Flash. Історія Дениса Василюка — пілота, який танцював із небом і робив світ кращим
Денис Василюк, відомий за позивним Flash, був не просто пілотом-асом і підполковником. Він був Людиною з великої літери. Тим, хто ніколи не шукав слави, а просто робив свою справу з гідністю, чесністю і глибокою любов’ю до України.
Він не вибирав легких доріг. Йшов туди, де було страшно, щоб іншим було спокійно. Вірив у справедливість, жив за совістю і ніколи не ховався за спинами інших.
Flash став справжньою легендою українського неба.

Денис обіймав посаду начальника штабу — першого заступника командира авіаційної ескадрильї
З початку повномасштабного вторгнення здійснив 94 бойові вильоти. Виконував завдання на всіх напрямках фронту. Брав участь у звільненні острова Зміїний. За життя став повним кавалером ордену «За мужність». Нагороджений почесним нагрудним знаком Головнокомандувача ЗСУ «Комбатантський хрест» , медаллю «За військову службу Україні», а також посмертно отримав звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка»
Брав активну участь в операції об’єднаних сил (ООС) російсько-української війни. У зв’язку з чим, став ветераном бойових дій.
Політ
Владислава Василюк (дружина Дениса) розповідає мені про те, якою людиною він був та про його військову службу.
Бо найстрашніше — це коли після загибелі героя залишається лише табличка: «Народився — воював — загинув». А він був не просто воїном. Він був справжнім у всьому.

Денис точно прийшов у цей світ, щоб залишити слід. І він його залишив. Не тільки як пілот. А як син, брат, чоловік, друг. Він доторкнувся до багатьох. І навіть після смерті — продовжує бути прикладом для молодих. Його пам’ятають, про нього говорять, його ставлять за приклад. І це означає, що він справді був на своєму місці.
Про дитинство
Денис народився 17 січня 1993 року в місті Джанкой, що в Криму. Він народився у звичайній сім’ї, яка жила в селі і мала свій будинок біля річки.
З раннього дитинства Денис вирізнявся серед інших. Він був лідером, здатним повести за собою. Його помічали, поважали, до нього прислухались — і дорослі, і однолітки.
У віці
Після цього Денис 8 років займався бальними та народними танцями. На випускному вечорі він навіть танцював повільний танець із представником Джанкойської адміністрації — його обрали саме за роки занять танцями.

Саме з танцю почалася історія Дениса і Владислави.
«Уже за годину після знайомства він вчив мене танцювати вальс — посеред вулиці, під вуличним ліхтарем. Я згадую цей момент з таким теплом, бо саме з нього почалася наша історія».
І як символічно, що його життя закінчилося словами: «Я танцюю» — це були його останні слова диспетчеру, які означали, що він маневрує від ракети. Це танець, який став останнім боєм.
Про захоплення
З дитинства Денис захоплювався фантастикою, всесвітами DC та Marvel. Разом із мамою та братом вони подивилися фільм «Подорож до центру Землі» аж 78 разів.
Денис був дуже комунікабельний, відкритий до всього нового. Два роки навіть займався у класі гітари.

Це ще один приклад того, наскільки він був різностороннім. За що б він не брався — у нього все виходило. Пробував себе в паркурі, каратé.
Також у підлітковому віці Денис часто їздив на різні олімпіади з історії та інших суспільних дисциплін. Він займав призові місця — перші, другі, треті. Це було ще одним підтвердженням його внутрішньої сили, цілеспрямованості та любові до знань.
Навіть любов до неба у Дениса проявлялася з дитинства. Він жив біля аеродрому й змалечку бачив, як злітають і сідають літаки. Його захоплювало небо, космос, усе, що було вище людського ока. Він завжди цікавився цим — із тією дитячою глибиною, яка з часом стала його справжнім покликанням.
Мама часто казала, що вони з Денисом і його братом були фантастами — завжди дивилися на світ якось інакше, ширше, глибше. І це справді дуже про Дениса. Також на його вибір вплинув батько, який був десантником. Денис дуже хотів стрибнути з парашутом, і здійснив цю мрію вже коли був курсантом. Усе його дитинство, усе, чим він захоплювався, немов підводило його саме до цього шляху.

Одного разу маленький Денис запитав у тата:
— Тату, а що вище неба?
— Космос, — відповів тато.
— А що вище космосу? — не зупинявся Денис.
І тоді мама, не знаючи, що сказати, додала: — Вище тільки райдуга.
Про добру вдачу
У 7 років у нього з’явився молодший брат Рома, і Денис став для нього як другий тато. Постійно допомагав, піклувався. Рома завжди дуже ним захоплювався, з дитинства дивився на нього з гордістю і любовʼю.
З 12 років у літній період працював у полі — він хотів допомогти батькам і вже тоді прагнув певної самостійності, мріяв мати власні кошти. Коли Денис самотужки назбирав гроші, дуже хотів купити собі джинси. Але в мами сильно заболіли зуби, і потрібні були кошти на лікування. У родині грошей не було.
Тоді Денис підійшов і сказав: «Мамо, у мене є гроші» — і віддав усе, що назбирав. Мама була розчулена до сліз. Вони зробили зуб, а Денис, хоч і пожертвував своїм дитячим бажанням, зробив це без вагань. Потім йому, звісно, купили все, чого він хотів.
Але цей вчинок залишився як знак його доброти, зрілості й щирості ще в такому юному віці. Він хотів полегшити життя сім’ї й відчував за це відповідальність.
Мама згадувала, що в підлітковому віці Денис мріяв купити їй мотоцикл. І досі на стіні в її будинку висить фото червоної Yamaha — символ тієї мрії. Він дуже хотів, щоб батьки жили краще. Він казав: «Будь ласка, батьки, тільки допоможіть мені отримати освіту, а далі я вже все зроблю сам». Це бажання підтримувати, дбати, віддячити — було в ньому змалку. Він дійсно хотів зробити цей світ кращим — спочатку для своєї сімʼї, а потім і для всіх навколо.

У 2008 або 2009 році Денис посів перше місце в конкурсі «Якби я був президентом». Тоді він написав, що якби став президентом, то жив би заради людей і для народу. Це ще раз показує його щире бажання служити іншим, робити добрі справи і бути корисним.
Дружина Дениса згадує, що ще до війни він всерйоз казав, що хоче стати президентом. Не заради статусу, а щоб показати приклад — яким може бути президент, який служить людям. А Владислава жартувала: «Я тебе і так пілотом рідко бачу, а якщо будеш президентом — взагалі не побачу!». Він завжди мріяв робити велику справу.

Юність і вибір шляху
Після школи Денис хотів вступати на юриста. Його тягнуло до справедливості ще з дитинства — він хотів змінювати світ, захищати людей. Але коли він приїхав дізнаватись умови вступу, йому прямо сказали: «Ця професія потребує грошей». А він був із простої родини, і собі такого дозволити не міг.
Тоді воєнкомат порадив подати документи в ХНУПС — університет Повітряних Сил. Денис вирішив ризикнути і вибрав ХНУПС.
Поїхав туди з мамою. І саме там, у потязі, він посміхнувся і сказав: «Харків, готуйся, їде майбутній льотчик». А мама у відповідь, жартома: «Та-да, ще й підполковником станеш». І вони обоє сміялись. Тоді ніхто не знав, що ці слова стануть пророчими.
Спочатку Денис почав писати заяву на ППО. Він хотів стати пілотом, але вважав, що туди не потрапить. Проте, трапилася доленосна зустріч. Мама сиділа на лавці на вулиці, чекаючи на Дениса, коли до неї підійшов незнайомий чоловік. Він теж приїхав із сином — той вступав на пілота.
— А ваш син на кого вступає? — запитав він.
— На ППО. Бо на пілота треба англійську, — відповіла мама.
— Та ні, цього року вже не треба, — відповів він.
У цей момент з корпусу вийшов Денис — шукав ручку, бо треба було заповнити документи. Почувши це, він одразу пішов до комісії. Вони навіть були вражені, що він не подав документи одразу на льотчика: за оцінками, станом здоров’я і підготовкою він ідеально підходив. Це був ключовий момент. Якби не ця випадкова розмова і той факт, що Денис вийшов саме за ручкою — усе могло б скластися інакше.

Денис Василюк приймає присягу на вірність Україні у ХНУПС, 2010 рік
У ХНУПСі він одразу проявив себе: розумний, працьовитий, дисциплінований. Вчився на відмінно, швидко освоював техніку. Одного разу, коли мама приїхала до нього, її запросили до одного з керівників закладу. Він сказав їй: «Якби у нас було більше таких хлопців, як ваш син — цей світ став би набагато кращим, армія була б не переможна». Це були слова, які глибоко закарбувалися в серці.

Випуск з ХНУПС, 2014 рік

Фото після першого навчального вильоту
І коли дійшло до вибору літака, він без сумнівів обрав Су-27 — найпотужніший винищувач. Саме на ньому він і мріяв літати. І саме на ньому літав і потрапив у
У 2014 році, коли Денис завершував навчання, почалося російсько-українське вторгнення. Саме тоді перед ним постало непросте питання: залишитися в Україні чи повернутися до тимчасово окупованого Криму, звідки він родом. Денис чітко обрав: залишитись з Україною. Це було свідоме, глибоке рішення. І це ще раз доводить, наскільки сильною була його позиція, віра і приналежність до Батьківщини.
У 2016 році Денис познайомився зі своєю дружиною Владиславою. І ця зустріч теж була долею, відколи замість двох «Я» з різних світів з’явилися «Ми».
Кохання і повномасштабна війна
Дружина Дениса згадує: «Наша історія почалася ще у 2016 році. Це була доленосна зустріч. Уже за годину знайомства я дізналась, що Денис займався бальними танцями, і попросила його навчити мене. І просто посеред вулиці, під вуличним ліхтарем, він вчив мене танцювати вальс. Я завжди згадую цей момент з таким теплом. Саме з цього вечора почалася наша історія.
Коли я його зустріла, у мене з’явилося чітке відчуття: це він. Мій. Я тоді дуже любила аніме, і мені здавалося, що Денис — це герой із мого улюбленого серіалу. І ззовні, і по манерах — ніби вийшов із кадру. Це було схоже на закоханість з першого погляду.
У 2018 році Денис зробив мені пропозицію в Парижі — це був один із найщасливіших моментів у нашому житті. А в 2019 році ми справили весілля. І я дуже рада, що саме тоді — бо вже з
Ми з ним завжди говорили один одному: «Кохання на все життя. І навіть більше». І зараз я знаю: він завжди поруч. Бо той, хто любив і жив так глибоко — не зникає. Він продовжується в памʼяті, у небі, в мені.
Перед повномасштабним вторгненням Денис пів року як звільнився з армії — у нього завершився контракт. Ми планували переїзд до Києва і спокійне цивільне життя. Він завжди був наполегливим і трудолюбивим. Пройшов курси і з першої співбесіди потрапив у харківську ІТ-компанію Telesens IT. Працював тестувальником і був щасливий — я дуже рада, що в нього був цей короткий, але справжній досвід свободи.

Коли почалось повномасштабне вторгнення, Денис прийняв рішення, що я виїду з подругою до Варшави заради нашої безпеки, бо ситуація була надзвичайно небезпечною. Він сам повернувся до служби. З перших днів війни загинули його побратими — Олександр Оксанченко і Степан Чобану. Я пам’ятаю його стан, його очі. У ті перші дні — паніка, хаос, шок. Але я знала: це рішення — його. І навіть якщо мені було страшно, навіть якщо я хотіла, щоб він залишився поруч — я не могла цьому завадити. Це був Денис. Інакше він просто не міг. І в день, коли я їхала до Польщі, я міцно його обняла й сказала: «Деня, я знаю, який ти добрий. Але, будь ласка, або ти їх — або вони тебе».
Він запам’ятав ці слова на все життя. Часто повторював їх. Це було для нього натхненням. Силою. Він відновив підготовку, бо пів року не літав, і одразу повернувся до найстрашніших бойових вильотів. Брав участь в операціях деокупації Зміїному, працював по всіх лініях фронту, прикривав піхоту, скидав бомби, рятував життя. Він був пілотом не тільки за званням. А за покликанням.

До останнього подиху — виконував найскладніші завдання. Він був героєм. Не лише як льотчик. А як Людина — у найвищому значенні цього слова.
Наші перші 10 днів разом у травні 2022 року після повномасштабного вторгнення здавалися сном. Ми зустрілися — і ніби весь світ навколо завмер. Це було як віддих між польотами, між навчанням і службою — маленький простір, де існували тільки ми. Потім були відрядження, розлуки, очікування. Часто я не знала, чи повернеться він. Було важко. Але це не заважало нашому коханню. Навпаки — зміцнювало. Я була готова чекати скільки завгодно. Бути в режимі Хатіко. Бо це був мій Денис. І моє кохання до нього — було більшим за страх, більшим за час.
Це кохання було настільки чистим, настільки щирим. За 9 років спільного життя він завжди летів до мене. Навіть якщо в нього було лише дві години — він намагався провести їх зі мною. Ми з ним тягнулися одне до одного завжди. Ніщо нас не лякало — бо ми були разом, як справжня команда, як банда. Це був неймовірний рівень близькості.
У нас навіть є парне татуювання — крила на руках. У нього — на правій, у мене — на лівій. Він зробив його ще в березні, за декілька місяців до загибелі. А я — вже після його смерті. Це була наша мрія: ходити за руку, і щоб наші крила зʼєднувалися. Символ нашої єдності, нашої любові, яка не має меж — ні в просторі, ні в часі.

Я дуже вдячна, що він був у моєму житті, і що його любов живе зараз всередині мене. Я постійно згадую, як у день його загибелі подруга сказала мені: «Владо, радій, що в тебе було таке щире кохання — цілих 9 років. Багато хто проживає все життя і не відчуває такого». І це правда. Це неймовірний досвід. І я вдячна Всесвіту, що я це відчула.
Робота в ІТ і мрії про мирне життя
У 2021 році у Дениса завершився контракт, і він вирішив спробувати себе в цивільному житті. Він вирішив освоїти нову сферу — IT. Пройшов курси тестувальника і відразу почав працювати в Telesens IT.

«Я бачила, як він захоплювався цим новим етапом — з таким інтересом, енергією та натхненням. Я, напевно, ніколи не бачила його таким щасливим. Це був період справжньої свободи, самореалізації й радості. І я дуже рада, що він встиг відчути цей смак життя — хоч і в цивільному світі, хоч і ненадовго, всього десь півроку. Тому що 24 лютого 2022 року почалось повномасштабне вторгнення, і Денис чітко обрав шлях повернутися — захищати всіх нас.
Він дуже любив небо, але водночас хотів розвиватися ще глобальніше — зробити щось справжнє, вагоме і корисне для цього світу. У ньому завжди жила велика внутрішня місія — бути корисним не тільки в повітрі, а й на землі.

Мені дуже цінно, що про Дениса памʼятають навіть на його IT-роботі. Люди, яких я ніколи не бачила особисто, писали мені, підтримували, допомагали. Це ще раз підтверджує: Денис був настільки світлою і справжньою людиною, що навіть за короткий час встиг залишити по собі добрий слід у серцях людей. Його памʼятають не тому, що треба — а тому, що неможливо забути», — згадує Владислава.
Колеги згадують Дениса:
«Ми з Денисом майже одночасно прийшли до „Телесенсу“. Двічі бачились у офісі, бо він був із Миргорода. Потім спілкувалися у чатах.
Денис був дуже привітною й врівноваженою людиною. Я дуже здивувався, коли дізнався, що він — військовий, ще й пілот. Він ніколи не боявся брати на себе відповідальність і завжди доводив задачу до кінця.
Коли почалася війна, він сказав, що настав час бути сильними й допомогти своїй країні та побратимам.
Він був чудовою людиною, яка не боялася вчити нове і прагнула розвиватися».
«Денис прийшов у компанію через чотири дні після мене. Перші три місяці ми разом проходили випробувальний термін. До роботи він підходив дуже серйозно, при цьому від найпростішого рішення отримував справжнє задоволення, чим підіймав настрій і мені, показуючи, як просто добувати щастя.
Не соромився ставити навіть „дурні“ запитання, щоб краще зрозуміти суть проблеми. Завжди був у піднесеному настрої, за словом у кишеню не ліз. Комунікабельний, кумедний — він кайфував від того, чим займався. Був щасливий.
Востаннє, коли я вітав його з днем народження, він залишався таким же веселим, як і тоді, коли сидів переді мною в офісі, — попри те, яку складну роботу він виконував».
Служба, характер і світло для інших
Денис був прикладом у всьому: у службі, в людяності, у силі духу. Ще однією рисою Дениса було його щире прагнення до особистісного зростання. Він дуже цікавився психологією. Був людиною, яка завжди розвивалася, заглиблювалася у себе, прагнула розуміти інших і ставати кращою версією себе.

Його поважали не лише як пілота, а як Людину — глибоку, щиру, справедливу. Він не боявся складного, не уникав відповідальності, завжди був першим, хто йшов у небо, навіть коли інші вагалися. Його рішучість і здатність зібратись у критичну мить вражала. Він ніколи не чекав, щоб хтось інший пішов замість — йшов сам, бо знав: так правильно.
Професіоналізм Дениса не обмежувався лише бойовими діями. Він формував культуру служби: дисципліну, гідність, братерство. Молоді пілоти тягнулися до нього, бачачи в ньому не лише командира, а й взірець — того, ким самі мріяли стати.
У ньому поєдналися рідкісна сила духу з глибокою людяністю. У найтяжчі моменти, коли навіть досвідчені пілоти вагалися, саме Денис одним із перших ішов на найнебезпечніші завдання. Він ніколи не ховався за спинами інших. Його девіз був простим і чесним: «Якщо не я, то хто?»
Справедливість була для нього не абстракцією, а життєвим принципом. Він щиро вірив у перемогу України, в силу нашого народу і в президента. Його віра не була пафосною — вона була глибокою і тихою, як віра людини, яка знає, заради чого живе і заради чого готова віддати життя.
Серед друзів Денис був завжди добрим і ввічливим. Він був внутрішньо сильним — не через гучні слова, а через глибину характеру. А в кабіні літака він перетворювався на справжнього воїна — спокійного, точного, повного рішучості. Він вмів відкинути емоції і виконати завдання з холодною точністю.
Він мав глибоку мотивацію — це була перемога. Денис щиро вірив у нашого президента, в силу українського народу і в те, що ми зможемо повернути всі наші кордони.
Його мрією, про яку він говорив перед загибеллю, було пролетіти над звільненим Джанкоєм і помахати своїм батькам крилом літака. Це був не просто образ — це було справжнє прагнення. Він воював заради своєї родини, заради нашого майбутнього, і заради людей.
Історія позивного Flash
Позивний «Flash» Денис отримав у період повномасштабного вторгнення. Серед пілотів не було випадкових позивних — їх давали не за бажанням, а за вчинки, за дії, за те, ким ти є. І для Дениса це було влучно. Він справді був як блискавка — і за швидкістю, і за силою, і за враженням, яке залишав після себе. Але це не все.

Фото, зроблено Денисом, з кабіни літака у 2022 році
У 2022 році у нього було бойове завдання зі знищення протиповітряної оборони противника. Однак, під час роботи погода раптово погіршилась. Попри це, Денис вирішив не відступати й виконати поставлене завдання до кінця. Йому довелося летіти високо через грозові хмари й в цей момент в його літак потрапив виток блискавки. Після цього тимчасово вийшли з ладу засоби навігації. Він не розгубився і знизив висоту. Як він казав, побачив вогні Краматорська і зміг долетіти до одного з оперативних аеродромів.
Дуже цікаво, що позивний «Flash» перегукується із захопленням з дитинства. Він дуже любив супергероїв, особливо з всесвіту DC та Marvel, і саме Flash був одним із його улюблених персонажів. Це ім’я вибрали для нього побратими — і як же ідеально воно йому пасувало.
Так його знали, так його пам’ятають. І навіть ті, хто не знав його особисто, відчували за цим ім’ям — силу, мужність і гідність.
Любов і пам’ять
Про Дениса пам’ятають не тільки побратими, друзі чи сім’я. Владислава ділиться:
«Після створення мною відеощоденників у TikTok, багато підлітків і школярів писали в мені в особисті. Вони складали твори про нього, згадували його як свого героя. Але була одна історія, яка особливо запам’яталася. Мама одного хлопчика з Кам’янського написала мені:
«Коли я дізналася про загибель Дениса, це для мене був особистий шок. Я плакала разом з вами, і мій син, якому зараз 16 років, також. На день народження в грудні минулого року Денис разом з комбрігом і іншими пілотами привітали мого сина і подарували йому багато подарунків, а головне — прапор, підписаний усім льотним складом. На ньому Денис написав: „Завжди будь собою, ти обов’язково станеш льотчиком“. Я бачила відчай в очах свого сина, коли він дізнався про загибель Дениса.
Відчай і злість. І знаєте, що він відповів? Він сказав: „Мам, я обов’язково помщуся за нього. Я обов’язково стану пілотом, бо це моя мрія. Я хочу бути таким, як Флеш, і Су-27 — мій улюблений літак. Служити я буду тільки у 831 брТА“.
Я хочу вас підтримати. І хочу, щоб ви знали: в Кам’янському живе хлопчик, який кожного разу вибігає подивитися на літаки, що пролітають над нашим містом. Радіє і, можливо, в одному з них летів Флеш. Моя дитина мріяла побувати на аеродромі, особисто познайомитися з Денисом. Але, на жаль, не вийшло. Денис поруч. Він з вами. Він вас чує і бачить. Здійснюйте ваші мрії, які ви планували разом. Вам буде ставати легше пережити горе. Ви — жінка еліти української армії. Ваш чоловік — людина-титан. І розповідайте людям якомога більше про нього. Щоб весь світ знав. Бо зараз ви — його очі».
А цей лист — ще одне підтвердження того, яким був Денис. Людиною, яка торкалася сердець. Людиною, яка надихала. І навіть після смерті продовжує це робити.

Я також намагаюся поширювати памʼять про Дениса в реальному житті. Розповідала про нього в школах, разом із друзями створила колажі з його шевроном та фотографіями й віднесла їх в улюблені заклади Дениса в Миргороді і не тільки. Завдяки хорошим людям, колаж з ним знаходиться в Буковелі, в одному з міст Німеччини та навіть на вершині Говерли.

Владислава розповідала про Дениса у школі і Сергій Ярошенко (чоловік праворуч) написав в честь нього 2 портрети

Приклад колажів, які ми зробили
В одному з його улюблених закладів Миргорода під назвою «Патрік» хороший друг, бармен та волонтер Максим Подручний зробив персональний авторський шот Flash в честь Дениса.
Зараз працюю над тим, щоб одну з вулиць у Миргороді назвали на його честь, і мрію, щоб такі вулиці з’явилися і в інших містах. Пишу книгу, веду психологічні відеощоденники, де ділюся нашим шляхом і допомагаю тим, хто також переживає втрату. Це моя особиста місія — продовжувати його світло».
Знакове число 17
Дуже символічно, що багато важливого в його житті відбулося саме
«Воно всюди тепер зі мною. Я бачу ці
На завершення
Денис отримав звання «Герой України» посмертно.

Денис — це не лише історія про пілота, про війну чи про героїзм. Це історія про Людину, яка жила по-справжньому. Хоч він прожив не дуже багато — лише 31 рік — але його життя було по-справжньому яскравим. Яскраво жив. Яскраво пішов.

Його шлях — це не лише шлях військового. Це шлях сина, брата, чоловіка, друга. Людини, яка залишила слід у серцях. Людини, яка світить навіть після смерті. Його життя — приклад. Його вибір — честь. Його любов — вічність.

2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів