Що мотивувало вас увійти в ІТ?
Недавня аналітика від DOU показала, що більшість людей йдуть в IT не заради грошей, а тому що їм справді цікаві технології та все, що з ними пов’язано. Дивина, правда? 😁

А як було у вас? Що мотивувало, коли ви тільки починали? Гроші, захоплення сферою, бажання змінити щось у житті — чи, може, все разом?
Якщо ж ви ще тільки плануєте увійти в IT — що вам здається найцікавішим або важливим у цій сфері?
62 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівТю, таж було вже
Кажу ж, ГРОШІ
Запишіть там десь, а то знову питати будете
Ну початок 90х, комп’ютер ЮТ88, книжка Бейсік для дітей та бажання пограти в ігри.
В середині 90х гарний бізнес був: ловити віруси по офісах.
А в 99 пішов фулл тайм розробником працювати та понеслось.
Книга «Как написать игру для ZX Spectrum»
мотивація — інтерес до ІТ в широкому сенсі.
якось в молодших класах урок підміняв вчитель інформатики — приніс системник і розказував нам про його внутрянку
вже тоді люди щось підозрювали )
www.youtube.com/watch?v=wayZVUSLbUQ
youtu.be/CGcgwRR_cZI?t=36
youtu.be/4qN3INE-IAU?t=15
www.youtube.com/watch?v=KvFXt_l4QbA
res.cloudinary.com/.../jnbqxvxo2picggrapmau.png
Звільнився з роботи по виготовленню бпла в 2017му, побачив набір в UNIT Factory, і від тоді понеслося)
Енциклопедія професора Фортрана )
Після нього був ще бейсік для дітей😂
І ще копі-паста коду іграшок з журналу в програмований калькулятор😂
Ігри
З дитинства обожнював різних роботів і технології, мріяв що буду дорослим таке будувати, в мене навіть в школі був нікнейм «Кібернет». А ось в веб-розробку в студентські роки(2003-й рік) потрапив тому, що хотів зробити вебсайт для свого рок-гурту Обійми Дощу, почав вивчати HTML/CSS/JS, захопився і зрозумів, що зможу на цьому заробляти. Так і сталось. :)
Що мотивувало? Шахрайство на велику суму мотивувало мене задіяти всі свої знання на повну. Раніше я ніколи не працював в IT, але часто любив експерементувати, ну і в результаті на рік випередив Google Labs в AI. dou.ua/forums/topic/48390
У мене НЕ було вдома компьютеру в дитинстві (в школі в10-11 класі була інформатика).
Але я дуже добре шарила в усіх точних науках (математика, хімія, фізика) і коли треба було обирати куди поступати моя вчителька математики/інформатики і директор школи сказали «йди в IT, це те що треба» (у них у самих діти там навчалися) (я вагалася, тоді модно було вчитися на економіці)
Ну й норм, святі жінки 🙏 вважаю що правильно направили.
Що мотивувало?..
та звісно комп’ютерні ігри, й розуміння того, що я сам їм зможу робити, якщо в мене буде знання та комп’ютер ))
наприкінці урср персональні комп’ютери були неможливі, але всякі домашні приставки типу зх-спектрум, атарі, комодор, радіо-86рк, поіск-2 та таке інше вже було можливе..
батько розгрібав речі та знайшов мій старий зошит, й повернув мені, де я у 8му класі (1989) писав умовні «програми» для калькулятора Електроніка МК-61, й там окрім всього того є прототип батли у стилі комбатс, коли їх ще не було
куди звернутися щоб доказати, що я це знайшов й авторські й все таке отримати?..
ну так, розумію, що в спортлото маю звернутися, ок.. )))
років 6 раніш віддав донці у школу на збір макулатури купку самопальних книжок про Борланд Сі++ 3.1 версії що були надруковані на матричному принтері у конденсед режимі!
ЗІЖ браття, хто пам’ятає, що таке матричний принтер та конденсед режим — поставте лайк! ))))
Коли почалось програмування в9-му класі школи. З тих пір все як в тумані
Після того, як років в 15 до ленінградського варіанту клону ZX-Spectrum 48K купою товстезних дротів припаяв AY-3-8910 і воно запрацювало з першого разу, я був приречений.
та же фігня, бро, але я паяв тонкими дротами й корпус «гробіка» майже закривався після цього. через півроку я вирішив що це не естетично, купив сокет під Z80 й у процесі перепаювання спалив на гімно й процесор, й плату..
криві руки та радянський паяльник на 40 Вт вже тоді попереджали, що є інші технології та процеси
Уж не черкасского ли?
вибач, не пам’ятаю, там праворуч типу кемпстон джойстік був, а на дні — відтвір для резистору, що інвертував відеосигнал аналоговий.
й це мені дуже зайшло бо я саморуч припайував відеовхід то лампового ч-б телевізора, хз як його там звали, але на схемі знайшов куди там вхід пайати й там була срака саме з інверсію, бо чорне — було біле, й навпаки, а той резистор що викруткою регулювався, все виправив.
ну так, я ще випадково тицькав пальцем лампу високої напруги й одночасно за раму металеву тримався, капці після удару прям в стелю злетіли..
живий залишився бо відключив телек від зовнішньої напруги, то остаточне статичне мене вхмурило..
Ахуенная штука, завдяки кнопкам с гравировкой (а не наклейками/надписями), кнопочному джойстику, спикеру и импульсному (а не трансформатороному) блоку питания, который не сбрасывал гробик из-за помех от старта холодоса
ну и плюс справа у него под корпусом в торце рахзем на шлейф накопителя (но я его так и не подключил)
я подкдючал к Оризону — там вообщше просто, провод на землю, на синк и на три усилителя каналов — и всего делов, надо только не забыть делители резисторные поставить
Мечта!
вот только суко двухкнопочный ресет справа доставал :(
uk.wikipedia.org/wiki/АЛП_Робік
Підключив Робіка через вихід «Відео» до Славутич Ц-281/Д
Ігри здається через ЮТАР в етері транслювалися
Далі Аsm, вітання cracked by bill gilbert ;)
Yamaha MSX2, Поиск, XT/AT.... EC1046... i386.... Pascal, C...
*слева
за руль мне походу уже нельзя, путаю лево и право
колись в лампових теліках (зрідка) прикурювали з дуги від строчника
В кінці90-хх був гіком. Розбирав 486, робив апгрейди відюхи та аудіокарти.
Ходив в компʼютерні клуби де «компʼюторщик дядя Вася» одночасно усіх Жахав своїм ВІДОМ одного світера зимою і літом, ЗАПАХОМ піта, пива, цигарок і Надихав своїми глибинними знаннями по компютерах і софту. Причому знання та пиратки він видавав в пасивно-агресивному бро стилі. Но обіди до нього при цьому не було.
Вже потім коли поступав міг обрати інформатику в Києво-Могилянку, КПІ, але пішов в МАУП на менеджера тому що мій Батя казав: «за компʼютерами ти і так сидіш, рекомендую іти на менеджера. Якщо що компʼютерщиками теж треба руководити.» Після ВУЗу працював менеджером в нерухомості.
В ІТ перейшов о 2015 після шоку по здоровю, в поліклініці провів декілько місяців, треба було змінити життя.
І ось зараз працюю в ролі Product Manager в ІТ. Батя був прав я «руковожу компʼютерниками.» Просто мені треба було ідти в ІТ відразу після ВУЗу.
В кінці90-хх був гіком. Розбирав 486, робив апгрейди відюхи та аудіокарти.
Ходив в компʼютерні клуби де «компʼюторщик дядя Вася» одночасно усіх Жахав своїм ВІДОМ одного світера зимою і літом, ЗАПАХОМ піта, пива, цигарок і Надихав своїми глибинними знаннями по компютерах і софту. Причому знання та пиратки він видавав в пасивно-агресивному бро стилі. Но обіди до нього при цьому не було.
Вже потім коли поступав міг обрати інформатику в Києво-Могилянку, КПІ, але пішов в МАУП на менеджера тому що мій Батя казав: «за компʼютерами ти і так сидіш, рекомендую іти на менеджера. Якщо що компʼютерщиками теж треба руководити.» Після ВУЗу працював менеджером в нерухомості.
В ІТ перейшов о 2015 після шоку по здоровю, в поліклініці провів декілько місяців, треба було змінити життя.
І ось зараз працюю в ролі Product Manager в ІТ. Батя був прав я «руковожу компʼютерниками.» Просто мені треба було ідти в ІТ відразу після ВУЗу.
Мене завжди приваблювала автоматизація, техніка, отакі от речі. Тобто все, що може робити роботу замість людини.2000-х):
(думки початку
— «нащо ми запам’ятовуємо табличку множення, якщо є калькулятор?»
— «нащо деякі люди перуть одяг руками, якщо можна купити пральну машинку?»
— «навіщо писати/переписувати текст від руки, якщо можна набрати на комп’ютері і роздрукувати будь-яку кількість разів?»
— і головне «навіщо самому вирішувати задачі, якщо можна написати програму, ввести туди потрібні формули і комп’ютер сам порахує результат?»
При цьому мені дуже подобалися точні науки — фізика, алгебра, геометрія, але дуже бісив загальний підхід як освітньої системи до учнів, так і людей до життя загалом. Всі оці «традиції», «у нас так прийнято», «треба робити як робили предки, а не зі всіма цими новомодними штуками» і т.д.
Власне, саме через такий майндсет я і отримав спочатку інженерну освіту, а далі трішки змінив вектор і став програмістом. І саме тому зараз, коли АІ активно розвивається, я дуже радію, що є ще одна технологія, яка значно полегшує життя, тепер вже не у фізичному плані, а в інтелектуальному.
Високі айтішні зп стали просто приємним бонусом до всього цього)
Навчався, коли ще термін IT широко не використовувався. Був сильним у математиці, але не настільки, щоб обрати теоретичну, тому обрав прикладну. І про великі гроші в той час точно мови не могло бути.
Робив, що подобалось. Іноді навіть за їжу і пиво. А потім виявилось, що працюю в ІТ і взагалі «мєрзкій сироєд».
начал работать на полставки в2000-м году, это было $100
просто начал получать деньги за то, чем до этого занимался бесплатно
Це не дивина, це скоріше кобила та підвода помінялися містами: в ІТ затримуються лише ті, кому це справді цікаво. Іншим — не зайшло. Тому й виглядає так, ніби інтерес первинний.
Наприклад, «освіта за ІТ-напрямком» — це не випадковий вибір. Навчатися на ІТ-спеціальності, про яку всі кажуть, що вона складна, — вже свідчення зацікавленості.
«Високі зарплати»? Хто ж відмовиться від комфорту. Але це радше фактор підтримки мотивації, ніж початковий імпульс.
«Втрата роботи в іншій сфері» — тут зазвичай запускається переоцінка: що було цікаво раніше, які є шанси, де попит.
А ще інтереси з часом змінюються. Не всіх надовго вистачає — і це нормально.
Особливо я був школяр, мене цікавила математика, і дуже сподобалася ідея алгоритмів, а також гарно мати слугу-мікрокалькулятор, який на 100% чітко виконує твої команди. Плюс було цікаво, як за допомогою простих команд можна робити цікаві забавки.
хто ті загадкові «всі»?)
часом то не ті «all the few» які вважають що ВНЗ освіта то пережиток минулого і не потрібна?
Так от ВУЗа зависит. Можно в условный ДУТ пойти, если читать умеешь то уже отличные шансы его закончить.
Просто нравилось. Начал в 2003 со 180 баксов.
Це був 2002, хрущовки ... вебстудія... перекури на кухні і мрії написати свій phpnuke і навіть краще і захопити галактику )))
Зарплата в 135 долярів, дикі гроші )))
Аж скупа сльоза умілєнія покотилася.
Коли я входив в ойті всі знайомі крутили пальцем біля скроні і застерігали що я на слизьку доріжку ступаю.
Треба йти в юристи чи менеджером в банк бо от там справжні гроші ))
Да були часи
В свій час я мала досвід як рекрутер, але то була не ІТ сфера.На той час підкупили такі фактори, коли запросили на співбесіду і потім надіслали офер: англійська мова , графік був достатньо лояльний; щодо грошей- там невелика була сума, але я йшла більш за досвідом.
Трохи засмучувало, що жінок майже не було, ну може до 10 на +/-300 людей.
І першій місяць к нам в кабінет постійно приходили знайомитися, а частіше — просто подивитися на нас.
Ну незаміжнім це швидше плюс ніж мінус)
Не було таких, в стосунках були. Але це той час, коли ви тільки вставали на тропу сирів по 500). Тобто, вже платили кеш, але я пам’ятаю, що більшість з тих хлопців витрачали то на мотоцикли, то на дорогі авто ітд. Це десь2010-2012 роки.
Та ні, хом’яки які збирали на квартири і стоки завжди були.
От тільки рекрутерки не звертали на звертали на них уваги)
пом’ята стара футболка, брудні джинси, фігова стрижка (чи швидше її відсутність). Ну і соц скіли відсутні=)
Та може і так, не сперечаюся.3500-3800 у.е спокійно робити). Це при мінімальних ставках, але за рахунок бонусів.
В мене, до речі, колеги- дівчата самі теж собі на хати назбирали ( в 2021 році у деяких дівчат виходило на галерах
увлекался цомпутерами с относительного детства, потом в институте
нужно было зарабатывать деньги на жизнь, не на базар же идти торговать? (хотя в то время это было выгоднее)
Звісно що
У80-х минулого сторіччя десь з 11 років захопився программуванням на MK-61, ще був CРСР і він був похмурим г.., навіть примітивний програмований мікрокалькулятор став промінцем світла..90-х навчався в КПІ і ваяв з преподом програмку (на бейсіку зі зверненням до портів через вставки на асемблері) з управління газозварювальним апаратом, навіть отримав трохи грошей за контрактом із заводом..
У
У ~1997р. підключився до Fidonet, я тоді вже працював у інституті Патона інженегром по розподілу. Кинув інститут і пішов працювати до знайомих фідошників, писали на ASP самопальний документообіг для фарм компанії.
Потім вже аутсорс — галери, галери)
Ні в яке IT я не входив.
Я просто робив свою роботу, а потім виявилось, що це IT.
Жодного разу не зустрічав філантропів які прийшли в іт заради технології. Все в кінці зводиться до грошей
Так, але є люди які тим живуть і навіть на спадах ринку знайдуть собі роботу, нехай і на меншу зп. Вони все рівно лишаться в цій сфері. Наприклад, не підуть машини переганяти, бо на цьому можна більше заробити. Чи ремонти робити, чи вікна вставляти)
Та більшість прийшли, далеко не завжди в IT в Україні була велика прибутковість. Часто банальною торгівлею в роздрібну, ви можете більше заробити ніж в IT. До корупціонерів нам в переважної кількості взагалі дуже далеко. Як до україньских, так тим більше американських (з останнього з 810 мільярдами баксів оборонного бюджету річних, більше ніж у 23 країн позаду разом взятих, нема виготовлення снарядів і не вистачає 23 тисяч матросів. Літаки не боєздатні, бо нема запчастин та техніків. F-35 тотальний провал і т.д. при цьому сенату жаліються про нестачу бюджету і просять ще, на десантні кораблі, ще більш нові літаки і т.д. www.youtube.com/watch?v=aWYlIIloubI)90-ті, нульові (там у переважної більшості усе скінчилось дуже погано, часто цвинтарем або відсидкою і бомжуванням після неї тільки для одиниць 0.000000001% — вихід в олігархат). це вже інша справа.
Те що за рахунок реклами з IT курсів в IT-шників зробили стереотип сирних смузізлебів, які тільки і роблять що ходять по баребершопах, та таких собі королів життя як робила культура з бандитів в
Прийшов в IT в 1989 році. На ствку 120 радянських рублів :)90-х, коли моя зарплата в комп’ютерном кооперативі була 20 доларів в місяць.2000-х в ІТ дійсно пішли вверх зарплати.
Пам’ятаю епвзод на початку
І тільки на початку
Кажеш, за грошима прийшов в ІТ? :-D
так. саме за ними. вже потім втягнувся ))
Смішно, я коли йшов то це було 199 грн на місяць при курсі десь 5. 1999 рік. Просто було цікаво. Років за 5 стало на порядок більше та стали казати, що в ІТ йдуть за грошима.
Гроші.
>>> тому що їм справді цікаві технології та все, що з ними пов’язано.
Щось на співбесідах і по роботі того видно не було. Хоча, можливо причина в ситуації в країні і вибірки не дуже релевантні. Але з рештою мені і раніше траплялися одиничні випадки людей, по яким видно що їм це цікаво. І ці одиничні випадки в останні кілька нормальних років просто розчинялися в потоці людей, які увійшли через гроші.
Що значить в ІТ: сапорт, рекрутинг, менеджмент, БА, розробка? Може хардвар там теж про ІТ. А ще інтегратори (ERP, CRM ,...,) це теж про ІТ . А підключення інтернет це ще про ІТ чи ні ?
Не, это все инженеры, сисадмины, аналитики.
ИТ это про большие и лёгкие бабки.
Это надо было запрыгивать до ковида.если не раньше. Кто успел, сейчас на синьорских лидских , а кто по сообразительней, и выше позициях — на волне тренда поднимались с минимальными усилиями. Достаточно было закрывать вовремя тикеты, менторить джунов , выступать с умными докладами на вебинарах. Сейчас все этого недостаточно. А то что нужно , не расскажут ни на одних ИТ курсах
Не, все, ягода сходит. Галеры в Украине умерли, а продукт ищет мастеров на все руки, чему на курсах не учат.
Ничего не умерли.Топы как зарабатывали так и зарабатывают. Скорее , получать адекватные деньги для рядового сотрудника ,а тем более для новичка, становится практически невыполнимой задачей.
Судя по известным мне вилкам зарплаты не упали.
А вот количество компаний с открытыми вакансиями — радикально.
Знаю компании , где как раз ’вилки ’просели -что на входе что для сотрудников. Желающих демпинговать ’ лишь бы взяли’ - масса.
Те саме і так само з певним часовим лагом — як колись network адміни було кульно і цікаво (бо ще було на етапі значного зростання), а потім стало нічого особливого — одна з багатьох професій. Так і з програмуванням — як і з нетадмінами так само з програмерами — будуть ще одними «сантехніками» де все розписано і працюєш на свому експірієнс чи по лекалам. Але з’явиться щось новеньке цікаве з бурхливим розвитком де ще не все устаканилось до звичайної професії — куди і можна буде світчнутися з тих хто захоче і зможе.
Это и сейчас кульно, если речь не идёт об обслуживании локалки на 10 компов.
Мне как-то попадалась вакансия админа телекомпании, так там такой стек, что мама не горюй — и стораджи терабайтные, и интернет спутниковый. Ну и платили они соответственно.
Программистов тоже такое ждёт, но не айтивцив.
Очень узкий зазор, пока работа ещё остаётся высокооплачиваемой, но на нее уже можно попасть с улицы.
це не про «там такой уууу..» в плані техн.рівня на сьогодні, а про те що було багато невідомого в тому у свої часи — тому і відповідно і цікаво — бо часто все робилось по ходу а не по вже готовим промисловим лекалам (яких не було тоді як сьогодні) — і для того треба відповідно трохи інші навички
не дуже і вузький назараз — десяток-чи-пару-десятків років (і нетадміни чи програмери тут не виключення). А якщо це про один раз отримав професію «станочника хнадцятого розряду чи конюха найвищої категорії» як secure job з високим рівнем доходу на все життя — то треба техн-науковий рівень на років 100 назад повернути.
Тут история двоякая. С одной стороны погромисты слишком долго изобретали велосипеды давно и хорошо известные другим инженериям.
С другой стороны задача перебросить через океан терабайты контента не то что бы имеет готовое решение.
Не больше десяти, глядя не предыдущие эпидемии челночнства, банкинга и недвижимости.
Прикол в том, что высшая категория везде зарабатывает хорошо, только таких дипломов не раздают, надо в надцать лет в профессии повариться.
И только в айтишке лычки раздавали за год стажа.
«раздают, епидемии, поварится, лички» — іррелевантно до суті розвитку з часом нових напрямків в айті