Від фрілансу в школі до Ecom-X. Як я навчився падати та знову підніматися

Мені завжди було цікаво, як люди досягають успіху. Чи це генетика? Вдача? А може, просто впертість? Мій власний шлях показав: головне — не те, як ти падаєш, а те, як збираєш себе по шматочках. Зараз я засновник агенції Ecom-X Group, яка допомагає українським брендам вийти на західні ринки через Shopify. Ми не просто створюємо магазини, ми будуємо бренди й допомагаємо їм зростати: від розробки до маркетингової стратегії та просування.

Перші коди та перші ілюзії

Я виріс у Луцьку, в звичайній родині, де слово «бізнес» звучало як щось далеке та незрозуміле. У школі я не був душою компанії — замість цього проводив години за комп’ютером та книгами, любив багато мріяти, як буду відомим та впливовим, як колись куплю собі вертоліт. Мене дуже дратувало те, що я не можу собі дозволити усе що хочу.

Моє захоплення IT і підприємництвом почалося ще у 10 класі, коли я відвідував гурток зі створення сайтів. У 16-17 років я почав заробляти перші гроші на фрілансі. Пам’ятаю свій перший інтернет-магазин на PHP, який продав за 800 гривень, на фрілансі — працював без передоплати, робив сайт і отримував оплату лише після того, як клієнт залишався задоволеним. Тоді я шукав різні дрібні замовлення на фрілансі днями і ночами, під час перерв у школі зідзвонювався із замовниками, працював по принципу: спочатку продаємо, потім вирішу як будемо робити.

Трішки згодом, разом з другом ми вирішили створити веб-студію. Довго шукали клінєнта, купу старань, і ось — ми підписуємо договір! Наш перший клієнт купив сайт за $90, а знайшли ми цього клієнта на зупинці у Луцьку, почули як він спілкувався по телефону, що потрібний сайт і запропонували свої послуги. Ми вiдчували себе королями. Але дуже швидко реальнiсть дала ляпаса: сайт вийшов слабким, дизайн — вiдверто аматорським. Клiєнт залишився незадоволеним. Команда розпалась.

Але друзі залишилися поруч. I саме вони допомагали менi вставати пiсля кожного падiння.

Друга спроба: великі мрії, нуль досвіду

Уже на першому курсі університету я знову зібрав команду. Ми працювали майже безкоштовно, бо вірили, що «розкрутимося». Але віра без стратегії — це марнотратство часу. Ми не вміли продавати. Не розуміли, як працює бізнес. І знову провал. Я зібрав сильніших фахівців і поставив великі цілі: стати лідерами в Україні за рік і у світі за п’ять років. Проте на той час у мене ще не було навичок продажів. Команда розпалася.

Тоді я вперше задумався: «Можливо, я не створений для цього?»

Я вiдчував тиск: треба продавати. Але я боявся. Мене паралiзувала сама думка про переговори з клiєнтами.

Команда розпалась. Другий раз. Знову злiсть на себе: «Чому я не можу?»

Робота в агенції: школа виживання

Так як гроші потрібні були, я влаштувався в маркетингову агенцію. Перші місяці були пекельними. Я не вмів спілкуватися з клієнтами, боявся дзвінків, плутався в аргументах.

Через два мiсяцi я вже закривав угоди.

«Я можу!» — вперше вiдчув я.

А потiм прийшов COVID. Замовлення обвалилися. Бiльшiсть клiєнтiв вiдмовилася вiд послуг. Я залишився без роботи.

Shopify: перший великий успіх

У той момент, коли здавалося, що все втрачено, менi запропонували долучитися до проєкту з продажу дитячих iграшок на Shopify.

Ми зробили $150 000 за три мiсяцi. Це було неймовiрно. Я зрозумiв: «Shopify — це можливiсть змiнювати життя.»

Пiсля цього я пiшов працювати розробником у київську Shopify-компанiю. Через мiсяць керiвник запропонував менi партнерство, роль операційного директора, завдяки моїй проактивності та моїх скілах помічати точки росту компанії.

Я вiдмовився. Вiдчував, що ще не готовий, хоча розумів що в теорії бізнесом я володію на 100%. Через 5 місяців я звільнився, прагнучи створити і реалізувати свою ідею бізнесу. Мені не вистачало внутрішньої впевненості, я беру в партнери свого товариша. Але вже зрозумів свої помилки, тому думав, що готовий до всього. І перший клієнт — $10 000. Ми росли, наймали людей, запускали новi напрями: реклама, продаж БАДiв.

I ось — 24 лютого 2022 року.

Вiйна.

Бiзнес впав за один день. Ми втратили єком-бiзнес i агенцiю одночасно.

Страх паралiзував. Бiль вiд втрати того, над чим працював роками, був нестерпним.

Мiсяць я не мiг нiчого робити. Потiм вирiшив: або я змiню все, або загину як пiдприємець, шкодуючи все життя, що не спробував ще раз.

Я звернувся до Антона Войтенка, як до ментора по розвитку бізнесу.

«Зосередься. Створи щось одне, але сильне,» — радив вiн.

Так у 2022 роцi народилася Ecom-X.

Я сам шукав клiєнтiв. Сам робив сайти. Кожна угода була як маленька перемога над собою.

Згодом з’явилася команда. Ми стали допомагати клiєнтам не лише з сайтами, а й з просуванням, конверсiєю, SEO, юридичними питаннями.

Нашi клiєнти почали заробляти десятки тисяч доларiв на мiсяць. Деякi виросли до $250 000 обороту.

Через рік товариш запропонував об’єднати зусилля i разом вирости до $100 000 обороту. Ми працювали рiк. Але нашi стилi управлiння були надто рiзнi. Я м’який. Вiн — жорсткий. Команда роздiлилась. Ми розiйшлися, так і не досягнувши бажаних цифр, але з великим багажем досвідую

Цього разу я не впав у вiдчай. Я знав: це ще один етап на шляху.

Що допомогло вирости

• Нетворкiнг.
  • Менторство.
  • Робота з психологом.
  • Безперервне навчання.

I головне — вiра, що кожна поразка — це насiня для майбутньої перемоги.

Що я хочу зараз

Сьогоднi у мене є чiтка мета: за 5 рокiв перетворити Ecom-X на холдинг, на справжнiй бiзнес-iнкубатор для e-commerce брендів.

Я знаю, що шлях буде важким. Але тепер я вже не боюся труднощiв. Вони — частина гри.

Висновок

Мої перші $30 зароблені на сайті дали старт. Мої поразки вчили більше, ніж будь-який університет. Мої друзі й команда залишалися поруч, навіть коли було важко.

I я знаю напевно: краще зробити i пошкодувати, нiж усе життя думати: «А що якби?..»

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі