — розмір шахівниці, та службову функцію allRanks, яка просто повертає список від boardSize до одиниці — усі горизонталі, які ми маємо перевірити.

Але сама реалізація виглядає трохи дивно. Щоб було простіше, я наведу відповідний код на Python:

def add_queen(file, existing_queens):
    def check_and_add(rank):
        if unsafe((file, rank), existing_queens):
            return []
        else:
            return pure([(file, rank)] + existing_queens)

return bind(all_ranks(), check_and_add)

Порівнюючи та пригадуючи do-нотацію, ми бачимо, що у нас по суті один виклик функції (>>=). rank <- allRanks це прихований цикл, це rank пробігає усі значення, яке поверне allRanks. При цьому саму rank називають зв’язаним (bound) або монадичним (monadic) значенням. Сам цикл ми не бачимо, бо він в релізації (>>=). Ну а тіло фунції досить просте, якщо ферзя поставити не можна, то повертаємо пустий список (припиняємо перебір). А якщо можна, то повертаємо список, єдиним елементом якого буде нове розшташування. Потім усі ці одноелементні (та пусті) списки будуть об’єднаня також у (>>=).

Я згоден, що це виглядає незвично. Дійсно, хочеться по аналогії з Maybe прочитати rank <- allRanks, як змінній rank присвоїти значення allRanks, але... do-нотацію для монади MyList треба читати так: кожен рядок повертає список. Для кожного рядку, окрім останнього, виконується неявний цикл foreach, поточне значення якого зберігається у зв’язанному значенні. Усі значення, повернуті в останньому рядку, об’єднуться в один список, який і повертається.

З іншого боку, ми повністю винесли логіку перебору варіантів. Це позбавляє наш код дрібних деталей.

Лишилося лише повторити addQueen n разів. Знову скористаємося монадою MyList:

queens :: Int -> MyList Queens
queens 0 = return MyEmpty
queens n = do
    qs <- queens (n-1)
    addQueen n qs

Рекурсивний виклик від n до 1 буде викликати addQueen, а коли n дійде до нуля, то ми вийдемо з рекурсії. І знову перебір варіантів та поєднання, сховане в монаді. Досить незвичне повторне використання!

Як завжди, з Haskell-кодом можна погратися на godbolt. Там також можна знайти і відповідний код на Python: godbolt. Так, оскільки у нас немає довгих ланцюжків (>>=), то код вийшов достатньо лаконічним. Також нам допомогло, що Python це динамічно типізована мова, тому ми на мучилися з типами.

Ще у коді на Python використовувалося багато примітивів для роботи зі списками. Навпаки, у разі Haskell я намагався уникати їх використання, щоб було простіше слідкувати за деталями. Також лишилися питання оптимізації, наприклад, перший елемент списку Queens завжди має вертикаль «a» (одиничку), тому його можна опустити. Якщо озброїтися всім, що дає Haskell з коробки, то... можна написати код й так:

import Control.Monad

queens n = foldM (\y _ -> [ x : y | x <- [1..n], safe x y 1]) [] [1..n] where
    safe x [] _ = True
    safe x (c:y) n = and [ x /= c , x /= c + n , x /= c - n , safe x y (n+1)]

Погратися можна на godbolt. Так, цей варіант трохи більше оптимізований, використовується синтаксичний цукор списків та бібліотечна функція foldM, яка викликає під капотом (>>=). Але не для новачків.

Звісно, може виникнути питання, а чи не простіше кожен раз переписувати перебір варіантів, ніж заморачуватися монадами? Так, у цьому є певний сенс. Я доволі часто долучався до переборних задач в іграх або просто по фану. І кожен раз писав перебір на автоматі як розбирання та збирання автомату. І гадки не мав, що це взагалі можливо. Але це так, і це було великим відкриттям, особливо для мене.

Якщо казати про більш практичний аспект, то схожі принципи використовуються в монадічних парсерах. Звісно, один метод написання парсеру це Bison або схожий інструментарій, який гарантує відсутність комбінаторного вибуху. Але примушує напружувати мозок, вирішуючи конфлікти зсув/згортка. Інколи більш практично проінорувати питання комбінаторного вибуху, уникнути питань перебору та зупинитися на більш декларативній реалізації. От приклад парсінгу JSON з використанням Parsec:

jsonValue :: Parser JSONValue
jsonValue = spaces *> value <* spaces
  where
    value = choice
      [ jsonNull
      , jsonBool
      , jsonNumber
      , jsonString
      , jsonArray
      , jsonObject
      ]

Це приклад розбору значення у JSON, яке може бути або null, або число, або рядок, або об’єкт... А от приклад розбору масива:

jsonArray :: Parser JSONValue
jsonArray = do
  char '['
  spaces
  elements <- jsonValue `sepBy` (spaces >> char ',' >> spaces)
  spaces
  char ']'
  return $ JSONArray elements

Массив це символ [, за який можливі прогалики, за яким елементи масиву, які треба помістити у elements. Ці елементи це jsonValue, який ми вже розбирали, розділені вони комою з необов’язковими (spaces >> char ',' >> spaces). Як на мене, досить елегантно, можете перевірити: godbolt.

Монада MyTree

Ну що, для ілюстрації того, що монади не тільки Maybe та List, розглянемо MyTree. Але сильно занурюватися не будемо.

Як ми пам’ятаємо, монада це не тільки опис класу/інтерфейсу, а ще й правила. Ось вони:

1. Лівої тотожності: return a >>= ff a
  2. Правої тотожності: m >>= returnm
  3. Асоціативності: (m >>= f) >>= gm >>= (\x -> f x >>= g)

Нескладно переконатися, що наступна реалізація задовільняє ці умови:

(MyLeaf f) <*> (MyLeaf x) = MyLeaf (f x)
(MyLeaf f) <*> (MyNode left right) = MyNode (MyLeaf f <*> left) (MyLeaf f <*> right)
(MyNode fl fr) <*> (MyLeaf x) = MyNode (fl <*> MyLeaf x) (fr <*> MyLeaf x)
(MyNode fl fr) <*> (MyNode l r) = MyNode (fl <*> l) (fr <*> r)

На відміну від аплікатива, для цієї монади ми можемо знайти практичне застосування. Розглянемо гру, коли гравець бере з купки один або два предмети, той що бере останній — програє. Такий собі мінімальний нім. Тоді MyTree може представляти дерево гри, де кожному MyLeaf відповідає результат, а лівому MyNode відповідає ходу, при якому гравець бере один предмет, а правому MyNode — два предмети.

Тожі можна визначити наступні допоміжні структури:

data Player = Player1 | Player2 deriving Show
data GameState = Win Player | InProgress (Player, Int) deriving Show

Player означає одного з гравців, а GameState це стан ігри (хтось виграв або пара гравець, який ходить, та кількість предметів). Тоді наступні функції будуть корисні:

next :: Player -> Player
next Player1 = Player2
next Player2 = Player1

take1 :: (Player, Int) -> GameState
take1 (player, n)
  | n > 1 = InProgress (next player, n-1)
  | otherwise = Win (next player)

take2 :: (Player, Int) -> GameState
take2 (player, n)
  | n > 2 = InProgress (next player, n-2)
  | otherwise = Win (next player)

grow :: GameState -> MyTree GameState
grow (Win player) = MyLeaf (Win player)
grow (InProgress state) = MyNode (MyLeaf (take1 state)) (MyLeaf (take2 state))

next — повертає наступного гравця, take1 повертає стан після того, як гравець узяв один предмет, take2 аналогічно, але два предмети, grow заміняє лист зі станом гри на два варіанти.

Тоді дерево гри можна після трьох ходів можна побудувати наступним монадичним кодом:

grow3 :: GameState -> MyTree GameState
grow3 state0 = do
  state1 <- grow state0
  state2 <- grow state1
  grow state2

Знову бачимо лаконічний код без зайвих деталей. Який може ввести у ступор незнайомих з монадами та do-нотацією. Як завжди, приклад на godbolt.

Підсумки

Ну що, дорогий читачу, наша подорож у світ монад добігає кінця. Якщо сюди дійшов хоча б один читач, який до цього не мав досвіду з Haskell, це буде вже перемогою. Що ж ми дізналися та зрозуміли? По-перше, монади — це не та страшна математична абстракція, якою її часто малюють. Як ми побачили на усіх прикладах, монади вирішують цілком практичні та зрозумілі задачі.

Ми не користувалися жодними «морфізмами», «ендофункторами» чи іншими термінами з теорії категорій. Натомість ми працювали зі звичайними функціями та інтерфейсами. Функціями, які можна написати на будь-якій мові програмування. Інтерфейси у Haskell дійсно набагато сильніша абстракція, що й може додавати складнощів. Але хто з програмістів не любить абстракції? Тому міф № 1 «монади — це суто теоретично, а не практично» я вважаю розвінчаним.

Взагалі в математичному сенсі монада не є просто розширенням аплікатива (натурального перетворення, natural transformation). У Haskell під монадою розуміють математичні сильні монади (strong monad), для яких дійсно є натуральне перетворення. Навіть функтор це спеціальний випадок функторів з теорії категорій. Це ще раз підкреслює практичний підхід розробників Haskell — вони взяли математичну концепцію і адаптували її для реальних потреб програмування, не боячись відійти від строгих теоретичних визначень заради зручності використання. Тому ієрархія «функтор → аплікатив → монада» в Haskell — це практичне рішення, а не чисто теоретичне.

По-друге, монади — це не просто костиль для роботи з побічними ефектами у Haskell. В наших прикладах ми не займалися ні вводом-виводом, ні зміною стану, ні іншими side-effects. Так, єдиний момент — щось надрукувати наприкінці, лише для демонстрації результатів. Монада — це особлива конструкція мови програмування, яка дозволяє залишити в коді лише сутність алгоритму, прибравши рутинні та повторювані частини, такі як перевірка на посилки або перебір варіантів. Тому міф № 2, «монади — костиль над сайд-ефектами» я теж вважаю розвінчаним.

Звісно, ми не розібрали всі можливі монади. Ось ще декілька інших прикладів:

IO — монада, яка дозволяє працювати з вводом-виводом. Оператор `>>= тут можна розуміти, як «виконати операцію зліва, потім сайд-ефект, потім операцію справа». Завдяки цьому в Haskell, мові без змінних та побічних ефектів, можна писати код, який взаємодіє з реальним світом.

State — монада, яка дозволяє імітувати наявність змінюваного стану. Дозволяє писати імперативні алгоритми функціонально. Тут оператор >>= бере функцію стану з першої дії, виконує її з початковим станом, отримує результат і новий стан, а далі по ланцюжку.

Reader — монада, яка передає незмінне середовище, таке як конфігурація, через ланцюжок обчислень.

Writer — монада, яка дозволяє накопичувати значення (наприклад, логи) під час обчислень.

Cont (Continuation) — монада, яка дозволяє працювати з продовженнями, реалізуючи різні нестандартні потоки управління.

Індексовані монади (indexed monads) — це узагальнення звичайних монад, яке дозволяє відстежувати певні властивості в системі типів. Це потужний інструмент для створення статично типізованих DSL або для кодування складних інваріантів у типах.

Ще одна важлива концепція, пов’язана з монадами — це монадні трансформери. Часто буває потрібно поєднати функціональність кількох монад. Наприклад, обробку помилок Maybe із читанням конфігурації Reader. Монадні трансформери дозволяють «нашарувати» монади одна на одну, створюючи нову монаду, яка поєднує функціональність обох: MaybeT, ReaderT, StateT.

Можна казати, що практично кожен шаблон роботи з даними може бути представлений як монада. І в цьому сенсі монади дійсно всюди.

Сподіваюся, що ця стаття допомогла вам трохи краще зрозуміти, що таке монади. Успіхів вам на шляху функціонального програмування! І пам’ятайте: монади — це не так страшно, як про них кажуть.

github

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному8
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Складно, особливо на прикладі монад зі списками.
Загалом концепція описаних «функторів», «аплікативів» і «монад» чимось нагадує трейти в rust

Система типів у Rust справді натхненна Haskell, зокрема трейти — спрощене та більш прикладне втілення ідеї типів-класів. Але типів вищих порядків, HKT, high kinder type немає.

Я ще не завершив читати, але вже бачу що з наскоку не осилю, буду повертатись до цієї статті і не раз, так як мені цікаве ФП.

Дуже добре написано з гарними референсами до ООП. Дякую за такий якісний матеріал.

Дякую за статтю, фундаментально

Монадні трансформери дозволяють «нашарувати» монади одна на одну, створюючи нову монаду, яка поєднує функціональність обох: MaybeT, ReaderT, StateT.

Тобто вони природньо не поєднуються? Тобто я не можу написати в одному do код, де і Maybe, і Cont, і Reader?

так, не поєднуються. за це їх часто критикують. але є трансформери — допоміжні класи, які завертають у себе якусь монаду, і параметризуються ще однією, яку витягують за допомогою lift. в стандартній бібліотеці часто основні монади є насправді трансформерами параметризованими identity monad.

Природньо ні, треба через lift добиратися до потрібної монади. Якщо у тебе

type App = ReaderT String (MaybeT IO)

То щоб дістатися до IO треба писати

app :: App ()
app = do
  lift $ lift $ putStrLn "hi"

Один lift тебе перенесе на з Reader на Maybe, другий з Maybe на IO, і тепер можна викликати putStrLn.

pro: стаття про фп
cons: дуже довго. типовий вайб-кодер не буде читати.

cons: дуже довго. типовий вайб-кодер не буде читати.

Для типового вайб-кодера вже є достатньо статей у стилі «монада — це коробка для піци».
Я пишу не для популяризації, а для тих, хто справді хоче розібратися в суті.
Вийшло чи ні це окреме питання.

Знаєте, чому Scala не взлетіла?

Знаєте, чому Scala не взлетіла?

Демонструє

Мені світ Java не цікавий, тому гадки немає.

Дякую за статтю. Багато роботи зроблено!

Підписатись на коментарі