Знайти баланс та сенс життя (Навіть коли все йде під три чорти)
І так привіт. Мене звуть не Славік, але я прихильник старої школи і вважаю що цифровий профіль має бути на анонімним, тому звіть мене Славік :-)
І так почну з головного — я ухилянт, що багато місяців не виходив з дому. Якщо ви тут щоб мене засудити то скіпайте статтю, пишіть свій всратий коментар і йдіть далі. Відповідати я на нього не буду
Пролог
Ти в цілому успішний інженер із 10+ роками досвіду. Встиг і великі ERP в ентерпрайзах підіймати і бізнеси засновувати. От зараз у тебе ідеальний work/life баланс, який можна назвати «до чорта гроші» бо ти можеш собі дозволити прокинутись зранку і якщо рука не тягнеться до макбуку то завести авто і поїхати із дітьми на пляж. Життя вдалось, але звісно на стільки безтурботне життя одного дня рухне і обернеться боком.
В країні в якій ти почував себе комфортно почалась війна, офлайн бізнес довелось закрити у перший день війни, потім накрився і онлайн стартап, деякий час рятував фріланс, але запаси бабла потихеньку таяли. Довелось виїхати із офісу який орендував. Але деякий час ще тримався і навіть був щасливий. Але потім уходить основний замовник, тебе ще кидають на ЗП за півтора місяці, а потім по деяким причинам ти не можеш навіть вийти з дому.
І наче ок — ти як крутий інженер добряче здемпінгувавши але швидко знаходиш фулл тайм у звичайнісінькому продукті навіть після того, як відверто та чесно відповів на запитання «Що в тебе з ТЦК» . Ні чим не інноваційному, але просто більш менш прибутковому бізнесі. Тихенько собі кодиш, виховуєш дітей Наче все добре
Але чому ти швидко набираєш вагу? Чому ти прокидаєшся кожного дня із думкою «Бляха коли ж вихідні», а на вихідні ти не знаєш що робити? Чому ти ридаєш коли згадуєш часи як ти дві доби не виходив із офісу та літрами пив енергетики бо горіло через дедлайн презентації інвестору? Де той вогонь в очах що здається згас на завжди і тобі наче не 35 а вже за 60?
І що бляха з цим робити?
- Все починається із фізики
Доволі розумно наголосити що ми живимо у фізичному світі і ключем до щастя є самопочуття. А почуваю я себе фігово. І згадуючи що до війни я пробігав 10км на стадіоні і потім ще власноруч клав стяжку в гаражі я збагнув що організм я свій добре так ушатав.
Основні симптоми
— Дуже погано сплю
— Швидко втомлююсь
— Постійна тривожність
— Часті напади печії та тошнота
— На тілі виникають гнійники
Починаємо фіксити
А. Фіксимо сон
Сон це головний фактор що впливає на наше здоров’я та самопочуття. Є дуже багато різних досліджень — можете погуглити. Я коли надів фітнес трекер то тривалість глибокого сну у мене була десь з годину. А всього із швидким сном та прокиданням
Сон, харчування та активність взаємопов’язані штуки. Розплутати цей клубок не просто, але можна
Що я зробив:
- Відмовився від гаджетів перед сном.
- Я любив засинати із яскравим світлом у коридорі. Тепер взяв за правило закривати двері щоб жоден промінь світла не потрапляв у кімнату. Зараз я сплю з малим, який не засинає без батька (3 роки) і він боїться без світла тому я купив невеличкий світильник із дуже м’яким світлом
- Знизив на пару градусів температуру кімнати. У мене індивідуальне опалення із термостатами у кожній кімнаті тому це просто.
- Змінив ковдру на більш легку.
І диво — зараз стараюсь спати
Б. Харчування
Другий важливий пункт це харчування. Я помітив що в основному моя дієта складається із смаженого, солодкого та запеченого. Треба міняти.
- Перше і саме головне це солодке. Солодке виробляє дофамін, який як наркотик — більше, більше та ще більше. Складно відмовитись від долі щастя, але це треба робити різко, раз і на завжди. Будь якими шляхами треба запобігати солодкого. Як тільки з’їв хоч трохи то мозок просить ще і ще. Це замкнуте коло яке треба рубити жорстко і чітко
- Смажене — те ж саме. Ми полюбляємо засмажену корочку, яка насправді є токсином. Тому до чорта її. Плюс наша олія улюблена — калорії, ех ці калорії
- Усе мучне — після нього цукор у крові зашкварює (погугліть) навіть так званий дієтичний хліб із цільного зерна всеодно шкодить здоров’ю — тому до чорта все
- Продукти вторинної переробки та напівфабрикати — розбалували нас підсилювачами смаку, але готувати самому цікавіше тому до чорта їх
- Картопля та рис — теж саме. Цукри, цукри, цукри ....
Що приносить щастя
- Усі овочі яскравого кольору. Особливо червоного та зеленого. Я споживаю багато броколі, огірків та томатів, зелені, часнику.
- Із круп їм тільки вівсянку. Почитав склад «дієтичних» сумішей. Занадто багато вуглеводів. Треба щоб у раціоні був баланс хоча б 1 до 1 білки/вуглеводи
- Перекуси — у продовж дня бігаю на кухню (саме бігаю а не ставлю тарілку біля робочого місця) щоб перехопити горіхів та яблук
- Риба — бажано нежирна червона риба.
- М’ясо — іноді балую себе тушкованим чи запеченим в духовці курячим мʼясом
- Яйця — люблю варені яйця чи білковий омлет
- Пью натуральну власноруч зварену у турці каву та зелений чай
Ще важливі навички харчування
- Не треба їсти перед телевізором чи із смартфоном. Приймайте потихеньку, пережовуючи, ваш мозок повинен зрозуміти коли наївся та дати сигнал що досить
- Один прийом їжі повинен займати не менше 20хвилин на порцію. Не треба їсти на швидкоруч. Зробіть прийом їжі важливою інтимною справою
- Найбільш корисну їжу залиште на ранок. Зранку легше себе контролювати та насипати тарілку свіжих овочей ніж увечері коли тягне на щось заборонене :-)
Я спеціально не користуюсь вагами, але вже бачу як за 4 тижні такої дієти я стрімко почав худнути. Вже давно не відчуваю печію та почуваю себе супер. Моє обличчя стало якимось більш яскравим. Засинати стало легше.
В. Активність
У моєму випадку набір кейсів активностей вкрай обмежений. Тому
- Купив гантелі (класний набір із набірних блинів) та займаюсь з ними. Це досить складно для мого стану організму, але стараюсь хоч по трохи але робити вправи упродовж дня
- По фітнес трекеру намагаюсь находити по квартирі хоча б 5к кроків у будні та 10к у вихідні. Займаюсь будь якою активністю — прибираю, мию посуд, готую, перебираю речі, граюсь з малим. На наступні вихідні у мене замінити ламінат на кухні
- Не сидіти більше 20 хвилин. Я налаштував так фітнес трекер. Кожні 20хвилин вібрує і я гарантовано стаю. Йду або заварити каву або перехопити горіхів або просто пройтись по кімнаті
- Виглядає кумедно але я бігаю по кімнатам. Думаю про бігову доріжку але сумніваюсь чи це норм варіант. Я ніколи не займався на них тому хто має досвід поділіться
- Ще пробував займатись фітнесом під відоси (ну типу де 45 секунд активності та 15 перерви) Це дуже виснажує і спочатку це демотивувало. Тому вирішив просто вивчити вправи звідти та займатись у своєму темпі. Все виходить — головне правильно підібрати темп під свої фізичні данні
Епілог
Я ще поки вчусь заново жити, але відчуваю вже деякі позитивні зміни у психологічному стані. Повністю зникла тривожність, я став менш депресивним і не зриваюсь на дітях по різним дрібницям, менше горюю по своєму світлому минулому і більше вірю у світле майбутнє
Наступні кроки для мене це зменшення залежності від соціальних мереж та інтернету взагалі. Також хочу спробувати медитацію та духовні практики. Ще треба навчитись правильно розподіляти і відкладати гроші (хоч я про це вивчав, вже маю певні успіхи та невеличкі збереження на IBKR але відчуваю що цього мало). Також часом треба правильно користуватись його наче в мене дофіга, а встигаю мало.
На останнє — DON`T PANIC і все буде добре.. Поки треба не угробити те що маю
89 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів