Як пройшов DOU Day 2025
Погнали!
Захід тривав два дні — у п’ятницю та суботу. На жаль, мені не вдалося потрапити на перший день, але колеги з Сільпо, які були присутні, запевнили: розчаровуватися не варто — нічого справді цікавого я не пропустив.
Тож далі — лише про другий день і мої враження саме від нього.
Евент проходив на території Конгресно-виставкового центра «ПАРКОВИЙ».
Так, ось коротка історична довідка про нього, з цікавими деталями:
Спорудження комплексу почалося в 2010 році, за часів президентства Віктора Януковича. Формально метою було створення інфраструктури для офіційних заходів, міжнародних конференцій, самітів тощо. Але будівництво велося з грубими порушеннями: об’єкт з’явився на території паркової зони, частково на схилах над Дніпром, що викликало суспільний резонанс. Найвідомішою частиною об’єкта став вертолітний майданчик, розташований на даху. За офіційною версією, він мав використовуватися для транспортування іноземних делегацій. За неофіційною — саме для комфортного пересування президента Януковича з Межигір’я в центр Києва.
Дощ не припинявся весь день, тож на вулицю майже ніхто не висовувався. Ось так нас зустрів хол конференції:

Далі натрапив на кілька стендів з призами — їх можна було виграти, беручи участь у різних активностях або донативши на ЗСУ:

Пройшовши вперед, переді мною відкрився великий простір з безліччю сцен. Кожна мала свою назву — QA Stage, Startup, Architecture, Game Dev, Military та багато інших. Довго не думаючи, я звернув ліворуч і пішов на сцену QA та AI:

Трохи припізнився на доповідь Від нуля до сингулярності: як виміряти прогрес ШІ-моделей, тому встиг послухати лише її завершення. Виступав Олександр Кравеський, CEO DevRain — він ділився своїм баченням того, яка LLM краще підходить для розв’язання математичних і логічних задач, генерації контенту тощо. Було цікаво, але, на жаль, через запізнення не можу дати повноцінний фідбек.
Зате пізніше мені пощастило особисто познайомитися з Олександром — дуже приємна і відкрита людина. Поспілкувалися про ARI/ARC та трохи пофантазували, коли ж варто очікувати появу людино-подібного ШІ.
Вирішив рухатися далі — наступна зупинка була на сцені стартапів:

Це була доповідь під назвою «Жінки в tech-бізнесі. Успішний успіх, або про що не говорять вголос». Наприклад, Марина Павлюк, CEO Glovo Ukraine, ділилася своїм досвідом, розповідала цікаві думки та давала корисні поради.
Я завжди захоплювався жінками, які досягли успіху, тож слухати таку доповідь було справді цікаво й надихаюче. На виступі було дуже багато людей — і цілком логічно, що більшість аудиторії складали жінки.

Погнали далі. У холі я випадково зустрів дівчину Emma Konstantynovska, на яку підписаний у TikTok. Вона веде власний лайф-блог, де ділиться моментами зі свого життя, розповідає про захоплення та дає поради для інших програмістів. Було приємно побачити знайоме обличчя з онлайну в реальному житті.
Наступна зупинка — Main Stage. Це головна сцена, де мали відбуватися найцікавіші доповіді та виступи.
Доповідь була на тему: The Power of Open: Kubernetes, Cloud Native, and AI Transforming the Global Defence. Очікування в мене, чесно кажучи, були великі — тема звучить масштабно й справді цікаво. Але на ділі все звелося до розповідей про те, що Kubernetes нібито запускається в F-35, що у ВПС США є якась своя платформа, і ще кілька заяв тез без жодних цікавих підтверджень.

Згодом доповідач перейшов до розказів про якісь платформи — усе це виглядало як інтегрована реклама. У результаті я пішов посеред доповіді.
Цікавіше було шукати мерч і лутати якісь ніштяки, ніж слухати таку «доповідь».

Наступна доповідь проходила на Architecture Stage, і спікером був добре знайомий мені Viktor Turskyi— автор телеграм-каналу Жабаскрипт. Його тема докладу звучала так: «Операційна система: що насправді відбувається, коли ви запускаєте вашу програму».

На фоні більшості доповідей, які були досить поверхневими й зводилися до формату: «Дивіться, є класна штука, ми її використовуємо — користуйтесь і ви. Ось кілька слайдів», виступ Віктора був справжнім мастер-класом.
Спочатку він занурив нас у теорію: як працює ядро операційної системи, що таке процеси, як влаштовані контексти процесів тощо.

А потім — найцікавіше — показав усе це на практиці. Віктор у реальному часі підключився зі свого ноутбука до віртуальної машини та демонстрував, як усе працює «під капотом».

Далі відбулось наступне— буквально за 5 хвилин Віктор створив аналог Docker-контейнера, що працював в ізольованому середовищі операційної системи та не мав доступу до інших процесів. Це була жива демонстрація, як на базовому рівні реалізуються принципи контейнеризації — лише за допомогою терміналу.
Зробив невеличкий запис з демо:
Наприкінці його доповіді весь зал, щоб ви розуміли вибухнув оплесками.
Ось і настав час обіду. По дорозі до фуд-корту я випадково натрапив на ще одну цікаву людину — Руслана Газанфарова, співзасновника застосунку Eventmate.

Після обіду була доповідь Сергія Бабіча — «Good Enough Code: код „на відчепись“ чи „відчепіться від мого коду“?».
Тема виявилася доволі життєвою. Основна думка зводилася до того, що «достатньо хороший» код — це не ідеальний код, а той, який:
- працює стабільно
- легко читається іншими розробниками
- піддається розширенню
І якщо твій код відповідає цим критеріям — то він уже good enough.

Ну а це — наша банда з Сільпо, уважно слухає доповідь Сергія 🙂

Після цієї доповіді я знову вирушив на Main Stage — там мала розпочатися доповідь про індустріальний IoT у моніторингу критичної інфраструктури. Але на сцені ще тривав інтерв’ю-формат із Михайлом Федоровим. Зробив кілька фото, поки чекав на наступну тему.

Повертаючись до доповіді про індустріальний IoT у моніторингу критичної інфраструктури — як для людини, яка не має глибоких знань у цій темі (це еслі шо про мене), мені було справді цікаво слухати.

Йшлося про датчики, електростанції, аналіз та агрегацію даних на промислових об’єктах. Презентація була зрозумілою, а сама доповідь досить легкою.

Одразу було помітно, що доповідач — людина з глибоким інженерним бекграундом.
Під час перерв між доповідями випадково натрапив на хлопців із гурту Курган і Агрегат — вони, до речі, наприкінці заходу влаштували справжній розйобний концерт.

Ну і завершальною доповіддю цього дня стала Як одразу робити класний продукт для мільйонів, яку презентувала Vladа Podkuyko, product owner з Mono.

Це була одна з небагатьох справді захопливих доповідей, які хотілося не просто слухати, а й активно ставити запитання в кінці.

Вона поділилась кейсом про А/Б тестування з ачівками, які користувачі могли відкривати. Згодом їх замінили на аватари — але такий підхід не сподобався ні користувачам, ні бізнесу, тож команді довелось повернути все назад.

Також розповідала, як створювати продукт такого масштабу в Mono і чому важливо бути революціонером — не боятись експериментувати, ламати шаблони та брати на себе ініціативу, щоб врешті-решт вийшов справді проривний продукт.
А наприкінці дропнула нові ексклюзивні дизайни карток, доступні лише за QR-кодом — виключно для тих, хто був на її доповіді. Ви б бачили цей ажіотаж: натовп людей з телефонами одночасно намагався відсканувати код і зберегти собі. Було відчуття, ніби це реліз обмеженої колекції кросівок 😄

Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів