Все ще користуєтеся Stack Overflow?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Stack Overflow — колись головне місце, куди зверталися з технічними питаннями — нині переживає досить складні часи.

У квітні 2025 року на сайті було опубліковано на 64% менше запитань і відповідей, ніж за той самий період роком раніше. Якщо ж порівнювати з квітнем 2020-го, коли активність була на піку, спад становить понад 90%.

Одна з головних причин — поява ШІ. Все більше людей звертаються до нього по допомогу, минаючи традиційні форуми.

А ви ще користуєтеся Stack Overflow чи вже давно ні?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Йду на Stack Overflow якщо маю сумніви в тому що видає AI

Пользуюсь вполне. Многие вещи мне проще посмотреть там, чем разгребать треш с чатГПТ

Там тоже есть куча треша. Нато и специалисты надо. Stack Overflow это один большой FAQ. AI — генератор шаблонов. Если не владееш теорией и практикой, то это культ Карго. Наоборот — хороший ускорительный механизм, инструменты для работы.

для технических вопросов по умолчанию чат и вообще, часто это просто точка входа в интернет, вместо гугла

хотя частенько вместо сэкономленного времени чат дарил пару часов крайне изощренного секса

Дивно, а ще пару місяців назад було говном, тому що cmake не вміє писати. Перевзування в польоті )

так ничего кардинально не изменилось, о чем и говорит мое замечание об изощренном сексе

Ии с него же код и аозиеь

перейшов на галюциногени (

Якщо прям чесно, то на SO і до ші було складно щось конкретне знайти, не перебравши купу відповідей десятирічної давнини

Інколи переходжу із результатів в Google. Він мене дуже виручав у 2011, коли я тільки почав працювати, і не було кого спитати, я задав там багато питань і отримав відповіді :) Зараз там стала трохи токсична обстановка, я десь рік тому вирішив для експерименту задати там нетривіальне питання (вже не пам’ятаю яке), за хвилин 20 отримав downvote, на нього так ніхто і не відповів, тому я видалив. Це його в принципі одна із проблема, що на легке питання джуна відповідь буде майже миттєвою (якщо її ще нема в базі),а от на складні питання відповідь буде не скоро тай взагалі може не бути. Тай проблема навіть не в ШІ, трохи світ помінявся, менше стає людей, які готові тратити свій час, пояснювати щось, чи розбиратись в чужих проблемах за +25 до карми.

Я навіть в гугул вкрай рідко ходю, вже майже не ходю і дружина також так само, чятік ходить за мене, без банерів, редіректів та дебільної реклами. То того ж його можна запитати не просто витягнути інфу а іобробити та профільтрувати...Вобщем гугл та со умір :-))))

Ну без реклами ще недовго буде

t.me/diary_of_deapul/506

Вже старий, нікуди не ходю сидю вдома. Ото книгу узяв і шукаю знайомі букви, або бамбук курю. Нема када кудись заходити. 😉

У квітні 2025 року на сайті було опубліковано на 64% менше запитань і відповідей, ніж за той самий період роком раніше.

А что, топики за предыдущие 10 лет потерли?
Ну и второе. Часто важен не сам ответ, а дискуссия вокруг него. А это никакой AI вам не изобразит.

Якщо програмувати API 10-річної давнини то може й топік з 2015 і допоможе.

Бо це мені нагадує роботу з ШІ, який дає код, який одразу на 80% legacy та deprecated. Так у нього knowledge cut-off один рік а не 10.

Якщо програмувати API 10-річної давнини то може й топік з 2015 і допоможе.

Не знаю, что у вас там в сайтодельстве, но С++11 по прежнему актуален.
Всякие POSIXы тем более.

Не знаю, что у вас там

За 20 років можна було б і поцікавитись, що там окрім С++ ще є. :)

Как говорится в известном анекдоте: «А зачем с вами знакомится, вы каждый сезон новые».

3 роки тому писав, чому у програмістів важка робота: t.me/obrizan2/162

Издержки потребительского рынка — вечная гонка на поводке у маркетинга. Причем не важно, софт это, электроника или автомобили.
В B2B секторе тоже есть маркетинг, но его приоритеты другие

Перестав заходити десь весною 2023 коли GPT-4 вийшов.
Пам’ятаю десь в 2019 були якісь тимчасові проблеми з доступом на Stack Overflow, то весь офіс став :)

біда в тому, що гугл почав видавати жахливі статьї на медіум, девту і решту шлаку в топі замість СО. Також багато питань-відповідей мігрувало в Гітхаб. ШІ довіри ще немає бо дуже часто видає застарілі результати(навіть з платною підпискою). Та і з роками частіше доводиться шукати причини проблем фреймворків, а це вже трохи інша специфіка. І авжеш зайти на СО щоб згадати як центрувати дів

Після того як отримав ачівку про захід на нього кожен день протягом 100 днів більше воно мені й не надо

А тепер питання: де ШІ візьме відповіді на нові питання, яких ще немає на stackoverflow? :)

Зі спілкування з користувачами

Можливо, але це якщо у нього є доступ до коду, який потім напише користувач

Це як раз те що у нього і є зараз: Codex, Copilot, Cursor, Juno, Devin ... .... ...

Але наскільки всі ці тули можуть використовувати дані комерційних користувачів? З юридичної точки зору, я маю на увазі

З юридичної точки зору OpenAI не мала права навчати свої моделі на даних, захищених авторським правом, але ж навчає

Так, але скільки це буде продовжуватись? Плюс, у технологічних компаній, які використовують ці тули, явно більше можливостей (юридичних і фінансових) захистити свої інтереси, ніж у якихось розрізнених авторів

І що, це було доведено в суді? Вони штраф заплатили чи роялті платять тепер?
Камон, жоден закон не забороняє обробку даних, які були опубліковані на загал. Ви ж розумієте, що якщо упоротися, то жоден документ не можна архівувати, бо це обробка даних, які захищені авторським правом. OpenAI не продає контент. Немає складу злочину. Хочете захищати дані — робіть обмежений доступ до них.

Зі спілкування з користувачами

... де? В себе в контексті чату щоб це в свій дата-сет записати?

де ШІ візьме відповіді

там де і людина

Але ж публікації питань \ відповідей і користування це не одне і те саме.
Регулярно користуюсь stakoverflow, але може один чи два рази за весь цей час щось там написала.
З оригінальної статті видно, що кількість питань і відповідей знижується вже в 2017 року — підозрюю, через те, що було набрано велику базу інформації. ШІ тільки прискорив процес.

Уже ні. Останніми роками став помічати, що Google видає геть погані відповіді на технічні запитання, незалежно від рівня питання. Навіть якщо це базові питання стосовно якоїсь нової (для мене) мови, то щоб знайти відповідь, потрібно відкрити сторінок десять, коли раніше це була перша чи друга відкрита сторінка. Це не два роки, швидше 3-4 роки як. А одночасно із цим ще й ChatGPT із Github Copilot розбалували не просто відповіддю, а відповіддю, де всі змінні вже підставлені у відповідне місце в коді.

Навіщо ви будете потрібні замовникам, якщо вас легко можна замінити ChatGPT?

Не зовсім розумію як це питання пов’язане з написаним, але відповім.
По-перше, чомусь купа моїх колег не користувалися і досі не користуються Github Copilot чи подібним. Якщо раніше ще могло йтися по гроші, бо я платив за ліцензією сам, то зараз компанія купила корпоративний акаунт і це більше про підходи до продуктивності. Тому спершу звільнять їх 🙂
По-друге, навіщо мене звільняти? Одна з традиційних кар’єрних стежок програміста — стати менеджером (співвідношення менеджерських і розробницьких занять при цьому може бути довільним). У майбутньому я бачу всіх досвідчених програмістів саме в цій ролі — керувати командою ШІ-агентів, які робитимуть «брудну» роботу. Дивлячись на роздуті менеджерські штати я впевнений, що без роботи не залишуся.

на мою думку замінити нелюдським інтелектом погонщика, чи навіть архітектора на свіжому проекті значно легше, ніж гребця третьої лініїї техпідтримки в немолодому продукті, який ритмічно генерує грошовий потік. а якщо це продукт із сильно за регульованої ніші, то ші не має жодних шансів, у всякому разі на короткому-середньому часі.

Значно рідше. Десь 20% від того, що було раніше.
80% його замінив ChatGPT
Якщо ChatGPT дає неправильну відповідь, то швидше за все на Stack Overflow її такоє немає.
Можу запостити нове питання на Stack Overflow, але з готових відповідей вже лешге в ChatGPT

Підписатись на коментарі