Чи потрібен диплом в ІТ у 2025 році?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Світ змінюється дуже швидко, а навчальні програми в університетах оновлюються повільно— зазвичай раз на кілька років. Через це студентам іноді досі розповідають про інструменти з 90-х або початку 2000-х, які вже давно не використовуються на практиці.

І постає питання: а чи потрібен зараз взагалі диплом, щоб працювати в ІТ? Чи все таки можна увійти в сферу без технічної освіти, якщо є бажання вчитися та розвиватися?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

При інших рівних, людина з дипломом краща за бездипломника, бо:

Диплом гарантує що людина може 1)займатися марудною, монотонною роботою тривалий період часу 2)не сперечається з керівництвом — всіх, хто сперечалися з преподами, відраховують ще на першому курсі 3)мають базові навички командної роботи 4)не бояться ставити запитання та вміють самостійно шукати інформацію 5)стійка психіка — бо витримали 5+ років навчання та іспитів

як показала практика, якщо хочете переїхати в будь яку іншу країну, то треба

ІТ — це про вміння розв’язувати задачі. А отримати диплом — теж задача, тож сам факт його наявності може свідчити, що людина вміє доводити справу до кінця і вирішувати задачі. 😁

Диплом вроде как и не нужен. Но если вам придется устраиваться на работу за рубежом, то тут может бысть ситуация такая, что без диплома никак.
Приведу пример, чтобы получить H1B визу или дажу L1 для работы в США — надо иметь диплом, без этого никак.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну, без диплома можна випередити Google Labs і співпрацювати з OpenAI. Ось у мене взагалі освіта по професії «Оператор комп’ютерного набору»

а можно и не опередить.
историю тех, кого дельфины толкали от берега — никто не слышал ©

вспомнил
для отчета инвесторам очень нужно и полезно чтобі у всего персонала біли дипломі, и желательно чтобі біло несколько PhD
дает дополнительній скор в оценке компании.

Багато коментарів подібних топіків банально не розуміють, що не всі дипломи рівні. В Україні немає жодного вузу, який би був навіть в першій 1000 (тисячі) найкращих вузів світу. Тобто український диплом — це фількина грамота. То навіщо вам такий диплом?

Так, наявність диплому може свідчити про те, що ви видресирували в собі нереальне терпіння просиджувати в анабіозі по 4 пари в день. Навчилися за ніч переписувати конспект лекцій на 3 зошита по 96 сторінок. Умієте збирати 10 статей на вікі в один реферат. А може і не навчились, може ви були «спортсменом» чи «квнщиком» з першого курсу і вам всі заліки ставили просто так.

Скоріше за все, 2-3 роки досвіду на проекті середньої паршивості буде набагато краще, ніж 5 років просижування штанів у ВУЗі.

В Україні немає жодного вузу, який би був навіть в першій 1000 (тисячі) найкращих вузів світу.

dou.ua/...​ankings-2025-and-ukraine

Сумський державний університет увійшов до групи вишів, які посіли місця в діапазоні 801–1000 у світовому рейтингу.

Це той рейтинг де немає київських КПІ, КНУ, чи УКУ (католицький) а є Суми?)

ну його гугл повернув першим :)

ось інший
uk.wikipedia.org/...​йтинг_університетів_світу

Одинадцять українських вишів потрапили до рейтингу найкращих університетів світу QS World University Rankings 2022: [22]:

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (541–550 позиція).
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (651–700);
Київський національний університет імені Тараса Шевченка (651–700);
Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (701–750);
Національний університет «Львівська політехніка» (801–1000);
Сумський державний університет (801–1000);
Львівський національний університет імені Івана Франка (1001–1200);
Харківський національний університет радіоелектроніки (1001–1200);
Національний університет «Києво-Могилянська академія» (1001–1200);
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова (1001–1200);
Національний університет біоресурсів і природокористування України (1201–1400).

Одинадцять українських вишів потрапили до рейтингу найкращих університетів світу QS World University Rankings 2022: [22]:
Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (541–550 позиція).
Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (651–700);

о, ті смотри! я прям как знал!

Харківський національний університет радіоелектроніки (1001–1200);

Не очень люблю его, поєтому в первом своем посту не упомянул, но на деле вуз — вполне себе терпимая шарашка

Багато коментарів подібних топіків банально не розуміють, що не всі дипломи рівні. В Україні немає жодного вузу, який би був навіть в першій 1000 (тисячі) найкращих вузів світу. Тобто український диплом — це фількина грамота. То навіщо вам такий диплом?

ну, єто ваши личніе половіе трудности
как по мне, так диплом, скажем,того же политеха или универа (харьсковских), если они профильніе — вполне себе диплом.

не слишком ли у вас много пафоса, для коренного козятинца?
у вас, наверное, диплом «топ 3 лиги плюща», и ві, как тут на доу модно, вібираете место жительство чтобі в шаговой доступности біл бассейн, балетная академия и школа топ-5 НМТ?

ну, єто ваши личніе половіе трудности
как по мне

Це обʼєктивна реальність.

так диплом, скажем,того же политеха или универа (харьсковских), если они профильніе — вполне себе диплом

Ці дипломи для айті в Україні уже мають мінімальне значення, а в сусідній Європі взагалі несуть нульову цінність.

не слишком ли у вас много пафоса, для коренного козятинца?

Як для адепта якихось харківських шараг у вас сильно багато сміливості (або тупості, що скоріше) робити припущення про Козятин чи ще щось там. Ні, я до Козятина не маю жодного відношення.

и ві, как тут на доу модно, вібираете место жительство чтобі в шаговой доступности біл бассейн, балетная академия и школа топ-5 НМТ?

Знову відчуваю в цій писанині відтінок банальної заздрості. Не бачу нічого поганого в тому, що коментатори на доу хочуть для себе кращих умов життя.
І, так, я живу поруч з великим басейном, а в декількох зупинках метро знаходиться найкращий вуз країни мого перебування та 72 кращий вуз в світі. Хочу вірити, що мої діти підуть в таку або навіть кращу школу.

Це обʼєктивна реальність.

Для вас? не буду спорить, я вашей ситуации не знаю

Ці дипломи для айті в Україні уже мають мінімальне значення, а в сусідній Європі взагалі несуть нульову цінність.

продолжайте себя утешать и успокаивать. как человек с краснім дипломом я вас пойму, но не приму.

Як для адепта якихось харківських шараг у вас сильно багато сміливості

такую смелость даёт законченное высшее образование.

робити припущення про Козятин

Вот если бы у вас был диплом — вы бы поняли совершенно очевидную отсылку. но у вас нет диплома, так что я не ожидаю от вас чего-либо

Знову відчуваю в цій писанині відтінок банальної заздрості. Не бачу нічого поганого в тому, що коментатори на доу хочуть для себе кращих умов життя.

Я тоже не вижу. а вот излишний пафос — вижу. Еще вчера он автоматизировал пивные ларьки в Козятине — а сегодня ему нужет «топ-5». Чювак, если бы тебе реально было нужно топ-5, ты бы не учайствовал в таких очевидных топиках.

І, так, я живу поруч з великим басейном,

Квод эрад :)

а в декількох зупинках метро знаходиться найкращий вуз країни мого перебування та 72 кращий вуз в світі.

А вот это зря. Диплом вам не нужен,только переплачиваете за пафосное место жительства

Хотя вот если подумать, в том же Харькове — практически любой вуз «в нескольких остановках метро».

Хочу вірити, що мої діти підуть в таку або навіть кращу школу.

Не пойдут. Чтобы дети захотели получить высшее образоввание, диплом — они должны ориентироваться на родителей, которые ценят и уважают высшее образование и диплом
Вы, насколько я понимаю — не цените и не уважаете ни диплом, ни украинские вузы.

как вы там говорили?

В Україні немає жодного вузу, який би був навіть в першій 1000 (тисячі) найкращих вузів світу. Тобто український диплом — це фількина грамота. То навіщо вам такий диплом?

Я думаю — именно так вы и скажете своим детям, да?

Для вас? не буду спорить, я вашей ситуации не знаю

Мимо

продолжайте себя утешать и успокаивать. как человек с краснім дипломом я вас пойму, но не приму.

Навіщо мені себе заспокоювати? Я ж не дядько 50 років, який на інтернет форумі хизується красним дипломом якоїсь ноунейм шараги.

Вот если бы у вас был диплом — вы бы поняли совершенно очевидную отсылку. но у вас нет диплома, так что я не ожидаю от вас чего-либо

Тут просто 🤡. Диплом і назву вузу, що я закінчив, можна легко знайти на моєму лінкдін профілі.

Я тоже не вижу. а вот излишний пафос — вижу. Еще вчера он автоматизировал пивные ларьки в Козятине — а сегодня ему нужет «топ-5». Чювак, если бы тебе реально было нужно топ-5, ты бы не учайствовал в таких очевидных топиках.

Знову якісь брєдові галюцинації дєда, який не похмелився в неділю зранку.

Квод эрад :)

Ну, тут плюс, червоний диплом дав вам змогу зазубрити 2 латинських слова. Знімаю капелюха.

А вот это зря. Диплом вам не нужен,только переплачиваете за пафосное место жительства

Хотя вот если подумать, в том же Харькове — практически любой вуз «в нескольких остановках метро».

Починається виляння жопою. Я не живу в Харкові, для мене це затичка. Я живу в гарному європейському місті, де є гарні можливості по освіті.

Не пойдут.

Добре, що якийсь лисий хер з гори знає, чим будуть займатися мої діти. Про що ви ще там фантазуєте в своєму бухому угарі?

Я думаю — именно так вы и скажете своим детям, да?

До цього, скоріше за все, ніколи не дійде, бо мої діти не мають відношення до України.

Навіщо мені себе заспокоювати?

Понятия не имею
я ж сказал — я вашей ситуации не знаю

який на інтернет форумі хизується красним дипломом якоїсь ноунейм шараги.

Красній диплом 8го вуза Украині. Єто чуть круче чем жить на той же ветке, на которой 74й вуз Украині.

Диплом і назву вузу, що я закінчив, можна легко знайти на моєму лінкдін профілі.

наверное да. профиля в профиле нет, ссілка с сайта на линкед ин вед’т в 404, а дальше мне стало лень

Ну, тут плюс, червоний диплом дав вам змогу зазубрити 2 латинських слова. Знімаю капелюха.

там еще и третье есть,но я решил вас не напрягать

Я не живу в Харкові

Сочувствую

Я живу в гарному європейському місті, де є гарні можливості по освіті.

ну єто понятно по вашему поведению. все «бывшие козятинцы» выехав куда-то начинают рассказывать «как у вас там в Украине нет топ 100 и как он там живёт у метро». Классика

Добре, що якийсь лисий хер з гори знає, чим будуть займатися мої діти.

Конечно знаю. Ты что, думаешь ты тут такой первый умный и красивый, молодой и циничный, который знает всё о жизни? :) вас тут десятки если не в день,то в месяц.

До цього, скоріше за все, ніколи не дійде, бо мої діти не мають відношення до України.

Конечно не дойдёт. Твоим детям в школе расскажут, что не смотря на тот бред, который несёт их козятинский папа про диплом, образование и всё такое — диплом для айти очень нужен, образование — нужно, хорошо бы еще и степень заработать.

зы «Козятин» — это цитата, я не считаю его плохим городом или реальных его жителей -каким-то дураками или козлами. Использую в юмористическом виде в дырявых войнах
но вы, Богдан, можете принимать это очень сильно на свой личный счет

Понятия не имею
я ж сказал — я вашей ситуации не знаю

Виглядає так, наче ви взагалі нічого не знаєте, але скрізь суєте свого носа і свою важливу думку, про яку взагалі ніхто не запитував.

Красній диплом 8го вуза Украині. Єто чуть круче чем жить на той же ветке, на которой 74й вуз Украині.

Червоний диплом ви отримали, а думати та аналізувати вас це не навчило. Якщо ви уже нє асілілі знайти мій лінкдін профіль, то моя локація також вказана на доу. Чи ті 2 слова на латині — це ваш максимум? Я говорю про Барселонський університет, який знаходиться на 72-му місці в списку найкращих вузів світу.

ну єто понятно по вашему поведению. все «бывшие козятинцы» выехав куда-то начинают рассказывать «как у вас там в Украине нет топ 100 и как он там живёт у метро». Классика

Знову ця біла гарячка від пробуханого плєшивого діда. Якщо на те пішло, то я з Києва. Не з Козятина, на який ви там всіми своїми шарагами еякулюєте в своїх хворих фантазіях. А взагалі отакі совкові та напів кацапські реферанси з відсилочками до вигаданих «козятинів» дуже багато говорить про те, що у вас добре в голові засіло совкове гівно. Так і рветесь з шкури показати, що ви щось там там значите, а хтось інший з Кизятина. А на практиці маємо затички типу Харкова, які і поруч не валялися з Києвом.

Конечно знаю. Ты что, думаешь ты тут такой первый умный и красивый, молодой и циничный, который знает всё о жизни? :) вас тут десятки если не в день,то в месяц.

Зрозуміло, діда білка бере максимальна.

Конечно не дойдёт. Твоим детям в школе расскажут, что не смотря на тот бред, который несёт их козятинский папа про диплом, образование и всё такое — диплом для айти очень нужен, образование — нужно, хорошо бы еще и степень заработать.

І дальше по тексту. Видно в Харкові з розваг тільки пробухувати залишки мізків.

я ... а на практиці маємо ...

курси «пайтон за два дня» без лінукс мануал?)

Виглядає так, наче ви взагалі нічого не знаєте

О вас — разумеется. Вы, при всём уважении, не настолько важны для меня (ну и возможно — для остальных), чтобы что-то о вас знать или изучать

Червоний диплом ви отримали,

Да. А вы?

Я говорю про Барселонський університет

но вы то закончили одессу, которая хуже моего политеха.

то я з Києва.

Ага, с борщаговки.

які і поруч не валялися з Києвом.

У кого там, говорите, «затычка в голове из совка»? :)

ндя. «молодой испанский шпециалист». Бедная испания, даже как-то её жаль стало.

О вас — разумеется. Вы, при всём уважении, не настолько важны для меня (ну и возможно — для остальных), чтобы что-то о вас знать или изучать

Тим не менше ви гуглили мої профілі. Даєте мені абсолютно ідіотські рекомендації. Беретесь росказувати, що будуть робити мої діти. А тепер так гнило зрізаєтесь. Клінічний випадок.

Да. А вы?

Ні.

но вы то закончили одессу, которая хуже моего политеха.

І? Що Одеса, що Харків — 2 великі затички.

Ага, с борщаговки.

Ну ви вже гівна похавали зі своїми блакитними фантазіями про Козятин. Тепер починаєте виляти жопою, коли почули Київ. Як будете зливатись, коли я покажу прописку в Подільському районі?

У кого там, говорите, «затычка в голове из совка»? :)

Дуже гнила стрілка, дєдуль. Хотів тут себе народним героєм показати. Вєлікій харковскій помєщік, так? А коли по губам поводили, то зразу заскулив?

ндя. «молодой испанский шпециалист». Бедная испания, даже как-то её жаль стало.

Ех, дуже шкода, що Іспанії діла ніякого немає до плєшивих дідів з червоним дипломом всяких ноунейм шараг з затичок на краю цивілізації.

Тим не менше ви гуглили мої профілі

ну, на самом деле пошел на гитхаб, увидел что вам нужно указывать что вы — «он», слегка удивился, ну да ладно
потом пошел на резюме, резюме не увидел, снова удивился. из резюме пошел на линкед ин, вас там не было, удивился уже в третий раз
исчерпав лимит удивлений на день я перестал куда либо ходить далее.

Як будете зливатись, коли я покажу прописку в Подільському районі?

а вы видимо еще не поняли что мне пофигу на прописку, был бы человек хороший? :) Чего вы так триггеритесь на тот же козятин? Не, мне нравится, что у вас слегка пригорает, я сам в молодости был снобом.

Дуже гнила стрілка, дєдуль. Хотів тут себе народним героєм показати. Вєлікій харковскій помєщік, так? А коли по губам поводили, то зразу заскулив?

О, пошли гомоэротические фантазии от человека, который вынужден указывать что он «he» :)

Ех, дуже шкода, що Іспанії діла ніякого немає до плєшивих дідів з червоним дипломом всяких ноунейм шараг з затичок на краю цивілізації.

Вот сразу видно уроженца козятина :)
Киевлянин, живёт у престижного вуууза.... :)

Сцук, как же меня тянет посраться с кем-то, это что-то!
Сраные швы почти рассосались, теперь всё чешеться, а чесать нельзя
приходится злобствовать.
Когда это уже закончится? мурзилка говорит что «2-3 недели». Я столько не выдержу.

Лол, дєд взірвався на he/him. Все-таки можна вивезти людину з совка, совок з людини — ні.

Лол, дєд взірвався на he/him. Все-таки можна вивезти людину з совка, совок з людини — ні.

я технарь, мне вот єта вся вокнутая шняга понимается тупой и нерациональной.

Я ж кажу, совок головного мозгу в термінальній стадії. Як би вам хоч раз приходилось оформлювати якісь документи в західній країні, то ви б знали, що дуже часно вас запитують, як до вас можна звертатись (тайтл чи пронауни а-ля дон, сеньор, сер, містер і тд).

Як би вам хоч раз приходилось оформлювати якісь документи в західній країні

Для этого есть адвокаты, это их заморочкий
Лично мне нет нужды дополнительно уточнять что я — «он».
Может быть потому что ни у кого не возникает в этом сомнения. Не знаю, я не настолько продвинутый в современной метросаксаульности. У меня даже расчески для усов нет

Диплом і назву вузу, що я закінчив

топ-9
ты проиграл :)

За 20 років у мене спитали про диплом тільки коли відгукнувся на вакансію у Samsung.

При інших рівних, людина з дипломом краща за бездипломника, бо:

Диплом гарантує що людина може 1)займатися марудною, монотонною роботою тривалий період часу 2)не сперечається з керівництвом — всіх, хто сперечалися з преподами, відраховують ще на першому курсі 3)мають базові навички командної роботи 4)не бояться ставити запитання та вміють самостійно шукати інформацію 5)стійка психіка — бо витримали 5+ років навчання та іспитів

6) Жить у нас в стране и не иметь хоть какого-нибудь диплома в 99% случаев признак идиотизма

я б фразу ще скоротив: жити в нашій країні і не вшитися вчасно це в 99% випадків ознака.. короткозорсті ;-)

Або показує що ти вмієш на**бувати систему:)
Кажу як людина яка ходила в універ тільки на першому курсі а далі тільки на сесії і отримала бакалавра.

Так, але ж таска вирішена — диплом отримано. Студент задоволений, деканат — теж, результат win-win :-)

2)не сперечається з керівництвом

Єто скорее минус, чем плюс
с одной стороны родители хотят чтобы дети слушались и сидели тихо, с другой — чтобы всего добились сами ©
Меня бы напрягал сотрудник который беспрекословно и без вопросов выполняет все указания.
а, да
и это противоречит

4)не бояться ставити запитання
Меня бы напрягал сотрудник который беспрекословно и без вопросов выполняет все указания

Можливо ви працюєте в продуктовій компанії, там має сенс обговорювати що можна покращити у проекті, а я останні 20+ років в outsource — тут останнє слово за кастомером. Якщо кастомер запропонує відверто шкідливе та провальне нововведення — звісно що PM з нашого боку спробує його переконати цього не робити. Але якщо клієнт упреться рогом — зробимо як скаже, а коли він переконається що вийшло зле — повернемо як було — і за всі ці дупо-години нам заплатять)

4)не бояться ставити запитання

Тут тонка грань. Коли джун/стажер перепитує якщо чогось не розуміє — це Ок, а якщо пропонує все перерефакторити — це вже не ок, бо ускладнює життя іншим в команді. Хай заводить власний пет-проект і у вільний час все там переробляє)

а якщо пропонує все перерефакторити — це вже не ок,

Почему?
нет, я понимаю что «взять и переписать» — єто смерти подобно, но почему «не ок» когда єто предлагает джун — особенно если у него есть хоть какой-то план на єту тему?

Ну я суджу по своїй парафії — QA, досі наймасштабніше що мені пропонували джуни: типу я переформатував тест план в екселі, похваліть мене!
Божечки-кішечки — ну добре б ти хоча б скрипт написав, щоб він замість тебе працював, а ти тільки результати звіряв, жуючи банани, як просунутий авто-куа-макак, а не це ось все) Але що робити — доводилося хвалити, щоб не розбити його крихке его)

джунов нужно не хвалить, а учить
тогда будет толк.
Джордж Карклин про єто отлично говорил в одной из своих проповедей

джунов нужно не хвалить, а учить

ггг, ментор якого вони заслужили :-)

res.cloudinary.com/...​/iqrkff7jvnmbpx2r92t8.jpg

ггг, ментор якого вони заслужили :-)

Это было бы очень смешно, если бы не было так грустно :(
Критический недостаток документации, когда техпроцессы, соглашения, архитектура структура — передаётся «устным порядком» и хранится в головах тим/теч лида и некоторых синьоров — это сука просто жопа, заставляет меня рыдать навзрыд
а если документация есть, то написана опять таки через жопу, коряво, косноязычно, неупорядочено, 60% документации устарело, из оставшихся 40% половина — содержит ошибки и отступления....

Це вічна тема: згадую як ще 20+ років тому, під час розробки вже досить перевантаженого джава проекта системи балансинга і аудіта, програмісти вили в голосину: ось вийду на вихідних і зроблю повний рефакторинг! Спойлер: ніхто нічого не зробив) Лише багато років поспіль за вимогою замовника частину системи переписали під веб, потім проект прикрили назавжди. Але він годував команду більше 15 років — честь та хвала!

Особисто я вже давним давно переміг власний перфекціонизм — якщо після реліза буде вільний час то можна навести лад в документації, але тільки у робочий час, не нехтуючи відпочинком. До речі навіть морально застарілі тест кейси іноді стають у нагоді, наприклад даю джуну список регрешен тестів, чесно попереджаю що там можуть бути застарілі дані, прошу виправляти походу та не боятися перепитувати..
Дивлюся результати: ага, поставив PASSED навпроти теста до якого є питання — або неуважний і пропустив, або ще гірше — полінився перепитати і закрив, гадаючи що і так зійде — наєбунькати хотів, салага! ;-)

Але якщо клієнт упреться рогом

причем тут «клиент захотел» к изначальному «беспрекословно и без вопросов віполняет все указания»?
кто, кстати, увидит что кастомер «предлжил вредное нововведение», если все только «беспрекословно віполняют»?

кто, кстати, увидит что кастомер «предлжил вредное нововведение», если все только «беспрекословно віполняют»?

PM, Архітект, DBA, програмери, девопс — всі хто задіяні в плануванні та імплементації — скоріш за все помітять системні помилки на початковому етапі. Якщо це вже на рівні Куа вилізе — то хтось потужно накосячив..

а чи потрібен зараз взагалі диплом, щоб працювати в ІТ?

Потрібен.

Да нужен, иначе вы будете работать на тех у кого он есть

Це не пов’язано. Навіть більше — у менеджменту та гендиректора навряд чи буде ІТ освіта. І діє правило: чим кращий ти в ІТ, тим гірший ти менеджер. Неможливо бути гарним в усьому, треба робити вибір.

им кращий ти в ІТ, тим гірший ти менеджер.

Ну сильно не факт. Той же Білл Гейтц, або Ілон Маск на початку карьєри дуже багато особисто програмували.

Неможливо бути гарним в усьому, треба робити вибір.

Це дуже вигідна мулька для конкретних типів бізнесу з освіти. Насправді дуже важко і дорго організувати всеосяжну программу массової освіти, яка є наприклад в провідних університетах світу. Хоча безумовно в США по статитстиці провідні університети світу в першу чергу заробляють на программах MBA, де іноземці більшість студентів.
А так візьміть ту же раданську школу, а саме школа насправді є найважнішою ламкою в системі освіти. Там дуже не просто так є необхідний базіс із наук і навичок. Тобто усі освідчені люди мають крім головної глибокої спеціалізіації, знатись на необхідному мініму із інших наук та дісциплін, принаймні щоби вміти спілкуватись зі ншними людьми які чимось займаються.
Коли мін освіти СРСР цим займався, то робили вони це не просто так — почали тему массово в перешу чергу через вимоги наркома оборони Клімента Ворошилова. Той же артелерист, має знатись на необхідному мінімуму з медицини і біології — крім :фізики, хімії математики і т.д. на яких він має натись досконально.

Той же Білл Гейтц, або Ілон Маск на початку карьєри дуже багато особисто програмували

Зі слів самих Гейтсів та Масків. Вони люблять чесати свою ***єнність то тут то там. Самого ж коду (якого дууууже багато) так ніхто і не бачив

тижнів зо 2 тому була десь поряд новина, що виклали фулл написаного Біллом інтерпретатора бейсіка для інтел.

тижнів зо 2 тому була десь поряд новина, що виклали фулл написаного Біллом інтерпретатора бейсіка для інтел.

надо будет как нить освежить контекст знаний
с современной точки зрения «интерпретатор бейсика» — это уровень курсовой работы

но с тогдашней точки зрения, учитывая что это получился коммерческий продукт, и не самый плохой — это должно было быть довольно таки круто

Ну сильно не факт. Той же Білл Гейтц, або Ілон Маск на початку карьєри дуже багато особисто програмували.

Ну той факт, що Гейтс програмував є багато доказів, в тому числі оригінальні правки до купленого їм бейсіка, є програми трафодати і тп. Так от у випадку з маском, ніяких доказів, що він взагалі хоч якийсь інженер, чи має такі навички, немає. В списку його регалій є і те що він винахідник, хоча, що він винайшов також невідомо, і те що він програміст, а що він писав також невідомо.

В Zip2 на С++ програмував. Там їх аж три людини було, Ілан із Кімбалом та Грегорі Коулі — який по суті вклав $6000.
Фактично Ілан і написав електронний довідник телефонних номерів — тобто цифровий Yellow Pages, головний продукт компанії, особисто, при чому по ночах бо днем компьютер на якому програмували обслуговував сайт компанії.
З рештою стартап залучив інвестиції (3 мільйона долларів, 10% вклав батько братів) було продано Compaq за $300 000 000 з рештою, перейшовши від стратегії продажи послуг з цифрового електронного довіднику — на ліцензування технології тобто софта створенного Іланом іншим компаніям, які створювали свої телефонні довідники. Клієнтами були : The New York Times, Knight Ridder та Hearst Corporation.
А до цього брати, під час стадії бутсрапінгу, ходили на пляж, щоби приймати там душ і жили в офісі компанії.
Так само Ілан особисто програмував для X.com, до ворожого поглинання його PayPal. В PayPal — він вже займався бізнесом, конкретно пошуком клієнтів та був, що би ми зараз назвали Product Manager. Похідний код X.com на .NET повністю полетів в треш, конкуруючу технологію просто зупинили а PayPal працював на технології екс киянина Макса Левчина, CTO. Потім Маска звідти «компаньйони» виперли із відступними, власне Тіль потім і не приховував, що це і відпочатку був такий план. Тим не менше після поглинення PyaPal — eBay, маск отрима за свій пакет акцій $180 000 000, вже особисто. Ідея саме пеймент провайдера інтернет аукціонів, належала самому Ілану.
Після цього Ілан Маск здебільшого венчурний капіталіст, в першу чегру — такий самий як скажімо Воренн Баффет. Неоднаразово доходив до межі банкруства, та його реально рятували демократичні уряди США. Безумовно Ілан Маск, це історія зради — демократів, які його направленно зробили, нац героєм, Тоні Старком, на тлі моральної катастрофи в США після кризи 2008.
Маск це історія про мотивацію, вкладати в надризиковані проекти з передових надсучасних тенологій, які зі сторони виглядають повним безумством. Классика американської мрії мілілнерства за допомогою науково-технічного погрессу ; Томас Едісон, Нікола Тесла з Джорджем Вестінгаузом, Александр Белл, Брати Райт, Сергій Сікорський, Володимир Зворикин, Стів Джобс та Стів Возняк, Біл Гейцт та Пол Ален і т.д. і т.п. Також Голівуд знімав з цього фільми та таке інше, демократи цим цілеспрямовоано займались.

Найгабагатший українець заснував легальний бізнес Двогобанк в 1995, а закінчив ДонНУ за спеціальністю марекетинг в 2001, тобто він став власником і гендиректором за рік до вступу в університет на заочне. Це працює зовсім-зовсім не так станом на зараз. Про те що то був рекет — в рекеті в 90-ті була величезни кількістью людей, але багатієм і олігархом стало леше декілька іншу або сіли або загинули. Дон Карелеоне — це теж унікальний тип людей якій розуміє усі бізнес політичні процесси.
Це в кінці 19-го початку 20-го сторічча коли переважна кількістью людей на планеті взагалі не вміли читати та писати, вища освіта була як ознакою елітарного походження так і екслюзивною можливістю змінити свій соціальний статус в СРСР, який впровадив освіту в масси. І сьогодні є виличезна різниця між престижним і не пристижним вищим навчальним закладом, як конкурентною перевагою на ринку праці чи в рівні знань які потрібні або виконавцю, або керівнику і тим більше огранізатору та власнику бізнесу.
Власне подробиці в Роберта Кіосакі, «Багатий папа бідний папа»

Потрібен не так диплом, як натреновані мізки для пошуку рішень + основа, база знань, яку дає університет. Жоден універ світу під час навчання не дає тобі досвід роботи з найсвіжішими інструментами. Хто хоче використовувати найновіші, треба йти в науку або в стартапи. Навіть у продуктах можуть бути досить застарілі технології що відстають на 5-10 років але все так само потребують підтримки.

Краще тренувати мізки на реальних робочих задачах безкоштовно кілька місяців, ніж вчитися та виконувати вказівки викладача-невдахи протягом 5 років. Українська наука відстала від сучасності десь на 50 років.

Українська наука відстала від сучасності десь на 50 років.

У вас є якісь докази цього ? У мене є докази аутсорсу, який по факту є тим самим що і українське ІТ.

Краще тренувати мізки на реальних робочих задачах безкоштовно кілька місяців

Нічого ви не натренуєте таким чином, але втратите час та нічого не заробите. Культом Карго знання та навички не здобуваються. Максимум збудуєте солом’яний літак і будете в рацію з каменя та мікрофон з горіху, та навушники з кокосів повтоювати на заклинання «Aффирматив! Афеерматив!!!». Але чаклунство не спрацює і бажаний Атакмс із окорочками не привезують, бо Дональд Трамп сказав — поцілувати його в дупу.

викладача-невдахи протягом 5 років

Там більшість народу вже це або ще радянські вже пенсіонери, або ті хто паралельно десь працює, або нажаль корупціонери. Це суттєва проблема, проблема систематичного недофінансування і невідповідність соціалістичного законодавства і неофеодальної напів капіталістичної системи.
Інша сторона — в тих же США якісна освіта дуже дорога і не доступна переважній кількості людей, виключно і без того вищому классу. Це классична елітарна система, якою вирізнялась скажімо російська імперія. Де аристократам було мовітоном розмовляти не французькою і вони були освітчені на дуже вискому рівні, ще продовжували десь в Оксворді чи Жироні. Переважна же кількість населення не вміла читати та писати, скінчилось це поразкою в трех війнах сучасного типу проти ідустріально розвинутих держав. Особливо позорний розгром був в русько-японській війні.

Краще тренувати мізки на реальних робочих задачах

Двигать кнопки на форме?

У вас поганий досвід навчання, чи ви ще не спробували?
Не всі універи такі, у мене були ментори і тему кожної курсової/дипломної я обирав сам.
Якщо викладач, як ви кажете, для вас невдаха то ви без проблем пройдете його предмет. Інакше це не виправдане судження. А наука у нас аутсорсна так само як і айті, здебільшого всі вчені працююьб на німеччину і США. Зарплати трохи нищі ніж в IT але теж на норм рівні...

про інструменти з 90-х або початку 2000-х, які вже давно не використовуються на практиці

Це дуже спірна заява, он підеш працювати погромістом на укрзалізницю, а там йопта запущений дос в віртуалці під убунтою 14.04 і программа на паскалі, яку тре модернізувати, і тут твої знання про якусь «застарілу» шнягу приносять тобі 2 тисяч долларів на місяць і бронь, як працівнику укрзалізниці.

Потрібен комерційний досвід, а першу, хоч якусь роботу в вайті для того досвіду, особливо на внутрішньому ринку, простіше отримати з дипломом. Та і багато хто рекрутує на останніх курсах. Також це розширить ваше коло знайомств і збільшить шанси отримання роботи через рекомендації. Це ефективніше працює, ніж майкрософтовський лінкендін. Після отримання роботи і комерційного досвіду, на диплом вже ніхто особливо дивитися не буде.

Імхо, диплом не потрібен не те що в IT, а в переважній більшості професій, якщо ми говоримо про «щоб працювати». Світ занадто швидко змінюється, а універи це занадто громіздкі стркутури, щоб під це підлаштовуватись і по факту ти 4-5р вчиш все підряд, якимись правдами і неправдами попадаєш на першу роботу і там вже за пів року вчиш те що по факту треба робити, а далі вже прокачуєш досвід.
Але в деяких професіях прям нереально щоб тебе взяли на роботу без диплома, не дивлячись на клішовану фразу «забудьте все що вам розповідали в універі». Ви то забудьте, але корочку мати треба.
В ІТ ж з цим легше, бо питають набагато рідше, навіть якщо ти без досвіду. З досвідом тим паче.

Але може знадобитись не «щоб працювати», а для релокації на робочу візу, чи просто на якомусь проекті замовник виставить таку вимогу.
Але для таких кейсів оптимально найдешевшу і найневимогливішу шарагу, щоб якось там на контракті на заочці пропетлять з мінімумом зусиль і отримати ту корочку.

З власного досвіду:
Вчився на юридичному, після 3го курсу сходив на стажування і зрозумів, що там ні грошей, ні задоволення, почав вчити на курсах і онлайн матеріалах програмування, якось вже закінчив юрфак на бакалавра.
Тоді можна було провернути такий фінт, що можна вступати на магістра на будь яку (крім лікаря) спеціальність, неважливо що було до цього, і навіть не здаючи ніяку академрізницю. Тож я пішов на магістра на комп’ютерні науки і паралельно вже знайшов роботу.

Ні, не потрібен. Ідіть краще в армію

Там якраз диплом дуже допомагає, вони взагалі обожнюють папірці з печатками)))

Без диплома в офіцерський склад потрапити неможливо. Максимум сержант, не більше, і то складно буде підвищення вибити

А толку з того офіцерства, якщо офіцери аж до майора так само будуть сидіти в окопі і ходити в штурми. Тільки у них, ще буде доп робота по веденню непотрібної документації. Найкраще бути сержантом, наче і старший, а наче відповідальності у тебе нуль.

Наскільки я то розумію, то з підвищенням звання шанси на виживання ростуть. І опа, тут теж потрібен диплом. Просто задовбали питати про диплом на Доу кожні пару місяців, в чекати доки спільнота вмовить
— так хлопчику, з’їж оту ложечку кашки, а тільки потім морозиво

если вкратце, в условиях военного времени — кто ты по званию, кто ты по штату, и что ты реально делаешь, могут быть и часто бывают, тремя непересекающиеся сущностями

ну це я знаю, тіпа умовний солдат ляшко по статусу вище за більшість генералів і може робити все шо хоче.

блатные — то отдельная тема, я не это имел в виду

Диплом вроде как и не нужен. Но если вам придется устраиваться на работу за рубежом, то тут может бысть ситуация такая, что без диплома никак.
Приведу пример, чтобы получить H1B визу или дажу L1 для работы в США — надо иметь диплом, без этого никак.

Наче можна було, якщо підтвердиш 5 років досвіду роботи по спеціальності. Але це було давно, не знаю, як зараз.

Особисто стикався з корупцією з 2007ого року, як в КПІ так й в інших універах — якість викладання й структура програми погіршились, як у нас, так й за кордоном. Існуючі наукові праці складаються переважно з плагіату та куплених спонсорських статей, тоді як права інтелектуальної власності прийнято відчуджувати, як легально, так й не дуже. Універ я так й не закінчив, бажання й потреби не виникало. EPFL там чи Inria буде дорого, й навряд чи можна буде ті знання монетизувати без подальших інвестицій, а в інших закладах я розчарувався.

В 16 років вже читав Конкретну Математику, та добре розбирався в алгоритмах, протоколах зв’язку й мережах, були базові навички С99/C++ та програмування на python/php pascal/delphi під MFC/ATL/WTL/VCL(Qt3) та nix’и Gtk/QT4, починав розбирати прості мікроконтроллери Cortex-M0 NXP та STM. В той же час, у людей далі Atmela діло не йшло... нічього окрім розчарування, депресії та суїциїдальних позивів універ не викликав (було 3-4 суїциди в рік на потоці). Найкраще що можу згадати — це викладача креслення який допоміг з теорією оптимізації, там симуляціями віджигу та різними енергетичними методами RBM LBM в симуляціях й DeepLearning’у.

Оборонка з того часу не змінилась — кваліфіковані та інноваційні потрапляють у рабство, або ліквідуються.

На співбесідах про освіту запитували тільки на першій роботі (що логічно, бо тоді окрім неї ніякого досвіду не було), але при працевлаштуванні всі роботодавці просили диплом.

Часом «зафоткай диплом» то є частина бюрократичного процесу в компанії, а часом й вимога замовника про «degree in CS or similar»...

З огляду на це «корочка» об’єктивно корисна, а от що там пише в виписці додатку до диплома, я ніколи не чув, щоб хтсь туди колись дивився...

Нам якось викладач на 2-му курсі на повному серйозі казав, що на співбесідах питають таблиці інтегралів. Веселі часи були 🙂

Мене якось запитали ряд Тейлора.

Диплом корисний, але 5 років втраченого через не роботу стажу були б на порядок корисніші.

TL \ DR — Треба. По цілому ряду факторів.

Але 5 років стажу (які втрачені у ВУЗі) були б на порядок кориснішими.

Ну по-перше, у ВУЗ йдуть в 16-17 років, а в цьому віці ніхто нікого ні на яку ІТшну роботу не найме.
По-друге, ніхто не заважає з 3-5 курсу вже йти працювати і здобувати досвід паралельно.
По-третє, оцінювати цінність ВУЗу тим, що ти, теоретично але не гарантовано, вже можеш піти формошльопити за 300-500$, це дуже вузьколобий підхід який блокує дуже багато можливостей у довгостроковій перспективі.

ВУЗ потрібен, але не для всіх. Якщо в когось амбіції закінчують манкі-кодерством і «тємками» на яких підняти пару сотень баксів, які потім пробухати на лавочці — ваше право, всі не можуть бути успішними лідерами \ науковцями \ підприємцями \ досягати успіху.

Сучасний світ диктує, що в вуз тре йти в 24 роки :). Ну впринципі якраз назбираєш на спеціальність, на яку хочеш.

Якщо в когось амбіції закінчують манкі-кодерством і «тємками»

ну хз, це прям тема для дискусій.

в будь-якого середньо-статистичного підприємця, успішний бізнес — це <10% запусків.
не знаю, який результат в цих vibe-кодерів і подібних тємщиків, але навіть якщо це ще в десять раз менше, те скільки інвестовано в знання — скіли — продукт і те які запуски роблять оці тємщики — не порівняти, а вихлоп в других якраз дуже цікавий.

велика частина продуктів за останні два роки стріляла саме в нішевих-тємщиків. одні з найцікавіших проектів за якими я слідкую за ними)
Тому дуже строго стоїть питання revenue/cost — при чому не тільки про те, скільки проінвестували в бізнес, а й в себе

ІТ — це про вміння розв’язувати задачі. А отримати диплом — теж задача, тож сам факт його наявності може свідчити, що людина вміє доводити справу до кінця і вирішувати задачі. 😁

Вчитися розв’язувати задачі на порядок корисніше на реальній роботі, ніж у ВУЗі. А вчитися доводити справу до кінця і вирішувати задачі треба було в школі. Якщо не змогли в школі, то і у ВУЗі у вас нічого не вийде.

90% ІТ вже досить давно стало ремеслом, тобто заняттям для якого вища освіта не обовʼязкова. Ну от скажіть, кому треба реляційна чи лінійна алгебра, теорія множин, архітектура ОС чи ЦПУ? Добре якщо девопс знає про TCP/IP стек. А як не знає... То і не знає.
Інша справа, що диплом хорошого технічного вишу говорить про те, що його власник вміє думати, вчитися, аналізувати, має бекграунд в певній галузі.

На мою думку, девопсу про TCP/IP варто було б знати, це ж фундаментальна база мереж

Великий процент девопсів це CI/CD та інфраструктурний код з клаудами. І їм типу цього не треба. Мені казали що і average load ваше нікого не цікавить...

иногда надо лезть в sysctl и тюнить параметры net.ipv*. Грамотный девопс понимает сетевой стек и некоторые CI с клаудами

Диплом хорошого технічного вишу говорить про те, що людина готова витрачати час на майже нікому не потрібні речі.

архітектура ОС

У нас в Apriorit потрібна :) Ми пишемо драйвери і всяке секюріті, і тут без глибокого знання ОС ніяк.

да и в принципе полезно для общего развития.
Базовіе знания устройства рабочего инструмента всегда приветствовалось
да и бівает пригождается

як показала практика, якщо хочете переїхати в будь яку іншу країну, то треба

Але на роботі вам знання ВУЗу не будуть потрібні, тільки знадобиться папірець.

Знання вони як гроші — якщо їх не має, то вони «непотрібні», а якщо є то виявляється, що використовувати їх не дуже й складно. І використовуються вони якось самі та автоматично.

Переїхав в іншу країні, влаштувався на роботу, на бекграунд чеку попросили підтвердити диплом. Я їм кажу, що ці бумажки навіть не брав з собою, коли переїжав. Хочете, ось адреса в Україні, куди ви можете зганяти і переглянути мій диплом. Більше питань не було. Це в компанію від вихідців з ЦЕРНу, де дуже велика дрочка на академічні досягнення.

Через це студентам іноді досі розповідають про інструменти з 90-х або початку 2000-х

Дуже залежить від університету і від бажання вчитися як такого.

Бажання вчитися може й бути, але коли тобі розказують за програму, яка старша за тебе, і яка практичного застосування в сучасності немає, то таке бажання чомусь зникає

Ви проігнорували першу частину)
Від університету теж багато залежить — бо просто не може бути однакового рівня в закладі, де надзвичайно високі бали включно з контрактниками і в закладі «дякуємо, що подали документи — ви зараховані».
Якщо розглядати другий варіант — то краще самонавчання. Однак є питання чи вистачить самодисципліни.

З цим повністю погоджуюся, не сперечаюся. Якщо університет нормальний, то і студентів у ньому, з більшою вірогідністю, чомусь корисному навчать

Полезность диплома в IT зависит от того, чем вы хотите заниматься и нужен он не всем.

Если планируете заниматься исследованиями, работать с фундаментальными алгоритмами, разработкой новых технологий или двигаться в академическую среду — университет даёт хорошую базу и учит учиться, анализировать, ставить эксперименты, разбираться в сложных вещах. Это не так сильно меняется как может показаться на первый взгляд.

Если же интересует более прикладная работа — разработка сайтов, мобильных приложений, DevOps, тестирование и т.п. — вполне можно обойтись без диплома. В этих сферах важнее практический опыт, портфолио, понимание инструментов и готовность учиться на ходу.

И тут думаю АйТи мало отличается от строителей. Одно дело просто ложить кирпичи и варить трубы — другое проектировать сложные системы и строить заводы.

Я получил 3 диплома, Информатика, Юрфак и Менеджмент и каждый из них принес свою пользу и опыт.

Информатика, Юрфак и Менеджмент

Цікавий набір, поважно.

А підкажіть будь ласка, якщо не секрет, що з юрфаку Вам знадобилося в ІТ? Які саме знання?

Понимание своих прав и обязанностей, понимание важности процессуальных кодексов, понимание что можно делать а что нет :)

И тут думаю АйТи мало отличается от строителей.

Ну от приблизно те саме. Нема ума, строй дома, так і айтішка.

Питання треба ставити по іншому «а кому він потрібен?»...

Ми з колегами коли співбесідуємо, то ніколи в диплом не заглядаємо... Але деяким замовникам — потрібен (така хотілочка, й їх не переконаєш, що «то фігня», треба прийняти як є... й часом «натягувати сову на глобус» яким боком той хороший та класно шарящий кандидат до CS degree... Коротше в дипломі про освіту бажано щоб було хоч якась згадка про слово «комп’ютер», тоді прокатує, навіть якщо там бідака вчив в основному «промислову автоматизацію», а не програмування, як таке..)

Відповідно диплом потрібен й кандидатам!

Але «в цивілізованих» ще є така пакость (навіть для Польщі) як «рекомендації», їх теж треба «збирати»... Ну ми ніколи не заморочуємося, й даємо написати про себе «рекомендацію» самому працівникові... :D

За бугром без диплому важко. В нас історично склалось, майже всім пофіг. Вирішуєш бізнес задачі- велком.

бо цінність диплома близько до нуля у нас (для більшості)

На найвищих рівнях і десь в великі закордонні фірми попросять може. В інших випадках все на практичних навичках. Взагалі краще 4 роки витратити на вивчення англійської))

Чисто для роботи диплом не потрібен, але його наявність ніколи не буде зайвою. Це як із водійським посвідченням: хто склав іспит на права (які діють 50 років), навіть якщо не водить, — молодець, хай будуть.

Це як із водійським посвідченням: хто склав іспит на права (які діють 50 років), навіть якщо не водить, — молодець, хай будуть.

уже 30 лет, и висит законопроект на 10 лет в Раде.

30 — це для нових.

Посвідчення водія серії AAB, оформлене в Україні у 2012 році, належить до пластикового зразка 2005 — 2012 рр. За правилами, що діяли тоді, таким документам у полі «4b» одразу проставляли строк придатності 50 років. Отже, права, видані у 2012‑му, чинні до дати, зазначеної в самому посвідченні (типово це 2062 рік)

ну так речь про новые. дипломы ж тоже либо уже есть, либо вопрос был «нужен ли диплом»

Я до того, що ніколи не знаєш, коли той чи інший папірець стане у пригоді. Наприклад, той, хто після 28 років не прийшов по військовий квиток до початку війни й зараз не перебуває на обліку, має купу проблем через це.

І які проблеми від того що не перебуваєш на обліку? Менше шанс отримати штраф за ухиляння?

Та банально:

1)Не перебуваючи на військовому обліку, отримати бронь неможливо.
2)Будь‑які законні відстрочки — за станом здоров’я, для догляду за дітьми, батьками тощо — неможливо отримати, якщо ви не перебуваєте на обліку.
3)Якщо вас визнано ВЛК непридатним до військової служби з виключенням із обліку, спершу все‑таки доведеться стати на облік. А навіщо ТЦК такий «геморой»? Виходить замкнене коло.

Про ризик бути мобілізованим у будь‑який день і в будь‑якому ТЦК та СП (адже ви ніде не стоїте на обліку) після проходження ВЛК буквально за годину, якщо поліція десь вас зупинить і перевірить, думаю, додатково пояснювати не треба.

До речі, європейці офігівають коли бачать у українців декілька дипломів, навіть якщо там різні спеціальності)

я також іноді офігіваю, в мого одногрупника 4 дипломи, один з яких медичний, людина 10 років лямочку тянула, щоб вивчитись на лікаря, заплатила за інтернатуру, і сидить зараз клепає сайтікі.

В медичний часто йдуть на альтруїзмі. Зазвичай з високим інтелектом і здатністю працювати. Але коли приходить 6-20к грн на місяць, то якось міняються пріоритети. Дуже поширений сценарій останні 10 років.

Єдине місце, де диплом потрібен, і бажано профільний — це візовому офіцеру при оформленні EU Blue Card або US EB-x, інколи диплом іде як додаткові роки досвіду для вирахунку днів відпустки чи зарплатні по тарифній сітці.

В решті випадків важливіше досвід і референси.

Ще правда в воєнкоматі в 2015 пригодився, коли намагались відправити під Дебальцеве, відстрочки як аспіранту їм виявилось недостатньо, вимагали документів, підтверджуючих відсутність гапів у відстрочках за попередні роки.

4 вакансії за запитом “diploma”
jobs.dou.ua/...​s/?search=diploma&descr=1

6 вакансій за запитом “бакалавр”
jobs.dou.ua/...​/?search=бакалавр&descr=1

7 вакансій за запитом “диплом”
jobs.dou.ua/...​es/?search=диплом&descr=1

369 вакансій за запитом “degree”
jobs.dou.ua/...​es/?search=degree&descr=1

До речі, а чи існують вакансії, де вимагають Ph.D?

Знаю одну таку в Амазоні, цікаво чи у нас щось таке колись постилось.

В Defence Tech вакансіях часто вимагають, або кандидата, або доктора і там ще й дивляться, а чи підходять твої наукові інтереси. Ну кароч там де є RnD там будуть і вакансії з вимогами до наукових ступенів.

Будь-що зі словом «Scientist» крім дата сайнтиста. Зазвичай там важлива наявність публікацій на норм конференціях.

Диплом потрібен тупо щоб виділитися на фоні сотні кандидатів на вакансію

Навіть якщо це диплом якогось Богом забутого вишу?

Так. В ТЦК просять копію документу про освіту.

А потім кладуть на неї, бо не вносять її в оберіг.

На порядок краще мати 5 років безкоштовного стажування на роботі, ніж 5 років освіти в ВУЗі.

Для цього є заочне навчання

Підписатись на коментарі