Знайти баланс та сенс життя (Навіть коли все йде під три чорти)

І так привіт. Мене звуть не Славік, але я прихильник старої школи і вважаю що цифровий профіль має бути на анонімним, тому звіть мене Славік :-)

І так почну з головного — я ухилянт, що багато місяців не виходив з дому. Якщо ви тут щоб мене засудити то скіпайте статтю, пишіть свій всратий коментар і йдіть далі. Відповідати я на нього не буду

Пролог

Ти в цілому успішний інженер із 10+ роками досвіду. Встиг і великі ERP в ентерпрайзах підіймати і бізнеси засновувати. От зараз у тебе ідеальний work/life баланс, який можна назвати «до чорта гроші» бо ти можеш собі дозволити прокинутись зранку і якщо рука не тягнеться до макбуку то завести авто і поїхати із дітьми на пляж. Життя вдалось, але звісно на стільки безтурботне життя одного дня рухне і обернеться боком.

В країні в якій ти почував себе комфортно почалась війна, офлайн бізнес довелось закрити у перший день війни, потім накрився і онлайн стартап, деякий час рятував фріланс, але запаси бабла потихеньку таяли. Довелось виїхати із офісу який орендував. Але деякий час ще тримався і навіть був щасливий. Але потім уходить основний замовник, тебе ще кидають на ЗП за півтора місяці, а потім по деяким причинам ти не можеш навіть вийти з дому.

І наче ок — ти як крутий інженер добряче здемпінгувавши але швидко знаходиш фулл тайм у звичайнісінькому продукті навіть після того, як відверто та чесно відповів на запитання «Що в тебе з ТЦК» . Ні чим не інноваційному, але просто більш менш прибутковому бізнесі. Тихенько собі кодиш, виховуєш дітей Наче все добре

Але чому ти швидко набираєш вагу? Чому ти прокидаєшся кожного дня із думкою «Бляха коли ж вихідні», а на вихідні ти не знаєш що робити? Чому ти ридаєш коли згадуєш часи як ти дві доби не виходив із офісу та літрами пив енергетики бо горіло через дедлайн презентації інвестору? Де той вогонь в очах що здається згас на завжди і тобі наче не 35 а вже за 60?

І що бляха з цим робити?

1. Все починається із фізики

Доволі розумно наголосити що ми живимо у фізичному світі і ключем до щастя є самопочуття. А почуваю я себе фігово. І згадуючи що до війни я пробігав 10км на стадіоні і потім ще власноруч клав стяжку в гаражі я збагнув що організм я свій добре так ушатав.

Основні симптоми

— Дуже погано сплю

— Швидко втомлююсь

— Постійна тривожність

— Часті напади печії та тошнота

— На тілі виникають гнійники

Починаємо фіксити

А. Фіксимо сон

Сон це головний фактор що впливає на наше здоров’я та самопочуття. Є дуже багато різних досліджень — можете погуглити. Я коли надів фітнес трекер то тривалість глибокого сну у мене була десь з годину. А всього із швидким сном та прокиданням 4-6 годин. Це дуже мало.

Сон, харчування та активність взаємопов’язані штуки. Розплутати цей клубок не просто, але можна

Що я зробив:

• Відмовився від гаджетів перед сном.
  • Я любив засинати із яскравим світлом у коридорі. Тепер взяв за правило закривати двері щоб жоден промінь світла не потрапляв у кімнату. Зараз я сплю з малим, який не засинає без батька (3 роки) і він боїться без світла тому я купив невеличкий світильник із дуже м’яким світлом
  • Знизив на пару градусів температуру кімнати. У мене індивідуальне опалення із термостатами у кожній кімнаті тому це просто.
  • Змінив ковдру на більш легку.

І диво — зараз стараюсь спати 7-8 годин із яких принайні 3-4 глибокого сну. Самопочуття покращилось миттєво. Я зміни побачив навіть у дзеркалі — зникли мішки під очима і якимось я став, красивішим :-)

Б. Харчування

Другий важливий пункт це харчування. Я помітив що в основному моя дієта складається із смаженого, солодкого та запеченого. Треба міняти.

• Перше і саме головне це солодке. Солодке виробляє дофамін, який як наркотик — більше, більше та ще більше. Складно відмовитись від долі щастя, але це треба робити різко, раз і на завжди. Будь якими шляхами треба запобігати солодкого. Як тільки з’їв хоч трохи то мозок просить ще і ще. Це замкнуте коло яке треба рубити жорстко і чітко
  • Смажене — те ж саме. Ми полюбляємо засмажену корочку, яка насправді є токсином. Тому до чорта її. Плюс наша олія улюблена — калорії, ех ці калорії
  • Усе мучне — після нього цукор у крові зашкварює (погугліть) навіть так званий дієтичний хліб із цільного зерна всеодно шкодить здоров’ю — тому до чорта все
  • Продукти вторинної переробки та напівфабрикати — розбалували нас підсилювачами смаку, але готувати самому цікавіше тому до чорта їх
  • Картопля та рис — теж саме. Цукри, цукри, цукри ....

Що приносить щастя

• Усі овочі яскравого кольору. Особливо червоного та зеленого. Я споживаю багато броколі, огірків та томатів, зелені, часнику.
  • Із круп їм тільки вівсянку. Почитав склад «дієтичних» сумішей. Занадто багато вуглеводів. Треба щоб у раціоні був баланс хоча б 1 до 1 білки/вуглеводи
  • Перекуси — у продовж дня бігаю на кухню (саме бігаю а не ставлю тарілку біля робочого місця) щоб перехопити горіхів та яблук
  • Риба — бажано нежирна червона риба.
  • М’ясо — іноді балую себе тушкованим чи запеченим в духовці курячим мʼясом
  • Яйця — люблю варені яйця чи білковий омлет
  • Пью натуральну власноруч зварену у турці каву та зелений чай

Ще важливі навички харчування

• Не треба їсти перед телевізором чи із смартфоном. Приймайте потихеньку, пережовуючи, ваш мозок повинен зрозуміти коли наївся та дати сигнал що досить
  • Один прийом їжі повинен займати не менше 20хвилин на порцію. Не треба їсти на швидкоруч. Зробіть прийом їжі важливою інтимною справою
  • Найбільш корисну їжу залиште на ранок. Зранку легше себе контролювати та насипати тарілку свіжих овочей ніж увечері коли тягне на щось заборонене :-)

Я спеціально не користуюсь вагами, але вже бачу як за 4 тижні такої дієти я стрімко почав худнути. Вже давно не відчуваю печію та почуваю себе супер. Моє обличчя стало якимось більш яскравим. Засинати стало легше.

В. Активність

У моєму випадку набір кейсів активностей вкрай обмежений. Тому

• Купив гантелі (класний набір із набірних блинів) та займаюсь з ними. Це досить складно для мого стану організму, але стараюсь хоч по трохи але робити вправи упродовж дня
  • По фітнес трекеру намагаюсь находити по квартирі хоча б 5к кроків у будні та 10к у вихідні. Займаюсь будь якою активністю — прибираю, мию посуд, готую, перебираю речі, граюсь з малим. На наступні вихідні у мене замінити ламінат на кухні
  • Не сидіти більше 20 хвилин. Я налаштував так фітнес трекер. Кожні 20хвилин вібрує і я гарантовано стаю. Йду або заварити каву або перехопити горіхів або просто пройтись по кімнаті
  • Виглядає кумедно але я бігаю по кімнатам. Думаю про бігову доріжку але сумніваюсь чи це норм варіант. Я ніколи не займався на них тому хто має досвід поділіться
  • Ще пробував займатись фітнесом під відоси (ну типу де 45 секунд активності та 15 перерви) Це дуже виснажує і спочатку це демотивувало. Тому вирішив просто вивчити вправи звідти та займатись у своєму темпі. Все виходить — головне правильно підібрати темп під свої фізичні данні

Епілог

Я ще поки вчусь заново жити, але відчуваю вже деякі позитивні зміни у психологічному стані. Повністю зникла тривожність, я став менш депресивним і не зриваюсь на дітях по різним дрібницям, менше горюю по своєму світлому минулому і більше вірю у світле майбутнє

Наступні кроки для мене це зменшення залежності від соціальних мереж та інтернету взагалі. Також хочу спробувати медитацію та духовні практики. Ще треба навчитись правильно розподіляти і відкладати гроші (хоч я про це вивчав, вже маю певні успіхи та невеличкі збереження на IBKR але відчуваю що цього мало). Також часом треба правильно користуватись його наче в мене дофіга, а встигаю мало.

На останнє — DON`T PANIC і все буде добре.. Поки треба не угробити те що маю

👍ПодобаєтьсяСподобалось13
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Не потрапляти в армію моя рекомендація, вже пішов 3й рік персонального пекла і кожен день гірший за минулий, сиджу на зміні «без мила без ракет», ловлю каби і ще бозна що.

Як довго автор витримує такі фундаментальні зміни?

якщо у людини мотивація назву її «простої» структури (аналог +500 у місцевому парлянсі) то недовго
якщо «складної» (хочу чути себе добре на протязі багатьох років, бути десь в середині таблиць типу runninglevel.com/running-times/5k-times в заавансованому віці, мати ldl та apoB в безпечному рівні на протязі десятиліть) — то запросто, причому не тільки «перестрибнути» перші 2-4 тижні біологічної перебудови залежності від старих звичок (в цей час трюком є постійна розмова «вглиб себе» — я роблю це для себе, це важливо саме мені, ніхто крім мене для мене цього не зробить і тп) а і «повертатися в колію» після пауз/травм і тп

купіть абонемен в фітнес клуб та ходіть на всі групові підряд

з тцк на кожному кроці це ризик)

біг — продовжує життя — для цього і потрібно ходити займатися в зал
я би рекомендував кросфіт і/або фітнес-інтенсив — тренує витривалість і дуже позитивно впливає на настрій
ну і не забуваєм про вєлік і самокат

а ще вбиває коліна і серце якщо все запущено. от вже ці поради без урахування особливостей конкретної людини

ну якщо запущено, від тцк точно не втечеш

а ще вбиває коліна і серце якщо все запущено.

коліна вбиває навіть якщо не запущено, просто вилізе пізніше

Коліна можна замінити а серце ні. Так що можна ними пожертвувати ради здоров’я серця. Або на вєлік пересісти замість бігу.

Думаю тих, у кого проблеми з серцем, вони і так про це знають і їм не до бігу, аби по сходам піднятися і не вмерти.

Треба міняти.
Перше і саме головне це солодке.

1-2 рази в тиждень можна їсти

Смажене

Смажити в air fryer

Усе мучне

Достатньо просто перестати їсти все з хлібом як в совку. А так, якісь сендвічі, піцу, бургери можна.

Продукти вторинної переробки та напівфабрикати

Можна якщо не жрати кожен день

Картопля та рис

Ладно там рис, но картопля чим не угодила? Вона не така калорійна як рис, паста, гречка, особливо якщо запікати. А в air fryer можна смажити і їсти божествену смажену картоплю без екстра калорій.

Взагалі нафіга так жити якщо у всьому цьому собі відмовляти? Я це все їм і у мене відсоток жиру 12-13%. Головне спалювати ці калорії, а я спалюю 1000+ калорій в день додатково до 2000 мого метаболізму. І я не дрищ по тілобудові які жруть все підряд і залишаються дрищами.

Все це можна звести до кількох простих правил:
1. Тримати баланс споживання-витрачання калорій, або робити його від’ємним, якщо треба схуднути
2. Харчуватися різноманітно
3. Зменшувати % висококалорійних страв у раціоні
4. Мінімізувати алкоголь
5. Достатньо спати

Те що працює для тебе не означає що воно буде працювати для когось іншого.
Я тому нижче і писав що треба пробувати і дивитись що працює.

А так, якісь сендвічі, піцу, бургери можна.

Якщо я з зїм кусок піци, бургер чи солодкого, я потім не можу зупинитись. Через годину знову буду їсти, потім знову.
Тупо як алкаш чи наркоман.
Не їсти на вечір я можу тільки якщо я не їв вуглеводів з 12-13 години.

Це працює майже для всіх якщо є дисципліна. Виняток 1-2% тих, у кого проблеми з метаболізмом із-за проблем з щитовиткою чи гормонами. Но це одиниці.

Якщо я з зїм кусок піци, бургер чи солодкого, я потім не можу зупинитись.

Вот бачиш, проблема в тобі, в дисципліні.

Це працює майже для всіх якщо є дисципліна. Виняток 1-2% тих, у кого проблеми з метаболізмом із-за проблем з щитовиткою чи гормонами

Дурниці, але ти з тих людей яким нічого не доведеш аргументами, тому немає смислу сперечатись)

В чому дурниці? В тому що дефіцит калорій для всіх по різному працює? Да генетика може впливати на BMR, но там вплив 10-15%. Іншими словами генетика визначає будеш ти дрищом чи «широким». А вот чи будеш ти жиробасом — це на 99% твій вибір. Інші 1% це певні захворювання.

В чому дурниці? В тому що дефіцит калорій для всіх по різному працює?

Так
Людина з високим рівнем інсуліну (це більшість жирних або навіть тих в кого тільки печінка жирна) не може розчеплювати свій жир.
Рівень інсуліну фіксається голодуванням (навіть інтервальним) чи утриманням від вуглеводів (бо саме вуглеводи викликають найбільший скачок інсуліну).

Тут мова не про хворих чи діабетиків, а про звичайних людей які протягом n років часто їдять чи перекусують вуглеводами.

Ну ок, буде спалювати жир з трохи повільнішим темпом в перші пів року — рік, але все-одно буде спалювати. Ну і хто доктор в інсулінно-резистентності? Людина ж сама винувати, в 99% випадках.

Ну і якщо людина себе так запустила, їй фізично буде важко калорії спалювати. Я за годину пробіжу 10км і спалю майже 1000 калорій і продовжу займатися своїми справами спалюючи додаткові калорії. А він за цю годину спалить 200-300 калорій, буде випльовувати легені проклинаючи спорт і до кінця дня з хати більше не вийде, натомість поїсть тістечок на 1000 калорій, він же молодець, спортом сьогодні займався, так що типу можна. Ага, можна, получай профіцит 700 калорій замість дефіциту.

Ну і хто доктор в інсулінно-резистентності? Людина ж сама винувати, в 99% випадках.

Яка різниця хто винуватий, головне як це фіксати)

Ну і якщо людина себе так запустила, їй фізично буде важко калорії спалювати

Саме так, тому я і пишу що різним людям треба різні підходи.

Не їсти на вечір я можу тільки якщо я не їв вуглеводів з 12-13 години.

а якщо вуглеводи нормальні, ну там гречка чи рис, то теж не можеш стримуватися?

а якщо вуглеводи нормальні, ну там гречка чи рис, то теж не можеш
стримуватися?

Найлегше це взагалі без вуглеводів, тоді і голоду не чується.
Рис і гречка теж, тому якщо я їх і їм, то тільки в першій половині дня)

Купив гантелі

Купи краще бігову доріжку чи аналоги, не так вона дорого коштує і місця займає мінімум, якщо розкладна.

Для схуднення рекомендую дієту 5-2 — для таких любителів їжі як я те, що треба. За пару місяців −9 кг. Але не сказати, що я і до цього був дуже жирний.

Для справжнього щастя бажано мати хобі. Краще такі, де треба щось творити: пайка електронних приблуд з компонентів, створення механізмів, вирощування рослин на балконі, варка домашнього пива чи виготовлення твердого сиру тощо.

Гантелі все ж універсальніші, бо дозволяють тренувати значно більше м’язів, ніж доріжка чи інший компактний тренажер. Плюс гарна доріжка буде разів в 10 дорожче за гарний комплект гантелей.

Щодо дієт, то, напевно, варто здати аналізи спочатку.Бо нашкодити здоров’ю можна з дієтами.

Бо нашкодити здоров’ю можна з дієтами.

Та якщо він не діабетик першого типу чи щось схоже, то більшість дієт на кілька тижнів переживе без проблем.

Я пробував багато різних, на тиждень-два.
Так дійшов на кількох тижднів 1 прийом їжі.
А потім пробув голодування, спершу 2 дні, через місяць 3 дні, ще через 2 місяці 5 днів (це поки мій рекорд).

Якщо поступово пробувати, вивчати можливі побічні ефекти і як їх уникати, то проблем не має бути.

не діабетик першого типу

Якраз такий, з 14ти років) Але для мене це плюс, бо менше жреш — менше гістерезис у регулюванні рівня глюкози в крові. Чому лікарі зазвичай не рекомендують діабетикам дієти, то це тому, що ще за царя гороха всіх інсулінозалежних діабетиків прийнято було вчити тому, щоб вони кололи інсулін однаковими дозами, в однаковий час і їли плюс мінус однакову їжу по глікемічному індексу кожен день. З теперішніми технологіями безперервного моніторингу рівня глюкози в крові котролювати все так, щоб не попадати на гіпоглікемії набагто простіше, бо апарат пищіть коли глюкоза падає нижче порогу і ти зразу можеш випити солодкої води і попуститися за 10 хв.

П.С. Голодування не практикую. І взагалі якщо погуглити назву дієти, яку я написав, то це вважається одна з найбільш щадящий для здоровʼя. Навіть просте обмеження калорій в цьому плані гірше. А при голодуванні ти втрачаєш мʼязову масу. Якщо ціль дієти — похудіти, щоб бути привабливим і здоровим, а не економити на їжі, то ця штука тільки погіршить цей параметр.

Якраз такий, з 14ти років)

Ну з цим важко щось експериментувати, тут аби просто вижити)

Доки існує компанія NovoNordisk все чікі-пікі. Звичайно, при глобальному катаклізмі чи ядерній війні після закінчення запасів інсуліну мій лайф експектенсі близько 2х тижнів. Але це життя. Зрештою, під час воєнного стану в Україні мій стан дає деякі безперечні плюси перед здоровими людьми через зрозумілі причини)

Зрозуміла. Я просто не практикую дієти, бо тримаюсь балансу між поїла- витратила калорії ( багато рухаюсь протягом дня, або на велосипеді катаюся).
Я би порадила автору з урахуванням того, що він не може вийти на вулицю ітд, а калорії витрачати треба, наступне:
Кардіотренажери і мати дефіцит калорій ( тут харчування треба продумати).

Я пам’ятаю, що коли весною заповнені всі спортивні зали, то більшість людей на заняттях по кардіо і в басейні ( басейн, це на перспективу).

Це максимально важко, але калорії витрачаються швидко.

мати дефіцит калорій ( тут харчування треба продумати).

Я це пробував, і дефіцит робити ±500, і біг.
Але в кращому разі мене вистачало на місяць і максимум мінус 1-2 кг.

Перший раз я схуд більше ніж на 5 кг на кето дієті за 2 тижні.

А найбільший ефект це мала дієта 0 вуглеводів (carnivore), де перший місяць я їв без обмежень стейки, масло, сир і т.п.
За 2 місяці я скинув майже 15 кг. І коли перейшов на звичайне харчування, то за пів року набрав всього +2кг.

Тобто якщо з вагою ± все ок, то так, дефіциту, спорту вистачить. Але коли є лишніх 20-30кг, то цього мало бо там вже є купа інших проблем викликаних вагою (жирна печінка, резистентність до інсуліну).
Ну і організм не дурний, коли є дефіцит протягом тривалого часу, то метаболізм сповільнюється і вже тратиться не 2к а 1.5к калорій

де перший місяць я їв без обмежень стейки, масло, сир і т.п.

І холестерин в крові х2 )

Ну і організм не дурний, коли є дефіцит протягом тривалого часу, то метаболізм сповільнюється і вже тратиться не 2к а 1.5к калорій

Метаболізм від м’язів залежить, так як саме вони жруть енергію. Якщо спортсмен, атлет — 2к, якщо скуф з животом — 1.5к.

Метаболізм від м’язів залежить, так як саме вони жруть енергію. Якщо спортсмен, атлет — 2к, якщо скуф з животом — 1.5к.

Ні, не все так просто.
Організм пристосовується до дефіциту, і пофіг скільки в тебе тих м’язів.
Навіть більше, при тривалому дефіциті тих м’язів стане менше.

І холестерин в крові х2 )

Знову, не все так просто.
Є хороший холестерин, є поганий. Коротко не опишеш)

Ну так масло, сири, жирне мясо це якраз поганий, короче все з насищеними жирами контибютить до LDL. А вот оливкова олія ось це хороші жири, но, калорії нікуди не дінуться.

Так, бачиш, у всіх по- різному. А ти не здавав аналізи? Може, такий набір ваги був ще пов’язаний з гормональною сферою?

Я просто їм солодке ще й через те, що в мене дуже низький тиск. Але за рахунок того, що я рухаюся, то витрачаю ці калорії.

В мене в свій час був навпаки дефіцит ваги і можу тобі сказати, що це гірше , аніж коли вага в +. Я при 175 см 49-50 кг важила. Були збої в жіночих процесах ітд. 2 роки поступово набирали вагу до 55- 60 кг.
Але потім був стрес (2014 рік, тоді сказали, що розбомбили будинок батьків) і вага дала в +. Я тоді була у ендокринолога і ще купу лікарів постійним клієнтом.

Але організм сам скинув, без дієт, спорту до 58-60 ( це, напевно, ї є оптимальна вага, бо я не експериментувала).

Тому, я і тут писала, що перше, це до лікарів, а далі- почитати вже самому.

А ти не здавав аналізи? Може, такий набір ваги був ще пов’язаний з гормональною сферою?

Здавав, все ± ок було.
Тут ще і спадкове може бути, в мене що батько, що дід ще ті хом’яки=)

Але в кращому разі мене вистачало на місяць і максимум мінус 1-2 кг.

Так це прекрасний темп. За два роки можна скинути 50 кг таким чином.

За 2 місяці я скинув майже 15 кг.

Вода, кал, м’язи, трохи жиру

Але коли є лишніх 20-30кг, то цього мало бо там вже є купа інших проблем викликаних вагою (жирна печінка, резистентність до інсуліну).

Та ні, це все маячня, дефіцит калорій працює тупо завжди.

є дефіцит протягом тривалого часу, то метаболізм сповільнюється і вже тратиться не 2к а 1.5к калорій

Це якщо ти зробиш дуже серйозне обмеження по калоріях — не 10-15%, а 20+%

Так це прекрасний темп. За два роки можна скинути 50 кг таким чином.

Мені так не працювало, взагалі не знаю нікого хто б так скинув суттєву вагу. Як я вже писав, організм підлаштується під дефіцит і сповільнить метаболізм.

Та ні, це все маячня, дефіцит калорій працює тупо завжди.

Ні, не працює.
Я маю досвід мінус 20кг (навіть трохи більше), якщо в тебе є аналогічний досвід тоді можем сперечатись)

Мені так не працювало, взагалі не знаю нікого хто б так скинув суттєву вагу.

Я так скинув zhouck.dreamwidth.org/12993.html

Так що працює, працює, якщо не брехати самому собі, скільки чого до рота кладеш

взагалі не знаю нікого хто б так скинув суттєву вагу. Як я вже писав, організм підлаштується під дефіцит і сповільнить метаболізм.

знаю одну людину, яка скинула майже 40 кг за 18 місяців (з 130 кг до 90 кг). для цього він почав ходити у качалку (тільки силові, кардіо не робить) і їсти здорову їжу, не п’є алкоголь. калорії не рахує, бо любить їсти, але слідкує щоб білка достатньо було. він мезоморф і ідея була, що якщо він добре набирає, то треба набрати мускули і це призведе до того, що калорій буде спалюватися більше і він схудне. це спрацювало. доречі тепер у нього плато, отже якщо він хоче побачити свої кубіки преса, то доведеться чи рахувати калорії, чи робити кардіо, чи обидві речі.

коли є дефіцит протягом тривалого часу, то метаболізм сповільнюється і вже тратиться не 2к а 1.5к

метаболізм не сповільнюється, інакше люди б не помирали з голоду, просто настій буде гівно, спати буде хотітися, дівчата стануть нецікаві, тобто людина базово витрачає менше калорій

метаболізм не сповільнюється, інакше люди б не помирали з голоду
тобто людина базово витрачає менше калорій

Під сповільненням метаболізму я і мав наувазі зменшення витрати калорій

де перший місяць я їв без обмежень стейки, масло, сир і т.п.

а що з роботою? на роботу мозку воно не впливало?

а що з роботою? на роботу мозку воно не впливало?

Стало однозначно краще.

Науково доведено що на кетонах мозок краще працює.

Взагалі кето дієту (а 0 вуглеводів це теж кетогенна дієта) придумали для полегшення симптомів епілепсії.

Виглядає кумедно але я бігаю по кімнатам.

сподіваюсь у тебе квартира на першому поверсі, бо інакше я не заздрю твоїм сусідям знизу. у мене схожі живчики зверху, постійно оце «бум бум бум» ніби вони до марафону готуються. захарився з ними ругатись

Як людина, яка за 3 роки (з зими 2022 до зими 2025) опинилася у дуже схожій ситуації (проблеми зі сном та зайвою вагою), можу сказати, що все, що відбувається всередині квартири — це напівміри. Мені останнім часом вдалося схуднути на 12 кг (з 96 до 84) і це якраз почалося тоді, коли я почав активно виходити з дому і бувати на природі. Не знаю в чому саме магія, але від постійного перебування в бетонній коробці їде дах, а ще й коли холодильник весь час поруч... При цьому коли буваєш на природі, особливо весною, то таке відчуття, що заряджаєшся від неї енергією — тобто не тільки багато ходиш і втрачаєш калорії, але й їсти менше хочеться, зникає бажання заїдати стрес їжею.

Так що звісно кожен сам обирає свій шлях, але я зрозумів, що продовжувати сидіти вдома — не варіант, бо так можна і до 40-45 не дожити і нащо тоді це все — замикання самого себе у бетонний ящик, скирдування грошей і т.д. От реально, краще ніж прогулянки на природі весною поки що нічого сильніше не допомагало привести себе в порядок — як фізично, так і ментально.
Як потеплішає настільки, що можна буде плавати у морі — куплю маску, ласти і вперед (живу в Одесі)

Як потеплішає настільки, що можна буде плавати у морі — куплю маску, ласти і вперед (живу в Одесі)

не можна так знущатся... людям треба співчувати )

Норм стаття

швидко набираєш вагу

Від цього і більшість проблем.

Перекуси — у продовж дня бігаю на кухню

Перекуси приводять до insulin resistance (спеціально написав англійською щоб гуглити).

OMAD (або хоча б 18/6 голодування), keto/carnivore дієта, home workout апка.
При сильному ожирінні це дасть до −10 кг в перший місяць, до −5кг в наступні.

фітнесом під відоси (ну типу де 45 секунд активності та 15 перерви) Це дуже виснажує і спочатку це демотивувало

Там можна вибрати собі вправи, налаштувати кількість повторів

що там нормального?

він боїться рису та картоплі, бо

Цукри, цукри, цукри ....

, але перекусує яблуками

що там инормального?

На фоні більшості топіків тут все норм.

Людина ділиться досвідом як покращила собі життя, це ж не про гіт ребейс)

Людина ділиться досвідом як покращила собі життя,

а, ну якщо з цього боку підійти, то тоді да.

у мене є родич, що усе своє життя то голодує, то кето, то хліба не їси, то від цукру в нього там щось гніє, то літри соку надавить і тільки це і п’є, то молока не п’є, бо він же не теля, то він веган півроку, то все сире їсть, то жиру йому мало і він масло ложкою топче, то накупить спортпіта і у каву креатин примішує, то він бігає, то йогу крутить, то на голові стоїть і от кожного разу він розповідає, що от тепер все правильно і буде бімба. почав він цим займатися ще коли тирнету не було, тобто вже років 40 щось експериментує.

ну і що я можу сказати — дід собі і дід, нічим не відрізняється від дідів, що усе життя їдять що у холодильнику є і котрі на голові стояти не вміють. але йому це подобається, тому одобрямс. якщо б ще не нудив своїми порадами, то було б взагалі супер.

почав він цим займатися ще коли тирнету не було, тобто вже років 40 щось експериментує.

Ну і норм, це і є постійне навчання)
В 30 років треба одне, в 50 інше

і вівсянка теж не дуже добре з точки зору страху цукрів..

не слухайте порад щодо голодування. здайте спочатку аналізи й поговоріть із спеціалістом, а то начитаються таких експертів й потім отримують хронічні проблеми із ШКТ та РХП

не слухайте порад щодо голодування. здайте спочатку аналізи й поговоріть із спеціалістом,

Проблема в тому що немає спеціалістів.
Приходиться пробувати самому і дивитись чи воно ок чи ні.
Ну і це ж не просто так робиться. В автора вже депресія починалась, +10-20кг.
Я оце все починав через тиск 150+, зараз 110-120. Якщо ти здоровий, не жирний, то звичайно що немає смислу щось міняти)

І якби були спеціалісти то цей мульти мільонер, колишній айтішник, не тратив б мільони на аналізи і експерименти
youtube.com/...​hnson?si=eozRq1rVH9dTxzn9

З недавніх відео які дивився:

Ось цей індус мені зайшов, працює кардіологом у сша
youtu.be/...​UqznU?si=YKYtr4mMbroloj8l

Або ось цей зі свого досвіду розказує, цікаво, але він не науковець а більше сектант
youtu.be/...​mt1pU?si=OjmnqIlZqSlClZN6

Вага почала рости задовго до того як я почав фрілансити, десь на останніх курсах універу почала поступово рости.
Тиск хз коли, але теж за рік/два швидше це точно.

Я почав фрілансити і дивитись за здоров’ям ± в той самий час.

З фрілансом я працюю навіть менше годин ніж колись фулл-тайм в офісі, бо не треба напрягатись ради тих «+10%» в рік чи нового тайтлу, та й роботу не страшно втратити

В автора вже депресія починалась

наскільки я зрозуміла в нього депресія через хронічний стрес і від того, що він не виходить з дому, а кілограми — це він стрес заїдав. додати до цього ще стрес від голодування — ну я не впевнена, що людині з депресією потрібен ще додатково стрес

в нього депресія через хронічний стрес

Отой доктор-індус якщо я скидав вище, припускав що депресія може бути пов’язана з їжею, ожирінням і т.п.
В мене таких проблем не було, тому хз як насправді)

Точно скажу що коли ти худіший то і сон кращий (бо не хропиш), і працездатність суттєво вища, та і настрій загалом кращий.

Отой доктор-індус якщо я скидав вище, припускав що депресія може бути пов’язана з їжею, ожирінням і т.п.

а ще з кофе, інтервальним голодуванням, low carb, інтенсивними тренуваннями — все, що призводить до стресу, може призводити до депресії

але автор теми сам написав — все було чудово поки не почалася війна, а потім війна + він втратив стартап + він сидить вдома, не виходить на вулицю і ридає від спогадів про своє життя до війни. не думаю, що він схудне і життя знову почне приносити задоволення, хіба що він схудне та путін помре чи домовляться нарешті

а то начитаються таких експертів й потім отримують хронічні проблеми із ШКТ та РХП

Яких? зараз доступно повно інформації, опубліковані дослідження, ютюб канали лікарів, сабредіти біохакерів і ентузіасти які задрачуються на тій чи іншій темі по-більше більшості лікарів, не треба мед закінчувати щоб знати як те ж голодування впливає на організм.

Причому останні, самі надійні дослідження по цій темі тільки зараз робилися, останні 5 років. Так що в універах і у половини лікарів отримаєш застарілу інформацію, повезе лише якщо лікар прогресивний попадеться, який слідкує за дослідженнями і продовжує активно розвиватися в своєму напрямку.

Ну а якщо не вмієш працювати з інформацією, чи джерела твоєї інформації це інстаграмні рептілоїди які розказують про заговор big pharma, що раку і СНІДу не існує, а вакцини це чіпування, то тоді да, біда.

І да, голодування, де ти день в тиждень не їси чи не їси 16 годин корисне. Майже всі лікарі, за якими слідкую/слідкував самі це практикують.

Лайк і підписка за «стару школу» і анонімний профіль.

По темі: сон налагодити, це прямо ключове. Без цього кортизол буде лупашити.
По їжі не з усим погоджуюсь, бо проти демонізації продуктів, а хемофобія будить в мені монстра.

Ось хороший, доказовий канал про схуднення, де все детально розжовується, як і чому. Ніяких марафонів-курсів, прости господи:
t.me/pora_shudnuty

Тепер про ментальне здоров’я, яке теж треба всім і впливає на все, вагу у тому числі:

apps4healthcareni.hscni.net/...​ntal-health-and-wellbeing

Тут сторінка з різними програмами для ментального здоров’я, переважно безкоштовні. Знову, все доказово, ніякого інфоциганства.

Вибирайте будь-який на свій смак, а то й кілька, і працюйте.

десь почув у ютубі:
«Чому світ котиться у сраку, коли я живу найкращі роки свого життя?» )

1) де ти без сонця береш вітамін Д ?

2) шо не так з жирною морською рибою? (звичайний оселедець чи скумбрія, наприклад)
від якісних жирних омега 3 кислот ще ніхто не набрав вагу...

3) горіхи — досить складна їжа... це по суті насіння... рослинний білок не дуже засвоюється...
для набору білків і жирів можливо краще риба

4) яблука — це смачно (мабуть вітамін С), і ніяк на вагу не впливають...
колись читав біографію одного видатного конструктора кораблів... і там така фраза:
«у нього в ящику робочого столу постійно лежали яблука... не міг без них »

Якщо вже так запарились з харчуванням, переходьте на повноцінне кето та викиніть перекуси на користь 3, максимум 4 повноцінних прийоми їжі. Якщо не можете потерпіти до наступного прийому їжі, спробуйте bulletproof coffee та збільшити кількість білка в раціоні. Не хочете запарюватись з білком — купіть протеїн, тільки без солоду та без смаку. Броколі замініть мікрозеленню броколі, в 10-20 раз більше нутрієнтів, насіння дешеве, можна вирощувати в банці.

Ми полюбляємо засмажену корочку, яка насправді є токсином.

Еммм... Схералі продукти реакції Маяра це токсини?

розбалували нас підсилювачами смаку

а, тепер зроз, далі можна не читати. Ці страшні підсилювачі смаку, жах. Прикинь, береш, наприклад, томатик — там вже дофіга глутамінової кислоти, яка нам і сама по собі смачна. А ти її ще й посоли (хлорід натрію) і отримаєш — прикинь, глутамат натрію. Жахливу, страшну добавку. Азіати так взагалі msg ложками жеруть — більшість доволі худі, аж дивно
Ви, пане, просто якийсь популізм про їжу читаєте. Ось конкретно щось там про смажене і глутамат прочитали — хана, рознервувалися. Але разом з тим:

Я споживаю багато броколі

То ви просто не читали статті про шкідливість нітратів (які також здебільшого прибрехують для гучних заголовків, але вам зайде), як прочитаєте приберете одразу броколі з раціону, бо там їх дофіга.

Схералі продукти реакції Маяра це токсини?

ПАВ, ГЦА, Акриламід... Ням ням

Про підсилювачі мав на увазі шкоду не самих підсилювачів, а їх здатність обманювати нашу свідомість видаючи не поживну їжу за поживну.

Про нітрати. Ну Броколі у нас на гідропоніці ростуть в основному. Там нітрат калію, кальцію і магнію. Але якщо дотримуватись правильних концентрацій то вони встигають розкладатись і не накопичуватись. Сабж довго вивчав і знаю що там тупо не вигідно не дотримуватись норм по розчинам — це дорого. Звісно можна припустити що хтось буде порушувати тех процес, але це не значить що усі на світі броколі багаті нітратами

Я іноді додаю глутамат як приправу у суп, дуже навіть чудово виходить.

Рубрика на доу «исповедь долбоёба»

Абсолютно погоджуюсь з тим, що починати вирівнювати своє життя в такому стані треба з банальних фізіологічних речей, а не з екзистенційних питань про світле минуле і відсутнє майбутнє.

Але деталі напевно все ж індивідуальні. Я б від такої дієти падав в обморок, бо «не може солдат стільки брюкви з’їсти», щоб було достатньо калорій для всієї розумової і фізичної активності.

Виглядає кумедно але я бігаю по кімнатам.

Це ще норм. Знаю людину, яка бігає по під’їзду (9 поверхів вгору-вниз).

Взагалі, можна і без бігової доріжки нормально з кардіо ушататися — біг на місці, скакалка, бурпі і т.д. Ну або просто якщо силові вправи з нормальним темпом робити.

Класна тема. У мене таких обмежень на пересування нема, але хто пережив коронавірусний карантин, той до всього буде ставитись серьйозно.

По спорту із свого досвіду брав такі речі в порядку зростання вартості:
1. Гімнастичне колесо — незамінна штука, урізноманітнює всяки вправи типу планки sport90-60-90.com/...​blue-p-5907739314857.html
2. Гантелі отакі — sport90-60-90.com/...​-hop-sport-1-x-20-kg.html
3. Лавка для пресу/гіперекстензій — отака (але треба розуміти, що ти робиш. для початку не треба високо піднімати торс) sport90-60-90.com/...​-interatletika-hl005.html
4. Велотренажер, що можна скласти — rozetka.com.ua/...​5905339414243/p375433440
5. Шведська стінка InterAtletika отака — interatletika.com.ua/...​-lestnitsa-elit-st-001-1

По розвагам це, окрім гральних карт, шахів та настолок, — Xbox 360 із кіннектом. Він не просто рішає, він конкретно тягне всю родину.
По-перше танці. Just Dance, Dance Central, Zumba, усілякі Experience
По-друге інтерактив: Kinnectimals, Fantastic Pets, фітнеси і JoyRide,
По-третє є те, що і на ПК, наприклад, RockSmith, На гітарі у мене грають усі, навіть трирічна дитина, що тримає гітару, як контрабас, дивиться на старших і пробує повторити. Планую ще барабани.

По спілкуванню — тут як постелеш, так і виспишся. Дискусійний клуб по вівторкам, книжковий клуб по середам, усілякі активності для класів дітей. Спокій дає пізнання старого і відкриття нового.

Xbox 360 із кіннектом

Класна тема, але думав купити Wii там більше прибамбасів цікавих типу balanceboard

купити Wii

Напевне зараз так. А я свій Xbox купив ще у 2011, тоді ніяких Wii не було. Зараз вже пізно переучуватись та і сам Xbox працює майже бездоганно. Майже бо іноді завісає на Raving Rabbids та, дуже рідко, на Fruit Ninja.

Доречі щодо коронавірусу. Взагалі не пам’ятаю такої прям ізоляції. Живу у невеликому містечку, у якому локдаун об’явити забули :-) то ж це мій перший досвід самоізоляції.

теж саме. перші дні неясно було шо куди, а потім маску натягнув і гуляй собі де хочеш

Прикольна стаття, радий за вас.
1 — скільки була вага та який ріст, коли почали дієту?
2 — більше 20 хв не сидите бо є болі в спині чи ..?
3 — чи плануєте виїджати з України, коли кордоти відкроють?

1. Ріст 190, вага не міряю щоб не демотивувати себе. Дивлюсь по дзеркалу та самопочуттю. Трохи пізніше буду міряти щоб корегувати дієту/вправи а зараз такі тонкі налаштування не потрібні бо пузо те за кілометр видно :-) . Але думаю близько до 120 +/- було
2. Болі в спині є але не критичні, але здебільшого то поради з книжок та досліджень що прочитав. Не пристосувала еволюція нас ще до довгого сидіння на сраці. В ідеалі б пристосуватись до роботи стоячи але поки я до цього не готовий
3. Так без варіантів

по роботі стоячи — я собі взяв стіл з електропідйомником, щоб підіймався до 120см, в цілому ок, кілька разів на день роботою стоячи по хвилин 30. Рекомендую.
Також маст хев качати низ спини. Я роблю гіперекстензію дома. Лажусь на пуфік так, щоб тіло свісало дальше пояса. Дружина тримає за ногі. Спина в тонусі — менше болі після сидіння та довгої хотьби

Який годиник взяли для трекання інфи про сон?

Я роблю гіперекстензію дома

Дякую за інфу. Не знав. Для спини поки роблю римську тягу з двома гантелями

Який годиник взяли для трекання інфи про сон?

Поки віджав у старшого старий Xaomi, задоволений Синхронізую його із Zepp Life Може потім візьму щось по краще

Виглядає кумедно але я бігаю по кімнатам
Ріст 190, вага не міряю щоб не демотивувати себе

Бідні сусіди..

мене орбітрек дуже виручає вже рік

Файно є, цікаво було почитати — бажаю успіху з цим!

Щодо солодкого, то по собі скажу, що справді треба рубати одразу і все, бо дуже тяжко витягувати. Було раніше, що без батончика вже і день поганий)

Ви- молодець, що берете себе в руки, як то кажуть. В мене є знайомий, він практикувати став стояння на цвяхах. Поступово це дуже балансує емоційний і фізичний стан. Але він до цього прийшов після йоги вдома, зарядки і тд- шукав свій варіант.
Щодо їжи- я заздрю таким людям. Я їм все, але не переїдаю. Можливо, немає схильності до набору ваги, не знаю. Але поки не можу відмовитися від солодкого:)

Підписатись на коментарі