Демократія на аутсорсі
У Стенфорді, в рамках дослідження по ШІ, взяли інтерв’ю у тисячі людей і на основі їх транскрипту створили агентів, які симулювали поведінку респондентів.Так от, за їх даними, поведінка агентів збігалася з реальною на
На думку дослідників, цю технологію можна використовувати, щоб передбачати реакції людей на політиків, рекламу чи новини. Приблизно як змоделювати опитування наперед!
Я давно в темі ШІ, і добре уявляю його можливості та як там все працює. Робив навіть, колись експерименти з ботами, що відтворювали відомих політиків чи рок-зірок.... Але ідея масово моделювати поведінку людей, якось не приходила.
Кому цікаві подробиці дослідження, шукайте в коментах. Там будуть відповіді авторів і на етичні питання, і на саму процедуру опитувань.
Але мені чомусь згадалися мої фейсбуківські пости про «смерть або еволюцію демократій». І я подумав, може це вже воно і є?
От уявімо собі ситуацію, коли з кожним громадянином провели інтерв’ю. Закинули їх до «національної ШІ моделі», яка от-от з’явиться. І створили на його основі агентів, які думають, говорять та приймають рішення як ви.
А потім ми можемо дати цим агентам право на прийняття рішень. На перших порах вони без проблем позбавлять нас рутини.Ну типу виберуть найкращий пакет мобільного оператора, або банк чи тип рахунку.
Ну а потім, чого гріха, нехай вже й голосують замість вас! Це ж буде по суті наше рішення. Ми б його й без агентів прийняли. Але ж з ними простіше. Не треба думати, пий вино, катайся на машині, нехай ШІ за тебе впахує!
Хіба це не спасіння для демократій? Агентам можна хоча б щеплення від обрання ідіотів зробити. Ну типу змусити агентів все ж розуміти брехню та популізм.
Блін, ще трохи й мені ця ідея сподобається! Я не знаю, чи здається вам це фантастикою. Але, як на мене, то це досить реалістично картина найближчого майбутнього!
Тож думай-те, і не кажіть, що вам про це не казали пару років тому!
- «Simulating Human Behavior with AI Agents» від Stanford HAI: hai-production.s3.amazonaws.com/...havior-with-ai-agents.pdf
- www.facebook.com/belyaev.andrey
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів