«Дім — це вже офіс»: чи існує відпочинок для айтівців?

Віддалена робота — це звичайно добре, але вона принесла нам одну значну проблему — розмитість меж між домом та роботою.

По факту, зараз всі робочі комунікації завжди під рукою: Slack, Telegram, пошта. І ти «постійно на зв’язку».

Відпуска? Ну швиденько відповім, це ж терміново. Лікарняний? Ну треба ж тікет закрити, хто ж, як не я. Вихідні? Клієнт написав, краще відповісти, бо питання горить. Все це спершу дрібниці, але з часом виникає відчуття, ніби ти не виходиш з роботи взагалі.

Чи знайомо це вам? Як думаєте, чи взагалі можливо по-справжньому відпочити, коли працюєш в ІТ?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Не бачу проблем. Рівно в 10 ранку вмикаю робочий ноутбук, в 19.00 вимикаю. На телефоні є Тімс, але сповіщення вимкнуті, заходжу туди хіба якщо в період з 10.00-19.00 треба кудись відійти і щоб ніхто не помітив що я не біля ноута. Окрім Тімса більше ні на мобільному, ні на особистому ноуті немає нічого з роботи. На вихідних і в відпустку взагалі ховаю той робочий в шафу щоб його не бачити навіть.

Мені підходить такий варіант — вранці вмикнув окремий телефон, де вся комунікація + на ноуті месенджер (у нас діскорд) і браузер з робочим профілем — все, робочий день почався. Ввечері повторив все в зворотньому порядку. Ніяких проблем :)
Раніше міняв ноути, але згодом трохи запарився з тим)

Мені допомагає мій пес, прогулянки з ним зранку до роботи і ввечері — після, чітко відмежовують роботу і дім

Вдома на зв’язку 18/7. В неробочий час читаю нотифікації по роботі, відповідаю і т. д. Також — в робочий час займаюся своїми справами, як мені зручно. Сума збігається, але куди більш гнучко — мінусів нема.

хоч хтось крім ілона маска може пояснити як то заробляти гроші з дому?
шо то тре робити чи поектувати?

Оце ппоблема. Прочитав аж прослезився.
Чи існує відпочінок для військовослужбовців?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Цікаво чи це справді поширена проблема чи байт на коментарі.
Із жодною із проблем не стикався.

Відпуска? Ну швиденько відповім, це ж терміново.

Так вимкнені сповіщення в робочі канали і ти банально не знаєш, які там листи і повідомлення. До речі потім цікавіше повертатись до роботи і в перший день після повернення дивитись хронологію, що відбувалось, поки тебе не було. Якщо би щось палало, то в системі є мій мобільний номер, то подзвонять. 99.99%, що без тебе обійдуться))

Лікарняний? Ну треба ж тікет закрити, хто ж, як не я.

Аналогічно як і відпустка. Якщо я вже взяв лікарняний, значить скоріш за все температура 38+ і є інші симптоми, як тут про роботу взагалі думати, який ще тікет, тут подвигом було піти в клініку до лікаря.

Вихідні? Клієнт написав, краще відповісти, бо питання горить.

Якщо у вас не було домовленостей про овертайми і у вас вимагають працювати на вихідні, то у вас проблеми в компанії, варто йти звідти або для початку спробувати змінити процес. За 7 років кар’єри поки ніхто не писав без причини, писали тільки тоді, коли працював у суботу як овертайм.

Все це спершу дрібниці, але з часом виникає відчуття, ніби ти не виходиш з роботи взагалі.

Бувало, що не виходив до пізньої ночі та навіть ранку, якщо по своїй вині щось вдень провтикав чи відходив вдень по своїх справах, поки не було ніяких мітінгів. Совість працює, а отже хочеться доробити, тому тут просто перенеслось по часу і ніяких проблем.

Чи знайомо це вам? Як думаєте, чи взагалі можливо по-справжньому відпочити, коли працюєш в ІТ?

Кращу роботу годі і придумати, не потрібно витрачати 2 години на добирання в пробках туди-сюди. Умовна п’ятниця 18:00 — ти вже вільний вдома. Хочеш — одразу йдеш займатись спортом, хочеш — пий пиво, хочеш — проводь час з сім’єю і т.д. Ще й як можна і треба відпочити))
А робота з дому значно продуктивніше та швидше робиться, бо немає пліток, кавувань по 5 разів на день, перекурів, гри в настільний теніс, прогулянок в робочий час та інших переваг офісу.

Розділяти дуже просто: в робочі години в мене активний робочий ноутбук який в 17:00 (±10 хв) переводиться в «sleep» і відкривається домашній ноутбук.
На робочому ноуті в мене всі робочі програми і чати, на домашньому — steam, netflix і т.д.
Не розумію, чому я можу комусь знадобитись протягом вихідних/відпустки, якщо статус моїх задач завжди видно в системі і протягом дня не виникало питань.
Можуть бути моменти, якщо різниця часових зон між мною і замовником 3+ години, але це все обговорюється до початку роботи.
Якщо б я не переключався між «робочим» і «домашнім» режимами — вже давно вигорів би чи зійшов би з розуму
Можу дати кілька порад:
— переключення має бути очевидне для мозку: в ідеалі як в мене — два ноутбуки з різними налаштуваннями;
— якщо у вас є «домашній» і «вуличний» одяг — змінюйте одяг: під час роботи одягайте те, в чому ви б пішли в офіс;
— в кімнаті де ви працюєте маєте бути тільки ви і замкнені двері, щоб не вдволікав галас домашніх.
— робочий ноутбук на вікенди чи у відпустку з собою не беремо.

Чесно кажучи від ремоуту я бачу більше плюсів ніж мінусів:
Плюси:
— відсутня витрата часу на дорогу до офісу/назад.
— налаштування робочого місця під себе (стіл/стілець/температура)
— в обід можна поспати
— економія коштів на дорогу/обіди і краще харчування: замість фастфуду — домашня їжа, кава/чай за власним смаком
— тихіше ніж в опенспейсі

Мінуси:
— менша соціалізація — немає розмов за чашкою кави

в 90% має сенс якщо ви одинак, або ще немає дітей. Без цього ваші аргументи — майже 0

в 90% має сенс якщо ви одинак, або ще немає
дітей

Bullsheet

що саме? Ваш коментар — це точно. Ви ж мабуть ніколи не були в ситуаціЇ, коли сімʼї начхати що ви працюєте, і вас краще не чіпати умовно з 9 до 18?! Особливо коли є діти, яким все одно працюєте ви чи ні, тому що вони в тому віці, в якому ваші аргументи ні на що не впливають.
Тепер мʼяко перейдемо до того, що ви, стверджуючи одним словом без якихось аргументів, що ось не правда (

Bullsheet

), виставляєте себе повним посміховиськом та повною нікчемою. В мене все

У мене дитині 4х років нема, і то вона знає що «мама work» і ніхто не чіпає, аж поки я сама з кімнати не вийду. В скрутні дні чоловік може зайти поїсти занести, якщо бачить, що я навіть на обід не вийшла :DD

діти дуже різні бувають )) моєму 5, йому кажеш що тато працює, через 10 хвилин він знову до тебе прийде, і так по колу ))

це звісно не кожен день, так як є садочок, але такі кейси бувають.
Плюси від ремоуту звісно є, але є дуже велике і значне «але», яке нівелює майже всі плюси і справа не в тому що

менша соціалізація — немає розмов за чашкою кави

.
Це те, що немає відчуття коли ти переключаєшся з режиму робота в режим дім. Постійний ремоут просто це вбиває. Ремоут як опція — це прекрасно. Наприклад в пʼятницю чи (і) в понеділок я би мабуть і не ходив в офіс. І пофіг на ті витрати на дорогу чи обід, якщо це не якісь крайні випадки (довго їхати наприклад)

в 90% має сенс якщо ви одинак, або ще немає дітей
діти дуже різні бувають )) моєму 5, йому кажеш що тато працює, через 10 хвилин він знову до тебе прийде, і так по колу

Діти шкільного віку вже зазвичай так не ведуть.
Малі діти можуть бути в садочку або за ними наглядає хтось.

Працюю віддалено вже 17й рік, двоє дітей.
5-8 років тому, коли діти були малими, жили на дачі теплу половину року, та вони були надворі з жінкою, а я весь день у хаті нормально працював. У місті наймали няню на кілька годин на день, щоб зробити справи та не з’їхати з глузду.

У своїй квартирі двері робочої кімнати завжди були з замком. Це принаймі рятує від випадкового забігу, а там інший дорослий встигне добігти та не дасть дитині зламати двері.

Я б може ходив у офіс деколи, може 1-2 рази на тиждень на кілька годин, обговорити якісь важливі питання. Цього часу при мінімальному плануванні цілком досить.
До 2019 року була можливість бувати у офісі, ходив туди на мітинги на пару годин раз на 1-2 тижні. Потім нажаль офісів в тому ж місті не було.

точно. питання в кордонах та повазі до них, а також кабінет дуже в цьому допомагає ) Ще якщо у вас заведеться абіссінка, а в неї трапиться контузія та птср, дуже допомагає стіл зі зміною висоти.

Не можу повністю погодитись :) Але це вже часто залежить від помешкання, від дітей і офісу та локації в де ви працювали до того. В мне ось дочка злісний геймер і її досить часто проривало криками час від часу коли шпілила в деякі ігри, але це в рази ментально легше, ніж офіс в якому я працював до ремоуту. Та й домовитись з дочкою набагато легше ніж з всіма в оупен спейсі. Та й самому інколи хочеться послухати музику і попідсівувати під улюблені треки

— в обід можна поспати

Вот это прям реально плюс. 15 мин вздремнул и прям как перезагрузился

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Як на мене, це одна із самих зручних моделей для працювання. Хоча коли тільки із-за ковіду перевели на ремоут, було складно домашнім пояснити, що ти працюєш, а не просто закрилася в кімнаті)
Пам’ятаю, що нам даже дейлі мітінги пізніше ставили, щоб коли вмикали камери, хтось випадко не сидів або в піжамі, або у когось чоловік/ дружина напівоголеними не ходили туди -сюди:). Потім вже всі адаптуватися , звісно.
Щодо відпустки, лікарняного — тут вже все чітко було, хтось бекапив, попри те, що завжди у багатьох бажання самостійно все вирішити ітд.

хтось випадко не сидів або в піжамі

Так а зачем на ремоуте вообще переодеваться?)

Ти би хотів , щоб на дейлі були твої колеги- чоловіки з голим торсом, або в піжамі ?)

Не ну голый торс != пижама. Я не особо эксперт в пижамах, так что скорее всего даже не отличу специальную пижаму в виде футболки от обычной футболки, в которых все сидят на митингах) А если какая-то прикольная пижама с ушками то ради бога, главное чтобы письками в камеру не трясли.

Зрозуміла, я просто за час ковіда вже і з голим торсом кандидатів бачила, і в баскетболці, і в піжамах ітд:)

баскетболці

А подмышки бритые были или нет?)

Та гадки не маю. Зазвичай, попереджаємо в запрошенні на інтерв’ю, щоб камера працювала ітд. Тому, вони ж не тільки на ейчар так з’являлися, але ж на технічні інтерв’ю теж. Тому, коректно і ввічливо просимо, чекаємо десь хвилин 5-10 , і процес йде. Бували кумедні моменти, особливо, коли інтерв’юер має більш, ніж 1 слот, і якось перед інтерв’ю жартує, що в нас сьогодні чекає ітд.

Працюю віддалено. Відпустка — це не воркейшн. Відпустка — це відпустка, коли ноут із рюкзака можна не доставати. Є сім’я і інші цікаві заняття у відпустці.

Так. Зайнятись тріатлоном.після тренування посидіти в кріслі це відпочинок

Хз, нема ніякої розмитості. В робочий час я працюю, в неробочій/у відпустці/на лікарняному — не працюю, пошту не читаю, в слак не захожу. І наведені приклади взагалі ніяк не стосуються ремоуту, те саме буде і в офісі

Те саме

В офісі не те саме! Ще годинки 2 на день по заторах, щоб було відчуття що підробив таксистом для «справжнього відпочинку».

Дуже знайомо. В принципі, трішечки допомагає арендувати офіс. І хоч сидиш там сам, все-ж є психологічне перемикання між роботою і домом. Бо починає працювати «я вже не в офісі». І це треба з самого початку відстоювати — «з дому я не працюю».

Тож, треба знайти місце для роботи не вдома...

Але це часто квест знайти невеличкий офіс для себе (бо пропонують або завеликі, або з поганими умовами, як то ремонт, локація, або субаренда — а сидіти поруч з ксероксом (просто як приклад), що постійно друкує те ще задоволення...)

Я якось облаштував собі стіл в окремій кімнаті у мами (вона живе окремо) — в принципі теж варіант. Але й тут підводні камені, коли сидиш у родичів чи знайомих — спілкування. Не можна прийти й морозитись. з іншого боку — ти ж не балакати прийшов, а працювати...

Коворкінг теж не ідеальний варіант, бо це або опенспейс зі всіма недоліками, або дорожче, ніж зняти офіс (хоча значно простіше)

Можна зняти квартиру, але тут є підводні камені в тому, що зазвичай там ліжка добрі, а столи — ні ;) Ну і інтернет частіше трішечки печальніше (по якості), ніж в офісах (хоч і значно дешевше).

Підписатись на коментарі