Як я повернув бажання вчитись і навчився уникати внутрішніх конфліктів у навчанні
Як я повернув бажання вчитись і навчився уникати внутрішніх конфліктів у навчанні
Вступ. Порожнеча натхнення
Одного разу я впіймав себе на тому, що читаю сторінку підручника, а мозок «ковзає» по рядках, не хапаючи сенсу. Матеріал є, час є, кава пахне, — але зникло щось невловиме. Проблема виявилася не у браку джерел, а у втраті внутрішнього сенсу: навіщо це взагалі? Нейробіологи кажуть: коли мозок не бачить користі, він економить енергію, вимикаючи дофамінову «премію».
1. Чому ми відключаємося від знань
Прокрастинацію часто списують на складну тему чи поганий настрій. Насправді мозок поводиться як ощадливий бухгалтер: якщо в графі «сенс» — нуль, у графі «енергія» з’являється мінус. Сьогодні це посилюється «дофаміновим передозуванням»: цукор, меми, стримінг ігор тримають систему винагороди у постійному тонусі, тому спокійно вчитись новому важче, ніж будь‑коли.
2. Втрата ресурсу розуміння
Коли знання не пов’язане з особистою ціллю, мозок просто не хоче витрачати енергію. Це не лінощі й не «слабка сила волі» — це біологія. В організмі працюють цілі системи, налаштовані на розвиток, але водночас і на збереження ресурсу. Якщо немає усвідомленого сенсу в тому, що ти робиш, мозок рано чи пізно починає ставити питання:
«А навіщо це?»
«А може, є щось простіше?»
«А раптом я даремно витрачаю сили?»
Із цих сумнівів народжуються втома, прокрастинація, внутрішня напруга. Не через сам матеріал, а через відсутність глибинного зв’язку між ним і нашими біологічними/емоційними процесами.
Є нейронаукові дослідження, які показують, що мотивація до навчання тісно пов’язана з так званою «темна сторона мозку» (default mode network). Вона, серед іншого, відповідає за інтерес до нового, внутрішній діалог і проєкцію себе в майбутнє. Активність цієї системи може прямо впливати на те, наскільки легко нам дається нова інформація, чи викликає вона цікавість, чи — відторгнення.
Тут важливе одне: навчання — це не просто справа «розуму». Це справа цілісного стану. Емоційного, тілесного, навіть гормонального. І коли твої цілі збігаються з внутрішніми потребами — не просто бажанням, а реальним, глибинним «хочу знати» — у мозку зникає опір. Починається справжнє засвоєння.
Я не вчений у цій сфері, але я точно знаю: я це відчував. Коли я вивчав тему, яка була надважливою для мене, я навчався, як машина. Я не відчував втоми. Після роботи я відкривав книгу — і це було не завдання, це була потреба. Я спав по 5 годин — і почувався добре. Я не ходив у зал (що для мене дуже важливо), бо все моє тіло, весь мій ресурс ішов у пізнання. І я був у ресурсі. Тому що ця тема збігалася з моїм внутрішнім запитом: я бачив ці речі в житті, я хотів зрозуміти, як вони працюють, і ця книга давала мені відповіді.
3. Коли з’являється «навіщо» — зникає опір
Усе змінилось, коли я знайшов справжнє «навіщо». Не абстрактну мотивацію з курсів особистісного росту, не мрію, якою себе годуєш ізранку, а глибинне, особисте відчуття: «це моє». І з цього моменту навчання перестало бути зусиллям. Воно стало природним.
Я почав вчити складні речі — машинне навчання, багатовимірні простори, математичні моделі — і не відчував спротиву. Не тому, що мені було легко, а тому, що я розумів, для чого це мені. Моє тіло, мій мозок, моя увага — усе йшло туди, де був сенс. Я не думав про відстань до мети, я просто робив наступний крок. І мені було добре. Спокійно. Без внутрішнього тертя.
Це не був якийсь геройський стан. Навпаки — він був дуже тихим. Просто я прокидався і робив те, що відчував правильним. І коли я вчився, я ріс. Я читав книжки англійською, і кожна сторінка не просто додавала знання — вона наближала мене до мрії. Я не перекладав кожне слово. Я розумів контекст, я був у процесі. Я жив цією справою.
Пропало все, що заважало: сумніви, прокрастинація, постійне порівняння. Бо знання стали не просто інформацією — вони стали моїм рухом до себе.
У цей період я почав розуміти, як важливо було зберегти в собі бажання до нового. Це те, що живе з дитинства. У когось воно гасне — у когось виживає. І якщо ти його не втратив — воно стає внутрішнім компасом. Тоді навчання — не про дисципліну. А про слухання. Про контакт із собою.
Особисті інструменти повернення сенсу
| Прийом | Як це працює | Чому це знімає внутрішній конфлікт |
|---|---|---|
| Аналогії | Похідна — нахил гори; інтеграл — площа ріки під мостом | Перекладає абстрактне на тілесний досвід; мозок бачить і визнає корисним |
| Помодоро (25/5) | Чіткі блоки праці й відпочинку | «Ще одна помідорка» звучить легше, ніж «три години без перерви» |
| Правило «поясни другові» | Після теми питаю: як пояснив би це семирічній сестрі? | Одразу видно, що сам не зрозумів |
| Крос‑зв’язки | Звіряю нове зі знайомим (Python ↔️ матаналіз ↔️ ML) | Коли знання вплітається в мережу старих, воно закріплюється без насильства |
| Прогулянка‑перезапуск | Пів дня в лісі мовчки | Тиша стишує «внутрішній радар»; повернення сповнене бажання продовжувати |
4. Рівень відчуттів і гнучкість смислів
Коли я читав Альфреда Коржибські, я раптом побачив: те, що він описував словами про мапу і територію(карта не є територія, так само як слово не є те що ми ним називаємо, воно просто описує, вказує на щось), було тим самим, про що говорив Брюс Лі через рух і філософію дії. Вони ніби з різних кінців світу торкалися однієї істини — неможливо вказати людині, що саме шукати, бо смисли не є статичними. Слова можуть тільки приблизно навести вектор, але не дати точку.
Справжній орієнтир — це рівень відчуттів. Не емоції як реакції (страх, радість, голод), а глибинні тілесно-психічні сигнали: «це важливо», «це справжнє», «це не моє». Коли я почав слухати ці сигнали, навчання перестало бути зовнішнім примусом. Воно стало внутрішнім запитом, подібним до спраги — я відчував, що мені треба саме туди.
І якщо дати людині чітке визначення, чого вона має хотіти, — вона майже гарантовано шукатиме фантом. Бо сенси змінюються, як течія. Що вчора мало зміст — завтра вже ні. І тільки ті, хто навчився орієнтуватися в потоці змін, знаходять шлях.
5. Усвідомлене навчання без внутрішнього конфлікту
Є стан, коли вчишся — і тобі спокійно. Не через те, що легко, а тому що немає внутрішнього тертя. Ти не втрачаєш енергію на сумніви: «А чи варто?», «А раптом я не тим займаюся?», «А може, я даремно витрачаю час?» Коли ціль співзвучна твоєму стану — прокрастинація зникає сама собою.
Це і є психоемоційна цілісність. Ти робиш — і відчуваєш, що все правильно. Всі частини тебе діють в одному напрямку: тіло не протестує, розум не розривається між «треба» й «не хочу». Зникає внутрішній критик, який порівнює тебе з ідеалом або постійно дорікає, що можна було краще. Ти просто робиш, як у природі — річка тече вниз не тому, що хтось змушує її це робити, а тому що так закладено.
Таке навчання — це не дисципліна через силу, а укріплення природного ходу речей. Поважаючи свій час, себе, свої обмеження й інтереси, ти починаєш будувати нову структуру життя. І тут важливо не лише розпізнавати власні стани, а й мати внутрішню зрілість. Наприклад, сказати «ні» допомозі, коли вона шкодить твоєму ритму, — це теж форма усвідомленості. Це не егоїзм, а відповідальність перед собою.
6. Збереження бажання до нового: стратегічна цікавість
У дитинстві ми не вчимось — ми досліджуємо. Мозок ще не знає, що таке «корисне» і «непотрібне», він просто реагує на новизну, як на гру. Малюк запитує «чому?» не через потребу в знаннях, а через природне прагнення зрозуміти світ. Це і є жива цікавість — та, що не вимагає винагороди. Але дуже часто цей природний імпульс з часом глушиться. Школа, соціальні оцінки, страх бути «зайво розумним», правила «вчися, щоб було 12» — усе це формує зовнішню мотивацію. Вона вбиває внутрішній вогонь.
Такий вогонь можна й потрібно берегти. Один з найефективніших способів — не давати відповідей, а провокувати дослідження. Яскравий приклад — коли дитині не читають казку до кінця, а кажуть: «Хочеш дізнатись, чим закінчиться? Навчись читати сам». Це не про маніпуляцію, а про передачу керма — ти можеш сам. Ми не маємо вчити — ми маємо запалити бажання вчитися.
Я зберіг це дитяче відчуття відкриття завдяки науці. Квантова механіка змінила мій погляд на світ. Ідея, що все навколо постійно змінюється, навіть якщо ми цього не помічаємо, вразила мене в саме серце. Дерева, що здаються нам нерухомими, насправді змінюються щосекунди. Люди — ще більше. «Зла» людина може за мить стати доброю. Отже, сама ідея «називання» фіксує те, що за природою є плинним. І це змінює все — слова, значення, сприйняття.
Цікавість — це не наївність. Це стратегічна здатність залишатись гнучким і здатним до пізнання. Навіть коли я зараз вивчаю базові математичні поняття, я не вчу «для оцінки». Я шукаю в них сенс. Наприклад, похідна стала мені зрозуміла, коли я уявив гору й нахил її схилу. А первісна — це вже те, як змінюється нахил на всьому маршруті. Через образ, через аналогію, через досвід — я пов’язую нове з тим, що вже має глибоке значення.
Так повертається допитливість. Вона не зникає, вона просто чекає, поки ми дамо їй контекст, у якому знову буде сенс ставити запитання.
7. Висновок: Повернення дорослого учня
Мотивація — це не зовнішня система винагород. Не гроші. Не оцінки. Це не штучна мета «стати кимось». Справжня мотивація народжується з поєднання: цілі, зв’язку та внутрішнього спокою. Ціль — це не образ з Instagram. Це те, чого ти по-справжньому хочеш. Зв’язок — це те, як знання торкається тебе, твого досвіду, тіла, почуттів. А спокій — це тиша всередині, в якій ти розумієш: я не граю роль. Я просто є.
Емоції — це не завада навчанню. Це канали глибинного розуміння. Але ці канали легко перекриваються чужими очікуваннями, чужими «правильними шляхами». Якщо кожен день не тренувати себе чути свої сигнали — свої справжні бажання, свою цікавість, навіть біль — ми знову стаємо гвинтиками в чужій системі. А справжній шлях — це шлях постійного пошуку. Нових підходів. Нових питань. Нових способів бути чесним із собою.
Моїм фундаментом стали ідеї Брюса Лі та Альфреда Коржибські. Вони говорили про одне й те саме — але різними мовами. Брюс Лі — через тіло, дію, рух. Коржибські — через мову, сенс, карту і територію. Але обидва шукали одне — свободу бути собою, без ілюзій, без ролей, без фіксації в назвах.
Це не просто філософія. Це інструкція до життя. Це те, як я вчу. Як я живу. Як я відчуваю. Мені всього 26, але мені важко знайти, з ким поговорити про це — не тому що я «розумніший», а тому що більшість людей обмежили себе рамками «професії» або «заробітку». А я не хочу бути актором. Я хочу бути собою. І тільки тоді я можу відчувати спокій — не як медитацію, а як природний стан.
Мій шлях — це пошук. І я не зупиняюся. Я досліджую. Я практикую. Я вчуся. І я знаю, що можу вивчити все, що мені цікаво. Бо мотивація не ззовні. Вона всередині. Її не треба вигадувати — її треба відчути.
Прочитайте «П’яту книгу» Брюса Лі — «Дух бійця». Прочитайте «Науку і здоровий глузд» Альфреда Коржибські. Не тому що там «корисні знання», а тому що це інструменти для пробудження. А якщо хочете зрозуміти їхню суть глибше — прочитайте розбір від Брюса і Сюзан Кодиш «Поверніть собі здоровий глузд».
Це мій спосіб жити, вчити, програмувати, досліджувати NLP. Це не шлях «як навчитись машинному навчанню». Це шлях — як не зрадити себе, навчаючись. Бо саме це — і є моя ціль. І в цьому — я.
Дякую за увагу.
Джерела для подальшого читання
- Perry E. «How motivation works in the brain.» BetterUp Blog, 2023.
- Skulmowski A., Xu K. «Understanding Cognitive Load in Digital and Online Learning.» Educational Psychology Review 34 (2022):
171–196. - Бойова школа Брюса Лі. кн. 5. Філософія та дух бійця — Брюс Лі
- Альфред Коржібскі Наука і психологічне здоров’я
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЛюдям залітають прості речі:
https://aboutdifferentthings.com/lyudyam-zalitayut-prosti-rechi/
Згідний, я хотів складніше написати статтю, але показати зв’язок основних процесів, які впливають на навчання буде дуже складно, для читача ще складніше. Але це то що зараз потрібно людям, зараз стільки психологічних проблем. Тому таким способом хотів допомогти і знайти свою нішу.
Мозок майже завжди старається економити енергію. Бо він споживає до 25% енергії під час пікового навантаження, а маса його 1/50 від маси тіла. Дуже невигідний орган для тушки.
Звідси майже всі проблеми мотивації в навчанні, роботі та будь де. І його можна заставити працювати тільки 2 способами. Або страхом смерті або обманом(часто самообманом). Це якщо говорити про неокортекс. Спробуйте просто вирішувати складні математичні задачі які вам не потрібні взагалі, скільки ви протримаєтесь, щоб не кинути?
Якщо ж давати волю лімбічній системі, то тут все простіше та надійніше. Основні мотиватори — Їжа, жінки, домінантність.
І ми завжди боремося за баланс неокортексу та лімбіки. Хочеться їсти та нічого не робити, але кожний день заставляємо себе щось робити осмислене, що не дає прямої вигоди. Так і живемо.
Думаю все настільки складно що я не можу пояснити свою думку. Простіше скинути відео або матеріали які близькі для розуміння і на основі них спілкуватися, бо nlp спеціаліст я ще так собі про це говорити не можу. А от щось про психологічне і фізичне здоровя можу.
Дуже раджу ’ Сіддхартха’ Гессе — щось схоже з вашим думками
не хочу рекламувати русню, але бесплатно можете пошукати «Джедайские техники», дуже просто написано і по темі.
Ну ці принципи я розумію, в статті я розглядав зі всіх сторін проблему з якою я стикнувся.
ясно... пошук... грошей ти ще не заробив )
Якщо напишете більше слів і букв зможу дати якийсь зворотній звязок
гроші будуть в майбутньому.